Mechanikus karbantartó önéletrajz

A mechanikus karbantartó szakma szerteágazó lehet, de az alapja a hegesztői, gépészeti tudás. A karbantartó állás ugyanis nagy elvárásokat támaszt a jelöltekkel szemben. Ma már nem állja meg az a helyét, hogy az iskola karbantartója az, aki megjavítja az eltört széket vagy az ebédlő asztalt.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A karbantartó felelőssége a gyárakban óriási – akár életek is múlhatnak azon, hogy hogyan végzi a munkáját.

Ha a képességeid, készségeid, végzettséged már megvan ahhoz, az életeket könnyebbé varázsold, akkor már csak egy szuper önéletrajzra lesz szükséged, amiben mindezt megmutathatod. Ebben a cikkben lépésről-lépésre megmutatjuk, mit és hogyan kell feltüntetni az önéletrajzban. Ideje elővenni a jegyzetfüzetet!

Tartalomjegyzék

Mechanikus karbantartó önéletrajz minta

Budai Kálmán
Mechanikus Karbantartó
Email cím: kalman.budai@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1122, Budapest, Rónai utca 3. 4/9.
Születési hely, idő: 1983. 07.13. Budapest

Magamról
Önálló és precíz Mechatronikus karbantartó vagyok közel 7 év szakmai tapasztalattal gépészmérnökként végeztem, pneumatika, hidraulika ismeretekkel, hegesztési ismeretekkel rendelkezem. Termelő gépek mechanikus karbantartása, dokumentáció kezelése mind a feladataim közé tartozott. Célom, hogy egy kisebb csapatot vezethessek, és segíthessek a gyakornokoknak fejlődni.

Szakmai tapasztalat

Mechanikus Karbantartó
Bosch Hungary Kft.
2017. június – 2021. október
Budapest

 • Termelő gépek mechanikus karbantartása egy 150 fős gyárban.
 • Gépegységek és alkatrészek felújítása.
 • Termelő gépek és berendezések karbantartásában való aktív részvétel.
 • Energia üzemi hajtáselemek javítása.
 • Hegesztő, lemezalakító tevékenységek.
 • Dokumentációk kezelése, napi tevékenységek adminisztrációja Microsoft Excel használatával.

Mechanikus Karbantartó
Elektrik Kft.
2015. január – 2017. június
Budapest

 • A gyár gépparkjának mechanikus karbantartása, ellenőrzése.
 • Meghibásodott gépek és berendezések javítása.
 • Aktív részvétel a megelőző karbantartásban.
 • Karbantartási munkák dokumentálása.
 • Elektromos karbantartók támogatása.

Tanulmányok

Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2017. szeptember – 2021. június
Debrecen

Készségek, képességek

 • Önálló munkavégzés
 • Precíz
 • Pontos
 • Megbízható
 • Pneumatika, hidraulika ismeretek
 • Gépészeti csapágyszerelési ismeretek
 • Hegesztési ismeretek
 • Műszaki rajz olvasási készség

Nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvismeret

Mechanikus önéletrajz

Karbantartó foglalkoztatottság

A karbantartó állások közül egyre többet találunk meg a nagy cégek, gyárak alkalmazásában, így általában keresettebb szakma Budapesten és környékén, valamint az ipari területeken. A fizetés azonban a képzettségtől is függ, hiszen különböző elvárásokat támasztanak a karbantartó jelöltekkel szemben a cégek. Van, ahol kötelező a gépészmérnöki diploma, van ahol, szaktechnikusi vagy OKJ-s végzettséget igényelnek.

A fizetés tehát a várostól és a végzettségtől egyaránt függ, de általában nettó 250.000-350.000 forint között várható. A nagy gyárak emellé még cafeteria és egyéb juttatásokat is biztosítanak, így annak mértéke még havi 30.000-50.000 forint között várható.

Hogyan írj mechanikus karbantartó önéletrajzot?

