Művészi önéletrajz minta

Gyönyörű festményeket készítesz? A tánc az életed? Esetleg színészi babérokra szeretnél törni? Kiindulásnak nem árt, ha van egy alaposan megtervezett önéletrajzod! Mi segítünk elkészíteni, tarts velünk!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Minden alkotó személynek szüksége van egy kiinduló pontra. Ezalatt arra gondolunk, hogy lehet elvégeztél egy menő tánciskolát vagy tanultál egy fotó stúdióban. Onnantól kezdve, hogy elengedik a kezedet az iskola után, a munkakeresés során nagyon fontos lépés az önéletrajz megírása.

Útmutatónkkal lépésről lépésre végignézheted, hogy melyik szekcióban mire figyelj oda, mit ne írj bele stb. Először lássunk egy önéletrajz mintát.

Tartalomjegyzék

Művészi önéletrajz minta

Személyes adatok

Haraszti Katalin
Táncművész
E-mail cím: haraszti.katalin@gmail.com
Telefonszám: 0670/888-7681
Lakcím: 1112 Budapest, Hermina út 2.
Születési hely, idő: Hajdúhadház, 1992.03.28.

Magamról

10 év tapasztalattal rendelkező táncművész vagyok. Klasszikus balett táncot és modern táncot tanítok 5 éve az XYZ Tánc stúdióban. Csapat és egyéni kategóriában is segítek elsajátítani a táncművészet alapjait. Európa szerte számtalan helyen léphettem fel, mint profi táncos, melynek köszönhetően 2 nemzetközi díjat is elnyertem.

Szakmai tapasztalat

Táncoktató
2017. június – 2022. december
XYZ Tánc stúdió

Feladataim

  • Táncok, tánc mozdulatok kigondolása és megalkotása, melyek gyakran egy drámai történetet dolgoznak fel.
  • Tréningeket tartok 10 éves kortól 25 éves korig.
  • A próbák irányítása és az azokban történő részvétel.
  • Az előadásokhoz, fellépésekhez szükséges tánclépések és technikák megtanítása.
  • A zene előadásának koordinálása zenei rendezőkkel.

Tanulmányok

Magyar Táncművészeti Egyetem
Klasszikus balett mesterszak
2011. szeptember – 2013. június

Magyar Táncművészeti Egyetem
Moderntánc-művész BA
2007. szeptember – 2011. június

Főbb tantárgyaim:

  • Klasszikus balett, Pilates, repertoár, színészi játék, művészettörténet, zenetörténet, tánctörténet, mozgásbiológia, kulturális menedzselés.

Készségek, képességek

  • Önfegyelem
  • Térbeli tájékozódás, egyensúlyérzékelés
  • Pontosság
  • Állóképesség, mozgáskoordináció(testi ügyesség)
  • Stressztűrő képesség
  • Szorgalom
  • Elhivatottság, elkötelezettség

Nyelvtudás

Angol – felsőfokú szint
Német – középszint
Olasz – felsőfokú szint

művészi önéletrajz

A művészek foglalkoztatottsága Magyarországon

💰 A fizetesek.hu weboldalon a művészet és a kultúra munkaerőpiacán olvasható elemzés a táncosokat illetően. Ez alapján a Magyarországon kapható havi bruttó átlagbér a következőképpen alakul: 167.000 Ft és 417.000 Ft között mozog a táncosok bére.

Táncosokat elsősorban közalkalmazotti jogviszony keretén belül különböző általános- vagy középiskolába keresnek. Ezen felül pedig tánc stúdiókba és színházakba is keresik a táncművészeket, oktatókat és koreográfusokat.

💰 Művészi életpályán találjuk a színészeket is, akiknek szintén a fizetesek.hu internetes oldalon található a Magyarországon kapható átlagos havi bruttó átlagbér, amely egész széles spektrumon mozog. Ez azt jelenti, hogy 172.000 Ft és 822.000 Ft között kaphat egy színész fizetést.

Miután egy színész szinkronizálhat is, filmes, színházi vagy rádiós szerepet is kaphat, különféle társulatok tagjává válhat, ezért a fizetés teljesen eltérő.

