Kisgyermeknevelő motivációs levél – Így vedd le a lábáról az intézményvezetőt!

A csecsemő és kisgyermeknevelő gyönyörű szakma, a 0-3 éves korú csecsemők és kisgyermekek pedig tündériek. Valódi szakemberként a pszichológiával, az ilyen korú gyermekek testi, szellemi fejlődésével, ellátási igényével mind tisztában vagy, és mindezt meg is tudtad mutatni a szakmai önéletrajzban. Viszont, van, ami ebből is hiányzik: a személyiséged!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
4 vásárlói értékelésből

A személyiségedet, motivációdat, szakma iránti elkötelezettséget és szenvedélyt a motivációs levélben tudod megmutatni. A motivációs levél ugyanis az a dokumentum, ami kiegészíti az önéletrajzodat. Az önéletrajzban a szakmai tapasztalatot, feladatokat, készségeket és képességeket csak vázlatpontokban sorolod fel. A motivációs levél viszont teret biztosít arra, hogy mindezt szituációkkal is bebizonyítsd.

A motivációs levél emellett rávilágíthat olyan információkra, képességekre, amelyek nem egyértelműek az önéletrajzból. Összességében tehát rálátást nyújt a motivációdra, céljaidra, személyiségedre, és teret ad a szakmai tapasztalat kibontására.

Tartalomjegyzék

Csecsemő és kisgyermekgondozó motivációs levél minta

Címzett

Máté Bianka
Intézményvezető
KékFelhő Bölcsőde
Felhő utca 123.
1009, Budapest

Feladó

Narancsos Amália
Bak utca 21.
1003, Budapest,
narancsos.amalia@gmail.com
+3630/999-7777

2022. 04. 15.

Tisztelt Máté Bianka!

Narancsos Amália vagyok és szeretnék a meghirdetett Csecsemő- kisgyermeknevelő állásra jelentkezni. Jelenleg 3 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a pályán, mint pedagógus asszisztens, és elvégezve az ELTE csecsemőgondozó szakát, úgy érzem, alkalmas lehetek az állás betöltésére.

A szakmai tapasztalatomat a XII. kerületi óvodában, a Napsütés Óvodában szereztem, mint pedagógiai asszisztens. Több, mint 3 évig voltam felelős a gyermekek étkeztetésért, a kulturális rendezvények szervezéséért, adminisztrációs feladatokért. Gyakran felügyeltem a gyermekeket a délutáni alvás során, valamint játszottam velük és segítettem az óvodapedagógusoknak az öltöztetésben, fogmosás gyakorlásában. A kommunikációs készségem, toleranciám és elfogadókészségem jelentősen nőtt ez idő alatt.

Mindeközben elvégeztem a Nyíregyházi Főiskolán a Csecsemő- kisgyermeknevelő szakot, ahol kitűnő eredménnyel végeztem. Elsajátítottam a pszichológiai, gyermekek fejlődési, elsősegélynyújtás, tanulástechnikai módszereket, hogy valóban támogatni tudjam a gyermekeket a fejlődésben. Mindezek mellett pedig fő hitvallásom, hogy a gyermekeket szeretni és támogatni kell, így külön specializáltan, minor szakként elvégeztem a sajátos nevelési igényű kisgyermekek fejlődését tanító szakot is. Fő célom, hogy egy ilyen nyitott, játszva tanulás módszert alkalmazó bölcsődében felügyelhessem a gyermekek fejlődését, mint a KékFelhő Bölcsőde. Úgy gondolom, hogy pedagógiai asszisztens munkám során szerzett kvalitásaim remekül kiegészítik a csecsemő és kisgyermekgondozó szakmához társuló elhivatottságomat.

Csatolva küldöm a szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat. Remélem, érdemesnek talál arra, hogy személyesen is bemutatkozhassak. Amennyiben bármi kérdése van, keressen az elérhetőségeim egyikén.

Bízva a pozitív válaszban,

Narancsos Amália
+3630/999-7777
narancsos.amalia@gmail.com

Mi a különbség a motivációs levél és a kísérőlevél között?

A kísérőlevél az az email, amelybe becsatolod az önéletrajzot és a motivációs levelet. Ez egy mindössze néhány mondatból álló rövid, figyelemfelkeltő, udvarias bemutatkozás. Mindössze 1-2 mondattal összefoglalod a karrieredet, és megindoklod, miért olvassák el a csatolt önéletrajzot és motivációs levelet.

