Orvosi kódoló önéletrajz – Nézze meg mire van szüksége az önéletrajzhoz!

Az orvosi kódoló nélkülözhetetlen szerepet játszik az egészségügyi rendszerben, aprólékosan együttműködve a betegek orvosi feljegyzéseivel, orvosi feljegyzésekkel és laboratóriumi eredményekkel, hogy pontosan hozzárendelje az általánosan elismert kódokat a különböző egészségügyi eljárásokhoz, diagnózisokhoz és nyújtott szolgáltatásokhoz.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ezek a kódok, amelyeket számos kiemelkedő kódolási rendszerben, például a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában (ICD), a Current Procedural Terminology (CPT) és az Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) kódolási rendszerben határoztak meg, olyan szabványosított nyelvként szolgálnak, amely megkönnyíti a zökkenőmentes kommunikációt az egészségügyi szolgáltatók, a fizetőhelyek és az egészségügyi ökoszisztéma más érintett szereplői között. Az orvosi kódolóknak az orvosi terminológia, az anatómia és a fiziológia alapos ismeretével kell rendelkezniük a klinikai dokumentáció helyes értelmezéséhez, így biztosítva e kódok érvényes és pontos hozzárendelését. Továbbá szerepük megköveteli, hogy aprólékosan odafigyeljenek a részletekre, mivel bármilyen pontatlanság számlázási hibához, késedelmes kifizetésekhez, sőt potenciális jogi problémákhoz vezethet.

Alapos készségekkel felvértezve szorosan együttműködnek az orvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel, gyakran javasolnak dokumentációs javításokat a nyújtott ellátás teljes spektrumának megragadása érdekében. Szakértelmük kiterjed arra is, hogy lépést tartsanak az orvosi kódolást szabályozó, folyamatosan fejlődő irányelvekkel és szabályozásokkal, így segítve a megfelelőséget és elősegítve a magas színvonalú, költséghatékony egészségügyi ellátás biztosítását. Ezen túlmenően az orvosi kódolók hozzájárulásukkal közvetve elősegítik az egészségpolitikai tervezést és kutatást azáltal, hogy az egészségügyi statisztikák és trendelemzések gerincét képező adatokat szolgáltatnak, így szerepük nem csupán adminisztratív, hanem alapvetően hozzájárul az egészségügyi fejlesztések tágabb keretéhez.

A teljes értékű állás megszerzéséhez vezető út megkezdése nemcsak rendíthetetlen elkötelezettséget, hanem a munkaerő-felvételt szabályozó finomabb árnyalatok iránti jelentős elkötelezettséget is igényel. Ez a vállalkozás, bár potenciálisan megterhelő, gyakran jövedelmezőnek bizonyul, mivel a vonzó pénzügyi javadalmazás ígérete sokakat arra ösztönöz, hogy ezen a karrierúton haladjanak előre. A potenciális munkaadók értékelésénél azonban rendkívül fontos az óvatosság és a körültekintés. A leendő munkahelyek aprólékos felmérése alapvető fontosságú lépés a pozitív munkahelyi környezet kialakításához, amely nemcsak a szakmai fejlődést segíti elő, hanem a munkahelyi elégedettséget is fokozza. El kell kerülni azt a csapdát, hogy elhamarkodottan haladjunk előre a karrierpályán, mivel ez a munkahelyen az elégedetlenség és az elégedetlenség átható érzéséhez vezethet.

Ezen túlmenően, ennek az útnak egy kulcsfontosságú eleme a jól megfogalmazott és átfogó önéletrajz (CV) elkészítése. A sikeres interjúlehetőségek megszerzésének sarokköve egy olyan önéletrajz elkészítése, amely nem csak tömören összefoglalja az Ön készségeit, hanem okosan kiemeli korábbi tapasztalatait is, és így élénk képet ad az Ön szakmai útjáról. Ebben a tekintetben bővítjük szakértelmünket azzal, hogy egy sor finomra szabott önéletrajz-sablont kínálunk, amelyek mindegyike tartalmazza az összes olyan lényeges összetevőt, amelyek megteremtik a terepet egy diadalmas álláspiaci előretöréshez.

