Belsőépítész önéletrajz

A belsőépítész különleges térlátással és szépérzékkel rendelkezik, amely minden területen meg kell, hogy jelenjen. Éppen ezért a érdemes mindezt az önéletrajzban is megmutatni, már az elejétől fogva!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Részletes önéletrajz útmutatónk segítségével te is elkészíthetsz olyan belsőépítész önéletrajzot, amellyel azonnal megszerezheted álmaid állását vagy az első ügyfeledet!

Tartalomjegyzék

Belsőépítész önéletrajz minta

Személyes adatok

Lovassy Alex
Belsőépítész
Email: lovassy.alex@gmail.com
Telefonszám: +3670/657-9357
Születési hely, idő: 1993.03.29. Budapest
Lakcím: 1108, Budapest, Kósa Ádám utca 16.

Rólam

5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezek az irodaház építés területén. Belsőépítészeti képzésemet a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem mesterszakon, majd a Design Stúdió Kft.-nél helyezkedtem el. Munkám során a határidők tartása, precizitás, önálló döntéshozatal és nagyfokú csapatjáték jellemez. A jelenlegi projekt során a Green House Irodaház építéséért vagyok felelős, így a napi szintű kapcsolattartás jellemez mind az alvállalkozókkal, partnerekkel, megbízóval, valamint a tervezési feladatok, hibaelhárítás és a dokumentációk összeállítása, ellenőrzése is a feladatom. Erős ismeretekkel rendelkezek Photoshop, ArchiCad és AutoCad programokban, valamint felsőfokú angol és német nyelvvizsgával rendelkezek.

Szakmai tapasztalat

Belsőépítész
Design Stúdió Kft.
2017 – 2022
Budapest

 • Napi szintű kapcsolattartás jellemez mind az alvállalkozókkal, partnerekkel, megbízóval.
 • A tervezési feladatok, hibaelhárítás ellátása.
 • Dokumentációk összeállítása, ellenőrzése.
 • Művezetői feladatok ellátása, a csapat koordinációja. A fluktuáció csökkentése egy év alatt 20 százalékkal.
 • Beérkező árajánlatok átnézése, összehasonlítása.
 • A project manager és az építésvezető munkájának segítése, a futó kivitelezések támogatása

Tanulmányok

Belsőépítész
Budapesti Műszaki Egyetem
2019 – 2021
Budapest

Építészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019
Budapest

Készségek, képességek

 • Kiváló kommunikációs, problémamegoldó képesség
 • Önálló döntéshozatal
 • Precizitás, pontosság
 • Szépérzék, esztétikai érzék
 • Műszaki ismeretek
 • Csapatjátékos hozzáállás

Nyelvismeret

Angol – felsőfok
Német – felsőfok

Mi a belsőépítész és a lakberendező közötti különbség?

Bár mint a kettő a belső terek szépítésével foglalkozik, a lakberendező egy 2-2,5 éves OKJ képzésen szerzi a végzettségét, míg a belsőépítészet az építészmérnök alapszakra épülő mesterképzés. Belsőépítész tehát 5 év egyetem után lehetsz, vagy akár már alapszakon is lehetséges specializálódni, ez pedig megmutatkozik a felelősségben is. Sokkal nagyobb gépészeti, tervezői és statikai tudással rendelkeznek, és nem vállalnak magán lakásokat. Inkább építész irodában dolgoznak, és generálkivitelezőkkel dolgoznak együtt, valamint irodákat, épületeket terveznek. Az elektromosságtól kezdve az anyagismereten és a bútorszerkezet ismereten keresztül óriási tudással rendelkeznek.

Bár a lakberendezők is rendelkeznek ilyen tervezési képességgel, határoznak meg vízkiállásokat és világításterveket, mindezt lakásokban teszik. A legritkább esetben segítenek a kedvenc tapétád kiválasztásában, viszont abban, hogy hol és milyen falat húzz be a lakásodba, vagy milyen burkolatkiosztás szükséges, tud segíteni. A különbség a belsőépítészekhez képest, hogy a lakberendező csak magánlakásokat vállalhat, esetleg kis kávézót, fagyizót.

