Au Pair önéletrajz: hogyan írd meg? Segítünk!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Egy másik országban vagy kontinensen szeretnél élni? Vagy pályát akarsz módosítani és au pair lennél? Tanuld meg hogyan tudod megírni és megszerkeszteni a legjobb önéletrajzot magadnak!

Mint au pair, lehetőséged lesz utazni, nyelvet tanulni, külföldön tanulni, új emberekkel, kultúrával megismerkedni és természetesen fejlődni – de az au pair szakma lényege, hogy elsősorban a fogadó család gyerekeiről fogsz gondoskodni. Tudjuk, hogy ezzel tisztában vagy, mi csak arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ez a munkáltató oldaláról miért is olyan fontos.

A külföldön szerzett tapasztalatok szakmailag és emberileg is mindig kifizetődőek. A munkáltató szempontjából azért fontos, mert valószínűleg a külföldi lét alatt erősíthetted az idegennyelvi tudásodat, illetve a szakmához kapcsolódó képességeidet és készségeidet.

Az előbb említetteket pedig be kell tudni írni az önéletrajzba, ami viszont nem könnyű feladat. Miért? Mert könnyen lehet hibázni. Ne aggódj, mi lépésről lépésre segítünk abban, hogy ezeket a hibákat elkerüld. Kezdjük először is egy önéletrajz mintával.

Tartalomjegyzék

Au Pair önéletrajz

Személyes adatok

Kocsár Kitti

Au Pair

E-mail cím: kocsar.kitti@gmail.com

Telefonszám: 0670/8898-587

Lakcím: 1202 Budapest, Bácska tér 2.

Születési hely, idő: Nyíregyháza, 1992.10.02.

Magamról

8 éves tapasztalattal rendelkező, családcentrikus, lelkiismeretes és precíz au pair vagyok. A gyerekek iránt érzett szeretetemnek köszönhetően minden gyermekkel különleges köteléket alakítottam ki. Az évek alatt különböző korosztályú gyermekeknek segítettem a tanulásban és a napi rutin kialakításában.

Szakmai tapasztalat

Au Pair

 1. szeptember – 2022. szeptember

3 gyermek: Katy 3 éves, Peter 2 éves, Catherine 6 éves

 •   Kialakítottam a napi rutinokat.
 •   Minden nap elvittem a gyerekeket az óvodába, iskolába.
 •   Részt vettem a házi feladatok elvégzésében.
 •   Háztartást vezettem.
 •   Reggelit, ebédet és uzsonnát készítettem.
 •   Hétvégére szabadidős tevékenységet szerveztem.
 •   Utazást szerveztem a családnak.

Au Pair

 1. szeptember – 2017. szeptember

2 gyermek: Thomas 3 éves, Bob 6 éves

 •   Játékidőt alakítottam ki.
 •   Besegítettem a házi feladatok elkészítésében.
 •   Ügyeltem a rendre és a tisztaságra. (Erre tanítottam a gyerekeket is.)
 •   Segítettem lefektetni a gyerekeket.

Tanulmányok

Dajka

Gyémántkakas Kft.

 1. szeptember – 2012. június

Budapest

Érettségi

Vasvári Pál Gimnázium

 1. szeptember – 2011. június

Nyíregyháza

Készségek, képességek

 •   Kiváló kommunikációs készség
 •   Stressztűrő képesség
 •   Kiváló szervező- és kommunikációs készség
 •   Nagy munkabírás
 •   Önálló munkavégzés, pontosság és alaposság
 •   Gyors, hatékony problémamegoldó készség
 •   Kiváló íráskészség és nyelvhelyesség
 •   Segítőkészség
 •   Önzetlenség

Nyelvtudás

Angol – anyanyelvi szintű nyelvtudás

Német – anyanyelvi szintű nyelvtudás

Au Pair foglalkoztatottság Magyarországon

Természetesen neked, aki kifejezetten au pairként szeretné kipróbálni magát itthon vagy külföldön, nem kell elmondanunk, hogy mi a különbség a bébiszitter és az au pair szakma között.

Miután Magyarországon annyira nem elterjedt az au pair szakma, mint külföldön, itthon inkább bébiszittert keresnek a családok, mint au pairt. Bár a fizetesek.hu oldalon található infók alapján elmondhatjuk, hogy ha valaki itthon szeretne lenni au pair, akkor a bérek az alábbiak szerint alakulnak: 191 000 Ft és 310 000 Ft között alakulnak.

Ha valakinek nagyon megtetszik ez a szakma és a gyerekek körül képzeli el a jövőjét is, akkor itthon lehetőség van óvodai dajkának jelentkezni, óvodapedagógusnak vagy tanár asszisztensnek tanulni/jelentkezni.

