A tanár önéletrajz

A tanári pálya óriási felelősség, ezért nagy hivatástudatot igényel. A jövő generációit oktatni évtizedeken át, megadni nekik azt a szellemi táplálékot, amire szükségük van a felnőtté váláshoz, kimerítő és hálás feladat egyben.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

A tanári pályához is elszántság kell, akárcsak az önéletrajz megírásához – nem hibázhatunk. Az önéletrajz az, ami elindít a pályán, amelyre a sok évi egyetemi képzés felkészített.

Lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes tanári önéletrajz, amellyel kitünhetsz a többi jelölt, és megszerzed az álommunkát!

Tartalomjegyzék

Tanár önéletrajz minta

Személyes adatok

Jakab Márta
Matematika – fizika tanár
Telefonszám: 0630/111-5678
Email: jakabmarta@gmail.com
Lakcím: 1071, Teréz utca 41.
Születési hely, idő: 1990. 03. 27. Debrecen

Magamról

Empatikus és toleráns, nagy teherbírással és 6 év szakmai tapasztalattal rendelkező matematika és fizikai szakos tanár vagyok. A gyermekek kíváncsisága motivál, hogy segíthessek nekik a logikájuk fejlesztésében. Olyan nyitott és támogató munkahelyet keresek, ahol van lehetőségem a speciális tanítási módszereket is alkalmazni.

Szakmai tapasztalat

Matematika tanár
Vadaskert Általános Iskola
2017. Szeptember – 2021. május
Debrecen

Feladatok:

 • Matematika oktatás általános iskola 3.- 4. osztályos tanulók számára.
 • Napközi vállalása.
 • Osztályfőnöki munka végzése két osztályban is.
 • Matematika korrepetálás vállalása heti kétszer, napköziben.

Fizika tanár
Móricz Zsigmond Általános Iskola
2014. október – 2017. szeptember
Debrecen

Feladatok:

 • Fizika oktatás általános iskola 5.- 6. osztályban.
 • Matematika korrepetálás vállalása a heti két alkalommal, délutánonként.
 • Humán munkaközösség vezetője.

Tanulmányok

Tanár – matematika és fizika szakon
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2009.szeptember – 2014. május
Budapest

Képzések

Mentori szemléletû pedagógia a diákok sikerességéért
Oktatási Hivatal
2018. május – 2018. július
Debrecen

Montessori pedagógiai szemlélet
2016. augusztus – 2016. December
Montessori Pedagógusok Intézménye
Debrecen

Készségek, képességek

 • Szorgalom
 • Nagy teherbírás
 • Empátia
 • Nyitottság
 • Tolerancia
 • Precizitás
 • Matematika
 • Fizika
 • Montessori pedagógia

Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – alapszint

A tanár foglalkoztatottság Magyarországon

A tanár foglalkoztatottság Magyarországon

Számtalanszor olvashatjuk, hogy a tanári pálya napjainkban már veszélyben van, ugyanis nincs elég pedagógus. A meglévő tanárok nagy része nyugdíj közelében van, és nincs elég fiatal, aki a tanári pályát választaná.

Éppen emiatt azonban óriási az üresedés, így könnyen lehet tanárként munkához jutni. A pedagógus bértábla nem sok jóval kecsegtet, ugyanis a bruttó keresetük 203 000 forint. Mindez azonban még kiegészül a szakmai ágazati pótlékkal, valamint mindössze 33,5% adó terheli, így összességében már nem egy rossz fizetés.

Mindennek köszönhetően viszont munka van, amelyet a Közszféra Állásportáljára töltenek fel általában. Itt láthatjuk, hogy jelenleg is több, mint 500 nyitott pozíció várja az álláskereső tanárokat, így érdemes megpályázni egyet!

Hogyan írjunk tanári önéletrajzot?

