Műszaki író önéletrajz – Minden lényeges információ egy helyen!

Az író olyan hivatásos kommunikátor, akinek elsődleges feladata, hogy az összetett információkat egyértelmű, tömör és strukturált, a célközönségre szabott dokumentációvá alakítsa. Ez magában foglalhatja többek között felhasználói kézikönyvek, útmutatók, rendszerspecifikációk, jelentések, fehér könyvek és online súgóoldalak készítését.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A szerep gyakran megköveteli a termékmenedzserekkel, mérnökökkel, fejlesztőkkel és más szakértőkkel való együttműködést a pontosság és az érthetőség biztosítása érdekében.

Az íráson túl a írónak értenie kell az információtervezés alapelveit, jártasnak kell lennie a kutatásban, és képesnek kell lennie a fogalmak gyors felfogására és kivonatolására. A technológia elterjedésével a különféle ágazatokban megnőtt a kereslet a írók iránt, mivel folyamatosan szükség van arra, hogy a technológiát elérhetővé és érthetővé tegyék a különböző ismeretekkel rendelkező felhasználók számára.

A karrier útjára lépni rendületlen elkötelezettséget igényel, de a jövedelmező jutalmak csábítása gyakran vonzóvá teszi ezt az utat. Mindazonáltal a leendő munkaadók szigorú értékelése kulcsfontosságú a harmonikus munkakörnyezet elősegítése és a munkahelyi elégedettség fokozása szempontjából. A karrierút elsietése munkahelyi elégedetlenségben csúcsosodhat ki. Ugyanígy, egy stratégiailag kidolgozott önéletrajz jelentősen növelheti az interjú esélyeit.

Az interjúhívások elnyerésének záloga az aprólékosan összeállított önéletrajz, amely ügyesen kiemeli az Ön kompetenciáit és korábbi szerepeit. Személyre szabott önéletrajz-sablonokat kínálunk, amelyek minden kulcsfontosságú elemet tartalmaznak, hogy végigvezessük Önt ezen a kritikus fázison.

Ez a cikk az önéletrajz minden egyes összetevőjének árnyalataiba belemerül, és olyan ismeretekkel látja el a pályázókat, amelyekkel megkülönböztethetik magukat a versenyben a munkaerőpiacon. Elmagyarázzuk az önéletrajz készítés lényegét, kezdve egy példásan és szorgalmasan elkészített prototípussal, amely kiemeli a végtermék aranyszínvonalát.

Műszaki író önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy példa a jól megírt önéletrajzra

Személyes adatok
Vincze Gizella
Író
E-mail: vinczegizella@gmail.com
Telefonszám: 06 30 / 31 – 22 – 543
Lakcím: 2355 Budapest, Buda Pesti utca 546.
Születési hely, idő: 1983. 12. 21. Budapest

Bemutatkozás
Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem, mint író, így a megpályázott munka szempontjából tökéletes vagyok. Kiváló módon tudom átfordítani a bonyolult adott szövegeket is és képes vagyok úgy írni, hogy a teljesen kezdők is könnyen megértsék a célom. A tanulmányok szempontjából is releváns tapasztalat van mögöttem, illetve a munka során az elmúlt években mindig kiemelkedő voltam. A legfontosabb számomra, hogy segítsek.

Tapasztalatok
Irodavezető
Biolab Zrt.
2020. május – 2023. február
Kecskemét

 • A vezérigazgató munkájának hatékony, sokoldalú támogatása
 • A cég működésével kapcsolatos adminisztrációs tevékenységek ellátása
 • Kapcsolattartás a hatóságokkal (állami és önkormányzati) és a szolgáltatókkal
 • A cég pályázatainak gondozása
 • A mindennapi tevékenység során felmerülő általános feladatok elvégzése, problémák megoldása

Befektetési szolgáltatási (vezető) tanácsadó
OTP Bank Nyrt.
2017. április – 2019. március
Balatonlelle

