Kozmetikus önéletrajz minta

Mindig is fontosnak tartottad az arcápolást és bőrápolást? Szeretsz megoldást találni a bőrproblémákra? Kezdd az életpályádat egy kiváló önéletrajzzal!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Mindig úgy érezted, hogy a sminkelésben kiélheted művészi kreativitásodat? Egy alaposan megtervezett és megírt önéletrajz ugyanolyan fontos, mint az összes többi szakmában. Ezzel tudod megmutatni, hogy a jelen esetben, kozmetikusként mi a speciális szaktudásod, vagy milyen egyéb képesítéssel rendelkezel, amely rendkívül hasznos a kozmetikusi életpályán.

A cvminta.com weboldalon megmutatjuk az önéletrajzírás rejtelmeit és igyekszünk mindenben tanácsot adni. Lássuk, hogyan is néz ki szekciónként egy kozmetikus önéletrajz minta!

Tartalomjegyzék

Kozmetikus önéletrajz minta

Személyes adatok

Nagy Laura
Kozmetikus
E-mail cím: nagy.laura@gmail.com
Telefonszám: 0630/2025-666
Lakcím: 1096 Budapest, Haller utca 6.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.

Magamról

2011-től 2013-ig gyakorlatilag minden olyan alap képzést elvégeztem, amely segített elindítani a kozmetikus karrieremet. Ma már 8 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött olyan arckezeléseket, sminkelési technikákat sajátítottam el, amelyekkel magabiztosan dolgozhatok a szakmámban. Munkámban a művészi kreativitásnak szabad utat adva, megmutathatom a szeretetemet és a szenvedélyemet a szakma iránt.

Szakmai tapasztalat

Kozmetikus, sminkes
Beauty Kozmetika Szépségszalon
2015. szeptember – 2022. február
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Általános kezelés: Bőrállapot felmérés; gépi bőrdiagnosztika és konzultáció;
 • Arctisztító kezelések: Rozáceás arcbőr tisztítás; ATYPICAL arctisztító kezelés férfiaknak; Hialuronsavas mélyhidratáló arc-nyak és dekoltázs Expressz kezelés
 • Savas és tűs-savas bőrmegújító kezelések: BiodrogaMD professzionális savas kezelések; Dehidratált bőr AHA savas kezelés és Anti-aging AHA savas kezelés
 • Masszázs: Hegyikristály masszázs, Energetizáló pontmasszázs
 • Smink: Airbrush smink, Nappali és alkalmi smink; Szempillafestés; Szemöldökfestés

Kozmetikus
Írisz Kozmetika
2013. január – 2015. augusztus
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Gyantázás: Kizárólag wax-al történő szőrtelenítés: Bajuszgyanta, áll, szemöldök, lábgyanta, hónalj gyanta, kar gyanta, intim gyanta, bikini gyanta
 • Arckezelések: Gyulladt aknés bőr kezelése, GIGI Recovery professzionális mélyhámlasztás, GIGI Bioplazma bőrmegújító arckezelés, GIGI Ester-C vitaminos kezelés
 • Füllyukasztás
 • Szemöldök-szempilla festés

Tanulmányok

Kozmetikus
Pannónia Kozmetika Kft.
2011. június – 2013. január
Budapest

Főbb tantárgyak:

 • Szépészet ágazati alapozó I., II.
 • Kozmetikus szakelmélet
 • Vállalkozói ismeretek és marketing
 • Kozmetikus szakmai gyakorlat

Érettségi
NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium
2007. szeptember – 2011. június
Nyíregyháza

Készségek, képességek

 • Jó munkabírás, terhelhetőség
 • Rugalmasság
 • Magabiztosság
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Monotonitás tűrés
 • Elhivatottság a szakma iránt
 • Precizitás
 • Lelkiismeretes munkavégzés
 • Maximalitás

Nyelvtudás

Angol – középfokú nyelvtudás
Német – középfokú nyelvtudás

Egyéb képesítések

Szempilla képzés
Magic Lash Kft.
2011. július – 2011. december

Lifting oktatás
Magic Lash Kft.
2012. január – 2012. május

Smink tanfolyam
Lashes Kft.
2012. május – 2012. szeptember

Műszempilla építés
Lashes Kft.
2012. szeptember – 2012. December

kozmetikus önéletrajz

Kozmetikus foglalkoztatottság Magyarországon

Először nézzük meg, hogy hányadán állunk az álláshirdetések terén. Több állás hirdető portált átböngészve arra juthatunk, hogy a kozmetikus pozíció hirdetések száma igen magas országos szinten. Ez azt jelenti, hogy például a profession.hu weboldalon körülbelül 140 állásajánlat szerepel, míg a jooble oldalon 170.

