Motivációs levél szakmai gyakorlathoz

A motivációs levél célja, hogy megmutassa az álláskereső érzéseit, valódi indíttatásait és terveit. Ebben a levélben tudja a jelentkező kifejteni miért szeretne az adott állásra jelentkezni és milyen a szakmájához fűződő viszonya.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha szeretnéd, hogy a munkáltató a motivációs leveled elolvasása után azonnal hívjon fel, érdemes némi energiát fordítani a megírására. Hidd el, megéri!

motivációs levél szakmai gyakorlathoz

Tartalomjegyzék

Szakmai gyakorlat motivációs levél minta

Címzett

Kiss Karolina
Pénzügyi vezető
National Hungary Kft.
Máriássy utca 19..
4031 Debrecen

Feladó

Harmati Katalin
harmati.katalin@gmail.com
+3630/482-5558
Kertész u. 13.
4028 Debrecen

Tisztelt Kiss Karolina!

Harmati Katalin vagyok, és az Állások a marketingben oldalon talált Senior Social Media Manager pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg A Debreceni Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakon tanulok, ahol gazdasági és pénzügyi területen 3 tanulmányi év után bő tudásra tettem szert. Az Egyetemen megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteimet szintetizálva, ideális jelölt lennék a National Hungary Kft. számára, mint gyakornok.

Azért is jelentkezem szakmai gyakornokként a National Hungary Kft.-hez, mert az Önök által képviselt gazdasági és pénzügyi világszemlélet, és a vállalati struktúra mindig inspirált engem. A gyakornokként megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek és képességek pedig úgy gondolom, hogy kiváló pénzügyi szakemberré formálnak majd. Mindezt szeretném kamatoztatni a pénzügyi piacon, ha lehetőség van rá, Önöknél is.

Az évek alatt megszereztem felsőfokú angol és német nyelvvizsgámat is, így számomra az anyagi kihívások nem jelentenek gondot. Tanulmányaim során elsajátítottam a közgazdaságtan alapjait, a nemzetközi intézmények gazdaságpolitikáját, a korszerű vállalati pénzügyek alapjait, illetve a különböző pénzügyi piacok működésének megismerésével a problémamegoldó és vezetői képességeket. Az egyetemi hallgatói önkormányzat (HÖK) tagjaként mindezt rendszeresen alkalmazhattam.

Miután az Egyetem igényelte a professzionális szintű Office programok használatát, így nem okoz számomra problémát a Word, Excel és PowerPoint használata sem. Mindig precíz, pontos és proaktív vagyok. Az eredményeim sikeressége abban is megnyilvánul, hogy tanáraim rendszeresen bíznak meg gazdasági tematikájú blog cikkekkel, hiszen a gazdasági világot a komplexitásához képest a maga egyszerűségében tudom átadni az olvasónak.

Az Egyetem elvégzése után olyan pénzügyi szakemberré szeretnék válni, aki rendszerben gondolkodik, így a mindig változó pénzügyi piac problémáira azonnal képes legyek reagálni és egy új alternatívát felmutatni a gazdaság szereplőinek.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Remélem, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, s a továbbiakban lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén kérem keressen, amennyiben bármilyen kérdése van.

Bízva az együttműködésben,

Üdvözlettel,
Harmati Katalin
harmati.katalin@gmail.com
+3630/482-5558

Mi kerül egy motivációs levélbe?

Először is tisztázzuk, hogy miért olyan fontos a motivációs levél. A pályázatodnak ebben a részében tudod részletesebben kifejteni a készségeidet, képességeidet és eredményeidet. Erre azért van szükség, mert egyrészt a munkáltatónak nagyobb rálátása lesz a szakmai életutadra, másrészt így picit többet mutathatsz meg a személyiségedből is. Hidd el, ha a HR-es egy frappáns, jól megírt motivációs levéllel találja szemben magát, nem fogja megvétózni a jelentkezésedet. Ehhez az kell, hogy pontosan kövesd végig a tanácsainkat, hiszen oda kell figyelni a kötelező tartalmi elemekre és a formaiságra is.

