Ápolási menedzser önéletrajz

Az ápolási menedzser az egészségügyi karrier egyik magas foka, ugyanis ő az ápolók vezetője, más néven a vezető ápoló. Az ápolási, gondozási, tisztántartási feladatok mellett sokkal több adminisztráció hárul rájuk, ugyanis az ápolói, szakápolói csapatok irányítását is ők végzik.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Éppen emiatt elengedhetetlenek az olyan kompetenciák, mint a szervezési, különösen a folyamat- és munkaszervezési kompetenciák, konfliktuskezelési ismeretek és kiváló kommunikációs, projektmenedzseri készségek.

Embereket vezetni ugyanis nem egyszerű feladat, sőt, talán az egyik legnehezebb. Ahány ember, annyi személyiség, annyifajta probléma-, és feladatmegoldás, ami sok esetben konfliktusokhoz vezet. Ha azonban úgy döntöttél, hogy ebben lennél igazán jó, mindezt ötvözve az ápolási ismeretekkel, a segítés, gondozás örömével, akkor nagyszerű helyen jársz. Egy remek állás megszerzéséhez ugyanis fontos az, hogy legyen egy kiváló önéletrajzod!

Ebben a cikkünkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan tudsz olyan ápolói önéletrajzot készíteni, amellyel azonnal vezetővé válthatsz. Nézzük, hogyan kezdj neki!

Tartalomjegyzék

Ápolási menedzser önéletrajz minta

Személyes adatok

Bakos Georgina
Vezető Ápoló
Email: bakosgeorgina@gmail.com
Telefonszám: 0670/111-4444
Lakcím: 1118, Budapest, Kiss Kristóf utca 158. 3/33.

Magamról

12 év szakmai tapasztalattal rendelkező precíz, empatikus és jó kommunikációs készséggel rendelkező Vezető ápoló vagyok. Jelenlegi munkahelyemen egy 55 fős szakápolói teamet vezetek, emellett a mindennapi adminisztrációs feladatokat és ápolási, gondozási feladatokat is végzek. A vezetésem alatt a hatékonyságot 14 százalékkal tudtuk növelni, a fluktuációt pedig 26 százalékkal csökkenteni. Fő célom az, hogy olyan csapatom legyen, amely önállóan dolgozni tudó szakemberekből áll, minden nap átélhessem a segítségnyújtás örömét.

Szakmai tapasztalat

Vezető ápoló
Szent Kristóf Kórház, Intenzív osztály
2017 – 2022
Budapest

 • Az osztályos szakmai munka felügyelete, szervezése és ellenőrzése, összesen 55 fős team munkájának felügyelete.
 • Az osztályos fogyóanyag és gyógyszerellátás folyamatosságának biztosítása.
 • A szakdolgozók munkabeosztásának szervezése és az ehhez kapcsolódó adminisztratív tevékenységek elvégzése.
 • Részvétel az intézeti oktatási és minőségügyi tevékenységben.
 • A fluktuáció csökkentése 26 százalékkal az irányításom alatt.

Ápoló
Medicover Kft.
2009 – 2017
Budapest

 • Az orvosi munka folyamatos segítése a rendelőben, vérvétel, mintavétel elvégzése.
 • Rendelői eszközök használata (EKG, spirométer, hallásvizsgáló stb.).
 • Ügyfelekhez kijárás egyéb egészségügyi szempontú feladatok ellátása kapcsán.
 • A foglalkozás-egészségügyi kartonok rögzítése számítógépes programba (MEDITOR program használata).
 • Egészségügyi adminisztrációs feladatok, dokumentáció készítése.

Ápolástan gyakorlat
Józsa András Kórház
2008 – 2009
Nyíregyháza

 • Perifériás vénakanül behelyezése, megfigyelése, kivétele.
 • Kötözések, végtag pólyázása.
 • Vércukor vizsgálata gyorsteszttel.
 • Ápolási anamnézis felvétele, lázlap vezetése, dokumentációk készítése.
 • Ágyazás, ágyneműcsere, eszközök tisztítása, fertőtlenítése.

