Fogászati asszisztens önéletrajz

A fogászati asszisztens az egészségügyi szakma egyik ága, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A fogászati asszisztens ugyanúgy dolgozhat kórházban és magánkórházban, magánfogászaton, akárcsak bármilyen más egészségügyi dolgozó. Emiatt különböző feladatkörök tartozhatnak hozzájuk.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A feladatkörök megszerzéséhez először viszont egy önéletrajzra lesz szükséged! Ennek megírása sem ördögtől való, de valóban el lehet veszni a részletekben. Ebben a cikkben azonban végigvezetünk minden egyes lépésen, hogy segíthessünk megtalálni utána álmaid munkáját!

Az önéletrajz a belépő egy új álláshoz, és mindenképpen sikerre kell, hogy tervezd. A nyertes önéletrajz emiatt legyen jól felépített, taglalt és átlátható, amelyben segíthetnek önéletrajz sablonjaink. Nézzük, hogyan készül a nyertes önéletrajz!

Tartalomjegyzék

Fogorvos asszisztens önéletrajz minta

Személyes adatok

Levegő Petra
Fogászati asszisztens
Telefonszám: 0670/234-0001
Email cím: petra.levego@gmail.com
Születési hely, idő: 1997. 02.04., Székesfehérvár
Lakcím: 1123, Budapest, Fakert utca 43.

Magamról

2 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, precíz, pontos és rendszerető fogászati asszisztens vagyok. A betegekkel való kapcsolattartás, sterilizálás és fertőtlenítés valamint az orvos maximális támogatása tartozik a főbb feladataim közé.  A teherbírásom és a szorgalmam kiváló, és fő célom, hogy segítséget nyújthassak a klienseknek.

Szakmai tapasztalat

Fogorvos asszisztens
Med. Dental Kft.
2019. szeptember – 2021. november
Budapest

 • Páciensek személyes fogadása, telefonos vagy email-es időpont egyeztetés.
 • Előkészíteni, sterilizálni és fertőtleníteni a vizsgálathoz szükséges anyagokat és eszközöket.
 • Segédkezni a töméseknél, a fogpótlásnál, fogeltávolításnál, a szájnyálkahártya és fogíny kezelésénél, a gyermekfogászati beavatkozásoknál.
 • A legújabb anyagok és technológiák ismerete.

Fogorvos asszisztens szakmai gyakorlat
Fog Varázslás Kft.
2019. június – 2019. szeptember
Budapest

 • Röntgen képek készítése, gépek tisztán tartása, sterilizálása.
 • Segédkezni a töméseknél, fogpótlásoknál és eltávolításoknál.
 • Digitális karton vezetése.

Tanulmányok

Fogászati asszisztens
Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ
2018. december – 2019. szeptember
Budapest

Érettségi
Kiss Géza Gimnázium
2011. szeptember – 2015. június
Székesfehérvár

Képességek, készségek

 • Precizitás, pontosság
 • Szorgalom
 • Teherbíró személyiség
 • Önálló munkavégzés
 • Angol nyelvtudás
 • Röntgenkép készítése

Nyelvtudás
Angol – középfokú nyelvtudás

fogászati asszisztens önéletrajz

Fogászati asszisztens foglalkoztatottság

A fogászati vagy fogorvosi asszisztensek foglalkoztatottsága jelenleg elég alacsony, így nagy a versengés a szférában. Igazán jó fogorvos asszisztenst azonban nehéz találni. A precizitás, folyamatos odafigyelés és nagy munkabírás ugyanis mind elvárás a szaktudás mellett.

A szakma ráadásul egy érettségire épülő, kevesebb, mint egy éves OKJ képzés, így gyorsan hozzá lehet jutni egy kifizetődő szakmához. Itt is azonban érdemes a magánfogászatoknál munkát keresni, ugyanis az állami asszisztens fizetés 0-3 év gyakorlati idővel mindössze bruttó 281 165 Ft/hó. Ez a magánfogászatokon nettó 200 ezer – 250 ezer között alakul!

