Ausztriában dolgozni: pénzügyek, lakhatás és biztosítás

Ausztriában dolgozni

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ausztria sok magyar család számára kiváló megoldás arra, ha magasabb életszínvonalon szeretnének élni, mint Magyarországon. 2022 júniusában már 113.488 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, legalábbis a hivatalos adatok szerint. Ez rekordnak számít, bár némi ingadozást mutatnak az adatok, hiszen sokan járnak szezonális munkára. Nyáron és télen is tele vannak a hotelek, ahol rengeteg magyar munkavállaló dolgozik, akár nyaralásról, akár síelésről legyen szó. De hogy mennyibe kerül kint a megélhetés, milyenek a lakhatási feltételek? Cikkünkben erről is szó lesz!

Tartalomjegyzék

Ausztria, a német nyelvcsalád tagjaként

Ausztriában a hivatalos nyelv a német, így némi német nyelvtudás nélkül nem ajánlott kimenni. Természetes, hogy a multinacionális cégeknél angolul is ért mindenki, de mégis csak ajánlott inkább németül is beszélni. Érdemes nyelviskoláknál vagy magántanárnál kopogtatni annak érdekében, hogy minél hamarabb elsajátíthasd a nyelvet. A legjobb, ha osztrák anyanyelvű tanárt keresel, mert azért van némi eltérés a német német és az osztrákok által beszélt nyelv között.

Hogyan keress munkát Ausztriában?

Amennyiben valamilyen szellemi munkát szeretnél találni, akkor mindenképp érdemes LinkedIn-en szétnézni. Egy előző cikkünkben már írtunk arról, hogy mely pozíciók a legkeresettebbek, de az tény, hogy bármilyen munkát is szeretnél, biztos, hogy sokkal magasabb fizetésre számíthatsz. Nem véletlen, hogy sokan takarítónak, mosogatónak, szobalánynak mennek ki, hiszen többet keresnek így, mint itthon egy diplomás munkával.

Ennek eredményeképp rengetegen dolgoznak úgy, hogy Ausztriába járnak át dolgozni, de a család a határ menti magyar városok egyikében van. Ennek a megoldásnak időbeli, szellemi és lelki áldozata is van a napi akár 2-3 órát jelentő ingázás miatt, így nem mindenkinek jó választás, így most ezt nem ajánlanánk.

A LinkedIn-en kívül pedig még az alábbi oldalakon lehet munkát keresni:

Emellett mindenképp nézelődj Facebook csoportokban is, és lehetőleg vedd fel a kapcsolatot a Manpower munkaerőközvetítő céggel is. Sokan kerülnek ki munkaközvetítőn keresztül, így ez teljesen normális eljárás. Mivel Ausztria és Magyarország is az EU tagállama, ezért alapvetően nyugodtan költözhetsz bármikor a két ország között. Viszont a nagykövetség honlapján az is olvasható, hogy köteles vagy 3 napon belül bejelenteni a lakcímedet, tehát, ha megvan az albérleti szerződés, azonnal be is kell jelentened azt. Ugyanez a helyzet, ha egyik lakásból költözöl másikba! Azon kívül pedig, ha már látod, hogy három hónapnál tovább fogsz Ausztriában tartózkodni, akkor köteles vagy a lakóhelyed szerinti önkormányzatnál (Magistrat) bejelenteni ezt. Ez EU állampolgárokra is ugyanúgy vonatkozik!

A társadalombiztosítás alapvetően ott is ingyenes, a jó egészségügy pedig az ország stabil alapját képezi. Attól függően, milyen a munkajogviszonyod, az alábbi típusokba tartozhatsz:

  • az Allgemeines Sozialversicherungsgesetz (általános társadalombiztosítási törvény): ide tartoznak a munkavállalók,
  • a Beamten-, Kranken- und Unfallversicherungsgesetz: közalkalmazottak és közhivatalnokok,
  • a Bundesgesetz über die Sozialversicherung freiberuflich selbstständig Erwerbstätiger, vagyis szabadfoglalkozásúaknak minősülnek az orvosokok, ügyvédek, gyógyszerészek, kereskedelmi ügynökök,
  • a Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz (vállalkozói társadalombiztosítási törvény) az iparban és kereskedelemben önálló keresettel rendelkezők, vállalkozók tartoznak.

Ami fontos, hogy ha találtál munkát, akkor mindenképp mondd le az egészségbiztosítást (TB-t) Magyarországon. A köztes időszakra érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani, amellyel bármelyik európai országban automatikusan és ingyenesen jár az egészségbiztosítás. Ezt a kártyát ugyanúgy a kormányhivataltól igényelheted, két évre szól és ingyenes a kiváltása. Arra is jó, ha időközben nyaralni mész egy adott országba, mert nem vagy köteles bejelenteni, hogy hol szeretnéd használni.