Merüljön el mélyebben ebben a cikkben, ahol eligazodunk az önéletrajz-fejlesztés összetettségében és bonyolultságában. Ezt az átfogó útmutatót úgy terveztük, hogy a feltörekvő jelölteket felvértezzük a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy kitűnjenek az egyre nagyobb versenyt és kihívást jelentő álláspiacon. Együtt fogjuk bejárni az önéletrajzírás kritikus aspektusait, és egy aprólékosan összeállított mintadokumentummal indítjuk utunkat, amely a professzionálisan elkészített önéletrajz megtestesítőjeként szolgál, a kézművesség csúcsát testesíti meg, amelynek célja, hogy megragadja az Ön szakmai lényegét, ezáltal növelve az esélyeit arra, hogy megszerezze az áhított interjúmeghívást, és végül egy gyümölcsöző és kifizetődő karrier felé terelje Önt.

Orvosi kódoló önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy jól megírt egészségügyi önéletrajz például

Személyes adatok
Kiss Ágnes
Egészségügyi kódoló
E-mail: kissagnes@gmail.com
Telefonszám: 06 30 / 37 – 46 – 543
Lakcím: 4577 Nyíregyháza, Arany János utca 68.
Születési hely, idő: 1983. 10. 21. Debrecen

Bemutatkozás
Több éves tapasztalat van mögöttem az orvosi kódoló világban, így az általános ismereteken túl a legtöbb program ismerete gond nélkül megy számomra. A munkát precizitással végzem, megfelelő módon, a programok használatának átadása pedig szintén megy. Az egyesült amerikai államokban megfelelő tudást szereztem és tapasztalat gyűjtésre is jó volt a kintlétem, amikor munkát vállaltam ott 2013 ban és 2020 ban.

Tapasztalatok
Grafikus/kiadványszerkesztő asszisztens
SWEET LINE 98 Kft.
2020. május – 2022. február
Siófok

 • Kiadványok, grafikai anyagok szerkesztése, tartalmi és formai ellenőrzése
 • Kreatív grafikai anyagok készítése, szövegírás
 • Közösségi oldalak kezelése (Facebook, Instagram)
 • Szakmai anyagok előkészítése, adminisztratív feladatok
 • Promóciók, akciók megtervezésében és megvalósításában való részvétel

Kiemelt pénzügyi tanácsadó
EB EZ Business Kft.
2017. április – 2019. március
Balatonlelle

 • Az Alapítvány gazdálkodásával általános könyvviteli feladatok teljes körű irányítása, ellenőrzése
 • Az Alapítvány számviteli politikájának, számlarendjének, kapcsolódó szabályzatoknak az elkészítése, folyamatos felülvizsgálata a törvényi változások, új gazdasági események kapcsán
 • A könyvelési csoport irányítása, egységes szakmai elvek meghatározása és zavartalan működtetést biztosító feltételek biztosítása
 • A feladatok ellátásához szükséges munkafolyamatok, valamint a napi működés megtervezése, irányítása
 • A jogszabály által, valamint más szervezet által előirt havi, negyedéves, éves adatszolgáltatások, mérleg, beszámoló, bevallások elkészítésében való részvétel

Iskolák
Cukrász
Budapesti Gazdasági Egyetem
2010. március – 2013. április
Cegléd

Tanár
Debreceni Református Hittudományi Egyetem
2008. május – 2009. december
Szeged

Érettségi
Budapesti Metropolitan Egyetem

2005. augusztus – 2006. július
Debrecen

Készségek és képességek

 • A munka szempontjából minden program ismerete megvan
 • Az amerikai egyesült államokban szereztem tapasztalatot
 • Akár az új dolgozók betanításában is tudok segíteni
 • Új képzés sem riaszt meg
 • Az adott gyakorlati ismereteim megvannak
 • Végzettség szempontjából állami helyen végzett diplomával rendelkezem
 • A tanulmányi átlagom 5-ös volt
 • A folyamat és az információ megértése gond nélkül megy
 • A minősítés és a visszajelzés fontos számomra
 • Időt fordítok minden munkámra, függetlenül a projektről

Nyelvtudás

 • Angol – közép szintű

Mennyit keres egy orvos program kódolással?

