Jogász önéletrajz – Nyerj egy újabb ügyet!

A jogi diploma egyik erőssége, hogy annak megszerzését követően döntöd el, milyen jogi pályára szeretnél lépni. A jogi képzés elvégzése után ugyanis számtalan irányba specializálódhatsz, annak megfelelően, hogy milyen pálya és hivatás a vágyad.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Ügyvédként meg kell tudnod érteni a jogi ügyeket, és hatékonyan kell kommunikálnod más emberekkel. De mi történik akkor, ha írásban kell számot adnod, akár az önéletrajzodban a jogi képességeidről és ismereteidről?

A tökéletes munka megtalálásához szükséged lesz jogász önéletrajzra: legyél ügyvéd, bíró vagy ügyész. Lépésről-lépésre végigmutatjuk, hogy pontosan hogyan épüljön fel, és hogy tudod a lehető leghitelesebben és legmeggyőzőbben prezentálni a képességeidet.

Tartalomjegyzék

Jogász önéletrajz minta

Dr. Kertész Szilvia
Munkajogász
Telefonszám: 0670/334-33333
Email: dr.kertesz.szilvia@gmail.com
Lakcím: 1107, Budapest, Kertész utca 24. 5/17.
Születési hely, idő: 1989. 11. 06.

Magamról

6 év szakmai tapasztalattal rendelkező Munkajogász vagyok. KFT-ék, cégek napi szintű működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése, véleményezése, módosítása, naprakész szerződéstár vezetése, projektek jogi támogatása. Szoros együttműködés a HR részleggel, valamint a polgári jog és a Munka Törvénykönyv átfogó ismerete jellemez. Több, mint 36 cég létrejöttét felügyeltem már a pályafutásom során, és célom, hogy minél nagyobb rálátást nyerjek a bankszektorra.

Szakmai tapasztalat

Munkajogász
Lawyer Kft.
2017. szeptember – 2021. december
Budapest

 • A Társaság napi szintű működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése, véleményezése, módosítása, naprakész szerződéstár vezetése.
 • Polgári jogi (vállalkozási, megbízási, kereskedelmi) szerződések véleményezése és szerkesztése.
 • Belső szabályzatok, utasítások véleményezése, kidolgozása, a HR és a pénzügyi részleggel szoros együttműködésben.
 • Közreműködés a Társaság gazdasági és egyéb döntéseinek, intézkedéseinek jogi szempontból történő előkészítésében, a Társaság projektjeinek jogi támogatása.
 • A Társaság működését érintő jogi környezet változásának figyelemmel kísérése, jelzése.
 • Több, mint 36 cég létrejöttének felügyelete, ellenőrzése.

Vállalati Jogász
Bank Nyrt.
2015. július – 2017. szeptember
Budapest

 • Társaság jogi képviselete, okiratszerkesztés, okirat ellenjegyzés, szerződések jogi véleményezése.
 • Jogi tanácsadás a szerződések megkötése, módosítása, illetve megszüntetése során.
 • Megbízó képviselete bíróságok előtt peres és nem peres eljárásokban, illetve egyéb hatóságok előtt.
 • Megbízó követeléseinek érvényesítése. Ezen belül az adós írásbeli felszólítása, fizetési meghagyásos eljárás, illetve felszámolási eljárás megindítása és képviselet ellátása az eljárásban.
 • Általános jogi tanácsadás és a Megbízó konkrét jogi tárgyú kérdéseinek megválaszolása.

Tanulmányok

Jogi szakvizsga
2019.

Jogász
Károli Gáspár Református Egyetem
2011 – 2016
Budapest

 • Cum Laude minősítésű diploma
 • Tantárgyak: magánjogi ismeretek, alkotmányjog és közigazgatási jog), büntetőjogi ismeretek, nemzetközi és európai jogi ismeretek, valamint munkajogi ismeretek.