💰 Ami a fizetéseket illeti, a fizetesek.hu platformon lehet leellenőrizni a hazai fizetéseket. Így tehát kozmetikusként az átlagos havi bruttó bér az 172.000 Ft és 382.000 Ft között mozog.

Ez természetesen függ attól, hogy milyen rugalmasan, gyorsan és magabiztosan végzed el a rád bízott munkát. Ha minél gyorsabban dolgozol, annál több ügyfélnek tudsz időpontot adni szőrtelenítésre, sminkelésre vagy arckezelésekre. Egyrészt ezért lehet ekkora különbség a két összeg között.

Természetesen ez még annak is a függvénye, hogy mennyire vagy tapasztalt az adott területen. Illetve, hogy hány féle munka folyamatot tudsz ellátni. Értesz-e a szempilla építéshez, a speciális arckezelésekhez vagy épp az Air Brush sminkeléshez.

Hogyan írjunk kozmetikus önéletrajzot

Van néhány alapszabály amit érdemes tisztázni, mielőtt belevágnál az önéletrajzod elkészítésébe.

Ha a pályázat hosszúságát vizsgáljuk meg, akkor általánosságban elmondható, hogy nem érdemes 1 oldalnál hosszabb önéletrajzot írni. Természetesen teljesen elfogadható az is, ha van néhány adat, amelyet semmiképp sem szeretnél lehagyni az önéletrajzból, így az önéletrajz terjedelme bővülhet másfél oldalra is akár. Ez azonban tényleg akkor elfogadható, ha az információd relevánsak, kapcsolódnak a meghirdetett pozícióhoz, és tükrözik a személyiségedet.

Ezen kívül figyelj arra, hogy az önéletrajzod nem csak helyesírásban kitűnő legyen, de esztétikailag és megfeleljen az igényeknek. Fontos, hogy ne azt érezze a HR-es szakember, hogy ömlesztve vannak az információk, ne érezzen nyomást amikor végigfutja a pályázatodat. Épp ezért törekedj az egyszerűségre, a lényegre és az átláthatóságra.

Betűtípus esetén jó választás az Arial, a Times New Roman vagy a Calibri is. Betűméretnek válaszd a könnyen olvasható 11-12-es betűméretet.

Ha kicsit játszani szeretnél a színekkel, ne a neon színekre essen a választásod, hisz ha a kevesebb néha több elvet itt is követed, akkor rájössz, hogy nem a színekkel fogod elnyerni a toborzó munkatárs szívét, hanem a megfelelő tartalommal és az igényes megjelenéssel.

FONTOS! Hallottál már a fordított időrendi sorrendről? Ugyanis, ezt kellene alkalmaznod mind a szakmai tapasztalataid, és mind a tanulmányaid során. Vagyis kezdd a legaktuálisabb adattal és időben haladj visszafele felsoroláskor. Ha így elsőre nem teljesen világos mit is jelent ez, érdemes tovább olvasni, kifejtjük mindezt a későbbiekben!

Az önéletrajz ajánlott elrendezése és megfelelő formátuma

Adott 6-7 szekció, amit fel kell tüntetni ahhoz, hogy az önéletrajz kerek legyen. Ezek a szekciók az alábbiak lesznek:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás
 • Munkahelyi tapasztalatok
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális)

Ahhoz, hogy ezek a szekciók szépen el legyenek rendezve, egyrészt adni kell egy keretet, dizájnt az önéletrajznak. Másrészt meg kell határozni, hogy milyen formátumban írod meg a pályázatot.

