A legújabb trendek az álláskeresésben

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az álláskeresésben, akár csak a divatban egyre újabb és újabb trendek tűnnek fel. Régen még újságpapírban jelentek meg a hirdetések, ma már az álláskereső portálokon. Régen telefonon vagy személyesen lehetett jelentkezni, ma már online, és az első telefonos beszélgetés már az előszűrés, az első kör. Trendek jönnek és mennek, nézzük is végig, mikkel találkozhatsz az álláskeresés során a jelentkezéstől az interjúkig! 

Tartalomjegyzék

Álláskeresés a közösségi médiában

Az álláskeresés fő platformja ma már a közösségi média. Még az álláskereső portálok is lassan kiszorulnak a piacról, így nem is véletlen, hogy a közösségi média az előtérbe kerül. Oka egyszerű: a legalapvetőbb funkciók a közösségi médiában ingyen vannak, és sokkal könnyebben követhető, mint az álláskeresési platformok. A LinkedIn-en az álláshirdetés megosztása ingyenes és számtalan szűrő és kulcsszó megadható. Összehasonlításképp: a legnagyobb álláskereső portálokon egyetlen álláshirdetés, amely 30 napig él, 140.000-200.00 forint közötti árral vásárolható meg.

Mindez egyet jelent: a közösségi média profilod, főként a LinkedIn oldalad lett az önéletrajzod. Emiatt viszont nagyon oda kell figyelned arra, hogy folyamatosan frissítve legyen, különben lemaradsz a legjobb állásokról. A cégek állandó munkaerőhiánnyal küzdenek, valódi versengés folyik az igazán jó szakemberekért, és ez hatványozottan igaz az IT területre. Tehát minél jobb a közösségi média profilod, annál nagyobb eséllyel tűnsz ki az álláskeresők tengeréből. Sőt, akár az önéletrajz írását is elkerülheted.

Linkedin jelentkezés – a szakmai álláskeresés portálja

A LinkedIn, mint a professzionális, szakmai közösségi oldal, hatalmas eléréssel bír. A diplomás szakemberek jelentős része fent van, és az álláskeresők portáljait elkerülve ezt a felületet használják álláskeresési céljaik elérésére. A leggyorsabb jelentkezést pedig azzal biztosítja, hogy két kattintással az “Easy Apply” gombra kattintva jelentkezhetsz is a profiloddal. Ennek pontos menetéről ide kattintva olvashatsz bővebben. Mindemellett viszont fontos tisztában lenni az alapokkal:s

 • A LinkedIn kifinomult szűrőket használ arra, hogy milyen állást érdemes megpályáznod. Ha pedig valahol látod a “Your profile matches the job” feliratot és a zöld pipát, akkor annál a munkánál hatalmas előnyöd van!
 • A LinkedIn jelentkezésnél, ha nem Easy Apply gomb van megadva, akkor szintén elengedhetetlen az önéletrajz elküldése.
 • A LinkedIn felületén könnyedén ellenőrizheted a cég oldalát is, és ajánlott is megnézni, hova jelentkezel pontosan.
 • A LinkedIn megadja azt is, ki a HR-es, akihez jelentkezel, ezzel megteremtve a személyes ismertség, kapcsolat illúzióját és építve a bizalmat. Többek között ezzel teremt magának versenyelőnyt az álláskereső portálokkal szemben, valamint te is el tudod dönteni, hogy szimpatikus-e vagy sem a HR-es.

Linkedin üzenetek

A legtöbb cég már direkt üzenetben keres meg. Ez kétféleképp történhet meg: vagy bejelölt a HR-es, és egy maximum 300 karakterből álló üzenetet ír mellé a cégnél elérhető pozícióról, vagy InMail üzenetet küld. Utóbbi jóval hosszabb, és azonnal az emailek legtetején jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a cég fizetett azért, hogy te megkapd az emailt. Illik minden emailre válaszolni, még akkor is, ha valójában nem érdekel az állás. Egy egy mondatos kedves szöveggel közöld, ha nem érdekel.

Ha pedig érdekel, akkor válaszolj, és következő lépésként el fogják kérni vagy a telefonszámodat egy telefonos előszűrésre, esetleg online megbeszélésre invitálnak. A telefonos előszűrés és az online megbeszélés is egy cégbemutatkozót fog tartalmazni, és számíts arra, hogy magadról is kell majd mesélned. Ezért úgy készülj, hogy ezen már eldől, tovább mész-e a kiválasztási folyamatban. Lehet, hogy a cég keresett meg téged, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan tiéd az állás. Csak annyit, hogy nem neked kellett jelentkezni.

💡 Tipp: Jelezd a LinkedIn profilodon, ha nyitott vagy a HR-sek megkeresésére, és azt is, ha nem. Elég, ha ezt a mondatot beírod a LinkedIn profilod fejlécébe, a neved alá. 

👉 Arra is ügyelj, hogy valószínűleg a legtöbb cég angolul fog megkeresni. Ennek oka, hogy a magyar cégeknél is gyakori, hogy külföldi ügyfelekkel dolgoznak. Az angol nyelvtudás tehát a munkáltatók számára elengedhetetlen, ezért hiába látod az interneten azt, hogy a munkáltató magyar. Ha külföldi ügyfelek vannak, akkor biztos, hogy angol lesz a kommunikáció nyelve.

Facebook csoportok

A Facebook a fő közösségi média platform, ez tagadhatatlan. Számtalan közösség és csoport jött létre a felületén, főképp azok, amelyeken keresztül állást tudsz keresni. A munkáltatók által posztolt álláshirdetések ugyanis már megjelentek ezekben a szakmai csoportokban. Sőt, külön olyan csoportok is léteznek, amelyet bizonyos cégek, munkáltatók hoztak létre azzal a szándékkal, hogy az álláshirdetések megjelenésének fő helyszínéül szolgáljanak.