Készségek, képességek

 • Önálló munkavégzés
 • Precizitás
 • Pontosság
 • Polgári jog
 • Büntető jog
 • Adózási ismeretek
 • Társadalombiztosítási, társasági, munkajogi, pénzügyi jogi szakterületek ismerete

önéletrajz jogász

Jogász foglalkoztatottság Magyarországon

A jogászok minden esetben jogi diplomával rendelkeznek, ezt követően pedig 3 év szakmai tapasztalatra van szükséged ahhoz, hogy a jogi szakvizsgát le tudd tenni. Ezután válhatsz ügyvéddé, bíróvá, közjegyzővé, ügyésszé. Emiatt a fizetések is változóak, de az köztudott, hogy a jogi diploma után jól lehet keresni. Frissdiplomásként a fizetésedre hatással van a nyelvtudás, hogy egyetem alatt szereztél-e már némi szakmai tapasztalatot, és hogy milyen egyetemen végeztél.

Az Unilife felmérése alapján az ELTE-n végzettek bruttó fizetése 416.082 Ft, míg a Debreceni Egyetem hallgatói bruttó 328.196 Ft-ot keresnek átlagosan az egyetem után. A közalkalmazottként viszont ennél is kevesebbet, nettó 180 ezer forint körüli fizetésre számíthatsz.

A szakvizsga után már akár nettó 500.000 forintos fizetésre is számíthatsz, míg bíróként akár 600.000 ezer forinttal is számolhatsz havonta. Idővel, a szakmai tapasztalat növekedésével egyre magasabb bér fog megilletni. Az azonban itt is megállapítható, hogy multinacionális cégnél, jogászként lehet magasabb fizetésre számítani, illetve ha saját ügyvédi irodát nyitsz. 

Hogyan írj jogász önéletrajzot?

A jogász önéletrajz esetén is az a legfontosabb, hogy rendezett és átlátható legyen. Gyakran Europass önéletrajzot kérnek, amely 4-6 oldal hosszúságú is lehet. Mindenesetre akkor érdemes ezt használni, ha külön megjelölik az álláshirdetésben. Általában előnyben részesítik az ennél rövidebb önéletrajzokat, de fontos, hogy ne akadályozzon meg a terjedelmi kikötés, így nyugodtan legyen kétoldalas is az önéletrajzod. Itt ugyanis nem kötelező tartani az 1 oldal terjedelmet.

Ha azonban nem Europass küldését kérik, akkor maradj a klasszikus magyar önéletrajz formátumnál. Ebben az esetben a munkahelyeket és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben sorold fel, vagyis a legutóbbival kezdd a felsorolást, majd haladj időben is visszafelé. A betűtípus és a betűnagyság esetén a Calibri, Arial és New Times Roman, valamint a 11-12-es ajánlott. A szekciókat mindig érdemes nagyobb és vastagabb betűvel elválasztani, hogy áttekinthető maradjon az önéletrajz.

A jelentkezésnél általában kérnek egy részletes motivációs levelet és a végzettséget, szakképesítést igazoló bizonyítványok másolatát is.

A jogász önéletrajz elrendezése

A jogász önéletrajz esetében is érvényes az, hogy a választott sablon adja meg a keretet. A Prague sablon és a Perth önéletrajz sablon is tökéletes választás, ráadásul mindegyikben felcserélheted a szekciók sorrendjét. Azonba, ha nem rendelkezel kellő szakmai tapasztalattal még, akkor érdemes a funkcionális önéletrajz típust választani, amely keretet biztosít ahhoz, hogy a képességeid és készségeid legyenek a fókuszban, ne a tapasztalatod.

Szekciók tekintetében ezek szerepeljenek:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat (ha van)
 • Tanulmányok
 • Kutatói, oktatói tevékenység
 • Publikációk
 • Készségek és képességek
 • Egyéb képzések, végzettségek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatok megadásával

A személyes adatok elengedhetetlenek az önéletrajzban, hiszen ezen keresztül tud elérni a leendő munkaadó. Legyen szó multinacionális cégről, ügyvédi irodáról, ha ügyvédjelölt vagy vagy bíró, szükséged van a professzionális megjelenésre – és ennek kell sugároznia az önéletrajzodból.

