Sofőr önéletrajz – Vezesd magad a toplisták élére!

A sofőrök kezébe emberek életét bízhatják. A szakmai kihívások sora megszámlálhatatlan egy ilyen pozícióban, akár belföldi, akár nemzetközi fuvarokat végzel. Napjainkban egyre nagyobb szükség van akár áru-, akár személyszállításra. A rakodás, daruzás, lefejtés pedig nem egyszerű, így a tapasztalt szakember aranyat ér - ilyet keres minden cég!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Amennyiben viszont szeretnéd megtalálni álmaid állását, akkor el kell készítened az igazán jó önéletrajzot – egy önéletrajzot, amivel nemcsak az autót, de magadat is a jelölt lista élére repíted!

Tartalomjegyzék

Sofőr önéletrajz minta

Személyes adatok

Szabó Tamás
Nemzetközi teherfuvarozó
​​Telefonszám: 0670/234-0001
Email cím: tamas.szabo@gmail.com
Születési hely, idő: 1974. 03. 05. Budapest
Lakcím: 1123, Budapest, Nyúl utca 56.

Magamról

20 éve foglalkozom szállítmányozással, azon belül pedig nemzetközi fuvarozással. Rendelkezem B+C+E kategóriás jogosítvánnyal, PÁV 2-es igazolással. Németül és angolul is középszinten is beszélek. A megrendelt áruk ütemezett kiszállítása vásárlók számára ill. terítő járatok, a rakodás, daruzás, karbantartás és az árut kísérő dokumentációk kezelése a feladataim közé tartozik.

Szakmai tapasztalat

Nemzetközi teherfuvarozó
Fuvarozók Kft.
2008. szeptember – 2021. november
Budapest

Feladatok:

 • Tehergépkocsi vezetése Európán belüli fuvarokra, havi 16 000 kilométer megtétele.
 • Megrendelt áruk ütemezett kiszállítása vásárlók számára ill. terítő járatok.
 • Rakodás, daruzás, karbantartás.
 • Dokumentáció kezelése.

Áruszállító sofőr
Szállítók Kft.
2004. március – 2008. szeptember
Budapest

Feladatok:

 • Az árut kísérő dokumentáció kezelése.
 • Készpénz kezelés-, és elszámolás.
 • A rakomány sérülésmentes továbbítása.
 • Munkaeszköz (gépjármű) rendben tartása.

Gépkocsivezető
Tüzép Kft.
1995. október – 2004. március
Budapest

Feladatok:

 • A cég partnerei részére történő irodaszer- és vegyi áruszállítás teherautóval (3,5 t).
 • A feladatkörhöz tartozó adminisztratív feladatok ellátása.
 • Gyors és pontos munkavégzés, a rakomány sérülésmentes továbbítása.
 • Raktári feladatok ellátása.

Tanulmányok 

Tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr
Minerva Szakképző Intézet
1993. – 1995.
Budapest

Érettségi
Kiss Pál Szakközépiskola
1989. – 1993.
Budapest

Jogosítvány:
B+C+E jogosítvány
PÁV igazolás
GKI
Digitális sofőrkártya.

Készségek, képességek

 • Vegyiáru ismeretek
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Problémamegoldó és konfliktuskezelő képesség
 • Vevőcentrikus gondolkodás
 • Csapatjátékos attitűd
 • Lelkes, dinamikus hozzáállás
 • B+C+E jogosítvány
 • PÁV igazolás
 • GKI
 • Digitális sofőrkártya.
 • Tachográf ismerete

Nyelvtudás
Angol – középszint
Német – középszint

sofőr önéletrajz minta

Sofőr foglalkoztatottság Magyarországon

Sofőr a legtöbb cég számára elengedhetetlen. Akár teherautó- vagy kamionsofőrként, esetleg gyógyszerszállításra vagy áruszállításra, de szükség van rájuk. A sofőr útvonal ráadásul lehet belföldi vagy nemzetközi is, így a nyelvtudás is különösen hasznos.

