A hatékony álláskeresés módszere Minden, amit tudni akartál a munkakeresésről!

Az álláskeresés napjainkban nagy kihívás. Mindenhol azt olvassuk, hogy munkaerőhiány van, mégis, mintha lehetetlen küldetés lenne állást találni. Akkor hogy lehet munkaerőhiány? - merül fel a kérdés.
álláskeresés hogyan

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A válasz azonban a részletekben rejlik – munkát találni nem nehéz, de ennek is van egy módszere. Ha nem tudod az apró titkokat és trükköket, tényleg elhúzódhat akár egy évig is a munkakeresés. Ebben az összefoglalóban most mindent bemutatunk, és karrier tanácsadók osztják meg titkaikat arról, hogyan jelentkezz álmaid pozíciójára. Álláskeresésre felkészülni!

A hatekony allaskereses modszere Minden amit tudni akartal a munkakeresesrol

Tartalomjegyzék

Az online álláskeresés előtt

Az álláskeresés előtt mindig ülj le, és határozd meg, pontosan mi is a problémád a jelenlegi munkahelyeddel. Nem kedveled a munkát, mert túl monoton, vagy nagy a felelősség? Nem tetszik a munkaidő, nincs elég home office, vagy nem jössz ki a főnökkel? Bármi is az, gondold át részletesen. Ez azért fontos, mert ha például többet szeretnél otthonról dolgozni, akkor a szerint is kell szűrnöd. Gondold végig, hogy mi az, amiben szeretnéd, hogy hasonlítson a jelenlegi munkádhoz az új.

Ezután készülhet is az önéletrajz. Érdemes néhány megpályázni kívánt pozíció álláshirdetését elolvasni, és azoknak megfelelően, kulcsszavakat használva megírni az önéletrajzot. A tökéletes önéletrajz útmutatójáért kattints ide!

A bérigény megadása

Ezután jön a legfontosabb rész: mennyit érsz a piacon? Ugyanis előbb vagy utóbb biztos, hogy kell mondani egy bérigényt, és erre fel kell készülnöd. Sok esetben a saját béred nem megfelelő kiindulópont, ugyanis ha már évek óta ott vagy, akkor biztos, hogy már jóval magasabbak a bérek. A bérigény megadásához érdemes elolvasni ezt a cikkünket, de most is összefoglaljuk a legfontosabbakat.

A bérigény meghatározásához szükséged lesz arra, hogy meghatározd, hány év szakmai tapasztalatod van. Ha nulla, akkor pályakezdőnek minősülsz, ha már van 1-2 év, akkor juniornak, seniorként pedig általában 5-8 év szakmai tapasztalat az ideális. Ezután érdemes megnézni a fizetesek.hu oldalon, hogy pontosan mi is a piaci átlag. Ezt mi már helyetted megtettük: nézz szét szakmák szerinti önéletrajzaink között, ahol meghatároztuk, hogy milyen a foglalkoztatottsági helyzet Magyarországon, és milyen fizetés várható.

A bérigény meghatározásánál az is elmaradhatatlan, hogy  majd az álláshirdetésben megvizsgáld, biztosítanak-e cafeteriát. Ha igen, akkor kissé alacsonyabb lehet a bérigény .

📌 Tény: Ne mondj igent olyan ajánlatra, sőt, meg se pályázz olyan lehetőséget, amelynél a bérsáv nem elegendő számodra!

Minden cégnél van bérsáv, amelyet szánnak egy új kollégára, és ez alapján is szűrnek. Ha túl alacsony összeget mondasz, akkor azt fogják gondolni, hogy nem vagy elég jó szakember, ha pedig magasat, akkor nem tudnak megfizetni.

💡 Tipp: Általában a legjobban fizető munkahelyek a startupok, ezután következnek a multik, majd a magyar cégek.

A bérigény megadásánál jó lehet egyetlen számot is mondani de egy 30.0000-50.000 forintos sávot is, de arra ügyelj, hogy bruttóban mondd, általában azt kérik. Ha eldöntötted, hogy mennyit is érsz a piacon, és mit keresel pontosan, akkor irány a munkakeresés! A bérigényt általában a kísérőlevélbe vagy a motivációs levélbe írd.