Belsőépítész foglalkoztatottság Magyarországon

Országosan a pályakezdő belsőépítészek átlagfizetése nettó 300.000 forint körül van, Budapesten és agglomerációjában ennél magasabb is lehet. Ez az összeg az évek számával természetesen emelkedik. Mindazonáltal kevés a munkalehetőség, néhány tucat van az országban. Ahogy már láthattad, építész irodában és generálkivitelezőnél lehet elhelyezkedni. Ha azonban dolgozó építész vagy, kötelező a Magyar Építész Kamara tagsága, úgyhogy a lehető leghamarabb csatlakozz te is.

Hogyan írj belsőépítész önéletrajzot?

Az önéletrajz írásának vannak olyan általános szabályai, amelyeket minden önéletrajz esetén be kell tartani. Ilyen szabály az is, hogy ne legyen hosszabb egy oldalnál, különben nem biztos, hogy elolvassák. Emellett legyen áttekinthető és könnyen olvasható. Sugároznia kell a megbízhatóságot és a professzionalizmust, ezért érdemes szakzsargont használni. Mindazonáltal fontos az is, hogy elég kulcsszót rejts el benne. A kulcsszavakat az ATS jelentkezés szűrő rendszer keresi minden beérkező önéletrajzban. Ez azt jelenti, hogy legelőször nem is a HR-es vagy a leendő főnököd olvassa el, hanem egy szűrő program. A  kulcsszavak azok a készségek és képességek, amelyeket láthatsz az álláshirdetésben is , általában az elvárások résznél. Ilyen lehet például a rugalmasság, önálló döntéshozatal is.

Nélkülözhetetlen a kitűnő helyesírás, valamint az, hogy egyedi de mégis profi legyen az önéletrajz. Ehhez egy sablon használatát ajánljuk, főképp a Perth  és a Riga önéletrajz sablonokat. Ezek ugyanis profik, de mégis egyediek!

A színek inkább visszafogottabb, pasztell vagy sötétebb színek legyenek. Emellett használj hagyományos betűtípust, amely könnyen olvasható, mint a Calibri, Arial vagy a Times New Roman. A szekció címeket emeld ki nagyobb és vastagabb betűvel, és ugyanez igaz a nevedre is, már ha nem használsz sablont, az ugyanis mindezt megteszi helyetted.

Az önéletrajz felépítése

Az önéletrajz felépítését alapvetően a sablon határozza meg. Lehet két oszlopos, amely esetén bal oldalon találhatóak a személyes adatok és elérhetőségek, jobb oldalon pedig a tapasztalat, tanulmányok, szakmai összegzés. A fejléces megoldás esetén pedig több hely marad az utóbbiakra, mert a személyes adatok a fejlécben foglalnak helyet.

Ha már van legalább 2-3 évnyi szakmai tapasztalatod, akkor arra helyezd a hangsúlyt, így a klasszikus magyar önéletrajz formátum az ideális választás. Ebben a személyes adatokat követően a szakmai összegzés, majd a munkatapasztalat, tanulmányok, készségek képességek és a nyelvtudás szerepelnek. Amennyiben viszont pályakezdő vagy, olyan formátumot használj, ami elrejti a tapasztalatbeli hiányosságokat, és a képességekre, készségekre helyezi a hangsúlyt. Ez leginkább a funkcionális önéletrajz formátum használatával megoldható. Ez azt jelenti, hogy a munkatapasztalat szekciót akár ki is törölheted! Sablonjainkban bármelyik szekciót lehet törölni, a sorrendet módosítani, így mindegy, melyiket választhatod!

Szekcióként pedig ezek kerüljenek bele:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás, szakmai bemutatkozás, profil
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatok megadásával

A személyes adatok közül vannak kötelező jellegűek és opcionálisan választhatók. Kötelező a név, pozíció, email cím, telefonszám, esetleg a lakcím. Ha nem szeretnéd a teljes lakcímet megadni, elég a várost feltüntetni. Opcionális pedig a születési hely és idő, valamint a weboldal címed, ha van. Teljesebb képet kap a HR-es, amennyiben ezeket is megadod, és még fotót is illesztesz be.