Tanulmányok

Ápolási menedzser
Semmelweis Egyetem
2014 – 2016
Budapest

Ápolás és betegellátás
Semmelweis Egyetem
2007 – 2010
Budapest

Ápolás szak, érettségi
Kanalas József Középiskola
2003 – 2007
Nyíregyháza

Készségek, képességek

 • Vezetői képességek
 • Jó kommunikációs készség
 • Kiváló szervezési képesség
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Konfliktuskezelés
 • Tárgyalási képességek

Nyelvtudás
Angol – középfok

Ápolási menedzser foglalkoztatottság

Általában vezető ápoló, csoportvezető ápoló név alatt találod meg ezt a pozíciót, ugyanis az ápolási menedzser magának a szaknak neve. Ezt elvégezve teszel szert a már felsorolt, nélkülözhetetlen képességekre. A vezető ápoló ebben az esetben is sok osztályon, vagy akár intézményben megállja a helyét. Legyen szó idősgondozásról, kórházról vagy valamilyen alapítványról, vezető ápolóra szükség van.

A vezető ápolók, mivel főiskolai végzettséghez kötött szakma, 2022. január egytől bruttó 408.322 forintot vihetnek haza. Általában a leggyakoribb álláskereső oldalakon is találni vezető ápoló nyitott pozíciót, így érdemes nyitott szemmel járni! Emellett pedig sok esetben a 10-20 év ledolgozott ápolói munkaviszony után is előléptethetnek.

Hogyan írj vezető ápoló önéletrajzot?

A vezető ápoló önéletrajz legfontosabb ismérve, hogy könnyen olvasható, átlátható legyen és professzionalizmust sugalljon. Lehetőleg kerüld a harsány színeket, hiszen gondolj bele: leendő munkaadód életeket bíz rád, így természetes, hogy megbízhatóságot kell, hogy sugalljon az önéletrajz.

Az első, ami szembe jöhet egy intézményvezetővel vagy kórházigazgatóval, ha nem tökéletes a helyesírás. A helyesírás hibátlan kell, hogy legyen. Emellett a szekció címek legyenek vastagabb betűvel kiemelve, valamint meglehetősen szellős legyen az önéletrajz. Ha ugyanis túl zsúfolt, biztos, hogy nem fogják elolvasni.

Erre szuper megoldást nyújt az, ha sablont használsz. A sablonok ugyanis leveszik a válladról az önéletrajz stílusának, megjelenésének terhét, nem szükséges külön formázgatni a betűket, elrendezést. Amennyiben a sablonaink közül választanál, akkor a Határozott önéletrajz sablont illetve a Perth sablont ajánlanánk. Bármelyik mellett is döntesz, arra mindig törekedj, hogy hagyományos, könnyen olvasható betűtípust válassz, mint amilyen a Times New Roman, Calibri vagy Arial, és törekedj a 11-12-es betűméretre.

Az önéletrajz elrendezése

Az önéletrajz elrendezését meghatározza az, hogy mennyi szakmai tapasztalattal rendelkezel az ápolás területén. Ha  már rendelkezel tapasztalattal, akkor a klasszikus magyar önéletrajz formátum  lesz az ideális választás. Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, alapvetően 6 fő szekciót kell tartalmaznia az önéletrajznak, ezek pedig a következők:

 • Személyes adatok, elérhetőség.
 • Szakmai összegzés.
 • Munkatapasztalat.
 • Tanulmányok
 • Képességek és készségek.
 • Nyelvtudás

Ezek a legfontosabbak, de nyugodtan belekerülhet még az is, hogy rendelkezel-e jogosítvánnyal, vagy hogy milyen számítógépes ismeretekkel rendelkezel.  Hosszúságban pedig lehetőleg próbáld meg nem átlépni az egy oldalt .

