Önéletrajz magamról – Hogyan kezdjek hozzá?

Az önéletrajz megírása nem könnyű feladat, hiszen az első gondolatod: magamról írjak? Az önéletrajz az első benyomás, amit meglát rólad egy munkáltató, így a lehető legpozitívabbnak kell lennie. Még akkor is ha úgy gondolod, hogy ez lehetetlen feladat!
Önéletrajz magamról - Hogyan kezdjek hozzá?

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az önmagadról írás az önéletrajz esetén nemcsak az önéletrajz egészére vonatkozik. Egy külön szekció is arról szól, hogy eladd magad és a tudásodat, képességeidet. Számtalan példával mutatjuk be, hogyan tudod mindezt könnyedén és profi módon megírni, hogy mindenképpen téged válasszanak álmaid munkájára!

önéletrajz magamról

Tartalomjegyzék

Magamról az önéletrajzban: mi az?

A magamról rész az önéletrajzban egy szakmai összegzés, karrier bemutató, bemutatkozás. Egy mindössze  3-5 mondatból álló szekció , amely közvetlenül a személyes adatok alá kerül. Ez az a rövid rész, amely meggyőzi a HR-est vagy a leendő munkaadót, hogy miért te vagy a legjobb választás a pozícióra.

Gondolj arra: miért téged válasszanak? Miben vagy jobb, mint mások, miért te vagy a legalkalmasabb a pozícióra? Mit nyer veled a cég? Ez a sales szöveg, ami téged és a képességeidet, szakmai tudásodat adja el.

A “magamról” résznek két fajtája lehet, annak tekintetében, hogy pályakezdő vagy-e, vagy már nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezel. Ez a két típus a karriercél meghatározás és a valódi szakmai összegzés.

A karriercél meghatározás

A karriercél meghatározás írása a pályakezdők számára ajánlott. Ebben az esetben ugyanis még nem tudsz egy összegzést írni a karrieredről, hiszen még nincs (vagy nincs elegendő) szakmai tapasztalatod hozzá. A karriercél meghatározás során is a tökéletes első benyomás megszerzése a cél, és ezt úgy érheted el el ha másra kerül a fókusz: a képességeidre, készségeidre és a motivációdra, karrier célodra.

A szakmai összegzés, vagyis “magamról” szekció

Amennyiben már van legalább 2-3 éves szakmai tapasztalatod, akkor érdemes a szakmai összegzést választani. A szakmai összegzés egy rövid bemutatkozás, és a teljes karrierív bemutatása. Ha ezt elolvassa a HR-es, máris képben legyen a képességeiddel és a szakmai múltaddal.

⚠️ Miért fontos?
A legtöbb HR-es mindössze pár másodpercet szán egy-egy önéletrajz átnézésére, és ebben az időben egy dolgot olvas el: a magadról szóló néhány mondatot. Ha ez a rész nem meggyőző, akkor nem fogja tovább olvasni az önéletrajzodat!

Hova kerül a magamról szekció?

A magamról szóló szekció ideális esetben két helyre kerülhet, és mindig a kiválasztott önéletrajz sablon határozza meg: a személyes adatok alá, amennyiben azok a fejlécbe kerülnek, vagy az önéletrajz bal oszlopába, a fotó alá. Hamar észrevehető helyen kell szerepelnie, hiszen fontos feladattal bír: el kell, hogy adja az önéletrajzot. Meg kell, hogy győzze a HR-est, hogy a legjobb jelölt önéletrajzát tartja a kezében, úgyhogy végig kell olvasnia azt.

Mit kell tartalmaznia a magamról / szakmai összefoglalónak?

Attól függően, hogy melyik típust választod, más és más információnak kell szerepelnie. A karriercél meghatározás esetén legfőképp a készségeinket, képességeinket kell bemutatni. Ezek ugyanis biztosan  kulcsszónak számítanak ! Az álláshirdetésben megtalálható készségeket és feladatköröket szükséges beleírni az önéletrajzba, mert ez segít bekerülni a következő körbe. Emellett, amikor írod a karriercél meghatározást, próbálj meg leginkább a motivációdról és a céljaidról írni. 

⚠️ A kulcsszavakat keresi a jelentkezés szűrő rendszer, másnéven ATS. Első körben ezzel találkozik az önéletrajzod, így ezen kell túljutnod!

Attól függetlenül, hogy még pályakezdő vagy, lehetnek ambícióid és készségeid! A készségek, képességek segítenek abban, hogy munkát szerezz. A tanulmányaid alatt is számtalanszor bizonyítanod kell, hogy miben vagy jó. Például, biztosan megtanulod bizonyos programok használatát már a tanulmányaid alatt, és rendelkezel olyan tulajdonságokkal, amelyek szükségesek egy pozíció betöltéséhez.

