Tanári motivációs levél

A tanári pályához is elengedhetetlen egy jó motivációs levél, hiszen az intézményvezetőnek látnia kell, hogy mennyire viselkedsz jól a gyerekekkel. A tanár pálya valódi hivatás, szenvedélyt és elhivatottságot kell tudnod felmutatni ahhoz, hogy megszerezd álmaid állását.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A motivációs megírásához adunk most egy útmutatót, amely segítségével lépésről-lépésre végig követheted, hogyan legyen igazán ütős. Egy szuper motivációs levél, és azonnal tiéd az állás!

Tartalomjegyzék

Motivációs levél tanári álláshoz

Gondolhatod azt, hogy mégis mi szükség a motivációs levélre, ha küldesz önéletrajzot. Az önéletrajz ugyanis megmutatja a szakmai hátteredet, előéletedet, és a tanulmányaidat is, de mindezt vázlatosan teszi. A motivációs levél abban segít, hogy még több mindent meg tudhasson rólad a leendő munkaadó, amolyan hosszabb bemutatkozás. A célja, hogy kiegészítse az önéletrajzot, olyan információkat osszon meg rólad, amely abban nem szerepel.

A motivációs levél segít abban, hogy olyan oldaladat mutasd meg, amelyet másképp az iskola vezetője nem látna. A legfontosabb azonban, hogy nyilvánvalóvá váljanak a készségek, képességek, mentalitás, nevelési attitűd és a szakma iránti szenvedély és elhivatottság.

Tanári motivációs levél minta

Jelen Zsuzsanna
Köves utca 76. 2/11.
1001, Budapest

2022.04.15.

Jakab Mariann
Iskolaigazgató
Juhász Gyula Általános Iskola
Köveskert utca 32.
1004, Budapest

Tisztelt Jakab Mariann!

Jelen Zsuzsanna vagyok, és szeretném megpályázni a művészettörténeti tanári állást e nagymúltú ás neves általános iskolában. Biztos vagyok benne, hogy a tudásom és az értékrendszerem is megegyezik az iskola elvárásával.

Jelenleg 7 év szakmai tapasztalattal rendelkezem magyar irodalom és történelem tanárként. Tanulmányaimat az ELTE-n végeztem, a szakmai gyakorlatomat ezt követően a Waldorf Iskolában, a budapesti XI. kerületben végeztem, ahol az integratív módszertannal ismerkedtem meg. Mindezt követően úgy döntöttem, hogy elsajátítom a Waldorf tanítás alapjait is egy képzés keretein belül.

A Waldorf Iskolában maradtam tanítani, így a történelem és magyar irodalom tanítása vált a szenvedélyemmé. Hiszem, hogy a rugalmas, empatikus és toleráns tanítás a nevelés alapjait képezik, így ennek megfelelően tanítottam 12-14 éves korú diákjaimat.

A diákjaim közül ketten végeztek megyei, illetve országos történelem versenyeken az első három helyezettben, valamint az utóbbi két évben osztályfőnöki feladatokat is elláttam. Olyan iskolát keresek, ahol lehetőségem lenne művészeteket is tanítani a gyermekeknek, ezzel formálva a gondolkodásukat. Az elmúlt 3 évben ugyanis elvégeztem a művészettörténész képzést is a MOME egyetemen, így szeretném ezt az újfajta tudást használni a munkám során, és úgy vélem, erre lenne lehetőségem az Ön által vezetett iskolában.

Csatolva küldöm a szakmai önéletrajzomat, ezen motivációs levelet és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3620/454-1111 telefonszámon, vagy e-mailben az zsuzsanna.jelen@gmail.com email címen.

Köszönöm az időt, amit pályázati anyagom átnézésére szán, és remélem, lesz időnk személyesen is bemutatkozni. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Jelen Zsuzsanna

A tanári motivációs levél hossza, felépítése

A motivációs levél terjedelme nem több, mint 0,5-1 oldal. Ha ezt a hosszúságot meghaladod, akkor csökken az esélye annak, hogy elolvassák. Ez ugyanolyan formai megkötés, mint az, hogy a betűtípus a Times New Roman, Arial és Calibri, az elvárt betűméret pedig a 11-12-es.

Könnyen olvasható és áttekinthető legyen a motivációs levél, hiszen ezzel a dokumentummal próbálod meggyőzni a leendő munkáltatót, hogy te vagy az ideális munkaerő az állás betöltésére. A szakma iránti elhivatottságnak, alázatnak és a professzionalizmusnak kellene hangoznia a motivációs levélből, tehát ezeket tartsd szem előtt. Tanári pályára csak akkor érdemes lépni, ha igazán szereted a gyerekeket, és célod, hogy tanítsd a felnövekvő generációt. 