A név, pozíció, magán telefonszám és email cím megadása kötelező, ezen kívül pedig a lakcím és a születési hely, idő opcionális, de ajánlott. Az email cím esetén a legideálisabb, ha a saját vezetéknevedből és keresztnevedből állítod össze a felhasználónevet. A túl hosszú, értelmezhetetlen, sok számot tartalmazó email címet nem kedvelik a munkaadók, hiszen nem vehető általa komolyan a jelölt.

Személyes adatok

HELYES
Dr. Kertész Szilvia
Munkajogász
Telefonszám: 0670/334-33333
Email: dr.kertesz.szilvia@gmail.com
Lakcím: 1107, Budapest, Kertész utca 24. 5/17.
Születési hely, idő: 1989. 11. 06.

Ajánlott a fénykép használata?

A fénykép használatát javasolni tudjuk, ugyanis ez segíti a kiválasztási folyamatot, valamint gyakran megjelölik az álláshirdetésben, hogy csak fényképes szakmai önéletrajzot fogadnak el. Mindenképp fehér háttér előtt (például a fal is megfelelő) készüljön, természetes sminkkel és hajjal, félmosollyal.

Elegendő, ha csak a mellkasig látszik a fotó. Öltözködést tekintve pedig kötelező a blézer, kosztüm, férfiaknál öltöny. Figyelj arra, hogy más ne szerepeljen a képen, éppen emiatt az olyan kép, amelyen le kellett vágni valakit a képről, nem lesz jó!

Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás a jogász önéletrajzban

A jogi irodáknál vagy jogi részlegen dolgozó HR-es sosem olvassa el az összes beérkező önéletrajzot. Ehelyett csak az igazán érdekesnek tűnő önéletrajzokat átfutják a szemükkel. Ahhoz pedig, hogy a te jogi önéletrajzod is érdekesnek tűnjön, és felkeltse a HR-es figyelmét, egy szakmai bemutatkozó a legjobb módszer.

A szakmai bemutatkozó mindössze néhány mondatból áll. Ebben a szekcióban röviden és tömören bemutatod a jogi karrieredet, a releváns munkatapasztalatodat, készségeidet és az elért eredményeidet.

Gondolj erre a részre úgy, hogy el kell adnia téged a jogi osztály vezetőjének, és meg kell indokolnia, hogy miért téged válasszon: arról írsz, hogy mit nyer veled a cég, milyen előnyökhöz juttatja a te tudásod és tapasztalatod.

önéletrajz jogász

HELYES
Magamról

6 év szakmai tapasztalattal rendelkező Munkajogász vagyok. KFT-ék, cégek napi szintű működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése, véleményezése, módosítása, naprakész szerződéstár vezetése, projektek jogi támogatása. Szoros együttműködés a HR részleggel, valamint a polgári jog és a Munka Törvénykönyv átfogó ismerete jellemez. Több, mint 36 cég létrejöttét felügyeltem már a pályafutásom során, és célom, hogy minél nagyobb rálátást nyerjek a bankszektorra.

A következő példa viszont nem a jogi ismereteid kommunikálásának módja, hiszen semmit nem mond rólad vagy az eredményeidről.

HELYTELEN
Magamról

Jogi asszisztens bírósági perek dokumentációjában és jogi kutatásban szerzett tapasztalattal. A jogi nyelvhasználaton kívül egyéb képességek is jellemeznek.

Ez a szakmai bemutatkozó túl rövid, és semmilyen értéket nem közvetít, ködös a megfogalmazás.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

Amennyiben nem rendelkezel még szakmai tapasztalattal, akkor karriercél meghatározás megírása ajánlott. A különbség ugyanis az, hogy ebben a motivációdat, a képességeidet, céljaidat mutatod be, kiemelve a tanulmányi eredményeidet.