Tehát, ha a pályakezdők táborát erősíted, akkor mindenképp a funkcionális önéletrajzot javasoljuk neked. Abban az esetben, ha már lehúztál néhány évet a szakmában és magabiztos tudásra tehetsz szert, akkor érdemes a klasszikus magyar önéletrajz mintát választani.

Ami a dizájnt illeti, van jó néhány minta a weboldalunkon, amelyek közül kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet. A kozmetikus életpályára valami olyasmit képzelünk el, ami ad egyfajta komolyságot, de mégis lazább. Ilyen például a Riga önéletrajzi sablon. Egyszerre ad profi megjelenést, átláthatóságot és játékosságot. A másik, ami szerintünk szóba jöhet nálad: modern önéletrajzi minta. Ugyanis ez a kreatív szakemberek abszolút kedvence.

Ha tisztázódott benned, hogy milyen formátumot és sablont szeretnél választani, kezdjünk is bele a szekciók kifejtésébe.

Fejléc és elérhetőségek

Rögtön az elején kezdjük az elérhetőségekkel, ebbe a részbe kerülnek a személyes adatok. Ennek a sorrendje következőképpen néz ki:

HELYES PÉLDA
Személyes adatok

Nagy Laura
Kozmetikus
E-mail cím: nagy.laura@gmail.com
Telefonszám: 0630/2025-666
Lakcím: 1096 Budapest, Haller utca 6.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.

Tehát, név, pozíció, email cím, telefonszám, lakcím és születési hely, idő. Amire nagyon figyelj, az a helyesírás és az adatok pontos megadása. Ne maradjon le egy betű vagy telefonszám sem, mert akkor könnyen lehet, hogy nem tudnak majd elérni. Arról nem is beszélve, hogy így komolytalannak tűnsz majd a munkáltatód előtt. Utóbbiakat szemléltetve, mutatunk egy helytelen példát is.

HELYTELEN PÉLDA
Személyes adatok

Nagy Laura
Kozmetikus
E-mail: nagylaurababa@gmail.com
Telefon: 0630/205-666
Cím: 1096 Budapst, Haller utca 6.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.

A legfeltűnőbb hibákat biztosan te is kiszúrtad. Ez a példa a jelölt hanyagságára és figyelmetlenségére utal. A betű és a szám elhagyása mellett még az email cím sem túl profi.

Törekedj a pontosságra, és nyerd el a toborzó szakember bizalmát kitűnő helyesírással!

Ha ezzel elkészültél, léphetünk is tovább a következő szekcióra.

Kell fénykép az önéletrajzban?

Az igényes önéletrajz egyik alappillére lehet egy jól elkészített fénykép az önéletrajz tetején. Ez természetesen nem kötelező, csak opcionális. Viszont, ha azt szeretnénk elérni, hogy a munkáltatónk és a HR-es szakember komolyan vegyen, inkább jobb, ha van fénykép elhelyezve az önéletrajzban.

Ha arra vállalkozol, hogy elkészíted vagy elkészítteted a képet magadról, van néhány szabály, amelyekre érdemes odafigyelni:

 • Öltözék: Igyekezz választani egy klasszikus (fehér) inget vagy blúzt.
 • Elhelyezés: Elég, ha mellmagasságig készül el a fotó. Felesleges az álló kép, az arcodra, megjelenésedre kíváncsiak a szakemberek.
 • A minőség elengedhetetlen. Nincs annál szomorúbb, amikor egy jól sikerült fotót elhelyezünk az önéletrajzban, azonban majdhogynem homályos a kép.

Szakmai összegzés kozmetikusként

Ennek a résznek az a szerepe, hogy rövid idő alatt tudjuk felkelteni az olvasó figyelmét. Csak képzeld el magad a bíráló helyébe. Te is inkább olvasol egy lényegre törő, könnyen olvasható szakmai összegzést, mint egy regényt, összefüggéstelen mondatokkal, nem igaz?

FONTOS! Ha a terjedelmét nézzük, elég, ha 3-5 sorban fejted ki a gondolataidat.

