Pénzügyes önéletrajz példák

A pénzügy egyike a legnépszerűbb diplomáknak Amerikában, és nem véletlenül. Ahogy nő a US gazdasága, úgy emelkedik a könyvelők és könyvvizsgálók foglalkoztatási rátája is, előreláthatóan 2019 és 2029 között 4 százalékkal.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Azt már talán nem is kell mondanunk, hogy a munkaerőpiaci verseny pedig igazán kemény tud lenni, még a pályakezdők számára is, de főként a magasabb vezetői szinten.

Ahhoz, hogy kitűnj a többiek közül, nem elég, ha felsorolod a képességeidet és a szakmai tapasztalataidat. Az önéletrajzodnak beszélnie kell helyetted, hogy miért te lennél a tökéletes választás a pozícióra.

Ez az útmutató a pénzüggyel, könyveléssel foglalkozóknak mutat önéletrajz példákat, amely segít az interjúra való bejutásban.

Tartsd észben, hogy a könyvelői önéletrajznak informatívnak kell lennie, de eközben olvashatónak is kell maradnia.

Ehhez megmutatjuk a legjobb önéletrajz formákat. Megtanítunk arra, hogy hogyan hangsúlyozd a releváns készségeidet és képességeidet, szakmai tapasztalatodat, a legmegfelelőbb kulcsszavakat használva.

Az alap útmutató a Könyvelői önéletrajzhoz

Vizsgáljuk meg mondatról mondatra a könyvelői önéletrajzokat, hogy pontosan mit is kereshet benne egy munkáltató.

A szakmai bemutatkozó

Diplomás Könyvelő és Senior Pénzügyi Szakember jelenleg az Y cégnél, több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal. Egy új számviteli rendszer fejlesztésének vezetője, amely az automatikus riport készítéssel heti szinten a csapatnak 10 órás munkát spórolt meg. Szakember az év végi elszámolások és az éves költségvetés tervezésben.

A szakmai bemutatkozó az első dolog, amire rápillant a HR-es. Éppen ezért szerepel a pénzügyes önéletrajz legtetején, hiszen egy rövid bepillantást nyerhet általa az olvasó a szakmai tapasztalatokba, készségekbe és képességekbe, amelyek fontosak lehetnek a megpályázott pozícióhoz.

Ennek a résznek meg kell győznie a munkáltatót arról, hogy az egész önéletrajzodat elolvassa.

Alapvetően el kell adnod magad és a pénzügyi tudásodat egy rövid bekezdés alatt, hogy észrevegyen a HR-es vagy a munkáltató.

Szóval, hogyan írj valódi szakmai bemutatkozót?

Először is olvasd el újra az álláshirdetést. Nézd meg, melyik specifikus pénzügyi feladatot kellene végezni. Emellett azt is olvasd el, hogy milyen készségekkel és képességekkel rendelkező jelölteket várnak.

Ezek után, szabd személyre a már meglévő szakmai tapasztalatodat. Legyél részletes és csempészd bele azokat a kulcsszavakat, amiket a hirdetésben is megtalálsz.

El ne felejtsd kiemelni a releváns pénzügyi végzettséget vagy olyan elismeréseket, amelyek növelik az esélyeidet.

Végül de nem utolsósorban írj egy megbabonázó rövid levelet arról, hogy miért te lennél az ideális jelölt.

Használj cselekvő igéket, amelyekkel demonstrálhatod a képességeidet. Ha pedig van rá lehetőséged és vannak adataid, akkor számokkal támaszd alá a kompetenciádat.

Tartsd fejben, hogy zárd rövidre, és csak a lényeget írd le. Amennyiben senior pénzügyi pozícióra vagy valamilyen vezetői pozícióra jelentkezel, akkor a hangnem sugározza a megbízhatóságot és magabiztosságot.

Szakmai bemutatkozó példa

Diplomás Könyvelő és Senior Pénzügyi Szakember jelenleg az Y cégnél, több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal. Egy új számviteli rendszer fejlesztésének vezetője, amely az automatikus riport készítéssel heti szinten a csapatnak 10 órás munkát spórolt meg. Szakember az év végi elszámolások és az éves költségvetés tervezésben. Szoros együttműködés a költségtervezői csoporttal és egy új számviteli rendszer fejlesztésében való részvétel, amely összesen évi 25 000 dollárt spórolt meg a cégnek.

