10 leggyakoribb állásinterjú kérdés

Vannak olyan állásinterjú kérdések, amelyek szinte minden interjún elhangoznak. Ennek oka, hogy rá lehet a segítségükkel világítani a jelentkező motivációjára, képességeire, készségeire, és legfőképp a személyiségére.
állásinterjú kérdések

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A szakmai tapasztalat mellett ugyanis nem elhanyagolható az sem, hogy milyen ember vagy. Beismered-e, ha hibáztál vagy kudarcot vallottál, felelősséget vállalsz-e érte, vagy úgy döntesz, mindenki más a hibás?

Egy munkahelyen ugyanis elsősorban kolléga vagy, és ha nehéz veled együtt dolgozni, akkor biztos, nem leszel kedvelt a munkatársaid között. Az állásinterjú kérdések ezt próbálják meg kiszűrni, úgyhogy nézzük végig, miért kérdezik az interjún azt, amit, és mi a “helyes válasz”?

állásinterjú kérdések

Tartalomjegyzék

A bemelegítő kérdések

A bemelegítő kérdések a hangulatot próbálják oldani, mindamellett azonban már tesztkérdések is. Rávilágítanak a tulajdonságaidra, így érdemes jól megválaszolni azokat, és nem elmerülni túlzottan a részletekben.

1. Meséljen magáról!

Az első kérdések között általában a “Meséljen magáról” szokott feltűnni. Könnyűnek, egyszerűnek és kreatívnak, szabadnak tűnik, ám mégsem az. Természetes, hogy a  szakmai előéletre gondolnak , nem arra, hogy hány gyermekünk van, és ők milyen iskolába járnak. Érdemes lehet ebben az esetben néhány mondatban, 3-4 percben, egy begyakorolt karrierutat elmesélni. Nem szükséges az, hogy minden egyes pozíciót elmeséljünk, inkább kíváncsiak a nagyobb mérföldkövekre, eredményekre.

Az alábbi példában láthatod, hogy hogyan épüljön fel:

HELYES
Nagy Géza vagyok, 9 éve dolgozom grafikusként. Karrieremet a Nokiánál kezdtem, ahol grafikus gyakornokként helyezkedtem el az egyetem utolsó félévében, és mindössze fél év gyakornoki munka után teljes munkaidős állást ajánlottak, mint Junior Grafikus. Legfőképp online anyagok készítése (bannerek, hírlevelek, weboldal design) készítése volt a feladatom, majd elsajátítottam a HTML programozást is. 4 év után a SEPH. Kft.-nél folytattam a karrieremet, ahová Junior Art Director pozícióban kezdtem, így brand megjelenésének kialakítása volt a főbb feladatom, emellett 3 grafikus gyakornokot menedzseltem. Az irányításom alatt egyszer sem cserélődött le a csapat, és előléptettek Senior Art Directorrá is, mindössze 2 év után. Jelenleg is itt dolgozom, csak most már 15 fős csapatot irányítok, valamint egy Junior Art Director munkáját is menedzselem. A 2020. tavaszi kampányunkkal, amelynek tervezése az én feladatom volt, EFFI díjat nyertünk. Jelenleg a célom, hogy a kreatív divízió vezetőjeként több csapat munkáját is koordináljam, amelyhez úgy érzem, hogy mind a vezetői képességeim, mind az empátiám és a precizitás megvan.

Egy ilyen bemutatkozás rövid, de hatásos, mert a képességek mellett arra is rámutat, milyen sikereket ért el a jelölt. Emellett 1-2 mondatban érdemes arra is kitérni, hogy mi a jelenlegi cél, természetesen figyelembe véve azt, hogy milyen munkára jelentkezel.

2. Miért szeretne nálunk dolgozni?

Ez talán a legbeugratósabb kérdés, hiszen több dolgot is tesztelnek. Az egyik az, hogy mennyire nézted meg a cégről elérhető információkat, mint a weboldal, közösségi média oldalak, esetleg kikérdeztél-e a cégnél dolgozó ismerősöket. Nem lehet ugyanis mindössze annyit mondani, hogy azért, mert “úgy hallottam, jó a fizetés” – egy ilyen válasz biztosan negatív képet fest rólad. Érdemes kitérni inkább a munkahelyi, vállalati kultúrára, a benyomásokra, és természetesen a cég víziójára, missziójára – mindezt pedig megtalálod a weboldalukon.

Erre a kérdésre így hangozhat a válasz:

HELYES
Úgy gondolom, hogy a cég hasonló értékrenddel rendelkezik, mint én, hiszen fő mozgatórugói a kreativitás, innováció, amellyel a környezetet is megvédhetjük – ezekben hiszek én is. Emellett látni, hogy egy vállalat így kiáll az anyukák mellett, hogy lehetőség van az épületen belüli napközibe beadni a gyermekeket munkaidőben, szintén hatalmas lehetőség, és olyan empátiáról, megértésről árulkodik, amely sokat számít.