Ha valaki mégis úgy kerül ide, hogy kíváncsi a bébiszitter árakra is, akkor neki is szeretnénk kedvezni némi információval:

Au Pair foglalkoztatottság külföldön

Külföldön trendibb az, ha valaki au pair lesz, már csak az idegen nyelv használata miatt is. Számtalan hely közül választhatod ki, hogy milyen országban szeretnél élni. Az au pairek ráadásul nem is fizetést kapnak, hanem zsebpénzt. Persze ez attól még fizetés, csak másképp hívják. Nehéz meghatározni mind az összeget és a rendszerességet is, hiszen ez családonként és országonként is eltérő lehet. Természetesen egy külföldi fizetés általában magasabbról indul, mint itthon.

Ha szeretnél erről bővebben tájékozódni, ajánlunk néhány oldalt: Aupairfect, Home Helpers vagy a Cultural Care Au Pair.

Hogyan készítsd el a tökéletes önéletrajzot

Lehetőleg tömörítsd az egészet egy oldalba, ugyanis előfordulhat, hogy az ennél hosszabb terjedelmű önéletrajzban elvesznek a lényegesebb infók. Ezért mindenképp törekedj arra, hogy lényegre törően fogalmazd meg a mondanivalódat!

Az au pair önéletrajzban a nyelvi kompetencia kiemelésére kell nagy hangsúlyt fektetni. Önéletrajzod másik fontos része pedig a szakmai tapasztalat lesz.

A tapasztalatokat és a tanulmányokat fordított időrendi sorrendben szükséges feltüntetni. Ez azt jelenti, hogy a legfrissebb munkahely legyen legfelül, majd időben visszafelé haladva jöhet minden más adat. Így ránézésre is teljesen átlátható lesz az önéletrajz.

Weboldalunkon számtalan önéletrajzi minta között válogathatsz. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik minta lesz ideális számodra, először azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy mennyi munkahelyi tapasztalattal rendelkezel! Ha úgy érzed, hogy bőven van mivel kitölteni a szakmai tapasztalati szekciót, akkor választ a klasszikus magyar önéletrajz mintát. Ha épp ellenkezőleg, tehát pályakezdő vagy, akkor érdemes funkcionális önéletrajz mintát választani.

Ami a betűtípust illeti legyen Times New Roman, Calibri vagy Arial, és törekedj a 11-12-es betűméretre.

Ajánlott elrendezés és sablon választás

Amikor nekilátsz önéletrajzod szerkesztéséhez és megírásához, először állítsd össze fejben hány és milyen részekre szeretnéd osztani. Általában 6 kötelező szekcióra szoktuk osztani, de vannak még ezen felül opcionális részek is. Lássuk mi az a 6:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Ezen felül pedig bele tudod írni az egyéb képzéseket is.

Weboldalunkon nemcsak önéletrajzi mintákat, hanem sablonokat is találsz itt. Itt megint azt a kérdést kell feltenni magadban, hogy mennyi munkahelyi tapasztalattal rendelkezel. Ha itt van mit kifejtened, akkor használd a Chicago önéletrajz sablont.

Ha inkább az elért eredményeidre, készségeidre és képességeidre hívnád fel a figyelmet, akkor csekkold le a Riga önéletrajz sablont. Itt ne lepődj meg, ha egyedülálló dizájnnal találod magad szemben!

Kezdd az önéletrajzot a fejléccel

Természetesen mi mással kezdenéd az önéletrajzot, mint a személyes adatokkal. 😉 Így tehát a fejlécbe kerüljenek a személyes adataid, vagyis a név, a pozíció, az email cím, a telefonszám, a lakcím, a születési hely és idő.

Igyekezz helyesírási hiba nélkül megoldani ezt a részt, ugyanis, ha ebben a részben hibát vélnek felfedezni, akkor rögtön az elején elvághatod az esélyeidet a továbbjutásra.

Ez már csak azért is nagy hiba, hisz lehet, hogy az adott pozícióra te lennél a legalkalmasabb, de hiába, ha tele van helyesírási hibával a fejléc. Ezeken a hibákon túl még nézzük mi az amit elronthat egy jelentkező. Először lássunk egy helyes példát:

HELYES

Személyes adatok

Kocsár Kitti

Au Pair

E-mail cím: kocsar.kitti@gmail.com

Telefonszám: 0670/8898-587

Lakcím: 1202 Budapest, Bácska tér 2.

Születési hely, idő: Nyíregyháza, 1992.10.02.

