Motivációs levél szociális területre

A szociális munkás motivációs levél le kell, hogy vegye a lábáról az olvasót. A szakmai önéletrajz elengedhetetlen, viszont egy motivációs levél megírása kiegészíti a száraz tények sorát, amelyet az intézményvezető az önéletrajzban olvashat.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ebben az útmutatóban végig vesszük, hogy hogyan épül fel egy szuper motivációs levél, és hogy hogyan add el magadat és a képességeidet.

motivációs levél szociális területre

Tartalomjegyzék

Mi a szociális munkás motivációs levél célja?

A motivációs levél célja, hogy kiegészítse az önéletrajzot, alátámassza azokat az állításokat, amiket az önéletrajzban írtál. Amikor leírod a szakmai tapasztalatot, akkor csak vázlatpontokban sorolod fel, hogy mit csináltál, milyen feladataid, esetleg eredményeid vannak. A képességeket és készségeket szintén csak felsorolásként mutatod meg, viszont a motivációs levél teret biztosít arra, hogy mindezt szituációkkal is bebizonyítsd.

Van ugyanis  0,5-1 oldalad  arra, hogy esszé formában leírd azt, hogy miért vagy alkalmas a pozícióra. Amikor leírod azt, hogy nyitott és rugalmas vagy, akkor tudsz mellérendelni egy szituációt az előző munkahelyedről. Ilyen lehet például, amikor elvállaltad a szombati munkavégzést, mert az egyik gondozott családodat aznap engedték ki a kórházból, és rájuk kellett nézned, hogy minden megfelelő-e.

A motivációs levél rávilágíthat olyan információkra, képességekre, amelyek nem egyértelműek az önéletrajzból. Összességében tehát rálátást nyújt a motivációdra, céljaidra, személyiségedre, és teret ad a szakmai tapasztalat kibontására.

Szociális munkás motivációs levél minta

Címzett
Sebők Abigél
Intézményvezető
HajlékTALAN Alapítvány
Kolozsi utca 23.
1008, Budapest

2022. 01. 14.

Feladó
Korrekt Kata
Kiss Gábor utca 99.
1119, Budapest,
korrekt.kata@gmail.com
+3630/456-3456

Tisztelt Sebők Abigél!

Korrekt Kata vagyok, és szeretném megpályázni az Allasokaneten.hu oldalon talált Szociális munkás pozíciót.

A középiskola elvégzése után a Debreceni Egyetem szociális munkás alapszakán tanultam tovább, 2020-ban végeztem. A végzés után azonnal el tudtam helyezkedni a JóLét Családsegítő Központban, mint szociális munkás, és főbb feladataim közé tartozik a szociális diagnózis állítása szegény családoknál, egyéni esetkezelés, esetmegbeszéléseken és szupervízión való részvétel, valamint szoros együttműködés a pszichológusokkal, pszichiáterekkel és egészségközpontokkal, családsegítőkkel.

Az utóbbi egy évben aktívan részt vettem a  projekt közösségi programjainak megvalósításában, például drogprevenciós foglalkoztatások, családi napok szervezésében. Ezen eseményeknél adminisztrációs és szervezési feladatokat is elláttam, így mind a precizitásom, mind a szervezési készségem jelentősen fejlődött. Az egyik drogprevenciós programunkra több, mint 550 fő látogatott ki, főképp a szegényebb családok, akik így tájékoztatást kaptak az igen népszerű és olcsó tudatmódosítók körében.

Az ilyen eseményeken láttam meg azt, hogy milyen nagy szükség lenne a hajléktalanok megsegítésére, akik számára egy mosoly, egy tál étel is az életet jelenti. Elhatároztam, hogy szeretnék segíteni, támogatást nyújtani, emiatt pályázom meg a HajlékTALAN Alapítvány szociális munkás pozícióját. Empatikus, toleráns, rugalmas és terhelhető személy vagyok, nagyon magas szociális érzékenységgel. Fő célom az, hogy a meglévő hajléktalan ellátórendszer a legjobban kihasznált legyen, és valóban integrálni tudjuk a rászorulókat a társadalomba. Úgy hiszem, hogy ezen az úton kitartó munka, empátia és türelem vezet.

Köszönöm, hogy időt szánt a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni. Amennyiben bármilyen kérdése van, kérem keressen az elérhetőségeim egyikén, szívesen válaszolok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Korrekt Kata
0630/444-4444
korekkt.kata@gmail.com

Mit tartalmaz a szociális munkás kísérőlevél?

A motivációs levél és a kísérőlevél nem egy és ugyanaz, bár sokszor a köznyelvben keverjük a fogalmakat. A motivációs levél egy hosszú, külön dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevél az az email, amibe becsatolod az önéletrajzot, végzettséget bizonyító iratokat és a motivációs levelet is.

