Kulcskifejezések az önéletrajzodba Mi szerepeljen mindenképp az önéletrajzodban?

Az önéletrajzban kulcsfontosságú az, hogy milyen képet mutatsz magadról. Minden szakmának megvannak a maga elvárásai azzal kapcsolatban, hogy milyen az ideális kolléga, és természetesen a cégnek is vannak preferenciái.
Kulcskifejezések az önéletrajzodba

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mégis, vannak olyan kulcskifejezések, amelyeket használva szinte minden területen szárnyalni fogsz, és a HR-esek kedvencévé válhatsz. Ebben a cikkben bemutatjuk, melyek azok a kulcsikifejezések, amelyekkel biztosan tiéd lesz az állás!

Kulcskifejezések az önéletrajzodba

Tartalomjegyzék

Hol szerepeljenek a kulcskifejezések?

Bármilyen kulcskifejezés használata mellett is döntesz, meg kell válogatni, hogy hol szeretnéd elhelyezni. A személyes adatokat tartalmazó szekcióban nem érdemes, azonban a szakmai tapasztalat, szakmai összegzés, tanulmányok és a képességek, készségek szekció ideális lehet. Kutatóként, PhD hallgatóként természetesen a kutatási tapasztalat mindig aduász lesz. Erre külön publikációkat tartalmazó szekciót érdemes létrehozni, de néhány kulcskifejezés minden szakmában használható.

Idegen nyelvek az önéletrajzban

Az idegen nyelvek felsorolása elengedhetetlen, hiszen minden idegen nyelv egy kincs! Minél több nyelven beszélsz, annál értékesebb munkaerő vagy, hiszen a nyelv ismerete különleges képességek egyvelege: gyors tanulási készség, rugalmasság, alkalmazkodási képesség és kiváló kommunikációs készségre is utal.

Az angol nyelv ismerete nemcsak az angol nyelvű önéletrajz megírása esetén szükséges vagy akkor, ha külföldi cégnél helyezkednél el, hanem abban az esetben is szükséges lehet, ha Magyarországon dolgoznál. Világnyelv, így szinte kötelező tudni, legalább középfokon a legtöbb munkahelyen.

Emellett ha bármilyen idegen nyelv ismeretével rendelkezel, például skandináv, ázsiai, balkáni, akkor is említsd meg. Sokkal kevesebb ember beszéli ezeket a nyelveket, így biztosan előnyt jelent az álláskeresés során!

Személyes tulajdonságok, skillek megjelenítése

A képességek és készségek felsorolása egy külön szekciót érdemel az önéletrajzban, de fontos az, hogy ezek pontosan milyen személyes tulajdonságok. Napjainkban sokkal nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a soft skillekre, vagyis a személyes tulajdonságokra, mint a szakmai tudásra, programok ismeretére.

Kulcsszóként az alábbiakat ajánljuk:

 • Kreativitás
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kritikus gondolkodás
 • Kiváló alkalmazkodási készség
 • Magas érzelmi intelligencia
 • Önálló döntéshozatal
 • Precizitás
 • Pontosság
 • Kiemelkedő problémamegoldó képesség

👉 Ezek azok a készségek és képességek, amelyek biztosan szembe jönnek minden egyes álláshirdetésben! Lehetőleg ne mulaszd el ezeket megmutatni!

Referencia kérésre elérhető – a referenciák

A referencia megadásának felajánlása napjainkban egyre ritkább, pedig igazán hasznos. Természetesen referencia személynek csak olyat adj meg, akivel ezt előre egyezteted! Ez több szempontból is fontos:

 • Adatvédelem szempontból kiemelkedően fontos, hiszen sok munkahelyre elküldheted a nevét, telefonszámát, akár email címét is, így mindenképp szükséges a beleegyezése!
 • Kiemelkedően fontos, hogy olyat adj meg, aki pozitív véleménnyel lesz rólad, mint kollégáról, nem, mint személyről!
 • Kerüld a barátok, családtagok megadását, mert hamar ki fog derülni!
 • Lehetőleg felettest adj meg, hiszen neki volt rálátása a munkádra, kollégáknak kevésbé!

Az önéletrajzban az erre vonatkozó kulcskifejezés az, hogy referencia kérésre elérhető, vagy, az, hogy felsorolod a referencia személyeket.

Kulcskifejezések az önéletrajzodba

Angol nyelvű szakmai tapasztalat

Akár, ha külföldi cégnél dolgoztál, akár csak amiatt, mert multinacionális cég alkalmazottja voltál, az angol nyelvű szakmai tapasztalat megadása is kulcskifejezésnek minősül. Minél több időt töltöttél el teljesen angol nyelvű pozícióban vagy angol nyelvterületen, annál jobb! Ezt úgy tudod megmutatni az önéletrajzban, hogy felsorolod, hol és mit dolgoztál.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Project Manager
Dock Services
2019 – 2022
Budapest

 • Acting as a first point of contact for the marketing managers from the subsidiaries of the company.
 • Writing briefs and newsletter copy in English.
 • Assemble and manage the project team consisting of 12 members.
 • Monitor project team performance and complete performance reviews.
👉  Írhatod akár angolul, magyarul is azt, hogy a munkavégzés nyelve angol volt!

