A legjobban fizető állások Ausztriában 2022-ben

Megszámlálhatatlan határmenti magyar jár át Ausztriába dolgozni, ami nem is véletlen. Az itthoni fizetés többszörösét lehet megkeresni, ráadásul euróban kapod a fizetést, amely jócskán értékállóbb, mint a forint.
legjobban fizető állások ausztriában 2022 ben

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A legjobban pedig azok csinálják, akik Győr, Sopron mentén élnek, és csak átjárnak dolgozni. Így pedig a könnyen megkeresett nagy fizetést Magyarországon költik el, ezzel a hazai GDP-t is segítve.

Körülnéztünk a piacon, hogy miért éri meg igazán kiköltözni Ausztriába. Eltekintünk a szakmunkáktól és idénymunkáktól, és megnéztük, hogy melyek azok a diplomás munkák, amelyek a legjobbak fizető állások ausztriában. Nézzük, mit érdemes keresni, ha oda költöznél!

Tartalomjegyzék

Mennyi a minimálbér?

Ahhoz, hogy legyen viszonyítási alapod, nagyon fontos arról beszélni, hogy mennyi az annyi, vagyis, mennyi a minimálbér. A  minimálbér Ausztriában jelenleg havi 1500 euró , ebből már meg lehet élni. Ez forintba átszámolva 600.000 forint körül mozog, úgyhogy egyáltalán nem kevés pénzről beszélünk magyar viszonylatban. Az átlagfizetés egyébként ingadozó, Tirolban például 1773 euró, míg Alsó-Ausztriában 2120 euró. Ez utóbbi rendelkezik a legnagyobb vásárlóerővel is. Emellett a cégek gyakran biztosítanak a vállalkozók számára 13. vagy 14. havi fizetést is, valamint jár fizetett szabadság.

Mennyiből lehet kényelmesen megélni Ausztriában?

Ahhoz, hogy kényelmesen megélj Bécsben is, a felmérések szerint havi 2500-3000 euró közötti fizetés szükséges. Ez a minimálbérrel együtt átfogó információt ad ahhoz, hogy a következő állásokat és fizetéseket értékelni tudd.

Ausztria legnagyobb cége

Ausztria legnagyobb cége 2021-ben az OMV volt, amelynek központja Bécsben található, és több, mint 25.000 alkalmazottal rendelkezik. 2020-ban a bevételük 16.55 milliárd euró volt, így nem meglepő, hogy kiérdemelték az első helyet a listán. Ha tehát náluk szeretnél dolgozni, biztos, hogy stabil és kiszámítható munkahely vár!

Az orvosok Ausztriában

Az orvosok helyzete az utóbbi 1-2 évben javuló tendenciát mutat Magyarországon, mégis, még mindig jobban megéri külföldön dolgozni. Rengeteget fizetnek külföldön egy jó orvosért, ráadásul a Semmelweis Egyetem Európában elismert, így az orvos képzés meglehetősen jó. Az itt tanult orvosokért két kézzel kapkodnak egész Európában, azonban Ausztriában is szükséges a német nyelvtudás hozzá.

Az Osztrák Pénzügyminisztérium adatai szerint az orvosok 70 százaléka keres többet, mint az éves 53.759 euró. Ennél azonban sok orvos esetében még nagyobb számokról beszélhetünk: nem ritka az éves bruttó 300.000 eurós fizetés sem! Orvosként mindenképp érdemes elgondolkodni az osztrák karrieren!

A pénzügyi terület – bankár, bank menedzser

A pénzügyi terület kiváltképp vonzó lehet, főleg, ha kedveled a banki szektort. Ugyanis a befektetési bankárok, akik cégeknek nyújtanak tanácsot, havi 6470 eurót keresnek. Ez pedig elég jó kereset! Természetesen ha még doktori címed is van, akkor alapvetően havi 5000 eurós fizetésről indulhatsz. A harmadszintű menedzserek pedig akár évi bruttó 91.000 eurót is megkereshetnek. A középvezetők már 145.000, míg a top menedzserek akár évi 300.000 eurót is! Na ez aztán a fizetés!

Data Scientist, ha precíz és pontos vagy

A data scientist igazán keresett szakma a világ minden táján. A cégeknek ugyanis számtalan olyan adat áll a rendelkezésre, amellyel nem tudnak mit kezdeni, pedig értékes rálátást biztosít a cég teljesítményére, lehetőségeire és gyengeségeire. A data scientist pozíciók száma 2012 óta 650 százalékkal nőttek a Linkedin adatai szerint, és még további 31 százalékos növekedés várható 2030-ig, ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő szakma.

Nincs ez másként Ausztriában sem, ahol egyre inkább keresett szakma, ez pedig a fizetésen is meglátszik. Havonta bruttó 7500 eurót is kereshetsz data scientisként, ráadásul a többi szakmával ellentétben a munkavégzés távmunkában is lehetséges. Így nem is feltétlenül kell Ausztriába költöznöd a legjobban fizető állások egyike miatt, hanem elég online megpályázni.

Informatika a toppon

Az informatika természetes, hogy helyet kap a legjobban fizető állások között, hiszen itthon is így van. Az informatika itthon is a legjobban fizető szakmák között van, amiről ide kattintva olvashatsz, a segítségével már bőven a bruttó átlag kereset feletti összeget vihetsz haza. Az ország minden területén keresnek, így nem csoda, ha ugyanez igaz Ausztriára is. A pályakezdők fizetése ugyanis 33.200 euró/év, ha pedig már senior vagy, vagyis legalább 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezel, akkor a 45.000-70.000 euró / év bruttó fizetés a jellemző.