A kísérőlevél megírásához is készítettünk már egy útmutatót, amelyben példákat is találsz több állásra is. Ha segítségre van szükséged a megírásához, akkor kattints ide! Összességében azonban ezeket érdemes belefoglalni:

 • miért jelentkezel a munkára,
 • milyen szakmai tapasztalatod van, amelytől tökéletes jelölt leszel,
 • valamint elmondod, milyen egyéb dokumentumokat csatolsz,
 • és hogy bízol a pozitív visszajelzésben.

Milyen formátumban küldd el a kisgyermeknevelő motivációs levelet?

A legjellemzőbb a Word és a PDF formátum – ezektől eltérőt nem igazán szoktak kérni! Az online önéletrajz szerkesztőnkben mint a két fájlformátumban le tudod tölteni.

A csecsemő- és kisgyermekgondozó motivációs levél felépítése

A motivációs levél fél-egy oldal hosszúságú, és legalább 4-5 bekezdésből épül fel. Ehhez külön jön még a címzett és feladó megadása, valamint a dátum, úgyhogy ezekkel együtt ne haladja meg a terjedelme az egy oldalt.

Miről szólnak a bekezdések?

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért szeretnél ott dolgozni, mi fogott meg a hirdetésben/cégben?
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a pozícióhoz kapcsolódó szakmai tapasztalattal, eredmények, tanulmányok felsorolása.
 • Motiváció, hogy miért jelentkezel, és hogy milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek, készségek, képességek.
 • Zárás, elköszönés, aláírás.

Nézzük is végig a bekezdéseket egyesével!

Kezdd a motivációs levelet a címzéssel

A címzés azt jelenti, hogy megadod a címzett adatait, valamint a saját adataidat, alá pedig azt a dátumot, amikor írod. A saját adataid között szerepeljen a neved és a lakcímed, ennél is először az utca és házszám, alá az irányítószám és a város. Alá kerüljön az email címed és a telefonszámod.

A címzett adatait pontosan megadni azonban már nagyobb kihívás, ugyanis nem biztos, hogy tudod, ki a címzett. Mivel a csecsemő és kisgyermeknevelő állás és közalkalmazotti munka, ezért nagy valószínűséggel a Közigallasok.hu oldalon találod a munkát, ott pedig a címzett neve és email címe is meg van adva. Ez azért is hasznos, mert így azonnal meg tudod adni a címzést. Ha azonban ezt nem találod, akkor az alábbi verziók elfogadottak:

 • Az intézmény, bölcsőde neve, ahova beadod a jelentkezést.
 • Az a megszólítás, hogy Intézményvezető.

Ha van név, akkor alá kerül a beosztása (például intézményvezető, igazgató), ez alá pedig az bölcsőde székhelye. Ebben az esetben is ugyanúgy először az utca és házszám, majd irányítószám és város. Bár fentebb található egy teljes motivációs levél minta, itt is mutatunk egy példát:

HELYES
Címzett

Gyalogos Elvira
Intézményvezető
KékFelhő Bölcsőde
Felhő utca 123.
1009, Budapest

Feladó

Napfényes Klára
Jávor utca 108.
1003, Budapest,
napfenyes.klara@gmail.com
+3630/321-3211

2022. 04. 15.

Címzettként az alábbi is elfogadott, ha nem tudod, kihez érkezik be az önéletrajz és motivációs levél:

HELYES
Intézményvezető
KékFelhő Bölcsőde
Felhő utca 123.
1009, Budapest

A motivációs levél megszólítása

A motivációs levél egy megszólítással kezdődik, mint minden hivatalos, formális levél. Abban az esetben, ha tudod, hogy kihez érkezik a leveled, ki fogja elolvasni, akkor egyszerű dolgod van, hiszen a Tisztelt megszólítás után a teljes neve következik:

 • Tisztelt Nagy Péter!
 • Tisztelt Dr. Nagy András!
👉 Ha valakinek a Dr. vagy dr. titulus van a nevében, azt ne hagyd le, mert tiszteletlenség!

Előfordulhat azonban, hogy nem tudod, ki olvassa majd a leveledet, így ebben az esetben az alábbiak megszólítást alkalmazd. Arra ügyelj, hogy soha ne tegeződj.