A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be a tökéletes, kreatív kísérőlevelet! Útmutatónk segítségével kísérőlevelet is percek alatt írhatsz! Összességében azonban érdemes tudni róla, hogy a kísérőlevél egy néhány mondatos email, amelyben kiemeled, hogy:

  • miért jelentkezel a munkára,
  • milyen szakmai tapasztalatod van, amelytől tökéletes jelölt leszel,
  • valamint elmondod, milyen egyéb dokumentumokat csatolsz,
  • és hogy bízol a pozitív visszajelzésben.

Milyen formátumban küldd el a szociális munkás motivációs levelet?

Az, hogy milyen fájtípusban küldd el, általában meg van határozva az álláshirdetésben, de a leginkább elvártak a Word, illetve a PDF formátum. Ha ettől eltérőt szeretnének, akkor biztosan feltüntetik az álláshirdetésben, de nem jellemző.

A szociális munkás motivációs levél felépítése

A motivációs levelet tehát fél-egy oldal hosszúságúra írd, és legalább 4-5 bekezdésből épüljön fel. Ehhez tedd még hozzá a feladó és a címzett adatainak megadását, viszont már ez is beleszámít a terjedelmi megkötésbe!

A bekezdések tartalma:

  • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért szeretnél ott dolgozni.
  • Az önéletrajz összefoglalása, benne a pozícióhoz kapcsolódó szakmai tapasztalattal, eredmények, tanulmányok.
  • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
  • Személyes tulajdonságok, értékek.
  • Zárás, elköszönés.

Vegyük is sorban végig a bekezdéseket!

Kezdd a címzéssel

A címzés azt jelenti, hogy megadod a te, mint a feladó adatait, alá kerül a dátum, majd a címzett adatait. A saját adataid között szerepeljen a neved és a lakcímed, ennél is először az utca és házszám, alá az irányítószám és a város. Alá kerüljön az email címed és a telefonszámod, ezután pedig külön sorba írd le a dátumot, amikor elkészíted a motivációs levelet.

A címzett adatai már némi utánajárást is igényelnek. Az álláshirdetésben nagy valószínűséggel meg van adva az, hogy kinek és kinek az email címére szükséges küldeni a jelentkezést. Ha azonban ezt nem találod, akkor az alábbi címzés elfogadott:

  • A cég vagy szervezet, intézmény neve, például Down-szindróma Alapítvány.

Ha van név, akkor alá kerül a beosztása (például intézményvezető, igazgató, cégvezető, alapítvány tulajdonos, stb). Ez alá pedig az intézmény székhelye, ugyanúgy először az utca és házszám, majd irányítószám és város. Bár fentebb található egy teljes motivációs levél minta, itt is mutatunk egy példát.

HELYES
Címzett
Sebők Abigél
Intézményvezető
S.O.S Gyermekfalu
Kolozsi utca 23.
1008, Budapest

2022. 01. 14.

Feladó
Korrekt Kata
Kiss Gábor utca 99.
1119, Budapest,
kata.korrekt@gmail.com
+3630/456-3456

Címzettként ez is elfogadott, ha nem tudod, kihez érkezik be az önéletrajz és motivációs levél:

HELYES
Down-Szindróma Alapítvány
Kapa utca 16.
1111, Budapest

Kezdd a levelet a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a szöveg. Ennél a bekezdésnél jön igazán jól, ha tudod, ki kapja meg a levelet. Ha azonban nem tudod, akkor az alábbiak is tökéletesen megfelelnek, de arra ügyelj, soha ne tegeződj, ha a cég nyelve is formális. Abban az esetben, ha az intézmény is nagyon tegeződő és barátias, akkor tegeződhetsz is akár.

  • Tisztelt Hölgyem/Uram!
  • Tisztelt MAZSI Alapítvány!
  • Tisztelt Köves Laura!
  • Tisztelt Dr. Köves Laura!
👉 Ha valakinek a Dr. vagy dr. titulus van a nevében, azt ne hagyd le, mert tiszteletlenség!

Amennyiben azt látod, hogy nagyon közvetlen és baráti az alapítvány nyelvezete, akkor akár ez is elfogadott:

  • Kedves Köves Laura!

Ezeket azonban kerüld:

  • Kedves Kristóf!
  • Szia Kristóf!
📌 Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a megszólítás után, vesszőt csak az angolban használunk!

motivációs levél szociális területre

A bemutatkozás a motivációs levélben

A motivációs levelet elkezdeni nem könnyű, pedig mindössze 2-3 mondatra van szükséged. Ezek a mondatok pedig a következőket tartalmazzák:

  • Bemutatkozás, hogy ki vagy.
  • Hol találtad a munkát?
  • Miért jelentkezel az állásra?

