Művész önéletrajz – Így írd meg profin!

Ha művészi karriert szeretnél befutni, fontos tudni, hogy a hagyományos állások mellett léteznek különféle pozíciók is, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy biztos pozícióban dolgozhass szorosan a kedvenc irányodnak megfelelően.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Fontos szem előtt tartani, hogy a tapasztalat ebben a szakmában sokkal többet számít, mint például az iskolai végzettség, amikor ezekre a pozíciókra jelentkezel. Ebben a cikkben azonban átfogó útmutatót adunk arról, hogyan készíts professzionális önéletrajzot.

Bár végső soron az interjún nyújtott teljesítményed határozza meg a sikeredet, de természetesen maga az önéletrajz is sokat segít abban, hogy kitűnj a többi pályázó közül.

Ebben az útmutatóban először egy konkrét példát mutatunk be arra, hogyan kell kinéznie a végleges önéletrajznak. Ezután közelebbről megvizsgáljuk az önéletrajz egyes részeit, magyarázatokat és tippeket adunk az összes lényeges információ beillesztéséhez.

Művész önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy magyar önéletrajznak a tökéletes mintája

Személyes adatok
Marczali Alexandra
Galéria vezető
E-mail: marczalialexandra@gmail.com
Telefonszám: 06 20/46- 54 – 578
Lakcím: 1467 Budapest, Kandó Kálmán út 45.
Születési hely, idő: 1983. 06. 20. Kecskemét

Bemutatkozás
Az első kiállítás, amin részt vettem még fiatal koromban, 15 évesen volt, azóta pedig több nagyobb szakmához kapcsolódó esemény díszvendége is voltam. A művészeti irány így mindig is közel állt hozzám, ezért is gondoltam, hogy ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni. Nemzetközi díjakat is nyertem már, de Magyarországon is elismert vagyok.

Tapasztalatok
Színész
MKUK Nonprofit Kft.
2011. január – 2016. február
Gödöllő

 • A próbákon való személyes megjelenés
 • A szerep határidőre való megtanulása
 • Részvétel a társulati üléseken és megbeszéléseken
 • Nemzetközi szinten való megjelenés
 • Egyéni személyiség belevitele a szerepbe

Belsőépítész
BECK AND PARTNERS Kft.
2018. március – 2019. február
Kecskemét

 • Nagyobb tervezési projektek különböző fázisaiban való részvétel
 • Kisebb – nagyobb modern tervezési feladatok elvégzése
 • Vezető tervező kollégákkal való együttműködés
 • Prezentációk készítése
 • Belsőépítészeti bútor-, világítás specifikáció, egyedi bútorok tervezése

Tanulmányok

Kortárs művészetis
Debreceni Egyetem
2015. augusztus – 2017. június
Debrecen

Értékesítő
Pécsi Tudományegyetem
2012. szeptember – 2013. július
Szecső

Érettségi
Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium

2007. szeptember – 2012. május
Siófok

Képességek

 • Kreatív szemléletmód
 • Photoshop ismerete
 • Word és excel képességek
 • Nagy önállóság
 • Pozitív, lelkes személyiség
 • Erős emberismert
 • Könnyű felfogóképesség
 • Sablonok alapján való haladás
 • Országos ismeret
 • Releváns végzettség
 • Bármilyen formátumban való munkaképesség

Nyelvek
Angol nyelv – középfok
Német – középfok

Művész önéletrajz

Milyen fizetésre számíthatsz a művészet szakmájában?

Mielőtt belemerülnénk az önéletrajz elkészítésének részleteibe, hasznos lehet áttekinteni néhány alapismeretet, az ezen a területen dolgozó szakemberek tipikus fizetését. Annak megértése, hogy a potenciális munkáltatók milyen bértartományra számíthatnak, alapvető fontosságú, mivel ez befolyásolhatja az interjú során kialakított benyomást. Ha túl magas vagy túl alacsony fizetést kérsz ugyanis a pozíciódban kapható lehetőségekhez képest, az a szakmaiság hiányát sugallhatja. Ugyanez a helyzet akkor, ha túl alacsony arányt említesz.

Szerencsére a választott munkakörtől függően a fizetések széles skálájára számíthatsz, így főleg attól függ, hogy mennyit kereshetsz, hogy milyen szakmát választottál magadnak. Példának okáért egy multinacionális vállalatnál dolgozni lényegesen magasabb fizetést eredményezhet, mint egy kis cégnél. Bár egy kisebb vállalat családias légkörét feláldozhatod, ha a magasabb jövedelem érdekel inkább.