Ami az álláshirdetéseket illeti, a táncos és a színészi pozíciók elenyészőek az állásportálokon. Míg a táncos pozíciókból akad néhány hirdetés, addig a színészek ugyebár szakmai gyakorlat elvégzése után, kellő szorgalommal és magabiztossággal egy színházi társulat tagjaivá válhatnak. Táncosként is sokkal nagyobb előnyre tehetsz szert, ha színházakban és stúdiókban adod be a jelentkezésedet.

Hogyan épüljön fel a művészi önéletrajzod?

Teljesen mindegy, hogy épp színészként vagy táncművészként írod az önéletrajzot, a művészi önéletrajzok 6-7 szekciót tartalmaznak. Ezek a szekciók a következők lesznek:

  • Személyes adatok, elérhetőség
  • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
  • Munkatapasztalat
  • Tanulmányok, képzések
  • Készségek, képességek
  • Nyelvtudás (opcionális
  • Egyéb képesítések

Egyesével részletezzük melyek az említett részek fontos, tartalmi elemei. Előtte azonban még megosztanánk veled az összes hasznos, önéletrajz szerkesztéséhez szükséges, alapvető információt.

👌 Az önéletrajz hosszúságával úgy érdemes kalkulálni, hogy az lehetőleg ne legyen 1 oldalnál hosszabb. Betűtípusnak tökéletes lesz a Times New Roman, a Calibri vagy az Ariel. Betűméretként pedig elég, ha a 11-12-es méret mellett teszed le a voksodat.

Hallottál már a fordított időrendi sorrendről? Ezt érdemes lesz alkalmazni a tanulmányok és a szakmai tapasztalat szekciójában.

Esztétikailag törekedj arra az átláthatóságra, kerüld a harsány színeket és figyelj oda a helyesírásra! Tudjuk, hogy az önéletrajz megszerkesztése időigényes és alapos tervezést igényel, azonban a végeredményért megéri cselekedni. Pláne akkor, ha épp álmaid munkája forog kockán. 😉

Megfelelő típus és sablon választás

Az elrendezést illetően fontos, hogy milyen önéletrajzi típust és sablont választasz önéletrajzodnak. A sablonok között tudod kiválasztani azt, amelyik a leginkább illik a személyiségedhez és a szakmádhoz.

Alapvetően 4 különböző önéletrajz típust különböztetünk meg: a (klasszikus) fordított időrendi sorrend típust, a funkcionális önéletrajzot, a kombinált önéletrajzot, és az Europass típusú önéletrajzot.

A művészek már az iskola, felsőfokú képzés alatt olyan tapasztalatra és kapcsolati rendszerre tehetnek szert, amely alapvetően meghatározza a későbbi éveket. A tapasztalat feltüntetése mellett pedig nem árt némi készséget és képességet is villantani az önéletrajzban. Így jelen esetben a kombinált önéletrajz típus lesz az ideális választás számodra. A kombinált típus a nevéből eredően is a bő munka tapasztalatot a számos pozitív képességgel ötvözi.

Na és melyik önéletrajzi típus illik a te szakmádhoz?

Bár jó néhány sablon között variálhatsz. Mi segítünk kiválasztani a számodra megfelelőt.

Egy modern, szofisztikált és minimalista stílusú sablonnal elnyerheted a HR-es bizalmát. A sablon a legfontosabb szekciókat tartalmazva a releváns információkat közli az olvasóval, röviden, tömören. Ezzel a módszerrel könnyen olvashatóvá válik az önéletrajz, miközben mégis részletes maradsz.

Vagy ha igazán művészies sablont keresel, ajánljuk neked a Rotterdam mintát. Tökéletes a kreatív szakmák számára, hisz az önéletrajz szerkesztője szinte teljesen szabad kezet kap. A személyes adataid, referenciáid és a közösségi média csatornáid rögtön szemet szúrnak az önéletrajzot elbírálónak. Elegáns, modern és magabiztosságot sugall.

