Diák önéletrajz – Hogyan írj önéletrajzot, ha diákmunkát keresel?

A diákok munkakeresése nem egyszerű, ugyanis szakmai tapasztalat nélkül nehezebb munkát találni. Emiatt sokan elhiszik, hogy nem fognak tudni elhelyezkedni, viszont akkor meg nem tudnak tapasztalatot szerezni, és így folytatódik az ördögi kör. Ahhoz, hogy munkát találj pedig csak egy szuper önéletrajz kell!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
7 vásárlói értékelésből

Egy olyan önéletrajz, ami ki tudja domborítani a készségeidet és képességeidet, biztosan befutóvá tesz. Cikkünkben végigvesszük, hogy milyen részekből áll egy sikeres önéletrajz, és hogyan tudod jól felépíteni!

Tartalomjegyzék

Diák önéletrajz minta

Varga Bálint
E-mail cím: balint.varga@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1007, Budapest, Kocsis Róbert utca 34.
Születési hely, idő: 2002. 07.13. Budapest

Célom

Szorgalmas, precíz és megbízható vagyok, harmadéves az ELTE programtervező informatikus szakán. Olyan munkahelyet keresek, ahol kamatoztathatom a Java, C# és HTML programozási nyelvtudásomat, valamint az önállóságot. Az egyetemen kiváló teljesítményt nyújtottam számítógép architektúrák és a programozási nyelvek területén, emellett egy már terveztem egy pénzügyi applikációt is.

Tanulmányok

Programtervező informatikus
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2018 – 2022
Budapest

Főbb kurzusok:

 • A programozás módszertani alapjai, programozási nyelvek, fordítóprogramok, alkalmazások fejlesztése, programozási környezet; számítógép architektúrák, operációs rendszerek, számítógépes hálózatok, osztott rendszerek, az adatbázisok elméleti alapjai.
 • Egy olyan pénzügyi applikáció kifejlesztése 4 fős csoportban, amellyel egy cég alkalmazottai akár hó közepén is megkaphatják a fizetésük egy részét előre.
 • Kiváló teljesítmény nyújtása számítógép architektúrák tantárgyból.

Készségek, képességek

 • Szorgalmas
 • Precíz
 • Megbízható
 • Önálló
 • Csapatjátékos
 • JAVA
 • C##
 • Windows Server operációs rendszerek ismerete
 • Active Directory alapismeretek
 • Excel haladó szintű kezelése
 • PowerShell alapismeretek

Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Francia – középszint

diák önéletrajz

A diákok álláslehetőségei Magyarországon

Az utóbbi 10 évben jelentősen nőtt a diákmunka száma az országban. Már szinte minden cégnél elérhető valamilyen diákmunka vagy szakmai gyakorlat. A cégek ugyanis felfedezték, hogy sok feladatot a diákok is el tudnak végezni, és sokkal kevesebb járulékot kell utánuk fizetni.

 • A diákmunka ugyanis diákszövetkezeten, iskolaszövetkezeten keresztül történik. Ebben az esetben a diákszövetkezet egy közvetítő cég, a diák fizetése pedig órabéres elszámolás alapján történik. Így mindössze a bruttó és nettó órabéred közötti különbözetet vonja le a diákszövetkezet, amelyet a törvény ír elő. Ez összesen a 15% személyi jövedelemadót (SZJA), ezen felül más adó nem történik levonásra.

Emiatt a cégnek és neked is megéri diákmunkásként dolgozni, hiszen sokkal kevesebb adót fizetnek utánad, és a te kezedben is több pénz marad. Az órabér a diákszövetkezetek oldalán általában 1000-2500 forint órabér között mozog, de ez az elvállalt munkától függ. Az informatikus gyakornokok, műszaki és mérnök gyakornokok jellemzően inkább 1800-2500 Ft közötti órabérrel számolhatnak, míg a ruházati eladók inkább 1100-1300 Ft között.

Külön  plusz bérezés jár, ha esti vagy hétvégi munkára jelentkezel , hiszen ott mindig kevesebb a jelentkező, nehéz jó munkaerőt találni.

Emellett a diákoknak mindig megválasztható, hogy mikor és hány órát járnak be dolgozni – általában ez a szám 20-40 óra között mozog. Így végsősoron te döntheted el, mennyit szeretnél keresni, hiszen minél többet dolgozol, annál magasabb fizetésed lesz.

Hogyan írjunk diák önéletrajzot?

A diákok önéletrajza esetén érdemes a funkcionális önéletrajz típust használni. Ennél a típusnál ugyanis nem szükséges beírni a szakmai tapasztalatokat, ki lehet hagyni, mert a típus a készségekre, képességekre helyeződik a hangsúlyt.

