Leggyakoribb hibák egy állásinterjún – Te ne kövesd el!

Az állásinterjú bonyolult folyamat, és annyi mindenre kell figyelni, hogy nem csoda, ha néha elkövetsz néhány hibát. Természetesen más és más hibalehetőségeket rejt az online és az offline, vagyis személyes állásinterjú.
hibák egy állásinterjún

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ebben a cikkben mind a kettő leggyakoribb hibáit végigvesszük, és tanácsokat adunk arra, hogyan védd ki azokat. Egy kis odafigyeléssel mindegyik elkerülhető!

Tartalomjegyzék

Mi nem számít hibának az állásinterjún?

Biztosan azt gondolod, hogy bármilyen állásinterjún is vagy, akkor biztosan nagy mínusz, ha izgulsz az állásinterjú közben. Ez azonban szerencsére nem így van, így introvertált és visszahúzódó társaink is megnyugodhatnak. A munkaadók és a HR-sek ugyanis teljesen tisztában vannak ezzel, hogy ez egy feszült helyzet, amely nagy nyomás alá helyez mindenkit. Sőt, sok esetben a HR-es is izgulhat, főleg, ha olyan szakmai területen interjúztat, amely még nem teljesen a saját területe, így nem érzi magát tapasztaltnak benne. Úgyhogy ha izgulsz interjú közben, ne aggódj, nem ezen fog múlni. Ennek ellenére azonban érdemes lehet tenni ellene. A legjobb módszer, ha minden kérdés megválaszolása előtt elszámolsz háromig. Inkább megfontoltan adj választ, gondold át, kérj egy kis gondolkodási időt, mielőtt még hebegnél-habognál.

A legnagyobb hibák az állásinterjún – akár online, akár nem

A hibák akkor is hibák, ha online vagy személyes interjún követed el őket. Hidd el, ezek a hibák nem is mindig olyan egyértelműek!

1. Panaszkodás a korábbi vagy jelenlegi munkahelyről

Az interjú arra szolgál, hogy felmérjék a benned rejlő potenciált. Ha az idő kis vagy nagyrészében azonban panaszkodsz a korábbi munkahelyre, vagy túl sok időt pazarolsz el arra a kérdésre, hogy mennyi okod van váltani, akkor rossz úton jársz. Az ilyen jellegű negativitást egy interjúztató sem kedveli, de van egy sokkal egyszerűbb oka is annak, amiért nem szabad ilyen irányt venni. Jogosan merülhet fel ugyanis az interjúztató fejében, hogy ha az előző cég és kolléga ilyen nyomot hagy benned, és ennyire nem szereted, akkor velük is ugyanezt fogod tenni? Az előző cikkünkben olvashatsz arról, hogy erre a kérdésre hogyan tudsz jól válaszolni, de inkább a szakmai fejlődést, továbblépési lehetőségét hiányát jelöld meg a váltás okaként.

2. A késés

Akár online akár személyes az interjú, a késés minden esetben szinte megbocsáthatatlan bűn, főleg, ha nem is szólsz róla. Az idő pénz, és ez különösen igaz az állásinterjú esetén, hiszen egy ilyen hiba után biztos, hogy nem melletted döntenek. Inkább 10-15 perccel előtte érj oda, mint hogy késs. Azt üzeni a késés ugyanis, hogy nem elég fontos számodra az állás, így a tiszteletlenség jele.

3. Hazudozni az állásinterjún az önéletrajzról

Az tökéletes önéletrajz megírása elengedhetetlen, hiszen jó esetben átfogóan bemutatja a szakmai karrieredet és a képességeidet. Mindannyian szoktunk kissé csúsztatni az önéletrajzban, de van, hogy egyenesen olyat írunk bele, ami nem igaz. Se a felelősségi köröknél, se a pozíció megnevezésénél, és legfőképp a képességeknél  ne írj olyat, ami nem valós . A nyelvtudás bekamuzása elég egyértelmű, hiszen biztos, hogy tesztelik már a telefonos interjú során, de emellett a különböző programok ismerete is könnyen tesztelhető.

IT jelentkezőknél pedig igen súlyos hiba, ha olyan programozási nyelvet is beírnak, amellyel még sosem találkoztak. Főleg amiatt, mert biztos, hogy első vagy második körben tesztelésre kerül! Sokkal nagyobb hiba az, ha nem valódi tudást tüntetsz fel, mintha valamit nem tudsz. Utóbbi esetén ugyanis bármikor megtanulhatod, elsajátíthatod, de ha hazudsz, akkor fekete listára is kerülhetsz nem csak a cégnél, de az iparágban is. Sajnos olyan esetről is tudunk, ahol az illető hónapokig nem látta el a rábízott feladatokat, mert hazudott az önéletrajzában!

4. Ha nem tudod, hova jelentkeztél

Az interjún biztosan felmerül az, hogy mit tudsz a cégről. Itt pedig igazán el lehet süllyedni, ha nem csináltad meg a házi feladatot, és nem néztél utána a cégnek. Ha a telefonos interjú során még nem is igazán tudod, melyik cég melyik álláshirdetésére jelentkezve keresnek, az nem baj. A telefonos interjú ugyanis biztos, hogy meglepetésként ér. Ha azonban egy előre megbeszélt időpontra nem készülsz fel, akkor nagy bajban vagy.

Minden interjú előtt érdemes átolvasni a cég weboldalát és a közösségi média felületeit, az álláshirdetést és az alábbi kérdésekre kigyűjteni választ:

  • Mi az, ami tetszik a cégben, miért dolgoznál náluk?
  • Mit tudsz a cégről? – Ebben az esetben elég, ha néhány mondatba foglalod azt, hogy mikor alapították, milyen nemzetiségű, mi a cég profilja.
  • Honnan hallottál a cégről? – Itt nagyon el lehet bukni abban az esetben, ha például egy iparági nyertes cégről van szó, és te erről nem tudsz.
  • Miért jelentkeztél az állásra? – Ebben az esetben érdemes az álláshirdetésben olvasottakra és a cég víziójára hivatkozni.