Ezeken a csoportokon keresztül kétféleképp jelentkezhetsz:

 • az adott HR-esnek kell privát üzenetet írni,
 • a megadott email címre kell az önéletrajzot elküldeni.

Az, hogy melyik lehetőséget választod, attól függ, mit kérnek a hirdetésben. Ha mind a kettőt megjelölik, akkor is érdemes utóbbit választani, mert előbb vagy utóbb elkérik az önéletrajzot. A HR-es végignézi a jelöltek listáját, majd megkeresi azokat, akik az állás elvárásainak megfelelnek. Ez sokszor hosszú várakozási időt eredményezhet, általában néhány napot, egy hetet. Ha azonban tovább jutsz, akkor biztos, hogy telefonos előszűrés következik.

Online, videós interjú előre felvett kérdésekkel

A telefonos előszűrést követően meginvitálhatnak egy online interjúra. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kamera másik oldalán ott ül a HR-es és a leendő felettesed. Sok esetben ugyanis ma már előre felvett videóval kell jelentkezned. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy kapsz egy online interjúra meghívót. Amikor viszont belépsz, valójában a képernyőn megjelennek a kérdések, amelyekre neked válaszolnod kell. Ezeket a válaszokat rögzíti a kamera. Emellett időzítőt, visszaszámlálót is találhatsz az oldalon, tehát időhatáron belül kell válaszolnod. Ezután ezt a felvételt nézi meg a HR-es.

Számos munkáltatónál ez a kiválasztási folyamat:

 • Telefonos előszűrés.
 • Online videós, rögzített interjú.
 • Szakmai teszt.
 • Személyes interjú.

🖊️ Jogosan érezheted azt, hogy ebben az esetben túl sokat kérnek és keveset kapsz, hiszen 3 kiválasztási körön keresztül nem találkozol valód, hús-vér emberrel. Azonban mára ez egy bevett szokás, úgyhogy nem tudsz ellene mit tenni.

📌 Tény: Az ilyen 4-5 körös interjúk inkább a multinacionális cégekre jellemzőek, hiszen nagyon nagy a céges hierarchia!

A kisebb cégeknél már a telefonos előszűrést követően, a videós vagy személyes interjún találkozol a csapat minden tagjával: egy HR-sel, az operatív vezetővel és a leendő felettessel. Ebben az esetben viszont érezheted azt, hogy “hárman vannak egy ellen”, de próbálj ne így gondolni rá. Inkább érdemes úgy felfogni, hogy sokan kíváncsiak rád!

Beszélgetésnek álcázott interjú

A beszélgetésnek álcázott állásinterjú általában úgy kezdődik, hogy LinkedIn-en keresztül meghívnak egy beszélgetésre, amelyen mesélnek a cégről, és el tudod dönteni, hogy érdekel-e a pozíció vagy nem. Ezeken a beszélgetéseken természetesen megpróbálnak meggyőzni arról, hogy gondolkodj el a lehetőségen. Emellett magadról is beszélned kell, szóval valójában ez egy “bújtatott állásinterjú”, így ennek megfelelően készülj is fel egy ilyen beszélgetésre. Az állásinterjún történő leggyakoribb hibákról már írtunk egy hosszabb cikket, ezt ide kattintva éred el.

A kulcsszavak használata

Ha már régebb óta figyeled a trendeket, akkor láthattad, hogy a kulcsszavak használata mennyire elengedhetetlen. A legtöbb álláshirdetésben ugyanis megtalálod ezeket a kulcsszavakat, amelyek általában készségek, képességek és szaktudás. 

Az önéletrajzok, ha nem közösségi médián keresztül érkeznek be a HR-eshez, hanem álláshirdetésen keresztül, akkor egy ATS rendszerben landolnak. Az ATS rendszer angolul az applicant tracking system, magyarul pedig a jelentkezés szűrő rendszer. Ez a program az, amin keresztül jelentkezel, ide bekerül az önéletrajz, és a legfontosabb szavakat, kifejezéseket is megkeresi ezekben a beérkező önéletrajzokban. A kifejezéseket, más néven kulcsszavakat a HR-es előre megadja. Minél több ilyen kulcsszó megtalálható az önéletrajzban, annál nagyobb eséllyel kerülsz a HR-es szeme elé.

Kulcsszavak lehetnek:

 • Képességek (például analitikus szemléletmód, szervezési készség, kommunikációs képesség)
 • Készségek, például, hogy önálló döntéshozatalra is képes vagy
 • Szoftverek, programok nevei, például Adobe Photoshop vagy SAP
 • Nyelvtudás megnevezése
 • A diploma megnevezése, ha az elvárás az álláshirdetésben

A kulcsszavakat pedig, amennyiben LinkedIn-en keresztül jelentkeztél, maga a HR-es, a saját szemével keresi az önéletrajzban. Ebben az esetben is fontos, hogy beleírd azokat.

Legfontosabb kulcspontok az álláskeresési trendekhez

Az álláskeresési trend minden olyan új módszer amely jelenleg használatos a HR-sek és a munkáltatók körében, legyen az interneten megtalálható, vagy az interjú során. Fontos, hogy megismerd ezeket, ugyanis így leszel képes megfelelni az elvárásoknak – ha nem ismered a trendeket, csalódás érhet. Arra ügyelj, hogy mindig légy tisztában a kulcsszavakkal, mert hiába nagy a verseny a jó munkaerő megszerzéséért, neked is tenned kell az állásért. Napjainkban a LinkedIn és a Facebook csoportok biztosítják a leggyorsabb utat az interjúhoz, így ne hagyd ki ezeket a lehetőségeket sem. Sok sikert kívánunk!

Hasonló cikkek