Az online munkakeresés

A munkakeresés során a legegyszerűbb, ha online, különböző álláskereső weboldalakon nézelődsz. Ezeknél viszont fel kell regisztrálni a weboldalra, anélkül nem fog menni. Általában elegendő az önéletrajzot feltölteni, és kitölti automatikusan a rendszer a profilodat, de még így is lehetnek benne hibák, amiket manuálisan kell javítanod. Arra ügyelj, hogy a profilodat a lehető legrészletesebben töltsd ki. Ennek előnye, hogy nagyon célzott hírleveleket fogsz kapni minden nap az ajánlatokkal, hiszen így azonnal tudsz rájuk jelentkezni. Emellett, egy kattintással tudsz jelentkezni az állásra, illetve biztos, hogy te sem árulsz zsákbamacskát. Például a profilodon is nyugodtan add meg a bérigényt, hogy van-e jogosítványod, és hogy milyen jellegű munkát keresel, a munkakör megadásával együtt.

A keresés akkor lesz igazán hatékony,  ha minden nap keresel . Nem, nem fogsz állást találni, ha hetente egyszer, hétvégén leülsz a gép előtt és mindenre jelentkezel. A HR-esekhez napi több száz jelentkezés is beérkezhet, és általában az első 50 önéletrajzot nézik csak át, hiszen már azok között megvan az ideális jelölt. Ez azt jelenti, hogy ha hétvégén jelentkeztél a hétfői, de akár pénteki állásra, már meg sem nyitják az emailt.

A gyorsaság és az elsőség a fontos. Ezért állíts be magadnak hírlevelet, és minden reggel a metrón ülve, egy kattintással is tudsz már jelentkezni az állásra. Minden egyes nap kell energiát fordítanod az álláskeresésre, ha váltani szeretnél!

A jelentkezés során két opció lehetséges: vagy az állásportál felületén jelentkezel, vagy átdob automatikusan az adott cég jelentkezési felületére. Előbbi egyszerű, csak megírod a kísérőlevelet, és elküldöd, kész is. Utóbbi esetén viszont mindenképp regisztrálni kell az adott cég oldalán is. Ez egy hosszú és bonyodalmas folyamat, más és más minden cégnél. Ez az ATS rendszer, amin keresztül regisztrálsz, fogadja be az önéletrajzodat és fogja átnézni azt, a kulcsszavak után kutatni. A kulcsszavak határozzák meg, hogy átmész-e a következő körre, amikor a HR-es is elolvassa az önéletrajzodat, vagy sem.

Az álláshirdetés szövege

Az állások leírásában sokkal több minden van, mint gondolnád. Érdemes nagyon tüzetesen átvizsgálni, és példákkal bemutatjuk, mire érdemes figyelni. Az első és legfontosabb, hogy a szöveg alján milyen dokumentumokat kérnek. Bár magától értetődő, de ha angol nyelvű önéletrajzot kérnek, akkor azt küldj, ha pedig motivációs levelet vagy erkölcsi bizonyítványt is kell csatolni, akkor ne maradjon le. Nézzük is meg, ezek hogy néznek ki:

Példa

Várjuk fényképes, magyar nyelvű önéletrajzodat a “Jelentkezem” gombra kattintva.

Láthatod, hogy magyar nyelvű önéletrajzot kérnek, és ami még fontosabb, hogy tegeződő a hangnem. Ez azt jelenti, hogy a kísérőlevél megírásánál is a Kedves megszólítást használd, és udvariasan, de tegeződve szólítsd meg őket. A kísérőlevélről ide kattintva olvashatsz bővebben, de például erre egy ilyen válasz lehet megfelelő.

HELYES
Kedves (Cégnév)!

Nagy Amália vagyok, és csatolt magyar nyelvű önéletrajzommal szeretnék jelentkezni a meghirdetett Irodai adminisztrátor pozícióra. Jelenleg 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a területen, így remélem, hogy so kerülhet egy személyes interjúra is.

Üdvözlettel,
Nagy Amália
0630/836-4658
nagy.amalia@gmail.com

Ennél többre nincs is szükséged! Az önéletrajz pedig tartalmazzon fotót is, mert az is elvárás!

