Pénzügyes önéletrajz példák

A pénzügyes önéletrajz precíz, pontos, megbízhatóságot tükröz. Tedd meg elkészítéséhez az első lépést!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Azt már talán nem is kell mondanunk, hogy a munkaerőpiaci verseny pedig igazán kemény tud lenni, még a pályakezdők számára is, de főként a magasabb vezetői szinten. Ahhoz, hogy kitűnj a többiek közül, nem elég, ha felsorolod a képességeidet és a szakmai tapasztalataidat. Az önéletrajzodnak beszélnie kell helyetted, hogy miért te lennél a tökéletes választás a pozícióra.

Ez az útmutató a pénzüggyel, könyveléssel foglalkozóknak mutat önéletrajz példákat, amely segít az interjúra való bejutásban.

Tartsd észben, hogy a könyvelői önéletrajznak informatívnak kell lennie, de eközben olvashatónak is kell maradnia.

Ehhez megmutatjuk a legjobb önéletrajz formákat. Megtanítunk arra, hogy hogyan hangsúlyozd a releváns készségeidet és képességeidet, szakmai tapasztalatodat, a legmegfelelőbb kulcsszavakat használva.

Legjobb önéletrajz formátum – a sablon kiválasztása a titok!

Miért fontos a megfelelő önéletrajz sablon kiválasztása?

Nemcsak, hogy könnyebben és gyorsabban készíted el az önéletrajzodat, de abban is segít, hogy felkeltsd a HR-es figyelmét a jelentkezésedre. A mai modern életben az igazán nagy cégek ATS-t, vagyis egy jelentkezést kiszűrő szoftvert használnak – ezen keresztül kapják meg a jelentkezést. Más szavakkal, nagyon óvatosan kell kiválasztanod az önéletrajz formátumot, hogy az megugorja az ATS elvárásait. Az ATS kulcsszavakat keres az önéletrajzban – minél többet talál, annál nagyobb az esélye, hogy tovább küld a következő körre.

Miután az ATS szűrésén átjutottál, akkor a HR-sek megnézik a profilodat és az önéletrajzodat. Egy egyszerű, letisztult sablonnal nem lőhetsz mellé. Mi különösen a Chicagot vagy a Rigat ajánljuk. Az önéletrajz sablon biztosítja a felépítést is, ami ebben az esetben ez:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai összegzés, karriercél meghatározás
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok, képzések, végzettségek
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Az elrendezés mindig legyen könnyen átlátható, és használj 11-12-es betűméretet, valamint olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, Arial.

Személyes adatok – a legalapvetőbb információk tárháza

A személyes adatok esetén nagyon pontos, hogy mindig frissítsd azokat, és az alapvetők legalább kerüljenek bele: név, pozíció, email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő. Az email cím és a telefonszám mindig magán legyen, sose adj meg céges elérhetőséget, az nagyon illetlen és nem tűnik professzionálisnak.

Példa

Poór Annamária
Senior Pénzügyi Manager
E-mail cím: annamaria.poor@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1123, Budapest, Kiss Géza utca 43.
Születési hely, idő: 1987. 07.13. Budapest

Az alap útmutató a Pénzügyes önéletrajzhoz

Vizsgáljuk meg mondatról mondatra a pénzügyes önéletrajzokat, hogy pontosan mit is kereshet benne egy munkáltató.

A szakmai bemutatkozó

Diplomás Könyvelő és Senior Pénzügyi Szakember jelenleg az Y cégnél, több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal. Egy új számviteli rendszer fejlesztésének vezetője, amely az automatikus riport készítéssel heti szinten a csapatnak 10 órás munkát spórolt meg. Szakember az év végi elszámolások és az éves költségvetés tervezésben.

A szakmai bemutatkozó az első dolog, amire rápillant a HR-es. Éppen ezért szerepel a pénzügyes önéletrajz legtetején, hiszen egy rövid bepillantást nyerhet általa az olvasó a szakmai tapasztalatokba, készségekbe és képességekbe, amelyek fontosak lehetnek a megpályázott pozícióhoz.

Ennek a résznek meg kell győznie a munkáltatót arról, hogy az egész önéletrajzodat elolvassa.