Hogyan írjunk fogorvos asszisztens önéletrajzot?

A fogászati asszisztens önéletrajz megírásánál a legfőbb pont, hogy átlátható és könnyen olvasható legyen. Ha ez nem sikerül, akkor a leendő munkaadó biztosan nem olvassa tovább az önéletrajzot, hiszen mindezt egy pillanat alatt meg lehet állapítani.

Fontos, hogy olyan betűtípust használj, ami könnyen olvasható és precizitást sugall. Éppen emiatt egyetlen helyesírási hiba sem megengedett, valamint fontos, hogy a gépek nevét is hibátlanul le tudd írni. A hagyományos betűtípusok, mint az Arial, Calibri, New Times Roman, és a 11-12-es betűméret ajánlott, valamint a szekciók címét mindig nagy és vastag betűvel emeljük ki. Az önéletrajz lehetőleg  ne lépje túl az egy oldal hosszúságot. 

Hogyan épül fel a fogorvos asszisztens önéletrajz?

Az önéletrajz felépítése két dologtól függ: a szekcióktól, vagyis, hogy milyen részei lesznek, valamint a sablontól. Az önéletrajz sablon használata segít abban, hogy profi szerkezeti felépítése legyen az önéletrajznak. Érdemes körbenézni a sablonjaink között, hiszen biztosan találsz egy megfelelőt.

Egyébként mi a Modern önéletrajz sablont és a Budapest sablont ajánlanánk – bármelyiket is választod, nem lőhetsz mellé.

A sablon általában meghatározza azt is, hogy milyen szekciókból épül fel, és milyen sorrendben következzenek az önéletrajzon belül. Amennyiben  pályakezdő vagy, inkább a funkcionális önéletrajz formátum  használata ajánlott, amely a képességekre helyezi a hangsúlyt, mintsem a munkatapasztalatra. Amennyiben viszont  már rendelkezel tapasztalattal, akkor a klasszikus magyar önéletrajz formátum az ideális választás.

Ezek a szekciók fognak szerepelni az önéletrajzban:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Képességek, készségek
 • Nyelvtudás

Kezdjük a fejléccel, vagyis személyes adatokkal!

Több önéletrajz sablonban is láthattad, hogy a személyes adatok és elérhetőségek a fejlécben foglalnak helyet. Ennek oka, hogy így több hely marad a többi szekcióra, vagyis helyet spórolsz.

A személyes adatok közé mindig sorold az alábbiakat:

 • Név
 • Pozíció
 • Telefonszám
 • Email cím
 • Lakcím
 • Születési hely és idő

A nevet mindig emeld nagyobb betűmérettel és vastagabb betűtípussal. A születési hely és idő, valamint a lakcím megadása opcionális, de ha mást nem is, legalább a várost add meg a cím esetén.

A telefonszám és email cím esetén soha ne add meg a jelenlegi munkahely elérhetőségét, mert kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. Válaszd inkább a saját adataidat, és lehetőleg az email cím ne a beceneved vagy valami vices szóösszetétel legyen – ez nem sugall megbízhatóságot. A legjobb választás, ha a vezeték-, illetve keresztnevedből tevődik össze az email cím.

Példa

HELYES
Személyes adatok

Levegő Petra
Fogászati asszisztens
Telefonszám: 0670/234-0001
Email cím: petra.levego@gmail.com
Születési hely, idő: 1997. 02.04., Székesfehérvár
Lakcím: 1123, Budapest, Fakert utca 43.

Példa

HELYTELEN
Személyes adatok

Levegő Petra
Fogászati asszisztens
Telefonszám: 70/234-0001
Email cím: petruskababa@gmail.com vagy fogvarazslat@fogvarazslat.hu
Születési hely, idő: 1997. 02.04., Székesfehérvár
Lakcím: 1123, Budapest, Fakert utca 43.

Láthatjuk, hogy a jelölt nagyon rossz email címeket választott, hiszen nem sugall professzionalizmust egyik verzió sem. Emellett a telefonszám formátuma sem megfelelő.