📌 Tény: Sok esetben Europass önéletrajzot kérhetnek, ez legfőképp a kórházakban gyakori. Amennyiben így van, mindenképp azt küldj, egy egyszerű szakmai önéletrajz nem lesz elegendő!

Kezdd az önéletrajzot az elérhetőségek megadásával

A személyes adatok helyet kaphatnak a fejlécben is, vagy a fotó alatt, a bal oldali keskenyebb oszlopban. Sablona válogatja, hogyan fog kinézni, de a legfontosabb szempont minden esetben egy: makulátlan legyen minden adat. Ha elírod az elérhetőséget, sosem fog elérni az intézményvezető, így lemaradsz álmaid állásról. Az egészségügyi szakmánál is fontos, hogy az információk könnyen megtalálhatók és pontosak legyenek.

Ezek kerüljenek bele: név, pozíció, telefonszám, email cím, lakcím, esetleg születési dátum, ha szeretnéd.

👉 Családi állapotot ne sorolj fel, ugyanis diszkriminációhoz vezethet!

Amit tarts szem előtt, hogy az email cím esetén mindenképp kerüld a vicces, túl hosszú, érthetetlen email címet, valamint az olyat, ami túl sok számot tartalmaz. Válassz megbízható email fiókot, mind a Gmail vagy a Yahoo, és lehetőleg a vezeték-, illetve a keresztnevedből álljon a felhasználónév.

Nézzünk is rá egy példát, amit már az önéletrajz mintában is láthattál:

HELYES
Személyes adatok

Bakos Georgina
Vezető Ápoló
Email: bakosgeorgina@gmail.com
Telefonszám: 0670/111-4444
Lakcím: 1118, Budapest, Kiss Kristóf utca 158. 3/33.

👉 Ennyi személyes információ bőven elég, egyáltalán nem szükséges ennél többet megadni!

Fénykép beillesztése az önéletrajzba – kell, vagy nem kell?

A fénykép beillesztése bár opcionális, mégis ajánlott, ugyanis segíti az önéletrajz olvasóját abban, hogy teljes képet kapjon rólad. A fénykép ne legyen egy évnél régebbi, és mellkasig legyél rajta látható. Törekedj arra, hogy professzionalizmust sugalljon a fotó, és ehhez még nem is szükséges az, hogy köpenyben legyél, vagy profi fotózáson vegyél részt. Mindössze készüljön fehér háttér előtt, egyszínű, visszafogott felsőben, természetes hajjal és sminkkel. A nyitott testtartás, mosoly mindenképp pozitív első benyomást eredményez. További információt a tökéletes önéletrajz fotó elkészítéséről ide kattintva találhatsz.

🖊️ Olyan képet válassz, amely valóban téged, mint vezető ápolót, egészségügyi szakembert mutat be. Előfordulhat, hogy a kórházigazgató kép alapján és első benyomás alapján dönt – ha nem találod el a profi megjelenést, akkor az önéletrajz a kukában landolhat.

A szakmai összegzés

A szakmai összegzés, profil, vagy a karriercél meghatározás megírása elengedhetetlen. Ez a szekció rögtön a személyes adatok alá kerül, így az első dolog, amit elolvas az intézményvezető vagy kórházigazgató. Már ez alapján a néhány mondat alapján lesz egy benyomása rólad, és ha az nem pozitív, akkor nem olvassa tovább az önéletrajzot. Nézzük, mi is kerüljön bele!

A szakmai összegzés és a karriercél meghatározás közötti különbség az, hogy előbbi már  munkatapasztalattal rendelkezők számára ajánlott, utóbbi pedig a pályakezdők amibícióiról oszt meg információkat.

A szakmai összegzés tehát:

 • 3-4 mondat hosszúságú.
 • Bemutatja a készségeket, képességeket, amelyek kulcsszavakként funkcionálnak a hirdetésben. Emiatt mindig azokat add meg (már ha, igazak is rád), amelyeket az álláshirdetésben is látsz!
 • Eredményeket mutat be, legfőképp számszerűsítve.
 • Felsorol néhány feladatkört, amely megegyezik az álláshirdetésben olvasottakkal.
 • Motivációról, célról tájékoztatja a munkaadót.