HELYES
Célom
Frissen végzett jogász vagyok, adó, társadalombiztosítási, társasági, munkajogi, pénzügyi jogi szakterületek ismeretéve. Az ELTE-n végeztem cum laude minősítéssel. Kimagasló precizitás és megbízhatóság, valamint proaktív szemlélet és jó együttműködési készség jellemez. Célom, hogy általános jogi tanácsadással foglalkozhassak, és segíthessem a vállalatot adózási, pénzügyi kérdésekben.

Szakmai tapasztalat a jogi önéletrajzban

A szakmai tapasztalat meghatározó szerepet tölt be az önéletrajzodban. Általánosságban elmondható, hogy sokkal részletesebben kell tudnod leírni a tapasztalatodat, mint az más szakmák esetén elvárt.

👉 Egy jó tanács: ha már több, mint 3 éve dolgozol jogi területen, akkor vedd előre a szakmai tapasztalatot, és csak utána következzenek a tanulmányaid.

Azonban ha még nincs 3 éve munkatapasztalatod, akkor a tanulmányaid kerüljenek előtérbe, ne a szakmai tapasztalatra vonatkozó szekció. Akármelyik szekcióval is kezded, használj fordított időrendi sorrendet, amellyel megfelelően ábrázolhatod a szakmai fejlődésedet. A legújabb munkahelyedet vedd előre, és ezután következzenek a régebbiek.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Munkajogász
Lawyer Kft.
2017. szeptember – 2021. december
Budapest

 • A Társaság napi szintű működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése, véleményezése, módosítása, naprakész szerződéstár vezetése.
 • Polgári jogi (vállalkozási, megbízási, kereskedelmi) szerződések véleményezése és szerkesztése.
 • Belső szabályzatok, utasítások véleményezése, kidolgozása, a HR és a pénzügyi részleggel szoros együttműködésben.
 • Közreműködés a Társaság gazdasági és egyéb döntéseinek, intézkedéseinek jogi szempontból történő előkészítésében, a Társaság projektjeinek jogi támogatása.
 • A Társaság működését érintő jogi környezet változásának figyelemmel kísérése, jelzése.
 • Több, mint 36 cég létrejöttének felügyelete, ellenőrzése.

Vállalati jogász
Bank Nyrt.
2015. július – 2017. szeptember
Budapest

 • Társaság jogi képviselete, okiratszerkesztés, okirat ellenjegyzés, szerződések jogi véleményezése.
 • Jogi tanácsadás a szerződések megkötése, módosítása, illetve megszüntetése során.
 • Megbízó képviselete bíróságok előtt peres és nem peres eljárásokban, illetve egyéb hatóságok előtt.
 • Megbízó követeléseinek érvényesítése. Ezen belül az adós írásbeli felszólítása, fizetési meghagyásos eljárás, illetve felszámolási eljárás megindítása és képviselet ellátása az eljárásban.
 • Általános jogi tanácsadás és a Megbízó konkrét jogi tárgyú kérdéseinek megválaszolása.
Láthatod, hogy a bulletpontos felsorolás megfelelően képes bemutatni azt, hogy mivel foglalkoztál eddig, és annak is látszódnia kell, hogy mindez hogy kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz.

Szakmai tapasztalat pályakezdőként – az önkénteskedés

Van úgy, hogy a karriered során fizetést nem biztosító pozícióban találod magad. Ezt úgy nevezik a jogi területen, hogy pro bono, vagy önkéntes munka. Önkénteskedést megadni a szakmai tapasztalataid között elég nagy előnyt jelenthet a többi jelölttel szemben. Ez a munka ugyanis azt mutatja a HR-esnek, hogy úgy tettél valami pluszt, hogy nem kaptál érte semmilyen juttatást, mindössze azért dolgoztál, hogy bővítsd a szakmai tudásodat.

