Az önéletrajz nyelvtudás szekciója

Az önéletrajz egyik szekciója kétségkívül a nyelvtudás, amelyben azt kell feltüntetni, milyen szinten beszélünk nyelveket, és egyáltalán milyen nyelveken beszélünk. Természetesen itt is megkülönböztetünk alap-, közép- és felsőfokot, valamint írásbeli az szóbeli nyelvtudást.
önéletrajz nyelvtudás

Készítse el önéletrajzát percek alatt

De hogyan írd úgy meg a nyelvtudás szekciót úgy, hogy az megfelelően tükrözze a valódi idegen nyelvű ismereteidet? Hol helyezkedik el pontosan az önéletrajzban, és mi különbözteti meg a középfokú, felsőfokú szintet?

Tartalomjegyzék

Az önéletrajz szekció

Az önéletrajz szekciói között általában hatot különböztetünk meg. Ezek a személyes adatok, elérhetőség, a szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás, szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek képességek, és végül a nyelvtudás.

Az, hogy ez hova tud bekerülni, a kiválasztott sablontól is függ. A legtöbb esetben az önéletrajz két oszlopból áll. A bal oldali oszlop kissé vékonyabb, és itt kerülnek felsorolásra a személyes adatok, elérhetőség, készségek, képességek és a nyelvtudás is. A másik, kissé szélesebb oszlopba kerülnek a tanulmányok és a munkatapasztalat is.

Ennek oka, hogy a jobb oldali oszlopban van elegendő hely az összes munkatapasztalatot felsorolni, valamint a feladatok és feladatkörök teljes bemutatására. A másik oka pedig az, hogy így a bal oldali oszlopban igazán egyszerűen, akár ikonokkal prezentálva kerülhetnek felsorolásra a készségek képességek és a nyelvtudás is.

önéletrajz nyelvtudás

Idegen nyelv az önéletrajzban

Az idegen nyelvű ismereteket tehát általában a bal oldali oszlopban tüntetjük fel. A legtöbb esetben a nyelvvizsga bemutatása, ismertetése nem szükséges, de ez változó lehet. Például a kutató önéletrajzban érdemes lehet ezt is feltüntetni az idegen nyelv szintje mellett.

A nyelvtudás feltüntetése mindenesetre abban segíti a HR-est, hogy nagyjából képet kapjon arról, hogy rendelkezel-e az álláshirdetésben meghatározott és a pozíció betöltéséhez és ellátásához szükséges nyelvtudással. Ha ugyanis nem, akkor biztos nem jutsz tovább a kiválasztási folyamatban.

A nyelvtudás, ha elvárás a munka során, akkor biztos, hogy állásinterjún, vagy már az előzetes telefonos beszélgetés során fel lesz mérve. Ennek során a HR-es vagy a leendő felettes átvált az adott nyelvre, kérdéseket tesz fel a szakmai előéletedről, esetleg hirtelen jött szituációs feladatokat kell megoldanod.

Pontosan emiatt mindig csak olyan nyelvtudást, olyan nyelvet adj meg, amelyet valóban beszélsz, és a megadott szintjét! Ha ugyanis egy pályázó hazudik erről az önéletrajzban, az az interjún azonnal kiderül. Ebben a helyzetben biztos, hogy azonnal elbukod álmaid állását.

⚠️ Figyelem: A legfőbb tanácsunk tehát az, hogy mindig valódi nyelvtudást adj meg az önéletrajzban!

Az idegen nyelv szintje

A nyelvtudás szintje nyelvvizsga megszerzésével mérhető. Ennek szintjei az alapfokú, középfokú, felsőfokú és természetesen az anyanyelvi szint. A szintek és a fokok között az a különbség, hogy alapfokot akkor írj az önéletrajzba, ha rendelkezel nyelvvizsgával. A nyelvvizsga ugyanis alapfokú, középfokú és felsőfokú lehet. Ha nem rendelkezel nyelvvizsgával, akkor csak azt írd, hogy alapszint, középszint vagy felsőszint.

A legegyszerűbb talán az anyanyelvi szint. Ez nálunk a magyar, ezen tanultunk meg beszélni, írni olvasni. Anyanyelvi szinten abban az esetben beszélsz egy adott nyelvet, ha például az egyik szülőd vagy nagyszülőd csak ilyen nyelven beszélt hozzád, így szinte csecsemőkortól kezdve, családi környezetben tanulod.

📌 Tény: Ha csak iskolában tanultad a nyelvet, akkor biztos, hogy nem állsz anyanyelvi szinten.

önéletrajz nyelvtudás

Alapszint, középszint és felsőszint

Az alapszint, vagy alapfok esetén képes vagy bemutatkozni, egyszerű kérdésekre válaszolni. Irodai munka esetén ez azt jelenti, hogy ha például idegen nyelvű vendég érkezik, képes vagy neki bemutatkozni, elmondani, pontosan hol és kivel kell találkoznia, bekísérni, megkínálni kávéval, segíteni neki abban, hogy hova kell mennie.

Az alapfokú nyelvvizsga az A1 vagy az A2. Az A1 során képes vagy bemutatkozni, alapszinten beszélgetni, ez a legalapvetőbb nyelvtudás. A2 során már képes vagy akár családot, munkát is könnyen bemutatni, étteremben rendelni. Ha azt látod az álláshirdetésben, hogy alapszintű vagy alapfokú nyelvtudást keresnek, akkor utóbbira gondolnak.

