Születési dátum az önéletrajzban – írjam vagy ne írjam?

A születési dátum megadása az önéletrajzban, ahogy eddigi cikkeinkben is láthattad, opcionális. Megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban ha beleírod az önéletrajzba, mindenképp kötelező a formai követelményeknek megfelelni.
Születési dátum az önéletrajzban

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Cikkünkben végig vesszük, mikor érdemes beírni és mikor nem, milyen előnyei és hátrányai vannak a születési dátum megadásának.

Tartalomjegyzék

Számít-e az életkor a munkahelyen?

Születési dátum az önéletrajzban

A kutatások alapján az, hogy hány éves vagy, nem befolyásolja a teljesítményt. Lehet valaki 20 évesen is nagyon alacsonyan teljesítő, lassú, aki képtelen a határidőket betartani, és 50 évesen is multitaskingolhat. Mindamellett a kreativitás sem korfüggő, tehát kor szerint diszkriminálni alapvetően nem lenne indokolt. DE, és itt jön a hatalmas de, hogy sajnos sok munkahelyen diszkrimináció érhet a korod miatt.

Számtalan sztereotípia ütheti fel a fejét a munkahelyen, az egyik ilyen a kor, a másik a családi állapot, és ez a kettő szorosan összefügg. A kor szerinti diszkrimináció férfiak és nők esetében is megtörténhet, és nőknél ráadásul még egy plusz negatív hátránnyal jár. A 25-35 év közötti nőkről feltételezik, hogy ha a családi állapot házasság, akkor bizony hamarosan családot szeretnének alapítani. Ez viszont 1-1,5, akár 2 év munkából való kieséssel jár, miközben a fizetés 80 majd 70 százalékát fizetnie kell a munkaadónak. Emellett pedig kötelező felvennie határozott időre egy munkatársat a helyére, tehát két fizetést kell fizetnie a cégnek, miközben a munkát egy ember látja el.

Akkor is negatív diszkrimináció járhat az életkor miatt, ha esetleg vezető pozícióra jelentkezel, és nagyon fiatal vagy. Bár a kvalitásaid miatt biztos befutó lennél, de az életkorod miatt inkább úgy döntenek, hogy idősebb jelöltet vesznek fel helyetted. Ez lehet az alapján, hogy szakmai féltékenységet éreznének irántad a kollégák, de sajnos akár az is lehet, hogy nem tudnának tisztelni.

Ha túl fiatal vagy egy pozícióhoz, mert a születési hely és dátum meg van adva, és első ránézésre látszik, akkor lehet, hogy nem hiszik el, hogy valóban rendelkezel a felsorolt képességekkel. Ez alááshatja a szakmai hitelességedet, és nehezebben fogsz munkát találni, hiába vagy te az ideális jelölt.

Beleírjam-e a születési dátumot az önéletrajzba?

Mindig mérlegeld a felsoroltakat. A születési hely és idő személyes dolog, egyáltalán nem vagy kötelező megadni, ha nem szeretnéd, és a hiánya miatt nem diszkriminálhatnak. Az önéletrajz útmutatóinkban láthatsz mindig példát a felsorolására is, de, akárcsak a lakcím, családi állapot, ezek mind opcionálisak. A diszkrimináció elkerülése végett a legjobb, ha egyáltalán nem írod be az önéletrajzba.

A másik elterjedt dolog, hogy életkor szerepel az önéletrajzban, számszerűsítve, ebben a formában:

HELYTELEN
Életkor: 34
👉 Ezt semmiképp nem ajánljuk!

Születési dátum az önéletrajzban

Ha úgy döntenél, hogy feltünteted a születési dátumot, akkor arra nagyon ügyelj, hogy a fényképen is ilyen korú legyél. Sokszor követik el a pályakezdő 22-24 évesek, hogy a gimnáziumi tablóképet töltik fel önéletrajz fotónak, amelyről azonnal megállapítható, hogy 5 évvel ezelőtti. Alapszabály ugyanis az, hogy  az önéletrajz fotó sose legyen egy évnél régebbi! 

Amire még szintén érdemes ügyelni, hogy hova kerüljön, és milyen formában a születési dátum. Mindig a személyes adatok, elérhetőségek szekcióban szükséges felsorolni. Ebben a szekcióban kap helyet a név, beosztás, email cím, telefonszám, lakcím, weboldal cím vagy LinkedIn profil, és a születési hely és idő.

HELYES
Személyes adatok

Kiss Bianka
Operatív Vezető
Telefonszám: 0670/232-9789
Email cím: biankakiss@gmail.com
Lakcím: 1113, Budapest, Kolosi utca 34. 6/52.
Születési hely, idő: Budapest, 1985. 03. 03.

Az alábbi megoldás biztosan nem lesz jó, ha a születési dátum felsorolásáról van szó:

HELYTELEN
Születési hely, idő: Pest, 77.12.13.
⚠️ Mindig írd ki a teljes évszámot és a város teljes nevét, ne rövidítsd!

Miért opcionális a lakcím megadása az önéletrajzban?

A lakcím feltüntetésére több lehetőség is van. Ezek közül az egyik, ha csak a város nevét adod meg, nem a teljes lakcímet. Azért érhet hátrány, mert ha túl messze élsz a munkahelytől, a cég székhelyétől, akkor be sem fognak hívni interjúra, hiszen úgy gondolják, nem fogsz ingázni annyit, vagy esetleg plusz kiadással járna a cég számára az ingázásod.

🔴 🔴 Külföldi állásjelentkezés esetén pedig semmiképp ne add meg a jelenlegi lakcímedet, mert sokkal kisebb eséllyel hívnak be interjúra!

Összefoglalás – kulcspontok a születési dátum felsorolásához

A születési dátum megadása az önéletrajzban egyre ritkább. Bár elviekben nem érhet hátrányos megkülönböztetés csak az életkorod miatt, sajnos gyakran megtörténik. Ha úgy gondolod, nem szeretnéd megadni, akkor emiatt nem érhet hátrány, és nem is kötelező, hogy feltüntesd. Azonban ha úgy döntenél, mégis megadod, akkor viszont ügyelj arra, hogy a születési hely is fel legyen sorolva, ne csak a dátum. Életkort számban ne adj meg, nem igazán elegáns. Törekedj arra, hogy ne ez legyen az első adat a neved alatt, inkább az utolsóként add meg a személyes adatok szekciójában.

Hasonló cikkek