Az önkéntes munka leginkább a jogi hallgatókra jellemző szakmai gyakorlat formájában, és később akár valódi pozíciót is jelenthet. Nagyra értékelt jogi asszisztenciát biztosíthatsz költségmentes per esetén vagy non-profit szervezeteknél, amelyek rászoruló embereknek nyújtanak jogi szolgáltatást.

A Pro Bono munka ezeket foglalja magába:

 • Ügyfelek interjúztatása az ingyenes jogi szolgáltatás forró vonalon keresztül vagy személyesen.
 • Jogi ügyek felkutatása.
 • Jogi jegyzet, briefek és bírósági végzés előkészítése.
 • Adminisztrációs feladatok ellátása vagy kihallgatáson végzett asszisztencia.
 • Pro bono tranzakciós jogi feladatokban való segítés, amely lehet céges, adózás, szellemi tulajdon, ingatlan területeken, vagy olyan kis árbevételű KKV vagy nonprofit szervezet számára nyújtott szolgáltatás, amelyeknek gazdasági problémái vannak.
 • Kliens segítése abban, hogy megértse a bonyolult jogi folyamatokat a bíróságon vagy tanácsadói központokban, esetleg szakmai tanácsadó központban.
 • Prezentáció készítése és a jogi tréning anyagok frissítése.

Ahogy a fizetett munka esetén, itt is az a tanácsunk, hogy az összes fontos, szakmához kapcsolódó információt írd le. Ugyanúgy sorold fel, ahogy ezt tennéd a szakmai tapasztalatok esetében.

Tanulmányok a jogász önéletrajzban

A jogász képzés végén megkapod a hőn áhított dr. titulust, valamint 3 év múlva szakvizsgát is tehetsz. Ebben az időben dolgozhatsz ügyvédi irodában ügyvédjelölt pozícióban, vagy akár cégnél is általános jogászként. Szakjogász csak szakvizsga letételét követően lehetsz, így annak megfelelő ügyek elvállalását ezt követően teheted meg.

A magyar jogszabályok értelmében számtalan területen kipróbálhatod magad:

 • Munkajogász
 • Adójogász
 • Vállalati jogász
 • Klímavédelmi jogász
 • Jogtanácsos
 • Jogi előadó
 • Ügyész
 • Bíró
 • Közjegyző
 • Családjogi szakjogász
 • Kriminalisztikai szakjogász
 • Végrehajtási jogi szakjogász

A tanulmányi szekcióban meggyőzheted arról a leendő munkaadót, hogy megfelelő ügyvédjelölt vagy jogász lennél. Feltüntetheted, ha kaptál valamilyen elismerést az egyetemi éveid alatt, vagy hogy milyen egyéb képzéseken vettél részt. Mesélj a tanulmányaidról, tantárgyakról, valamint arról, hogy milyen eredménnyel végezted el az egyetemet.

👉 A Sum laude illetve a cum laude végzettséget mindig jelölt, akkor is, ha már több éves szakmai tapasztalatod van!

Először az iskola nevét írd fel, majd a diplomát, amit szereztél, dátumot és a város nevét. Mindig fordított időrendi sorrendet használj, és bármilyen egyéb szakvizsgát tettél le vagy képzettséget szereztél, sorold fel. Időrendben, pályakezdőként a gimnázium előtti időszakra már ne térj ki.

HELYES
Tanulmányok

Jogi szakvizsga
2019.

Jogász
Károli Gáspár Református Egyetem
2011 – 2016
Budapest

 • Cum Laude minősítésű diploma
 • Tantárgyak: magánjogi ismeretek, alkotmányjog és közigazgatási jog), büntetőjogi ismeretek, nemzetközi és európai jogi ismeretek, valamint munkajogi ismeretek.

