Hogyan frissítsd az önéletrajzodat?

Az önéletrajz frissítése a legtöbb ember számára mindössze abból áll, hogy ha már szeretnék a jelenlegi munkahelyüket otthagyni, akkor csak kiegészítik annak információival a meglévő önéletrajzot, és indulhat is a munka keresés. Ez azonban sajnos a sikeres és gyors álláskeresés esetén nem elégséges.
Hogyan frissítsd az önéletrajzodat

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az oka ugyanis az, hogy a hatékony munkakeresés során érdemes minden egyes jelentkezés előtt frissíteni az önéletrajzodat. Bármilyen pozíció is van kiszemelve, minden esetben a teljes önéletrajzot kell frissíteni, minden jelentkezés esetén. Cikkünkben megmutatjuk, hogy pontosan milyen szekciókat és hogyan frissíts, hogy a lehető leggyorsabban megszerezd álmaid munkáját.

Hogyan frissítsd az önéletrajzodat

Tartalomjegyzék

Önéletrajz szekciók – frissítsd az önéletrajzodat!

Az önéletrajz alapvetően 6 szekcióból áll, amelyek közül minden adat módosulhat az életünk folyamán. Természetesen ebben az esetben érdemes azonnal frissíteni az önéletrajzban olvasható adatokat.

A személyes adatok, elérhetőség

A személyes adatok és elérhetőségek szekció tartalmazza a lakcímedet, telefonszámodat, email címedet, esetleg LinkedIn elérhetőségedet vagy a portfóliód elérhetőségét. A portfóliót, amennyiben kreatív területen dolgozol (grafikus, fejlesztő, webdesigner, marketinges) évente legalább két alkalommal frissítsd. Gondolj bele ugyanis, hogy nem pályázhatsz meg új pozíciókat olyan munkákkal, amelyek nem a jelenlegi tudásodat mutatják.

Amennyiben pedig megváltozik a lakcímed, telefonszámod vagy az email címed, közösségi média oldalad, akkor fontos, hogy első dolgod legyen frissíteni. Ennek oka, hogy a személyes adatok alapján tud elérni a HR-es vagy a leendő munkaadó. Ha az nem a legutóbbi információkat tartalmazza, például olyan email címet, amit már nem nézel, akkor biztos, hogy lemaradsz álmaid állásáról.

A karriercél meghatározás és szakmai összegzés

Ez az egyik olyan szekció, amelyet  minden egyes megpályázott pozíció esetén frissíteni kell . Ennek oka pedig a kulcsszavakban keresendő. A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás tartalmazza azokat a készségeket, képességeket, nyelvtudást, amelyek alapvető rálátást biztosítanak a HR-es számára rólad. Mindössze 3-4 mondat hosszú, de ha szeretnél pár másodperc alatt a legjobb jelöltté válni a HR-es szemében, akkor kihagyhatatlan ez a szekció.

📌 Tény: A kulcsszavak pedig azok a készségek és képességek, amelyeket a beérkező önéletrajzokban keres az ATS, vagyis jelentkezés szűrő rendszer. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél több kulcsszót helyezel el az önéletrajzodban, annál nagyobb eséllyel kerülsz be egy interjúra.

Na de hol találod a keresett kulcsszavakat? A HR-es mindig megadja előre, minden egyes külön pozíció esetén a rendszernek, majd ezeket a szavakat az álláshirdetésbe is beleírja. Vagyis az elvárások között nézelődve megtalálhatod azokat a készségeket, képességeket, akár programokat, amelyek tudása kötelező ahhoz, hogy behívjanak interjúra. Mielőtt tehát jelentkezel egy pozícióra, a kulcsszavak szempontjából is olvasd át az álláshirdetést, azért, hogy megtaláld a HR-es által keresett információt.

Az alábbi példa jól mutatja, hogy hogyan néz ki a szakmai összegzés szekció különböző kulcsszavak esetén, két eltérő cég esetén:

HELYES
Magamról

Kreatív, precíz és proaktív Senior grafikus vagyok több, mint 12 év szakmai tapasztalattal, amelyet ügynökségnél és SSC-ben szereztem. Senior munkatársként 5 junior grafikus munkáját felügyelem, valamint 3 grafikus gyakornokét. Tárgyalóképes angol nyelvtudással képes vagyok a nemzeti ügyfelek stratégiáját és elképzeléseit is átlátni. Olyan munkahelyet keresek, ahol kamatoztathatom kiváló kommunikációs képességeimet és vezetői képességemet a grafikusi csapat élén.

Láthatod, hogy itt a kulcsszavak a kreatív, precíz, proaktív, angol nyelvtudás, kommunikációs és vezetői képességek voltak. A következő példában viszont már más kulcsszavakat kérnek, így ezek szerint kell némileg átfogalmazni ezt a szekciót:

HELYES
Magamról

Stratégia alkotással és vezetői képességekkel rendelkező, felelősségteljes Senior grafikus vagyok több, mint 12 év szakmai tapasztalattal, amelyet ügynökségnél és SSC-ben szereztem. Senior munkatársként 5 junior grafikus munkáját felügyeltem, valamint 3 grafikus gyakornokét. Tárgyalóképes angol nyelvtudással képes vagyok a gyors önálló döntéshozatalra, valamint időgazdálkodási ismeretekkel és tárgyalókészéggel rendelkezem.

