Gyakori hibák a kísérőlevélben

A kísérőlevél az a levél, email, amelybe becsatolod az önéletrajzot és a motivációs levelet. Ez az a levél, amelyet küldesz a munkáltatónak, és hossza mindössze néhány mondat, sor.
gyakori hibák a kísérőlevélben

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Bemutatod röviden magadat, hogy mire jelentkezel és mi a motivációd mögötte – mintha néhány sorba rövidítenéd le a motivációs levelet. Számtalan ponton el lehet csúszni a levél megírásánál, mutatjuk is a leggyakoribbakat!

Tartalomjegyzék

A helyesírási hibák

A helyesírási hibák minden esetben negatív fényt vetnek rád. Ha az emailben több hibát is vétesz, nem fogják megnyitni a csatolt dokumentumokat. A legtöbb levelezőrendszer már beépített helyesírás ellenőrző rendszerrel rendelkezik, ezt mindenképp használd ki! Ne ezeken a triviális dolgokon csússzon el álmaid állása.

A kísérőlevél tárgya

Azt már egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan legyen tökéletes a kísérőlevél, és hogy milyen is a jó email tárgya. Mindazontúl nagyon fontos az alapszabályok betartása, hogy ne csak a kísérőlevélben ne legyen hiba, hanem már az email tárgyában sem! Az email tárgyának helytelen megadása is a kísérőlevél gyakori hibái közé tartozik. Általában az álláshirdetésben megadják azt, hogy milyen tárggyal várják a levelet. Mégis, ennek ellenére sokan nem olvassák el ezt a részt, pedig ez is egy szűrő, hogy milyen figyelmesen olvasod el az álláshirdetést!

Például, ha azt írják, hogy a jelentkezéshez írd a levél tárgyába, hogy “Jelentkezés a Marketing Asszisztens pozícióra”, akkor tégy így. Gyakori hiba ezt figyelmen kívül hagyni, pedig ennél egyszerűbb dolgod nem is lehetne – megmondják, mi legyen az email címe.

Ezek szoktak gyakori hibák lenni a kísérőlevél tárgya esetén:

 • Nem adsz meg tárgyat egyáltalán.
 • Csak ennyit adsz meg: Jelentkezés.
 • A saját nevedet adod meg tárgynak.

Ezek helyett inkább mindig ezt add meg tárgynak, ezzel nem lőhetsz mellé:

HELYES
“Jelentkezés XY pozícióra”

Ugye, milyen egyszerű? Mégis minden benne van, amit a HR-esnek tudnia. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a HR-es kell, hogy találgasson az önéletrajzod alapján, hogy mégis milyen pozícióra adtad be a jelentkezésedet.

Az önéletrajz megszólítása – felejtsd el a sziát!

Gyakori hiba még, ha nem tudod, hogyan kell megszólítani a címzettet. Természetes, hogy nem fogod tudni, kinek íródik a levél. Ennek kiküszöbölésére érdemes elolvasni a cég honlapján a “Kapcsolatok” fület, elképzelhető, hogy ott fent van, hogy kihez érkezik a levél. Ha mégsincs, akkor kettő megszólítás és köszönés közül választhatsz:

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Kedves Cégér Kft.!

Ha pedig tudod, kinek íródik a levél, emrt Facebook csoportban találtad az állást, akkor pedig:

 • Tisztelt Kovács Kata!
 • Kedves Erzsébet!
📌 Tény: Mindig felkiáltójelet teszünk a magyarban a megszólítás után.
 Az, hogy a “tisztelettel” vagy a “kedves” szó a jobb választás, a cég weboldalának nyelvezete, hangneme dönti el . Amennyiben barátságos, közvetlen és tegeződő, akkor a “Kedves” az ideális választás. Ha azonban konzervatív és magázódó, akkor a “Tisztelettel” a jó döntés.

A kísérőlevél hossza

A kísérőlevél a motivációs levél rövid összefoglalása. Ebben az esetben viszont mindössze néhány sorod van, nem pedig egy egész A4-es oldalad. Ehhez mérten röviden kell tudnod megfogalmazni, amit szeretnél, ezek pedig a motivációd és a bemutatkozás, valamint 1-2 mondatban az, hogy miért te lennél a jó választás a pozícióra. Nem szükséges a teljes önéletrajz újbóli bemutatása, hiszen azt megteszed a csatolt motivációs levélben, és az önéletrajz maga is becsatolásra kerül. Jobb, ha itt a rövidségre és tömörségre fókuszálsz.

Mindazontúl azonban az alábbi gyakori hiba is megengedhetetlen:

HELYTELEN
Tisztelt Fókusz Lajos!