Ha még jobban ki akarsz tűnni a többi jelentkező közül, akkor érdemes ugyanolyan megjelenést, dizájnt választani, mint amilyen az önéletrajz is. Ehhez önéletrajz sablon használatát ajánljuk, így elérve azt, hogy ugyanolyan stílusú legyen a két dokumentum- Mindezzel azt is eléred, hogy ugyanolyan színek jelenjenek meg a két dokumentumban.

👉 A színek megjelenítése ugyanis nincs tiltólistán! Azt azonban tartsd szem előtt, hogy ne harsány színek legyenek, hanem inkább neutrális vagy pasztell árnyalatok. Emellett, érdemes végig gondolni azt, hogy melyik szín mit jelképez, mint például, a vörös agressziót, a szürke unalmat, a kék nyugalmat. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha mindehhez online önéletrajz szerkesztőt használsz.

💡 Tipp: Lehetőleg kerüld azt a megoldást, hogy lekicsinyíted a betű nagyságát 10-es méretre vagy még kisebbre, csak azért, hogy kiférj egy oldalra!

Ebben az esetben ugyanis garantált, hogy nem fogják elolvasni a motivációs levelet, hiszen lehet, hogy nem is tudják elolvasni, annyira kicsi a betűméret.

Motivációs levél pályakezdő tanárként

Tanárként, a tanári képzés során kötelező a szakmai gyakorlat megszerzése, így lényegében már nem vagy teljesen pályakezdő. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy lehetőleg funkcionális önéletrajz formátumot használj, valamint olvasd el a pályakezdő motivációs levél útmutatót, ahol szintén találsz példákat!

A tanári motivációs levél felépítése

A felépítés szempontjából több részre is bonthatjuk a motivációs levelet, ugyanis áll a címzésből, megszólításból, tartalmi, „fő részből” és az elköszönésből. Mindezt érdemes 4-5 bekezdésre tagolni a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Azt a megoldást azonban kerüld, hogy 1-2 mondatos bekezdésekre osztod fel, mert az megint csak hátráltatja az olvasót.

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalattal, eredményekkel, tanulmányokkal.
 • Motiváció bemutatása, és hogy milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek kiemelése.
 • Zárás, elköszönés.

Kiemelt fontosságú a címzés és az aláírás, emellett pedig a törzszöveget is további bekezdésekre illik bontani. A fenti motivációs levél minta segíthet abban, hogy hogyan nézzen ki a felépítés, és milyen információknak kell mindenképp szerepelniük.

Kezdd az elején – a címzés

A címzés elengedhetetlen egy motivációs levélben, és még a terjedelmi megkötésbe is beleszámít. Először a te adataidat (név, lakcím) írd, az kerül előre, majd jöhet a dátum, amikor írod, végezetül pedig a címzett adatai.

A címzett adataihoz ezek szükségesek: név, beosztás (valószínűleg intézményvezető vagy iskolaigazgató), az iskola címe. A címet kettő bontjuk: először az utca és házszám, alá pedig az irányítószám és a város kerül.

👉 Mivel az álláshirdetés nagy valószínűséggel a közszféra állásportálján lesz megtalálható, ezért könnyű lesz az intézményvezető/iskolaigazgató nevét és email címét megtalálni. Általában ugyanis vagy az ő iskolai email címére szükséges küldeni az önéletrajzot és a motivációs levelet, vagy pedig a titkársági email címre. A közszféra állásportálján ugyanis minden esetben meg van adva a Jelentkezés menete pontban!

HELYES
Kormos Kinga
Kulcs utca 45. 3/45.
1001, Budapest

2022.03.13.

Jankó Mária
Intézményvezető
Kiss Pál Általános Iskola
Kulcs utca 77.
1002, Budapest

A megszólítás a tanári motivációs levélben

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a szöveg, hiszen ez egy hivatalos levél. A helyes megszólítás a Tisztelt, és ezt követi az intézményvezető/iskolaigazgató teljes neve. Amennyiben egyáltalán nincs feltüntetve név, akkor a Tisztelt Uram/Asszonyom az elfogadott megszólítás, a keresztnevén egyáltalán nem ajánlott megszólítani. Ne téveszd szem elől, hogy ez egy formális, hivatalos levél, nem egy baráti.

📌 Tény: A megszólítás után mindig felkiáltójelet használunk a magyarban.

Ezek az elfogadott és megengedett megszólítások:

 • Tisztelt Dr. Nemes Gábor!
 • Tisztelt Kósa Lajos!
 • Tisztelt Hölgyem!
 • Tisztelt Uram!
 • Tisztelt Uram/Asszonyom!