Érettségi
Nagy Pál Gimnázium
2007 – 2011
Budapest

Akár frissen végzett ügyvédjelölt vagy, akár már sok év tapasztalattal rendelkezel, mindig részletesen mutasd be a tanulmányaidat, ugyanis ez adja a hitelességedet!

Kutatómunka és publikáció megjelenítése a jogász önéletrajzban

A jogászok esetén, amennyiben doktori képzésben vesznek részt vagy oktatói munkát végeznek, elengedhetetlen a kutatások és publikációk felsorolása. Ezzel a plusz szekcióval tudod megmutatni azt, hogy valódi szakember és szaktekintély vagy a területen.

A kutatómunka esetén a publikáció címét, megjelenésének dátumát és néhány soros összefoglalását is add meg. Ezzel nyújtasz részletes betekintést a műbe.

HELYES
Publikáció

Munkajog a magyarok esetén a Brexit idején
ELTE-ÁJK
2019.

A publikáció mintegy 140 interjút foglal magába, amely során megkérdeztük az Egyesült Királyság területén élő magyarokat arról, hogy mit gondolnak a munkahelyüket illetően, a Brexit-et követően. Ezután több, mint 30 szakágról írtam jogi álláspontot, és elemeztem a Brexit hatását az Európai Unió szabad munkaerő áramlására vonatkozóan.

Szakmai tevékenység felsorolása

A szakmai tevékenység akkor kerüljön be, amennyiben oktatói munkát végzel. Ebben az esetben ugyanis, bár munkahelynek számít, azért kerüljön külön szekcióba, mert teljesen más a munkatapasztalat fókusza, mint egy hagyomány ügyvéd esetén.

HELYES
Szakmai tevékenység

Tudományos munkatárs
ELTE – ÁJK, Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék
2020 – 2021
Budapest

Oktató, Nemzetközi jog és Munkajog
ELTE-ÁJK
2019 – 2021
Budapest

Legjobb készségek és képességek a jogász önéletrajzban

A jogi területen elég sok ismerettel kell rendelkezned, és mindemellett tájékozottnak kell lenned. Egy sikeres jogi önéletrajz pedig meg kell, hogy mutassa, hogy milyen erős kommunikációs készséggel, valamint jogi ismeretekkel rendelkezel.

Ez a szekció tudást, ismeretet, jártasságot és képességet, készségeket is tartalmaz. Segítségével megmutathatod, hogy milyen nagyszerű jelölt vagy, a tökéletes választás a pozícióra.  Próbálj olyan képességeket felsorolni, amelyek az álláshirdetésben is meg vannak fogalmazva, legfőképp az elvárások között. 

Azért is fontos ezek felsorolása, mert ezek kulcsszavak az álláshirdetésben.

📌 Tény: A legtöbb cég egy jelentkezés szűrő programok, szoftvert használ, aminek a célja, hogy csak azt az önéletrajzot engedje tovább, amelyikben megtalálja a keresett kulcsszavakat.

Ezeket a kulcsszavakat helyezd el a szakmai összegzésedben, a munkatapasztalatodban és természetesen a készségek és képességek között.

A soft skillek, vagyis személyiséged

A készségek és képességek egyik összetevője arról ad benyomást, hogy milyen ügyvédjelölt leszel, milyen munkatárs és csapattag. Ezek is kulcssóként vannak elrejtve a hirdetésben, ezért minden jelentkezés előtt cseréld ki.

 • Tárgyalási ismeretek
 • Kritikus gondolkodású és összefüggést kereső személyiség
 • Vitarendezés
 • Jegyzetelés
 • Tárgyalástechnika
 • Önálló munkavégzés
 • Precizitás
 • Pontosság
 • Határidő betartása

A hard skillek, vagyis szakmai ismeretek

A szakmai ismeret, tudás, az az, amit megtanulsz az egyetemen vagy a munkahelyen. Ügyvédjelölt esetén érdemesebb inkább egyetemi tárgyakat, érdeklődést felsorolni, hiszen azok is kulcsszavak lesznek az álláshirdetésben, így az önéletrajzodban is.