HELYES PÉLDA
Magamról

2011-től 2013-ig gyakorlatilag minden olyan alap képzést elvégeztem, amely segített elindítani a kozmetikus karrieremet. Ma már 8 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött olyan arckezeléseket, sminkelési technikákat sajátítottam el, amelyekkel magabiztosan dolgozhatok a szakmámban. Munkámban a művészi kreativitásnak szabad utat adva, megmutathatom a szeretetemet és a szenvedélyemet a szakma iránt.

HELYTELEN PÉLDA
Magamról

Gyerekkorom óta szeretek szépítkezéssel foglalkozni, így felnőtt koromban igyekeztem kozmetikusként elhelyezkedni. Szeretek sminkelni és bőrápolással foglalkozni.

Amikor azt mondjuk, hogy légy lényegre törő, nem arra gondolunk, hogy 2 semmitmondó mondattal tudd le a szakmai összegzést. 😎

Fontos tájékoztatni a pályázatot elbíráló személyzetet, hogy hány éves szakmai tapasztalattal rendelkezel, milyen területen vagy jártas és nem árt, ha a személyiségedet is tükrözik ezek a mondatok. Mindig igyekezz tényekkel alátámasztani a mondandódat!

kozmetikus önéletrajz

Szakmai tapasztalat az önéletrajzban

✒️ Ahogy korábban tanácsoltuk, figyelj oda arra, hogy az önéletrajzodban szereplő adatok és információk, ráférjenek egy oldalra. Ha ezt figyelembe veszed, ne sorold fel az akár 15-20 évvel ezelőtti tapasztalatot. Főleg ne akkor, ha az nem releváns az adott pozícióra nézve. Vedd számításba, hogy mellette még ott vannak a tanulmányaid is és a készségek is, így bánj óvatosan és okosan a szakmai tapasztalat szekcióval.
✒️ A másik fontos tényező amit szintén nem szabad elmulasztanod, az a fordított időrendi sorrend. Vagyis a legfrissebb, jelenlegi munkádat tüntesd fel elsőként!

Mutatjuk a példákat:

HELYES PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Kozmetikus, sminkes
Beauty Kozmetika Szépségszalon
2015. szeptember – 2022. február
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Általános kezelés: Bőrállapot felmérés; gépi bőrdiagnosztika és konzultáció;
 • Arctisztító kezelések: Rozáceás arcbőr tisztítás; ATYPICAL arctisztító kezelés férfiaknak; Hialuronsavas mélyhidratáló arc-nyak és dekoltázs Expressz kezelés
 • Savas és tűs-savas bőrmegújító kezelések: BiodrogaMD professzionális savas kezelések; Dehidratált bőr AHA savas kezelés és Anti-aging AHA savas kezelés
 • Masszázs: Hegyikristály masszázs, Energetizáló pontmasszázs
 • Smink: Airbrush smink, Nappali és alkalmi smink; Szempillafestés; Szemöldökfestés

Kozmetikus
Írisz Kozmetika
2013. január – 2015. augusztus
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Gyantázás: Kizárólag wax-al történő szőrtelenítés: Bajuszgyanta, áll, szemöldök, lábgyanta, hónalj gyanta, kar gyanta, intim gyanta, bikini gyanta
 • Arckezelések: Gyulladt aknés bőr kezelése, GIGI Recovery professzionális mélyhámlasztás, GIGI Bioplazma bőrmegújító arckezelés, GIGI Ester-C vitaminos kezelés
 • Füllyukasztás
 • Szemöldök-szempilla festés

Ahhoz, hogy esztétikus és könnyen olvasható legyen, ne legyen zavaró a szemnek, mindenképp javasoljuk a bullet pointok használatát. Ezt felsoroláskor érdemes használni. A fontosabb részeket pedig félkövérrel akár ki is emelheted.

Formailag fel kell tüntetni a pozíciót, a cég nevét,  az időtartamot és a város, település nevét. Ha ezeket a tanácsokat betartod, minden rendben lesz!

