Hogyan mesélj jól a munka kihagyásokról?

Két munka között általában javasolt egy-két hetes szünetet tartani, hogy érzelmileg is el tudd elengedni, el tudd gyászolni az előző munkahelyet. Ekkor van időd egy kis feltöltődésre, mentálisan felkészülni az új kihívásokra, új emberek megismerésére és készségek elsajátítására.
Hogyan mesélj jól a munka kihagyásokról

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Előfordulhat azonban, hogy hosszabb kihagyás áll be a karrieredben, mint amire számítottál. A legfontosabb, hogy ennek kommunikálásában is maradj őszinte, de lehetőleg mégse teregess ki mindent. Nézzük a három leggyakoribb munka kihagyást, és hogy hogyan mesélj azokról!

Tartalomjegyzék

Szülés, gyereknevelés

Leggyakrabban nőknél de manapság már férfiaknál is lehetséges az, hogy gyereknevelés miatt mennek egy nagyobb szünetre. Nők esetén ennek feltüntetése egészen egyszerű, ugyanis a maternity leave kifejezés a szülést és az azt követő 3 évet is magába foglalja. Ez ebben az esetben így néz ki:

HELYES
Maternity leave
2017. április – 2020. január
Pénzügyi asszisztens

Money Kft.
2013. május – 2017. április
Budapest

Ekkor csak tüntesd fel, hogy mettől-meddig voltál szülési szabadságon! Ezt tovább magyarázni nem szükséges.

Férfiak esetén is egyre népszerűbb, hogy vállalják a háztartásbeli szerepet a kicsi 3 éves koráig. Ebben az esetben is azt ajánljuk, hogy őszintén írd be az önéletrajzba, hogy apasági szabadságon voltál, csak ebben az esetben “Paternity leave” lesz a megnevezés. Ha magyarul készül az önéletrajz, akkor pedig lehet Apasági távollétként hivatkozni rá.

Betegség, baleset – másnak vagy neked

A betegségek, váratlan balesetek előfordulnak, és ha komoly, akkor hónapokig, akár évekig tartó is kiesést okozhat. Óriási dolog, ha túlélted, és még itt vagy velünk! Egy ilyen szerencsétlenség viszont mentálisan és érzelmileg is megterhelő, így, ha túl nagy őszinteséggel és részletességgel mesélsz az esetről, a munkáltató elbizonytalanodhat. Nemcsak fizikailag kell készen állnod a munkára, hanem lelkileg is. Ha pedig túl sokat mesélsz az esetről, az azt jelenti, hogy még benne élsz, nem dolgoztad fel, tehát nem állsz készen a munkavégzésre. Érdemes lehet rövidre zárni ilyenkor a témát:

HELYES
Autóbalesetem volt, amelyben komolyabb sérüléseket szenvedtem, azonban az orvosoknak hála, mára nincs nyoma. A kórházban és otthon töltött idő alatt elkezdtem tanulni egy új nyelvet, és ezért is szeretnék a cégnél elhelyezkedni, hogy ezt az új képességet használhassam.

Ajánlott ebben az esetben  kiemelni azt, hogy milyen új képességre tettél szert, például nyelvet tanultál, megcsináltál valamilyen képzést . Ha ez nem történt meg, akkor a fenti példából elég az első mondatot elmondani. Abban az esetben pedig, ha mással történt a baleset meg betegség, és te ápoltad, akkor sem érdemes 1-2 mondatnál többet mondani.

HELYES
A gyermekemnek súlyos betegsége volt, így én ápoltam, mert máshogy nem tudtuk megoldani. Szerencsére felépült, így most már én is készen állok arra, hogy munkába álljak. Ez idő alatt türelmet, kitartást fejlesztettem, így a körülményeknek köszönhetően nőtt a problémamegoldó képességem is.
📌 Tény: Emelj ki készségeket, tulajdonságokat, amikben fejlődtél!

Az alábbi változatot pedig lehetőleg kerüld, mert a munkáltatónak egyértelmű lesz, hogy még nem tetted túl magad a történteken:

HELYTELEN
Autóbalesetem volt 2017 nyarán, aminek köszönhetően kórházba kerültem több, mint 8 hónapra. 3 bordám eltörött, valamint a kézfejem és a bokám. A kézfejem a műtétek után sem teljesen működőképes, így biztos, hogy vannak hiányosságaim és lassabban dolgozom, mint mások. Összesen 4 hónapig jártam gyógytornára, valamint további gyógymasszázsra is járnom kell, hogy teljesen helyre tudjon jönni a kezem.

Természetesen, ha olyan sérülést szenvedtél, ami hátráltat a munkavégzésben, azt mindenképp jelezd, valamint azt is, ha lazább munkát szeretnél! Amennyiben például a gyermeked mellé találtál ápolót, de napi 6 órában tudsz mellette csak dolgozni, akkor alapvetően részmunkaidős állásokra jelentkezz. Ebben az esetben nem szükséges említeni, hogy hozzátartozód a mai napig ápolásra szorul.

🖊️ A legfontosabb, hogy próbáld a pozitív dolgokat hangsúlyozni ebben az esetben is!