Na és most egy helytelen példát:

HELYTELEN

Személyes adatok

Kocsár Kitti

Au Pair

E-mail cím: kitticica@gmail.com

Telefonszám: 0670889858

Lakcím: 1202 Budapst, Bácska tér 2.

Születési hely, idő: Nyírgyháza, 1992.10.02.

Biztosan te magad is észrevetted a hibákat, de azért részletezzük őket:

 • Az adatok ömlesztve vannak, ahelyett, hogy átláthatók lennének.
 • Az e-mail cím komolytalan, ezért félő, hogy a HR-es nem tartja majd a jelentkezőt professzionálisnak.
 • A telefonszámból hiányzik egy szám, így több, mint valószínű, hogy nem fogják tudni elérni a pályázót.
 • A lakcímben és a születési helyben pedig helyesírási hibát lehet felfedezni.

Te melyik jelöltet választanád inkább?

Kell-e fénykép az önéletrajzban?

Manapság ritkán látni olyan önéletrajzot, amihez nem csatolnak fényképet. Bár előfordul, de ritka. Ma már teljesen elterjedt az, hogy kizárólag fényképes önéletrajzot küldünk mindenhova. Az igaz, hogy ezt a legtöbb munkahelyen nem kifejezetten kérik így, mégis trenddé vált ez a jelenség.

Lássuk, mi az amire oda kellene figyelned, ha fényképet csatolsz az önéletrajzhoz:

 • Nem kell teljes alakos fotó, elég, ha mellkasig látszódsz.
 • Igyekezz egy enyhe mosolyt megejteni a fotón, ne legyél túl merev.
 • Érdemes egy sima falnál fotózni, hogy minél letisztultabb legyen a felvétel.
 • Figyelj a kép minőségére is, ne legyen homályos.

Ha ezeket kipipálod, minden bizonnyal ezt a feladatot is megugrottad.😉

Szakmai összegzés az önéletrajzban

A szakmai összegzés tulajdonképpen a fejléc alá kerül. Erről a részről fontos tudni, hogy elég egy 4-5 sorban kifejteni a mondandódat, ugyanis sajnos legyünk tisztába azzal, hogy egy HR-es átlagosan 6 mp alatt futja végig az önéletrajzokat. Ha úgy látja, hogy átláthatóan, lényegre törően vannak feltüntetve az adatok, akkor biztos lehetsz benne, hogy tovább olvassa az önéletrajz lényegi részét is.

Egy szakmai összegzésben fontos kiemelni az eredményeket, belefűzni a mondandóba a tényeket és számszerűsíteni az adatokat. Tehát ha egy mód van rá, akkor egészítsd ki számszerű adatokkal ezt a 4-5 sort.

HELYES

Magamról

8 éves tapasztalattal rendelkező, családcentrikus, lelkiismeretes és precíz au pair vagyok. A gyerekek iránt érzett szeretetemnek köszönhetően minden gyermekkel különleges köteléket alakítottam ki. Az évek alatt különböző korosztályú gyermekeknek segítettem a tanulásban és a napi rutin kialakításában.

HELYTELEN

Magamról

Szeretek a családokkal együtt lakni. Szeretem a gyerekeket és szeretek velük együtt lenni.

Azért tettük be így egymás alá a példákat, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni őket. Így feltűnőbb lehet a hiba is. Nos, ugye Te is érzed a különbséget?

Alapvetően úgy érezzük, hogy nem szorul magyarázatra miért az első az erősebb jelölt, mégis alátámasztanánk az érzéseidet annyival, hogy a második jelölt nem tűnik túl professzionálisnak, sőt, nem is tudunk meg róla túl sokat, hiszen túl általánosan fogalmaz.

Szakmai tapasztalat elrendezése és elhelyezése

Vegyük át, hogy miért fontos és hogyan érdemes a szakmai részt kifejteni, amikor jelentkezünk egy állásra. Először is kezdjük egy fontos tudnivalóval!

📌 Érdemes elhelyezni kulcsszavakat az önéletrajzban, mert az első körben egy erre kifejlesztett szoftver, az ATS fogja átvizsgálni az önéletrajzodat.

Ha még nem hallottál erről a programról, akkor adunk egy kis ismertetőt: Az ATS (azaz, applicant tracking system) egy olyan online jelentkezés szűrő program, amelyet a HR-es azért használ, hogy kulcsszavakat keressen az önéletrajzban. Ez azért fontos, mert sokszor előfordul, hogy egy pozícióra több százan jelentkeznek, amelyeknek az ellenőrzése rengeteg időt és energiát igényelne.