Ha már megvan milyen típusút és milyen sablont választasz magadnak, mehetünk is tovább az önéletrajz első fontos szekciójához, a fejléchez. 👇

Fejléc

Ahogy az imént olvashattad, ez valóban az első és talán az egyik legfontosabb része a pályázatnak. Ebben a szekcióban az alábbi adatokat tünteted fel:

  • Név
  • Pozíció
  • Magán telefonszám, semmiképp sem céges
  • Magán email cím
  • Lakcím
  • Születési hely, idő

❗ Arra kérünk, hogy ezeket az adatokat olvasd el 6x is, ugyanis kellemetlen lehet, ha valaki nem ér el, hiába lennél tökéletes választás az adott pozícióra.

HELYES PÉLDA
Haraszti Katalin
Táncművész
E-mail cím: haraszti.katalin@gmail.com
Telefonszám: 0670/888-7681
Lakcím: 1112 Budapest, Hermina út 2.
Születési hely, idő: Hajdúhadház, 1992.03.28.
HELYTELEN PÉLDA
Haraszti Katalin
Táncművész
E-mail cím: harasztikatikababa@gmail.com
Telefonszám: 0670/888-768
Lakcím: 1112 Budapest, Hermina út 2.
Születési hely, idő: Hajdúhadház, 1992.03.28.

A helytelen példában láthatod mit érdemes elkerülni. A becenévvel ellátott e-mail cím nem kelt profi benyomást, nem fognak komolyan venni. Ami még fontos, hogy a telefonszámról lemaradt egy szám, így az illetőt nem tudják majd elérni. Figyelj oda a pontos adatokra!

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép csatolása nem kötelező, azonban segíti a HR-es szakembert, hogy teljes képet kapjon rólad. A sablon tervezésekor sem kötelező fotót feltölteni, de mi mindenképp ajánljuk. Fénykép feltöltésekor, elkészítésekor figyelj a minőségre: ha épp arra gondoltál, hogy a múlt héten készített bulifotó vagy szelfi tökéletes lesz, tévedsz.

Az ideális fotó éles, fehér háttér előtt készül, lehetőleg természetes sminkben és hajjal. A ruházat esetén is törekedj arra, hogy egyszerű, egyszínű felső legyen rajtad, férfiakon ing, nőknél blúz. Mellkasig elég, ha elkészül a fotó, teljes alakos képre nincs szükség.

Írd meg a tökéletes szakmai összegzést a művészi önéletrajzhoz

Ebben a szekcióban adhatod el azt a tudást és képességet, amellyel akár a tied is lehet a munka. Ezzel tudod pillanatok alatt felhívni a HR-es figyelmét. Ez lesz a “magamról” rész, így már ismerősebb ugye?

3-4 mondatban tökéletesen össze tudod foglalni a tudásodat, tapasztalatodat, céljaidat, készségeidet és képességeidet. Ha ezzel a résszel elnyered a HR-es bizalmát, biztos lehetsz benne, hogy az önéletrajz többi részét is végig fogja olvasni. Érdemes előbb az önéletrajz többi részét elkészíteni először, aztán visszatérhetsz ehhez a szekcióhoz. Úgy biztosan könnyebb lesz.

Még mielőtt beleásnád magad az önéletrajz további szekciójába, engedd meg hagy szóljunk néhány szót az ATS rendszerről. Ez egy olyan szűrő rendszer, amely a kulcsszavakat böngészve ellenőrzi az önéletrajzot. 👇

Mik azok a kulcsszavak és melyek lehetnek a legjobbak számodra?

📌 A kulcsszavak lehetnek készségek, képességek, szoftverek és programok. Ezeket pedig az álláshirdetések elvárás részében fogod találni. Minden álláshirdetés különbözik, hiszen értelemszerűen minden pozícióra más és más készségek szükségesek. Ezért érdemes minden jelentkezés előtt módosítani a szakmai összegzést, a képességeket és készségeket!

FONTOS❗ A munkáltatók általában véve 6 másodperc alatt futják végig a dokumentumot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ennyi időnk van arra, hogy meggyőzzük a pályázatot elbírálót, hogy a pozíciót illetően érdemes felvenni velünk a kapcsolatot és további köröket futni velünk. Ezért fontos a pontos, lényegre törő és könnyen átlátható önéletrajz elkészítése.