Bár első hallásra kissé félelmetes lehet, hogy minden egyes jelentkezés előtt frissíts bizonyos szekciókat, de hidd el, nem olyan félelmetes, mint amilyennek tűnik! Általában érdemes mindössze néhány készségek és képességet kicserélni, és máris jó esélyeid vannak az állás megszerzésére!

Hogyan frissítsd az önéletrajzodat

A szakmai tapasztalat szekció frissítése 

A szakmai tapasztalat frissítésének elhagyása népszerű megoldás, pedig többet várhatsz el, amennyiben tudod hogy neked feladatod mindig az adott pozícióhoz releváns feladatköröket megadni.

A szakmai tapasztalat ugyanis áll a pozíció és a cég nevéből, hogy meddig dolgoztál ott, és 4-6 bulletpontban a feladatok felsorolásából. Itt érdemes eredményeket, készségeket és képességeket is felsorolni. Sőt, minél jobban hasonlít a megpályázott munkakörhöz, annál jobb! Ez azt jelenti, hogy mindig frissítsd és szabd át kissé olyanra, mint amilyen a megpályázott pozíció. Így az önéletrajzod megmutatja, hogy te vagy a tökéletes választás, hiszen tudod, mit kell majd pontosan csinálni.

Tanulmányok, képzések, tanfolyamok

Ezen szekció frissítése akkor kötelező, ha az további előnyt biztosít számodra. Például, ha orvosként elvégeztél egy Facebook Blueprint képzést is, akkor nem szükséges, hogy bekerüljön az önéletrajzba, mert szinte biztos, hogy nem jelent további előnyt. Mindemellett pedig továbbra is fontos, hogy az egy oldal hosszúságot ne lépje túl az önéletrajz hossza.

Ha azonban elkezdtél vagy már be is fejeztél olyan képzést, ami releváns a pozícióhoz, akkor azonnal írd bele az önéletrajzba – lehet, hogy emiatt választanak majd téged!

Készségek, képességek

A legfontosabb szekció, amelyet minden jelentkezés előtt frissíts, az a készségek és képességeket tartalmazó szekció. Ez a lista tartalmazza ugyanis a legtöbb ismeretet a HR-es számára, így neked is komolyan kell venned. Ennek oka, hogy a legtöbb kulcsszó ide kerül be az önéletrajzodban, hiszen itt keresi leginkább az ATS is a kulcsszavakat. Ezzel kapcsolatban azt szükséges tudnod, hogy mindössze pár perc alatt tudod frissíthető az itt található tartalom, hiszen néhány szót kell csak kicserélni.

Olvasd el az álláshirdetés szövegét, majd próbáld meg kihámozni azokat a szavakat, információkat, amelyeket keres az ATS is. Ezek pedig kerüljenek bele a készségek és képességek szekcióba, például olyan szavak, mint hogy csapatjátékos, lendületes, nyitott, empatikus hozzáállás, kiváló szervezési képesség vagy a rugalmasság.

💡 Tipp: Arra azonban figyelj, hogy ennek megfelelően változtasd meg a karriercél meghatározásban használt kulcsszavakat is!

Biztosan bizalmatlanságra ad okot az, ha két egymásnak ellentétes információt adsz meg magadról a két szekcióban. Például, ha azt írod, hogy kreatív és proaktív vagy, majd felsorolod a készségek és képességek szekcióban, hogy monotonitástűrő vagy. Ez azt fogja sugallni, hogy egyáltalán nem ismered sem a munkát, sem a területet. A készségek és képességek felsorolásának helyes módjáért kattints ide!

Nyelvtudás

Természetesen, amennyiben bármilyen új nyelvtudást sajátítottál el, akkor az kerüljön bele az önéletrajzodba. Legyen szó bármilyen, akár holt nyelvről is, előnyt jelenthet, így ne maradjon ki!

További szekciók frissítése az önéletrajzodban

Orvosok esetén a legújabb kutatásokat, publikációkat, szervezeti tagságot, eredményt kötelező bevezetni az önéletrajzba. Nagyon fontos, hogy lássák, milyen aktívan dolgozol és foglalkozol az akadémikus élettel, így ezekről akár részletesen, néhány mondatban számolj is be! Az önéletrajzot ugyanis minden új információval szükséges ellátni!

Az önéletrajzot nem szabad csak akkor frissíteni, ha újra szeretnél munkahelyet találni. Néhány szekciót ugyanis minden jelentkezés előtt frissíteni kell annak érdekében, hogy minél hamarabb megtaláld álmaid munkáját. Ilyen a karriercél meghatározás, munkatapasztalat szekció és a készségek és képességek szekció. Lehet, hogy hirtelen úgy tűnik, hogy naponta több órád megy el erre, de hosszú távon rengeteg időt spórolhatsz. Az önéletrajzot ugyanis még több HR-es fogja vonzónak találni, így a lehető leghamarabb el fogsz tudni helyezkedni. Ez pedig azt jelenti, hogy rövidebb ideig leszel álláskereső!

Hasonló cikkek