Ezért szűrés esetén a HR szakemberek mindig arra törekszenek, hogy gyorsan, pontos adatot szolgáltasson részükre az ATS program. A kulcsszavakat pedig azért fontos használni, mert ha a program nem érzékel egyáltalán vagy elegendő kulcsszót, akkor előfordulhat, hogy nem is fog átmenni a pályázat a szűrő programon.

Na de térjünk a szekció lényegére. Mutatjuk milyen a helyes és helytelen szakmai tapasztalati rész:

HELYES

Szakmai tapasztalat

Au Pair

 1. szeptember – 2022. szeptember

3 gyermek: Katy 3 éves, Peter 2 éves, Catherine 6 éves

 •   Kialakítottam a napi rutinokat.
 •   Minden nap elvittem a gyerekeket az óvodába, iskolába.
 •   Részt vettem a házi feladatok elvégzésében.
 •   Háztartást vezettem.
 •   Reggelit, ebédet és uzsonnát készítettem.
 •   Hétvégére szabadidős tevékenységet szerveztem.
 •   Utazást szerveztem a családnak.

Au Pair

 1. szeptember – 2017. szeptember

2 gyermek: Thomas 3 éves, Bob 6 éves

 •   Játékidőt alakítottam ki.
 •   Besegítettem a házi feladatok elkészítésében.
 •   Ügyeltem a rendre és a tisztaságra. (Erre tanítottam a gyerekeket is.)
 •   Segítettem lefektetni a gyerekeket.
HELYTELEN

Szakmai tapasztalat

Au Pair

3 év

3 gyermek: Katy 3 éves, Peter 2 éves, Catherine 6 éves

Napi rutin kialakítása, gyerekek felügyelete, házi feladat elkészítése, háztartás vezetése, utazás szervezése, étel készítése.

Au Pair

4 év

2 gyermek: Thomas 3 éves, Bob 6 éves

Házifeladatok elkészítése, játékidő kialakítása, háztartás vezetése, gyerekek segítése.

Először nézzük meg, hogy mit kell tartalmaznia a szekciónak:

 • bullet point: nyugodtan emeld ki a fontosabb mondanivalódat
 • enter: használd nyugodtan annak érdekében, hogy szellősebbé és átláthatóbbá tedd a szekciót
 • kötelező tartalmi elemek: pozíció neve, időtartam, gyermekek feltüntetése, feladatkörök
 • fordított időrendi sorrend: mindig a legfrissebb adattal kell kezdeni, aztán haladhatsz időben szépen visszafele

Na de miért helytelen a második rész? Mutatjuk! 👇

 • Mert nem használ bullet pointokat.
 • Mert nem átlátható és könnyen olvasható.
 • Az időtartam nincs jól feltüntetve, ugyanis nem derül ki pontosan melyik évben dolgozott ott, plusz a fordított időrendi sorrendet sem látjuk így.
 • A feladatkörök feltüntetése felsorolás jellegű és túl általánosan vannak megfogalmazva a feladatok.
 • Mert nem emeli ki a főbb részeket, nem használja a kövér betűket.

Tartsd a szemed előtt azt, hogy mindig letisztult és érthető képet fess a leendő munkáltatód vagy a HR-es számára.

Tanulmányok az önéletrajzban

A tanulmányok feltüntetése azért is fontos, mert nagyon sok álláshirdetésben kérik, hogy pontosan milyen végzettséged van. Ha te olyan jelentkező vagy, akinek van felsőfokú végzettsége, azt mindenképp írd bele az önéletrajzba.

Ez a rész akkor szabályos, ha először a végzettséged nevét írod le, majd az iskola nevét, az időtartamot és legvégül a települést, várost. Mindjárt mutatjuk mire gondoltunk. Pályakezdőként fontos, hogy feltüntess néhány főbb tantárgyat.

FONTOS! Ebben a szekcióban is ügyelj a fordított időrendi sorrendre, és elég ha az érettségiig mész vissza időben. Általános iskolát felesleges feltüntetni.

HELYES

Tanulmányok

Dajka

Gyémántkakas Kft.

 1. szeptember – 2012. június

Budapest

Érettségi

Vasvári Pál Gimnázium

 1. szeptember – 2011. június

Nyíregyháza

HELYTELEN

Tanulmányok

Dajka

Gyémntkakas Kft.

1 év

Érettségi

Vsvári Pál Gmnázium

4 év

A helytelen részben láthatod a hibákat:

 • Hasonlóan a szakmai tapasztalati részhez, nem könnyen átlátható, inkább ömlesztett.
 • Nem használ a jelentkező boldozást és entert sem, így nehéz olvasni.
 • Helyesírási hibával van tele.
 • Az időtartam nincs pontosan feltüntetve, illetve, ebből nem látszik a fordított időrendi sorrend sem.
 • Lemaradt az, hogy melyiket melyik városban/településen végezte el.