Mindig Word vagy PDF formátumban készítsd el, attól függően, mit kérnek az álláshirdetésben. Ha nincs megjelölve, akkor PDF-ként küldd el, azzal biztosan nem lőhetsz mellé.

Betűtípus esetén az Arial, New Times Roman és Calibri, valamint a 11-12-es betűméret az ajánlott, mert ezek könnyen olvashatók.

Ha a HR-es nem tudja elolvasni az önéletrajzot, akkor hiába lenne meg minden képességed, nem fog tudni téged választani. Hosszúságot tekintve pedig lehetőleg egy oldal hosszúságú legyen, és törekedj arra, hogy a szekciók címei elkülönüljenek. Maximum 3 betűstílust használj (ebbe a vastag és dőlt betű is beletartozik), mert máskülönben túlzsúfoltnak fog hatni az önéletrajz.

A diák önéletrajz elrendezése

Az  elrendezést mindig a használt sablon határozza meg . Szakmától függően használhatsz kreatívabb, színesebb, vagy visszafogottabb önéletrajz sablont is. Általában a közigazgatás, egészségügy, pénzügy területén inkább utóbbit javasoljuk, a kreatív szakmák esetén pedig színesebbet is bátran használhatsz.

A Rotterdam és a Budapest önéletrajz sablon biztos befutók, így érdemes kipróbálni. Ne ijedj meg, a szekciók sorrendje megváltoztatható és törölhetők is, úgyhogy ha nincs szakmai tapasztalatod, csak egy kattintással töröld ki.

Szekciók tekintetében pedig 6 szekció szerepeljen, a lentebb látható sorrendben:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat ( ha van, ha nincs, akkor hagyd ki)
 • Tanulmányok
 • Készségek és képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

A személyes adatok és az elérhetőség megadása kötelező eleme minden önéletrajznak is, így neked is bele kell írnod. Mindig ellenőrizd az adatok helyességét, másképp fontos hívásokról maradhatsz le! Különösen figyelj a telefonszámodra és email címedre – saját telefonszámot adj meg, az email címed pedig a kereszt- és vezetéknevedből álljon össze.

⚠️ A vicces, hosszú és érthetetlen email címeket nem nézi jó szemmel a HR-es, mert nem fogsz megbízhatónak és komolynak tűnni. Ne feledd – szakembernek szeretnél tűnni!

Ezek az adatok mindenképp szerepeljenek az önéletrajzban:

 • Név
 • Telefonszám
 • Email cím
 • Lakcím
 • Születési hely, idő

Példa

HELYES
Varga Bálint
E-mail cím: balint.varga@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1007, Budapest, Kocsis Róbert utca 34.
Születési hely, idő: 2002. 07.13. Budapest
HELYTELEN
Kiss Renáta
Email cím: renike99@gmail.com

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A fotó csatolása bár opcionális, mégis ajánlott. Arra azonban figyelj, hogy csak professzionális minőségű képet tölts fel. Ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis a barátaid segítségével gyorsan készíthetsz.

Fehér fal előtt, egyszínű ingben/blúzban, természetes hajjal és sminkkel, félmosollyal készüljön a kép, és mindössze mellkasig legyél fotózva. A selfie és bulifotó semmiképpen sem megfelelő, mert nem fogod szakember képét nyújtani. Emellett ha eddig nem tetted meg, ideje leszedni a közösségi oldalakról a részeges képeket és bulifotókat, mert sok HR-es csekkolja a közösségi média profilokat is!

A karriercél meghatározás

A karriercél meghatározás rögtön a személyes adatok alá kerülnek. Ez egy mindössze 3-4 mondatból álló bemutatkozás, amely könnyen érthetően bemutatja, hogy milyen céljaid vannak a keresés során. Arra azonban törekedj, hogy  olyan célokat írj, amelyek beleillenek a cég profiljába, valamint a kulcsszavak is benne vannak . Úgy gondolj erre a részre, hogy ez fog eladni téged, mint szakembert!

💡 Tény: A kulcsszavakat használja a jelölt kiszűrésére az ATS jelentkezés szűrő rendszer, amelyeket a HR-esek használnak.

Ezeket a kulcsszavakat megtalálod az álláshirdetésben a feladatok leírásánál és az elvárások között. Lehetnek készségek, képességek, ismeretek, feladatok, vagy tanulmányok is. Minél több kulcsszót teszel az önéletrajzba, annál nagyobb az esélye, hogy felfigyel rád a leendő munkaadód. A lehető legtöbbet írd bele, így növelve az esélyeidet!