Miközben aprólékosan kidolgozza egészségügyi önéletrajzát a leendő pozícióra, nagyon hasznos lenne részletes kutatást végezni a jelenlegi munkaerőpiacon az program pozícióhoz kapcsolódó uralkodó bértartományokról. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen szakmai pozíciókért járó javadalmazási csomagok széles skálán mozognak, jellemzően 600 000 és 1 000 000 forint között. Ezeket a csomagokat gyakran vonzó kiegészítésekkel díszítik, amelyek különböző bónuszokat és további juttatásokat foglalnak magukban, amelyek növelik a pozíció általános pénzügyi vonzerejét.

Mindazonáltal kiemelkedően lényeges, hogy tisztában legyünk azzal a több tényezővel, amelyek jelentősen befolyásolhatják a munkával kapcsolatos potenciális keresetet. Az egyik ilyen meghatározó tényező a toborzó cég nagysága és mérete. Általában a kisebb vállalkozások kevésbé versenyképes bérstruktúrákat javasolhatnak az egészségügyi önéletrajz beküldése esetben, mint a magánszektorban működő nagyobb társaik, amelyek arról híresek, hogy nagyvonalú pénzbeli bónuszokat kínálnak, különösen a szervezeti hierarchiában magas rangú pozíciókat betöltő személyek számára.

Orvosi kódoló önéletrajz

Ezen túlmenően a munkáltatók sokasága számtalan kiegészítő juttatást és ösztönzőt nyújt, többek között, de nem kizárólagosan SZÉP-kártya juttatásokat, átfogó egészségügyi csomagokat és egyéb jövedelmező ösztönzőket, amelyek növelik a teljes kompenzációs csomagot, és a pénzügyi és személyes kényelem és komfort további rétegeit adják.

Továbbá rendkívül lényeges elismerni, hogy az egyéni kompetenciák és a jól megalapozott karriertörténet döntő szerepet játszanak a jövőbeli kereseti pálya alakításában az egészségügyi munka világában. Az Ön háttere és képességei potenciálisan meghatározhatják és felerősíthetik a kereseti potenciált, megalapozva ezzel egy jövedelmező karrierutat.

Ezzel párhuzamosan nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy egészségügyi önéletrajzát az munka azaz az állás szempontjából a konkrét követelményeihez igazítsa. A képességeibe vetett bizalom és azok ügyes bemutatása az önéletrajzban nagymértékben befolyásolhatja az adott ágazatban az Ön számára elérhető javadalmazási kilátásokat. Így a munkaköri leírással összhangban lévő kulcsképességek hangsúlyozása jelentősen növelheti annak valószínűségét, hogy az állásinterjúk során kitűnjön. Ezen túlmenően az egyes vállalatok sajátos politikáinak és elvárásainak mélyreható ismerete is hasznosnak bizonyulhat, mivel ezek jelentősen eltérhetnek, és az elvárások és felelősségek árnyalt rétegeit adják hozzá a különböző szerepkörökhöz.

Mi lesz a feladata a kórház világában a szakaszokra vonatkozóan?

A kifinomult és professzionális egészségügyi CV elkészítésének sarokköve a létfontosságú információk és a feleslegesek elkülönítésének éles érzékén múlik. Ez magában foglalja a szakmai és személyes tulajdonságai különböző aspektusainak aprólékos átvizsgálását, azon elemek azonosítását és kiemelését, amelyek kiemelik az Ön erősségeit, és amelyek fontosak a legtöbb egészségügyi munkák megszerzéséhez. Az orvos CV kezdeti szegmense, a bevezetés, jelentős figyelmet és hangsúlyt érdemel, erős első benyomást keltve, amelynek zökkenőmentesen kell átmennie az Ön által megpályázott pozícióhoz kapcsolódó készségek tömör, mégis átfogó ismertetésébe. Ugyanilyen kulcsfontosságú az Ön széleskörű tapasztalatát összefoglaló rész, amely kettős célt szolgál: nem csupán az Ön alkalmasságát és a szerephez való illeszkedését mutatja meg az orvosi vi, hanem az olvasót is bevonja, bevonva őt az Ön szakmai útjának magával ragadó elbeszélésébe, ezáltal mélyebb kapcsolatot és megértést segítve elő az Ön karrierútjával kapcsolatban.