Az adatok pontossága azonban kritikus pont, hiszen ezen múlik, hogy elfognak-e érni vagy sem. Email cím és telefonszám esetén olyat adj meg, amin ténylegesen elérnek, és ne legyen munkahelyi, céges elérhetőség. Az email cím esetén válassz olyan felhasználónevet, amely a vezeték-, illetve a keresztnevedből áll össze, és nem pedig becenévből. Lehetőleg ne legyenek benne számok vagy vicces szavak.

HELYES
Személyes adatok

Kolosi Gábor
Belsőépítész
Email: kolosi.gabor@gmail.com
Telefonszám: +3670/657-9357
Születési hely, idő: 1990.10.01. Budapest
Lakcím: 1107, Budapest, Kiss Lajos köz 8.

👉 A céges email cím csak abban az esetben megengedett, ha egyéni vállalkozóként dolgozol, és ezért van weboldalad és céges postafiókod!

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fotó beillesztése nem kötelező, de ajánlott, viszont nem mindegy, hogy milyen a fotó minősége. A lényeg a professzionalizmus és a megbízhatóság, így a bulifotók nem megengedettek. Természetes testtartás, haj és smink, félmosoly, nyitott testtartás, egyszínű felső vagy ing az ajánlott. A kép fehér fal előtt készüljön, és elég, ha mellkasig ér. Nem kötelező, hogy azonnal rohanj is a fényképészhez, ide kattintva elolvashatod összefoglalónkat a tökéletes önéletrajz fotó elkészítéséhez.

Készítsd el a tökéletes szakmai összegzést

A szakmai összegzés, bemutatkozás az a néhány soros, mondatokba szedett szöveg, ami el fog adni téged, mint jelöltet. A HR-es ugyanis ezt olvassa el legelőször, így igen ütősnek kell lennie. Az alábbak szerepeljenek benne:

 • Karriered fontos pontjai.
 • Elért eredmények, főleg, ha azok számszerűsítve vannak.
 • Készségeid, képességeid.
 • Motiváció, amiért jelentkezel az állásra.
 • Céljaid.
 • Kulcsszavak használata!

Gondolj erre a szekcióra így: hogyan mutatnád be magadat, mint szakembert, mindössze 4 mondatban?

Nézzünk is egy szuper példát!

HELYES
Rólam

Közel 10 éves tapasztalattal rendelkező, önálló döntéshozatallal, jó problémamegoldó és konfliktuskezelő képességgel rendelkező belsőépítész vagyok, specializáltan magasépületek tervezésével foglalkozom. Jelenleg az Építész Stúdió Kft.-nél dolgozom, és fő célom, hogy nagyszabású projektekben vehessek részt. Főbb feladataim a a tenderdokumentáció, megvalósulási dokumentáció teljeskörű összeállítása, Alaprajzok, belsőépítészeti tervek, látványtervek készítése és a fővállalkozói, generálkivitelezői munkák ajánlati dokumentációjának összeállítása. Az elmúlt évben az új beszállítók felkutatása miatt 20 százalékos költség csökkenést értem el, valamint a csapat hatékonyságát 10 százalékkal növelni tudtam.

💡 Tipp: Ha még azt is beírod, hogy a cég/stúdió mely vízióval értesz egyet, biztosan plusz pont!

Karriercél meghatározás pályakezdők számára

Ha még nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, akkor neked a karriercél meghatározás megírása ajánlott. Ebben az esetben a képességekre kell helyezni a hangsúlyt, valamint, hogy milyen előnye származik belőled a cégnek. Ezekről tudsz írni néhány sort:

 • Készségek, képességek, beleértve az elvárt programokat is.
 • Tanulmányok, tanulmányi eredmény, főbb tantárgyak, ha az kapcsolódó a megpályázott pozícióhoz.
 • Motiváció, miért pont hozzájuk jelentkezel.
 • Milyen hosszú távú céljaid vannak?
📌 Tény: Ebben az esetben a szekció neve az, hogy “Célom”.
HELYES
Célom

Jó kommunikációs készséggel és rendszerszemlélettel rendelkező, precíz, pontos vagyok. Szakmai gyakorlatomat a Tervező Design stúdiónál töltöttem, és AutoCad ismeretekkel rendelkezem. Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem belsőépítész mesterképzésén szereztem, és célom, hogy valódi tapasztalatot szerezhessek az irodák tervezésében, kivitelezésében.

