Milyen a jó önéletrajz kép?

A tökéletes önéletrajz képek elkészítése vagy éppen kiválasztása nem egyszerű. Ahhoz, hogy a leendő munkaadó számára szimpatikus lehess már az első fotó alapján, annak kiválasztásakor néhány elengedhetetlen szempontot figyelembe kell venned.
önéletrajz képek

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az előnyös fotó sokat dob az önéletrajzon, azonban sajnos sok esetben a kép csatolása inkább hátrány. Olyanra van szükséged, amely néhány másodperc alatt meggyőzi a HR-est vagy a leendő munkaadót, hogy te vagy az ideális jelölt. Ehhez pedig a legjobb arcodat kell mutatnod.

Karrier tanácsadóink segítségével vegyük végig, milyen kép kerüljön az önéletrajzodba, és milyen szabályokat kell betartani. 2022 szóljon arról, hogy megtalálod álmaid állását!

önéletrajz képek

Tartalomjegyzék

Kötelező a fotó?

Az önéletrajz fotó csatolása nem kötelező, csak opcionális, viszont sokat dobhat az önéletrajzon. Ennek oka, hogy a potenciális főnököd teljes képet kaphat rólad, hiszen úgy érzi, megismerhet általa. A megfelelő fotó azt sugallja, hogy megbízható munkatárs vagy, így téged kell, hogy válasszanak a pozícióra.

Magyarországon azonban még ritkán, de érhet diszkrimináció a kinézeted miatt. Éppen emiatt az extrém külső (hosszú raszta haj, arctetoválás, piercingek, színes haj, túl erős smink) még mindig inkább hátrány, mintsem előny. Ebben az esetben vagy nem csatolsz képet, vagy a fotózás, fotó készítés erejéig megválsz ezektől, megpróbálod elrejteni azokat.

Az önéletrajz felépítése – hova kerül a fotó?

Elsősorban talán az juthat eszedbe, hogy mégis hova kerüljön a fénykép. Amennyiben sablont használsz, akkor viszonylag egyszerű a dolgod, de mindig két lehetőség közül választhatsz.

  • Az önéletrajz sablon szerint a fejlécben van a kép helye

Bizonyos önéletrajz típusok esetén, például a sablonaink közül a Modern önéletrajz sablon esetén is, a fejlécbe kerül a fotó. Ebben az esetben a személyes adatok, vagyis elérhetőségek is ugyanúgy a fejlécben foglalnak helyet. Ennek oka, hogy így helyet spórolhatsz, ezért különösen nagy szakmai tapasztalat esetén érdemes használni. A fotó ovális vagy kerek alakú, nagyon ritkán négyszetes.

  • A bal oldalon foglal helyet

A legtöbb önéletrajz esetén viszont függőlegesen választjuk el az oldalt. Általában bal oldalon egy kevésbé széles szekció kap helyet, mint ahogy ezt láthatod is a Rotterdam vagy a Budapest sablonoknál is. Ide viszont nemcsak a személyes adatok, hanem a tanulmányok vagy a készségek és képességek, nyelvtudás felsorolása is elfér. Emiatt igazán közkedvelt struktúra, hiszen a jobb, szélesebb oszlopban van hely kifejteni a szakmai összefoglalást és a munkatapasztalatot.

 A fénykép nagysága lehetőleg 160×160 pixel legyen , de az önéletrajz szerkesztőnkben tudod módosítani a méretét.

Az önéletrajz felépítése szerint pedig a fejléc alá következik a szakmai összegzés vagy karriercél megfogalmazás, szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek, képességek és a nyelvtudás. Amennyiben még pályakezdő vagy, akkor ajánljuk figyelmedbe a pályakezdőknek szóló cikkünket, amelyben végig vezetünk a meggyőző önéletrajz készítés lépésein.

Az önéletrajz fotó – hogyan lehet előnyös?

A legfontosabb lépés, hogy az  önéletrajz fotón mindig egyedül szerepelj . Éppen emiatt a különböző bulifotók nem lesznek jók. Gondolj bele: a HR-es egy megbízható jelölt önéletrajzát szeretné maga előtt látni. Egy olyan fénykép, amelyen többen vagytok, esetleg ittas állapotban, biztosan nem lesz előnyös számodra. Emellett a selfie-k választása sem ajánlott, hiszen általában látszik a kamerát tartó karunk, ami rontja az összhatást.

Az önéletrajzot mindössze néhány másodperc alatt átfutja szemével a HR-es, így a lenyűgöző karrierív mellett az önéletrajz fotó tud meggyőző lenni. Ehhez az szükséges, hogy a fénykép minden szempontból magas minőségű legyen. A rossz kiterjesztés, homályos, túl pixeles kép biztosan negatív benyomást kelt.