Attól függően, hogy milyen irányba helyezkedsz el, a fizetés is változó lehet. A nemzetközi fuvarozás esetén nem ritka a nettó 500 000-700 000 forintos fizetés sem. Gépjárművezetőként egy áruházláncnál is bőven lehet nettó 400 000 forintos a fizetés, és a legtöbb esetben még középiskolai végzettségre sincs szükség. Mindez azt mutatja, hogy egy igazán jó szakmával sok esetben jobban lehet keresni, mint egy diplomával.

Mindemellett pedig nagy a kereslet is – jelenleg is több száz állás közül lehet választani, ugyanis nagy hiány van a szakmából. A C+E jogosítványok megszerzése ugyanis először nagyobb kiadás, de jelentősen megtérül már 1-2 hónap alatt a befektetett pénz.

Hogyan írjunk sofőr önéletrajzot?

A sofőr önéletrajzra is igaz, hogy lehetőleg  a hosszúsága ne lépje át az egy oldalt . Legyen átlátható, könnyen olvasható, és a lehető legrészletesebb anélkül, hogy zsúfolttá válna. Olyan betűtípust használj, ami könnyen olvasható és megbízhatóságot sugall. A sofőrök mindenképp nagy felelősséget vállalnak – gondoljunk csak a milliós értékű árura vagy a személyekre, akikért felelősséget vállalnak a személyszállítás esetén.

Lehetőleg kerüld a helyesírási hibákat, inkább olvasd át többször is a végeredményt. A hagyományos betűtípusok, mint az Arial, Calibri, New Times Roman, és a 11-12-es betűméret ajánlott, valamint a szekciók címét mindig nagy és vastag betűvel emeld ki. Mindig Word vagy PDF formátumban küldd el – természetesen oldalunkról mindkét verzióban letölthető, és online tudod elkészíteni. Sok esetben írják is az álláshirdetésben, hogy melyik formátumot várják!

Hogyan épül fel a sofőr önéletrajz?

Az önéletrajz felépítése alapvetően két dologtól függ: a szekcióktól, vagyis, hogy milyen részei lesznek, valamint a sablontól. Egy profi önéletrajz sablon segít abban, hogy semmi ne maradjon ki, és tökéletes, számodra előnyös szerkezeti felépítése legyen az önéletrajznak. Érdemes körbenézni a sablonjaink között, hiszen biztosan találsz egy megfelelőt.

 Ehhez a szakmához mi a Chicago önéletrajz sablont és a Határozott sablont ajánlanánk – bármelyiket is választod, nem lőhetsz mellé. 

A sablon meghatározza azt is, hogy milyen szekciókból épül fel, és azok milyen sorrendben következnek az önéletrajzon belül. Ha megnézed a sablonokat, láthatod is, hogy mindegyikben ugyanazok a szekciók találhatók meg:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Képességek, készségek
 • Nyelvtudás

Mindemellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyi tapasztalatod van. Amennyiben  pályakezdő vagy, inkább a funkcionális önéletrajz formátum  használata ajánlott, amely a képességekre helyezi a hangsúlyt, mintsem a munkatapasztalatra. Amennyiben viszont  már rendelkezel tapasztalattal, akkor a klasszikus magyar önéletrajz formátum az ideális választás. Mind a kettő használatáról találsz egy részletes útmutatót az oldalunkon!

Kezdjük a fejléccel, vagyis személyes adatokkal!

A személyes adatok és elérhetőségek sok esetben a fejlécben foglalnak helyet – ahogy ezt láthattad a sablonokban is. Ez így azonnal kiugrik a munkaügyis kollégának, így biztos, hogy segít a munka megszerzésében. Ennek a fejléc megoldásnak az oka pedig, hogy több hely marad a többi szekciónak, vagyis helyet spórolsz.