Munkatapasztalat elhelyezése a belsőépítész önéletrajzban

A munkatapasztalat szekció igen fontos a már néhány éve a területen lévő szakemberek számára. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen programokat, ismereteket sajátítottál el, és pontosan mire specializálódtál a tapasztalatod során. Ezért is fontos, hogy minél részletesebben mutasd be a tapasztalatodat. A felsorolásnál a fordított időrendi sorrendet tartsd be, vagyis legújabb, vagy akár aktuális munkáddal kezdd a felsorolást.

A tapasztalatok esetén először a betöltött pozíciót írd fel, alá a munkahely, cég, vállalat nevét, majd az ott töltött időtartamot és a város nevét. Itt nem szükséges megadni a pontos dátumot, elég az év és a hónap.

Ezután jön a valódi kihívás, a feladatkörök és eredmények megadása. A legjobb megoldás utóbbira, ha számokat vagy statisztikát is használsz, hiszen így kézzelfogható eredményeket tudsz felmutatni! A hatékonyság érdekében ajánlott a feladatokat, elért eredményeket bulletpontokba szedve felsorolni. Így könnyen átlátható, olvasható, és mégis teljes képet mutat az elvégzett feladatokról. A bulletpontok száma ne haladja meg az 5-6-ot. Itt is rejts el kulcsszavakat!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Belsőépítész
Stúdió Design Kft.
2017 – 2022
Budapest

 • Fővállalkozói, generálkivitelezői munkák ajánlati dokumentációjának összeállítása.
 • Kapcsolattartás az ügyfelekkel és alvállalkozókkal. Az új alvállalkozók integrálása miatt 12 százalékos költség csökkentés elérése.
 • Tenderdokumentáció, megvalósulási dokumentáció teljeskörű összeállítása
 • A munka során felmerülő problémák szakszerű és gyors megoldása
 • Beérkezett alvállalkozói/beszállítói ajánlatok felülvizsgálata, kiértékelése és összehasonlítása
 • Tenderdokumentáció kiértékelése, az abban foglalt feltételrendszernek való megfelelőség ellenőrzése

Belsőépítész
Building Design Kft.
2013 – 2017
Budapest

 • Alaprajzok, belsőépítészeti tervek, látványtervek készítése irodaházakhoz az AutoCad program használatával.
 • Kivitelezési munkák helyszíni koordinálása, egyeztetés és kapcsolattartás az alvállalkozókkal.
 • Beépítendő új termékek kiválasztása, műszaki paraméterek meghatározása, költségek csökkentése.
 • Művezetői és projektmenedzseri feladatok ellátása, a határidők betartása.

Példa pályakezdők számára

Biztosan egyszerű a szakmai tapasztalatról mesélni, ha van – de mi történik akkor, ha pályakezdő vagy? Pályakezdőként is biztosan van munkatapasztalatod, de lehet, hogy nem feltétlenül a szakterületen. Frissen végzettként nyugodtan bekerülhet az önéletrajzba a szakmai gyakorlat, diákmunka, de akár olyan munka is, ami nem ezen a területen volt.

Mindig érdemes azonban az utolsó félévben már elkezdeni gyakornokoskodni a belsőépítészet területén, így akár az egyetem elvégzése után is ott maradhatsz. Nem ritka, hogy felvesznek teljes állásba! A diákszövetkezetek oldalán pedig találsz diákmunkát. Diák önéletrajzot is állítottunk már össze, ezt ide kattintva olvashatod el. Azt azonban még érdemes lehet előtte eldönteni, hogy milyen specializáció érdekel igazán: lakóépületek, irodaház, magasépületek, és inkább a tervezés vagy a kivitelezés. Budapesti agglomerációban inkább most az irodaház építés kiemelkedő, így érdemes ezen a pályán maradni!