Olyannal is találkozhatsz, hogy meg van adva, hogy kihez érkezik be a jelentkezés. Ebben az esetben hasonló szöveggel találkozhatsz:

Angol nyelvű fényképes önéletrajzodat kérünk, küldd a szabados.agnes@cvc.com email címre! 

Ebben az esetben hatalmas előnyt kaptál, hiszen azon kívül, hogy tudod, hogy angol önéletrajzot kell küldened, azt is tudod, hogy angolul kell megírni a levelet is! Az angol önéletrajz elkészítéséhez ide kattints, hiszen már írtunk róla cikket, de most megmutatjuk, hogy válaszolj erre is:

HELYES
Dear Agnes Szabados, (hiszen, ő van megadva kapcsolattartónak, tehát neki kell címezni)

My name is Amalia Nagy, and I would like to apply for the Marketing Project Manager position, which I have found on the website called allasokaneten.hu.

Please find attached my English CV. I have 5 years of experience, gained at a well-known, established international company, Coca-Cola. Website content management, budget planning, strategic thinking and campaign executions are my main tasks, therefore I might be the perfect fit for the role.

Looking forward to your response!

Sincerely,

Amalia Nagy
0630/836-4658
nagy.amalia@gmail.com

Most lássuk azt, hogy mire érdemes még figyelni az álláshirdetésben, ehhez pedig vizsgáljunk meg egy aktuális irodai adminisztrátor hirdetést.

Feladatok:

 • adatrögzítés komplex ügyviteli rendszerben
 • szállító- és vevő rendelések kezelése
 • számlázás
 • kapcsolattartás külföldi szállítókkal
 • egyedi projektekben való részvétel

Elvárások:

 • középfokú angol nyelvtudás
 • önálló, precíz munkavégzés, nagy teherbírás
 • felhasználói szintű számítógépes ismeretek, főképp Microsoft Word, Excel és SAP tudással

A feladatok megadása

Kezdjük is az elején, a feladatok megadásánál! Amikor az önéletrajzodat írod, akkor általában 3 szekciót kell frissítened minden egyes állásjelentkezés során:

 • Szakmai összegzés
 • Előző munkahelyeknél a feladatok felsorolása
 • Készségek, képességek szekció.

Kezdjük a legegyszerűbbel, ami a feladatkörök megadása. A feladatköröknél érdemes azokat megadni, amelyek ugyanazok, vagy hasonlóak az álláshirdetésben megadottakhoz. Ennek oka, hogy ezt fogja alapvetően keresni a HR-es az önéletrajzban, mert nyilván nem szeretnének hosszú időn át betanítani valamit. Emellett, lehetőleg a megnevezett programokat építsd bele, például így:

 • Napi szintű alvállalkozói számlák iktatása, dokumentálása SAP rendszerben.

Már ebben az egy feladatkörben benne van egy megadott munka és egy használt program is!

A készségek és képességek frissítése

A készségek és képességek esetén pedig nézd meg az elvárásokat tartalmazó részt, vagyis ezt:

Elvárások:

 • középfokú angol nyelvtudás
 • önálló, precíz munkavégzés, nagy teherbírás
 • felhasználói szintű számítógépes ismeretek, főképp Microsoft Word, Excel és SAP tudással

Ezek a szavak, készségek és képességek biztos, hogy kulcsszavak. A kulcsszavak azt jelentik, hogy az ATS, vagyis a jelentkezés szűrő program ezeket keresi a beérkező önéletrajzban. Minél több van belőle az önéletrajzodban, annál jobb! Tehát, amikor felsorolod a készségeket és a képességeket, az így nézzen ki, hogy megfeleljen az álláshirdetésnek:

HELYES
Készségek, képességek

 • Önálló munkavégzés
 • Precizitás
 • Nagy teherbírás
 • Pontosság
 • Microsoft Excel, Word ismeretek
 • SAP ismeretek
📌 Tény: A nyelvtudást külön a nyelvismeretet tartalmazó szekcióban sorold fel! Arra pedig figyelj, hogy valóban jellemzőek legyenek rád a megadott készségek!

allaskereses hogyan 7

A szakmai összegzés

A szakmai összegzés esetén szintén mindegyik kulcsszót bele kell írni, tehát minden jelentkezés előtt frissíteni azt is. Ebben az esetben így néz ki, feltéve, hogy a jelöltnek van 4 év szakmai tapasztalata:

HELYES
4 év szakmai tapasztalattal rendelkező, precíz, pontos, önálló munkavégzésre is alkalmas irodai adminisztrációs vagyok. Jelenleg a Coke Ltd. multinacionális cégnél dolgozom, így angolul középszinten beszélek. Feladataim közé tartozik a számlák iktatása SAP rendszerben, az alvállalkozókkal, szállítókkal, beszerzőkkel való napi szintű kapcsolattartás és az adatrögzítés. Célom, hogy jobban átláthassam a pénzügyi komplex rendszereket, ezért is jelentkezem a pozícióra.