Ha ez így első hallásra sűrűnek hangzik, nem véletlen: ez a rész ad el téged és a készségeidet. Mutatunk is rá egy példát, de ide kattintva még többet tudhatsz meg erről a szekcióról:

HELYES
Magamról

12 év szakmai tapasztalattal rendelkező precíz, empatikus és jó kommunikációs készséggel rendelkező Vezető ápoló vagyok. Jelenlegi munkahelyemen egy 55 fős szakápolói teamet vezetek, emellett a mindennapi adminisztrációs feladatokat és ápolási, gondozási feladatokat is végzek. A vezetésem alatt a hatékonyságot 14 százalékkal tudtuk növelni, a fluktuációt pedig 26 százalékkal csökkenteni. Fő célom az, hogy olyan csapatom legyen, amely önállóan dolgozni tudó szakemberekből áll, minden nap átélhessem a segítségnyújtás örömét.

Az alábbi megoldás viszont biztosan nem lesz sikeres a munkaadók körében:

HELYTELEN
Magamról

5 év ápolói tapasztalattal keresek vezető beosztást, ahol kamatoztathatom vezetői és kommunikációs készségeimet. Motivációm az, hogy lehetőleg csak nappali műszakban dolgozhassak, miközben az ápolást is alkalmazom a betegeken.

🖊️ Ebben a szekcióban, de úgy egyébként a teljes önéletrajzban sem ajánlott követeléseket megfogalmazni a munkaadóval szemben!

Szakmai tapasztalat elhelyezése a vezető ápoló önéletrajzban

A munkatapasztalat megadása elengedhetetlen, hiszen ez alapján ítéli meg a kórházigazgató, hogy te vagy-e a megfelelő jelölt az állásra. Ahogy azt az önéletrajz minta is mutatja, az alábbi információkat bele kell, hogy írd: a pontos beosztásod, munkahely neve, időtartam, amíg ott dolgoztál, és a város neve. Emellett használd a fordított időrendi sorrendet, vagyis a legújabb munkáddal kezdd a felsorolást, majd zárd a legkorábbival. Maximum 15 évig menj vissza időben a tapasztalatok felsorolásával, kivéve, ha mindössze néhány munkahelyed volt az elmúlt években, és így is kiférsz egy oldalra. Ha ennél több szakmai tapasztalatod van, azt elég lehet a feladatkörök felsorolása nélkül megadni.

A megpályázott pozíciókat mindig vedd figyelembe, és helyezd a hangsúlyt azokra a feladatokra, amelyek kapcsolódnak a jelenlegi megpályázott pozícióhoz. A feladatok felsorolása esetén 4-6 bulletpontot használj, de egyik se legyen egy teljes bekezdés hosszúságú, egy mondat elég.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Vezető ápoló
Szent Kristóf Kórház, Intenzív osztály
2017 – 2022
Budapest

 • Az osztályos szakmai munka felügyelete, szervezése és ellenőrzése, összesen 55 fős team munkájának felügyelete.
 • Az osztályos fogyóanyag és gyógyszerellátás folyamatosságának biztosítása.
 • A szakdolgozók munkabeosztásának szervezése és az ehhez kapcsolódó adminisztratív tevékenységek elvégzése.
 • Részvétel az intézeti oktatási és minőségügyi tevékenységben.
 • A fluktuáció csökkentése 26 százalékkal az irányításom alatt.

Ápoló
Medicover Kft.
2009 – 2017
Budapest

 • Az orvosi munka folyamatos segítése a rendelőben, vérvétel, mintavétel elvégzése.
 • Rendelői eszközök használata (EKG, spirométer, hallásvizsgáló stb.).
 • Ügyfelekhez kijárás egyéb egészségügyi szempontú feladatok ellátása kapcsán.
 • A foglalkozás-egészségügyi kartonok rögzítése számítógépes programba (MEDITOR program használata).
 • Egészségügyi adminisztrációs feladatok, dokumentáció készítése.