Hozzátesszük, hogy sokan keverik a motivációs levelet a kísérőlevéllel, de a kettő nem egy és ugyanaz. A kísérőlevél tulajdonképpen a jelentkezés azon része, amelyet az emailben írsz meg néhány mondat erejéig. A kísérőlevélnek épp az a lényege, hogy 4-5 mondatban összefoglalod ki vagy, miért jelentkezel az állásra, és, hogy miért te lehetsz az ideális jelölt. A kísérőlevél tartalmi elemeiről bővebben itt tudsz olvasni.

Na de térjünk is vissza a lényegre. A motivációs tartalmi elemei az alábbiak lennének:

 • Eredmények és elismerések.
 • Készségek, képességek és erősségek.
 • Korábbi feladatok, amelyek szerepelnek az álláshirdetésben.
 • Mi a motiváció, amely leginkább ösztönöz téged arra, hogy az adott szakmában helyezkedj el?
 • Célok, amelyeket szeretnél elérni.
 • Tanulmányok és képzések.

Nos, mielőtt még jobban belelendülnénk, érdemes tisztázni előtte hogyan is nézzen ki a motivációs levél. 👇

Motivációs levél megjelenése

Hosszúságban gondolkodj 0,5 – 1 A4-es oldalban és ha egy mód van rá, tagold legalább 4-6 bekezdésre a levelet. Ez esztétikailag is jobb és még olvasni is könnyebb, mivel ezzel átláthatóbbá varázsolod a pályázatodat.

Ami a betűtípust illeti, érdemes azt választani, amit az önéletrajzban is alkalmaztál. A legtöbbet használt, hagyományos betűtípusok az Arial, a Calibri vagy a Times New Roman. És, hogy milyen méretre igazítsd? Bőven elég a 11-12-es méret.

Törekedj a 4-5 bekezdésre, hiszen ennyi kell ahhoz, hogy igazán ki tudj bontakozni és meg tudd mutatni az egyéniségedet, céljaidat.

Motivációs levél nyelve

Ha csak nem külföldi céghez szeretnéd beadni a jelentkezésedet, ahol több mint valószínű, hogy idegen nyelven is kérik a levelet, akkor természetesen nem kell lefordítanod a pályázatodat. Ha mondjuk egy multinacionális céghez tervezel jelentkezni, akkor mehet az angol, német stb.

A formátum

A legtöbbet kért Word és PDF formátum tökéletes választás lesz. Az erről szóló igényükről biztos, hogy szót kell ejteniük az álláshirdetésben, így az ne okozzon fejtörést, hogy ezt magadtól kell kitalálni.

A felépítés

Egy jó motivációs levél úgy épül fel,mint bármely más motivációs levél, tehát tartalmilag nagyjából ezekre kell ügyelned:

 • Címzett és feladó feltüntetése
 • Megszólítás
 • A bemutatkozó mondatban áruld el hol találtad az állást, miért jelentkezel és mi motivált a leginkább..
 • Egy maximum 2 mondatos összefoglalóban elég feltüntetni a szakmai tapasztalatodat, az eredményeidet és az álláshoz releváns eredményeket és tanulmányokat.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Egy fél mondatban jöhet a zárás, majd az elköszönés és az aláírás.

Ha mindezt alaposan megtervezed, baj nem lehet. 😉

A címzett és a feladó

A motivációs levélnek ebben a részében szinte úgy kell megadni az adatokat, mintha egy valódi levelet írnál. Vagyis a te adataid esetében meg kell adni a nevedet, az email címedet, a telefonszámodat és a címedet. A címzett esetében pedig kell a név, az adott személy pozíciója, a cég neve és pontos címe.

HELYES
Címzett

Kiss Karolina
Pénzügyi vezető
National Hungary Kft.
Máriássy utca 19..
4031 Debrecen

Feladó

Harmati Katalin
harmati.katalin@gmail.com
+3630/482-5558
Kertész u. 13.
4028 Debrecen

Ha nem tudod pontosan a címzett nevét, akkor se ess pánikba, mert van megoldás erre az esetre is: egészen egyszerűen minden más marad, csak a neve nem fog szerepelni.