 • Befektetési szolgáltatásokat érintő, törvényi megfelelést célzó projektek üzleti irányítása
 • Befektetési szolgáltatási tevékenység szempontjából szabályozások nyomon követése és folyamatokba való beépítése (ideértve különösen MiFID, EMIR, SFDR)
 • Kapcsolódó belső és külső szabályozási feladatok ellátása, illetve koordinációja (ügyvitelek, szabályozó dokumentumok)
 • Részvétel a befektetési szolgáltatási termékek és folyamatok által érintett IT rendszerek üzleti specifikációjának meghatározásában
 • Befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó hatósági megkeresések megválaszolásában, illetve belső és külső vizsgálatok támogatásában való részvétel

Iskolák
Zenész
Evangélikus Hittudományi Egyetem
2016. március – 2018. április
Nyíregyháza

Sebész
Károli Gáspár Református Egyetem
2014. május – 2015. december
Debrecen

Érettségi
Milton Friedman Egyetem

2012. augusztus – 2013. július
Tiszavasvári

Készségek és képességek

 • B kategóriás jogosítvány
 • A területen megfelelő tapasztalat van mögöttem
 • Hasonló munkakörben szerzett tapasztalatok vannak mögöttem
 • Angolul és németül is tudok beszélni
 • A tapasztalatokat át is tudom adni
 • Átlátható módon dolgozom
 • Szakmai szintű tudásom van
 • Empatikus és motivált vagyok
 • Kérdések esetén mindig lehet rám számítani
 • Önálló és csapatjátékos is vagyok

Nyelvtudás

 • Angol – középfok

Műszaki író önéletrajz

Milyen szakmai fizetés az, amire számíthat?

Miközben finomhangolja önéletrajzát a pozícióra, előnyös, ha megismerkedik a pozícióhoz kapcsolódó tipikus fizetési kategóriákkal. Az ilyen szakmai pozíciók díjazása általában 600 000 és 1 000 000 forint között mozog, beleértve a további bónuszokat és juttatásokat is.

Mégis, vannak tényezők, nevezetesen a felvételt végző cég rangja jelentősen befolyásolhatja a leendő fizetéseket. A kisebb vállalkozások sokszor kevésbé csábító fizetési struktúrákat kínálnak a magánszektorban működő nagyobb társaikhoz képest, amelyek a vezetői pozíciókért járó jelentős bónuszokról ismertek.

Emellett egyes vállalatoknál előfordulhat, hogy a juttatásokat, például SZÉP kártya előnyöket, egészségügyi ellátást és egyéb csábító ösztönzőket is biztosítanak.

Lényeges megérteni, hogy az egyén képzettsége és karrierútja kulcsfontosságú szerepet játszik a várható keresetek meghatározásában.

Ezzel párhuzamosan nem lehet eléggé hangsúlyozni annak jelentőségét, hogy önéletrajzát az említett szerepkörhöz igazítsa. Az Ön magabiztossága jelentősen befolyásolhatja az adott iparágban megszerezhető kompenzációs csomagot. A szerepkörhöz kapcsolódó kompetenciák kiemelése javíthatja az Ön láthatóságát az interjúk alatt. A fontos cégek egyedi politikáinak és normáinak ismerete nagy segítség lehet, figyelembe véve a szerepkörök közötti eltéréseket.

Az önéletrajzot megírva ezekre is érdemes figyelnie

A kifinomult és professzionális önéletrajz elkészítése a kritikus információk megkülönböztetésén múlik a feleslegesektől. Míg bizonyos részek háttérbe szoríthatók, mások, különösen az erősségeit bemutató részek, kiemelkedő helyet követelnek meg a szerep megszerzéséhez. A nyitó szakasz figyelemre méltó, amelyet a készségek tömör áttekintése követ. A kiterjedt “tapasztalatot” rész kiemelkedő jelentőséggel bír; ez mutatja be a jelölt alkalmasságát a szerepkör betöltésére, és aktívan bevonja az olvasót.

Továbbá, egy vezetői önéletrajzban az oktatási háttér jelentős értéket képvisel. Általános elvárás a legalább egy idegen nyelv ismerete, és még a kezdetleges kétnyelvűség is figyelemre méltó előnyt jelent. Bár a hobbi nem kötelező, a tanórán kívüli tevékenységekben való részvétel részletezése erősítheti a reprezentációt. Ezek az elemek együttesen olyan önéletrajzot alkotnak, amely mind a nyomtatott, mind a digitális médiumokban jól használható.