Mindig kezdd a mostani munkahelyeden betöltött pozíciód megnevezésével, és csak utána sorold fel az eredményeidet.

Ha még lennének kérdéseid, nézd meg a mélyebb útmutatónkat a megnyerő bemutatkozó írásáról.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat rész megírása egy pénzügyi önéletrajzban elengedhetetlen. 

Elhiheted, a HR–es biztosan  átfürkészi ezt a részt, úgyhogy sok időt kell eltöltened a megírásával, és hogy a részletek hitelesek legyenek. Végülis, ez a rész bizonyítja, hogy valóban pénzügyi szakember vagy.

Egy konzisztens formátumot kell követned, amikor olyan információkat írsz, mint a dátum, cégnév, pozíció, feladatkörök és az elismerések. 

Néhányan azt részesítik előnyben, ha a legelejére, a pozíció elé írod a dátumot, mások pedig azt, ha először a beosztást tünteted fel. Végső soron ez rajtad áll, csak biztosan legyen érthető és egységes. 

A munkahelyeidet fordított időrendi sorrendben írd, amely azt jelenti, hogy a legfrissebbet írod legfelülre. 

Ha már nagyon hosszú a munkahelyeid listája, nem szükséges az összeset felsorolni. A legfrissebb 3-5 darabot érdemes megmutatni.

Ha azonban friss diplomás vagy, és pályakezdő munkát keresel a pénzügy területén, akkor nem is fog a HR-es sem hosszú szakmai múltat várni. 

Helyette érdemes inkább a nyári gyakorlatokat, szakmai gyakorlatot, különböző vezetői képzéseket beleírni, amelyeket végeztél az egyetemen, vagy akár különböző egyetemi projekteket feltüntetni, amelyekben részt vettél. 

Győzd meg őket, hogy nemcsak képzett vagy az alap pénzügy-számviteli feladatokhoz, de önálló és megbízható munkatárs is. 

Így néz ki egy jól megírt szakmai tapasztalat rész a pénzügyi önéletrajzban. 

Senior Könyvelő
ABC Cég, Budapest
2019. március – jelenleg

Főbb feladatok:

 • Felügyelni a cég pénzügyi nyilvántartását és pénzügyi riport készítése a CFO részére
 • Pénzügyi analízis készítése a bankszámlakivonatok és egyéb tranzakciók alapján A könyvvizsgáló csapattal szoros együttműködés és az eltérések megoldása, ha valamit találtak az ellenőrzésen
 • A bérjegyzék disztribúciójában való segítség. A bérjegyzék készítését automatizáló folyamat fejlesztése, amellyel heti szinten a csapatnak 10 órát spórolt meg
 • Felügyelni a három gyakornok pénzügyi feladatait

Junior Könyvelő
ABC Cég, Budapest
2015. július – 2019. február

Főbb feladatok:

 • Frissíteni a pénzügyi nyilvántartásokat a napi bevételekkel és kiadásokkal, és ellenőrizni azokat
 • A számlák és banki tranzakciók iktatása
 • 20.000 dolláros spórolás azzal, hogy felfedeztem egy riportolási hibát
 • A bérjegyzék készítő csapat támogatása a kiadások és a házi pénztár terén
 • Heti és havi pénzügyi riportok készítése határidőre

Ha számok és teljesítmény indexek segítségével alátámaszthatod az eredményeidet, akkor ne is hezitálj, hogy megtedd.

Tanulmányok és végzettségek

Magyarországon el kell végezni egy Pénzügy-számvitel alapszakot ahhoz, hogy valaki egy pályakezdő pénzügyi pozíciót megcsíphessen. 

Ennek ellenére azonban bármilyen más végzettség is segíthet a karriered elindításában. 

Mennyire fontos ez?

Az adatok szerint egy junior pénzügyi munkatárs átlagosan 45,183 dollárt keres évente. 

