Az önéletrajz betűtípusa – Hogyan legyen olvasható?

Az önéletrajz a beugró egy munkahelyre. Ez az első dolog, amivel találkozik a HR-es, ez az első benyomása rólad. Éppen emiatt, ha nem megfelelő a stílus, felépítés, elrendezés, megjelenés, ha bármi kivetnivalót is talál az önéletrajzban, akkor biztos, hogy nem fogsz tudni tovább jutni, és nem lesz interjú.
önéletrajz betűtípusa

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ez az első benyomás, ami lehet pozitív, negatív vagy semleges – neked mindenképp a pozitívra kell törekedned, ugyanis a semleges sem elég. Első pillantásra látszania kell, hogy te vagy a legjobb választás a pozícióra. Ehhez viszont minden kitételnek meg kell felelni, és ebbe még a betűtípus megválasztása is beletartozik.

önéletrajz betűtípusa

Tartalomjegyzék

Az önéletrajz elrendezése

Az önéletrajz elrendezése alapvetően két felosztású lehet. Az egyik, amikor a személyes adatok és elérhetőségek a fejlécben kapnak helyet. Minden esetben nagybetűkkel írandó a név, hogy azonnal lássa a HR-es. Ez alá kerül a többi szekció, amely lehet egy oszlopos vagy kétoszlopos felosztású is. Általában a bal oldali, kissé vékonyabb oszlopba kerülnek a tanulmányi adatok, készségek, képességek, nyelvtudás, a jobb oldali oszlopba pedig a munkatapasztalat.

Ennek egy másik változata, amikor még a szakmai összegzés vagy a karriercél meghatározás is a fejlécben kap helyet, a fotó mellett. Erre a sablonok közül a Prague sablon a legjobb választás, amennyiben üzleti, konvencionális önéletrajzot keresel. Ha viszont kissé kreatívabb vagy és egy kevésbé kötött, rugalmasabb pozícióra adod be a jelentkezésedet, akkor a Riga vagy a Budapest sablont ajánljuk.

A fejléces elrendezés előnye, hogy több hely marad a szakmai tapasztalatnak, így azoknak ajánlott különösen, akik bővelkednek ebben. Minél több van belőle, annál nagyobb eséllyel ajánlott használni a fejléces formát.

A következő nagy típus pedig, amikor csak két oszlop van egymás mellett, de nincs külön fejléc az adatokkal. Ebben az esetben ugyanis kevesebb hely marad a munkatapasztalat résznek, hiszen a személyes adatok elfoglalják a helyet a bal, vékonyabb oszlopban, így a képességek, nyelvtudás átcsúszhat a jobb oldali oszlopba. Erre láthatsz példát a Rotterdam sablonban vagy a letisztultabb, hagyományosabb Chicago sablonban.

önéletrajz betűtípusa

A betűtípus kiválasztása

Az ingyenes önéletrajz szerkesztő szoftvert használva szerencsére ezzel sem kell foglalkoznod. A sablont kiválasztva ugyanis adott a betűtípus, nemcsak a színek és a dizájn. Mivel azonban mindent meg tudsz változtatni, ezért természetesen akár a betűtípust, de még a színeket is.

Betűméretet illetően mindig maradj a 11-12-esnél. Annak megfelelően változtasd, hogy mennyire sok mindent kell belesűríteni az önéletrajzba. Amennyiben tudod szellősre hagyni, akkor a 12-es betűméret legyen, ha viszont sok a tapasztalatod, ezért több helyre van szükséged, akkor mindenképp a 11-est válaszd. Ennél kisebbet nem ajánlunk, mert olvashatatlan lesz, akár e-mail-ben, akár nyomtatva olvassa a leendő munkaadó. Arra is ügyelj, hogy a szekció címeknél mindig nagyobb legyen a betűméret, például 14-es. Ezzel segíted az elrendezést, valamint irányítod a HR-es tekintetét.

A betűtípust illetően a “kevesebb több” elméletet tartsd szem előtt. A gyönyörű, kézírást utánzó betűtípusok felejtősek, ugyanis biztos, hogy nem lesz olvasható. Az egyszerű, könnyen olvasható betűtípus a tökéletes választás az önéletrajzban, mint például a  Calibri, Arial vagy a Times New Roman . Ezen betűtípusok valamelyikét érdemes választani, hiszen akkor is könnyen átláthatók maradnak, ha esetleg túl sok adatot sűrítenél bele az önéletrajzba.

Az önéletrajzok célja ugyani az, hogy gyorsan, lehetőleg egy oldalban, egy teljes karrier átlátható lehessen bennük. Ennek pedig követelményei vannak.

Milyen formátumban érdemes elkészíteni az önéletrajzot?

Az önéletrajzot általában Word vagy PDF formátumban szokták kérni a munkáltatók. Ez meglehetősen egységes, eltérni nem szoktak tőle. Az azonban fontos, hogy mindig olvasd át az adott, megpályázni kívánt álláshirdetést, és nézd meg, van-e benne valamilyen megkötés az önéletrajzot illetően. Sok esetben ugyanis a hirdetés alján feltüntetik, hogy Word vagy PDF az elvárás. Ez azért is fontos, ugyanis amolyan szűrés is egyben. Egyrészről, hogy figyelsz-e, vagy csak sablont küldesz mindenhova, másrészt pedig lehet, hogy a jelentkezés szűrő programnak vannak ilyen megkötései. Elképzelhető, hogy az egyik kiterjesztésben kevésbé tud kulcsszavakat keresni, mint a másikban.

Mik azok a kulcsszavak?

A kulcsszavak azok a szavak, amelyeket a HR-es előre megad a jelentkezés szűrő programnak, hogy keressen a beérkező önéletrajzok szövegében. Ezek általában  készségek, képességek, program és szoftver nevei , amelyeket ismerni kell és tudni kell használni az állás megfelelő ellátásához.

A kulcsszavakat előre megadja a leendő munkáltató, és ez pozíciónként változik. Azért is szükséges minden egyes jelentkezés előtt testreszabni az adott önéletrajzot, ugyanis ha mindig ugyanazt a szöveget nyújtod be, akkor biztosan nem jutsz túl az ATS-en.

👉 A kulcsszavakat mindig megtalálod az álláshirdetés elvárásokat felsoroló részében, így az ott találtakat használd.

Arra azonban ügyelj, hogy csak olyat írj az önéletrajzba, ami valóban jellemző rád. A túl sok kulcsszóval teletűzdelt önéletrajz biztosan negatívum lesz a leendő munkaadó szemében! Ráadásul a képességeid, szakmai tudásod azonnal kiderül, már az állásinterjún is.

Összefoglalva tehát, az önéletrajzod elrendezése, megjelenése alapvetően meghatározza azt, hogy tovább jutsz-e a következő körben. Egy sablon segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában, azonban betűtípust tudsz te magad is választani. Mindig törekedj az Arial, Times New Roman és a Calibri betűk választására, ugyanis ezzel tudod letisztultnak és professzionálisnak mutatni az önéletrajzodat. Ez pedig garantálja a sikert!

Hasonló cikkek