Melyek a legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon?

10 évvel ezelőtt még egészen jól lehetett boldogulni két idegennyelvvel, az angollal és a némettel. Manapság azonban teljesen átalakult a nyelvtudás iránti igény, illetve elvárás a munkaerőpiacon. Ezt azt jelenti, hogy annál keresettebb vagy a munkaerőpiacon, minél több nyelven tudsz beszélni.
Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az elmúlt évtized legfontosabb változása az az, hogy a nyelvtudás (különösen az angol nyelv) ma már alapkövetelménnyé vált. Rengeteg kis- és nagyvállalkozás igényli a társalgás szintű idegennyelvi tudást. Sőt, egyre népszerűbb az az elvárás, hogy az állásra jelentkező az anyanyelvén és az elsődleges nyelven kívül ismerjen egy második nyelvet is. A nyelvtudás iránti igény már az iskolákban/óvodákban is tapasztalható, hiszen a szülők a gyerekeket, már gyerekkortól kezdve beirathatják idegennyelvű órákra és foglalkozásokra.

Na de lássuk, melyek a legkeresettebb nyelvek Magyarországon a munkaerőpiacon. Először is szeretnénk megmutatni erről egy statisztikai ábrát. Ez mutatja meg, hogy mely nyelveket beszélik a legtöbben és a legkevésbé Magyarországon. Az adatok alapján pedig ismertetjük a legfontosabbakat. Lássuk:

Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

Tartalomjegyzék

Angol

Nem lepünk meg senkit akkor, ha a lista elején álló nyelvről, vagyis az angolról szinte azonnal lehúzzuk a leplet. Az angol azért került első helyre, mert gyakorlatilag ez az egyetlen olyan nyelv, amelynek ismerete által a világ bármely pontján tud valaki boldogulni. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy számtalan helyen ez a munka nyelve a külföldi vezetőkkel, munkatársakkal való kapcsolattartásban. Az angol nyelvvel lehetőséged van boldogulni a versenyszférában. A skandináv országokban pedig kifejezetten magas az angolul beszélők aránya, így ezekben az országokban gondtalanul utazhatsz és intézhetsz ügyeket ezen a nyelven. A lista azonban nem áll meg a skandináv országoknál, hiszen ide sorolnánk még Németországot, Hollandiát, Belgiumot és Luxemburgot is. Összességében kijelenthető, hogy a munkaerőpiacon a nulladik lépés az angol nyelv elsajátítása.

Azonban a kivétel mindig erősíti a szabályt. Így tudomásul kell venni azt is, hogy akadnak olyan helyek és országok, ahol az angol nyelv ismerete nem feltétlen számít általánosnak. Ide sorolhatnánk Ázsiát, vagy a spanyol és az olasz nyelvű területeket.

Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

A statiszta weboldalon található felmérés azt támasztja alá, hogy a munkáltatók manapság a németet és a franciát is szeretik kérni az angol mellett. A francia kicsit elmarad a némethez képest, azonban ettől még nagy erővel bír a munkaerőpiacon. A spanyol, az olasz, a holland, az orosz, a lengyel és a portugál pedig utánuk következnek.

Német

Az angol mellett az egyik legnépszerűbb nyelv. Németországban a legtöbb helyen értik és beszélik az angolt, azonban kommunikációban és kapcsolatépítésben mindenképp előnyös, ha a saját anyanyelvüket is tudod használni.

Magyarországot tekintve figyelembe kell venni a német eredetű cégeket is. Van egy pár belőlük, melyek közül megemlítenénk a legfontosabbakat: Bosch, Audi, Opel, Mercedes. Ha esetleg szeretnénk ezekhez a cégekhez bekerülni, nem árt ismerni a német nyelvet, legalább közép szinten. Aztán persze itt is elmondhatjuk, hogy minél magasabb szinteken űzöd a nyelvismeretet, annál magasabb pozíciókat tűzhetsz ki magadnak célul, egy cégen belül.

Francia

Az angol mellett ez a másik legnépszerűbb nyelv. Azért is, mert például az Európai Unióban például a német, az angol és a francia a hivatalos eljárások elsődleges nyelvei. (https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/languages_en) Úgy ahogy a németeknél, itt is jellemző, hogy a francia nyelvet ismerve mindenképpen sikeresebbek lehetünk a munkaerőpiacon.