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt Intézményvezető!
 • Tisztelt Szivárvány Bölcsőde!

Ezeket a megszólításokat kerüld:

 • Kedves Anna!
 • Szia Annamari!
📌 Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a megszólítás után, vesszőt csak az angolban használunk!

A bemutatkozás a motivációs levélben

A bemutatkozás az, amiben leírod, hogy ki vagy, hol találtad az állást, és akár azt is, hogy miért jelentkezel. Ha már itt ki tudsz domborítani valami olyan pluszt, ami felkeltette az érdeklődésedet, akkor használd ki! Ennek a bemutatkozásnak a fő célja a figyelemfelkeltés. Ha jól sikerül, akkor biztos, hogy elolvassák a motivációs levelet. Lehetőleg ne vidd túlzásba, 2-3 mondat bőven elég erre a legelső bekezdésre.

HELYES
Tisztelt Lakatos Mária!

Kis Dorina vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Kisgyermekgondozó, -nevelő állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg pályakezdő vagyok, azonban kiváló minősítéssel szereztem meg a Csecsemő- és kisgyermeknevelő végzettségemet.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kellemes Erzsébet vagyok és a Csecsemő- és kisgyermeknevelő állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a területen, és szeretnék ezt a tudást egy ilyen rugalmas szemléletű bölcsődében kamatoztatni.

A motivációs levél fő tartalma

Ha felkeltetted az érdeklődést, akkor ideje további információkat megosztani magadról. Most következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom, amiben a szakmai tapasztalatot, képességeidet, eredményeidet sorolod fel. Ide tehát ezek kerüljenek, és nyugodtan szedd 3-4 bekezdésre is:

 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok, végzettség, akár a tanulmányi eredmény megmutatása, főleg abban az esetben, ha pályakezdő vagy.
 • Készségek, képességek.
 • Eredmények, akár számokkal bizonyítva, akár szituációkkal bemutatva.
 • Nevelői attitűd, hit rendszer.
 • Motiváció: miért ide jelentkezel, milyen értéket tudsz nyújtani a bölcsődének?
HELYES
Jelenleg 5 év szakmai tapasztalattal, kiemelkedő empátiával, toleranciával, kommunikációs készséggel rendelkező személyiség vagyok. Elhivatottságomat, gyermekek iránti szeretetemet már a középiskolában is megtapasztaltam, ezért sokszor vigyáztam a szomszéd gyerekekre.

Egyértelmű volt számomra, hogy az ELTE csecsemő- és kisgyermeknevelő szakán tanultam tovább, ahol 2017-ban végeztem. Ezután elhelyezkedtem a XII. kerületi Varázskunyhó bölcsődében dajka pozícióban. Dajkaként a fő feladatom a 0-3 éves kor közötti gyermekek gondozási feladatai, ételosztás, takarítási és konyhai feladatok ellátása volt. Hiszek abban, hogy a gyermekeknek végtelen türelemre és szeretetre van szükségük, így én magam is ezen alapelvek mellett dolgozom. Mindemellett a szülőkkel való őszinte kommunikáció és az adminisztrációs feladatok elvégzése is a munkaköri leírásom része volt. Ennek során azt tartottam mindig szem előtt, hogy a szülő ismerjen, hogy magabiztosan, nyugodt lelkiismerettel bízza rám a gyermekét, hiszen tudom, hogy egy szülőnek mennyire nehéz a gyermekét egy idegennek odaadni.

Jelenleg azért jelentkezem az állásra, mert nagyon szeretnék a bölcsődében csoportvezetői feladatokat is ellátni. Az elmúlt egy évben ugyanis elvégeztem egy kommunikációs tréninget, amely során az asszertív kommunikációt és a tárgyalástechnikát sajátítottam el, ezért különösen fontosnak tartom, hogy ezeket a munkám során is használhassam. Mindezek mellett az is felkeltette a figyelmemet, hogy olyan gyermekekkel is foglalkozik a bölcsőde, akik enyhén hátrányos helyzetűek vagy sajátos nevelési igényűek. Egyetértek azzal a hitvallással, hogy a lehető legjobban integráljuk ezeket a gyermekeket is, így óriási megtiszteltetés lenne, ha részt vehetnék ebben a szemléletben.