A tanár önéletrajz esetén is az a legfontosabb, hogy rendezett és átlátható legyen. Tanárként precizitásra kell törekedni, így a helyesírás is kifogástalan legyen. Sok esetben kérnek a tanári állásoknál Europass önéletrajz típust. Amennyiben ezt kérik, mindenképp ilyet küldjünk el, mert ha nem felelünk meg, akkor biztosan nem jutunk tovább.

Ha azonban nem Europass küldését kérik, akkor maradjunk a klasszikus magyar önéletrajz formátumnál.  Ebben az esetben a munkahelyeket és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben soroljuk fel, vagyis a legutóbbival kezdjük a felsorolást, majd haladunk időben is visszafelé. 

Örök érvényű elv, hogy ne lépjük túl az egy oldal hosszúságot, ugyanis az biztosan nem kedvez a karrierünknek. Az intézményvezető nem fogja elolvasni, ha ennél hosszabb az önéletrajz. A betűtípus és a betűnagyság esetén a Calibri, Arial és New Times Roman, valamint a 11-12-es ajánlott.

A szekciókat mindig érdemes nagyobb és vastagabb betűvel elválasztani, hogy áttekinthető maradjon az önéletrajz.

📌A tanári pályánál mindig szükséges a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, valamint a tanári diploma és egyéb képzettségek, végzettségek fénymásolata. Az erkölcsi bizonyítványt megigényelheted online, és 1 hét alatt megérkezik a postán. Egy évben összesen 4 alkalommal igényelheted meg ingyenesen, utána pedig már felárat kell fizetned.

A tanári önéletrajz elrendezése

A tanár önéletrajz esetében is érvényes az, hogy a választott sablon adja meg a keretet. A Sydney sablon és a Határozott önéletrajz sablon is tökéletes választás, ráadásul mindegyikben felcserélheted a szekciók sorrendjét.

Szekciók tekintetében pedig 7 szekció szerepeljen, a lentebb látható sorrendben:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek és képességek
 • Egyéb képzések, végzettségek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatok megadásával

A személyes adatok elengedhetetlenek az önéletrajzban, hiszen ezen keresztül lát rá az intézményvezető a jelöltre, mint emberre. A név, pozíció (vagyis, milyen szakos tanár vagy), magán telefonszám és email cím megadása kötelező, ezen kívül pedig a lakcím és a születési hely, idő opcionális. Mindezek ellenére azonban ajánljuk a használatukat, hiszen ezáltal teljes képet kap rólad az intézményvezető.

Az email cím esetén a legideálisabb, ha a saját vezetéknevedből és keresztnevedből állítod össze. A túl hosszú, értelmezhetetlen, sok számot tartalmazó email címet nem kedvelik a munkaadók, hiszen nem vehető általa komolyan a jelölt.

HELYES
Példa

Személyes adatok

Jakab Márta
Matematika – fizika tanár
Telefonszám: 0630/111-5678
Email: jakabmarta@gmail.com
Lakcím: 1071, Teréz utca 41.
Születési hely, idő: 1990. 03. 27. Debrecen

Ajánlott a fénykép használata?

A fénykép használatát javasolni tudjuk, ugyanis ez segíti az intézményvezetőt, hogy teljes képet kaphasson rólad. Emellett azonban diszkrimináció is érhet, ha nem megfelelő a minősége. Mindenképp fehér háttér előtt (például a fal is megfelelő) készüljön, természetes sminkkel és hajjal, félmosollyal.

Elegendő, ha csak a mellkasig látszik a fotó, és lehetőleg egyszínű felső legyen rajtad.  Figyelj arra, hogy más ne szerepeljen a képen, éppen emiatt az olyan kép, amelyen le kellett vágni valakit a képről, nem lesz jó! 

A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzés, profil, magadról és karrieredről szóló szekció, míg a karriercél meghatározás inkább a jövőbeli céljaid, motivációd megadását jelenti. A személyes adatok alá kerül, így az első dolog, amit átolvas az intézményvezető, viszont érdemes utoljára megírni. Ennek oka, hogy ha már megírtad a teljes önéletrajzot, akkor leszel képes röviden, tömören összefoglalni a karrieredet.