Javasoljuk az alábbiak beleírását:

 • A tanulmányaid, főbb tárgyak (2-3 maximum).
 • A készségeid, képességeid (3-4).
 • Az érték, amelyet hozol a céghez.
 • Milyen munkavállaló lennél, mit nyújtanál a cégnek?

Alább láthatsz is erre egy példát:

HELYES
Célom

Szorgalmas, precíz és megbízható vagyok, harmadéves az ELTE programtervező informatikus szakán. Olyan munkahelyet keresek, ahol kamatoztathatom a Java, C# és HTML programozási nyelvtudásomat, valamint az önállóságot. Az egyetemen kiváló teljesítményt nyújtottam számítógép architektúrák és a programozási nyelvek területén, emellett egy már terveztem egy pénzügyi applikációt is.

HELYES
Célom

Kreatív, gyorsan tanuló és precíz csapatjátékos vagyok, aki képes az önálló munkavégzésre. A kreativitásomat a szövegírás és a fogalmazás terén szeretném kamatoztatni, ugyanis hiszek a szöveg meggyőző erejében. Magyar irodalom szakon tanulok, és olyan munkahelyet keresek, ahol tovább fejlődhetek a social media tartalomgyártás terén.

Itt pedig egy helytelen példát láthatsz:

Példa

HELYTELEN
Célom

Olyan munkahelyet keresek, ahol elég, hogy heti 20 órában tudok dolgozni, tanulhatok is, de azért normális fizetést kapok (kb. 1500 Ft/óra).

Az utóbbiban láthatod, hogy ebben az egy mondatban két követelés, elvárás is felmerül a jelölt részéről, de azt nem tudjuk meg, hogy mit nyújt cserébe.

diák önéletrajz

Munkatapasztalat elhelyezése a diák önéletrajzban

Bár a diák önéletrajzban általában nem szerepel még munka, azért röviden érintjük ezt a szekciót is. Amennyiben pályakezdő vagy, vagyis már van szakmai gyakorlatod, akkor kattints ide a segítségért.

Munkatapasztalat résznél elmondható, hogy ha diák vagy, akkor gyakorlatilag bármilyen szakmai tapasztalatatot elfogadnak. Legyen szó nyári munkáról, családi vállalkozásban való kisegítésről, a fő szempont, hogy már fel tudj mutatni valamit.

Mindig fordított időrendi sorrendet használj, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást, és így haladj visszafelé. Először a pozíciót, beosztásodat, majd a cég nevét, hogy mettől meddig dolgoztál ott, és a várost írd fel. Az ott töltött időt elég hónapra tudni, nem szükséges a belépésed és kilépésed pontos dátumát feltüntetni.

Ezután következik a  feladatkörök bemutatása. Ez mindössze 4-6 bulletpontban történjen , és lehetőleg számokkal, statisztikai adatokkal is támaszd alá, ahol lehetséges. Mindig nézd meg, hogy milyen feladatkörök szerepelnek az álláshirdetésben, és ahhoz igazítsd a leírást.

Példa

HELYES
Szakmai tapasztalat

Éttermi dolgozó
McDonald’s
2021. március – 2021. december
Budapest

Feladatkörök:
 • Vendégek teljeskörű kiszolgálása, rendelésfelvétel, -összekészítés kasszában.
 • Konyhai területen különböző hamburgerek és egyéb ételek elkészítése.
 • Takarítási feladatok.

Szakmai tapasztalat szekció megírása a pályakezdők számára

Diákként valószínűleg most próbálod megszerezni első munkahelyedet, így még nem rendelkezel szakmai tapasztalattal. Ahogy már olvashattad, erre jött létre a funkcionális önéletrajz forma, hogy ne legyen feltűnő a hiányosság. Emellett a maradék helyet ki tudod tölteni a tanulmányokkal, amely szintén fontos szerepet tölt be diákként.

Tanulmányok felsorolása a diák önéletrajzban

Diákként, főleg szakmai tapasztalat híján a tanulmányokkal tudod felhívni magadra a figyelmet. A tanulmányok felsorolása esetén is a fordított időrendi sorrendet használjuk, és maximum az érettségiig érdemes visszamenni az időben. Ha már főiskolára jársz, akkor nyugodtan írd be a jelenlegi tanulmányaidat, és írd mellé a várható végzés évét, vagy azt, hogy “Jelenleg”, esetleg “Folyamatban van”.

Mindig írd oda a szak/tanfolyam nevét, alá kerül az iskola neve, hogy mikor jártál oda, és hogy hol végezted a képzést.