Alapvetően el kell adnod magad és a pénzügyi tudásodat egy rövid bekezdés alatt, hogy észrevegyen a HR-es vagy a munkáltató.

Szóval, hogyan írj valódi szakmai bemutatkozót?

Először is olvasd el újra az álláshirdetést. Nézd meg, melyik specifikus pénzügyi feladatot kellene végezni. Emellett azt is olvasd el, hogy milyen készségekkel és képességekkel rendelkező jelölteket várnak.

Ezek után, szabd személyre a már meglévő szakmai tapasztalatodat. Legyél részletes és csempészd bele azokat a kulcsszavakat, amiket a hirdetésben is megtalálsz. Emeld ki a releváns pénzügyi végzettséget vagy olyan elismeréseket, amelyek növelik az esélyeidet. Használj cselekvő igéket, amelyekkel demonstrálhatod a képességeidet. Ha pedig van rá lehetőséged és vannak adataid, akkor számokkal támaszd alá a kompetenciádat. Például, hogy az új riportásási rendszernek köszönhetően, amelyet te találtál ki, mennyivel gyorsította meg a folyamatokat.

Végül de nem utolsósorban írj egy megbabonázó rövid levelet arról, hogy miért te lennél az ideális jelölt.

Tartsd fejben, hogy lényegretörő és rövid, de mégis részletes legyél. Amennyiben senior pénzügyes pozícióra vagy valamilyen vezetői pozícióra jelentkezel, akkor a hangnem sugározza a megbízhatóságot és magabiztosságot. Ebben az esetben pedig inkább a vezetői készségekre helyezd a hangsúlyt, nem pedig annyira a tömény pénzügyi ismeretekre.

Szakmai bemutatkozó példa

Diplomás Könyvelő és Senior Pénzügyi Szakember jelenleg az Y cégnél, több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal. Egy új számviteli rendszer fejlesztésének vezetője, amely az automatikus riport készítéssel heti szinten a csapatnak 10 órás munkát spórolt meg. Szakember az év végi elszámolások és az éves költségvetés tervezésben. Szoros együttműködés a költségtervezői csoporttal és egy új számviteli rendszer fejlesztésében való részvétel, amely összesen évi 6 millió forintot spórolt meg a cégnek.

Mindig kezdd a mostani munkahelyeden betöltött pozíciód megnevezésével, és csak utána sorold fel az eredményeidet.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

Félsz, hogy nem tudod elkészíteni az önéletrajzodat azért, mert nincs szakmai tapasztalatod? Nem kell! Vedd figyelembe, hogy a HR-esek nem várják el a pályakezdőktől hogy hosszú és kiterjedt önéletrajzzal rendelkezzenek. Egy fontos dolgot kell itt kiemelned: hogy jól teljesítettél a tanulmányaid alatt, és megmutatni azokat a készségeket és képességeket, amelyeket egy új munkatársban keres a cég.

Emellett könnyedén változtathatsz a pénzügyes önéletrajzodon. Például ahelyett, hogy szakmai bemutatkozót készítesz, írj egy megfogalmazható célt az önéletrajzodba. Ez utóbbi mutatja meg a munkáltatónak, hogy milyen karrier céljaid vannak, amikor belépsz az ajtón.

Érdemes ezeket a célokat mindig személyre szabni az adott pozícióhoz. Meg kell ismerned a képességeidet, és azokat megmutatni a munkáltatónak, miközben a céget magát és a pozíciót a cél részévé teszed. Azokról az iskolai különórákról, kurzusokról, tréningekről is írhatsz, amelyeken az egyetem alatt vettél részt. Emeld ki az olyan készségeket, mint hogy képes vagy irányítani és egyben csapattag is lenni, kritikus gondolkodás, asszertivitás és fegyelem jellemez téged.

Ha ötleted sincs, hogy hogyan kezd az önéletrajz megírását, akkor a lent található önéletrajzi sablonok közül válassz egyet útmutatóként – így elkészítheted életed első pénzügyes önéletrajzát.

Célom

Az XY cégnél pályakezdő pénzügyes pozíciót keresek, Könyvvizsgáló minősítéssel. Erős analitikus szemléletmóddal és nagy odafigyeléssel, precizitással rendelkezem. Magasszintű MS Office tudás, főleg Word, Excel és PowerPoint területen. Célom, hogy a lehető legprecízebben végezhessem a munkámat.