Ezeket pedig lehetőleg kerüld:

 • Kedves Szabó Noémi!
 • Kedves Annamária!
📌 Tény: Becézni pláne nem illik, hiszen nem vagytok barátok!

A tanári motivációs levél bemutatkozása

A fő tartalmi rész előtt következzen a bemutatkozás. Ez a levél felütése, amelyben megírod, hogy hogy milyen állásra jelentkezel pontosan, és hol találtad az állást. Mindemellett már itt is feltüntethetsz motivációt.

HELYES
Tisztelt Abárdi Alex!

Nagy Anna vagyok, és szeretnék jelentkezni a Közigállások weboldalon meghirdetett matematika-fizika tanár állásra. Nagyon szívesen csatlakoznék egy ilyen nagymúltú és nagynevű iskolához, mint az Önöké.

👉 Érdemes kissé hízelegni a leendő munkáltatónak!

A tartalmi rész

A bemutatkozás után következik a legnehezebb rész: 2-3 bekezdésben bemutatni a karrieredet, eredményeidet, tanulmányaidat és képességeidet. Ebben a tartalmi részben kell ugyanis eladnod a tudásodat, és hogy miért érzed magad tökéletesnek a pozícióra. Bár a kísérőlevél felel azért, hogy egyáltalán megnyitják-e a motivációs levelet és önéletrajzot, mégis sok múlik ezen a részen.

Nézzük, miről írj ebben a 2-3 bekezdésben:

 • Motiváció, miért ide jelentkezel, ha még nem írtad le a bemutatkozásban.
 • Mióta vagy a szakmában, hol dolgoztál eddig és mit, vagyis a szakmai tapasztalat bemutatása.
 • Milyen eredményeid vannak a területen?
 • Milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel?
 • Milyen végzettséged van?
📌 Tény: A tanulmányokat különösen fontos megemlíteni, mert releváns tanulmány nélkül nem válhatsz tanárrá. A tanári képzés egy ötéves képzés, amely során tudsz szakosodni, hogy olyan tárgyat taníts, amit szeretsz. Mindemellett azonban a gyerekek szeretet elengedhetetlen!

Így fog mindez kinézni a motivációs levélben:

HELYES
Jelenleg 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem matematika-fizikai tanárként. Tanulmányaimat az ELTE Tanárképzőjén végeztem és kiváló eredménnyel végeztem. A szakmai gyakorlatomat ezt követően a Kun János Általános Iskolában végeztem, ahol matematikát és fizikát oktattam általános iskola 6-7. osztályos tanulóknak. Itt sajátítottam el ezt a rugalmas és asszertív kommunikációs készséget, amelyre szükség van a tanári pályán.

Az elhelyezkedést követően, amely szintén a szakmai gyakorlatomat végzett iskolában történt, mert megajánlották a matematika-fizikai tanár pozíciót, volt alkalmam tanárként és emberként is fejlődni. A tanári szakma egy hivatás, amelyhez hozzátartozik a tudás átadása is, valamint az, hogy a gyermekek fizikai és lelki fejlődése mindennél fontosabb. Elengedhetetlen, hogy egy tanár rugalmas, kreatív, szorgalmas és terhelhető legyen ahhoz, hogy megtanuljon a gyermekek nyelvén kommunikálni. A tudás átadása a szakma egyik része, a másik inkább az a képesség, hogy érdekessé váljon a tananyag általunk. Az adminisztrációs munka részeként úgy döntöttem, hogy több rendezvényt is szervezek, mint például a ballagási ünnep és a  Madarak és Fák napja. Utóbbi során az osztályom minden évben megkapja a szemét szedésért járó elismerést a várostól, mert mi egész hétvégén dolgozunk az utcák tisztaságáért. Hiszek abban, hogy a gyermekek saját tapasztalataik révén képesek a világot megismerni, és hogy sosem késő az értékek által kikövezett úton elindítani őket.

Olyan munkahelyet keresek, ahol lehetőségem van kisebb osztályokkal dolgozni és a kreatívabb szemléletet képviselni. A Montessori Iskola rugalmassága, művészetekhez való hozzáállása és nyitott, kreatív szelleme úgy gondolom, hogy remek alapot ad a gyermekeknek, ezért szeretnék az iskolai tantestület részesévé válni.

Érdemes utána nézni az intézménynek az interneten. Ez azt mutatja, hogy tisztában vagy az iskola szemléletével, víziójával és hitrendszerével, és mindez tökéletesen egybevág azzal, amit te is képviselsz. A pályázat elbírálásánál különösen fontos az is, hogy megtudd mutatni, hogy milyen nevelési attitűddel és tanítási módszertannal dolgozol. Bár ezekre rákérdezhetnek a személyes beszélgetés során is, nem árt, ha előre megadod.