Osztrák minimálbér

Osztrák minimálbérről nem igazán beszélhetünk, mint ahogy a legtöbb európai országban, így Ausztriában sem jellemző. Szakmánként változik, ráadásul régiónként is. Alapvetően azonban hogy minimum havi 1500 euró szükséges ahhoz, hogy meg tudj élni!

Az átlagfizetés is változó régiónként és szakmánként, például Tirolban 1773 euró, míg Alsó-Ausztriában 2120 euró. Utóbbi nagyobb vásárlóerővel rendelkezik, valamint sokkal több multinacionális cég is megtalálható, míg Tirol inkább üdülőhely.

Mennyit érdemes spórolni, ha Ausztriában szeretnél dolgozni?

Általában érdemes legalább 6 hónapnyi félretett pénzzel rendelkezni minden ilyen fontos döntésnél, akár családdal, akár egyedül költözöl ki. Azzal viszont számolj, hogy Ausztriában minden legalább dupla annyiba, ha nem többe kerül, tehát elképzelhető, hogy a 6 havi félretett pénz osztrák árak mellett mindössze 2-3 hónapra elég.

Ha azonban találsz már munkát és így lesz munkaszerződésed, akkor elég 2-3 hónapnyi tartalék. Természetesen mindig számold bele, hogy a családi költözés sokkal drágább és mindennél fontosabb a biztonság – legyen az anyagi és érzelmi. Ezért anélkül, hogy legalább egyikőtöknek ne legyen egy aláírt munkaszerződése, ne induljatok útnak családi költözés esetén!

A munkaközvetítők…

A munkaközvetítőknek minden esetben nagyon nézz utána. Alapszabály, hogy csak akkor kezdj kezdj egy állásközvetítővel, ha az nem akar tőled pénzt kérni a szolgáltatásért cserébe. A munkaközvetítőknek ugyanis a cégek fizetnek azért, hogy megtalálják a tökéletes jelölteket és munkaerőt. Emellett gyakran ígérhetnek különböző plusz szolgáltatásokat is, például, hogy meghonosítják a magyar diplomádat vagy lefordítják a papírjaidat. Mindig kérdezd meg, hogy ez a szolgáltatás mennyibe fog kerülni, nehogy a végén véletlenül kiszámlázzanak neked egy nem várt, magas összeget.

Lakhatás, ételvásárlás és a költségek

A lakhatás minden városban eltérő költségekkel jár, természetesen Bécs, mint a főváros a legdrágább Ausztriában. Érdemes figyelembe venni, hogy az albérlet kiválasztásánál köss szerződést, ami mindenre vonatkozik, emellett számolj legalább 2-3 havi kaució kifizetésével. Általában az albérlet árak 500-700 euró körül mozognak, és erre jön még a rezsi, amely 100 euró körül számolható, bár ez az utóbbi hónapokban jelentős emelkedésnek indult. A bútorozatlan lakás Ausztriában is olcsóbb, mint a bútorozott, viszont akkor a bútorok beszerzésével is számolnod kell.

Láthatod, hogy bár 1500 euróból meg lehet élni egyedül, Bécsben inkább 2500-3000 eurós fizetésre van szükség. Vagyis törekedj arra, hogy a munka, amelyet elvállalsz, ezt a fizetési szintet elérje! Az ételvásárlás drágább mint Magyarországon, de nem olyan kiugró mértékben, mint gondolnád, körülbelül a duplája.

Mint a legtöbb európai, külföldi város esetén, a szolgáltatások azok, amelyek nagyon magas áron elérhetők csak. Ide tartozik a kozmetikus, körmös, fodrász, vagy akár a péntek esti koktélozás is.

Mi az ami mindenképp szükséges, ha Ausztriában szeretnél dolgozni?

  • Legyen legalább annyi pénzed mindig, hogy haza tudj költözni, ha baj lenne! Bármikor beüthet a baj, és ha haza kell költöznöd hirtelen, mindig legyen erre elegendő pénzed!
  • Ne írj alá olyan szerződést, amelynek tartalmát nem érted! Amennyiben inkább angolul beszélsz jobban, mintsem németül, akkor kérd angolul a szerződést, legyen az albérlet vagy munka.
  • Hozz létre osztrák bankszámlát! A bankok rengeteg jutalékot és tranzakciós költséget levesznek, ha folyamatosan ők váltják a devizát. Éppen ezért vagy használj online bankot, vagy hozz létre osztrák bankszámlát, így elkerülve a jelentős plusz költséget.
  • Nézz utána a Facebook csoportokban mindennek, hiszen a legjobb, ha személyes tapasztalatokról olvashatsz.

Hasonló cikkek