Mi a bruttó és nettó fizetés közötti különbség?

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A bruttó és a nettó jövedelem kiszámítása a valóságban sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, mégis sokan irtóznak tőle. Ennek oka lehet az, hogy nem oktatják az iskolában, így pedig nem érezzük magunkat eléggé okosnak és felkészültnek hozzá. Pedig a nagybetűs életben elengedhetetlen tudás, hiszen az állásinterjún szóba kerül a bérigény. Ezért is fontos, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell kiszámolni a bruttó nettó bért. Nézzük, mire figyeljünk!

Tartalomjegyzék

A bérigény megadása

A bérigény megadásáról, annak módjáról ide kattintva olvashatsz bővebben. Ebben a cikkben viszont felhívnánk a figyelmedet arra, hogy érdemes bruttó összeget megadni a bértárgyalás során. Már az önéletrajzban vagy a motivációs levélben is kérhetik, és sok esetben megadják az álláshirdetésben, hogy bruttóban vagy nettóban kérik. Ha nettó fizetés igény megadását kérik, azt írd, minden egyéb esetben viszont a bruttó bér megadása a kötelező. Ennek oka az, hogy a bruttó bérrel könnyebben tudnak a munkáltatók számolni. Bár, ez még mindig nem a teljes bérköltségük, hiszen erre nekik további plusz költségek és járulékok adódnak, de már nagyjából látják, mennyibe kerülnél. Ezért ajánljuk, hogy bérigény esetén, ha csak máshogy nem kérik, a bruttó bér legyen megadva.

A bruttó bér jelentése és összetétele

A bruttó bér feltüntetése kötelező a Munka Törvénykönyv szerint a munkaszerződésben, így ez tartalmazza a munkáltató által utánad fizetett járulékokat. Ezek a járulékok a következők százalék szerinti megoszlással:

 • 15 % személyi jövedelemadó
 • 10% nyugdíjjárulék
 • 7% egészségbiztosítási járulék
 • 1,5% munkaerőpiaci-járulék

Az adó és járulékok mértéke összesen 2022-ben 33,5 százalék, ami azt jelenti, hogy a bruttó bér összesen 66,5 százalékát kapod meg. Ezt a 66,5 százalékot fogod végül látni a bankszámládon, ezt utalja el neked a munkáltató, ezt hívjuk nettó bérnek.

A munkáltató emellett még további 13% szociális hozzájárulási adó megfizetésére kötelezett, tehát ő még a bruttó béren felül is fizet. Ez azt jelenti, hogy összességében a munkáltatónak a nettó bér felett még további 46,5 százalékot, tehát közel a nettó bér további felét kell megfizetnie.

Példa

Nézzünk is erre egy példát az egyszerűség kedvéért:

Tegyük fel, hogy bruttó 400.000 forintos jövedelemmel gazdálkodsz. E szerint ebből az összegből a nettó bér, vagyis, amit te kézhez kapsz, az 266.000 forint.

A bruttó 400.000 forint ugyanis így osztható le:

 • A személyi jövedelemadó, ami 15%, összesen havi 60.000 forint
 • A társadalombiztosítási járulék, amely mértéke 18,5%, és benne van a 10% nyugdíjjárulék és a 7% egészségbiztosítási járulék, valamint a 1,5% munkaerőpiaci járulék, összesen 74.000 forint.

Ha összeadjuk ezeket, akkor látjuk, hogy kijön a bruttó bér, ami 400.000 forint.

Ezen felül azonban a munkáltató még be kell, hogy fizesse utánad a szociális hozzájárulási adó összegét is. Ez a 13% pedig így havi 52.000 forint.

Mindezek alapján tehát:

 • A munkáltató teljes bérköltsége 452.000 forint.
 • A bruttó bér ebből 400.000 forint.
 • Amit pedig te magad kézhez (vagyis bankszámlára) kapsz, az 266.000 forint.

Összesen tehát a munkáltató közel a nettó bér dupláját, vagyis 46,5 százalékkal többet fizet utánad, amit te megkapsz.

Mi a bruttó nettó fizetés közötti különbség pontosan?