Láthatod, hogy vastag betűvel kijelöltük a kulcsszavakat. Ezeket érdemes minden jelentkezés előtt cserélgetni.

Tényleg minden jelentkezés előtt át kell írnom az önéletrajz felét?

👉 A válasz az, hogy igen! Azt viszont vedd figyelembe, hogy ha ugyanolyan, vagy hasonló pozíciókra jelentkezel, akkor nagyon nagy lesz az átfedés mind a kulcsszavak, mind a feladatkörök között, így mindössze 5-10 percet vesz majd igénybe. Érdemes az önéletrajz megírása előtt elolvasni néhány megpályázott munkát, és az alapján elkészíteni az önéletrajzot. Ezzel ugyanis időt spórolsz meg!

A motivációs levél megadása

Az álláskeresés során gyakran szembesülhetsz azzal, hogy motivációs levelet is kérnek tőled. Erről egy nagyon részletes útmutatót ide kattintva olvashatsz, azonban érdemes néhány plusz tippet megfogadnod a megírása előtt:

 • Mindig tartsd szem előtt, hogy a kulcsszavakat a motivációs levélben is használd!
 • Böngészd át jelentkezés előtt a cég honlapját, közösségi média felületeit, hogy tudj azonosulni a víziójával vagy missziójával, és ezt sződd bele a levélbe is!
 • Érdemes kiemelni a cég elismeréseit, eredményeit.
 • Mesélj a saját eredményeidről, elismeréseidről, amelyeket a munkádért, teljesítményedért kaptál.

A motivációs levelet is érdemes a szerint megírni, amilyen elvárásokat olvasol az álláshirdetésben.

Álláskeresés a 21. században –  Facebook csoportok

A keresés új platformokon kapott helyett, ez pedig a közösségi média. A Facebook, bár kapcsolattartásra jött létre, a számtalan csoportnak köszönhetően a munkakeresés központja lett. Érdemes a saját szakmádon belüli csoportokat felkutatni, a kulcsszó itt mindig a megadott pozíció, például a fejlesztőknek a fejlesztő.

Ha beléptél a csoportokba, akkor általában két hashtaget láthatsz majd a posztoknál: #keres és #kínál. Utóbbi az, amit munkáltatók, munkaerő toborzók, fejvadászok használnak, és amelyek valódi állást takarnak. Az előbbieket pedig munkakeresők írják ki. Ebben az esetben ugyanúgy fontos, hogy minden egyes jelentkezés előtt kicseréld a kulsszavakat az önéletrajzban, de már az álláshirdetés és a leveled is máshogy fog kinézni. A kis cégek, startupok hirdetnek itt leginkább, mert ingyenes, nincs HR költség, hiszen nem kell fizetni a hirdetésért.

Az álláshirdetésre itt láthatsz egy példát:

Marketinggel foglalkozó partnercégünk keresi legújabb Digitális Marketing Projektmenedzser munkatársát. 

Te vagy az ideális jelölt, amennyiben: 

 • Legalább 3-5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezel a digitális marketing területén, akár ügyfél, akár ügynökségi oldalon
 • Marketing területen szereztél alapdiplomát
 • Multitasking meg sem kottyan
 • Kitűnően beszélsz angolul szóban és írásban
 • Dolgoztál már nemzetközi környezetben

Felkeltettük az érdeklődésedet? Küldd el önéletrajzod az ➔ kapcsolat@xy.hu e-mail címre, és beszéljünk a részletekről! Bérigényt kérlek írj nekünk!