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A fotó csatolása opcionális, és segítheti a jelentkezést, de ronthatja is, a fénykép minőségétől függően. A fotó semmiképp ne legyen egy évnél régebbi, és csak minőségi fotót használj. Ez azt jelenti, hogy a bulifotók vagy selfiek nem lesznek elegendők, sőt, ronthatják is a jelentkezést.

Érdemes megkérni egy barátodat, hogy készítsen rólad pár fotót, amelyen természetes sminkben, hajjal vagy látható, egy fehér háttér előtt. Emellett elég, ha mellkasig látszódsz, és egy mosolyt is megejthetsz, hogy barátságosnak tűnj!

Karriercél meghatározás és szakmai összegzés

A szakmai összegzés és a karriercél meghatározás két hasonló dolog: mind a kettő esetén a képességeket, készségeket, célokat kell megfogalmazni mindössze 3-4 mondatban. Ez az a rész, ami eladja az önéletrajzot. A fogászati asszisztens szakmai összegzés bemutatja pár sorban, hogy mennyire jó szakember és csapatjátékos vagy.

A legtöbb munkáltató csak ezt a részt olvassa át, és ez alapján szűr. Ha ezzel nem győzted meg, akkor valószínűleg nem olvassa tovább az önéletrajzot, és sajnos nem jutsz tovább. Ezért kell 100 százalékosnak lennie.

A szakmai összegzés tapasztalattal rendelkezők számára

A  szakmai összegzés és a karriercél meghatározás is rögtön a fejléc alá kerül, vagyis a személyes adatok alá . A szakmai összegzés esetén a cél, hogy össze tudd foglalni az eddig elért eredményeket, munkatapasztalatot mindössze néhány mondatban.

Példa

HELYES
Magamról

2 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, precíz, pontos és rendszerető fogászati asszisztens vagyok. A betegekkel való kapcsolattartás, sterilizálás és fertőtlenítés valamint az orvos maximális támogatása tartozik a főbb feladataim közé. A teherbírásom és a szorgalmam kiváló, és fő célom, hogy segítséget nyújthassak a klienseknek.

HELYES
Magamról

Precíz és nagy teherbírású, kiváló kommunikációs készséggel rendelkező fogászati asszisztens vagyok. A több, mint 11 éves szakmai tapasztalatom alatt elsajátítottam mind az ügyfelekkel való kapcsolattartást, mind a fog és fogászati problémák kezelésének módját. Fő célom, hogy a fogorvosnak állandó, megbízható kliensköre alakuljon ki.

HELYTELEN
Magamról

Több, mint 3 éve dolgozom fogászati asszisztens munkakörben, és nagyon szeretem, mert így segíthetek az embereknek.

Láthatod, hogy érdemes az elért eredményeket, célt és minél több kulcsszót elhelyezni a szakmai összegzésben, hiszen így nő meg az esélye annak, hogy megszerezd az álommunkádat.

Karriercél meghatározás pályakezdőknek

A karriercél meghatározás esetén még talán nincs annyi szakmai tapasztalatod, azonban tudásod és képességeid már vannak. Ebben az esetben ezeket kell kidomborítani, hiszen így tudod megmutatni, hogy milyen értéket veszít az a fogorvos, aki nem téged választ.

Példa

HELYES
Cél

Frissen végzett fogászati asszisztens vagyok, és célom, hogy minél több embernek segíthessek. A szakmai gyakorlat során elsajátítottam az eszközök sterilizálásának és fertőtlenítésének az alapjait, valamint képes vagyok fogbetegségeket felismerni. Szorgalmam, teherbírásom és tanulási vágyam kiemelkedő.

HELYTELEN
Cél

Frissen végzett fogászati asszisztens vagyok, és olyan munkát szeretnék, ami megfelel a szakmámnak.