Ráadásul megfelelő tapasztalattal extra juttatásokat és akár teljesítményalapú bónuszokat is kaphatsz. Átlagosan a normál munkaviszonyban álló havi bruttó 300 000 és 1 000 000 forint közötti jövedelemre számíthatnak, míg a szabadúszók akár több millió forintot is kereshetnek ezen a területen. Természetesen ezek a számok függnek a munkatapasztalatodtól, az iskolai végzettségedtől és az önéletrajzod minőségétől. Fontos megjegyeznünk, hogy amennyiben olyan kiválóság vagy, aki a munka mellett el is tudja adni a műveit, még ennél is magasabb jövedelemre tehetsz szert.

Végső soron fontos, hogy az erős önéletrajz benyújtása mellett az interjú során is bizonyítsd képességeidet és szakértelmedet.

Művész önéletrajz

Az elsődleges dolgok, amiket tudnod kell a kiváló önéletrajzzal kapcsolatban

A következő sorokban bemutatunk néhány kulcsfontosságú pontot, amelyet figyelembe kell venned, amikor szakmai dokumentumot készítesz. Miközben fontos, hogy az önéletrajzba kreativitást vigyél bele, ne hagyd figyelmen kívül egy átfogó portfólió csatolásának fontosságát sem. Bár az önéletrajz felkeltheti a kezdeti érdeklődést, végső soron a portfólió az, ami segít az állás megszerzésében.

Ahhoz, hogy biztosan a legjobb jelöltként tűnj ki, mindenképpen használd mintánkat útmutatásként. Az is kulcsfontosságú, hogy kerüld a helyesírási hibákat, és hogy egyszerű és világos önéletrajzot nyújts be, amely bemutatja a képességeidet.

Egy bemutatkozó rész beiktatása szintén segíthet abban, hogy néhány tömör mondatban közvetítsd a személyiségedet. Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagyni a személyes adatok szakaszt sem, mivel az esetleges hibák itt elronthatják az első benyomást. Az általunk megadott minta rávilágít a pontos elérhetőségi adatok, így a helyes telefonszám és e-mail cím feltüntetésének fontosságára.

A helyes sorrendet követve azt mondhatjuk, hogy mindig a legelső a személyes adatok szakasz, ezután jön a bemutatkozás, majd a tapasztalatok és a tanulmányok és a nyelvtudás. Ha pedig ezzel megvagy, már csak az opcionális részek maradnak, azaz a hobbik és a nem releváns tapasztalatok.

Művész önéletrajz

A legfontosabb szabályok a művészek világában

Az egyik lényeges dolog, amit érdemes tudnod, az az, hogy a külalak kifejezetten fontos az önéletrajzok esetén.

Mielőtt belekezdenél, fontos szem előtt tartanod néhány szabályt. A betűtípus nem térhet el jelentősen a megszokottól, és a betűméretnek is megfelelőnek kell lennie, még digitális önéletrajz küldése esetén is. Használj tehát Times New Roman betűtípust és 11, 12-es betűméret, mert ez a megszokott Magyarországon.

A példák tömör felsorolás formájában történő megadása segíthet bemutatni az egyes munkakörökben szerzett tapasztalatokat. Az önéletrajz végén mindenképpen szerepeljen egy összefoglaló a képességeiről, mivel ez a mai munkaerőpiacon fontos követelmény a professzionális önéletrajzokkal szemben.

Illetve, jó, ha tudod, hogy bár te magad döntheted el, hogy csatolsz-e bármilyen képet, ha nem szeretnéd, hogy az elsődleges benyomás a fotó alapján dőljön el, jobb, ha kihagyod. Ha ugyanis hozzáadod nem a tapasztalatok lesz az elsődleges, amit megtudnak veled szemben. Ha viszont mégis szeretnéd csatolni, használj 1 évnél nem régebbi képet, ami fehér, egyszerű háttér előtt készüljön.

Most, hogy a fontos alapokkal már foglalkoztunk, térjünk rá, hogyan kell bemutatni az egyes részeket, beleértve a munkatapasztalatot, az iskolákat, a bemutatkozást és a személyes adatokat.