Természetesen ezek az adónevek nem sokat árulnak el laikusok számára, így lebontjuk, mit miért fizet a munkáltató. A legismertebb mindenki számára a személyi jövedelemadó, amelynek mértéke 15%. Azért is lehet ismerős, mert februárban ez az, amelyet visszafizettek a családosok számára, és ennek fizetése alól mentesülnek a négygyermekes családanyák. Magyarországon egykulcsos adózásról beszélünk, amely azt jelenti, hogy mindenkire a 15% személyis jövedelemadó megfizetése vonatkozik, a fizetés nagyságától függetlenül. Az északi országokban ennek ellentéte van, vagyis progresszív adózás, amely azt jelenti, hogy minél magasabb valakinek a fizetése, annál magasabb adó százalékot is kell befizetnie.

A személyi jövedelemadót költi el az állam költi el, ez a második legnagyobb bevétele az ÁFA mellett. Ezt azt jelenti, hogy az állami költségvetés jelentős részét teszi ki, tehát a személyi jövedelemadót, más néven szja-t az állam közvetetten költi el.

Az egészségbiztosítási járulék a maga 7 százalékos mértékével maga a TB. Ebből finanszírozza az állam az egészségügyet, vagyis, hogy ha nem fizeted magad után, akkor nem tudnak ellátni a háziorvosok, vagy ha kórházba kerülsz sem kaphatsz ellátást. Az egyéni vállalkozók szintén fizetik ezt maguk után, másképp ugyanis nincs orvosi ellátás, hiszen nem vagy rá jogosult.

A nyugdíjjárulék a bruttó bér 10 százalékát teszi ki. Nevéből adódóan ebből finanszírozza az állam a nyugdíjasok nyugdíját. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az általad befizetett nyugdíjjárulékot nem neked teszik félre, hogy majd ebből fizetik neked a nyugdíjazásod után a nyugdíjat. Mindig az aktuális nyugdíjasok nyugdíját fizeti ebből a kormány, ezért is beszélnek a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerről. Ugyanis ma Magyarországon elöregedő társadalomról beszélhetünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre kevesebb aktív munkavállaló van, vagyis egyre több nyugdíjast kell eltartania egyre kevesebb dolgozónak. Biztosan várható emiatt a nyugdíjkorhatár további emelése, de a legjobb, ha magadnak is félreteszel a nyugdíjas éveidre.

A munkaerőpiaci járulék, vagyis az 1,5% az, amiből az állam a munkakeresési járulékot, vagyis régebbi nevén a munkanélküli segélyt osztja ki.

🖊️ Ezt sem neked, személyre szabva teszi félre az állam, hanem szintén az aktuális álláskeresőknek osztja ki!

A szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó nem a bruttó nettó közötti különbség, hanem ezt a 13 százalékot a bruttó jövedelem felett fizeti még meg a munkáltató. Ez szintén a szociális és egészségügyi szektor számára lett létrehozva, rövidített alakja pedig a “szochó”. Mértéke folyamatosan csökken a bevezetése óta, és ez idén, 2022-ben sem volt másképp. Tavaly még 15 százalék volt, 2022-ben már csak 13%.

A személyi jövedelemadó változások 2022-ben

A 15 százalékos személyi jövedelemadót ugyanis nem mindig vagyunk kötelesek megfizetni, vagy nem a teljes összeget. 2022-ben a 25 év alatti fiatalok teljes szja mentességet kaptak, ami azt jelenti, hogy kisebb a nettó és bruttó jövedelem közötti különbség, ugyanis a bruttó bérből 15 százalékkal kevesebbet vonnak le. Így az általuk fizetett összes adó mértéke a 33,5% helyett 18,5%. 

Ez a mentesség pedig a diákmunkára is érvényes. A diákmunkára eddig is érvényes volt, hogy járulék és szochó mentes, most pedig már szja mentes is. Tehát, ha megírtad a diák önéletrajzot, akkor küldheted is, ugyanis most már a teljes bruttó bér a zsebedben marad!