A konklúzió, vagyis összefoglalás

A konklúzió az az utolsó két-három mondat, amivel még alátámasztod azt, hogy miért is vagy tökéletes jelölt. Említs meg még néhány készséget és képességet, akár további hízelgés is bevethető! A legfontosabb, hogy magabiztos legyél, és csak olyat írj a levélbe, ami valós! Az, hogy milyen képességek megléte fontos az iskola számára, megtalálható az álláshirdetésben. Akár azt is megadhatod itt, hogy miért váltasz, de ezt profi módon tedd. Az előző vagy jelenlegi munkahely szidása nem fér bele! 

HELYES
Az a kreatív, rugalmas szemlélet, ami iskolájukra jellemző, és az a fajta környezetvédelem és felelős gyermek nevelés az, ami miatt úgy érzem, szeretnék a tantestület tagja lenni. Terhelhető, adminisztrációs munkákban is jártas és lelkes, motivált pályakezdő tanár vagyok, így bízom abban, hogy lesz alkalmam egy személyes beszélgetésre is.

Elköszönés, zárás

A zárás néhány utolsó mondat, ami összefoglalja azt, hogy milyen dokumentumokat csatoltál. Itt a csatolt dokumentumok felsorolása esetén érdemes azt is elmondani, hogy nyitott vagy arra, hogy keressenek és várod, hogy találkozzatok.

HELYES
Pályázati anyagom tartalmazza a szakmai önéletrajzomat, ezen motivációs levelet és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3620/777-8888 telefonszámon, vagy e-mailben az gizella.toth@gmail.com email címen.

Köszönöm az időt, amit pályázati anyagom átnézésére szán, és remélem, lesz időnk személyesen is bemutatkozni. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Tóth Gizella

Elköszönési formaként ezeket használd, majd vessző következik minden esetben, aláírásként pedig a teljes neved:

 • Üdvözlettel
 • Tisztelettel

További ütős tippek az önéletrajz megírásához

 • Tanárként érdemes minden egyes tantárgyat megnevezni, amelyet elvégeztél minorként.
 • Minden egyes jelentkezés előtt írj új motivációs levelet. Ez segít abban, hogy hiteles legyen a motivációs levél, és mindehhez segítséget nyújt a cikkünkben látható motivációs levél minta.
 • A tökéletes helyesírás elengedhetetlen, akárcsak az önéletrajzban is.
 • A szakmai önéletrajz ne maradjon le, és nyugodtan tegyél rá utalást is, például, ha azt írod, hogy “Amint az szakmai önéletrajzomban is látszik…”.
 • Legyél alázatos, és süssön belőled a szakma szeretetet! Gondolj bele, hogy az intézményvezetőt meg kell arról győznöd, hogy a szülők gyermeke szuper helyen van nálad!
 • Mindig legalább 4-5 képességet is említs meg, ami jellemző rád, és ezeket keresd ki az álláshirdetésből, ugyanis kulcsszavak lehetnek.
 • Érdemes a hitvallásodat, nevelési attitűdödet is megmutatnod, akkor előnyhöz juthatsz a többi jelölttel szemben.

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

A motivációs levél tanári álláshoz elengedhetetlen, és kezdésnek a szakmai önéletrajz adhat támpontot és segítséget. A motivációs levél megjelenése lehetőleg egyezzen az önéletrajzéval, így ha sablont használsz, akkor előnyre tehetsz szert. A sablonban ugyanis össze tudod hangolni a két dokumentum megjelenését. A motivációs levél fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a szakmai előéletedet. Mindemellett a tanulmányokat, készségeket, képességeket, és tanár lévén a nevelési, tanítási attitűdödet is meg tudod mutatni.

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással. A megszólítás minden esetben a “Tisztelt”, és becézésnek nincs helye, valamint felkiáltójelet használunk a magyarban. Ezután következhet 2-3 mondatban, hogy ki vagy, és hogy hol találtad a pozíciót. A fő tartalmi rész, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, képességeket is megmutatod, akár több bekezdésre is tagolható. A készségek, képességek, következnek, amelyek alátámasztják azt, hogy miért vagy ideális jelölt, valamint a motiváció se maradjon le.

Megemlítheted, hogy miért jelentkezel az állásra, de semmiképp ne szidd az előző munkahelyet, és személyes okokat se sorolj fel. Ezután a motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, ezt magabiztos, de alázatos módon. Kerüld az önfényezést, sorold fel, milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, majd tiszteletteljesen köszönj el, és írd alá.

Készen állsz a tanári motivációs levél megírásához?