HELYES
Címzett

Pénzügyi vezető
National Hungary Kft.
Máriássy utca 19..
4031 Debrecen

A megszólítás

Ez az egyik legfontosabb eleme a motivációs levélnek, ezért ügyelj arra, hogy a “Tisztelt” megszólítással indítod a leveledet. Kivéve akkor, ha a cég kommunikációja fiatalos, barátságos és közvetlen. Ebben az esetben nyugodtan használhatod a “Kedves” megszólítást is.

Ilyenkor érdemes kikeresni, hogy kinek is szeretnéd megírni a leveledet. Ezt több helyen is lenyomozhatod: LinkedIn vagy a cég weboldala. Ha nem találtál pontos nevet, akkor is van megoldás. Az alábbi megszólításokat bátran használhatod:

 • Tisztelt Kiss Gergő!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Kedves Habar Gábor!
 • Kedves HR Osztály!

A motivációs levél kezdése és a bemutatkozás

Az első lépés a legnehezebb, ahogy szokták mondani. Igaz ez a motivációs levél megkezdésére is. Sokszor nem tudjuk hogyan is kellene nekikezdeni, mik legyenek az első mondatok, amelyekkel meg is ragadhatjuk a HR-es figyelmét. Érdemes arra figyelni, hogy inkább legyen őszinte, mint közhelyes.

Foglald össze, hogy ki vagy, melyik egyetemen tanulsz és, hogy miért te lehetsz az ideális jelölt. Többségében olyan nappali tagozatos hallgatók jelentkeznek gyakornoknak, akiknek még nincs tapasztalatuk a munkaerőpiacon, ezért érdemes kicsit több energiát fordítani erre a részre.

HELYES
Tisztelt Kiss Karolina!

Harmati Katalin vagyok, és az Állások a marketingben oldalon talált Senior Social Media Manager pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg A Debreceni Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakon tanulok, ahol gazdasági és pénzügyi területen 3 tanulmányi év után bő tudásra tettem szert. Úgy gondolom, hogy az Egyetemen megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteimet szintetizálva, ideális jelölt lennék a National Hungary Kft. számára, mint gyakornok.

Azért is jelentkezem szakmai gyakornokként a National Hungary Kft.-hez, mert az Önök által képviselt gazdasági és pénzügyi világszemlélet, és a vállalati struktúra mindig inspirált engem. A gyakornokként megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek és képességek pedig úgy gondolom, hogy kiváló pénzügyi szakemberré formálnak majd. Mindezt szeretném kamatoztatni a pénzügyi piacon, ha lehetőség van rá, Önöknél is.

A motivációs levél törzse

Ebben a részben tudod kifejteni a tanulmányaidat, és az egyetemi évek alatt esetlegesen megszerzett tapasztalataidat. Mi itt arra gondolunk, hogy bár lehet nem dolgoztál még cégnél, attól függetlenül iskolán belül is vannak olyan feladatkörök amikben tapasztalatot gyűjthetsz. Fontos, hogy motivációs leveled törzsét kiemelkedően írd meg, hisz többnyire ez alapján dönti el a HR-es vagy a vezető, hogy te lennél e az ideális jelölt a gyakornoki pozícióra.

Olyan kulcsszavakkal érdemes kiegészíteni a levelet, amelyek a pozíció leírásában szerepelnek. Mindjárt mutatjuk mire gondolunk. Az eredményeidet se hagyd ki, főleg, ha számszerűsítve vannak. Sorold fel milyen képességekkel, készségekkel és erősségekkel rendelkezel, mit tudnál nyújtani a cégnek.

Az alábbi példában olvashatod mire gondoltunk: 👇

HELYES
Az évek alatt megszereztem felsőfokú angol és német nyelvvizsgámat is, így számomra az anyagi kihívások nem jelentenek gondot. Tanulmányaim során elsajátítottam a közgazdaságtan alapjait, a nemzetközi intézmények gazdaságpolitikáját, a korszerű vállalati pénzügyek alapjait, illetve a különböző pénzügyi piacok működésének megismerésével a problémamegoldó és vezetői képességeket. Az egyetemi hallgatói önkormányzat (HÖK) tagjaként mindezt rendszeresen alkalmazhattam.