Ezek mindenképp kerüljenek bele az önéletrajzba, a karriercél meghatározásba:

 • Konkrét cél, hogy hova szeretnél eljutni a pozícióval, milyen képességeidet szeretnéd fejleszteni?
 • Miért pont az adott céghez, az adott pozícióra jelentkezel?
 • Mit tudsz nyújtani a cégnek? Mi az, ami megvan benned, és a többi jelöltben nincs?

Nézzünk egy példát karriercél meghatározásra:

Példa karriercél meghatározásra

HELYES
Célom

Kiváló alkalmazkodó képességgel és gyors tanulási képességgel rendelkező, frissen végzett programozó vagyok. A tanult nyelvek közé tartozik a Python, Java és a CSS, HTML, valamint a C#. Célom, hogy olyan cégnél helyezkedjek el, ahol szakmailag és emberileg is fejlődhetek, ezért pályázom meg az Informatikus Gyakornok pozíciót a Tech Kft.-nél.

Nézzük, hogy a fenti példában melyek lehetnek a kulcsszavak:

 • Alkalmazkodóképesség
 • Gyors tanulási képesség
 • Python
 • Java
 • CSS
 • HTML
 • C#

Bár a jelölt még pályakezdő, mégis láthatjuk, hogy mennyi készséggel és tudással rendelkezik már most! Ugyanígy, te is rengeteg ismerettel rendelkezel! Sokszor pedig a munkáltató nem is a szakmai tudást keresi, hanem azt, hogy valaki tökéletesen be tudjon illeszkedni a csapatba.

Pályakezdőként pedig sokkal több tered van bemutatni magad, többet mesélhetsz a motivációdról, és jobban megismerhet téged a HR-es. Amennyiben szeretnéd, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod többi szekciója is, kattints ide, és olvasd el a pályakezdő önéletrajz megírását segítő útmutatót, a mintákat és példákat.

A szakmai összegzés, vagyis a valódi magamról szekció

Az önéletrajz magamról szekciója legalább 2-3 éves szakmai tapasztalat esetén már egy rövid karrier áttekintésnek tekinthető. Célja, hogy nemcsak a készségeket és képességeket mutassa be, de a munkatapasztalatot. Kevésbé személyes, mint egy karriercél meghatározás, de ebben az esetben már nem is ez a cél.

A magamról szekcióban nyugodtan mesélhetsz a céljaidról és ambíciódról, de már jobban a betöltött feladatkörökre és pozícióra kíváncsi a leendő munkaadó. Azt érdemes megemlíteni, pontosan milyen munkát végeztél az előző munkahelyeiden.

Nézzük, mi az, ami mindenképpen kerüljön be az önéletrajzba:

 • Eddigi eredmények. Ide tartozik, hogy ha például vezetőként csökkentetted a fluktuációt a csapatban, vagy az új riportálási módszerednek köszönhetően nőtt a hatékonyság. Mindig támaszd alá számokkal vagy statisztikával az eredményt, ugyanis ez azonnal feltűnik a HR-esnek.
 • Készségek, képességek – ne feledd, ezek kulcsszavak!
 • 3-4 feladatkör és feladat bemutatása.
 • Konkrét cél.
 • Motiváció, és miért pont ehhez a céghez jelentkezel.
 • Mit keresel a munkád során, milyen kihívásokat.
 • Mit nyújthatsz te a cégnek?

Nézzünk is egy példát a szakmai összegzésre például egy grafikus önéletrajz esetén:

HELYES
Magamról

Kreatív, precíz és proaktív Senior grafikus vagyok több, mint 12 év szakmai tapasztalattal, amelyet ügynökségnél és SSC-ben szereztem. Senior munkatársként 5 junior grafikus munkáját felügyelem, valamint 3 grafikus gyakornokét. Tárgyalóképes angol nyelvtudással képes vagyok a nemzetközi ügyfelek stratégiáját és elképzeléseit is átlátni. Olyan munkahelyet keresek, ahol kamatoztathatom kiváló kommunikációs képességeimet és vezetői képességemet a grafikusi csapat élén.

A jelölt használt számokat, bemutatta a képességeid, készségeit, és hogy milyen pozíciót is keres valójában.

Tippek, amelyek segíthetik a “magamról” szekciót

Néhány tippel biztosan az önéletrajz halom tetejére kerülhetsz! Gondolj erre a szekcióra úgy, mint a személyes profilodra – mi jellemez téged, mint munkaerőt?

 • Érdemes minél többet mesélni a készségeidről, képességeidről.
 • Törekedj arra, hogy legalább 1-2 olyan feladatkört is beleteszel, ami meg van jelölve az álláshirdetésben.
 • Próbáld meg objektíven nézni a képességeidet, ha pedig nem megy, kérdezd meg egy munkatársadat, hogy ő mit gondol.
 • Ha egyetértesz a cég víziójával, akkor azt is nyugodtan írd bele.