A karbantartó önéletrajz, akárcsak a legtöbb önéletrajz, lehetőleg  egy oldal hosszúságú legyen . Amennyiben ennél jóval több tapasztalattal rendelkezel, akkor is csak az elmúlt 15 évről ajánlott mesélni. A karbantartó felé az elvárás hogy precíz és megbízható legyen, így ennek érdekében kerüld a harsány, feltűnő színeket, hiszen ez a megjelenés nem sugall professzionalizmust.

A megjelenés esetén aszerint válassz, hogy mennyi munkatapasztalattal rendelkezel. Ez ugyanis meghatározza azt, hogy milyen struktúrája lesz az önéletrajznak. Pályakezdő lévén maradj a funkcionális önéletrajz formátumnál, amely a készségekre és képességekre helyezi a hangsúlyt. Ha azonban már van legalább 2-3 évnyi munkatapasztalatod, akkor a klasszikus, fordított időrendi sorrend típus a jó választás. Figyelj a helyesírásra, és arra, hogy átlátható, könnyen olvasható, szellős legyen az önéletrajz. Ha túlságosan zsúfolt, a leendő munkaadó biztosan nem olvassa át.

Emellett nagyon fontos, hogy ne használj túl sok szakzsargont. Sok esetben ugyanis először egy HR-es fog találkozni az önéletrajzzal, és ha nem érti, amit olvas, akkor biztosan nem jutsz tovább.

Az önéletrajz elrendezése

Az elrendezését nagyrészt a sablon határozza meg, ugyanis ez mutatja meg, hogy milyen arányban kerülnek az egyes szekciók bemutatásra. A professzionalizmus jegyében leginkább a Határozott és a Chicago sablont ajánljuk. A különbség, hogy a személyes adatok vagy rögtön a fejlécbe, vagy a bal oldalra kerülnek. A Határozott sablonban pedig nincs külön megadva hely a fotónak, de a jobb felső sarokba illessz be, amennyiben szeretnél!

A betűtípus olvasható legyen, ezért ajánlott a 11-12-es betűméret, és a Calibri, Arial vagy a Times New Roman használata. Fontos, hogy átlátható legyen, mert ezzel segíted a HR-est az olvasásában, és saját magadat abban, hogy bejuss interjúra.

Az alábbi szekciók mindenképp szerepeljenek az önéletrajzban:

 • ​​Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális)

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajzban az elérhetőségeid, vagyis személyes adataid kerülhetnek a fejlécbe vagy a bal oldalra, a fotód alá. Jelöltként biztosra kell menned, így a személyes adataidnak hibátlannak kell lenniük annak érdekében, hogy a HR-es azonnal meg tudjon találni. Gondolj csak bele, miről maradsz le, ha a cég nem ér el, mert elírtad az adataidat! Emiatt az elérhetőségeket mindig többször ellenőrizd le!

Felülre, nagyobb betűmérettel a neved kerüljön, ezután következhet a beosztásod, majd az email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő. Az email cím esetén soha ne add meg a jelenlegi munkahelyeden használt email címedet, valamint se a céges telefonszámot, mert nem illik így keverni az álláskeresést és a jelenlegi munkádat. Illetve Ide kerülhet még az is, ha például jogosítványt kérnek az álláshirdetésben.

HELYES
Személyes adatok

Budai Kálmán
Mechanikus Karbantartó
Email cím: kalman.budai@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1122, Budapest, Rónai utca 3. 4/9.
Születési hely, idő: 1983. 07.13. Budapest

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép csatolása általában opcionális, azonban segíti a munkáltatót, hogy teljes képet kapjon rólad, azonban ehhez fontos, hogy a kép ne legyen egy évnél régebbi. A minőség azonban mindig legyen a legjobb: lehetőleg fehér fal előtt készüljön a fotó, egyszínű felsőben, ingben. Mellkasig kell látszódnod a fotón, és törekedj egy félmosolyra, nyitott, egyenes testtartásra.

A karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés

A karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés két külön esetben használandó: előbbit pályakezdőként, utóbbit már gyakorlott karbantartóként írd meg. Mind a kettőre jellemző, hogy nem több 4-6 sornál. A szekció amolyan összefoglalása a karrierednek, tanulmányaidnak és a képességeidnek, erősségeidnek. Pontosan emiatt nagyon ütősre kell sikerülnie! Gondolj erre úgy, hogy ezt a néhány sort elolvasva máris tudja a HR-es, hogy ki vagy, milyen karriered volt, mire vagy képes. Ez a pár sor fog rögtön eladni téged, ugyanis ebben mindennek benne kell lennie.

💡 Tény: A kulcsszavak azok a szakszavak, leírások, készségek és képességek, amelyeket az önéletrajz szűrő rendszer keres egy önéletrajzban

Az önéletrajzok ugyanis első körben nem egy ember elé kerülnek a legtöbb esetben, hanem egy szűrőprogram elé. Először tehát ezt a szoftvert kell lehengerelned.

Lehetőleg emiat rejts el néhány kulcsszót, valamint törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet tudja meg rólad az olvasó. Az eredményeidet pedig javasolt számokkal alátámasztani. Mielőtt megírod, olvasd át még egyszer a hirdetést, hogy minden kulcsszó bele kerüljön.

HELYES
Magamról
Önálló és precíz Mechatronikus karbantartó vagyok közel 7 év szakmai tapasztalattal gépészmérnökként végeztem, pneumatika, hidraulika ismeretekkel, hegesztési ismeretekkel rendelkezem. Termelő gépek mechanikus karbantartása, dokumentáció kezelése mind a feladataim közé tartozott. Célom, hogy egy kisebb csapatot vezethessek, és segíthessek a gyakornokoknak fejlődni.

Itt pedig egy nem megfelelő szakmai bemutatkozást látsz, ugyanis szinte semmi nem derül ki a jelöltről:

HELYTELEN
Magamról
Önálló és precíz, motivált, 2 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Mechatronikus karbantartó vagyok, célom, hogy olyan munkahelyet találjak, ahol akár éjszakai műszakban is dolgozhatok.

A karriercél meghatározás pályakezdők részére

A karriercél meghatározás abban tér el a szakmai összegzéstől, hogy itt szakmai tapasztalat híján inkább a készségekről, képességekről, célokról és motivációról tudsz mesélni. Emellett nyugodtan említs meg iskolai gyakorlatot, tanulmányi eredményt is. Mesélj arról, hogy miért pont az adott céghez jelentkezel, mit tudsz nyújtani számukra, miben vagy más, mint a többi jelentkező. Itt is érdemes a kulcsszavakat beletenni!

HELYES
Célom
Precíz, műszaki beállítottságú, önálló vagyok és kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezem. Gépészmérnök végzettségemet a Debreceni Egyetemen szereztem, és többek között elsajátítottam a műszaki rajzolás, gépgyártástechnológiai, minőségbiztosítás ismereteket. Célom, hogy egy olyan cégnél helyezkedjem el, ahol specializáltan gőzkazán üzemeltetéssel kell foglalkozni, ugyanis ez áll érdeklődésem középpontjában.

Ez a karriercél meghatározás viszont biztosan nem visz sikerre:

HELYTELEN
Célom
Barátságos és önálló hegesztő és lakatos vagyok. Szeretnék mechatronikus karbantartóként elhelyezkedni, mert úgy érzem, megvan hozzá minden képességem.

Láthatod, hogy nagyon ködös a megfogalmazás, ugyanis szinte semmi nem derült ki ebből, hogy miért is lenne jó választás. Inkább tűnik kissé nagyképűnek a jelölt, mintsem kedves munkatársnak.

Mechanikus önéletrajz

Szakmai tapasztalat megjelenítése az önéletrajzban

A szakmai tapasztalat szekció mutatja meg, hogy megtudnál-e birkózni a feladatokkal, mennyire vagy jó szakember. A munkatapasztalat attól függően, hogy milyen sablont használsz, a klasszikus önéletrajzod éke lesz. Ha viszont nincs szakmai tapasztalatod még, akkor érdemes lehet funkcionális önéletrajz formátumot használni. Ennél a típusnál ugyanis a készségekre és képességekre kerül a hangsúly, és nem is szükséges beleírni a munkatapasztalat szekciót – az önéletrajz szerkesztő segítségével egy mozdulattal eltávolíthatod.