Lássuk szekciókról szekciókra, hogy néz ki ez a gyakorlatban:

HELYES
Magamról

10 év tapasztalattal rendelkező táncművész vagyok. Klasszikus balett táncot és modern táncot tanítok 5 éve az XYZ Tánc stúdióban. Csapat és egyéni kategóriában is segítek elsajátítani a táncművészet alapjait. Európa szerte számtalan helyen léphettem fel, mint profi táncos, melynek köszönhetően 2 nemzetközi díjat is elnyertem.

HELYTELEN
Magamról

10 év tapasztalattal rendelkező táncművész vagyok. Fellépéseim során szerencsésen elnyertem 2 nemzetközi díjat is.

Mi a baj a helytelen verzióval? Nem túl sok mindent tudtunk meg a jelentkezőről. Neked elnyerte a bizalmadat?

Szakmai tapasztalat rész a marketing munkatárs önéletrajzban

A szakmai tapasztalat részben minél több feladatot és eredményt mutatsz be, annál nagyobb sikert fogsz aratni. Minden esetben tüntesd fel a pozíció nevét, illetve a céget vagy az ügynökséget. Ezt követően jöhet az az időtartam, amelyet az adott munkahelyen töltöttél.

Ebben a szekcióban a feltüntetett tapasztalatokat fordított időrendi sorrendben kell feltüntetni. Először írd bele a legújabb munkahelyet, majd haladj visszafelé az időben. Amire érdemes több időt fordítani, az a feladataid felsorolása.

Törekedj arra, hogy a feladatok egyezzenek az álláshirdetésben elvártakkal és leírtakkal. Esztéteikailag szebben fog kinézni az önéletrajzod, ha bullet pointokat fogsz alkalmazni. Ez persze nem csak azért jó, mert szép, hanem mert segít a könnyű olvashatóságban. Felsoroláskor pedig próbálj meg ne bekezdéseket írni.

Mik azok a bullet pointok? Az alábbi példákban azonnal fel fogod ismerni őket.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Táncoktató
2017. június – 2022. december
XYZ Tánc stúdió

Feladataim

  • Táncok, tánc mozdulatok kigondolása és megalkotása, melyek gyakran egy drámai történetet dolgoznak fel.
  • Tréningeket tartok 10 éves kortól 25 éves korig.
  • A próbák irányítása és az azokban történő részvétel.
  • Az előadásokhoz, fellépésekhez szükséges tánclépések és technikák megtanítása.
  • A zene előadásának koordinálása zenei rendezőkkel.
HELYES
Szakmai tapasztalat

Színész
Maladype Színház
2018. szeptember – 2019. szeptember

Szerepek
Rómeó és Júlia:  Júlia
Anna Karenina: Anna

Budaörsi Latinovits Színház
2016. szeptember – 2017. július

Szerepek
Ványa bácsi: Marija Vasziljevna
Május: Virágárus asszony

HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Táncoktató
XYZ Tánc stúdió

Feladataim

  • Táncok, tánc mozdulatok kigondolása és megalkotása, melyek gyakran egy drámai történetet dolgoznak fel.

A helytelen példa mutatja meg, hogyan NE írj szakmai tapasztalati részt. Egyrészről időtartam hiányában nehéz megállapítani mennyi időt töltött táncok és tánc mozdulatok megalkotásával. Ez lehet 1 hónap vagy 4 év is. Nem mindegy.

Másrészről nem túl professzionális a megjelenítése a tapasztalatoknak, miután egyetlen egy dolgot tüntetett fel a jelentkező.

A bullet pointokat felismerted, igaz? 😊

művészi önéletrajz

Készíts figyelemfelkeltő tanulmányi szekciót

Abban az esetben, ha nincs elég művész tapasztalatod, azt javasoljuk, hogy inkább a tanulmányaidra helyezd a fókuszt. A toborzók tudni akarják majd, hogy hol és mit tanultál, illetve milyen tudással rendelkezel. Így érdemes minden releváns kurzust megemlíteni.