A személyiségre utaló kérdések

Ezek azok a kérdések, amelyekre már nagyon nehéz azonnal válaszolni, improvizálni. Előnyt jelent, ha előre felkészülünk rájuk, különben nagyon kellemetlenné válik a helyzet, ha túl sokat gondolkodunk, vagy egyáltalán nem tudunk válaszolni. Fontos lenne, hogy mindig megfontoltan, határozottan válaszoljunk, és kerüljük a hadarást!

3. Melyek a gyengeségei, erősségei?

Ennél a kérdésnél az is szerepelhet, hogy egyet, hármat soroljon fel a jelentkező, a lényeg minden esetben ugyanaz: mennyire képes a jelölt beismerni a hibáit, és hogyan vélekedik önmagáról? Ha ugyanis azonnal legalább 10 negatívumot mond magáról, és csak 2 pozitívumot, az sajnos azt jelenti, hogy nagyon nincs helyén az önértékelése, negatívan látja a világot, önmagát. Ez mindamellett, hogy nem egy túl kellemes kollégát sejtet, biztos, hogy rávezeti a HR-est, hogy azonnal észrevegye a negatív tulajdonságokat, így nem is fognak felvenni az állásra.

Érdemes mindig olyan tulajdonságokat felsorolni, amelyeken lehet változtatni, és amelyek a munkára is hatással vannak. A negatív tulajdonságokat emellett érdemes lehet pozitívan keretezni, hogy lássa a munkáltató, hogy dolgozunk a problémán. Egy jó HR-es ugyanis látja majd, hogy milyen területen érdemes fejlődnie a jelentkezőnek. Az erősségek esetén pedig érdemes szintén történetbe foglalni a sikereket, eredményeket, amelyek alátámasztják, azt, amit mondasz.

HELYES
A legnagyobb gyengeségemnek azt tartom, hogy a prezentációs képességem még nem az igazi. Sok esetben elakadok, és izgulok, ha emberek előtt kell beszélnem, hiába pontosan tisztában vagyok azzal, hogy amit mondok jó – maga a nyilvános beszéd miatt még sok esetben nem hangzom meggyőzőnek. Valószínűleg ennek oka a másik nagy gyengeségem, ami a rendezetlenség, a prezentációim és a gondolataim is kissé rendezetlenek.

Kreatív ember lévén ugyanis számtalan ötletem van, de a megvalósítás már nagyobb kihívás, amelyhez nehezebben fogok hozzá. A legfontosabb ugyanis számomra mindig a motiváció és az ihlet megléte – ha az nincs, akkor nehezebben hajtom végre a feladatot, és tudom, hogy sokkal tovább fog tartani a feladat elvégzése. Talán ez a két tulajdonságom az, amit gyengeségnek tartok.

Erősségeim közé tartozik a már említett kreativitás. A munkámban gyakran kell gyorsan megoldani problémát, mert a rendezvényszervezés kihívásokkal és váratlan helyzetekkel teli. Amikor előző nap lemondta az előadást a céges bulin a fellépő, akkor szerencsére volt egy tribute banda, akikkel jó a kapcsolatom, és tudtam, hogy ők hasonló színvonalat és hangulatot képviselnek, így képes voltam őket beszervezni. A legtöbb embernek így fel sem tűnt, hogy nem az eredeti banda játszott, annyira jó hangulatot hoztak.

4. Miért szeretné otthagyni a jelenlegi munkahelyét?

Ennél a kérdésnél a legnagyobb hiba, amit el lehet követni, ha elkezdjük szidni a munkahelyünket. Sajnos sok esetben már akkor járunk állásinterjúra, ha nagyon ott akarjuk hagyni a jelenlegit, és számtalan negatív érzéssel kell megküzdeni. Mégis, itt csak racionális és reális indokokat érdemes megemlíteni, lehetőleg olyanokat, amelyek az új munkahelyen nem várhatóak.

Nyugodtan meséljünk arról, ha karrierváltáson gondolkodunk, ha úgy érezzük, nincs előrelépési lehetőség a jelenlegi munkahelyen, vagy ha már rutinná váltak a feladatok. A legfontosabb, hogy ne szidalmazzuk a jelenlegi munkahelyet!

állásinterjú kérdések

5. Milyen az ideális kolléga/felettes?

Ebben az esetben is muszáj őszintének lenni, hiszen ha ez alapján döntik el, hogy ki tudnánk-e jönni a kollégákkal. Ha ugyanis hazudunk, magunkkal szúrunk ki hosszútávon, hiszen olyan csapatba kerülünk be, ahol nem fogjuk jól érezni magunkat. Erre ilyen válaszokat adhatunk, mint például:

HELYES
Olyan csapatot keresek, ami támogató, empatikus és segítőkész. Nagyon fontos, hogy a kollégákkal a konfliktusokat tudjuk nyugodt körülmények között rendezni, de ehhez az is elengedhetetlen, hogy a felettes is ezeket a megoldásokat szorgalmazza. A mikromenedzsment, folyamatos számonkérés negatívan hat a teljesítményemre, így a szabadság, az önálló döntéshozatal és felelősségvállalás fontos számomra.