 • Jogi szakvizsga
 • Polgári jog
 • Büntető jog
 • Adózási ismeretek
 • Társadalombiztosítási, társasági, munkajogi, pénzügyi jogi szakterületek ismerete
 • Jogszabályok naprakész ismerete

A specializációkat is beleírhatod, mint amilyenek az alábbiak:

 • Környezetvédelmi jogász
 • Vállalati jogász
 • Munkajogász
 • Családjogász
 • Kriminalisztikai szakjogász

önéletrajz jogász

A nyelvtudás

A nyelvtudás elengedhetetlen egy ügyvédjelölt vagy egy jogász, ügyvéd önéletrajzából, már csak azért is, mert az egyetemen kötelező két nyelvvizsga letétele. Mindig írd a nyelvtudás mellé a szintet is, valamint akár azt is, hogy mikor szerezted meg a nyelvvizsgát.

Így kétféle módon is feltüntetheted:

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – szakmai középszintű nyelvvizsga

Vagy pedig:

HELYES
Nyelvtudás

Német – felsőfokú C-típusú államilag elismert nyelvvizsga, 2015.
Angol – középfokú C-típusú államilag elismert nyelvvizsga, 2013.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes jogász önéletrajz megírásához

Az önéletrajznak professzionálisnak kell lennie, hiszen emberek élete is múlhat rajtad. Ennek érdekében válassz hagyományosabb sablont, és pályakezdő esetén a funkcionális önéletrajz típust, tapasztalat esetén pedig a klasszikus magyar önéletrajzot ajánljuk.

Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, és mindig szerepeljenek az alábbi szekciók:

 • Az elérhetőségek, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek, és az egyéb képzések, módszertanok kötelezően, a nyelvtudás opcionálisan.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj azok helyességére.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel kezdd, és úgy haladj időben hátrafelé.
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe. Minden specializációt, szakvizsgát sorolj fel, mert előnyt jelenthetnek. Emellett ne maradjon ki az sem, hogy milyen minősítéssel szerezted meg a diplomát.
 • Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, sőt nyugodtan az átlagot, vagy, ha HÖK tag voltál, esetleg TDK, OTDK verseny helyezésed is van.
 • A képességek és készségek közül 6-8 darabot érdemes felsorolni, fele-fele arányban tulajdonságokat és technikai tudást.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyd az önéletrajz írás legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karrieredet felsorolni, valamint azt, hogy mit nyer veled az iskola.
 • A nyelvtudás sok esetben előnyt biztosíthat, így mindig sorold fel a szintjét is, valamint azt is, hogy mikor szerezted a nyelvvizsgát.
 • További szekcióként a kutatásokat, publikációkat, oktatói tevékenységet felsorolni, amennyiben van ilyen a szakmai előéletedben.

Gyakran Ismételt Kérdések

Minden egyes pozíciót fel kell sorolnom a jogi önéletrajzomban?

Nem szükséges mindet felsorolni. Inkább azokat, amelyek kapcsolódnak az épp aktuálisan megpályázott pozícióhoz.

Minden specializációt fel kell soroljak, még akkor is, ha az nem az álláshirdetésre vonatkozó?

Igen, érdemes minden specializációt és szakvizsgát felsorolni, hiszen ezek a szakmai hitelességedet mutatják.

Milyen ügyvéd lehet belőlem?

Az, hogy milyen ügyvéd lesz belőled, attólfügg, hogy hol helyezkedsz el a jogi diploma megszerzése után. Általában azonnal el is dől, hogy milyen szakjogász lehetsz.

Például:

 • Környezetvédelmi jogász
 • Vállalati jogász
 • Munkajogász
 • Családjogász
 • Kriminalisztikai szakjogász

Emellett pedig tovább tanulhatsz bírónak, ügyésznek is!