Diákként pedig kihagyhatatlan, hogy főbb kurzusokat is felsorolj. Ezt mindig alakítsd a megpályázott pozíciónak megfelelően. Emellett nyugodtan mesélj arról, ha a Hallgatói Önkormányzat tagja voltál, TDK-n vagy OTDK-n vettél részt, vagy bármilyen iskolai projektet, kiemelkedő teljesítményt említs meg.

Példa

HELYES
Tanulmányok

Programtervező informatikus
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2018 – 2022
Budapest

Főbb kurzusok:

 • A programozás módszertani alapjai, programozási nyelvek, fordítóprogramok, alkalmazások fejlesztése, programozási környezet; számítógép architektúrák, operációs rendszerek, számítógépes hálózatok, osztott rendszerek, az adatbázisok elméleti alapjai.
 • Egy olyan pénzügyi applikáció kifejlesztése 4 fős csoportban, amellyel egy cég alkalmazottai akár hó közepén is megkaphatják a fizetésük egy részét előre.
 • Kiváló teljesítmény nyújtása számítógép architektúrák tantárgyból.
Példa
HELYTELEN
Tanulmányok

Tervezőgrafika
Eszterházy Károly Főiskola
2017 – 2021
Eger

Ebben a példában pedig a jelölt pénzügyi gyakornok pozícióra jelentkezik, de nem jól töltötte ki a tanult tárgyakat. Első látásra látható, hogy a jelölt marketing gyakornok pozíciókra is jelentkezik, és az ahhoz szükséges adatok maradtak az önéletrajzban.

Példa

HELYTELEN
Tanulmányok

Közgazdaságtan
Általános Vállalkozási Főiskola
2021 – Jelenleg
Budapest

Főbb kurzusok:

 • Marketing szakirány, így főbb tantárgyaim a vállalatirányítás, a kereskedelem gazdaságtana, marketing menedzsment, szervezeti magatartás, vállalati pénzügyek, marketingkutatás, külkereskedelmi technikák, marketingkommunikáció, logisztika.

A legjobb készségek a diák önéletrajzban

A keresés során biztosan találkozol olyannal, hogy készségeket, képességeket kell bemutatni. Ez egy általános jellemzés rólad, amelyet két részre szedhetünk: a tulajdonságokra, munkamorálra, és a szakmai tudásra.

Ezek közül  az önéletrajzban 5-8 készséget, képességet érdemes felsorolni , és ezek is kulcsszóként szolgálnak.

A soft skillek, mint tulajdonságok

A soft skillek azok a személyiségbeli, motivációs tényezők, tulajdonságok, amelyek  valójában megmutatják, hogy neked a csapatban van-e helyed. Ha ezek nem egyeznek azzal, amilyen jelöltet keres a leendő munkaadó, akkor sajnos nem fogsz beleilleni a csapatba. Elképzelhető, hogy a hard skillek területén még van mit tanulnod, ezért mindenképp több soft skillt sorolj fel.

Ezeket nem annyira lehet eltanulni, inkább csak fejleszteni, ha már alapvetően rendelkezel velük. A HR-es és a leendő munkaadó végül ugyanis olyan személyt választ majd, aki beillik a már meglévő csapatába. Hiába lennél akár a legideálisabb jelölt, ha nem illenél be a csapatba, nem te kapod a pozíciót.

Az alábbiak az úgy nevezett soft skillek:

 • Kreativitás
 • Vezetői képességek
 • Kiváló kommunikációs képességek
 • Önálló döntéshozatal
 • Lelkiismeretesség
 • Kitartás
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Önálló, gyors munkavégzés
 • Csapatjátékos
 • Ügyfélorientált

A hard skillek, mint szakmai tudás

A hard skillek a szakmai ismereteidet mutatják be, vagyis, ezeket tanulod meg a képzésed alatt vagy a munkahelyen. Sok esetben ettől eltekintenek a munkaadók, ha látják rajtad, hogy motivált vagy és gyorsan tanulsz. A technikai ismeretek minden pozíciónál változnak, de az elvárások szekcióban megtalálod. Alább láthatsz egy példát, hogy hogyan jelenik meg egy álláshirdetésben.