Alkotói válság, kiégés

A kiégés, alkotói válság súlyos probléma, amely megoldásához nem lesz elég az alkotói szabadság.  Biztosan szükség van klinikai szakpszichológus segítségére is , mert könnyedén depresszióba fordulhat át, ha kezelés nélkül marad. Éppen ezért javasoljuk, hogy ha a néhány hetes pihenés után sem javulnak a tünetek, akkor kérj segítséget.

A tünetek lehetnek:

  • Motiválatlanság
  • Reménytelenség
  • Folyamatos fáradtság
  • Apátia
  • Visszahúzódás
  • Kilátástalanság

Ezek annyira privát dolgok, hogy nem feltétlenül tartozik a munkáltatóra, így ha emiatt van 1-2 hónapnál nagyobb kihagyás az önéletrajzodban, érdemes másfajta okot megnevezni. Ilyenek lehetnek:

  • A gyereknevelésre szántál egy kis időt
  • Átalakítottad a lakást, felújítottad a házat
  • Családtagot ápoltál, de azóta megoldódott a helyzet

Elképzelhető, hogy a kényszerpihenő alatt rájöttél, hogy karriert váltanál. Ebben az esetben mindenképp ajánljuk a kombinált önéletrajz típus használatát. Emellett érdemes lehet hasonló szöveget mondani:

HELYES
Szeretnék karriert változtatni, ugyanis úgy érzem, hogy a jelenlegi szakmámban már nem találok kihívást. Ezért a pihenés alatt új készségekre, képességekre tettem szert, többek között elvégeztem a mérlegképes könyvelő tanfolyamot, mert a pénzügyi területen szeretnék elhelyezkedni. Éppen ezért is jelentkeztem a Pénzügyi asszisztens pozícióra.
🖊️ Ebben az esetben is azt hangsúlyozd, mit tettél annak érdekében, hogy sikeresen karriert válts!

Hogyan tüntesd el az önéletrajzban?

A munka kihagyást a legkönnyebb akkor eltüntetni, hogyha a munkatapasztalatok résznél évek szerint teszed fordított időrendi sorrendbe a munkahelyeket. Ez azt jelenti, hogy maximum 1 év 11 hónap kihagyást lehet eltüntetni. Ebben az esetben ugyanis nem mutatod a hónapokat, főleg nem a napokat, csak az évet, az alábbi módon:

HELYES
Senior Java Developer
EPAM Kft.
2022 – jelenleg
Budapest

Java Developer
FIX Kft.
2020 – 2021
Budapest

Láthatod, hogy ebben az esetben, nem lehet tudni, hogy mikor léptél ki az első munkahelyről, és mikor kezdtél a másodikon. Elképzelhető, hogy 2021 decemberében léptél ki és 2022 januárban kezdtél is az új helyen. Viszont, lehet, hogy valójában már 2021 márciusában egy kis alkotói szünetre mentél, és 2022 áprilisáig vissza sem mentél a munka világába.

Ezt pedig mindenképp kerüld, mert azonnal kitűnik a munka hiány:

HELYTELEN
Senior Java Developer
EPAM Kft.
2022. április – jelenleg
Budapest

Java Developer
FIX Kft.
2020. március – 2021. január
Budapest

Ezt kiegészítve érdemes azt is tudni, hogy két munkahely között maximum 1 hónap az, amit még feltüntethetsz az önéletrajzban. Ennyi idő ugyanis eltelhet a váltás alatt, pihenés céljából.

HELYES
Pénzügyi asszisztens
Money Kft.
2019. május – 2022. április
Budapest

Pénzügyi tanácsadó
Services Kft.
2022. május – jelenleg
Budapest

Hogyan mesélj ezekről?

Ahogy láthattad a példákban, nagyon fontos, hogy bármilyen oka is volt a kényszerpihenőnek, ne menj bele túl részletesen. Azt kell sugallnod, hogy bármi is volt, megtörtént és lezártad, most már készen állsz az új kihívásokra. Emiatt a súlyos betegségeket nem feltétlenül érdemes megosztani, a kiégés pedig pláne nem tartozik a munkáltatóra. Sajnos diszkrimináció is érhet, ha úgy látják, nem vagy mentálisan és lelkileg kellőképpen stabil. Ennek elkerüléséhez inkább arról mesélj, hogy milyen tudásra, képességekre tettél szert, így biztosítva a megfelelő munkavállaló képét.

A különböző pihenőket pedig nem ajánljuk, ugyanis nehéz kimagyarázni: kozmetikázni kell az önéletrajzot, motivációs levelet, és magyarázkodni kell az interjún. Természetesen jól hangzik az, ha néhány hónapra elvonulhatnál kicsit, de utána elképzelhető, hogy ez a pihenő tovább tart, mint gondolod. Ekkora pedig számítani lehet anyagi problémákra, amivel a stressz, mentális instabilitás is együtt jár. Ha pedig sok ideje vagy kényszerpihenőn, sajnos lehet, hogy kevesebb fizetésért, rosszabb munkakörülményekben fogsz tudnni újra munkába állni. A legfontosabb tehát, hogy ha lehet, magadtól ne tarts 2-4 hétnél hosszabb pihenőt, ha pedig külső körülmények felelősek a munka kihagyás miatt, akkor ne magyarázkodj hosszasan.

Hasonló cikkek