Ennek a szekciónak emiatt tökéletesnek kell lennie, hiszen erről lesz egy összképe rólad az olvasónak, ez a rész “ad el” téged és a képességeidet. Szakszerűen, röviden, mindössze 3-4 sorban bemutatni önmagadat nem egyszerű, de nem is lehetetlen!

Példa szakmai összegzésre

HELYES
Magamról

Empatikus és toleráns, nagy teherbírással és 6 év szakmai tapasztalattal rendelkező matematika és fizikai szakos tanár vagyok. A gyermekek kíváncsisága motivál, hogy segíthessek nekik a logikájuk fejlesztésében. Olyan nyitott és támogató munkahelyet keresek, ahol van lehetőségem a speciális tanítási módszereket is alkalmazni.

HELYTELEN
Magamról

Szeretem a munkámat, de a nagyobb fizetés reményében váltanék. Célom, hogy többet keressek, kevesebb munkával.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

A karriercél meghatározás során inkább azt érdemes kiemelni, hogy milyen értéket tudnál nyújtani az intézménynek és a diákoknak. A céljaidat, képességeidet emeld ki, és azt, hogy mi motivál, hogyan tanítanád a gyerekeket. 

Példa

HELYES
Célom
Pályakezdő történelem szakos tanár vagyok, aki empatikus, toleráns, és remekül szót ért a gyerekekkel. A célom, hogy a történelmet a gyerekek ne csak megtanulják, hanem megértsék, tanuljanak belőle, ezért olyan iskolát kereset, ahol játékos módszerrel taníthatok.
HELYTELEN
Célom
Olyan munkahelyet keresek pályakezdő biológiai tanárként, ahova élvezek bejárni, és könnyen kijövök majd mindenkivel.

Utóbbi példában jól látható, hogy a jelölt csak arról mesél, hogy ő maga mit keres és mit szeretne, de arról nem, hogy mit tud nyújtani, miért lenne ő a legalkalmasabb a pozíció betöltésére.

A karriercél meghatározás tökéletesítése érdekében mindig gondolj arra, hogy milyen benyomást hagy az igazgatóban arról a személyről, aki készítette azt. El kell tudnod adni magad, így ne legyen rövid de hosszú sem, a 3-5 sor hosszúság pont elegendő.

Szakmai tapasztalatok megjelenítése a tanári önéletrajz szekciójaként

A szakmai tapasztalatok kulcsfontosságúak a tanári önéletrajz esetén. Bár pályakezdőként is könnyedén találni munkát, annyira nagy a hiány, de ha tudsz felmutatni tapasztalatot is, az mindenképp előnyt jelent. A tanári képzés végén egyébként van szakmai gyakorlat egy iskolában, azt mindenképp érdemes beleírni tapasztalatnak.

A tanári önéletrajzban arra kell koncentrálni, hogy milyen eredményeket, kompetenciákat szeretne látni az igazgató. Sokszor ezek szerepelnek az álláshirdetésben is.  Az olyanok:

 • kirándulást szerveztél vagy kísérőtanár voltál kiránduláson,
 • esetleg kulturális rendezvényeket szerveztél,
 • vagy az iskolaújság szerkesztésében
 • segítetted a diákokat

Mind kiemelendő a szakmai tapasztalatok között. Arra azonban figyelj, hogy olyan eredmény legyen, amely kapcsolódó a megpályázott pozícióhoz.

Használj a felsorolásban fordított időrendi sorrendet, vagyis a legfrissebb, legújabb munkahelyeddel kezd, és innen haladj visszafelé időben. Az elért eredményeket mindig tüntesd fel, így nagyobb eséllyel választ majd az igazgató.