Szakmai tapasztalat a pénzügyes önéletrajzban – mert a tapasztalat nélkülözhetetlen!

A szakmai tapasztalat rész megírása egy pénzügyi önéletrajzban elengedhetetlen. Biztosra veheted, a HR-es átfürkészi ezt a részt, úgyhogy sok időt kell eltöltened a megírásával, és hogy a részletek hitelesek lehessenek. Végülis, ez a rész bizonyítja, hogy valóban pénzügyi szakember vagy.

Ezeket az információkat mindenképp írd bele, miközben a fordított időrendi sorrendet követe: pozíció, cégnév, dátum, feladatkörök és az elismerések. Ha már nagyon hosszú a munkahelyeid listája, nem szükséges az összeset felsorolni. A legfrissebb 3-5 darabot érdemes megmutatni, de általános szabály, hogy 15 évnél régebbre ne menj vissza időben.

Ha azonban friss diplomás vagy, és pályakezdő munkát keresel a pénzügy területén, akkor nem is fog a HR-es sem hosszú szakmai múltat várni. Ebben az esetben a funkcionális önéletrajz típust ajánljuk, amely a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt. Ezt használva nem is kötelező a munkatapasztalat szekció. Amennyiben több tippre lenne szükséged pályakezdő önéletrajzod elkészítéséhez, kattints ide.

Érdemes a nyári gyakorlatokat, szakmai gyakorlatot, különböző vezetői képzéseket beleírni ide, amelyeket végeztél az egyetemen, vagy akár különböző egyetemi projekteket feltüntetni, amelyekben részt vettél.

Győzd meg őket, hogy nemcsak képzett vagy az alap pénzügy-számviteli feladatokhoz, de önálló és megbízható munkatárs is.

Így néz ki egy jól megírt szakmai tapasztalat rész a pénzügyi önéletrajzban.

Senior Könyvelő
ABC Cég, Budapest
2019. március – jelenleg

Főbb feladatok:

 • Felügyelni a cég pénzügyi nyilvántartását és pénzügyi riport készítése a CFO részére.
 • Pénzügyi analízis készítése a bankszámlakivonatok és egyéb tranzakciók alapján.
 • A könyvvizsgáló csapattal szoros együttműködés és az ellenőrzések egyeztetése.
 • A bérjegyzék disztribúciójában való segítség. A bérjegyzék készítését automatizáló folyamat fejlesztése, amellyel heti szinten a csapatnak 10 órát spóroltam meg.
 • Felügyelni a három gyakornok pénzügyi feladatait.

Junior Könyvelő
ABC Cég, Budapest
2015. július – 2019. február

Főbb feladatok:

 • Frissíteni a pénzügyi nyilvántartásokat a napi bevételekkel és kiadásokkal, és ellenőrizni azokat.
 • A számlák és banki tranzakciók iktatása.
 • 3 millió forintos spórolás azzal, hogy felfedeztem egy riportálási hibát.
 • A bérjegyzék készítő csapat támogatása a kiadások és a házi pénztár menedzselésében.
 • Heti és havi pénzügyi riportok készítése határidőre.

Ha számok és teljesítmény indexek segítségével alátámaszthatod az eredményeidet, akkor ne is hezitálj, hogy megtedd.

Tanulmányok és végzettségek a pénzügyes önéletrajzban

Magyarországon el kell végezni egy Pénzügy-számvitel alapszakot ahhoz, hogy valaki egy pályakezdő pénzügyi pozíciót megcsíphessen. Ennek ellenére azonban bármilyen más végzettség is segíthet a karriered elindításában, legyen szó OKJ-s tanfolyamokról vagy akár középiskolás, közgazdász szakirányról.

A tanulmányok felsorolása esetén is használd a fordított időrendi sorrendet, és lehetőleg a különböző plusz könyvelői, pénzügyes képzettségeket is írd bele. Mindenképp szerepeljenek:

 • Szak neve
 • Intézmény neve, ahol végezted
 • Mikor végezted el.
 • Hol, melyik városban.

Ha pedig pályakezdő vagy, akkor a különböző kurzusokat is sorold fel, főbb tárgyakat. Figyelj arra, hogy ebben az esetben is mindenképp releváns legyen a megpályázott pozícióhoz, már csak a kulcsszavak miatt is!