Számítógépes ismeretek az önéletrajzban

A számítógépes ismeretek ilyen formájú megnevezése viszonylag ritka, inkább az érettségi nélküli munkák elvárásai között szerepel. Viszont az, hogy milyen, a szakmához nélkülözhetetlen számítógépes programokat ismersz, már kiemelendő információ! Mérnökként a Cad, AutoCad, grafikusként a Photoshop és Illustrator, programozóként a Java, Python, C#,, social media managerként a közösségi média platformok ismerete mind nélkülözhetetlen kulcskifejezés az önéletrajzban!

📌 Tény: Ezeket akár a szakmai tapasztalatban, szakmai összegzésben és a készségek, képességek között is fel lehet sorolni.

Arra azonban mindig ügyelj, hogy a sok szakzsargon ellenére is  könnyen olvasható és érthető maradjon  az önéletrajzod. Az első olvasója ugyanis szinte minden esetben egy HR-es lesz, és ha ő nem tudja elolvasni az önéletrajzodat, nem fogsz tovább jutni a kiválasztási folyamatban.

A kulcsszavak ereje

Bármilyen tippeket is olvasol, egyik sem annyira fontos, mint a kulcsszavak használata. A kulcsszavak mindig meg vannak határozva az álláshirdetésben, és készségeket, képességeket, feladatköröket jelentenek. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg mindig sorold fel azokat a készségeket és képességeket, amelyeket látsz az álláshirdetésben, hiszen így tudsz átjutni a jelentkezés szűrő rendszeren.

 • Minden egyes jelentkezés előtt frissítsd az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó szekciójában olvasott kulcsszavak alapján a készségek és képességek, valamint a szakmai összegzés szekciót.
 • A szakmai tapasztalatokat is vesd össze az álláshirdetésben meghatározott feladatokkal. Minél jobban hasonlít az önéletrajzodban lévő a megadottra, annál jobb!
 • Lehetőleg számszerűsített eredményeket is mutass meg a szakmai összegzésben és a szakmai tapasztalatok felsorolása között is. Erről ide kattintva olvashatsz többet.

Milyen kulcskifejezéseket kerülj el?

Vannak idejét múlt szavak, kulcskifejezések, amiket már nem használunk 2022-ben, valamint olyanok is, amelyeket soha nem is volt ajánlott használni.

A családi állapot megadása

A családi állapot megadása egy elég intim, diszkrét adat, nem mellesleg sajnos diszkriminációval járhat, így inkább kerüld! Ugyanígy érdemes kerülni a pontos életkor megadását is, ugyanezen ok miatt.

Ne adj címet az önéletrajznak

Néhány kivételes esetben (például kutató, tanár vagy orvos esetén) ne add azt a címet az önéletrajznak, hogy “Önéletrajz”. Első látásra látható, hogy mi a dokumentum, így nem szükséges címet adni neki, ráadásul sok helyet is foglal!

Általános iskolai végzettség

A tanulmányok felsorolása esetén sajnos még napjainkban, 2022-ben is gyakori, hogy sokan megadják az általános iskolát, mint tanulmányt. Időrendben viszont maximum az érettségiig érdemes visszamenni, de csak akkor, ha valamilyen speciális szakon végeztél, és az is alátámasztja a karrier választásodat! Ilyen lehet, amennyiben biológus vagy, és már biológia-kémia szakon végeztél a gimnáziumban is!

Ha már nyelvek – a nyelvvizsga megadása nem szükséges!

A nyelvtudás megadása nélkülözhetetlen, de az, hogy hol, mikor és milyen nyelvvizsgát szereztél meg, az egyáltalán nem szükséges az önéletrajzba. Főleg akkor, ha 15 éve szereztél és középfokú nyelvvizsgát, de már felsőfokon beszélsz, így inkább hagyd ki.

A sablon képességek

Vannak olyan képességek, amelyek nagyon sablonosak, mint például a csapatjátékos. Mint ahogyan te sem kedveled a nagyon sablonos álláshirdetéseket, a HR-es sem szívesen olvassa aznap ötvenedjére ugyanazokat a jellemzőket. Ez alól csak akkor lehet kivétel, ha a szó kulcsszóként van elhelyezve az álláshirdetésben!

Összefoglalás – legfontosabb kulcskifejezések az önéletrajzban

Az önéletrajzot különösen fontos úgy megírni, hogy a HR-es első benyomásra fel akarjon venni. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy olyan kulcskifejezések is szerepeljenek a szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, valamint a készségek és képességek szekcióban, hogy az önéletrajz felkeltse a munkáltató érdeklődését.

Az idegen nyelvek felsorolása, különösen, ha valamilyen különleges nyelvtudással rendelkezel egyértelműen előnyt jelent. Az angol nyelvű munkavégzés, a szakmához passzoló számítógépes ismeretek és programok felsorolása, a referencia megemlítése és a személyes tulajdonságok hangsúlyozása mint biztosíthatja ezt az előnyt.

Amire azonban törekedj, hogy ne csak ezekkel a kulcskifejezésekkel legyen tele az önéletrajz, és a megadottak igazak is legyenek rád. Kerüld a családi állapot, életkor megadását, ne adj címet az önéletrajznak, és a nyelvvizsga adatokat sem szükséges megadni. Az előzőek inkább diszkriminációt eredményeznek, utóbbiak viszont egyszerűen nem szolgálnak értelmet. Valótlant sose állíts, mert azonnal, már az interjún kiderül, hogy nem volt igaz, és a szakmai hitelességedet ássa alá!

Hasonló cikkek