Másrészről pedig, a menedzser pozíciók csak olyanok számára elérhetőek, akik még egyéb képzéseket és tréningeket is elvégeztek, így sokkal nagyobb összeget, évi 75.624 dollárt keresnek. 

Hogyan listázd a tanulmányaidat és egyéb végzettségeidet? Egy pénzügyi önéletrajzban az a legjobb, ha az egyéb más végzettségekkel kezded. 

Önéletrajz példa

CMA – Minősített Könyvelő Vezető
2019. szeptember

CPA – Minősített Könyvvizsgáló
2015. november

Tanulmányok

Pénzügy-számvitel alapszak
Budapesti Gazdasági Egyetem
Végzés éve: 2015. Cum Laude

Szakmai képességek és készségek

A készségek, képességek szekció kihangsúlyozza azt, ami releváns és megtalálható az álláshirdetésen is. 

Példának okáért az egyik legfontosabb képesség a figyelmesség. Emellett még a jó kommunikációs készség megjelenítése is értékes képesség. 

Azt is leírhatod, hogy melyik pénzügyi szoftvert használod. Az olyan elsajátított tudás, mint a költségvetés tervezés, profit és veszteség tervezése és a problémamegoldó képesség szintén hasznos és keresett a pályán.

Ebben a szekcióban a megfelelő kulcsszavak használatának megtalálása a legfontosabb. Nézd meg ezt a videót, hogy hogyan használd  a kulcsszavakat az önéletrajz írásban. 

Legjobb önéletrajz formátum

Miért fontos a megfelelő önéletrajz sablon kiválasztása?

Nemcsak, hogy könnyebben és gyorsabban készíted el az önéletrajzodat, de abban is segít, hogy felkeltsd a HR-es figyelmét a jelentkezésedre. 

A mai modern életben az igazán nagy cégek ATS-t, vagyis egy jelentkezést kiszűrő szoftvert használnak – ezen keresztül kapják meg a jelentkezést. Más szavakkal, nagyon óvatosan kell kiválasztanod az önéletrajz formátumot, hogy az megugorja az ATS elvárásait.

Miután az ATS szűrésén átjutottál, akkor a HR-esek megnézik a profilodat és az önéletrajzodat. 

Egy egyszerű, letisztult sablonnal nem lőhetsz mellé. Ezt láthatod visszaköszönni minden pénzügyi önéletrajz sablonon. 

Az egyik blogunkon már megmutattuk a különböző önéletrajz formátumokat, hogy megtaláld azt, ami a legközelebb áll hozzád. 

Legjobb pénzügyes önéletrajz sablonok (pályakezdők részére)

Karriercél

Az XY cégnél pályakezdő pénzügyes pozíciót keresek, Könyvvizsgáló minősítéssel. Képes vagyok hosszú órákon át dolgozni, erős analitikus szemléletmóddal és nagy odafigyeléssel rendelkezem. 

Félsz, hogy nem tudod elkészíteni az önéletrajzodat azért, mert nincs szakmai tapasztalatod? Nem kell!

Vedd figyelembe, hogy a HR-esek nem várják el a pályakezdőktől hogy hosszú és kiterjedt önéletrajzzal rendelkezzenek. 

Egy fontos dolgot kell itt kiemelned: hogy jól teljesítettél a tanulmányaid alatt, és megmutatni azokat a készségeket és képességeket, amelyeket egy új munkatársban keres a cég. 

Emellett könnyedén változtathatsz a pénzügyes önéletrajzodon.

Például ahelyett, hogy szakmai bemutatkozót készítesz, írj egy megfogalmazható célt az önéletrajzodba. Ez utóbbi mutatja meg a munkáltatónak, hogy milyen karrier céljaid vannak, amikor belépsz az ajtón. 

Érdemes ezeket a célokat mindig személyre szabni az adott pozícióhoz. Meg kell ismerned a képességeidet, és azokat megmutatni a munkáltatónak, miközben a céget magát és a pozíciót a cél részévé teszed. 

Végül pedig, a formális szakmai tapasztalatok helyett a nyári gyakorlatról is írhatsz. 