Nyugodtan térj ki arra, hogy miért keltette fel az érdeklődésedet az állás, miért szeretnél a cégnél dolgozni, miért vagy ideális pályázó. Ez a motivációs levél felütése.

HELYES
Tisztelt Köves Laura!

Lombos Bernadett vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Szociális munkás állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg pályakezdő vagyok, azonban szociális munkás szakon végeztem az ELTE-n, kiváló eredménnyel.

Tisztelt MAZSI Alapítvány!

Mankó János vagyok és a Szociális munkás állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a hajléktalanokkal való foglalkozás és segítés területén, és szeretném mindezt a tudást az Önök alapítványánál kamatoztatni.

A motivációs levél fő tartalma

Ha ezzel is megvagy, felkeltetted az érdeklődést, akkor ideje további információkat megosztani magadról. Most következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom. Ebben az egy vagy két bekezdésben tudod bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeket, tanulmányaidat, amelyek segítik a jelentkezést. Csak olyan szakmai tapasztalatot adj meg magadról, amelyek valóban kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz! Lehetőleg  eredményeket, elismeréseket is mutass meg , hogy lássák, milyen kimagasló munkaerő vagy. Törekedj azonban arra, hogy mindeközben szerény maradj, az önfényezésnek itt nincs helye. Mindez olyan, mint a szakmai bemutatkozást egészítenéd ki!

HELYES
Jelenleg 3 év szakmai tapasztalattal, kiemelkedő empátiával, toleranciával, kommunikációs készséggel rendelkező személyiség vagyok. Elhivatottságomat, szociális érzékenységemet már a középiskolában is megtapasztaltam, ezért az egyetemi éveim alatt már önkéntes lelkisegély szolgálatot végeztem.

2018-ban végeztem az ELTE szociális munkás alapképzésén, majd megkezdtem a tanulmányaimat a Pető Intézet konduktori képzésén.  Fő célom ugyanis az, hogy egy olyan alapítványnál dolgozhassak, ahol sérült gyerekekkel foglalkozom. Úgy gondolom, nekik van a legnagyobb empátiára, toleranciára szükségük, és hogy megkapják azt a figyelmet, ami a fejlődésükhöz szükséges. Éppen ezen okok miatt döntöttem úgy, hogy szeretném megpályázni az Önök alapítványánál a szociális munkás pozíciót. Hiszem, hogy minden gyermek megérdemli az esélyt arra, hogy a lehető legteljesebben éljen, és mélyen hiszek a missziójukban, amelyben ezt próbálják biztosítani a sérült vagy hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Az előző munkahelyemen a Down Alapítványnál sérült felnőttekkel foglalkoztam, beleértve a kézműves programok tartását, az alapszintű egészségügyi feladatok ellátását és az adminisztrációs munkavégzést.

💡 Tipp: Érdemes a hitrendszeredet, segítő attitűdöt is megmutatni, hiszen ezáltal a személyiségedre, mozgatórugóidra is rálátnak!

Lehetőleg azokat a szavakat, képességeket és készségeket használd, amelyeket látsz az álláshirdetésben is, az önéletrajzodban is belefoglaltál. Nagyon nem leszel komolyan vehető, ha egymásnak ellentmondó állításokat teszel a két dokumentumban! Különösen fontos ugyanis, hogy lehetőleg ne csak külső megjelenésre legyen hasonló a két dokumentum (például sablon használatával ez elérhető), hanem tartalmilag is!

A szociális munkás motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés esetén mindig fontos, hogy megemlítsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Tűnj motiváltnak, lelkesnek, felkészültnek és megbízhatónak, aki tisztában van az értékével, de nem kérkedik azokkal. Említsd meg, milyen pályázati anyagokat (önéletrajz, végzettséget bizonyító iratok, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány) csatolsz, hogy mennyire várod a megkeresést.

Zárásként az alábbiak megfelelőek:

HELYES
Köszönöm, hogy időt szánt/szántak a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni.

Várom válaszát!

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat is. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3630/555-5555 telefonszámon, vagy emailben a bakó.zsuzsanna@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Az elköszönés esetén pedig arra ügyelj, hogy az is tiszteletteljes legyen, valamint ne maradjon le az aláírás. Az aláírás az nem valódi, kézzel történő aláírás, hanem a neved megadása.

HELYES
Üdvözlettel,
Répa Magdolna

Tisztelettel,
Kovács József

👉 Ha szeretnéd, nyugodtan add meg a neved alatt még egyszer az email címedet és telefonszámodat!