További részletek: www.xyz.hu/allas/marketing

Érdemes ilyenkor elolvasni a teljes álláshirdetést, hogy képbe kerülj, és annak megfelelően írd meg a leveledet és az álláshirdetést is. Ebben az esetben például lehet közvetlenebb, barátságosabb, lelkesebb, kevésbé formai a levél, hiszen az állás leírása is ilyen.  Arra ügyelj, hogy ha nem írják azt, hogy privát üzenetet írj, akkor ne tedd, hanem emailt írj ! Csak abban az esetben írj privát üzenetet, ha ezt külön kérik. Ebben az esetben ritka azonban a válasz, hiszen a Kéretlen üzenetek közé kerül leveled.

Nézd meg, ki tette fel a hirdetést, mert valószínűleg, ő lesz az, akihez beérkezik majd, de érdemes a honlapot is átnézni ezért az információért. Aminek mindenképp szerepelnie kell a levélben:

 • Hol, melyik csoportban találtad a pozíciót?
 • A hirdetésben megnevezett elvárások, készségek és képességek.
 • Milyen pozícióra jelentkezel.
HELYES
Kedves Laza László!

Kaktusz Elena vagyok, és az Állások a marketingben Facebook csoportban talált Digitális Marketing Projektmenedzser pozícióra szeretnék jelentkezni.

Jelenleg 6 év, ügynökségnél és multinacionális cégnél szerzett szakmai tapasztalattal rendelkezek a digitális marketing területén. Főképp landing page, microsite, bannerek és newsletter készítésében vettem részt. Szorosan együttműködök egy 12 fős grafikus és 10 fős social médiás csapattal, valamint kiválóan beszélek angolul és középszinten németül, ugyanis több nemzetközi ügyfelem is van.

Csatolva küldöm a magyar nyelvű önéletrajzomat.

Bérigényem bruttó 700.000 – 750.000 Ft.

Várom válaszodat!

Üdvözlettel,
Kaktusz Elena
elena.kaktusz@gmail.com
+3630/965-8462

👉 Sok esetben viszont az álláskereső weboldalakon lévő álláshirdetést másolják be, főleg a nagy cégek! Ebben az esetben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint ha állásportálon keresztül találtad volna az állást.

Linkedin álláskeresés

A LinkedIn kifejezetten az álláskeresés támogatására jött létre, vagyis kapcsolatokat építhetsz, és közvetlenül jelentkezhetsz állásra. A keresést úgy tudod elkezdeni, hogy a Jobs fülre kattintasz. Itt megadod a pozíciót, amit keresel, de még azt is, hogy hány órában dolgoznál, és hogy melyik városban. Ha ezeket megadtad, akkor számtalan munkát listáz fel. Érdemes azt is beállítani, hogy csak elmúlt egy hét állásait mutassa, hiszen ami ennél régebbi, az már nagy valószínűséggel betelt. A bal oldalon látod felsorolva a nyitott pozíciókat, és rákattintva a hirdetésre, el tudod olvasni a teljes leírást.

álláskeresés hogyan

Láthatod a legfontosabb adatokat: mi a pozíció neve, hány órában keresnek, és azt is, hogy hány jelentkező van. Minél kevesebb a jelentkező, annál nagyobb esélyed van arra, hogy megkeressenek! Próbálj meg lehetőleg az első 50-ben benne lenni.

Láthatod azt is, hogy hány kapcsolatod van, vagyis hány embert ismersz a cégnél. Ezt az információt a LinkedIn az ismerőseidből szerzi, hiszen mindenki megadja a jelenlegi munkahelyét. Az álláshirdetés lehet magyarul és angolul, és érdemes megnézni, hogy alul megvan-e adva a fizetési sáv is. Ez azért különösen fontos, mert így tudod, hogy neked való-e, és nem kell bérigényben gondolkodni.

álláskeresés hogyan

A legfelül lévő Apply gombra kattintva tudod megpályázni a pozíciót. Alatta találod a HR-est, akinek küldöd a jelentkezést, így legalább neki címezheted a leveledet. Ahogy rákattintasz az Apply gombra, azonnal átdob a cég weboldalára, amely maga az ATS rendszer. Innen pedig regisztrálnod szükséges a cég weboldalán, és azon keresztül jelentkezni. Ez a folyamat ugyanaz, mint amikor egy állásportálon jelentkezel, és ott átirányít a felület a cég karrier oldalára.