6. Hogyan kezeli a stresszes helyzeteket?

Ez a kérdés a stressztűrő képességünkre világít rá. Semmiképp sem szabad, hogy megpróbáljuk magunkat olyannak beállítani, akinek a hátán fát is lehet vágni. Legyünk reálisak a képességeinket illetően, és meséljünk el történeteket is arról, hogy hogyan tudunk megküzdeni ezekkel a helyzetekkel. Ez a példa jó megoldás lehet a kérdés megválaszolására:

HELYES
A stresszes helyzetek során attól függ, hogy miből származik a stressz. Ha idői nyomásból, mert közel a határidő, először megnézem, milyen részfeladatokat lehet másoknak delegálni, és a csapatmunkára támaszkodom. Ilyen volt, amikor 2 hét alatt kellett egy teljes design kampányt kialakítani. Ebben a helyzetben minden senior grafikusnak delegáltam, hogy készítsen 3 tervet, majd ezeket egy meetingen megbeszéltük. Az ügyfél kiválasztotta a legjobbat, majd ezek mutációit mind a 4 gyakornok között elosztottam, így képesek voltunk határidőre elkészíteni. Ha azonban a feladat nagy súlya miatt nagy a feszültség, akkor arra támaszkodom, hogy a stresszes helyzetekben fókuszáltabb vagyok és gyorsabban dolgozom, emiatt képes vagyok határidő előtt is nagy a feladatokat elvégezni.

7. Hol látja magát 5 év múlva?

Amennyiben rendelkezünk reális karrier képpel, akkor arról meséljünk. Lehetőleg igazítsuk a cég elképzeléseihez, és csak a munkáról beszéljünk, a családalapítási tervek nem tartoznak a munkáltatóra. Érdemes lehet olyan célt kitűzni, amire tényleg van lehetőség az adott cégnél. Nyugodtan meséljünk előléptetésről, továbbképzésekről, akár tanulmányokról is, ha azok elősegítik a karriercélt.

Ha nincs teljesen egyértelmű cél, akkor se keseredjünk el! Arról nyugodtan lehet mesélni, hogy milyen emberré szeretnénk válni, például milyen vezetők, alkalmazottak szeretnénk lenni, milyen területen mélyítenénk el a tudást.

8.    Mi az, ami a legjobban motiválja?

Ez a kérdés inkább arra kérdez rá, hogy mi az a feladat, elvárás, felelősség, amelyet szeretünk és szívesen választunk. Az nem lesz jó válasz, hogy “ha meg vagyok fizetve”, mert azt mutatja, hogy rettentően anyagiasak vagyunk. Inkább érdemes valódi feladatokat, helyzeteket leírni:

HELYES
Az motivál, amikor meghallgatják és figyelembe veszik a véleményemet, és amikor elismerik a munkámat. Mivel nagyon szeretek emberekkel együtt dolgozni, ezért fontos, hogy a csapat tagjának érezzem magam.

állásinterjú kérdések

Az utolsó kérdések

A záró kérdések ugyanazok szoktak lenni, innen lehet sejteni, hogy az interjú a végéhez közeledik.

9. Mennyi a bérigénye?

Általában már a motivációs levélben is kérik a bérigény feltüntetését, azonban gyakran előfordul, hogy még egyszer az interjún is megkérdezik. Érdemes ugyanazt az összeget mondani, mert megnézhetik, hogy van-e eltérés. A bérigény megszabásáról pedig ide kattintva olvashatsz.

10. Van még esetleg bármi kérdése?

Akár már a felkészülés közben érdemes lehet kérdéseket kigyűjteni, vagy olyanokat feltenni, amelyek a munkára, cégre, kultúrára vonatkozóak lehetnek. Arra, hogy milyen fizetést fognak felajánlani, sose kérdezzünk rá! Ha nem jut eszünkbe semmi, akkor inkább kérdezzünk rá arra, hogy hogyan fog kinézni a kiválasztási folyamat, mikor jelentkeznek, hány kör van még hátra, stb. Ha ugyanis egyáltalán nem kérdezünk semmit, azt fogják gondolni, hogy nem érdekel minket az állás!

A kérdésekre érdemes előre felkészülni, hiszen így látja a cég is, hogy lelkesek, motiváltak vagyunk, és tényleg álommunka az, amit kínálnak. Legyünk mindig őszinték, még akkor is, ha az negatív fényben tüntet fel – inkább ez, minthogy ne magunkat adjuk!

Hasonló cikkek