Hogyan tűnj motiváltnak az interjún?

Az interjú egy stresszes, kissé idegörlő szituáció. Ritkán jövünk ki úgy, hogy milyen jól éreztük magunkat, és nem is különösebben örülünk, ha felkérnek egy interjúra.
Hogyan tűnj motiváltnak az interjún

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az állásinterjú viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy mind te, mint leendő munkavállaló, mind a cég, mint leendő munkaadó meggyőződjetek arról, hogy egymást keresitek. Ehhez pedig az állásinterjú a legjobb módszer.

Az pedig, hogy mit várnak el egy interjún tőled, nem is kérdés. Minden munkáltató olyan valakit keres a csapatába, aki amellett, hogy kiváló szakember, motivált és lelkes legyen. Egy munkáltató sem szeretne kiégett, életunt, boldogtalan munkavállalót, hiszen alkalmazottként te vagy a cég arca. Az, amit közvetítesz magadról, közvetíted a cégről is, ezért különösen fontos, hogy ez pozitív legyen. Nézzük, hogyan tűnj motiváltnak az állásinterjún!

Tartalomjegyzék

A motiváció ereje

Motiváltnak lenni azt jelenti, hogy úgy érzed, érdemes kikelni reggel az ágyból. Lehet ez amiatt, mert szeretsz bejárni dolgozni. Lehet az is, hogy úgy érzed, hatékony lesz a napod, vagy hogy olyat teszel, amivel elősegíted a saját vagy a világ fejlődését. Az, hogy kinek mi jelent a motiváció, egyéni preferenciától függ, de sokszor attól is, hogy milyen napod van! Ha motiváltnak tűnsz, akkor valójában az első benyomás lesz tökéletes, hiszen pont olyan jelölt leszel, amilyenre vágynak a munkáltatók. Ehhez viszont szükséged van a legfontosabb kérdés megválaszolására: mi motivál a munkádban?

A motivációt ugyanis el lehet érni szavakkal és kifejezésekkel is, ezáltal az első benyomás pozitív lesz, de nem lesz mögötte valódi szándék és érzelem. Ezért azt javasoljuk, hogy vegyél számot arról, hogy mi az, ami motivált eddig is a karrieredben. Ez lehet szakmai ok, például a karrier előrelépés, lehet pénz vagy juttatási csomag, lehet valamilyen, eddig ki nem használt képességed feltérképezése, vagy a fejlődés.

A legfontosabb ugyanis az, hogy  valóban megtaláld azt, ami számodra motivációt ad. Ezáltal nem kell megjátszani magad , hanem sugározni fog belőled a tettrekészség és a motiváció! A személyes céljaidat érdemes ugyanis megfogalmazni, és így elindulni az álláskeresésre.

Ha megtaláltad a személyes célokat, akkor csak szerint jelentkezz állásokra. Ne add lejjebb a szintet, tényleg olyan állásokra jelentkezz, aminél azt érzed, elérheted a célodat. Ha például az a cél, hogy 10 év után végre vezetői pozícióba kerülj, akkor ideje mindent ennek szentelni. Végezz el ehhez kapcsolódó képzést, és csak vezetői pozíciókra jelentkezz. A fejlődést pedig az interjú során is megmutathatod!

Miből áll az, hogy motiváltnak tűnsz?

Az első benyomás különösen fontos egy állásinterjú esetén. Lelkesnek, elégedettnek, megbízhatónak, profinak és motiváltnak kell, hogy tűnj, aki tudja, mire van a cégnek szüksége. Mindehhez természetesen elengedhetetlen utánanézni a cégnek és pozíciónak. Tisztában kell lenned a cég motivációjával, víziójával, azzal, hogy ők milyen személyt keresnek a pozícióra. Mindennek érdemes a cég weboldalán és a közösségi felületein utánajárni.

💡 Tipp: Nem győzzük hangsúlyozni: a motiváltsághoz az is hozzátartozik, hogy tisztában vagy azzal, hogy mi keresnek pontosan egy jelölt személyében!

A motiváltság az állásinterjú során azt jelenti, hogy tudod, milyen képességgekkel, készségekkel rendelkezel, és ezeket hogy tudod kamatoztatni a pozícióban. Főleg, ha emberileg és szakmailag is meg tudod mindezt mutatni! Ez a fajta önbizalom ugyanis nagyon szükséges az interjú során, hogy lássák, hogy motivált vagy, tudod mit akarsz és azt hogyan érheted el. Ezért is fontos, hogy minden állásra úgy jelentkezz, hogy pontosan tudod, mi az, ami motiválna benne.

Mindezek mellett azonban arra is szükséged van, hogy néhány tippet és trükköt bevess a motiváltság megmutatásához, nézzük is ezeket.

Tipp, hogy motiváltnak tűnj

A motiváció megmutatása a szavakkal és a hangsúllyal együtt érhető el, és erre mutatunk néhány tippet.

Tipp 1 – Az aktív szavak használata

Az egyik legfontosabb árulkodó jele a motivációnak, hogy ha úgy nevezett aktív szavakat, cselekvő igéket használsz. Ez főképp az angolban tetten érhető, de a magyarban is könnyen használható. A magyar nyelvben különösen sokszor használunk passzív szerkezetet, és ez leginkább a történelmünk miatt alakult ki. Kutatások is kimutatták, hogy a magyar néplélektan mindig passzív, szenvedő, és várja, hogy valaki vagy valakik segítsenek neki, megmentsék. Így volt ez az összes fontos történelmi eseményünk során, és mindez beivódott a nyelvünkbe is. Annyira, hogy észre sem vesszük!

