Jogosítvány az önéletrajzban – Mennyire szükséges?

A jogosítvány feltüntetése az önéletrajzban előnyhöz juttathat, mint jelöltet. Természetesen nemcsak akkor, ha kérik külön a megjelölését, hanem számtalan más esetben is, főleg, hogy sokszor el sem tudjuk képzelni, hány különféle pozícióhoz szükséges a jogosítvány.
önéletrajz jogosítvány

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A rendezvényszervező, sales manager, étteremveztő pozícióknál is gyakori a jogosítvány kérése, így fontos, hogy tudjuk, hogyan kell jól feltüntetni. Nézzük, hova kerüljön ez az adat!

Tartalomjegyzék

Önéletrajz  jogosítvány szekció – külön szekció vagy sem?

A jogosítvány meglétét több szekcióba is beleírhatjuk. Ezek közül az egyik, az önéletrajz legelső szekciója, a személyes adatok, elérhetőségek.

A személyes adatok két helyen tüntethetők fel : vagy az önéletrajz fejlécében, vagy a bal oldali, keskenyebb oszlopban. A fejléc előnye, hogy nem vesz el teret a szakmai tapasztalat szekciótól, tehát helyet spórolsz. Ilyen sablont akkor érdemes választani, ha hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezel.

A másik esetben az önéletrajz két oszlopra van bontva, és a bal oldali, keskenyebb oszlopban kap helyet a személyes adatok, készségek, képességek, nyelvtudás, hobbi, esetleg a tanulmányok. A szakmai összegzés, vagyis magamról szekció, a szakmai tapasztalat, vagy ha nem volt hely a másik oszlopban a tanulmányok szekciónak, akkor ez is a jobb oldali oszlopban foglal helyet. Ezzel a megoldással áttekinthető, könnyen olvasható önéletrajzot kapunk.

A jogosítvány tehát helyet kaphat a személyes adatok között. Ennek oka az, hogy minél több információt lásson meg rólad a HR-es, már első pillantásra. A személyes adatok között kell szerepelnie a névnek, pozíciónak, email címnek, telefonszámnak, lakcímnek, születési helynek és időnek, és a jogosítványnak. Nézzünk is erre egy példát:

HELYES
Személyes adatok

Kiss Virág
Sales Manager
Email cím: viragkiss@gmail.com
Telefonszám: 0630/989-9999
Lakcím: 1118, Budapest, Liza utca 87. 4/16.
Születési hely, idő: 1990. 10. 25., Debrecen
Jogosítvány: B kategóriás

Ezzel a megoldással helyet spórolhatsz, és rögtön szemet szúr a HR-esnek, hogy megvan-e minden szükséges készséged.

👉 A jogosítvány ugyanis sok esetben elvárásként megjelenik az álláshirdetésben!

Az ATS rendszer

Az álláshirdetés olvasása esetén mindig oda kell figyelni, hogy többször is átolvasd, és az önéletrajz annak megfelelő legyen. Ennek oka az ATS, jelentkezés szűrő rendszer. Ez a rendszer bizonyos kulcsszavakat keres az önéletrajzban, amelyeket a HR-es előre megad. Ezek általában készségek, képességek, de jelen esetben a jogosítvány megléte is kulcsszó lehet.

Ha nem találja meg benne a jogosítvány szót a program, akkor biztosan nem jutsz tovább a kiválasztási folyamatban. Ez pedig egyenlő azzal, hogy nem is kerül az önéletrajz egyáltalán a HR-es szeme elé, hanem a legelső előtti, vagyis nulladik fordulóban kiesel!

⚠️: Ha tehát olyan pozíciót pályázol meg, ahol kötelező elvárás a jogosítvány megléte, mindenképpen szükséges feltüntetni annak meglétét!

A jogosítvány, mint külön szekció

A jogosítvány feltüntetése esetén mindig fontos, hogy annak a kategóriáját is megmutasd!  Általában a személygépjárműre vonatkozó, B kategóriás jogosítványt kérik , ettől csak a különböző sofőr állások terén van eltérés.

Például, a sofőr önéletrajzban kérhetnek egyéb jogosultságokat is. A jogosítványt éppen emiatt külön szekcióban is szükséges lehet feltüntetni. Ennek egyik oka az, hogy a személyes adatokat ne terheljük feleslegesen a sok jogosítvány felsorolásával, mert így biztosan nem lesz szép az összhatás.

A sofőr önéletrajzban tehát így néz ki a jogosítvány szekció:

HELYES
Jogosítvány

B+C+E jogosítvány
PÁV igazolás
GKI
Digitális sofőrkártya

Külön szekcióként azért is érdemes feltüntetni, mert így sokkal átláthatóbbá válik az önéletrajz, és biztosan nem veszik el benne ez az igen fontos információ.

Összefoglalás – a jogosítvány feltüntetése az önéletrajzban

A jogosítvány esetén mindig fontos, hogy a jogosítvány kategóriáját is megadjuk. Ha csak a B kategóriás jogosítvány meglétét kérik, akkor az nyugodtan kerülhet a személyes adatokat tartalmazó szekcióba. Ha azonban ennél többet kérnek, például kamionsofőr állás esetén, akkor egy külön, Jogosítványok szekciót hozz létre, és ott sorold fel!

Ideje megírni az önéletrajzot!

Hasonló cikkek