A  fénykép lehetőleg ne legyen egy évnél régebbi . Egy év hosszú idő, így rengeteget változunk, emiatt sokszor felismerhetetlenné válhatunk ilyen rövid idő alatt is. Gyakran találkoznak a HR-esek azzal, hogy valaki 20 évvel ezelőtti fotót tesz be az önéletrajzába. Ez ebben az esetben nagy csalódás, hiszen egyáltalán nem azt a személyt kapja az interjún, akit a képen lát. Sok esetben elutasítás lehet a vége, hiszen, jogosan felmerül a kérdés: ha a képen hazudik magáról, akkor még miben másban?

A túl sok filter, Photoshop használata szigorúan tilos. Itt-ott egy-egy folt vagy oda nem illő dolog kiradírozása még rendben van, de a túlzott képmanipuláció el fogja tántorítani a HR-est.

Hogyan készüljön megfelelő fotó?

Az igazán jó önéletrajz fotó minden esetben mellkasig vagy mellkas alá ér. Teljes alakos képet sose használjunk, mert biztosan nem fog látszódni a legfontosabb: az arc. A legideálisabb megoldás, ha fotós segítségét kérjük a képek elkészítésében. Ő ugyanis pontosan tudja, milyen fények és beállítás szükséges egy profi fotóhoz, ami aztán elad téged a munkaerőpiacon. Ha régebben, egy évnél régebben készült rólad műtermi fotó, azt se használd fel!

önéletrajz képek

Ha a fotós segítsége mellett döntesz, akkor készülj fel, hogy rengeteg fotó fog készülni, mire meglesz a legjobb, amit használhatsz is az önéletrajzban!

Hogyan készíts fotót otthon?

Ha úgy döntenél, otthon készítenél fotót, mert nem szívesen költenél a fotózás kiadásaira, akkor ebben is szívesen segítünk néhány tanáccsal.

Az otthoni fotózás során az első és legfontosabb a háttér megválasztása. Mindenképp valamilyen semleges háttér előtt készüljenek a képek, mint például az egyszínű, fehér fal. A fényképkészítés során mérd fel, hogy honnan jön a fény, és lehetőleg ne a fényforrás elé állj. A cél, hogy lehetőleg természetes fény megvilágítsa az arcodat.

Érdemes egy barátod segítségét kérni a fénykép elkészítéséhez, ugyanis a selfie nem lesz megfelelő. A profi fénykép titka egyszerű:  jó megvilágítás, semleges háttér és megfelelő öltözék .

Nőknek az egyszínű, lehetőleg pasztell vagy világos árnyalatú felső vagy blúz ajánlott. Természetes haj és nagyon egyszerű smink, ugyanis az erős smink visszatetsző lehet. Külön figyeljenek arra, hogy a melltartó vonala ne látszódjon át a fényképen és nem látszódjon át a blúz, ugyanis az is kissé mű hatású. A haj lehet felfogva és leengedve is. Férfiak esetén ajánlott egy egyszínű ing felvétele a fényképezés során.

A pózt tekintve törekedj arra, hogy lehetőleg egyenes legyen a hátad és természetes legyen. A nagyon erőltetett pózok ugyanúgy rossz benyomást tesznek, mint a műmosoly. A fő cél inkább a természetesség legyen!

A félmosoly megengedett, és próbálj meg magabiztosságot sugározni a képen. Ha kihúzod magad, az pont, hogy magabiztosságot mutat! Az arckifejezés pedig legyen barátságos, közvetlen, nyílt. A portré nem előnyös, inkább szemből készüljenek a képek.

Összefoglalás az önéletrajz fotó elkészítéséhez

A fotó mindig tökéletes minőségű legyen, egyedül szerepelj rajta, és mindössze mellkasig látszódj. Elhelyezését tekintve mindig a személyes adatok közé kerül, és soha ne legyen egy évnél régebbi. A természetesség és a magabiztosság a fő cél. Akár profi fotózás során készült képeket használsz, akár otthon készíted azokat, mindig semleges háttér előtt készüljön, természetes hajjal.

Ha kihúzod magad, azzal magabiztosságot sugallsz, így érdemes ezt kihasználni. A mosoly, félmosoly megengedett, az arckifejezés pedig lehetőleg barátságos és nyitott legyen. A nyílt tekintet nyert ügyet eredményez. A portré használatát lehetőleg kerüld, inkább szemből készüljenek a képek.

Hasonló cikkek