A személyes adatok közé mindig sorold az alábbiakat:

 • Név
 • Pozíció
 • Telefonszám
 • Email cím
 • Lakcím
 • Születési hely és idő

Ezek közül a név, telefonszám és email cím nagyon fontos, kötelező! A születési hely és idő, valamint a lakcím megadása opcionális, de segíti a HR-est, hogy teljes képet kaphasson rólad.

👉 A nevet mindig emeld ki nagyobb betűmérettel és vastagabb betűtípussal.

Az email cím esetén különösen fontos, hogy olyan email címet adj meg, nem túl hosszú, és a kereszt- illetve a vezetéknevedből áll össze.  A vicces, hosszú, érthetetlen vagy poénos email cím nem lesz jó választás , és a HR-es gondolata az lesz, hogy nem ilyen komolytalan jelöltet keres.

HELYES
Személyes adatok

Szabó Tamás
Nemzetközi teherfuvarozó
​​Telefonszám: 0670/234-0001
Email cím: tamas.szabo@gmail.com
Születési hely, idő: 1974. 03. 05. Budapest
Lakcím: 1123, Budapest, Nyúl utca 56.

HELYTELEN
Kantár József
​​Telefonszám: 0670/234-0001
Email cím: tamaska74@gmail.com
Születési hely, idő: 1974. 03. 05. Budapest
Lakcím: 1123, Budapest, Nyúl utca 56.

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A sablonban is láthatod, hogy külön helyet foglal el a fotó a fejlécben. A fotó csatolása opcionális, és segítheti a jelentkezést, de ronthatja is, a fénykép minőségétől függően. A fotó semmiképp ne legyen egy évnél régebbi, és csak minőségi fotót használj. A fénykép esetén mindig mellkasig látszódj, ugyanis ez az ideális méret, amíg jól látszik még az arcod.

Szükséges lehet megkérni egy barátodat, hogy készítsen rólad pár fotót, amelyen egy fal előtt, egyszínű ingben vagy látható.

Karriercél meghatározás és szakmai összegzés

A szakmai összegzés és a karriercél meghatározás hasonló, de előbbi a tapasztalattal rendelkezők számára, utóbbi pedig a pályakezdők számára ajánlott. A hasonlóság, hogy mind a kettő esetén a képességeket, készségeket, célokat kell megfogalmazni mindössze 3-4 mondatban. Ez az a rész, ami eladja a tudásodat, hogy a HR-es azt gondolja, hogy te vagy az a jelölt, akit keres, akit szeretne a munkavállalók között látni.

A legtöbb munkáltató csak ezt a részt olvassa át, és ez alapján szűr is. Ha ezzel nem sikerült meggyőzni, akkor valószínűleg nem olvassa tovább az önéletrajzot, így ennek a résznek igazán ütősnek kell sikerülnie. Ennek érdekében mindenképp a teljes önéletrajz elkészítése után írd meg. Így, mire erre kerül a sor, már a reálisan átlátod a karrieredet, így könnyebb is lesz összefoglalni azt.

A szakmai összegzés tapasztalattal rendelkezők számára

A  szakmai összegzés és a karriercél meghatározás is rögtön a fejléc alá kerül, vagyis a személyes adatok alá. A szakmai összegzés esetén a cél, hogy össze tudd foglalni az eddig elért eredményeket, munkatapasztalatot, készségek és képességeket, mindössze néhány mondatban.

 Emellett ez a rész egy kis betekintést is nyújt a személyiségedbe és a motivációdba . Ne győzd hangsúlyozni, hogy milyen eredményeid vannak, és mit tudsz nyújtani a leendő munkáltatónak!

HELYES
Magamról

20 éve foglalkozom szállítmányozással, azon belül pedig nemzetközi fuvarozással. Rendelkezem B+C+E kategóriás jogosítvánnyal, PÁV 2-es igazolással. Németül és angolul is középszinten is beszélek. A megrendelt áruk ütemezett kiszállítása vásárlók számára ill. terítő járatok, a rakodás, daruzás, karbantartás és az árut kísérő dokumentációk kezelése a feladataim közé tartozik.