Az önéletrajz felépítését illetően ajánlott a koherens és praktikus formátum felé terelni, mivel az egyenes vonalvezetés sokszor felülmúlja a bonyolultságot az álláspályázatokban. A sablonok alkalmazása az önéletrajzok elkészítéséhez széles körben elismert jellemzője az iparági kiválóságnak.

Az önéletrajz és a helyesírás

A helyesírás, a nagybetűs írásmód és az írásjelek pontossága az önéletrajz elkészítésekor kiemelkedő fontosságú. Ez az aprólékosság olyan vonzó önéletrajz formál, amely megragadja és megtartja az olvasó figyelmét. A bevezetés, mint az első érintkezési pont, döntő fontosságú; az ebben a részben elkövetett hibák elterelhetik az olvasó figyelmét.

A világos és tömör nyelvezet, valamint a megfelelő formázás elengedhetetlen a kifogástalan önéletrajz elkészítéséhez, miközben a tömörség is megmarad. Törekedjen arra, hogy az önéletrajz egyetlen oldalba foglalja a kritikus és kiegészítő információkat. A túlzott terjedelem felhígíthatja a tartalom lényegét, míg a túlságosan tömör önéletrajzból kimaradhatnak a kulcsfontosságú kompetenciák.

Az egységes betűtípus, például a Times New Roman, és az ideális, lehetőleg 11-es betűméret betartása javítja az olvashatóságot.

Hacsak nincs kifejezetten meghatározva, a fényképek beépítése az önéletrajzba általában nem javasolt, függetlenül attól, hogy milyen pozíciót tölt be valaki a vállalaton belül. A képek elterelhetik a figyelmet a pályázó képességeiről és képzettségéről, ami az elbírálási folyamat korai szakaszában elfogultságot eredményezhet.

Bár egy friss, professzionális fénykép feldobhatja a profilt, néha akaratlanul is elfogultsághoz vezethet. Ha fényképet választ, gondoskodjon annak frissességéről – ideális esetben az elmúlt egy évből -, és kerülje a keltezett vagy nem hivatalos képek használatát.

A szakmai információt nem befolyásolja jelentősen az idegen nyelvek ismeretét

Műszaki író önéletrajz

A személyes rész megadása helyes módon

A szakmai dokumentum ezt követeli meg
Vargánya Géza
Email cím: varganyageza@gmail.com
Telefonszám: 06 30 32 43 234
Lakcím: 2335 Sopron, Petőfi Sándor utca 67.
Szül hely és adat: 1991. 11. 21. Győr
Az írás rosszul megadva
Gizella Varga
gizikaeee@freemil.com
67 68 346
4668 Győr
1982. 01. 21. Nyíregyháza

Kérjük, vegye figyelembe a mellékelt szakmai CV sablonban található hibákat. Először is, a jelölt neve nincs kiemelten feltüntetve, és hiányzik a tervezett pozíció. Továbbá a megadott e-mail cím helytelen és nem alkalmas magyarországi álláspályázatokra. A szakmai e-mail cím biztosítása elengedhetetlen a kifinomult, álláskeresésre szabott önéletrajzhoz.

Ráadásul az országkód kihagyása a telefonszámból veszélyeztetheti a kilátásait, még akkor is, ha egy potenciális munkáltató megpróbál kapcsolatba lépni Önnel – ami egy tapasztalt szakember önéletrajzában alapvető fontosságú részlet. Amikor vonzó állásajánlatokat keres, helyezze előtérbe az elérhetőségi adatok pontosságát. A megadott címből hiányoznak olyan kulcsfontosságú részletek, mint az utcanév és az utca száma. Ahogy az előző önéletrajzpélda is mutatja, ezek az információk elengedhetetlenek egy prémium minőségű, professzionális önéletrajzhoz. A következő minta feltűnő helyesírási hibákat tartalmaz a címben, a hónapban és a névben, ami nem tanácsos.

Az ilyen szembetűnő hibák kijavítása kulcsfontosságú egy olyan álláspályázathoz, amely tükrözi az Ön részletes szakértelmét. Legyen körültekintő a referenciáinak részletezése esetben.