A tapasztalat felsorolásnál mindig ezeket add meg:

 • Beosztás neve
 • Iskola neve
 • Időtartam, hogy mikor dolgoztál ott
 • Város neve
 • 3-5 bulletpontba szedve a feladataidat, feladatköreidet.
HELYES
Példa

Szakmai tapasztalat

Matematika tanár
Vadaskert Általános Iskola
2017. Szeptember – 2021. május
Debrecen

Feladatok:

 • Matematika oktatás általános iskola 3.- 4. osztályos tanulók számára.
 • Napközi vállalása.
 • Osztályfőnöki munka végzése két osztályban is.
 • Matematika korrepetálás vállalása heti kétszer, napköziben.

Fizika tanár
Móricz Zsigmond Általános Iskola
2014. október – 2017. szeptember
Debrecen

Feladatok:

 • Fizika oktatás általános iskola 5.- 6. osztályban.
 • Matematika korrepetálás vállalása a heti két alkalommal, délutánonként.
 • Humán munkaközösség vezetője.

Példa pályakezdő tanárok számára

Példa pályakezdő tanárok számára

A pályakezdő tanárok általában kissé meg vannak ijedve, hogy nincs milyen tapasztalatot beírni az önéletrajzba. Ettől azonban kell félni – bár ennél a szakmánál sem érdemes más munkát listázni, mint a tanári munkákat, a szakmai gyakorlatot nyugodtan be lehet írni. Ha azonban kevésnek érzed ezt, akkor ajánljuk a funkcionális önéletrajz formátumot. Ez a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, nem a szakmai tapasztalatra.

Példa

HELYES
Szakmai tapasztalat

Magyar nyelv és irodalom tanár tanár
Rácz Imre Általános Iskola
2021. július – 2021. szeptember
Szeged

Feladatok:

 • Magyar nyelv és irodalom tanítása 7.- 8. osztályos tanulóknak.
 • Napközi vállalása egy osztályban, heti három alkalommal.
 • Általános adminisztrációs feladatok ellátása.

Tanulmányok szekció a tanári önéletrajzban

A tanulmányok akkor kapnak igazán hangsúlyos szerepet, ha még nem rendelkezel kellő tapasztalattal. Ebben az esetben ugyanis a lehető legtöbb olyan tárgyat fel kell sorolni, amely a megpályázott álláshoz kapcsolódó. Általában az egyetemen, a pedagógus képzésen választhatunk minort és majort, így mind a kettőt érdemes felmutatni az önéletrajzban.

Olyan információkat is bele lehet írni, hogy milyen átlagod volt, vagy, ha esetleg valamilyen tantárgyból kiemelkedő teljesítményt nyújtottál. A tanár képzés egyetemi képzés, máshol nem lehet elvégezni. Ettől függetlenül azonban különböző módszertanokat el lehet sajátítani, és érdemes is.

Mindig fordított időrendi sorrendet használj ugyanúgy, mint a szakmai tapasztalatok felsorolása esetén. Ezek az információk pedig szerepeljenek benne:

 • A szak pontos megnevezése – beleértve a minor és major szakot is.
 • Az iskola neve, kar neve.
 • Az időtartam, amíg oda jártál.
 • A város neve, ahol végezted a tanulmányaidat.

Így kell kinéznie ennek a szekciónak, amennyiben már van néhány, a szakmához kapcsolódó munkahelyed:

Példa

HELYES
Tanulmányok

Tanár – matematika és fizika szakon
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2009. szeptember – 2014. május
Budapest

Ebben az esetben ugyanis nem szükséges felsorolni a legfontosabb néhány fontos információn kívül egyéb dolgokat. A munkatapasztalatod majd beszél helyetted!

A képzés vagy a munkatapasztalat az első?