A menedzserek, tehát vezetők itt is jóval az átlag felett keresnek. Az éves bruttó fizetés 89.000 euró, de a top menedszerek akár 232.000 euróval is számolhatnak.

Az informatika ráadásul annyira keresett, hogy előreláthatóan a következő években biztosan fejlődni fog. Jelenleg a teljes GDP 8.6 százalékát teszi ki az informatikai és telefonszolgáltatói (ICT) szektor. A munkavégzés ebben az esetben is lehet távmunka. Ennek köszönhetően egyre nő azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön dolgoznak, itthonról. Egy informatikus végzettség birtokában ez sem lehetetlen!

A mérnök fizetése

A mérnökök szintén nagyon jól keresnek, keresett végzettség a munkaerőpiacon. Átlagosan bruttó 33.200 eurót keresnek, de mesterdiplomával akár a 35.300 euró sem álom. Itt is minél inkább előre lépsz a karrier létrán, annál jobb fizetésre számíthatsz. A középvezetők évi bruttó 152.000, míg a felsővezetők már évi bruttó 262.000 eurós fizetéssel kalkulálhatnak, így ha mérnöki végzettség van a birtokodban, érdemes új állást keresni.

Ha ügyvéd állást szeretnél keresni…

Ügyvédnek lenni Magyarországon nem annyira kifizetődő, főleg az első években, a szakvizsga megszerzéséig. Utána is magánpraxisban jó gondolkodni, de ahhoz megfelelő anyagi tőke szükséges. Ausztriában viszont a legjobban fizető szakmák között van, hiszen havonta akár bruttó 5780 eurót is lehet keresni! Ez határozottan jobb, mint a magyar átlag, ráadásul a legtöbb cég biztosan keres néhány ügyvédet a céges ügyek intézésére, szerződéskötésre.

A CEO, vagyis az ügyvezető pozíció

Ügyvezetőként sehol nem lehet okod a panaszkodásra, hiszen mindenhol jelentősen megfizetik, mint legfelső pozíciót. Ezzel együtt jár azonban a felelősség is, és gyakran a folyamatos munkavégzés. CEO pozíció betöltéséhez valójában bármilyen végzettség megteszi, nem szükséges valamilyen különleges, de például egy pénzügyes végzettség biztosan előnyt jelent. A megfelelő munkahelyen pedig akár havi 4790 euró fizetést is kaphatsz havonta, ami egyáltalán nem rossz! Az állás gyakran együtt jár utazással is, nemcsak az országban, hanem külföldön is, így erre fel kell készülni.

Bizonyos időszakokban pedig többet töltesz a különböző leányvállalat dolgozók között, mint a saját munkatársaiddal. A CEO előfeltétele inkább az, hogy több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezz, mintsem hogy egy specifikus végzettséggel. Bizonyos esetekben a cég külsős embert keres a CEO pozícióra, így lehet esélyed megpályázni neked is. A német nyelvtudás viszont kötelező, így első dolgod legyen elsajátítatni.

Hogyan szerezd meg a legjobb osztrák fizetést?

Ha osztrák munkát szeretnél keresni, akkor érdemes legalább két nyelven beszélni, ezek pedig a német és az angol. A legegyszerűbb először egy multinál elhelyezkedni, ott a legkönnyebb munkát találni, és van lehetőség további fejlődésre, tapasztalat szerzésére. Azt ajánljuk, hogy csak akkor pályázz meg külföldi munkalehetőséget, ha már van néhány év magyarországi tapasztalat a zsebedben. Így ugyanis kisebb az esélye annak, hogy esetleg becsapnak, ráadásul jobban tisztában leszel az értékeddel, hogy ilyen tapasztalattal mennyit érsz a piacon.

A pályázathoz biztosan szükséged lesz az alábbiakra:

  • Egy német nyelvű önéletrajz, amelyben a készségek és képességek, valamint a tapasztalat kerül kihangsúlyozásra.
  • Egy német nyelvű motivációs levél. Amennyiben a cég nem kéri külön a motivációs levelet, abban az esetben is érdemes lehet írni és küldeni egyet.
  • Találd meg azt, amiben jobb vagy, mint a többi jelölt – lehet ez a tapasztalat mennyisége, valamilyen speciális skill vagy akár maga a nyelvtudás.
  • Használd az álláshirdetésekben található kulcsszavakat, ezekről bővebben ide kattintva

Összefoglalás – legjobb fizetések Ausztriában

Bár Ausztria, főleg az osztrák főváros közel van, mégis rettentő nagy a különbség az országok között. Egy diplomával vagy felsőfokú végzettséggel egy teljesen új világ nyílik ki számodra. Ahhoz, hogy a legjobb osztrák fizetés ne csak egy álom legyen, szükséged lesz a legjobban fizető állás megszerzésére, amely lehet orvos, informatikus, data scientist vagy akár valamilyen mérnök pozíció megcsípésére. A munka mindenhol ugyanolyan, csak az nem mindegy, mennyit kapsz érte, és mennyire becsülnek meg. Ausztria megbecsüli a munkásait, ráadásul számtalan szakszervezet létezik, akik kiállnak a jogaidért, így az évi 12 havi fizetésen kívül további juttatásokra is számíthatsz.

Hasonló cikkek