Művész önéletrajz

A személyes adatok megadása a magyar önéletrajzokban

Helyes változat
Szentkirályi Zsófia
Galéria szervező
Email cím: szentkiralyizsofia@gmail.com
Telefonszám: 06 30/45 78 865
Lakcím: 3567 Kelenvölgy, Mártírok tér 67.
Születési hely, idő: 1995. 04. 24. Csepel
Helytelen mód
János Görgy
gyorgyikkeee@freemil.com
567 678 643
4546 Sárvár, Diósi Lajos utca 56,
1985. 05. 21. Cegléd

Nyilvánvaló, hogy a második önéletrajz mintának vannak hátrányai. Ez a rész ugyanis az elsődleges benyomás, amit a toborzó rólad kap, ezért jól felépítettnek és jól prezentáltnak kell lennie. Ha hiányzik belőle a szükséges szakmaiság, ahogyan a második minta mutatja, az eltántoríthatja a felvételt végző személyt attól, hogy mélyebben belemerüljön a munkatapasztalatra vonatkozó részbe.

Másrészt az elsődleges minta tömör, változatos és jól strukturált önéletrajz tervezetet nyújt, így ideális választás azon jelöltek számára, akik arra törekszenek, hogy meghívják őket egy interjúra.

A második minta továbbá olyan hibákat tartalmaz, mint a helytelen telefonszám formátum, ami még akkor is nem elérhető hívásokhoz vezethet, ha a pályázó tapasztalata lenyűgöző. Emellett a piros mintában szereplő e-mail cím formátuma nem alkalmas egy professzionális önéletrajzhoz. Alapvető fontosságú, hogy professzionális e-mail címet használj, hogy növeld az állás megszerzésének esélyét. Ez pedig ugyanis igaz festők, szövegírók és bármilyen más művészet iránya esetén.

Művész önéletrajz

A szakmai önéletrajzod következő szakasza – A bemutatkozás

Miután megadtad a személyes adataidat a szakmai önéletrajzodban, a következő rész a bemutatkozás. Ez a rész egy rövid áttekintés a képességeidről és a munkatapasztalatodról, és ez egy lehetőség arra, hogy bemutasd a képességeidet. Fontos azonban, hogy kerüld a hosszadalmas és felesleges leírásokat, és törekedj a pontosságra, hogy hatékonyan mutasd be magad művészeti irányból.

Annak illusztrálására, hogy milyen fontos, hogy a bemutatkozásban szerepeljen a lényeg, az alábbiakban példákat mutatunk a helyes és helytelen formátumokról a további bekezdésben.

ÍGY CSINÁLD
Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem kiállítás és kortárs művészeti irányból, ez idő alatt pedig magyar és nemzetközi szinten is szereztem különböző díjakat. Ezen felül pedig a legtöbb díj hozzám került a fiatalabb művészek közül, így lehetőségem volt ebből a szempontból elsődleges helyen szerepelni. A galéria pedig, amit vezetek magas bevétel mellett üzemel.
ÍGY INKÁBB NE CSINÁLD
Önálló kiállítás részeként vannak műveim. Nemzetközi szinten is ismernek. A kiállítása önnek is jó lehet, ha velem dolgozik. Egyéni más készségekkel is rendelkezem, így érdemes hívniuk. Ha megteszik, szívesen bemegyek egy interjúra.

Művész önéletrajz

A tapasztalataid és munkáid felsorolása – Galéria és művészetis munkák

A bemutatkozó rész után a munkatapasztalat szakaszt kell tartalmaznia az irománynak art szakemberként is, ahol fel kell sorolni az összes korábbi munkahelyet, a betöltött pozícióval és a munkaviszony időtartamával együtt. Ahhoz, hogy ez a rész professzionálisnak tűnjön, fontos, hogy a sablont használva, a megadott tematikus formátumot kövesd.

Kerüld a hosszú mondatok írását, helyette törekedj arra, hogy minden egyes esetben munkahelyet néhány tömör bekezdésben írj le. Emellett ügyelj arra, hogy az információkat fordított időrendi sorrendben add meg, a legutóbbi állásoddal kezdve.