Attól függően, hogy mennyi munkatapasztalattal rendelkezel, veheted előre a tapasztalatokat vagy a tanulmányokat tartalmazó szekciókat. Amennyiben már volt legalább egy munkahelyed, akkor azt részesítsd előnyben, ha viszont nem, akkor inkább a tanulmányokat. Utóbbi esetben a lehető legtöbbet mondj el a tanumányaidról: a tantárgyak, bármilyen kiemelkedő teljesítmény, versenyek, TDK, OTDK, esetleg HÖK munka.

Tanulmányok bemutatása a pályakezdők esetén

Pályakezdőként dönthetsz úgy, hogy a funkcionális önéletrajz formát választod, de mindenképp szükséged lesz a tanulmányok részletes bemutatására. Amennyiben, úgy gondolod, hogy, bár van szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatod, de inkább a tanulmányaidat érzed erősebbnek, akkor nyugodtan vedd azt előre. Ebben az esetben is sorolj fel minden, akár iskolán kívüli teljesítményt, projektet.

Példa

HELYES
Tanulmányok

Tanár – történelem és állampolgári ismeretek szakon
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2017. szeptember – 2021. május
Budapest

Kurzusok:

 • Történelemtanítás gyakorlata, gazdaság és társadalomtörténet, történeti kutatás és módszertan, társadalomtudományi oktatás integrációja az oktatásban.
 • Hallgatói Önkormányzat alelnök, rendezvényszervezői csapat koordinálása, költségvetési terv kidolgozása.

Készségek és képességek a tanár önéletrajzban

A készségek és képességek felsorolása mutatja meg igazán, hogy mire is képes a jelölt. Természetesen minden új munka érdekében el kell sajátítani új képességeket, de az biztos, hogy vannak adottak. Ezeket nevezzük a személyiségünknek, tulajdonságainknak, amelyek azt mutatják meg, hogy mennyire illünk vele a csapatba.

Egy tantestületben ugyanis elengedhetetlen, hogy a tanárok jól kijöjjenek egymással, valamint szót értsenek az adott korosztállyal. Azok az emberek mennek leginkább tanárnak, akik empatikusak, nyitottak és toleránsak, valamint könnyedén szót értenek másokkal. A tanítás, a jövő generációjának “felnevelése” nagy felelősség, és ezt egy tanárnak fel kell tudnia vállalnia.

Érdemes 6-8-at felsorolni a képességek közül, egyenlően elosztva a soft skillek és a hard skillek között.

Ezek felsorolása így néz ki az önéletrajzban:

Készségek, képességek 

 • Szorgalom
 • Nagy teherbírás
 • Empátia
 • Nyitottság
 • Tolerancia
 • Precizitás
 • Gyerekek szeretete
 • Matematika
 • Fizika
 • Montessori pedagógia
 • Adminisztrációs feladatok elvégzése
 • Történelem oktatás módszertan

Soft skillek és a hard skillek megjelenítése az önéletrajzban

A soft skillek azok, amelyek megmutatják, hogy beleillesz-e a csapatba, milyen ember vagy és értesz-e a gyerekekhez. Mi az, ami motivál, ami miatt bejárnál dolgozni. Ezeket a tulajdonságokat el nem tanulhatjuk, viszont fejleszthetjük.

Példa

Készségek, képességek

 • Szorgalom
 • Nagy teherbírás
 • Empátia
 • Nyitottság
 • Tolerancia
 • Precizitás
 • Gyerekek szeretete
 • Megbízható

A hard skillek azok a képességek, technikai tudás és jártasságok, amelyeket eltanulhatunk. Legyen szó számítógépes ismeretekről, valamilyen módszertanról, biztos, hogy itt kell megjeleníteni.