A passzív mondatok ugyanis így hangzanak:

 • Az előző munkahelyemen fontos volt a határidőre való teljesítés, ezért többször is díjazták a munkámat.
 • Fontos volt a munkám során, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek. Ez azt eredményezte, hogy az ügyfél visszajelzések 96 százalékosak legyenek.

Vizsgáljuk meg ezt a két mondatot közelebbről, főleg azokat a szavakat, amelyek nem kerülnek kimondásra:

 • Az előző munkahelyemen fontos volt a határidőre való teljesítés, ezért többször is díjazták (mások) a munkámat.
 • Fontos volt a munkám során, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek. Ez azt eredményezte, hogy az ügyfél visszajelzések 96 százalékosak legyenek (rám vonatkozóan).

A passzív mondatokban te magad mindig mint passzív alany jelensz meg: veled tesznek valamit, neked tesznek valamit, téged díjaznak stb. Az aktív mondatok és szavak azt jelentik, hogy szó szerint kezedbe veszed az irányítást. Vagyis, hogy te teszel valamit!

Nézzük, hogy néznek ki aktív igékkel az előző mondatok:

 • Az előző munkahelyemen fontos volt a határidőre való teljesítés. Ennek megfelelően a projektek 98 százalékát határidő előtt leadtam (én), így elérve, hogy a munkám díjazva legyen. Ennek köszönhetően 2 alkalommal nyertem el a hónap dolgozója elismerést.
 • Fontos volt a munkám során, hogy elégedetté tegyem (én) az ügyfeleket. Ez azt eredményezte, hogy az ügyfél visszajelzések során a teljesítményem 96 százalékos elégedettséget eredményezett.

Látod, hogy máris sokkal motiváltabbnak, aktívabbnak tűnsz! Mindez ugyanis azt sugallja, hogy te teszel azért, hogy eredményes legyél a munkában! Az előző példákban inkább az volt érezhető, hogy mások vették észre az eredményeket, de te magad semmit nem tettél az elismerését, mindössze jókor voltál jó helyen.

Tipp 2 – Célok megfogalmazása

Az interjú során az is fontos, hogy képes legyél megfogalmazni azt, amit szeretsz egy munkában. Ugyanis fontos, hogy tudd, mi lenne az, ami miatt szeretnél a cégnél dolgozni és mit szeretnék elérni, mint célt. Ilyen lehet, ha megfogalmazod, hogy azért szeretnél náluk dolgozni, mert a célod, hogy fejlődj szakmailag, vagy jobban elmélyülnél egy adott területen. A 10 leggyakoribb állásinterjú kérdések című cikkben már írtunk róla, hogy feltehetik az interjú során azt a kérdést, hogy mi a fő célod, motivációd. Mindemellett azonban magadtól is megemlítheted ezeket!

Például, érdemes így kezdeni mondatokat, amelyek rögtön motivált benyomást tesznek:

 • A fő célom, az, hogy…
 • Az egyik fő motivációm a munkám során, az, hogy…
 • Öt év múlva úgy látom magam, mint…
 • Számomra különösen fontos a munkám során, hogy…

Mindez ugyanis azt jelenti, hogy motivált vagy a fejlődésben és a tanulás sem akadály! Semmi sem vonzóbb egy állásinterjú esetén, mint amikor látszik, hogy a jelölt tele van célokkal és ambíciókkal.

Tipp 3 – Hogyan is beszélsz az előző munkahelyedről?

Ahhoz, hogy lássák, hogy motivált vagy, az is fontos, hogy hogyan mesélsz az előző munkahelyedről. Szidni, panaszkodni szigorúan tilos, ehelyett inkább arról mesélj, milyen eredményeket értél el ott, és azokat hogyan szeretnéd az új cég alkalmazottjaként fokozni. Ilyen lehet, ha például elmondod, hogy nagyon szerettél kisebb csapattal együtt dolgozni, mert a konfliktuskezelési képességed jelentősen fejlődött, így most már készen állsz arra, hogy mindezt nagyobb csapatban is kamatoztasd.

Így érzékelteted azt, hogy:

 • motivált vagy továbbra is fejlődni,
 • sugallod, hogy mi volt az előző munkahelyen a problémád (kicsi volt a csapat és nem tudtál már tovább fejlődni),
 • mi az, amit ez a cég meg tudna neked adni (nagyobb csapat).

Ezzel az egy mondattal tisztelettel beszélsz az előző munkahelyedről, miközben célokat fogalmazol meg, és nem kérdés, hogy személyes is kissé a beszélgetés. Egy állásinterjú során fontos, hogy a személyiségedet is mutasd meg!

Legfontosabb kulcspontok ahhoz, hogy motiváltnak tűnj az állásinterjún

A motiváció fenntartása a munka során és kiváltképp egy állásinterjún személyes és szakmai indíttatású is lehet. Ennek első lépése, hogy meghatározod, milyen céljaid vannak a karriered területen és hogy személyesen miben szeretnél fejlődni. Ezek alapján szűrd meg azokat az álláshirdetéseket, amelyekre végül jelentkezel is.

Ahhoz, hogy az állásinterjún motivált lehess, szükséged van az aktív mondatszerkezetek és a cselekvő igék használatára. Nincs is imponálóbb egy cég számára, ha megmutatod, miért te vagy az ideális jelölt a pozícióra! Ezután csempészd bele a meghatározott célokat, hogy milyen erősségeid vannak, és hogy az előző munkahelyeiden miben fejlődtél, és azt hogyan szeretnéd továbbfejleszteni. Hidd el, ha meg tudod azt mutatni, hogy milyen széles az érdeklődési területed és hogy szívesen tanulsz, akkor már is motiváltnak tűnsz!

Hasonló cikkek