A jelentkezés alatt be tudod jelölni, hogy jelentkeztél az állásra. Így a LinkedIn automatikusan elmenti az állást, így számodra is visszakereshető lesz! Ez nagyban megkönnyíti a dolgodat, ha felhívnak, és hirtelen nem jut eszedbe, hogy jelentkeztél-e vagy sem az adott állásra, és mi is szerepelt a leírásban.

A Linkedin óriási előnye, hogy van lehetőség Easy Apply-ra. Ezzel a jelentkezési móddal mindössze néhány kattintás a jelentkezés. Az Apply gomb helyett az Easy Apply gombra kattintva a felugró ablak kérni a nevedet, email címedet és a magán telefonszámodat. A Next gomb után feltöltheted a kért önéletrajzot, majd néhány, cég által feltett kérdésre válaszolva (amelyeket a LinkedIn automatikusan behúz) már jelentkezel is. Így mindössze fél perc alatt jelentkezhetsz álmaid munkájára!

álláskeresés hogyan

A Linkedin-en ezen kívül fejvadászok is rád találhatnak különböző üzenetekkel, amelyekben állást kínálhatnak fel. Ezekre mindig érdemes válaszolni, így egy állás sem csúszik ki a kezeid közül!

Mi történik a jelentkezés után?

Ahogy már olvashattad, az önéletrajzod beérkezik az ATS rendszerbe, ahol, ha elegendő kulcsszót tartalmaz, akkor tovább jut a HR-es szeme elé. Mindez azt jelenti, hogy valódi ember csak a második körben olvassa át! Egy HR-es általában pár percet tölt az önéletrajz átvizsgálásával, így tényleg elengedhetetlen, hogy felhívja magára a figyelmet a dokumentum. Ezután eldönti, hogy megfelelsz-e az adott pozícióra vagy sem. Ha igen, akkor felhív telefonon, és általában már itt előszűrést végez. Ez azt jelenti, hogy akkor vedd fel a telefont, ha van időd és alkalmad egy 15-20 perces beszélgetésre. Már ekkor kérdezhet a karrieredről, hogy miért szeretnél váltani, és hogy milyen céljaid vannak.

Ezek után történhet az állásinterjú, ami vagy online, vagy személyes. A 10 leggyakoribb állásinterjú kérdésről ide kattintva olvashatsz, míg ahhoz, hogy hogyan öltözz fel, itt találsz segítséget. Általában 3 körös egy interjú, így ezzel számolj! A bérigényt pedig sokszor vagy a telefonos előszűrés, vagy az első interjún újra megkérdezik, ez lehetőleg egyezzen azzal, amit már a jelentkezés során megadtál. Ettől csak abban az esetben térj el, ha közben kiderül, hogy plusz juttatások is biztosítva vannak a cégnél. Nagyon fontos, hogy konzisztens maradj, hiszen így kelted profi szakember benyomását.

Összefoglalás – legfontosabb kulcspontok

Az online álláskeresés hosszú, sok időt és energiát igénylő folyamat, de hidd el, néhány hét alatt is lehet találni állást. Fontos, hogy már előre a megpályázott pozíciók alapján írd meg az önéletrajzodat, valamint csak olyan munkára jelentkezz, amiben minden megfelel az elképzeléseknek. Emellett a bérigényt, ha kérik, bruttóban add meg a kísérőlevélben vagy a motivációs levélben.

A feladatköröknél azokat add meg, amelyek a megpályázott pozíciónál is elvárásként vannak feltüntetve, vagy legalább is hasonlít azokhoz. Eredményeket, elismeréseket is mutass meg. Törekedj arra, hogy az elvárások részben talált kulcsszavakat használd a képességeid felsorolásánál és a szakmai összegzésnél is. Az online jelentkezés legkönnyebb része az, ha minél több több fronton próbálkozol: állásportálok, Facebook csoportok és a LinkedIn-en keresztül is. Ügyelj arra, hogy az álláskeresés során mindig frissítsd az önéletrajzot, és hogy a hangnem igazodjon a cég kommunikációjához. Ha betartod ezeket a tanácsokat, biztos, hogy gyorsan megtalálod álmaid állását!

Hasonló cikkek