Ez lesz a jó mintád
Tanár
Zenit Alapítvány Iskola
2019. április – 2019. november
Sopron

 • Kis létszámú osztályok oktatása tanítóként
 • Csoportos órák, foglalkozások megtartása
 • Iskola előkészítő foglalkozások vezetése, ebédeltetés
 • Alkotó együttműködés a testülettel és a közösség tagjaival
 • A szak részletes bemutatása a gyerekeknek

Modern kisegítő
Prookies Kft.
2015. március – 2017. április
Zalaszentgrót

 • Projektekben való segítés
 • A társaság tagja támogatása
 • A munka adminisztratív oldala
 • Díjak rendszerbe történő bevitele
 • Sablonok alapján történő munka
 • Művészi készséggel rendelkező fiatalok megtalálása

Teszt technikus
Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.
2005. május – 2009. július
Szekszárd

 • Az újonnan induló, 100%-ban automatizált gyártóegység felfuttatása a Mérnökséggel szorosan együttműködve
 • A telepített high tech berendezések üzemeltetésének elsajátítása
 • A munkafolyamatok kialakításában, testre szabásában való aktív részvétel
 • Az egyes berendezések működésének monitorozása, hibák észlelése, meghibásodás esetén beavatkozás
 • A karbantartási műveletek megvalósítása a megelőző karbantartási munkafolyamatok során
 • A gyártóegységek folyamat képességének fenntartása a műveleti utasítások alapján
Ezt felejtsd el
technikus
INVENTURE Zrt.
2013. augusztus – 2016. február
Balatonfüred

 • fejlesztés
 • munka
 • feladatok
 • dokumentálás
Mint láthatod, az önéletrajzod elkészítése során fontos, hogy megfelelően kiemeld a munkaköröket és nagybetűvel írd őket. A korábbi munkahelyeken szerzett készségek és tevékenységek felsorolása néhány bekezdésben elegendő, de nem tanácsos csak egy-két szót megadni a munkakörről. Ezért az aprólékos tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy ne küldj el egy elhamarkodottan összeállított irományt, amely elriaszthatja a potenciális munkaadókat. A megjelenést, a kinézetet és a készségeket is alaposan át kell gondolni, ha jó benyomást akarsz kelteni az olvasóban.

Most viszont, hogy ezt a részletet is megismerted, máris átléphetünk a sablonok következő szakaszára, azaz a tanulmányokra vonatkozó szakaszra.

Művész önéletrajz

Az iskolák ahová jártál

írja át a következőket:

Az önéletrajz következő részében meg kell említened az iskolákat, ahol valójában a tanulmányaidat folytattad és a kurzus pontos nevét is fel kell tudnod sorolni. Azonban a fenti pontok alapján érdemes egy listát készítened a képességeidről is, ha teljesen új vagy a szakmai állások világában, így legalább 1 oldalas dokumentumot akkor is be tudsz nyújtani, ha jelenleg nincs sok munkatapasztalatod az art állások világában.

Az adatokat itt is fordítva kell megadnod, és ha több releváns iskolád is van, akkor az önéletrajzod megírásakor kihagyhatod az érettségire vonatkozó adatokat, hiszen csak az utolsó egy-két tanulmányt kell beírnod ebbe a részbe. Ha viszont ezt követed, tökéletes irományt tudsz beküldeni akár akkor is, ha nem sok tapasztalat van mögötted.

Kövesd az alábbi sablont:

Az önéletrajz megfelelően
Tanulmányi adatok

Külkereskedelmi szak
Moholy Nagy Művészetes Egyetem
2012. október – 2017. május
Egyek

Grafikus
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2009. augusztus – 2015. június
Pécel

Az önéletrajz, ha el akarod rontani
sulik

Designer
Budapesti Gazdasági Egyetem
4 éves – 2011-ig
János hegy

Eladó
Szent Pál Akadémia
2 év – 2006 szeptember kezdéssel
Nagytarcsa

Legyen az, hogy 2007-ben végeztél, vagy épp az, hogy 2019-ben, akkor is ugyanebben a formátumban kell megadnod az adatokat. Attól függetlenül ugyanis, hogy 2007 előtti tanuló vagy, nem változnak az erre vonatkozó szabályok.

Az iskola társasága, neve és a pontos időszak tehát mindenképpen kell, ahhoz, hogy tökéletes dokumentumot küldhess be, ha art irányába indulnál el. Ez pedig akkor is igaz, ha te írtad a legnépszerűbb című könyveket, vagy te készítetted a legnagyobb névvel rendelkező, különleges című képet.

Ha az oktatással kapcsolatos információkat adod meg, feltétlenül add meg, milyen című iskolába jártál. Fontos azonban az is, hogy a képzés időtartamát is teljes egészében add meg, ne csak az évek számát. Ez fokozza a CV szakmai professzionalizmusát, és pozitívan befolyásolja, hogy az interjúztatók hogyan vélekednek rólad. Illetve, ajánlatos többször is átnézni az anyagot, hogy biztosan jól megírt és pontos legyen, ami a legjobb jelöltként pozícionál majd az állásra.