Egyébként a diákmunka és a szakmai gyakorlat során is ugyanaz

HELYES
Szakmai tapasztalat

Műszaki előkészítő
Műszaki Design Center
2021. május – 2021. november
Budapest

 • A költségellenőri és projektmenedzseri csapat munkájának adminisztratív támogatása, táblázatok, riportok készítése. Az új riportálási rendszeremnek köszönhetően nőtt a hatékonyság 20 százalékkal.
 • Tender dokumentumok összeállítása, ellenőrzése.
 • Kapcsolattartás hatóságokkal, tervezőkkel, megrendelőkkel, kivitelezőkkel.
 • Projektkövetési, műszaki, tervezői egyeztetéseken való részvétel.

Tanulmányok szekció a belsőépítész önéletrajzban

A belső terekkel foglalkozó diplomát az egyetem elvégzése után kapod meg. Általában feltétel az állásoknál, hogy legalább építészmérnök diplomával rendelkezz, hiszen már ott is lehet szakosodni, azonban sok esetben kérhetik a belsőépítész mesterszak elvégzését is. Éppen ezért a tanulmányokról szóló szekció elengedhetetlen a megfelelő tudás és építőipari ismeretek bizonyításátására.

A tanulmányokat úgy sorold fel, hogy először az elvégzett szak nevét írd, majd az iskola nevét, képzés időtartamát, és esetleg a város nevét, ahol elvégezted. Mindig tartsd be itt is, akárcsak a munkatapasztalatok esetén a fordított időrendi sorrendet.

📌 Tény: Időben az érettségiig elég visszamenni, de ha túl sok a tapasztalat, akkor bőven elég felsorolni magát a diplomát.
HELYES
Tanulmányok

Belsőépítész
Budapesti Műszaki Egyetem
2019 – 2021
Budapest

Építészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019
Budapest

Példa pályakezdő építész önéletrajzra

A tanulmányok felsorolásánál, ha pályakezdő vagy, így híján vagy a szakmai tapasztalatnak, akkor a tanulmányaidra fókuszálj. Lehetőleg mondj el mindent az elvégzett szakról,  beleértve a tantárgyakat, jelenítsd meg a tanulmányi átlagot, hiszen akár ezek is lehetnek kulcsszavak . A szakzsargon ugyanis mindig meggyőző, így szakember benyomását kelti. Valószínűleg mindenki más is ugyanott és ugyanazt végezte el, mint te, így ezekkel kell kitűnnöd. Ha pedig esetleg volt valamilyen iskolai projekt, ahol tervezni kellett, vagy a Hallgatói Önkormányzat tagja voltál, mindenképp írd bele.

HELYES
Tanulmányok

Belsőépítészet
Budapesti Műszaki Egyetem
2020 – 2022
Budapest

 • Fő tantárgyak: belsőépítészeti- és építészeti tervezés, tárgy- és bútortervezés, bútor- és épület-szerkezettan, művészettörténet és szakelmélet, társadalomtudományi, kommunikációs és prezentációs ismeretek területeiről.
 • Elsajátított ismeretek: AutoCad, ArchiCad, Photoshop, Illustrator
 • Tanulmányi átlag: 4.0

Készségek, képességek az önéletrajzban

A készségek és képességek legnagyobb részt a személyiségből erednek, ezek pedig meghatározzák, milyen munkaerővé válsz. A soft skillek meghatározzák a beilleszkedési-, motiválhatósági-, kezelhetőségi-, kreativitási tulajdonságaidat, vagyis, hogy a szakmai ismereteken túl milyen emberek vagyunk. Általában ezek szoktak kulcsszavak is lenni, és az alábbiakban ezekre láthatsz példát:

 • Jó kommunikációs készség
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Kiváló konfliktuskezelési képesség
 • Szervezői képesség
 • Tárgyalókészség
 • Pontosság
 • Precizitás
 • Önálló döntéshozatal
 • Csapatmunka
 • Rendszerszemlélet
 • Tervezői képesség

A hard skillek közé pedig a szakmai ismeretek, technikai tudás tartozik, vagyis a különböző programok, szoftverek, gépek kezelése. Ezek is lehetnek kulcsszavak, így érdemes akár a feladatoknál is megadni.