💡 Tipp: Használj kulcsszavakat, amelyek az álláshirdetésben találsz meg!

Minél több, az álláshirdetésben is látható készséget, képességet sorolsz fel, annál nagyobb eséllyel vesznek fel. Emlékszel még, hogy az önéletrajzban is kulcsszavakat használunk? Itt is ugyanezt kell tenned!

Csecsemő- és kisgyermeknevelő motivációs levél pályakezdőként

Gondolhatod azt, hogy pályakezdőként fogalmad sincs, mi kerüljön bele a motivációs levélbe. Ebben az esetben nyugodtan mesélj a tanulmányaidról, képességeid, készségeid pedig már neked is vannak!

HELYES
Tanulmányaimat a Dunaújvárosi Főiskola Csecsemő- és kisgyermeknevelő szakán folytattam, és kiváló minősítéssel végeztem 2022. júniusában. A képzés alatt pszichológiai, gyermekek fejlődési ismereteit, elsősegélynyújtás, tanulástechnikai módszereket sajátítottam el, hogy valóban támogatni tudjam a gyermekeket a fejlődésben. Empatikus, toleráns és gondoskodó vagyok, amely abban is megmutatkozik, hogy sokszor én vigyáztam a két húgomra, amíg 3-10 évesek voltak. Célom, hogy olyan támogató munkahelyet találják, ahol számíthatok a tapasztaltabb kisgyermeknevelők  tapasztalatára, segítségére, ugyanis nagyon szeretnék tanulni és elsajátítani a szakma csínját-bínját.

A kommunikációs készségemet az egyetemen a Hallgatói Önkormányzatban betöltött rendezvényszervezői csapatban tudtam fejleszteni. A gólyatábor, gólyabál, különböző kulturális rendezvények megszervezésében vettem részt, ahol az egyetemi költségkalkulációval is dolgoznunk kellett. Emiatt a precizitás és pontosság is jellemző rám, hiszen egyszer sem fordult elő, hogy valamit félre kalkuláltunk volna kiadási és bevételi oldalon. Alelnökségem alatt pedig volt, hogy az év végén több százezer forint megmaradt, így tudtunk még néhány mozizást is szervezni a diákok számára.

A kisgyermeknevelő motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés azért is fontos, mert itt van utolsó esélyed pozitív benyomást kialakítani. Ajánld fel a személyes találkozás, bemutatkozás, interjú lehetőségét, és tűnj motiváltnak, lelkesnek, felkészültnek és megbízhatónak. Lehetőleg ne kérkedj azzal, hogy milyen erényeid vannak, de fontos, hogy megemlítsd az erősségeidet. Sorold fel, hogy milyen pályázati anyagokat (önéletrajz, végzettséget bizonyító iratok, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány) csatolsz, és adj hangot annak, hogy mennyire örülnél, ha náluk dolgoznál.

Zárásként az alábbiak megfelelőek:

HELYES
Köszönöm, hogy időt szánt/szántak a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kocsis Emőke

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat is. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3620/545-5555 telefonszámon, vagy emailben a maradi.dorottya@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Tisztelettel,
Maradi Dorottya

Az elköszönés esetén pedig arra ügyelj, hogy az is tiszteletteljes legyen, valamint ne maradjon le az aláírás. Az aláírás az nem valódi, kézzel történő aláírás, hanem a neved megadása.

HELYES
Üdvözlettel,
Kabát Emese
emese.kabat@gmail.com
+3620/765-3456

Tisztelettel,
Darabos Kamilia
kamilia.darabos@gmail.com
+3670/444-4444

👉 Ha szeretnéd, nyugodtan add meg a neved alatt még egyszer az email címedet és telefonszámodat!

További tippek a motivációs levél megírásához

Néhány plusz tanáccsal és tippel még ütősebb lehet a motivációs leveled. Ez azért jó, mert ezekkel kitűnhetsz a többi jelentkező közül, és gyorsan megkaparinthatod álmaid állását!

 • Minden jelentkezésnél frissítsd a motivációs levelet. 

Bár sok idő megírni a motivációs levelet és személyre szabni, azonban azt mégsem tanácsoljuk, hogy csak a megszólítást, a címzést és a pozíciót cseréld ki. A valóságban ugyanis az a legcélravezetőbb, ha minden jelentkezésnél új motivációs levelet írsz. Viszont, az alapokat (hol dolgoztál, mit tanultál) nyugodtan meghagyhatod, csak a képességeket, készségeket cseréld ki mellette. Minden intézmény mást keres a jelöltben, így emiatt sem érdemes csak a megszólítást kicserélni.