Készségek és képességek

Számtalan készségből és képességből válogathatunk az önéletrajzunkba, de mindig ügyelj arra, hogy a saját szakmádra és személyiségedre vonatkozó adatok kerüljenek az önéletrajzodba.

Fontos tudni, hogy két kategóriája van a készségeknek és képességeknek. Vannak az úgynevezett soft és hard skillek. A soft skillek az interperszonális, szociális készségek, amelyeket mindennapjaink során alkalmazunk. Vagyis, ezek olyan személyiségjegyek, amelyek megmutatják, hogy valójában milyen ember vagy. Ezzel szemben a hard skillek már a technikai tudásra helyezik a hangsúlyt, vagyis amelyek általában szoftverek, programok ismeretét jelentik. Erre azt is szoktuk mondani, hogy ezek azok a skillek, amelyekből vizsgát tehetsz és papírod van az elvégzéséről. Mindkét esetben elég 5-öt, 8-at felsorolni.

Soft skillek

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Stressztűrő képesség
 • Kiváló szervező- és kommunikációs készség
 • Nagy munkabírás
 • Önálló munkavégzés, pontosság és alaposság
 • Gyors, hatékony problémamegoldó készség
 • Kiváló íráskészség és nyelvhelyesség
 • Segítőkészség
 • Önzetlenség

Hard skillek

 • “B” jogosítvány
 • Microsoft Office
 • Microsoft Excel
 • Angol nyelvtudás
 • Német nyelvtudás

Nyelvismeret

A nyelvtudás alapvető elvárás au pairként. Mivel az angol az egy világszinten is elismert, nemzetközi nyelv, így elsősorban érdemes ezt a nyelvet elsajátítani. Emiatt elengedhetetlen a nyelvtudást tartalmazó szekció. Arra figyelj, hogy csak aktív nyelvtudást írj bele az önéletrajzodba, mégpedig a következő módon:

HELYES

Nyelvtudás

Angol – anyanyelvi szintű nyelvtudás

Német – anyanyelvi szintű nyelvtudás

Tehát tüntesd fel a nyelvet és mellé azt, hogy milyen szinten beszéled az adott nyelvet

Összefoglaló: kulcspontok az Au Pair önéletrajzban

Mire ide eljutsz, addigra valószínűleg már fejben össze is raktad az önéletrajzot, igaz? 😊

Az önéletrajz esetén mindig törekedj arra, hogy rövid és lényegre törő legyen. Illetve, figyelj arra, hogy mindig aktualizáld az adott állásajánlatra. Tehát cseréld ki a kulcsszavakat, szabd személyre és aktualizáld a munkatapasztalat szekciót. Betűtípusnak tökéletes választás a Times New Roman, Arial vagy Calibri. Betűméretnek pedig a 11-12-es méretet válaszd. Továbbá ne felejtkezz meg a megfelelő minőségű fotóról és arról, hogy ne legyen az önéletrajzban helyesírási hiba.

 • Az önéletrajzodat kezdd a fejléccel, vagyis a személyes adatokkal. Majd jöhetnek szépen sorban a többi szekciók: szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek és képességek, nyelvtudás és esetleg az egyéb képzések.
 • A tapasztalatokat és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben írd meg, és ahol lehet, számokkal támaszd alá az elért eredményeket.
 • Tapasztalatok esetében szerepeljen az adatok között a pozíció megnevezése, az időtartam, a település és a feladatok.
 • A tanulmányok szekcióban a iskolai végzettséget, az időtartamot és az iskola nevét és a települést tüntesd fel.
 • Használj kulcsszavakat! Lehetőleg olyanokat, amelyek szerepelnek az álláshirdetés elvárás részében szerepelnek.
 • A képességek és készségek közül 5-8 darabot érdemes felsorolni.
 • A nyelvtudás ne maradjon el, mert elengedhetetlen legalább egy tárgyalóképes nyelv ismerete.

Gyakran ismételt kérdések

Elvárás a diploma megléte az au pair állásokhoz?

Egyáltalán nem elvárás, nyugodtan add be a jelentkezésed a kiszemelt munkára akkor is, ha nem rendelkezel diplomával.

Milyen hosszúságú legyen az önéletrajz?

Mindig törekedj az egy oldal hosszúságra és arra, hogy releváns információkat ossz meg magadról. Ha mégis átcsúsznál a második oldalra, akkor sincs baj, ha az információk, amelyek miatt átcsúszol, relevánsak az adott pozícióra nézve.