Egzotikus nyelvek

Bár az egzotikus nyelveket nem mutatja a statisztika, muszáj említést tennünk róluk, hiszen az elmúlt években megnőtt az igény az egzotikus, keleti nyelvek iránt is. A japán nyelvet a manga képregények lendítették előre, illetve a koreai K-pop együttes megjelenése után érezhetővé vált a kínai nyelvtudás fellendülése. Így kijelenthető, hogy a kínai nyelvet nem csak hobbiból, hanem szánt szándékkal, tudatos karrierépítés céljából is tanulják az emberek. Nem beszélve arról, hogy Kína manapság már az egyik legbefolyásosabb gazdasági nagyhatalommá is vált. Ezért az ország már most is az üzleti lehetőségek aranybányájának tekinthető.

Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

A legtöbbet beszélt nyelv világszinten

Néhány tényt szeretnénk világszinten is ismertetni. Először vessünk egy pillantást az első ábrára, melynek adatait a statista weboldala támasztja alá. Mi elsősorban a TOP 5 nyelvet fogjuk kiemelni írásban is, a többi nyelvet azonban az ábra is mutatja.

Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

A legfrissebb adatok alapján a legszélesebb körben beszélt nyelv a világon egyértelműen az angol. Egész pontosan 1 500 millióan. Ahhoz, hogy megértsük a globális jelenlétét értenünk kell a múltját is. Világnyelvként és közvetítőnyelvként sokáig a latin és a francia volt első helyen, azonban ezt szép lassan átvette az angol. Mindez köthető a brit birodalom kereskedelmi fellendüléséhez, a gyarmatosításokhoz és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági szerepéhez. Így a XX. századtól kezdve már az angol lett a legfontosabb nyelv a világon. Az már csak hab a tortán, hogy ezekre a folyamatokra ráerősített a globalizáció és az internet elterjedése.

A listán az angol mögött következik a kínai, a hindi, a spanyol és a francia. A kínai lakosság már egyötöde a világ népességének, ezért nem csoda, hogy a második helyen szerepel a kínai nyelv. A hindi nyelv (sok más indiai nyelvhez hasonlóan) az indoeurópai nyelvek legősibb ismert képviselőjéből, a szanszkrit nyelvből származik. A spanyol és a francia a latinból fejlődött ki. Nagyjából 450 millióan beszélik a spanyol nyelvet, legtöbben Mexikóban. Az alábbi ábra (melyet szintén a statista weboldaláról másoltunk be) is ezt erősíti meg.

Legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiaco

Az, hogy milyen nyelvet tanuljunk, attól függ, hogy épp hol szeretne a jelentkező elhelyezkedni. Belföldön vagy külföldön. Illetve, cél inkább egy multinacionális cég vagy egy kisebb tulajdonú belföldi vállalatnál képzeljük el a jövőnket. Ezeket érdemes mindenképp átgondolni, hiszen egy nyelv elsajátítása rengeteg időt, energiát és pénzt igényel.

A nyelvtudást leginkább az SSC-ben (Shared Service Center-ben, azaz a nagy szolgáltató központokban), majd az informatikában, beszerzésben, vendéglátásban, idegenforgalomban, bankszektorban, nagykereskedelemben, és pénzügyi területen várják el.

Mi az előnye a többnyelvűségnek?

Kutatások szerint azok az emberek, akik legalább egy, de leginkább több nyelven beszélnek, hatékonyabbak a problémamegoldásban, kreatívabbak és empatikusabbak is. Ezek olyan humán készségek, amelyeket bármely munkáltató nagyra értékelne. Ezen felül még azzal is szoktak érvelni, hogy azok, akik több nyelven beszélnek, könnyebben elfogadják a másik illető nézőpontját és gyorsabban tudnak interperszonális kapcsolatot teremteni.

A nyelvtudás aranyat ér a munkaerőpiacon, ezért ennek hiányában könnyedén elvághatja magát az ember, álmai munkái előtt. Ezért munkára történő jelentkezéskor rendkívül fontos feltüntetni, hogy milyen nyelven, hány nyelven és milyen szinten kommunikálsz. Ennek feltüntetéséről külön cikket olvashatsz a cvminta.com weboldalon. Hiszen nem mindegy, hogy esztétikailag és tartalmilag mit és hogyan írsz bele az önéletrajzodba.

Manapság könnyebb nyelvet tanulni?

Igen, hiszen az internetnek köszönhetően hozzáférhetőbbé váltak az idegen nyelvek platformjai. Miért mondjuk ezt? Mert korábban a fantáziátlan szituációs feladatok, a monoton írásbeli feladatok és különböző táblázatok segítettek a nyelvtanulásban, ma pedig már fordult a kocka, hiszen a recsegős magnó felvételeket leváltották az interaktív, telefonra letölthető alkalmazások, az interneten fellelhető különböző külföldi hírportálok, vagy a könnyen elérhető idegennyelvű filmek és sorozatok. Így vált egyszerre szórakoztatóvá, trendivé és hasznossá a nyelvtanulás.

Hasonló cikkek