Ezen túlmenően, az Ön iskolai végzettségét részletező szegmens jelentős szerepet tölt be egy orvosi önéletrajzban, gyakran az Ön tudományos teljesítményének és az iparághoz kapcsolódó alapvető ismereteinek bizonyítékaként szolgál. Érdemes megemlíteni, hogy az idegen nyelvek ismerete, még ha alapszintű is, gyakran értékes értéknek számít, és versenyelőnyt jelent az egyre inkább globalizálódó munkaerőpiacon. Bár nem kötelező felsorolni a hobbikat az orvosi önéletrajzban, a tanórán kívüli elfoglaltságok feltüntetése potenciálisan javíthatja a profilját, holisztikus képet festve a személyiségéről, amely túlmutat a szakmai szférán. Ezek a létfontosságú összetevők egy olyan, aprólékosan felépített orvosi önéletrajzot alkotnak, amely mind a nyomtatott, mind a digitális médiumokban jelentős hatást tud gyakorolni. Mindazonáltal, ha külföldön, így akár az egyesült államokban dolgozott, mindenképpen írja bele.

Ami az orvosi önéletrajz felépítését illeti, célszerű logikus és funkcionális elrendezéshez ragaszkodni. Ez az elv azt a meggyőződést támasztja alá, hogy az egyszerűség gyakran felülírja a bonyolultságot, amikor az orvos világban az álláspályázatokról van szó, elősegítve a könnyű navigációt és megértést. Továbbá, az előre megtervezett sablonok felhasználása az önéletrajz felépítésének alapjaként széles körben elismert iparági bevált gyakorlat, amely az esztétikai vonzerő és a strukturált szervezés harmonikus keverékét kínálja, ezáltal növelve az önéletrajz szükséges hatékonyságát és elérhetőségét a versenyző álláspiacon.

Orvosi kódoló önéletrajz

A szerzett tapasztalat után – Milyen embert keresnek a területen igazán?

A kifogástalan helyesírás, az aprólékos nagybetűzés és a gyakorlati írásjelek betartása kritikus elemek az hasonló CV alapvető elemeinek elkészítésében. Ezek a szempontok szinergikusan működnek, hogy olyan hatásos és magával ragadó orvosi önéletrajzot alkossanak, amely nemcsak az olvasó kezdeti érdeklődését kelti fel, hanem a dokumentum átolvasása során is fenntartja az érdeklődését. A bevezető rész kulcsfontosságú szerepet tölt be ebben az elbeszélésben, megadja az alaphangot és kialakítja az első benyomást. Így az itt megjelenő hibák vagy pontatlanságok potenciálisan elterelhetik az olvasó figyelmét, és csökkenthetik az orvosi önéletrajza által elérni kívánt kezdeti hatást.

A világos, tömör és közvetlen nyelvezet alkalmazása a szakszerűen összeállított orvos CV gerincét képezi. Ezt olyan ügyes formázási technikákkal kell kiegészíteni, amelyek javítják az olvashatóságot, miközben kiegyensúlyozott hosszúságot tartanak fenn, amely mind az elsődleges, mind a kiegészítő részeket koherens módon foglalja magába. A cél egy olyan orvos CV elkészítése, amely ideális esetben egyetlen oldalra terjed ki, és átfogó, mégis tömör képet ad az Ön orvos programok útjáról. Ha túllépi ezt az ajánlott hosszúságot, az egy felhígult áttekintést eredményezhet, míg egy túl rövid orvos CV a bemutatott lényeges információk szűkössége miatt akadályozhatja a kulcsfontosságú kompetenciák alapos értékelését.

Továbbá, az egységes betűtípus (így Times New Roman) és egységes betűméret (lehetőleg 11-es méret) betartása javasolt, hogy az egész dokumentum harmonikus és vizuálisan vonzó esztétikát biztosítson.