önéletrajz magamról

Leggyakoribb hibák a magamról szekció megírása során

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet mindenki elkövet legalább egyszer, az az, hogy olyan célt fogalmazunk meg, ami túlságosan személyes, nem munkahelyhez illő. Ilyen lehet, amikor olyan motivációkat nevezünk meg, mint például a hétvégi munka elkerülése, vagy hogy ezért és ezért nem szeretjük a jelenlegi munkahelyünket.

⚠️ A jelenlegi munkahely szidása szigorúan tilos!

Amennyiben tele vagy frusztrációval, mert a jelenlegi munka olyan megterhelő, akkor más módon vezesd le. Sem az önéletrajzban, sem az interjún nem megengedett, hogy a jelenlegi munkát csúnya szavakkal illesd. Ebben az esetben ugyanis az derül ki, hogy nem vagy lojális a munkahelyedhez, munkatársaidhoz, rosszindulatúnak tűnhetsz, és olyannak, aki a munka során mindig frusztrált.

Mindig racionális választ adj a motivációra, például, hogy elvégeztél vezetői képzést, ezért szeretnél előrelépni a karrieredben. Inkább törekedj arra, hogy a képességeiddel támaszd alá a munkahelyváltást, mert valamiben annyit fejlődtél, hogy már új kihívásokra vágysz.

A másik nagy hiba, amelyet a szakmai bemutatkozó megírása során gyakran elkövetünk, hogy nem valós indokot adunk meg a váltás okaként.

Hazudni sosem szabad egy önéletrajzban, sem a képességeket, sem az eredmények, sem a motiváció esetén!  Arra is mindig ügyelj, hogy ezt a szekciót lehet, hogy minden egyes jelentkezés előtt személyre kell szabni . Ez többletmunkát jelent, de nagyon kellemetlen, ha az előzőleg megpályázott cég vagy pozíció neve marad benne!

Összefoglalva tehát ezeket kerüld el:

 • Előző cég neve, pozíció neve marad benne minden jelentkezésben. Szabd személyre minden jelentkezés előtt!
 • Ha hazudsz a képességeidet, eredményeidet, motivációdat illetően.
 • Ha olyan motivációt adsz meg, ami nem passzol a cég víziójába, értékrendjébe.
 • Ha csak követeléseket fogalmazol meg a céggel szemben, és nem pedig azt mutatod meg, hogy te miben lehetsz a leendő munkáltató segítségére.
 • Ha szidod az előző munkahelyedet.
 • Ha olyan motivációt és célt sorolsz fel, ami inkább személyesebb jellegű.

Példa rossz magamról szekcióra

Grafikusként például ez egy igen rossz karriercél meghatározás:

HELYTELEN
Célom

Szeretek rajzolni és festeni. A célom, hogy egy olyan munkahelyet találjak, ahol fejlődhetek és tanulhatok, majd később felvegyenek teljes állásba.

Látszik, hogy nem személyre szabott, és semmit nem mond el a jelentkező képességeiről, tudásáról. Emellett követelést is állít a leendő munkáltató elé, vagyis, hogy elvárja, hogy majd felvegyék gyakornokból teljes állásba.

Ehelyett inkább egy ilyen karriercél meghatározás javasolt:

HELYES
Célom

Precíz és szorgalmas, proaktív grafikus gyakornokként célom, hogy egyedi, kreatív munkát adhassak ki a kezeim közül, mindezt az ügyfél igényeihez igazítva. Adobe Photoshop, Illustrator, Figma ismeretemmel, marketing szemléletemmel pedig támogatni tudom a marketing stratégia sikerességét és hatékonyságát.

A jelölt leír néhány képességet, valamint a szakmai tudását is, emellett pedig bemutatja, hogy marketing szemlélettel is rendelkezik. Ez egy pályakezdő karriercél meghatározás, de mégis profi jelölt benyomását kelti!

önéletrajz magamról

Önéletrajz magamról példa

Néhány példával szeretnénk segíteni az önéletrajz megírását. Összegyűjtöttünk különböző szakmához passzoló példákat.

Mérnök munka esetén például egy ehhez hasonló szakmai összegzést ajánlunk:

HELYES
Magamról
15 év építőmérnöki tapasztalattal rendelkezem, legfőképp útépítés területen. ISO 9001, ISO 14001 szabványokkal rendelkezem. Jelenleg közvetlenül 35 ember vezetése tartozik hozzám, valamint közvetetten 270 embert irányítok. Több, mint 8 éve vagyok a felső vezetés tagja, és az irányításom alatt több, mint 140 km autópálya és 230 km főút épült szerte az országban.

Láthatjuk, hogy milyen képességekkel, tanúsítványokkal rendelkezik, valamint, hogy milyen vezetői képességei vannak a jelöltnek. Emiatt ez egy meggyőző szakmai összegzés.