Munkatapasztalat elhelyezése a fogászati asszisztens önéletrajzban

A fogászati asszisztens önéletrajzban is kihagyhatatlan a munkatapasztalat, már, ha rendelkezel vele. A legtöbb egészségügyi munkánál nem érvényes, hogy bármilyen más munkatapasztalat elég, hiszen ide szaktudás kell. Nem lehet nulla tudás nélkül páciensek fogait ellenőrizni, és asszisztensként te vagy a fogorvos jobb keze. Ez azt jelenti, hogy közel akkora tudással rendelkezel, mint egy fogorvos, csak a te feladataid közé tartozik a páciensek koordinálása is.

Minderről a szakmai tapasztalat rész számol be. Amikor leírod azokat, használd a fordított időrendi sorrendet, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást, majd utána jöhetnek az előtte lévők. Ez segíti az olvasót abban, hogy a teljes karrieredet átlássa.  A fogászati asszisztensek meg kell, hogy feleljenek a szájsebész, a fogorvos és a fogszabályozó szakorvos mellett is ,  így ha valamelyik terület jobban érdekel, akkor érdemes kidomborítani az önéletrajzban.

Ezeket sose hagyd ki a felsorolásból:

 • Pozíció, beosztás neve
 • Cég
 • Mikor dolgoztál ott
 • A város neve, ahol dolgoztál
 • Feladatkörök

Utóbbi igazán nagy kihívásnak tűnhet, ugyanis  mindössze 3-5 bulletpontban be kell tudnod röviden mutatni, hogy milyen feladataid voltak . Tartsd szem előtt, hogy csak olyan feladatokat sorolj fel, ami releváns a megpályázott pozícióhoz. Amennyiben például te voltál felelős az orvosok termékrendelésért, de ezt nem kérik a pozícióban, akkor nem kötelező odaírni.

Példa

HELYES
Szakmai tapasztalat

Fogorvos asszisztens
Med. Dental Kft.
2019. szeptember – 2021. november
Budapest

 • Páciensek személyes fogadása, telefonos vagy email-es időpont egyeztetés.
 • Előkészíteni, sterilizálni és fertőtleníteni a vizsgálathoz szükséges anyagokat és eszközöket.
 • Segédkezni a töméseknél, a fogpótlásnál, fogeltávolításnál, a szájnyálkahártya és fogíny kezelésénél, a gyermekfogászati beavatkozásoknál.
 • A legújabb anyagok és technológiák ismerete.

Fogorvos asszisztens szakmai gyakorlat
Fog Varázslás Kft.
2019. június – 2019. szeptember
Budapest

 • Röntgen képek készítése, gépek tisztán tartása, sterilizálása.
 • Segédkezni a töméseknél, fogpótlásoknál és eltávolításoknál.
 • Digitális karton vezetése.

Példa pályakezdők esetén

A pályakezdők esetén fontos megemlíteni, hogy általában a képzések járnak együtt kötelező szakmai gyakorlatokkal. Mindemellett azonban nagyon fontos, hogy azokat is megfelelően be tudjuk mutatni.

Mint már olvashattad, sajnos ebben a szakmában, mint a többi egészségügyi szakmában nem számít, ha már van valamilyen egyéb szakmai tapasztalatod, amelyet más területen szereztél.

A szakmai gyakorlat természetesen munkahelynek, így valódi munkatapasztalatnak számít, amelyet így tudsz feltüntetni az önéletrajzodban. Ne feledd, ekkor is meg kell adnod feladatköröket!

HELYES
Fogorvos asszisztens szakmai gyakorlat
Fog Varázslás Kft.
2019. június – 2019. szeptember
Budapest

 • Röntgen képek készítése, gépek tisztán tartása, sterilizálása.
 • Segédkezni a töméseknél, fogpótlásoknál és eltávolításoknál.
 • Digitális karton vezetése.

Tanulmányok szekció a fogorvosi asszisztens önéletrajzban

Amennyiben kissé el vagy keseredve a kevéske szakmai tapasztalat miatt, akkor még a tanulmányok szekcióban be tudod pótolni a hiányosságot. Ennek módja, hogy részletesebben mesélsz a tanulmányaidról, például, hogy pontosan milyen tantárgyaid voltak.