5. Az arrogancia

A képességeiddel és erősségeiddel tisztában lenni szuper dolog, sőt, kifejezetten szimpatikus is minden ember számára. Ha azonban túl önfényező vagy, esetleg már arrogáns, az biztosan visszás lesz a munkáltató számára. Senki sem szereti azt, ha dicsekednek neki, akár a képességekkel, akár azzal, hogy milyen egyéb keresései vannak. Egy munkáltatónak éreznie kell azt, hogy várod a további interjúkat, lelkes vagy és motivált. Ha azonban azt érezteted, hogy örüljenek, hogy te szóba állsz velük, akkor nagy hibát követsz el. A beszélgetés során az a fontos, hogy akard az állást, és ne a jelenlegi főnökét, mert az roppant kiábrándító lehet. Az olyan mondatokat, mint hogy “igazából a te székedre pályázom” felejtsd el, mert nem vezet eredményre.

6. A bérigény

A bérigényre előbb vagy utóbb biztos, hogy rá fognak kérdezni, ezért kötelező utána nézned a piaci árnak. Ennél azonban vigyázz: ha túl nagy összeget mondasz, akkor túlbecsülöd a képességeidet, ha keveset, akkor pedig alábecsülöd. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha nem tudod, mi a piaci ár, akkor mennyire vagy jó a szakmában és a területen?

Legnagyobb hibák a személyes interjú esetén

A személyes interjú során olyan hibákat is ejthetsz, amelyekről nem is gondolnád, hogy rossz fényt vetnek rád. Ilyen lehet a kézfogás hiánya vagy a nem megfelelő kézfogás. Minden egyes köszönés során fogj kezet, és ezt határozottan tedd, de ne túl erősen. Ez ugyanis az etikett része és minden ember számára azt jelzi, hogy tisztelettudó vagy.

Arra is érdemes ügyelned, hogy ápolt és igényes legyél. A Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra? című cikkünkben részletesen leírtuk, hogy mit érdemes viselni az interjún, de van ennél egy sokkal alapvetőbb dolog. A legfontosabb ugyanis az, hogy a személyes higiéniára kiváltképp ügyelj. Az egész beszélgetés abbamarad, ha ez nem megfelelő, úgyhogy nem is a ruhák a legfontosabbak, hanem az ápoltság. A lepattogzott körömlakk, elfolyt smink, foltos ruha nem megengedett, ha valóban meg akarod szerezni az állást.

Arra is fordíts kellő figyelmet, hogy tisztelettudóan beszélj, és ne tegeződj, ha erre nem kérnek fel. Ez főleg a seniorabb vezetőség esetén kulcsfontosságú! Sok HR-es azonnal felajánlja a tegeződést, ha azonban nagyon fontos a cég számára a céges hierarchia, akkor a leendő főnököt nem illik tegezni.

Legnagyobb hibák online állásinterjú esetén

Mindannyian az online térbe kényszerültünk az elmúlt években, így sok esetben az állásinterjú is online történik. Ennek előnye, hogy kevésbé izgulhatsz, hiszen megszokott közegben vagy. A hátránya is ugyanez: hogy a megszokott közegben, vagyis otthon vagy. Az egyik jele ennek az, hogy hajlamos lehetsz elfeledkezni arról, hogy milyen az otthoni háttér. Elfelejted, hogy gyerekjátékok hevernek a földön, hogy az ágy nincs bevetve, és biztos, hogy külső szemlélőnek ezek azonnal feltűnnek. Minden interjú előtt tegyél rendet és kissé takaríts fel, legalább azon a sarkon, ami látszódik a kamerában. Ha pedig erre nincs időd, akkor egyszerűen fordítsd be az asztalt és ezzel együtt a kamerát a fal felé, ülj a falnak háttal!

Gondoskodj arról is, hogy ne kiabáljon közben a család többi tagja, így érdemes inkább akkorra szervezni az interjút, amikor üres a lakás. Minden technikai eszközt az interjú előtt egy órával ellenőrizz le, beleértve a programot, a mikrofont és a kamerát. Nagyon kínos, ha az interjú első fele azzal meg el, hogy ezeket kell javítanod – egyáltalán nem keltesz profi benyomást.

Összefoglalás – legfontosabb kulcspontok a hibák elkerülésére

Az állásinterjú sikeressége számos tényezőtől függ, elengedhetetlen, hogy az olyan szarvashibákat, mint a késés és a hazugság kerüld el. Az arrogancia is negatív fényt vet rád, de a legfontosabb, hogy ne szidalmazd az előző vagy jelenlegi munkahelyet, kollégát és főnököt. Mindig ügyelj az ápolt, igényes megjelenésre, ami nemcsak a szemnek, de az orrnak is kellemes. Lehetőleg kerüld el az olyan helyzeteket, amikor nem vagy tisztában a céggel és az értékeivel, ezért előre nézz utána, készülj fel az interjúra.

Online interjú esetén ügyelj arra, hogy ne legyen semmi zavaró a háttérben, rend legyen és tisztaság, mert ez megbízhatóságra, rendezettségre enged következtetni. Legyél nyitott, lelkes, motivált és érdeklődő, látszódjon, hogy szeretnéd az állást. Minden technikai eszközt tesztelj le annak érdekében, hogy könnyebb legyen az interjú. Ha pedig mindezzel megvagy, ideje a munkáltatót a képességeiddel lehengerelni!

Hasonló cikkek