Ápolástan gyakorlat
Józsa András Kórház
2008 – 2009
Nyíregyháza

 • Perifériás vénakanül behelyezése, megfigyelése, kivétele.
 • Kötözések, végtag pólyázása.
 • Vércukor vizsgálata gyorsteszttel.
 • Ápolási anamnézis felvétele, lázlap vezetése, dokumentációk készítése.
 • Ágyazás, ágyneműcsere, eszközök tisztítása, fertőtlenítése.
HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Ápoló, Szent Kristóf Kórház, 2012.

 • Ápolási feladatok ellátása
Ez utóbbi formátum, bár sajnos gyakran elterjedt, nem lesz a kórházigazgatók kedvence. Ennek oka az, hogy semmit nem tudni meg sem a pontos feladatokról, sem a jelölt készségeiről, képességeiről.

Tanulmányok elhelyezése a vezető ápoló önéletrajzban

Vezető ápolóként is fontos, hogy megmutasd az elvégzett tanulmányokat, ugyanis az önéletrajz azonnal meg kell, hogy mutassa, hogy rendelkezel-e a szükséges végzettségekkel. Az ápolási ismereteket már szakközépiskolában, ápolás szakon is el lehet sajátítani, majd tovább is lehet tanulni egyetemen vagy felsőfokú szakképzésben is. Emellett viszont szükséges lehet az ápolási menedzser szakirányú továbbképzés is a vezető pozícióhoz.

Ez utóbbi szintén egyetemen indul, és egészségügyi alapdiploma megléte az előfeltétele. Ez az a képzés, amely 2 éves, és felruház minden vezetői képzettséggel. Mindemellett azonban kötelező lesz néhány évet eltölteni az ápoló szakmában is, anélkül szinte lehetetlen vezető pozícióba kerülni.

Mindezt pedig jól meg lehet mutatni az önéletrajzban is. Ennek a módja az, hogy felsorolod a szak nevét, majd az egyetem vagy felsőoktatási intézmény nevét, ezután következik az, hogy mikor jártál oda, és a város neve, ahol végezted. Mindig a kezdő és a végzési dátumot add meg, de elegendő mindössze az év – hónap megadása nem szükséges.

Időben az érettségi meglétéig érdemes visszamenni, az általános iskolai tanulmányok felsorolása már nem szükséges, sőt, nem is ajánlott. Ha szakközépiskolát végeztél, akkor a szak nevét add meg.

Így fog tehát ez a szekció kinézni az önéletrajzban:

HELYES
Tanulmányok

Ápolási menedzser
Semmelweis Egyetem
2014 – 2016
Budapest

Ápolás és betegellátás
Semmelweis Egyetem
2007 – 2010
Budapest

Ápolás szak, érettségi
Kanalas József Középiskola
2003 – 2007
Nyíregyháza

Ezt a megoldást pedig lehetőleg kerüld el, mert túl homályos, nem derül ki a valódi végzettség:

HELYTELEN
Tanulmányok

Ápolástan, Szent Imre Szakközépiskola

Mindig vizsgáld meg úgy a szekciót, hogy felteszed magadnak a kérdést – az olvasó is érteni fogja, hogy pontosan mit, hol és mikor végeztem?

A legjobb készségek és képességek a vezető ápolói önéletrajzban

A készségek és képességek nagy hangsúlyt kapnak bármilyen egészségügyi hivatás esetén. Két csoportra oszthatók, ezek a soft skillek és a hard skillek. Vezetőként inkább előbbire lesz szükséged, de az önéletrajzban összesen 5-8 darabot sorolj fel. Ezt úgy tudod megtenni, hogy belegondolsz, mi jellemző rád, majd azokat összeveted az álláshirdetésben találtakkal. Érdemes az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó szekciója szerint megírni a képességeket tartalmazó részt, ugyanis ezek kulcsszavak lehetnek.