Miután az Egyetem igényelte a professzionális szintű Office programok használatát, így nem okoz számomra problémát a Word, Excel és PowerPoint használata sem. Mindig precíz, pontos és proaktív vagyok. Az eredményeim sikeressége abban is megnyilvánul, hogy tanáraim rendszeresen bíznak meg gazdasági tematikájú blog cikkekkel, hiszen a gazdasági világot a komplexitásához képest a maga egyszerűségében tudom átadni az olvasónak.

Az Egyetem elvégzése után olyan pénzügyi szakemberré szeretnék válni, aki rendszerben gondolkodik, így a mindig változó pénzügyi piac problémáira azonnal képes legyek reagálni és egy új alternatívát felmutatni a gazdaság szereplőinek.

Szeretnénk, hogy a biztosra menj, ezért most leírjuk mi az amit a leveled lényegi részében semmiképp se tüntess fel:

 • Csak azért szeretnél bekerülni a céghez, mert jó a hírneve.
 • Nem vagyok csapatjátékos.
 • Nem jó a koncentrációs képességem.
 • Nem szeretek olvasni.
 • Félek megszólalni mások előtt.

Természetesen szándékosan túloztunk ezekkel, de csak azért, mert így egyértelműbb, hogy mire gondoltunk az alatt, hogy “semmiképp se tüntess fel”.

A lezárás és az elköszönés

Ha már úgy érzed, hogy minden lényeges információt beleírtál a leveledbe, jöhet a lezáró, elköszönő rész.

Itt említsd meg, hogy csatolod az önéletrajzodat, vagy ha van más, akkor azt. Utalj arra, hogy számítasz a visszajelzésükre, és, hogy szeretnél részt venni egy személyes interjún is. Legyél magabiztos és érezzék rajtad, hogy lelkes vagy a gyakornoki pozíció iránt. Vigyázz, nehogy átess a ló túloldalára és átcsapjon a kommunikációd arroganciába! 😉

Ami az elköszönést illeti, használd az alábbi szavakat: “Üdvözlettel” vagy “Tisztelettel”. Az aláírás pedig történjen ebben a sorrendben: név, email cím és telefonszám.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Remélem, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, s a továbbiakban lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén kérem keressen, amennyiben bármilyen kérdése van.

Bízva az együttműködésben,

Üdvözlettel,
Harmati Katalin
harmati.katalin@gmail.com
+3630/482-5558

motivációs levél szakmai gyakorlathoz

Tippek motivációs levélhez

 • Minden levelet aktualizálj az adott álláshirdetésre, vagy jelen esetben gyakornoki pozíció hirdetésre.
 • Használj kulcsszavakat azért, hogy nagyobb esélyed legyen a bejutásra.
 • Többször is ellenőrizd le, hogy jól írtad e le a nevedet és az elérhetőségedet.
 • + 1 extra tipp: Ha tanácstalan vagy az önéletrajzoddal kapcsolatban is, itt tudsz sablonok között böngészni és itt az önéletrajzi példák között.

Összefoglalás a szakmai gyakornok motivációs levélhez

A motivációs leveled és önéletrajzod legyen egységes. Tehát ha az önéletrajzban meghatározott színeket használtál, érdemes átvinni mindazt a motivációs levélbe is. Úgy, mint az önéletrajzban, ebben a levélben is alkalmazhatod a 11-12-es betűméretet, betűtípusnak pedig tökéletes választás az Arial, a Calibri vagy a Times New Roman. 

Terjedelmét tekintve ez egy 4-5 bekezdésűfél-1 oldalas történet. Ügyelj a címzés és megszólítás helyességére, a levél törzsi részében pedig igyekezz kifejteni a valódi céljaidat, tanulmányaidat és eredményeidet. Elköszönésnél figyelj oda a tisztességes megszólításra (“Tisztelettel”, “Üdvözlettel”), és tudasd velük, hogy várod a személyes találkozót is.

Az aláírás esetében ne felejtsd el helyesen, újra feltüntetni a nevedet, email címedet és a telefonszámodat.

Na és hogy érzed, most már magabiztosan neki tudsz ülni és megírod egyedül is?

Minta motivációs levél gyakornoknak

motivációs levél írása gyakornoknak Motivációs levél sablonok gyakornok számára
keresés kísérőlevél gyakornoknak Hogyan nyújtsunk be motivációs levelet a gyakornok számára?