Amennyiben rendelkezel már tapasztalattal, akkor nem mindegy, hogy hogyan sorolod fel a munkahelyeidet: mindig fordított időrendi sorrendet használj, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást. Ezután pedig időrendben visszafelé haladva mutasd be a többi munkádat.

👉 Kezdd a pozíció nevével, majd a cég nevével, a dátummal, hogy mikor dolgoztál ott, és a város nevével.

Fontos, hogy 3-5 bulletponttal a feladataidat, elért eredményeidet is mutasd be. Ez több szempontból is fontos: az egyik, hogy ezáltal jobban megismer a munkáltató, a cégek azonnal látják, hogy szakmabeli vagy-e, releváns-e a munkatapasztalatod. A másik fontos szempont pedig, hogy ezekben  kulcsszavakat  tudsz elrejteni. Minél jobban egyezik a feladatköröd az álláshirdetésben leírtakkal, annál nagyobb esélyed van bejutni.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Mechanikus Karbantartó
Bosch Hungary Kft.
2017. június – 2021. október
Budapest

 • Termelő gépek mechanikus karbantartása egy 150 fős gyárban.
 • Gépegységek és alkatrészek felújítása.
 • Termelő gépek és berendezések karbantartásában való aktív részvétel.
 • Energia üzemi hajtáselemek javítása.
 • Hegesztő, lemezalakító tevékenységek.
 • Dokumentációk kezelése, napi tevékenységek adminisztrációja Microsoft Excel használatával.

Mechanikus Karbantartó
Elektrik Kft.
2015. január – 2017. június
Budapest

 • A gyár gépparkjának mechanikus karbantartása, ellenőrzése.
 • Meghibásodott gépek és berendezések javítása.
 • Aktív részvétel a megelőző karbantartásban.
 • Karbantartási munkák dokumentálása.
 • Elektromos karbantartók támogatása.

Példa tapasztalat nélküli mérnökök számára

Amennyiben frissen végzett egyetemista vagy, most végezted el valamelyik mérnök szakot, akkor érdemes a kötelezően teljesített szakmai gyakorlat beírása is a tapasztalatok közé. A szakmai tapasztalatok közé az OKJ-s vagy szaktechnikusi képzés gyakornoki munkáját is nyugodtan beírhatod!

A gyakornoki és diákmunkák között találni karbantartó munkát, így érdemes lehet már a tanulmányaid alatt jelentkezni erre. Ezt pedig az alábbi módon tudod feltüntetni az önéletrajzban:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Karbantartó Mérnök Gyakornok
Elektronik Kft.
2021. június – 2021. október
Budapest

 • Dokumentáció összegyűjtése, rendszerezése, digitalizálása, adatbázisba való feltöltése.
 • Alkatrészlista összeállítása, raktári minimum készletek beállítása.
 • Alkatrészek géphez rendelése adatbázisban.
 • Szükség esetén cikkszám létrehozása az alkatrészekhez.
 • Megelőző karbantartási műveletek definiálása vagy már meglévő lista esetén fejlesztése.
 • Beavatkozás gyakoriságának beidőzítése a karbantartási szoftverben.
Így viszont ne írj be egyetlen szakmai tapasztalatot se, mert nem fogja tudni a HR-es, hogy mit csináltál pontosan:
HELYTELEN
Karbantartó gyakornok
Elektronika Kft.

Tanulmányok megjelenítése a mechanikus karbantartó önéletrajzban

A tanulmányok szekció még értékesebbé teszi az önéletrajzot. Végzettségként pedig diploma, OKJ-s képzés vagy szaktechnikusi képzettség is meg lehet jelölve, azonban egyre gyakoribb, hogy gépészmérnök végzettséggel várják a jelentkezőket. Mindemellett az is meg lehet jelölve az álláshirdetésben, hogy milyen specializációval várják a jelölteket. Ezek lehetnek:

 • Gőzkazán üzemeltető
 • Hidraulikus és pneumatikus rendszerek ismerője
 • Hegesztő

Így, ha valamelyik területen jártas vagy, azt a szakmai tapasztalat részbe, a tanulmányokba és a készségek, képességek közé is illeszd be. Ez ugyanis óriási előnyt jelenthet a többi jelölttel szemben.