A fogászati asszisztens képzés érettségire épül, így érdemes azt is felsorolni. A tanulmányok esetén is fordított időrendi sorrendet használj, vagyis a legújabb tanulmányaiddal kezdd a felsorolást, akkor is, ha még folyamatban vannak.

HELYES
Tanulmányok

Fogászati asszisztens
Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ
2018. december – 2019. szeptember
Budapest

 • Főbb tantárgyak: Fogászati anatómia, fogászati alapismeretek, implantológia, gyermekfogászat, fogszabályozási ismeretek, radiológia.

Érettségi
Kiss Géza Gimnázium
2011. szeptember – 2015. június
Székesfehérvár

HELYTELEN
Tanulmányok

Fogászati szakasszisztens
2020-2021.

A fentebbi példában láthatod, hogy semmiképp nem elég az, ha a képzés nevét és az évszámokat sorolod fel, hiszen így nem tudni, milyen képzést végeztél pontosan.

Abban az esetben is érdemes lehet felsorolni a főbb ismereteket, hogyha már több éves szakmai tapasztalatod van – nem sok helyet foglal, és esetleg előre veheted azokat, amelyek jobban érdekelnek. Például, amennyiben a röntgenkép készítése számodra élvezetes feladat, akkor nyugodtan kiemelheted a tanulmányaid leírása során is, hogy tanultad a radiológiát.

A legjobb készségek a fogorvosi asszisztens önéletrajzban

A készségek és képességek megmutatják azt, hogy mind emberileg, mind szakmailag milyen munkatárs vagy. Emellett pedig kulcsszóként is használatosak az önéletrajzokban!

📌 Tipp: A kulcsszavaknak hívjuk azokat az elvárásokat, amelyeket az állásadók elrejtenek az álláshirdetésben.

Ezek a kulcsszavak sokszor készségek, képességek, és legtöbbször az álláshirdetés elvárásait tartalmazó részben találjuk meg őket. Azért fontosak, mert  ha ezek a szavak nem szerepelnek az önéletrajzban, akkor a munkáltató nem téged fog választani . Amolyan iránytű, vagy kategóriák, amelyeknek meg kell felelni.

Ha viszont szerepelnek az önéletrajzban, akkor nagyobb eséllyel hívnak be egy interjúra. Mutatunk egy példát is:

Az álláshirdetés szövegében ezt láthatjuk:

Elvárások:

 • Szakirányú végzettség
 • Érvényes működési engedély, oltási könyv
 • 1-2 éves tapasztalat előnyt jelent, de pályakezdők jelentkezését is várjuk
 • Szorgalmas, teherbíró, önálló munkavégzésre alkalmas személyiség

Ezek alapján az önéletrajz képességeit felsoroló részben az alábbiakat érdemes feltüntetni:

HELYES
Képességek, készségek

 • Szorgalmas
 • Teherbíró
 • Önálló munkavégzés
A képességeket és készségeket két csoportra oszthatjuk:

Soft skillek – a személyiségjegyek

A soft skillek azok a személyiségjegyek, amelyek alapvetően azt határozzák meg, hogy milyen ember vagy, hogyan illenél be a csapatba. A fentebb látható példa pontosan ezt mutatja meg: szorgalmas, teherbíró, képes az önálló munkavégzésre. Általában ezeket nem tudjuk elsajátítani, inkább tényleg velünk születettek, amelyeket fejleszteni tudunk.