A fordított időrendi sorrend a tanulmányok szekcióra is ugyanúgy érvényes, mint a szakmai tapasztalati részre. Időrendben az érettségi meglétéig szükséges visszamenni.  Illetve, az alábbi adatokat tüntesd fel itt:

  • Iskola neve
  • Szak neve
  • Az időtartam
  • Tapasztalat hiányában a főbb tantárgyak
HELYES
Tanulmányok

Magyar Táncművészeti Egyetem
Klasszikus balett mesterszak
2011. szeptember – 2013. június

Magyar Táncművészeti Egyetem
Moderntánc-művész BA
2007. szeptember – 2011. június

Főbb tantárgyaim:

  • Klasszikus balett, Pilates, repertoár, színészi játék, művészettörténet, zenetörténet, tánctörténet, mozgásbiológia, kulturális menedzselés.
HELYES
Tanulmányok

Csembaló művész
Hochschule für Musik und darstellende Kunst
2015. szeptember – 2019. szeptember

Középiskolai énektanár és karvezető, zeneelmélet tanár
Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola
2012. október – 2013. december

Zeneiskolai tanulmány (érettségi)
Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola
2007. szeptember – 2011. június

HELYTELEN
Tanulmányok

  • Csembaló művész
  • Középiskolai énektanár és karvezető, zeneelmélet tanár
  • Zeneiskolai tanulmány (érettségi)
A helytelen példa gyönyörűen szemlélteti, hogy milyen információ hiányos a jelentkező tanulmányi szekciója. Tény és való, hogy hamar át lehet futni rajta, hisz bőven benne van a 6 másodpercben, de nem túl informatív így a jelentkező tanulmányi szekciója.

A legjobb készségek és képességek a művészi önéletrajzban

Mit keresnek egy táncosban, színészben vagy énekesben? Mindenhol eltérő, pozíciónként változó, így mi nem térnénk ki a készségekre és képességekre minden művészt illetően. Ehelyett örömmel soroljuk fel azokat a jelzőket, amelyek hasznosak lehetnek a számodra úgy általánosságban véve.

Ezekből összesen 6-8 darabot érdemes felsorolni, fele-fele arányban soft illetve hard skilleket. Mielőtt azonban belelendülnénk, fontos tisztázni a soft és hard skillek közötti különbséget.

Soft skill

A soft skill, olyan készségek gyűjtőneve, melyek személyes és szociális tulajdonságokat írnak le. A puha készségek alapvetően azt határozzák meg, hogy valaki hogyan, milyen eredménnyel tudja ellátni az adott munkakört, legyen szó beosztotti vagy vezetői pozícióról. A soft skill ellentéte a hard skill.

  • Aktív hallgatás
  • Ügyesség
  • Kritikus gondolkodás
  • Fegyelem
  • Interperszonális képesség
  • Kiváló memória
  • Kiváló koncentrációs készség
  • Kiváló kommunikációs készség
  • Együttműködés
  • Alkalmazkodóképesség
  • Gyors, hatékony tanulási készség

Hard skill

Szó szerint fordítva ez azt jelenti, hogy a “kemény készségek”, azaz olyan szakmai és technikai tudás, amely kézzel fogható végzettséget, felmutatható eredményt jelent.

Ide tartozhat például számítógépes technikai ismeretek, esetleges továbbképzések és minden ami vizsgával vagy egyéb teljesítménnyel igazolható, és amelynek ismerete az állás betöltése szempontjából elengedhetetlen.

  • Dinamizmus
  • Izommemória
  • Kiváló mozgáskészség
  • Kiváló beszédtechnika
  • Jó szövegértés, szövegértelmezés
  • Kiváló színpadtechnika
  • Színjátszás technikái

művészi önéletrajz

Nyelvismeret

Ha több nyelvet tanultál és jól is beszéled őket, már előnyben lehetsz a többi jelölttel szemben. Ezeknek a feltüntetése roppant módon fontos, hisz előfordulhat színészeknél a külföldi darabok eljátszása például. Vagy táncosoknál a külföldi versenyeken való részvétel, ahol szintén elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás.

Ezt igyekezz az alábbi módon feltüntetni:

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfokú szint
Német – középszint
Olasz – felsőfokú szint

A nyelv leírása önmagában kevés. Akkor ér valamit, ha hozzáfűzöd, hogy azt te milyen szinten ismered és használod.