A tanulmányok felsorolása esetén először a szakot, majd alá az iskola nevét írd, majd következhet, hogy mettől-meddig jártál oda.

HELYES
Tanulmányok

Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2017. szeptember – 2021. június
Debrecen

Mechatronikus Karbantartó és érettségi
Nagy Lajos Szakközépiskola és Szakiskola
2013. szeptember – 2017. június
Debrecen

Képzés vs. tapasztalat: melyik szerepeljen először?

Általánosságban elmondható, hogy ha van bőséges munkatapasztalat, akkor az kerüljön az elejére, ezt a formátumot használja a klasszikus, fordított időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajz is. Amennyiben viszont pályakezdő vagy, és alig tudsz tapasztalatot felsorolni, akkor inkább ajánlott a tanulmányokat előre sorolni. Ezt az elrendezést követi a funkcionális önéletrajz típus is. Viszont, ha már van gyakornoki tapasztalatod, abban az esetben is kerüljön nyugodtan előre a munkatapasztalatot tartalmazó szekció!

Példa a tanulmányok bemutatására pályakezdőként

Pályakezdőként több adatot érdemes megadni a tanulmányokról, ugyanis ezzel próbálod meggyőzni a HR-est a felvételedre. Szakmai tapasztalat híján ez lehet az aduász a kezedben. Megemlítheted a tanulmányi átlagot, amennyiben az 3.5 fölött volt, valamint bármilyen versenyen, OTDK-n, TDK-n elért helyezést. Ha pedig a Hallgatói Önkormányzat tagja voltál, azt se hagyd ki!

Pályakezdőként mindig sorold fel a kapcsolódó kurzusokat is, vagy a szakiránynak megfelelő kurzusokat. Érdemes megnézni az álláshirdetésben, hogy milyen specializációt várnak el, és annak megfelelően beírni a tantárgyakat! Ha például kérik a műszaki rajzolás ismeretét, akkor mindenképp kerüljön bele!

HELYES
Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2017. szeptember – 2021. június
Debrecen

 • Műszaki rajzolás, gépgyártástechnológiai, minőségbiztosítás, gépészeti tervezési és modellezési ismeretek, gyártástechnológiai ismeretek.
 • Tanulmányi átlag: 3.8

Legjobb készségek és képességek a mechatronikus karbantartó önéletrajzban

A készségek és képességek általában személyiségbeli, vagy motivációs tényezők, tulajdonságok, vagy pedig a technikai tudás, amit elsajátítottál a munkahelyeden. Talán nem hat meglepetésként, de ezek is kulcsszóként szerepelnek az ATS rendszerben. Az, hogy miket szeretne a cég látni az önéletrajzban, szintén az elvárások között szerepel, így érdemes minél többet betenni.

Ahhoz, hogy megtaláld a képességeidet, először érdemes a lehető legtöbb álláshirdetést átolvasni, és megnézni, miket kérnek. Ezután pedig karikázd be azokat, amelyek rád is jellemzők, és így biztosan megtalálod a kért és valós képességeket.

​​👉 Általában 5-8 képesség felsorolása elegendő!

Ezek a leggyakrabban keresett készségek és képességek:

Készségek, képességek

 • Önálló munkavégzés
 • Csapatjátékos
 • Precíz
 • Pontos
 • Megbízható
 • Műszaki beállítottságú
 • Gyors tanulás
 • Felelősségteljes
 • Pneumatika, hidraulika ismeretek
 • Gépészeti csapágyszerelési ismeretek
 • Hegesztési ismeretek
 • Műszaki rajz olvasási készség
 • Felhasználó szintű (MS Office) számítógépes ismeret
 • Automatizálási tapasztalat
 • Hegesztő képesítés
 • Nehézgépkezelői jogosítvány
 • Robot kezelői ismeret

A soft skillek, vagyis lágy készségek

A soft skillek azok a személyiségjellemzők, amelyek meghatározzák, hogy milyen munkaerő, alkalmazott, és kolléga leszel. Ezekben bővelkedsz már tanulóként is, úgyhogy pályakezdőként inkább ezek lesznek túlsúlyban. Ez megmutatja azt is, hogy mennyire fogsz beilleni a csapatba, és hogy milyen lesz a munkamorálod.