HELYTELEN
Magamról

A jelenlegi munkahelyemen nem keresek eleget, valamint már nem is szeretnék hetekre távol lenni a családtól. Emiatt keresek belföldi fuvarozást, ahol kevesebbet kell dolgozni. 17 éve dolgozom a területen, szerzett tapasztalataim között az árurakodás, a cég partnerei részére történő irodaszer- és vegyi áruszállítás teherautóval (3,5 t), valamint az adminisztráció tartozik.

A fenti példában láthatjuk, hogy a szakmai összegzés során a jelölt olyan alapigazságokat osztott meg, amelyek nem emelik meg az önéletrajz fényét. Legyünk őszinték – mindannyian olyan munkát szeretnénk, ahol nem vagyunk távol a családunktól. Erről az interjún lehet is mesélni, hiszen biztos szolidaritást és szimpátiát, empátiát ébreszt, de egy munkáltató sem szeretne ehhez hasonló célokat látni az önéletrajz legtetején.

Karriercél meghatározás pályakezdőknek

A karriercél meghatározás esetén még talán nincs annyi szakmai tapasztalatod, azonban tudásod és képességeid már vannak. Ebben az esetben ezeket kell kidomborítani, hiszen így tudod megmutatni, hogy milyen értéket veszít a munkáltató, ha nem téged választ. Különösen fontos, hogy a motivációdat megmutasd, hogy miért pont ott szeretnél dolgozni, és hogy mit tudnál nyújtani a cégnek.

HELYES
Célom

Nagy teherbírású, kiváló kommunikációs készséggel és problémamegoldó képességgel rendelkező sofőr vagyok. B-kategóriás jogosítványomat 10 évvel ezelőtt szereztem, és számtalan európai országban vezettem már. Célom, hogy olyan munkahelyet találjak, ahol a vezetés iránti szenvedélyemet és a segítségnyújtást is ötvözhetem, ezért jelentkezem a Patika Gyógyszertár fuvarozójának. Gyógyszeripari ismeretekkel rendelkezem.

HELYTELEN
Célom

Nagyon szeretek vezetni, a munka során precíz és részletes vagyok nagy teherbírással, így ennek megfelelő állást keresek, ahol a targoncás végzettséggel is előnyre tehetek szert.

Munkatapasztalat elhelyezése a sofőr önéletrajzban

A sofőr önéletrajz elengedhetetlen része a szakmai tapasztalat. Ezt elolvasva a HR-es azonnal tudja, hogy téged keres vagy sem.

A sofőr munka hatalmas felelősséggel jár, és ezt kell mutatnia az önéletrajznak is. Egy tapasztalt sofőr tudja, hogy a nemzetközi fuvarozás során az évek és a rutin legnagyobb kincs, de ha ezt nem tudod megfelelően bemutatni, akkor biztos, hogy azonnal mást jelölt után néznek.

Amikor a szakmai tapasztalatot mutatod be, használd a fordított időrendi sorrendet, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást, majd utána jöhetnek az előtte lévők. Ez segíti az olvasót abban, hogy a teljes karrieredet átlássa, és azt, hogy honnan hova jutottál.

sofőr önéletrajz minta

Ezeket kell mindenképp feltüntetni:

 • Pozíció, beosztás neve
 • Cég
 • Mikor dolgoztál ott
 • A város neve, ahol dolgoztál
 • Feladatkörök, feladatok bemutatása

Utóbbi nem egyszerű, de az önéletrajz minta nagy segítség lehet. Ebben a részben  mindössze  3-5 bulletpontban be kell tudnod röviden mutatni, hogy milyen feladataid voltak. 

⚠️ Tartsd szem előtt, hogy csak olyan feladatokat sorolj fel, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz.