Motivációs levél pályakezdőként

Pályakezdőként munkatapasztalatot még nem biztos, hogy fel tudsz sorolni, a szakmai gyakorlat vagy terepmunka viszont mindenképp ide számít! Ebben az esetben a tanulmányaidról, ott szerzett eredményekről, jegyekről és tantárgyakról mesélj, természetesen azokról, amelyek kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz. A készségek és képességek már ekkor a rendelkezésedre állnak, főleg a soft skillek, úgyhogy bátran sorold fel ezeket. Emellett válaszd a funkcionális önéletrajz típusú önéletrajzot, és hagyd, hogy ezek beszéljenek helyetted!

További tippek a motivációs levél megírásához

Fontos szempontok, amelyekkel még ütősebb lehet a motivációs levél:

  • Minden egyes jelentkezésnél frissítsd a motivációs levelet. 

Ezt nem azért tanácsoljuk, hogy sokkal több munkát adjunk, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy sok idő és energia egy ütős motivációs levél megírása. Azonban a pozíció, intézmény és a címzett nevén kívül a kulcsszavakat is érdemes frissíteni. Lehet, hogy a motivációs levél váza megmarad, de az apróságokat érdemes frissíteni, valamint minden álláshirdetésben más kulcsszavak szerepelnek.

  • Kerüld a túl személyes hangvételt

A motivációs levél egyik feladata, hogy rámutasson a személyiségedre, de azért ne vidd túlzásba. Kerüld a túl személyes történetek bemutatását. Például, ha a kiváló konfliktuskezelési képességeket akarod alátámasztani, ne azt a példát hozd, hogy romantikus kapcsolatod volt egy munkatársaddal, de a magánéleti problémákat nem vittétek be a munkahelyre. Ez nagyon nem a professzionalizmust sugallja!

  • A közhelyes kifejezések használata

Lehetőleg törekedj arra, hogy egyedi legyen a motivációs levél. Vannak bizonyos bevett közhelyek, amelyek bár jól mutatnak az önéletrajzban és a motivációs levélben, de az intézményvezető biztos hogy már százszor olvasta. Te pedig ne legyél a százegyedik!

Az olyan megfogalmazások, mint hogy “azért jelentkezem az állásra, mert fontosnak tartom a segítségnyújtást”, rossz fényben fognak feltüntetni. Ha nem tudod, pontosan miért is jelentkezel az állásra, akkor miért is pályázol? Törekedj arra, hogy valós eredményekkel, szituációkkal támasztod alá azt, hogy miért jelentkezel az állásra. Ez a mondat például inkább így szerepeljen:

HELYES
Fontosnak tartom a segítségnyújtást, hiszen napjainkban egy apró kedvesség is életeket változtathat meg. Ezt különösen akkor tapasztaltam a munkám során, amikor a hajléktalanok ápolása végén egy mosollyal köszönök el tőlük: sokszor ez az egy mosoly adhat erőt embertársainknak a küzdéshez.
  • A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél, amennyiben ugyanolyan színekkel rendelkezik, mint az önéletrajz, akkor igazán dekoratív csomag lehet. A betűtípus itt is Times New Roman, Arial és Calibri legyen, a betűméret pedig 11-12-es. Kerüld az ennél kisebb betűméret használatát csak azért, hogy kiférj egy oldalra. Inkább akkor vegyél ki néhány mondatot és rövidítsd a motivációs levelet! A két dokumentum stílusának egyezéséhez ajánljuk az online önéletrajz szerkesztőnket!

Elkészítem az önéletrajzomat

  • Járj utána az intézménynek az interneten

A motivációs levélben kötelező kicsit hízelegni a munkaadónak, hiszen ezzel bizonyítod be, hogy tényleg szeretnél náluk dolgozni. Nézd át a weboldalt, a sikereiket, eredményeiket, és hozz 1-2 példát ezekre annál a résznél, hogy miért is szeretnél náluk dolgozni.

Összefoglalás – a szociális munkás motivációs levél titka

A motivációs levél és a kísérőlevél két külön dolog, utóbbi az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A motivációs levél az a fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a karrieredet, képességeidet. Ennek stílusa, ha megegyezik az önéletrajzéval, biztosan kitűnsz a tömegből.

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással, amelyben vagy az intézmény nevét használod, vagy a vezető nevét, ha az elérhető az álláshirdetésben vagy a weboldalon. Ezután következhet 2-3 mondatban, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást, esetleg a jelentkezési motivációt is felvillantva.

A fő tartalmi részben mesélsz a munkatapasztalatról, tanulmányokról, eredményekről,  készségekről és képességekről. Mindez egyezzen az önéletrajzban is leírtakkal, valamint azzal, hogy valóban alátámassza, miért vagy ideális jelölt. Nyugodtan mesélj a motivációdról, a rövid- és hosszútávú célokról.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt kerül felsorolásra. Elköszönésnél mindig írd alá a dokumentumot!