Képességek, készségek

 • Matematika
 • Fizika
 • Montessori pedagógia
 • Adminisztrációs feladatok elvégzése
 • Történelem oktatás módszertan
 • Felhasználó szintű számítógépes ismeretek
 • E-Napló vezetése
 • Angol nyelvtudás
 • B kategóriás jogosítvány
 • Microsoft Office

A nyelvtudás megjelenítése

A nyelvtudás megjelölése opcionális, de mindenképpen előnyt jelent, ha beszélsz nyelvet. Természetesen, ha nyelvtanár vagy, akkor kötelező megemlíteni, de abban az esetben a munkatapasztalatok, készségek és a tanulmányok szekcióban is meg kell.

Arra azonban figyelj, hogy nem elég magát a nyelvet felsorolni – meg kell jelölni azt is, hogy milyen szinten beszéled az adott nyelvet. Alapvetően három szintet különböztetünk meg, ezek pedig az alap-, közép-, illetve a felsőfok. Érdemes a nyelvet magát kiemelni vastag betűvel, hogy jól látható legyen.

Alább láthatsz példát, hogy hogyan sorold fel a nyelvtudást:

Példa

HELYES
Nyelvtudás
Angol – felsőfok
Német – alapszint

További szekciók

További szekció gyanánt érdemes felsorolni a képzéseket, amiket elvégeztél. Pedagógusként ajánlott bizonyos módszertani képzéseket pluszban elsajátítani, ugyanis a pontrendszer szerint kötelező évente gyűjteni a pontokat. Ezt viszont a saját előnyödre fordíthatod, ha létrehozol egy külön szekciót.

HELYES
Példa

Képzések

Mentori szemléletû pedagógia a diákok sikerességéért
Oktatási Hivatal
2018. május – 2018. július
Debrecen

Montessori pedagógiai szemlélet
2016. augusztus – 2016. December
Montessori Pedagógusok Intézménye
Debrecen

kulcspontok a tökéletes tanári önéletrajz megírásához

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes tanári önéletrajz megírásához

A tanári hivatás csodálatos, hiszen köztudott, hogy nem a pedagógus fizetés miatt jelentkeznek az emberek, hanem az elhivatottság, a tanítás öröme miatt. Az önéletrajznak professzionálisnak kell lennie, hiszen az igazgató vagy intézményvezető gyerekeket fog rád bízni. Ennek érdekében válassz hagyományosabb sablont, és pályakezdő esetén a funkcionális önéletrajz típust, tapasztalat esetén pedig a klasszikus magyar önéletrajzot ajánljuk.

Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, és mindig szerepeljenek az alábbi szekciók:

 • Az elérhetőségek, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek, és az egyéb képzések, módszertanok kötelezően, a nyelvtudás opcionálisan.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj azok helyességére.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel kezdd, és úgy haladj időben hátrafelé.
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe.
 • Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, sőt nyugodtan az átlagot, vagy, ha HÖK tag voltál, esetleg TDK, OTDK verseny helyezésed is van.
 • A képességek és készségek közül 5-8 darabot érdemes felsorolni, fele-fele arányban tulajdonságokat és technikai tudást.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyd az önéletrajz írás legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karrieredet felsorolni, valamint azt, hogy mit nyer veled az iskola.
 • A nyelvtudás sok esetben előnyt biztosíthat, így mindig sorold fel a szintjét is, természetesen nyelvtanárként ez kötelező.
 • További szekcióként a képzéseket, módszertanokat érdemes felsorolni, hiszen ez is előnyt biztosít a többi pályázóval szemben.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszúságú legyen a tanári önéletrajz?

A tanári önéletrajz lehetőleg egy oldal hosszúságú legyen, de nem jelent problémát, ha ennél is hosszabb. Mindenesetre törekedj arra, hogy átlátható és könnyen olvasható legyen!

Kötelező egyetemi végzettség a tanári pályához?

Igen, minden esetben kötelező egyetemi végzettség ahhoz, hogy tanár legyél. A tanári szak most nagy átalakításon megy keresztül, így attól függően, hogy általános iskolában vagy középiskolában szeretnél tanítani, és milyen tantárgyat, lehet 4, 5, vagy akár 6 éves is a képzés.