Lehetőleg számokat, statisztikai adatokat is adj meg, ez bizonyítja ugyanis a rátermettségedet.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Nemzetközi teherfuvarozó
Fuvarozók Kft.
2008. szeptember – 2021. november
Budapest

Feladatok:

 • Tehergépkocsi vezetése Európán belüli fuvarokra, havi 16 000 kilométer megtétele.
 • Megrendelt áruk ütemezett kiszállítása vásárlók számára ill. terítő járatok.
 • Rakodás, daruzás, karbantartás.
 • Dokumentáció kezelése. 

Áruszállító sofőr
Szállítók Kft.
2004. március – 2008. szeptember
Budapest

Feladatok:

 • Az árut kísérő dokumentáció kezelése.
 • Készpénz kezelés-, és elszámolás.
 • A rakomány sérülésmentes továbbítása.
 • Munkaeszköz (gépjármű) rendben tartása.

Gépkocsivezető
Tüzép Kft.
1995. október – 2004. március
Budapest

Feladatok:

 • A cég partnerei részére történő irodaszer- és vegyi áruszállítás teherautóval (3,5 t).
 • A feladatkörhöz tartozó adminisztratív feladatok ellátása.
 • Gyors és pontos munkavégzés, a rakomány sérülésmentes továbbítása.
 • Raktári feladatok ellátása.
HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Gépkocsivezető
1995. – 2004.

Példa pályakezdők esetén

Kissé elkeseredhetsz, hogyha nincs még elegendő szakmai tapasztalatod, hiszen mihez tudsz akkor kezdeni. Ebben a helyzetben szívesen ajánljuk a funkcionális önéletrajz típust, amelyben akár el is hagyhatod a szakmai tapasztalatokat felvonultató részt.

Nem ajánljuk ugyanis azt, hogy olyan munkát írj be, amelynek semmi köze a pozícióhoz, vagy a munka elvárásait felsoroló részhez.

Szerencsére olyan nagy hiány van a szakmában, hogy így is biztos, hogy azonnal állást találsz!

Tanulmányok szekció a sofőr önéletrajzban

Ami kimaradt a szakmai tapasztalat részből, most bepótlásra kerülhet a tanulmányok között!  Minél többet, részletesebben mesélsz arról, milyen képesítésekkel rendelkezel, az a legjobb ! A különböző jogosítvány kategóriákat, vizsgákat és egyéb tanfolyamokat is nyugodtan sorold fel, emellett az érettségit is!

A legtöbb önéletrajz típus esetén azt ajánljuk, hogy a különböző képesítéseket külön szekcióba szedve sorold fel, de ez ebben az esetben nem állja meg a helyét. Itt ugyanis tökéletesen beleillenek!

Itt is a fordított időrendi sorrendet kell használni, és ha van érettségid, akkor csak addig menj vissza időben – általános iskolai végzettség felsorolása csak abban az esetben javasolt, ha nincs középiskolai.

Képzés vagy tapasztalat – melyik legyen az első?

Az, hogy a képzés vagy a szakmai tapasztalat következzen hamarabb, egyetlen tényezőtől függ – hogy rendelkezel már szakmai tapasztalattal, vagy nem. Amennyiben igen, akkor az legyen a hangsúlyosabb, ha azonban nem, akkor a tanulmányaid.

Szakmai tapasztalattal rendelkezők – a tanulmányi szekció

A tapasztalt sofőr önéletrajz tanulmányait felvonultató rész nem nehéz, hiszen a rátermettségedet már bizonyítottad a szakmai tapasztalat részben. Ha már van legalább néhány éves szakmai tapasztalatod, akkor kisebb helyet foglaljon el a tanulmányokat bemutató rész.

Ebben az esetben ugyanis nem a végzettséggel, képesítéssel szeretnéd megfogni a munkát, nem abban áll az erőd, hanem, hogy mennyire vagy jó munkaerő. Legyen emiatt rövid, lényegretörő ez a rész, mindössze a képesítés nevét, iskola nevét, várost, és a dátumot feltüntetve.