Azokról az iskolai különórákról, kurzusokról, tréningekről is írhatsz, amelyeken az egyetem alatt vettél részt. Emeld ki az olyan készségeket, mint hogy képes vagy irányítani és egyben csapattag is lenni, kritikus gondolkodás, asszertivitás és fegyelem jellemez téged. 

Ha ötleted sincs, hogy hogyan kezd az önéletrajz megírását, akkor a lent található önéletrajzi sablonok közül válassz egyet útmutatóként – így elkészítheted életed első pénzügyes önéletrajzát. 

Példa egy karriercél meghatározásra a pénzügyes önéletrajzban

Célom az XY cégnél egy Minősített Könyvvizsgálóként egy pénzügyi pozíció megszerzése. Képes vagyok hosszú órákon át dolgozni, erős analitikus szemléletmóddal és nagy odafigyeléssel. Magasszintű MS Office tudás, főleg Word, Excel és PowerPoint területen. 

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Itt találhatsz választ a leggyakoribb olvasói kérdésekre…

Milyen szekciókat tegyünk a pénzügyes önéletrajzba?

Az alapvető részek a pénzügyi önéletrajzban a következők:

Header. Ez tartalmazza az olyan fontos információkat, mint név, telefonszám, email cím és lakcím. 

Szakmai bemutatkozó. Ez egy rövid bekezdés, ami összefoglalja a szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeket. Pályakezdők pedig ehelyett írhatnak karriercél meghatározó bemutatkozót. 

Szakmai tapasztalat. Egy részletes leírása az eddigi munkahelyeidről és munkáidról. 

Tanulmányok és végzettségek. Itt felsorolhatod, hogy hol diplomáztál, valamint olyan egyéb tanfolyamokat és kurzusokat, amelyeket elvégeztél a karriered során. 

Készségek, képességek. Egy pénzügyes kolléga számára nagyon fontos, hogy bulletpontokba szedve láthatóak legyenek a megpályázott pozícióhoz szükséges technikai és úgynevezett soft skillek. 

Emellett sokszor találkozhatsz azzal, hogy motivációs levelet kérnek. Az olyan egyéb szekciók, mint a referenciák és a karriercélok (ha az elejére szakmai bemutatkozót írtál) szintén belekerülhetnek.  

Milyen karriercélok kerülhetnek egy pénzügyes önéletrajzba?

A karriercél meghatározás egy pénzügyes önéletrajzban akkor ideális, ha még pályakezdő vagy, például most végzel vagy fogsz végezni az egyetemen, így nincs, vagy nagyon minimális a szakmai tapasztalatod. 

A jó karriercél meghatározás bemutatja, hogy hogyan tudod kamatoztatni a megszerzett pénzügyi tudásodat az első munkádban. 

Hogyan írjak pénzügyi CV-t?

Ahhoz, hogy megírhasd a pénzügyes CV-t, kövesd az itt található leírást. Hogy megkönnyítsük a dolgokat, válassz egyet a rengeteg pénzügyes önéletrajz sablon közül, amit megtalálhatsz a honlapunkon. Ne felejtsd el, hogy minél több mérhető eredménnyel töltsd meg. 

Milyen alapvető készségek és képességek szükségesek egy pénzügyes számára?

Ezekre az alapvető készségekre van szükséged:

 • Könyvviteli ismeretek
 • Könyvelés előkészítése
 • Jövedelemigazolások elkészítése
 • Pénzügy-számviteli analitika és menedzsment
 • Figyelem
 • Szakértői tudás az adóbevallások elkészítéséről
 • Analitikus szemléletmód
 • Csapatmunka
 • Jó kommunikációs készség
 • Pénzügyi rendszerek ismerete
 • Pénzügyi elemzések készítése
 • Adóbevallás készítés

Kezdj neki az önéletrajz szerkesztőnk segítségével

Használd önéletrajz szerkesztőnket, hogy nagyobb eséllyel menj át az első akadályon. Önéletrajz sablonaink tárházából választhatsz. Ne felejtsd el a motivációs levél elkészítését se, ami illik az önéletrajzod stílusához.