ELVÁRÁSOK:
 • Mérnök szakirányú felsőfokú tanulmányaid folyamatban vannak
 • Magabiztosan használsz valamilyen mérnöki modellező szoftvert – előny, ha ez az Archicad
 • Szeretnéd az új funkciókat elsőként megismerni, kipróbálni
 • Képes vagy a pontos, precíz munkavégzésre és önálló döntéshozatalra, gyorsan átlátsz komplex rendszereket és mindig van „egy jó ötleted”
 • Szeretsz csapatban dolgozni
 • Angol nyelvű szakmai szöveg olvasása és írása nem okoz gondot

Ehhez a pozícióhoz például a technikai tudás, vagyis a hard skilleket tartalmazó szekció így néz ki:

Példa

HELYES
Készségek, képességek

 • Archicad
 • Angol felsőfokú ismeret
 • Autodesk
 • HungaroCAD
Utóbbi kettő azért kerül bele, mert bármilyen más mérnöki szoftvert felsorolhatsz, hiszen illik a szakmába.  Inkább többet mutass meg a tudásodból, mint kevesebbet. 

A teljes készségek, képességek szekció pedig ennél az álláshirdetésnél így néz ki:

Készségek, képességek

 • Csapatjátékos
 • Önálló döntéshozatal
 • Precizitás
 • Pontosság
 • Kreativitás
 • Archicad
 • Angol felsőfokú ismeret
 • Autodesk
 • HungaroCAD

diák önéletrajz

Nyelvtudás

A nyelvtudás sosem maradhat ki egy önéletrajzból. Diákként ma már kötelező legalább egy nyelvet ismerni, így mindenképp mutasd meg. Alapvetően három szintet különböztetünk meg:

 • Alapszint, amikor az alapmondatokat megértjük, és tudunk a mindennapi helyzetekről beszélgetni.
 • Középszint esetén már olyan témákról is tudunk beszélgetni, mint a környezetvédelem, a munka során észlelt problémák.
 • Felsőszint esetén pedig akár a gazdasági, politikai helyzetről is képesek vagyunk információt átadni.

Emellett megkülönböztetünk szintet és fokot. Bár kevésbé ismert tény, de a fokot akkor használjuk, ha van nyelvvizsgánk az adott nyelvből.

Példa

HELYES
Nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvtudás
Francia – középszintű nyelvtudás

További szekciók megadása az önéletrajzhoz

Abban az esetben, ha van még bármi, amit szívesen odaírnál, akkor nyugodtan tedd meg, biztosan segíteni fog a jelentkezés során. Ilyen az önkéntes munka, különböző képzések elvégzése, a jogosítvány megléte vagy a hobbik. Jogosítvány esetén mindig írd oda a kategóriát is (a gépjármű B -kategória).

Hobbi, érdeklődési kör

A hobbi és érdeklődési kör megadása opcionális, de segíti a HR-est, hogy teljes képet kaphasson rólad. Érdemes azonban olyat megadni, ami szorosan kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes diák önéletrajz megírásához

A diák önéletrajz elkészítése nagyon félelmetes lehet, hiszen sok esetben még nem rendelkezünk szakmai tapasztalattal. Ennek ellenére azonban készülhet olyan, amellyel azonnal kitűnünk a tömegből!

Néhány szempontot azonban mindenképp be kell tartani. Válassz  11-12-es betűméretet, hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen és megbízhatóságot sugározzon az önéletrajzod.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek benne:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás, szakmai tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek, és a nyelvtudás. Emellett még olyan szekciókat is beírhatsz, mint az önkéntesség, képzések vagy a hobbi és érdeklődés.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp figyelj arra, hogy az adatok pontosak legyenek, hogy biztosan fel tudja venni veled a kapcsolatot a HR-es.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabbal kezdd. Pályakezdőként mindig sorold fel a gyakornoki vagy diákmunkákat is, biztosan előnyt jelent. Ha pedig még nem dolgoztál, akkor válaszd a funkcionális önéletrajz formát.
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártál az iskolában. Ne maradjanak ki a legfontosabb kurzusok, amelyek kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz, valamint a kiemelkedő teljesítmény, projektek, vagy ha a HÖK tagja voltál.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád valamelyik, akkor használd.
 • A karriercél meghatározást úgy építsd fel, hogy bemutasson téged, a szaktudásodat, és hogy mi a motivációd a pozíció megszerzésével. Ne támassz benne követelményeket!
 • A nyelvtudás elengedhetetlen, így mindig sorold fel a szintjét is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszú legyen az önéletrajzom?

Lehetőleg ne legyen hosszabb, mint egy oldal.

Tényleg elvárás, hogy legyen szakmai tapasztalatom már diákként is?

Ez egyáltalán nem elvárás, nemcsak munkatapasztalattal lehet munkát szerezni. A diákszövetkezeteken keresztül rengeteg olyan állást találsz, ahol nem szükséges a tapasztalat megléte. Ebben az esetben a készségek, képességek és a tanulmányok győzik meg a HR-est az alkalmasságodról.