A bemutatkozás a megpályázott szakmai CV esetén

Ezt szükséges követni
Akár milyen cikket képes vagyok megírni, ugyanis a tanulmányok szempontjából felkészült vagyok ezen a szakmai területen. Fontos számomra, hogy segíteni tudjak a képességek által, amiket szereztem, ezért minden szükséges részletet feltüntetni kívánok a cikkekben, amiket írok. Például, legyen szó bonyolult cikkekről, nyelvtudás vagy állást részletező cikkekről, mindenképp képes vagyok ezeket úgy átadni, hogy azok az újak számára is érthetőek legyenek.
Tippek arra, hogy mi nem jó
Mindenképpen megírom a cikket, ha kell, az internet segítségével, hogy mások is képesek legyenek megérteni. Családi szempontjából is kiváló jelölt vagyok, a célom, hogy segítsek inkább. Tudok írni, nyelvtani szempontból is jó vagyok, illetve akár két cikk megírásához is tudok segíteni egy nap. Illetve, már többet is, ha külön dolgozhatok. Az mindegy amúgy, hogy hol dolgozom, rengeteg időm van hozzá.

Amikor egy vállalaton belüli, kapcsolódó valamilyen pozira készít írás általi CV-t, az egyértelműségre helyezze a hangsúlyt, és hagyja ki a felesleges részleteket. A cél az legyen, hogy tömören összefoglalja a hátterét, kiemelve azokat a figyelemre méltó szervezeteket, amelyekkel a szerepkörben együttműködött.

Mindazonáltal az önéletrajzban az ezen szegmensének elhanyagolása félreértésekhez vezethet, és drasztikusan csökkentheti az esélyeit egy potenciális interjún. Ha van, emelje ki az érdemes mutatóit. Ezzel kiemelheti azokat az eseteket, amikor az Ön hozzájárulása kézzelfogható javulást eredményezett, például a teljesítménymutatók növekedését vagy bizonyos feladatok figyelemre méltó átvételét a csapat újabb tagjai által. Ha önéletrajzát ilyen mérhető eredményekkel ruházza fel, az növeli annak hatékonyságát. Ezért, amikor csak lehetséges, építsen be analóg statisztikákat, hogy bemutassa képességeit.

A személyes tudását így érdemes például részletezni

A fontos előzményeket tartalmazó önéletrajzban való íráskor általában célszerű a fontos ismereteket csökkenő időrendi sorrendben felsorolni, kezdve a legutóbbi foglalkozással. Ez az elrendezés a leghatékonyabb. Ha azonban egy érdemes szerepkör nagyobb jelentőséggel bír az Ön által pályázott állás szempontjából, akkor az elsőbbséget élvezhet. Ilyen esetekben ügyeljen arra, hogy a munkaköri megjelölés egyértelműen a szerepkör leírásának elején szerepeljen, hogy növelje a szerepkörre való esélyeit.

Önéletrajzának kialakítása alatt adjon tömör áttekintést az egyes pozíciókról, és kerülje az indokolatlan részletezést, különösen a kezdeti jelentkezési szakaszban. Törekedjen arra, hogy az egyes iparági pozíciók esetében körülbelül 4-5 olyan kulcsfontosságú pontot soroljon fel, amelyek tömören összefoglalják az Ön tapasztalatait.

Ismerje fel, hogy ha személyes előélete viszonylag szűkös, elfogadható, ha beleszövi az oktatási fázisok alatt szerzett alapvető ismereteket, amint azt a példa is mutatja. Ez magában foglalhat bizonyos jártasságokat, valamint bizonyos adminisztratív vagy tudományos kezdeményezéseket, amelyek rezonálnak a munkakör kritériumaihoz, miközben önéletrajzát kidolgozza és elrendezi.

Végezetül, hacsak nincs más utasítás, mindenképpen adja meg önéletrajzában a fizetési elvárásait forintban (magyar forintban).

Így azt javasoljuk, hogy figyelj a fenti részekre, és úgy írj, hogy neked is tetszen, miközben figyelj arra, hogy minél jobban előre vegyenek téged a jelentkezők közül, azáltal, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezel a szám szerint említett munka szempontjából. A jók ugyanis hamar be kerülnek.