 • A közhelyes kifejezések használata

Akárhányszor is úgy gondolod, hogy milyen szuper lenne az interneten látott kifejezéseket használni, óva intünk azoktól. Az olyan közhelyek, mint hogy csapatjátékos vagyok, vagy szeretem a kihívásokat, nem ajánlottak. Ennek oka, hogy az intézményvezető valószínűleg már százszor olvasta ezeket, és ne feledd: ki szeretnél tűnni a többi jelentkező közül, nem beolvadni közéjük. Ennek érdekében, ha használsz is ilyet, akkor azt indokold meg egy eredménnyel vagy egy szituáció bemutatásával. Arra azonban ügyelj, hogy ez lehetőleg szakmai legyen!

HELYES
Kiváló empátia készségem egy konfliktushelyzetben is tudtam használni, amikor a havi szupervízió alatt a munkatársaim nem tudtak egy szülővel történő konfliktust megoldani. Ebben a helyzetben úgy döntöttem, hogy a következő nap hívjuk be a szülőt, és mintegy empatikus mediátorként közvetítettem a szülő és a nevelő között, így még aznap sikerült a konfliktust elsimítani.
 • A motivációs levél megjelenése

Az oldalunkon láthatod, hogy elkészíthetsz online önéletrajzot az önéletrajz szerkesztővel. Mindemellett, ennek elkészítése után lehetőséged van a motivációs levelet is elkészíteni. Ennek az előnye, hogy így ugyanolyan megjelenésű, stílusú lehet a két dokumentum, így alkotva egy kis csomagot. Ha azonban ezt nem szeretnéd, akkor is ajánljuk a Times New Roman, Calibri vagy Arial betűtípusokat, valamint a 11-12-es betűnagyságot. Lehetőleg ennél kisebb betűt ne használj, mert nem lesz olvasható.

Elkészítem az önéletrajzomat

 • Járj utána az intézménynek az interneten

A motivációs levélben különösen fontos, hogy legyenek információid az intézményről. Ha ugyanis nincsenek, akkor nagyon nehéz lesz a motivációról írni arról, hogy mi alapján döntöttél úgy, hogy náluk szeretnél dolgozni. Érdemes a bölcsőde weboldalát átfésülni, ha van, és onnan szerezni néhány információt!

Összefoglalás – a kisgyermeknevelő motivációs levél titka

A motivációs levél az a fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a karrieredet, képességeidet és a tanulmányaidat. Különösen ajánlott, hogy mielőtt elkészíted, utána nézz a bölcsődének, mert így sokkal egyszerűbb lesz motivációs levelet írni. A motivációs levelet legalább 4-5 bekezdésre tagold, és használj Times New Roman, Arial vagy Calibri betűtípusokat, 11-12-es betűméretet.  Érthető, könnyen olvasható és szellős legyen , és ne csökkentsd ennél kisebbre a betűméretet csak azért, hogy kiférj az egy oldalra. Inkább húzz ki akkor 1-2 mondatot!

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással, amelyben vagy az intézmény nevét használod, vagy a vezető nevét. Utóbbi általában megtalálható az álláshirdetésben. Ezután következik 2-3 mondatban, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást, esetleg a jelentkezési motivációt is felvillanthatod már.

A tartalmi részben mesélj a munkatapasztalatról, tanulmányokról, eredményekről,  készségekről és képességekről. Csak releváns, az álláshoz kapcsolódó munkatapasztalatról mesélj, és némi személyiséget is mutass meg, hogy kitűnj a többi jelölt közül. Használd az álláshirdetésben is megtalálható kulcsszavakat, kulcskifejezéseket. Nyugodtan mesélj a motivációdról, a rövid- és hosszútávú célokról, ha azok egyeznek az intézmény víziójával.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy mennyire várod, hogy keressenek. Lelkesnek és pozitívnak tűnj, de semmiképp sem arrogánsnak. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt kerül felsorolásra. Elköszönésnél mindig írd alá a dokumentumot, de elég gépelve, nincs szükség arra, hogy kinyomtasd és aláírd.