A legfontosabb, hogy mielőtt megadod a képességeket, gondold végig, mi jellemző rád: szeretsz-e csapatban dolgozni, vagy inkább önállóan, kreatív vagy vagy inkább elemző. Csak ezek után nézd meg, milyen kulcsszavak szerepelnek az álláshirdetésben, és ha egyeznek, írd be. Arra ügyelj, hogy lehetőleg csak olyat írj be, ami biztosan jellemző rád, különben az állásinterjún kiderül, hogy hazudtál. 

💡Tipp: 5-8 darabnál nincs szükség többre.

Ezek a gyakori szakmai ismeretek:

 • AutoCAD
 • Építőipari ismeretek
 • Angol nyelvtudás
 • Photoshop
 • Microsoft Office
 • Terc
 • ArchiCAD
 • BIM
 • DataCAD
 • Planner 5D

Nyelvtudás megjelenítése az önéletrajzban

A nyelvtudást, ha van, kötelező megjeleníteni, de csak a szinttel együtt elfogadott. Ez lehet alapszint, középszint és felsőfok, és hidd el, a bértárgyalás során is előnyt jelent, ha beszélsz valamilyen nyelven! Az angol tárgyalóképesség pedig gyakran elvárás is.

HELYES
Nyelvismeret

Magyar – anyanyelvi szint
Angol – felsőfok
Német– középszint

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes belsőépítész önéletrajzhoz

Az önéletrajzok esetén mindig törekedj arra, hogy koherens, rövid, lényegretörő legyen, így lehetőleg egy oldal hosszúságú. Hagyományos betűtípust, mint a Calibri, Arial, vagy a Times New Roman, és a 11-12-es betűtípust használd. Rejts el benne kulcsszavakat, ezzel segítve a tovább jutást a kiválasztási folyamatban. Mindenképp ajánlott sablont használni, valamint minden egyes jelentkezés esetén frissíteni az önéletrajzot.

 • A személyes adatok helyességét többször ellenőrizd, és szerepeljen a név, pozíció, telefonszám és email cím.
 • A tapasztalatokat és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben írd meg, és ahol lehet, számokkal támaszd alá az elért eredményeket. Pályakezdőként a tanulmányoknál nyugodtan adj meg tantárgyakat, tanulmányi eredményt.
 • A készségek, képességek a legjobb szekció arra, hogy elrejtsd a kért kulcsszavakat, és legalább 5-8-at sorolj fel. Valószínűleg túlsúlyban lesznek a soft skillek!
 • A szakmai összegzés és karriercél az a néhány mondat, ami eladja a tudásodat, hiszen ez fogja először elolvasni a HR-es. Legyen rövid, tömör, és kerüljön bele kulcsszó, képesség, készség, motiváció, cél, és 3-4 feladatkör is.
 • A nyelvtudás sose maradjon el, mert sok esetben legalább az angol nyelvismeret elvárás!

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehetek belsőépítész?

Belsőépítész akár építészmérnök alapképzésen is specializálódhatsz, de érdemes lehet a külön belsőépítész mesterképzést is elvégezni.

Ha a tervezéshez érdekel, akkor lakberendező is lehetek?

Természetesen választhatod azt is, hiszen a lakberendező is tervez!

A belsőépítész önéletrajz lehet Europass önéletrajz is?

Nem jellemző, hogy a cégek vagy design stúdiók Europass önéletrajzot kérnének. Ha mégis így lenne, akkor azt írják az álláshirdetésben is. Mi inkább az egy oldal hosszúságú klasszikus vagy funkcionális önéletrajzot ajánljuk!