Ha a munkát szeretné megszerezni, az orvos önéletrajzban való vizuális megjelenítés terén általában ajánlatos tartózkodni a fényképek beillesztésétől, kivéve, ha a leendő munkáltató kifejezetten nem kéri. Ez az irányelv a vállalaton belüli különböző hierarchiákon belül is érvényes. A fényképek beillesztése véletlenül elterelheti a figyelmet a akár a technikai képességeiről és képzettségéről, ami az előzetes értékelési fázisban elfogultságot okozhat. Bár egy jól megválasztott fénykép képes a profilját gazdagítani, ugyanakkor magában rejti annak kockázatát, hogy az orvos önéletrajzból nyert vizuális benyomások alapján negatív megítélést alakít ki. Ha szükségesnek tartják a fénykép beillesztését, mindenképpen aktuális, professzionálisan készített képet kell választani, amely ideális esetben az előző évben készült, és kerülni kell az elavult vagy nem professzionális fényképek használatát, amelyek ronthatják az a legtöbb orvos megfelelő fényét.

Végezetül lényeges megjegyezni, hogy a program tapasztalatok szintje nem feltétlenül befolyásolja jelentősen az idegen nyelvek ismeretét, ami azt jelzi, hogy a nyelvi készségek a program tapasztalat időtartama esetben is elsajátíthatók és csiszolhatók a CV ben.

Mi kerül a személyes adatok szakaszba, ha dolgozni szeretne?

A megfelelő CV ben ez szerepel
Jánosi Ákos
Email cím: janosiakos@gmail.com
Telefonszám: 06 30 85 32 457
Lakcím: 5675 Cegléd, Varga Ágoston utca 76.
Szül hely és adat: 1983. 10. 21. Szolnok
Ez akár végzetes is lehet a beküldés során
Dalmányi Irén
irenkeee@gmail.com
37 51 4346
5477 Balatonlelle
1973. 01. 21. Siófok

Szeretném felhívni a figyelmét a mellékelt programok CV sablonban található több szembetűnő hibára, amelyek azonnali javítást igényelnek a szakmaiság és a megfelelőség fenntartása érdekében, különösen a magyarországi munkaerőpiacot figyelembe véve. Először is, nyilvánvaló, hogy a pályázó elmulasztotta a nevének feltűnő feltüntetését, ami minden szakemberek által készített CV alapvető eleme. Ezen túlmenően feltűnően hiányzik a konkrét szerzett álláshely, amelyre a jelölt pályázik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy célzottan lehessen megközelíteni egy orvosi álláspályázatot. Az ellentmondások listáját tetézi, hogy az önéletrajzban megadott e-mail cím nem csak helytelen, de nem felel meg a magyarországi orvosi álláspályázatoknál általában elvárt szakemberek általi normáknak sem. A helyes és szakmailag a legjobban jár, ha figyel arra, hogy a e-mail cím megadása kulcsfontosságú lépés a kifinomult szakemberek által írt CV elkészítéséhez, amely megfelel a régióban az orvos álláspályázatokkal szemben támasztott elvárásoknak.

Ezzel szemben a megadott telefonszám melletti országkód kihagyása jelentősen veszélyeztetheti az Ön kilátásait, bármilyen is a szerzett tudása, amivel rendelkezik és dolgozik. Ez a látszólag jelentéktelen mulasztás valójában megakadályozhatja a potenciális munkáltatókat vagy toborzókat abban, hogy kapcsolatba lépjenek Önnel, még akkor is, ha valóban érdeklődnek az Ön profilja iránt, és ezzel olyan lehetőségeket is elodázhat, amelyek egyébként elérhetőek lettek volna az Ön számára az orvosi területen. Ennek a részletnek különösen akkor van fokozott jelentősége, ha Ön a szakterületén tapasztalt szakemberként pozícionálja magát a végzett munka alapján, amivel rendelkezik. Következésképpen, miközben csábító orvosi álláslehetőségek és lehetőségek felkutatására vállalkozik, elengedhetetlen, hogy fokozott figyelmet fordítson az betegek világához készült CV ezen szegmensében megadott elérhetőségi részek pontosságára és teljességére. Ezen túlmenően az kórház CV címszekciója nyilvánvalóan hiányos, mivel hiányoznak belőle az olyan lényeges részek, mint az utcanév és az olyan információ, mint a házszám. Amint azt a fenti orvosi önéletrajzminta is példázza, e kritikus információk beillesztése nem tárgyalható egy kiváló minőségű, professzionális tanulmányi CV elkészítéséhez. Sajnos az alább található tanulmányi minta tele van tipográfiai hibákkal, amelyek a cím, a hónap és a név részek helytelen írásmódjában nyilvánulnak meg, és amelyeket a professzionális viselkedés fenntartása érdekében gondosan el kell kerülni.