Művész önéletrajz

A szakmai adatok következő szakasza – A készségekre vonatkozó adatok

E lépés után talán azon tűnődsz valószínűleg, hogyan tudod hatékonyan bemutatni a képességeidet az álláspályázatban. Bár a szükséges képességek személyenként eltérőek lehetnek, adtunk egy szakmai listát arról, hogy mit kell belefoglalnod egy jól összeállított egy hasonló pozícióra.

Fontos megjegyezni, hogy ebben a szakmában mind a puha, mind a kemény készségekre szükség van. A kemény képességek, így a szoftverek gyakorlott használata sokkal fontosabb, mint a kommunikációs eszközök, amikkel rendelkezel magyar művészként. Ennek ellenére ajánlatos mindkét típusú készséget kiemelni az önéletrajzban.

A jó hír az, hogy ennek a résznek a felsorolásakor csak néhány tömör pontot kell tartalmaznia az egyes szakaszoknak.

Bár, mi ezt a szakaszt külön szedtük, egy “Soft” című és egy Hard” című szakaszra, neked elegendő, ha egy listát készítesz, amiben felsorolod a “Képességek” című információkat az önéletrajz ezen részében.

Soft skillek

 • Erős szintű kommunikáció
 • Jó megjelenés
 • Magabiztos kiállás
 • Magyar elismerés
 • Kreativitás
 • Megbízhatóság és lojalitás
 • Csapatban való munkaképesség

Hard skillek

 • Díj, amit nekem címeztek
 • Saját galéria
 • Programok ismerete
 • Számítógépes tudás
 • Jogosítvány megléte
 • További szakmailag elismert tapasztalat
 • Word és excel ismeretek

Művész önéletrajz

A nyelvtudásod és a nyelvismereted ebben az esetben

Az önéletrajz kötelezően tartalmazza a nyelvtudásodat, amely nemcsak előnyös a szakmában, hanem a munkáltatók kifejezetten megkövetelik a középfokú angol nyelvtudást. Ha ezt az információt már megadtad, az önéletrajzod többi része opcionálissá válik. Ha azonban több nyelven is folyékonyan beszélsz, ajánlott ezeket is feltüntetni, még akkor is, ha a pozíció szempontjából nem tűnnek közvetlenül relevánsnak.

Fontos, hogy a nyelvtudással kapcsolatban igazat mondj, mivel a túlzás vagy a hazugság kérdéseket vethet fel az interjú során. Ugyanis, szinte biztos lehetsz benne, hogy bele fognak kérdezni a tudásodba, sőt mi több, írásbeli tesztet is kérhetnek tőled. Ha viszont több nyelven is beszélsz, az díj és bónusz szempontjából is jó lehet.

Így add meg jól az önéletrajzodban ezt a szakaszt
Nyelvek
Angol – felsőfok
Német – alapfok

Művész önéletrajz

A hobbik és az egyéb nem releváns tapasztalatok – Galéria és miegymás

Végül van egy opcionális rész, ahol a hobbijaidat is feltüntetheted az önéletrajzodban. Bár nem kötelező hozzáadni ezt az információt, pozitív hatással lehet a jelentkezésedre.

Még jobb, ha a hobbid a szakirányhoz kapcsolódik, így, ha olyan programokat használsz a szabadidődben, vagy olyan tevékenységet folytatsz, ami releváns, akkor semmiképp ne hagyd ki.

Azonban bármilyen hobbit, amit élvezel, és amit szívesen megosztanál az olvasóval, nyugodtan beírhatsz az önéletrajzodba. Ezáltal ráadásul szimpátiát is ébreszthetsz a Hr-esben, főleg, ha hasonló az érdeklődési körötök. Itt így a jelentkező kiállítása is kifejtve bekerülhet az irományba.

A hobbi rész után egy olyan rész is szerepelhet, amelyben olyan iskolákat sorolhatsz fel, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül az álláshoz, de segíthetnek abban, hogy önéletrajzod átfogóbbnak tűnjön. Ebbe a szakaszba elegendő egy egyszerű összefoglaló lista, nincs szükség egyéb részletezésre.

Ha pedig ezzel is megvagy, gratulálunk, teljesen el is készültél az irományoddal és máris küldheted is. Ne feledd viszont, hogy minden munkához új önéletrajzot kell készítened, ugyanis rá fognak jönni, ha egy sablont használsz.