A soft skillek, vagyis tulajdonságok

Azokat a tulajdonságokat, munkamorált, személyiségjegyeket, amelyek jellemzőek rád, készségeknek hívjuk. Ezeket inkább fejleszteni lehet, mintsem a nulláról kialakítani. Ezek a képességek mutatják meg azt, milyen kolléga és vezető vagy, jól be tudnál-e illeszkedni a csapatba, milyen vezetői kvalitásokkal rendelkezel.

Néhány soft skill, amely elvárás lehet:

 • Vezetői képességek
 • Jó kommunikációs készség
 • Kiváló szervezési képesség
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Konfliktuskezelés
 • Tárgyalási képességek
 • Precíz
 • Önálló munkavégzés
 • Önálló döntéshozatal
 • Megbízhatóság
 • Felelősségteljesség

A hard skillek, mint szakmai tudás

A hard skillek a valód szakmai ismeretek csoportja, vagyis minden, ami a szakmához kapcsolódik. Az adminisztrációs tevékenységen át a vérvételig minden szóba jöhet. Alapvetően nem érdemes ezeket megadni, csak ha külön felhívás van rá az álláshirdetésben. Ezek a leggyakoribbak:

 • Angol nyelvtudás
 • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
 • Érvényes egészségügyi működési kártya
 • MESZK tagság
 • Diplomás ápolói végzettség
 • Intenzív szakdolgozói szakirány

A nyelvtudás

A nyelvtudás megjelölése opcionális, ugyanis nem feltétlenül elvárás vezető ápolóként. Azonban ha szerepel az álláshirdetésben, akkor a készségek és képességek szekció mellett egy külön szekciót is ajánlott rá létrehozni. Nem elég magát a nyelvet felsorolni – meg kell jelölni azt is, hogy milyen szinten beszéled az adott nyelvet. Alapvetően három szintet különböztetünk meg, ezek pedig az alap-, közép-, illetve a felsőfok.

Ezt így tudod jelölni az önéletrajzban:

HELYES
Nyelvtudás
Angol – középfok

Összefoglalás – kulcspontok a tökéletes vezető ápoló önéletrajz megírásához

A vezetői ápolói beosztás valódi vezetőt takar, ami megnövekedett adminisztrációs teherrel is jár. Ahhoz, hogy professzionális vezető képét mutassa az önéletrajzod, válassz hagyományosabb sablont, mint a Perth és a Határozott. Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial.

Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:

 • A szükséges szekciók: elérhetőségek, szakmai összegzés, munkatapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás opcionálisa.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj a pontosságra, és elég felsorolni a nevet, beosztást, email címet, telefonszámot, lakcímet.
 • A szakmai összegzésben 3-4 mondatban összefoglalni a teljes karrieredet, képességeidet és a motivációdat.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebb munkahelyeddel kezdd a felsorolást, és úgy haladj időben hátrafelé. 15 évnél régebbi munkahelyet csak abban az esetben adj meg, ha még így is kiférsz egy oldalra.
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád az, amit ott találsz, akkor használd azokat.
 • A nyelvtudás sok esetben előnyt biztosíthat, így mindig sorold fel a szintjét is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Pályakezdőként lehetek vezető ápoló?

Erre nincs nagyon esély, hiszen kell, hogy legyen ápolói szakmai tapasztalatod, ezért sem találsz az útmutatónkban pályakezdők számára ajánlást.

Várhatóan fog emelkedni az ápolói fizetés?

A közeljövőben várhatóan fog emelkedni, hiszen az elmúlt másfél évben közel háromszorosára nőtt az állami szektorban dolgozó orvosok fizetése. Ez azonban óriási bérszakadékhoz vezetett, így a kormánynak előbb vagy utóbb ezt rendeznie kell.

írj ápolási önéletrajzot

ápolási önéletrajz sablonok önéletrajz ápolási tapasztalat nélkül
ápolási önéletrajz letöltése Példák ápolási önéletrajzra