Néhány példa, amelyek gyakran előfordulnak a fogászati asszisztens álláshirdetésben:

 • Szorgalmas
 • Precíz
 • Pontos
 • Barátságos
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Nagyfokú önállóság
 • Teherbírás
 • Szervezési képességek
 • Embercentrikus hozzáállás
 • Empátia

fogászati asszisztens önéletrajz

A hard skillek – tudás, ismeretek

A készségek és képességek másik típusa a technikai tudás és az ismeretek. Ezek azok, amelyeket a tanulmányok alatt, vagy a munkahelyen lehet elsajátítani. Ez inkább a szaktudást jelöli, vagyis mennyire vagy jó szakember a területen. Fogászati asszisztensként számtalan tudásra és ismeretre van szükséged, például:

Készségek, képességek

 • Szakirányú végzettség
 • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
 • Angol/német nyelvtudás
 • Röntgenkép készítése
 • Fogszabályozási alapismeretek
 • Szájsebészeti alapismeretek
 • Fog és fogászati problémák ismerete
 • Asszisztencia
 • EESZT felület kezelése

Az önéletrajz képességek és készségek felsorolásnál mindig érdemes 5-8 készséget, vegyesen soft és hard skillt felsorolni. Emellett mindig igazítsuk az álláshirdetéshez a szöveget! Már különben nem ér sokat a kulcsszó.

Nyelvtudás – fogászati asszisztens önéletrajzban szükséges?

A nyelvtudás a legtöbb önéletrajzban elvárás, hiszen már sok program is angolul van. Emellett sokszor látható, hogy a fogászati szakasszisztens álláshirdetésben is fel van sorolva akár az angol, akár a német nyelvtudás, mint elvárás. Ha szerepel, mindenképp írjuk be készségek és képességek közé is, valamint a szakmai összegzésbe is.

 Mindig érdemes megjelölni a nyelvtudást, mert ezzel jobb alkupozícióban vagy a bértárgyalás során,  amennyiben magán egészségügyi centrumnál szeretnél dolgozni. Mindig a nyelvtudás szintjét is meg kell jelölni, ami lehet alapfok, középfok vagy felsőfok.
HELYES
Példa

Nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvtudás

HELYTELEN
Nyelvtudás

Angol
Német

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes fogászati asszisztens önéletrajz megírásához

A fogászati asszisztens pozíciók nemcsak az adminisztrációról és a telefonhívásokról szólnak. Sokkal inkább az emberközpontúságról és a fog és annak betegségeihez kapcsolódó problémákhoz és a kezelésükhöz. A fogászati asszisztens nélkülözhetetlen egy szájsebész, fogorvos vagy fogszabályozó szakorvos irodájából.

Az önéletrajz megírásánál mindig válassz olyan sablont, ami megbízhatóság ás professzionalizmust sugall. Ha pályakezdő vagy, akkor számodra a funkcionális önéletrajz típus, tapasztalat esetén pedig a klasszikus magyar önéletrajz az ideális választás.  Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial.

Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött. A cél, hogy egy oldalra kiférjen minden.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:

 • Az elérhetőségek, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás opcionális.
 • Az elérhetőségek megadása esetén különösképp ügyelj a pontosságra, máskülönben nem fognak tudni elérni.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel kezdd, és úgy haladj időben hátrafelé. Pályakezdőként mindig sorold fel a szakmai gyakorlatot, hiszen az van minden egészségügyi képzés során!
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, főleg azokat, amelyek különösen érdekelnek, vagy azon a területen szeretnél elhelyezkedni (például szájsebészet vagy gyermekfogászat).
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád az, amit az álláshirdetésben látsz, akkor használd.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karriert, a képességeidet és a motivációdat. Előbbi tapasztalattal rendelkezők számára ajánlott, utóbbi pedig a pályakezdők számára.

Gyakran Ismételt Kérdések

Szükséges diploma a fogászati asszisztens pozícióhoz?

Diploma nem szükséges, hanem egy közel egy éves OKJ tanfolyam. Ennek azonban előfeltétele az érettségi megléte!

Keresett szakma manapság a fogászati asszisztens?

Úgy tartják, hogy sok fogászati asszisztens van, de kevés köztük az igazán jó. Sajnos ebben a szakmában előfordulhat, hogy sokáig kell bent lenni, egy nap akár 12 órát is, így elvárás a nagy teherbírás.