A középfokú nyelvtudás már több részre is bontható. Ha azt látod, hogy jó angol kommunikációs készség, középszintű nyelvtudás, akkor középfokú nyelvvizsgával rendelkezned kell. Ezt a nyelvtudást a gyakorlatban, a mindennapi, céges életben írásbeli és szóbeli kommunikáció során is képes a pályázó használni. Ez azt jelenti, hogy képes a feladatokat és a céges kommunikációt is az adott nyelven elvégezni. Az, hogy letetted-e a nyelvvizsgát, nem kérdéses: nyelvvizsgával rendelkezned kell. Bár mindössze egy “papír”, mégis kérheti a munkáltató a meglétét!

A középfokú nyelvtudás is osztható B1 illetve B2 nyelvtudásra:

  • A B1 minősül a valódi középszintnek.

Ezen a szinten képes vagy az általad ismert témákban folyamatosan szövegeket alkotni írásban és szóban egyaránt! Ezt más néven társalgási szintnek is nevezzük, hiszen akár a kollégákkal is képes vagy kommunikálni, akár a szakmai dolgokról is beszélgetni.

  • A B2 már egy ennél magasabb, emelt szint.

A B2-es nyelvtudással rendelkező pályázó már képes részletes szövegeket alkotni írásban és szóban egyaránt (folyékonyan), valamint képes arra, hogy az interjú minden kérdésére válaszoljon. A sikeres jelentkező innen tovább tud fejlődni a tárgyalóképes nyelvtudás irányába.

  • A tárgyalóképes nyelvtudás vagy tárgyalási nyelvtudás esetén a jelentkező képes az adott nyelven kommunikálni az üzleti, szakmai életben is.

Képes ötleteit, céges eredményeket, adatokat prezentálni az adott nyelven, és akár a csoportot motiválni is, csoportot vezetni. A középszintű vezetők esetén már ez az elvárás szokott felmerülni, a munkáltató legalább a tárgyalóképes nyelvtudást várja el.

A felsőfokú nyelvtudás esetén a jelölt már képes arra, hogy folyékonyan, szinte gondolkodás nélkül beszélgessen bármilyen témában, igényesebb szövegeket, akár szlenget is ismer és alkalmaz.

Hogyan jelöld az idegen nyelv ismeretét az önéletrajzban?

Az idegen nyelv feltüntetése esetén mindig jelöld meg a nyelvtudás szintjét, sőt, akár azt, is hogy írásban vagy szóban vagy erősebb. Erre példát itt találsz:

HELYES
Nyelvtudás
Angol – középszint, B2
Német – tárgyalóképes nyelvtudás

Az alábbi módon viszont lehetőleg ne tüntesd fel a nyelvtudást, ugyanis ebből sajnos se a HR-es, se a vezető nem kap információt a tudás szintjéről.

HELYTELEN
Nyelvtudás
Angol, Olasz

Ha valamilyen nyelvet régen sokáig tanultál, az adott szinten igen képzett voltál, de már évek óta nem használod, akkor érdemes odaírni, hogy passzív nyelvtudás. Ebben az esetben a leendő munkáltató tudni fogja, hogy egy kis energiabefektetéssel magas szintre fejleszthető az adott nyelv.

Amennyiben szeretnél idegen nyelvű, például angol vagy német nyelvű önéletrajzot készíteni, akkor érdemes előtte mindig néhány ilyen nyelvű álláshirdetést átfutni. Ezek segítségével ugyanis képes leszel a saját munkáidat, elvégzett feladataidat is precízen és helyesen bemutatni, így biztosan sikeresebb lesz az álláskeresésed.

Hogyan írj arról az önéletrajzban, ha külföldi tapasztalatod is van?

Amennyiben külföldi munkatapasztalatod van, esetleg ott is éltél, vagy ERASMUS programban vettél részt, akkor  arról az önéletrajzban nem fogsz tudni beszámolni . Ezzel kapcsolatban inkább a motivációs levélben írhatsz, amelyben könnyen kitérhetsz az utazás okára, időtartamára is. Emellett az interjún is lehetőséged nyílik arra, hogy elmeséld, hogyan tettél szert az adott nyelv ismeretére.

Mindezek fejében tehát az önéletrajzban nem ajánlott megmutatni, mert nem tudod hogyan. Így ne írj nyelvtudás szekciót:

HELYTELEN
Nyelvtudás

Angol – Angliában éltem, tehát C1 szinten beszélem.

A motivációs levélben viszont így utalhatsz rá:

HELYES
Az angol C1-es, vagyis felsőfokú nyelvtudásra akkor tettem szert, amikor külföldön, Londonban éltem és dolgoztam. Ebben az időben egy angol multinacionális cégnél voltam Marketing Menedzser, ahol egy 7 fős multikulturális csapatot vezettem.

Összefoglalás – legfontosabb kulcspontok

A nyelvtudás szintjét mindig ajánlott felsorolni a nyelv megadása mellett, mert ezzel tudja pontosan behatárolni mind a HR-es, mind a leendő munkaadó azt, hogy milyen átfogó a tudás. Gyakran a pályázók nem a valódi szintet adják meg, azonban ezt ajánlott kerülni: az interjún előbb vagy utóbb kiderül, ha túlbecsülted a nyelvtudást.

Lehetőleg add meg a pontos szintet, amely lehet alapszint, középszint vagy felsőszint, ha pedig képes vagy tárgyalni, ötleteket prezentálni idegen nyelven, akkor a tárgyalóképes nyelvtudás lesz a megoldás. Anyanyelvi szint csak akkor lehetséges, ha kicsi korodtól fogva beszéled a nyelvet. Az, hogy hogyan tettél szert nyelvtudásra, esetleg részt vettél nyelvi kurzuson, ERASMUS programon, vagy külföldi munkahellyel rendelkezel, az a motivációs levélbe kerüljön, ne az önéletrajzba.

Hasonló cikkek