További szekciók megadása a művész önéletrajzban

Azok a szekciók, amelyeket eddig olvashattál, leginkább a kötelező kategóriába tartoznak. Ezeken kívül további szekciót adhatsz meg például “egyéb képesítések, kurzusok” vagy “eredmények”, “díjak” néven. Ha úgy érzed mindez hozzáadna a személyiségedhez, tudásodhoz és tapasztalataidhoz, semmiképp se maradjon le az önéletrajz végéről.

Fontos ❗ A fordított időrendi sorrendre itt is figyelj!

Lássuk mikre gondoltunk mi:

HELYES
Elismerések

2010 Miniszteri Elismerés
2015 Európai Színház díj
2020 Jászai Mari díj

HELYES
Egyéb kurzusok

KPM Dráma Iskola
Színjátszó tanfolyam
2011. augusztus – 2012. január

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája
Dráma kurzus
2010. május – 2010. december

Összefoglaló: a legfontosabb kulcspontok

Egy művész önéletrajz eltér a többi “általános” önéletrajztól. minden más karrier önéletrajzától különbözik, és nem szükséges részletes feladatkörök és feladatok bemutatására.

Használj egy egyszerű, mégis professzionális önéletrajz sablont. Keresd ki a tökéleteset az oldalunkon, és meríts ihletet is!
A fordított időrendi sorrendet használd ahhoz, hogy hangsúlyozd a releváns szerepeidet.
Minden releváns információt tüntess fel a táncművész önéletrajzodban.
Listázd a tánc stílusokat is, amelyekben otthonosan mozogsz.
Minden olyan kurzust is említs meg, ami a pozícióhoz elengedhetetlen, főleg, ha azt egy közismert tanár tartotta.
Ha szükséges, a díjakat, elismeréseket is szedd össze egy külön szekcióba.
Átfogó, letisztult kísérőlevelet írj, amellyel kíséred a táncművész önéletrajzodat.
Nincs időd elkészíteni a tökéletes önéletrajzot? Használd az önéletrajz szerkesztőnket!

💡 Tény, hogy egy jól megírt önéletrajzzal növelhetjük az esélyeinket a munkaerőpiacon. Ezért nagyon fontos, hogy a HR-es szakembert az első 6 másodpercben meg tudd győzni. Mindez akkor működik igazán, ha az önéletrajzod átlátható és könnyen olvasható. Betűtípusnak használd a Times New Roman-t, Calibri-t vagy az Arial-t. Betűméretben pedig elég a 11-12-es méret.

Összefoglalónkban szeretnénk kiemelni a legfontosabb tudnivalókat az önéletrajzzal kapcsolatban:

  • A fejléc legyen mindig pontos, hibától mentes és aktuális.
  • Az önéletrajz kötelező elemei közé tartozik az elérhetőség, a munkahelyi tapasztalat, a tanulmányok, a képességek és készségek, és a nyelvtudás.
  • A tapasztalatok és a tanulmányok esetében használd a fordított időrendi sorrendet.
  • A releváns képességek és készségek feltüntetése ugyanolyan kulcsfontosságú, mint a nyelvtudás különböző szintjeinek részletezése.
  • A képességek és készségek esetében elég 6-8-at felsorolni.
  • Amennyiben olyan egyéb képzésekkel, eredményekkel és díjakkal rendelkezel, amelyek erősíthetik szakmai tudásodat és a képességedet, mindenképp tüntesd fel az önéletrajzban.

Gyakran feltett kérdések

Mi van akkor, ha több mint egy oldal hosszúságú az önéletrajzom?

Semmi gond nem történik, ugyanis a művészek folyamatos versenyeken vesznek részt, folyton megmérettetéseken mennek keresztül, amelyeket aztán számos (akár nemzetközi) elismeréssel díjazhatják. Lényeg, hogy ne bekezdésekben tüntesd fel, amit le lehet írni 1 mondatban is, illetve ha a pozíció szempontjából releváns az információ, ne maradjon ki az önéletrajzból.

Milyen formátumban kell elküldeni az önéletrajzot?

Ha csak nincs speciális kérése a munkáltatónak, akkor a JPG, a Microsoft Word és a PDF formátum is megfelelő választás lesz.