A családi adókedvezmény mértéke

A családi adókedvezmény több formában is jelen van, és szintén a személyi jövedelemadó mértéke tükrözi leginkább. A családi adókedvezmény valójában azt jelenti, hogy minél több gyermek él a háztartásban, annál több nettó fizetés marad a zsebedben. Ez azt jelenti, hogy havonta:

 • egy gyermek esetén 10.000 Ft plusz,
 • két gyermek esetén nettó 20.000 forint gyermekenként, vagyis 40.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén nettó 33.000 Ft plusz marad nálad gyermekenként. Ez az összes tehát 3 gyerek esetén nettó 99.000 forint.

A családi adókedvezmény kibővítése is megtörtént, vagyis, négy gyermekes anyukák élethosszig tartó szja mentességet kaptak. Ez ugyanolyan, mint a 25 év alattiak kedvezménye, tehát mindössze 18,5% adó megfizetésére kötelezettek 33,5% helyett. Náluk viszont élethosszig tart!

A friss, első házasok kedvezménye

A legtöbb családi adókedvezmény gyermekek után jár, azonban az állam jelenleg is biztosítja az első házasok számára az adókedvezményt. Ez azt jelenti, hogy az első házasok havi 5000 forinttal kevesebb adót kell, hogy fizessenek. Ez összesen 5000 forint, tehát vagy csak az egyik fél veszi igénybe, vagy mind a kettő fejenként 2500 forintot tud igényelni. Összesen a két fizetés 5000 forinttal lesz több.

A szakképzési hozzájárulás

A szakképzési hozzájárulás 2022. január elsejével megszűnt. A szakképzési hozzájárulás ugyanis akkor érvényes, hogy ha hallgatóval köt a munkáltató munkaszerződést, tanulóval köt szakképzési munkaszerződést, vagy felsőoktatási intézménnyel köt megállapodást. Ilyen esetben adókedvezményre jogosult a munkáltató, amely a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető.

Bruttó nettó közötti különbség vásárlás során

Teljesen más számítás alkalmazható a vásárlás során felmerülő nettó és bruttó kiszámolására. A kettő közötti mérték a 27 százalékos ÁFA, vagyis általános forgalmi adó. Európán belül Magyarországon egyedülálló mértékben magas az ÁFA, a többi országban ennél jelentősen alacsonyabb, 20-22% körüli.

Ez azt jelenti, hogy könnyedén ki tudod számolni azt, hogy ha egy oldalon a bruttó ár van feltüntetve, akkor annak mennyi a nettója. Ehhez ugyanis csak a bruttó árat meg kell szorozni 0,73-al. Például, ha egy termék 35.990 forintba kerül, akkor a nettó ára 26.272 forint.

🖊️ Weboldalon kötelező bruttó árat lehet feltüntetni a magyar törvények értelmében. Ha csak nettó ár van feltüntetve, akkor az megtévesztésnek minősül!

Miért lehet fontos ez számodra?

Az ÁFÁ-t ugyanis cégként visszaigényelheted, így a könyvelődnek áfás számlára lesz szüksége, ezért fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy ez éves szinten mennyit jelent.

Legfontosabb kulcspontok a bruttó nettó közötti különbségről

A nettó bér mindig az, amelyet megkapsz a bankszámládra, a bruttó pedig ennek az adókkal és járulékokkal kiegészített összege. A bruttó összeg áll a nettó bérből, a 15 százalékos személyi jövedelemadóból, a 10 százalékos nyugdíjjárulékból és a 1,5 százalékos munkapiaci illetve 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból. A bruttó és nettó bér közötti különbséget úgy tudod kiszámolni, hogy a nettó bért felszorzod 1,335-tel. Ha pedig a nettó bér kiszámítása a különbség, akkor a bruttó 66,5 százaléka lesz az, tehát a bruttó bér elosztva 0,665-tel.

Mindegyik járulék az állam bevétele amelyet az eloszt a különböző kiadásokra. Mind a nyugdíjjárulék, mind a munkaerőpiaci járulék a jelenlegi nyugdíjasok, illetve álláskeresők finanszírozására van beszedve. A legtöbb adókedvezményben a családosok részesülnek, de a 25 év alattiak is megkapták a teljes szja mentességet, így érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel!

 

Hasonló cikkek