 • Önálló munkavégzés
 • Csapatjátékos
 • Precíz
 • Pontos
 • Megbízható
 • Műszaki beállítottságú
 • Gyors tanulás
 • Felelősségteljes

A hard skillek, vagyis kemény készségek

Ezek azok, amelyekre a tanulmányaid vagy a munkád során teszel szert. Ide tartoznak a különböző technikai ismeretek, szakmai tudás, szoftverek kezelése. Ezek hiányossága általában kevésbé nagy probléma, mintha nem illenél be a csapatba, hiszen ezeket könnyebb elsajátítani.

 • Pneumatika, hidraulika ismeretek
 • Gépészeti csapágyszerelési ismeretek
 • Hegesztési ismeretek
 • Műszaki rajz olvasási készség
 • Felhasználó szintű (MS Office) számítógépes ismeret
 • Automatizálási tapasztalat
 • Hegesztő képesítés
 • Nehézgépkezelői jogosítvány
 • Robot kezelői ismeret

Nyelvtudás

A nyelvtudás esetén kötelező a nyelv szintjét is felsorolni, ugyanis az nagyon eltérő lehet. Sokszor van a nyelvtudásra is elvárás megjelölve az önéletrajzban, érdemes utánanézni. Alapszintet, középszintet és felsőfokot különböztetünk meg, így ezekkel jelöld a nyelvtudás szintjét.

HELYES
Nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvismeret

Összefoglaló – kulcspontok a tökéletes önéletrajzhoz

Az önéletrajznak elsősorban átláthatónak és könnyen olvashatónak kell lennie, emiatt pedig törekedj a kifogástalan helyesírásra. Minél professzionálisabb megjelenésű sablont választasz, annál nagyobb eséllyel jutsz be egy interjúra. Elsősorban azonban a kulcsszó kereső szoftvert kell meggyőznöd az alkalmasságodról, így a lehető legtöbb kulcsszót rejts el önéletrajzodban.

A betűtípus lehetőleg hagyományos legyen, mint a Calibri, Arial vagy New Times Roman, a betűméret pedig 11-12-es.

​​Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:.

 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj arra, hogy az adatok helyesen szerepeljenek.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben ír, vagyis a legújabbal kezd a felsorolást. A feladatokat is listázd ki, mert így kap átfogó képet a HR-es arról, hogy mit csináltál pontosan.
 • A tanulmányok esetén mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártunk az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, vagy esetleg, ha HÖK tagja voltál. Itt is olyan tantárgyakat sorolj fel, ami releváns a megpályázott pozícióhoz.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, emiatt különösen fontos azokat beilleszteni az önéletrajzba.
 • A szakmai összegzés vagy a karriercél meghatározás megírását hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 4-6 sorban összefoglalni a teljes karriert. Mesélj a képességeidről, tanulmányaidról, motivációdról!

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet még szakképesítéssel, megszerzett diploma nélkül munkát találni mechatronikai karbantartóként?

Igen, szerencsére még lehet, de, ha van diplomád, az mindenképp előnyt jelent. Mindazonáltal ha mérnöki diplomával rendelkezel, inkább érdemes mérnök munkát szerezni a magasabb fizetés miatt, így gyakrabban jelentkeznek karbantartó munkára diploma nélküli szakemberek.

Többet lehet keresni Budapesten, mint vidéken?

Nem feltétlenül! Ha például egy vidéki multinacionális céghez mész dolgozni, akkor ott ugyanannyit kereshetsz, mint Budapesten.