Példa

Tanulmányok

CMA – Minősített Könyvelő Vezető
2019. szeptember – 2020. december

CPA – Minősített Könyvvizsgáló
2015. november – 2016. szeptember

Tanulmányok

Pénzügy-számvitel alapszak
Budapesti Gazdasági Egyetem
Végzés éve: 2015. Cum Laude

Szakmai képességek és készségek

A készségek, képességek szekció az, amelyben a legtöbb kulcsszót találod meg. Ezek azok a személyiségjegyek, különböző szakmai ismeretek, amelyek elengedhetetlenek a pozíció betöltéséhez. Minél több van meg nálad, annál jobb.

Kettébonthatjuk ezeket személyiségjegyekre és szakmai ismeretekre. Előbbiek a soft eskillek, vagyis azon tulajdonságok, amelyeket nem tudsz megtanulni, inkább csak fejleszteni. Utóbbiak pedig a hard eskillek, vagyis a szakmai tudás, ismeretek. Ezeket általában az egyetemen tanulsz meg, ez a szakmai csínja-bínja. Nagyrészét viszont biztosan a munkahelyen fogod tudni elsajátítani. Azt is leírhatod, hogy melyik pénzügyi szoftvert használod. Az olyan elsajátított tudás, mint a költségvetés tervezés, profit és veszteség tervezése és a problémamegoldó képesség szintén hasznos és keresett a pályán.

Példa

Készségek, képességek

 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Pontosság
 • Megbízhatóság
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Problémamegoldó képesség
 • Analitikus szemléletmód
 • Terhelhetőség
 • Önálló munkavégzés
 • RLB könyvelő program ismerete
 • SAP program ismerete
 • Nexon ismerete
 • Angol nyelvtudás

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen szekciókat tegyünk a pénzügyes önéletrajzba?

Az alapvető részek a pénzügyi önéletrajzban a következők:

Személyes adatok: Ez tartalmazza az olyan fontos információkat, mint név, telefonszám, email cím és lakcím.

Szakmai bemutatkozó: Ez egy rövid bekezdés, ami összefoglalja a szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeket. Pályakezdők pedig ehelyett írhatnak karriercél meghatározó bemutatkozót.

Szakmai tapasztalat: Részletes leírása az eddigi munkahelyeidről és munkáidról.

Tanulmányok és végzettségek: Itt felsorolhatod, hogy hol diplomáztál, valamint olyan egyéb tanfolyamokat és kurzusokat, amelyeket elvégeztél a karriered során.

Készségek, képességek: Egy pénzügyes kolléga számára nagyon fontos, hogy bulletpontokba szedve láthatóak legyenek a megpályázott pozícióhoz szükséges technikai és úgynevezett soft skillek.

Emellett sokszor találkozhatsz azzal, hogy motivációs levelet kérnek. Az olyan egyéb szekciók, mint a referenciák és a karriercélok (ha az elejére szakmai bemutatkozót írtál) szintén belekerülhetnek.

Milyen karriercélok kerülhetnek egy pénzügyes önéletrajzba?

A karriercél meghatározás egy pénzügyes önéletrajzban akkor ideális, ha még pályakezdő vagy, például most végzel vagy fogsz végezni az egyetemen, így nincs, vagy nagyon minimális a szakmai tapasztalatod.

A jó karriercél meghatározás bemutatja, hogy hogyan tudod kamatoztatni a megszerzett pénzügyi tudásodat az első munkádban.

Milyen alapvető készségek és képességek szükségesek egy pénzügyes számára?

Ezekre az alapvető készségekre van szükséged:

 • Könyvviteli ismeretek
 • Könyvelés előkészítése
 • Jövedelemigazolások elkészítése
 • Pénzügy-számviteli analitika és menedzsment
 • Figyelem
 • Szakértői tudás az adóbevallások elkészítéséről
 • Analitikus szemléletmód
 • Csapatmunka
 • Jó kommunikációs készség
 • Pénzügyi rendszerek ismerete
 • Pénzügyi elemzések készítése
 • Adóbevallás készítés

Kezdj el dolgozni a pénzügyes önéletrajzodon most az önéletrajz szerkesztőnk segítségével!