HELYES
Tanulmányok

Tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr
Minerva Szakképző Intézet
1993. – 1995.
Budapest

Érettségi
Kiss Pál Szakközépiskola
1989. – 1993.
Budapest

HELYTELEN
Tanulmányok

Targonca OKJ képzés
2003 – 2004

Tanulmányok rész a pályakezdők önéletrajzában

A tanulmányok szekció inkább a pályakezdők önéletrajzában hangsúlyos. Ebben az esetben ugyanis érdemes még azt is felsorolni, hogy milyen tárgyakat tanultál, képességeket sajátítottál el. Hasonló módon, mint a feladatkörök felsorolása esetén, itt is bulletpontokba szedve.

Így aminek mindenképp ott kell lennie, az  a képzés neve, iskola neve, hogy mikor jártál oda, a város, ahol végezted, és a főbb elsajátított képességek. 

HELYES

Tanulmányok 

Tehergépkocsi vezető
SZAKma Szakképző Központ
2021. március – 2021. november
Budapest

 • Tehergépkocsi rendeltetési helyre történő vezetése, a rakomány károsodásmentes szállítása. Rakodási feladat irányítása, a rakomány átadása, szükséges adminisztrációs feladatok ellátása, útokmányok vezetése, díjszámfejtés, pénzkezelés és elszámolás. A tehergépkocsi vezetése közben előforduló veszélyhelyzetek felismerése, elhárítása.

8 általános osztály
Móricz Zsigmond Általános Iskola
2013. szeptember – 2021. Június
Budapest

Mint már láthattad az előző önéletrajz példában, a jogosítvány rész állhat külön szekcióként is, az önéletrajz tanulmányai alatt, de nyugodtan kerülhet ebbe a szekcióba is.

Képzések a sofőr karrierhez

A sofőr karriert több végzettséggel is el lehet kezdeni, attól függően, hogy milyen járművet szeretnél végezni. Általánosságban elmondható, hogy az általános iskola befejezése elég, és emellé már el lehet végezni a különböző képzéseket.

Ezek a legfontosabbak:

 • C+E kategóriás vezetői engedély
 • GKI kártya
 • Gépjárművezetői kártya
 • PÁV III. kategóriás igazolás (ADR tartány esetén PÁV II. kategóriás igazolás)
 • ADR tartány esetében 3, 5.1, 5.2, 6.1, 8, 9-es áruosztályokra érvényes ADR vizsga

Ha mindemellett még rendelkezel teherautó vezető szakképzéssel, akkor biztos, hogy plusz előnyhöz juttat!

A legjobb készségek és képességek a sofőr önéletrajzhoz

A sofőr önéletrajzban a legkeresettebb készség a végzettséggel és jogosítványokkal kapcsolatos. Mindemellett azonban szükséges néhány személyiségjegy felsorolása is. Az elvárt személyiségjegyeket, vagyis, hogy milyen kollégát szeretne a munkaadó, megtalálod az álláshirdetés elvárásait tartalmazó részben.

📌 Tipp: Mindig többször olvasd át az álláshirdetések elvárásokat tartalmazó részét, ugyanis az ott felsorolt feladatok, készségek és képességek meg kell, hogy jelenjenek az önéletrajzodban!

Ezek ugyanis előnyhöz juttatnak! Ezek kimásolása nem rossz dolog, hanem épp ellenkezőleg – ilyen tulajdonságokkal rendelkező kollégát keres a munkaadó! Összesen általában 6-8 képességet érdemes felsorolni, fele-fele arányban tulajdonságokat és szakmai ismereteket.

📌 Tipp: Kulcsszavaknak hívjuk azokat az elvárásokat, amelyeket az állásadók elrejtenek az álláshirdetésben.