Ezeknek az égbekiáltó hibáknak a kijavítása elengedhetetlen része az orvosi álláspályázati folyamatnak, amely összhangban van az Ön képesítéseit és kompetenciáit bemutató választás és gondosan összeállított részletekkel. Ezért kiemelt fontosságúvá válik az éberség és a részletekre való odafigyelés, amikor a képesítéseit megfogalmazza, biztosítva a zökkenőmentes és professzionális orvosi bemutatkozást, amely összhangban van az Ön gondosan felépített orvosi profiljával.

Orvosi kódoló önéletrajz

Az egyetemi és oktatás részek és a bemutatkozás

Ha a betegek világa érdekli ezt érdemes követni
Olyan jelölt vagyok, aki az emberi szakértelem szempontjából is kiemelt, de rendelkezik a kellő tapasztalattal és végzettség szempontjából is jó jelölt. Iskola szempontjából a legjobb egyetemi diplomával rendelkezem, de olyan személy vagyok, aki jelenleg is ilyen munkakörben dolgozik. A legjobban azt szeretem a munkámban, amikor segíthetek, így oktatás szempontjából is lehet rám számítani, ha igényel ilyet a munkáltató.
Ez viszont nem jó választás
Iskola szempontjából a legjobb egyetemi diplomám van. Így végzettség szempontjából jó vagyok. Emberi szakértelmem is van, és tudom kit keresnek. A munka idő nekem mindegy. A folyamat ismert számomra, és közel lakom az intézmény szempontjából. Érdemes velem beszélni, ha a legjobban akarnak járni karrier szempontjából. Ugyanis tudom kit keres az interjú során a new munkáltató. Új képzés és karrier út is érdekel akár. Állami helyen is dolgoztam.

Amikor nekilát egy olyan karrier CV elkészítésének, amely egy vállalaton belül korábban betöltött pozícióval analóg szerepkörre vonatkozik, feltétlenül arra kell összpontosítania, hogy elősegítse az áttekinthetőséget, és kihagyja azokat az elemeket, amelyek nem adnak jelentős hozzáadott értéket a bemutatkozásához. Első két céljának azt kell tekintenie, hogy tömör, de átfogó képet adjon a orvosi útjáról, kiemelve minden olyan kiemelkedő szervezetet, amelyekkel a jelenleg megcélzott pozícióhoz orvosi szerepkörökben volt szerencséje együttműködni.

Ha azonban orvosi önéletrajzának e kritikus szegmenséhez nemtörődöm módon viszonyul, azzal potenciálisan zavart kelthet a leendő orvosi munkáltatókban, és ezzel csökkenti annak valószínűségét, hogy továbbjut az interjúk következő szakaszába. Ezért rendkívül lényeges, hogy aprólékos megközelítést alkalmazzon ennek az orvosi szakasznak a részletezésénél, és biztosítsa, hogy ahol csak lehetséges, kiemelje a tapasztalatára vonatkozó releváns jelzőket az orvosi világban. Ha ezt a taktikát alkalmazza, lehetőséget kap arra, hogy kiemelje azokat a konkrét eseteket, amikor az Ön aktív részvétele kézzelfogható előrelépéseket segített elő, legyen szó akár a teljesítménymutatók emelkedéséről, akár az újonnan felvett személyzet feladatspecifikus stratégiáinak sikeres elindításáról. Két ilyen példát éves szinten ha be tud írni, az a legjobb az orvosi világban.

Az ilyen számszerűsíthető eredmények beépítése az orvosi önéletrajzba növeli annak erejét, és szemléletes képet ad az Ön képességeiről és eredményeiről. Ezért igyekezzen olyan analóg statisztikai adatokat beépíteni, amelyek szemléletesen illusztrálják az Ön potenciális hozzájárulását a leendő munkáltatók számára, és élénk képet festenek az Ön által nyújtott várható hozzáadott orvosi értékről. Ez a stratégia nem csak az orvosi CV hatékonyságát növeli, hanem a korábbi szerepekben való proaktív részvételének és kézzelfogható hozzájárulásának bizonyítékaként is szolgál.