Diákként is jelentős kihívást jelenthet a karriercél meghatározás megírása:

HELYES
Célom
Kreatív, gyorsan tanuló és precíz csapatjátékos vagyok, aki képes az önálló munkavégzésre. A kreativitásomat a szövegírás és a fogalmazás terén szeretném kamatoztatni, ugyanis hiszek a szöveg meggyőző erejében. Magyar irodalom szakon tanulok, és olyan munkahelyet keresek, ahol tovább fejlődhetek a social media tartalomgyártás terén.

Bár a jelöltnek még nincs szakmai tapasztalata, hiszen diákmunkára jelentkezik, láthatjuk, hogy megtalálta az elvárásokat az álláshirdetésben. Ezek a “kreatív, gyorsan tanuló, precíz, önálló munkavégzés, tartalomgyártás, social media” szavak voltak. Kiemelkedő tanulmányi teljesítmény is érdemes felsorolni!

Titkárnőként pedig így néz ki a magamról szekció:

HELYES
Magamról
Szorgalmas, diszkrét és precíz titkárnő vagyok, 17 éves, KKV cégeknél szerzett tapasztalattal, német középfokú nyelvtudással. Számlák érkeztetése és iktatása, vezetőség adminisztratív támogatása, gépjármű flottamenedzsmenttel kapcsolatosan felmerülő feladatok ellátása, postázás és kapcsolattartás tartozik a főbb feladataim közé.

Titkárnők esetén általában a szorgalom, diszkréció a legfontosabb elvárás, valamint fontos, hogy pontos feladatokat is felsorolj. Ilyen a fenti példában a számlák érkeztetése, flottamenedzsment, kapcsolattartás. Mindig írd bele, hogy hány év szakmai tapaszalattal rendelkezel!

Adminisztrátor önéletrajz megírása esetén is fontos, hogy belecsempésszük az ismert programok nevét, valamint a célunkat.

HELYES
Magamról
Lelkes, szorgalmas, precíz Irodai adminisztrátor vagyok, 3 éves, multinacionális cégnél szerzett tapasztalattal, így angol középfokú nyelvtudással. Számlák érkeztetése és iktatása, céges rendezvények szervezése, postázás és kapcsolattartás tartozik a főbb feladataim közé. Mindezek által kiváló kommunikációs készség, Microsoft Excel és SAP tudás jellemez. Az új eszközbeszerzési rendszeremnek köszönhetően 23 százalékkal csökkentek a költségek. Olyan munkahelyet keresek, ahol tovább mélyülhetek a pénzügy világában.

Angol önéletrajz megírása esetén természetesen a magamról szekció is angolul van. Ehhez lehetőleg kerüld el az ‘I’ használatát, és használj inkább passzív mondatokat.

HELYES
Professional Summary

Enthusiastic and analytical finance controller with 4 years of experience in finance and administration. Introducing a new invoicing system which increased the team’s efficiency by 21%. As a part of my leadership responsibilities, I have trained 3 interns and 2 assistants who were able to receive full time position offers.

Mire figyelj tehát a magamról példák alapján…

Pályakezdő vagy diák esetén mindenképp karriercél meghatározást írj. Ebben az esetben a céljaidról, tanulmányi eredményeidről, készségeidről, képességeidről és a motivációdról írj. Legalább 2-3 év szakmai tapasztalat megléte esetén pedig válaszd a szakmai összegzést, amely egy néhány mondatos bemutatása a karrierednek. Ebben az esetben eredményeket is mutass meg, lehetőleg számokkal vagy statisztikával alátámasztva, valamint törekedj arra, hogy a 2-3 feladatkört is bele tudj írni

Ezek semmiképp ne maradjanak ki:

 • Készségek, képességek, amelyek kulcsszóként vannak elrejtve az álláshirdetés szövegében.
 • Eredmények, számokkal alátámasztva.
 • Motiváció, ami nem túl személyes.
 • Hogy milyen értéket tudsz te magad nyújtani a cégnek.
 • Ne legyen hosszabb 3-4 mondatnál.

Amit mindenképp kerülj el:

 • A túl személyes motiváció megadását.
 • A ködös kifejezéseket, célokat.
 • Elvárások támasztását a leendő munkahelyeddel szemben.
 • A jelenlegi vagy előző munka szidása.
 • Az 5 mondatnál hosszabb, túl részletes bemutatkozást.
 • Túl sok szám használatát.

Az önéletrajz sablon használata azért segíthet, mert pontosan kimért helyed van, hogy mennyit írhatsz. Megakadályozza, hogy túl sokat írj magadról. A legegyszerűbb megoldás, ha önéletrajz szerkesztőt használsz, így akár órákat spórolva az önéletrajz elkészítésén. Álláskeresésre fel!

Hasonló cikkek