Elemér Géza vagyok, és a csatolt önéletrajzommal szeretnék jelentkezni a meghirdetett Ügyfélszolgálati referens pozícióra.

Üdvözlettel,
Elemér Géza
elemer.geza@gmail.com
0630/836-3846

Ez a példa szemlélteti azt, hogy milyen, ha túl rövid a kísérőlevél, így nem meggyőző. Ne legyen se túl hosszú se túl rövid, de főleg nem egy mondat hosszúságú. Ennyi idő alatt ugyanis lehetetlen meggyőzni a HR-est, hogy te vagy az ideális jelölt!

Az alábbi a megfelelő hosszúság:

HELYES
Tisztelt Fókusz Lajos!

Elemér Géza vagyok, és a csatolt önéletrajzommal szeretnék jelentkezni a meghirdetett Ügyfélszolgálati referens pozícióra.

Több mint 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, mint ügyfélszolgálati képviselő a Győr Kft.-nél. Karrierem alatt kiváló kommunikációs képességre és sales technikák elsajátítására volt lehetőségem, emiatt az ügyfél elégedettségi visszajelzések is 96 százalékosak voltak.

Főbb eredményeim az, hogy több, mint 30 százalékkal növekedett a csapat sales teljesítménye, amióta én is tagja vagyok.

Remélem, csatolt önéletrajzom felkelti az érdeklődését.

Üdvözlettel,
Elemér Géza
elemer.geza@gmail.com
0630/836-3846

Ebben a példában is láthatod, hogy a jelölt kiemeli a főbb eredményeket és tapasztalatot, valamint készségeket, amelyek fontosak a megpályázott álláshoz.

Más nyelven készül az önéletrajz, motivációs levél és a kísérőlevél

Mindig egyeztesd azt, hogy milyen nyelven íródott az álláshirdetés. Ha ugyanis angol, akkor biztosan angol nyelvű önéletrajz és motivációs levél az elvárás. Ebben az esetben a kísérőlevelet is angolul kell megírni! Nagyon kellemetlen, ha más nyelvű az önéletrajz, mint a kísérőlevél. Erre útmutatást biztosan találsz az álláshirdetés szövegében.

További gyakori hibák

 • Olyat írsz, ami nem szerepel máshol

Nem érdemes olyan információt megjeleníteni, ami máshol nem szerepel, se a az önéletrajzban, sem a motivációs levélben. Jogosan merülhet fel a HR-esben, hogy mennyire valós az információ.

 • Szidod a többi pályázót

Magabiztosnak lenni jó dolog, ennek sugároznia is kell a kísérőlevélből is. Azonban az nem út, hogy szidod a többi pályázót, azok anyagát, tapasztalatát!

 • Nyelvtani hibák megjelenése

A helyesíráson kívül a nyelvtani hibák ejtése sem vet rád túl jó fényt. Mindig egyeztesd a személyes névmásokat és a ragokat, hogy biztosan szuper legyen minden. Érdemes ennek elkerülésére többször is ellenőrizni, átolvasni a levelet is.

 • Nem vagy elég magabiztos

Ha olyanokat írsz a levélben, hogy “remélem, én leszek a jó választás”, az azt mutatja, hogy te sem vagy biztos a képességeidben. Fontos, hogy lássák, te tudod, neked való az állás, mert csak így tudsz meggyőző lenni és hatni az olvasóra.

 • Sablon szövegek használata

Egy vérprofi HR-es kilométerekről kiszagolja a sablon szövegeket, és azonnal be is zárja a levelet. Inkább figyelj arra, hogy a lehető legszemélyesebb legyen már a kísérőlevél is. Például, használd az álláshirdetésben megjelenő kulcsszavakat, írj olyan motivációról, amely kapcsolódó a megpályázott álláshoz, céghez.

 • Benne hagyod az előző HR-es nevét

Ez a legnagyobb vétek, amit elkövethetsz, hiszen tudtára adod a HR-esnek, hogy egyáltalán nem szentelsz figyelmet a levél tartalmára. Tanácsos inkább többször is ellenőrizni a nevet!

Legfontosabb kulcspontok a kísérőlevél hibáinak kivédéséhez

Talán a legjobb dolog, amit tehetsz, ha mindent legalább háromszor ellenőrizel: a megadott nevet, a levél címét és a kulcsszavakat. Emellett figyelj arra, ilyen megszólítást alkalmazol, lehetőleg az egyezzen a cég kommunikációjával. Az első benyomás ugyanis mindig meghatározza azt, hogy mit fognak rólad gondolni!

Hasonló cikkek