Soft skills – a tulajdonságok

A tulajdonságok, teherbírásod, hogy hogyan végzed a munkádat és hogyan lehet motiválni téged, milyen a munkamorálod, kiemelkedően fontos a munkaadó számára. Általában ugyanis olyasvalakit keres, aki tapasztalt, nagy teherbírású és megbízható. Emellett az alábbi készségeket keresik még:

Készségek, képességek

 • Megfelelő fizikum
 • Jókedélyű alaptermészet
 • Országos és budapesti helyismeret
 • Önmagára, környezetére és a munkájára igényes
 • Precíz
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kiváló problémamegoldó és konfliktuskezelő képesség
 • Vevőcentrikus gondolkodás
 • Erős priorizáló készség
 • Csapatjátékos attitűd
 • Sikerorientált hozzáállás
 • Lelkes, dinamikus hozzáállás

A hard skillek, vagyis a technikai, szakmai tudás

A használt tudást meg tudod szerezni a tanfolyamokon, képesítésekkel és végzettséggel, vagy amikor már dolgozol. Mindazonáltal azonban ezeket fel kell sorolni, és itt szintén az álláshirdetés mutat irányt.

Készségek, képességek

 • C+E jogosítvány
 • PÁV igazolás
 • GKI és digitális sofőrkártya.
 • Áruszállító sofőrként szerzett munkatapasztalat
 • C+E kategóriás vezetői engedély
 • GKI kártya
 • Gépjárművezetői kártya
 • PÁV III. kategóriás igazolás (ADR tartány esetén PÁV II. kategóriás igazolás)
 • ADR tartány esetében 3, 5.1, 5.2, 6.1, 8, 9-es áruosztályokra érvényes ADR vizsga
 • Emelőhátfal kezelői képesítés (OKJ: 4213)
 • Bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány

Nyelvtudás

Főként a külföldi fuvarozás esetén szükséges a különböző nyelvismeret. Ha van, mindenképp írd be készségek és képességek közé is, valamint a szakmai összegzésbe is. Mindig a nyelvtudás szintjét is meg kell jelölni, ami lehet alapfok, középfok vagy felsőfok.  Minden nyelvismeretet írj be, nem tudhatod, mit keres a munkáltató! 

HELYES
Nyelvtudás

Angol – középszint
Német – középszint

Összefoglalás – kulcspontok a sofőr önéletrajz elkészítéséhez

A sofőr munka nagyon változatos lehet, és amennyiben külföldi fuvarokat viszel, akkor számtalan kultúrát ismerhetsz meg. Az ilyen hosszú utazások során azonnal önállóságot, helyismeretet szerzel.

Az önéletrajz megírásánál mindig válassz olyan sablont, ami megbízhatóságot és professzionalizmust sugall. Ha pályakezdő vagy, akkor számodra a funkcionális önéletrajz típus, tapasztalat esetén pedig a klasszikus magyar önéletrajz az ideális választás.  Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial.

A cél, hogy egy oldal hosszú legyen, lehetőleg Word vagy PDF formátumú, könnyen átlátható.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:

 • Az elérhetőségek, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás opcionálisan.
 • Az elérhetőségek megadása esetén különösképp ügyelj a pontosságra, máskülönben nem fognak tudni elérni.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel kezdd, és úgy haladj időben hátrafelé.
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorold, hogy miket tanultál, ezzel előnyre teszel szert.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád az, amit az álláshirdetésben látsz, akkor használd.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karriert, a képességeidet és a motivációdat. Előbbi tapasztalattal rendelkezők számára ajánlott, utóbbi pedig a pályakezdők számára.

sofőr önéletrajz minta

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen eséllyel kapok állást sofőrként?

Elmondhatjuk, hogy szinte azonnal, annyira nagy a hiány!

Milyen hosszú legyen az önéletrajz, és milyen formában küldjem el?

Lehetőleg egy oldal hosszú legyen, és Microsoft Word vagy PDF formátumban kéri a munkáltató.