Lássuk az ellenpéldát:

HELYTELEN PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Kozmetikus, sminkes
Beauty Kozmetika Szalon
2015. szeptember – 2022. február
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Arckezelések
 • Masszázs
 • Smink

Kozmetikus
Írisz Kozmetika
2013. január – 2015. augusztus
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Gyantázás
 • Arckezelések
 • Füllyukasztás
 • Szemöldök-szempilla festés
Látszik, hogy a jelölt értette, hogy rövid és tömör legyen a szekció, de ez már inkább átesik a ló túlsó oldalára és nem igazán akarja megmutatni tapasztalatait a HR-es szakembernek. Ezzel pedig ráerősít arra, hogy az illető egy komolytalan jelentkező.

Esztétikailag szintén nem fektetett túl sok energiát és időt az önéletrajz szerkesztésébe. Így összességében kíváncsiak lennénk, hogy te melyik jelöltet választanád az adott pozícióra.

Tanulmányok szekció: hogyan és miért pont így?

A szakmai tapasztalaton kívül a tanulmányok szekcióban szükséges még a fordított időrendi sorrendet alkalmazni. Vagyis a sorrendet felülről lefelé haladva, kezdd a legújabb képesítéssel, aztán jöhetnek a régebbiek. Időben elég, ha az érettségiig mész vissza. A különféle képesítéseidet pedig ráérsz feltüntetni az önéletrajz legvégén.

Mindig kezdd a szak elnevezésével, majd jöhet az iskola neve, az időtartam és a település, város neve. Ha úgy érzed fontos kiemelni néhány tantárgyat is, azokat a “főbb tantárgyak” címszó alatt megteheted.

Lássunk egy helyes példát a tanulmányokra vonatkozóan!

HELYES PÉLDA
Tanulmányok

Kozmetikus
Pannónia Kozmetika Kft.
2011. június – 2013. január
Budapest

Főbb tantárgyak:

 • Szépészet ágazati alapozó I., II.
 • Kozmetikus szakelmélet
 • Vállalkozói ismeretek és marketing
 • Kozmetikus szakmai gyakorlat

Érettségi
NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium
2007. szeptember – 2011. június
Nyíregyháza

Ahhoz, hogy esztétikailag ez a rész is rendezett legyen, használd bátran a bullet pointokat! 😉

HELYTELEN PÉLDA
Tanulmányok

Kozmetikus
Pannónia Kozmetika Kft.
Budapest

Érettségi
NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium
Nyíregyháza

Egy ilyen jellegű tanulmányi szekció nem a professzionális megjelenés táborát erősíti. Ráadásul hiányos, mert az időtartam nincs feltüntetve. Feltételezzük, hogy időben elvégezte az illető az iskolát, tanfolyamot, mégis ezek a tartalmi elemek meghatározóak egy önéletrajzban.

Készségek és képességek feltüntetése

A készségeket, képességeket két részre kell bontanunk azért, hogy jobban megértsd a miértjét a szekciónak. Ugyanis vannak a soft és a hard skillek.

Ezek a kulcsszavak azért fontosak, mert van egy úgynevezett ATS program, amely bizonyos, már előre beállított szavakat keres az önéletrajzban. Ezeket a kulcsszavakat érdemes itt feltüntetni, de az is előnyös, ha a szakmai összegzésben és a szakmai tapasztalatban feltüntetsz néhány szót ezek közül.

Na akkor lássuk, hogy mi a különbség a soft és hard skillek között:

Soft skillek

Ezek olyan személyiségbeli, motivációs tényezők, amelyek nem szakmai jellegűek, nem könnyedén elsajátíthatóak, hanem a személyiségedből fakadnak. Íme egy lista, hogy mik vehetők számításba kozmetikusként:

Készségek, képességek 

 • Jó munkabírás, terhelhetőség
 • Rugalmasság
 • Kitartás, a munka szeretete
 • Érzelmi intelligencia
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Monotonitás tűrés
 • Elhivatottság a szakma iránt
 • Precizitás
 • Lelkiismeretes munkavégzés
 • Maximalitás

Hard skillek

Ezek az úgynevezett “kemény készségek”, olyan szakmai tudást jelentenek, amelyeket valamilyen kézzel fogható végzettségek és eredmények bizonyítanak. Íme egy lista, hogy kozmetikusként mely hard skillt érdemes beleírnod:

Készségek, képességek 

 • Angol nyelvtudás
 • Szempilla festés
 • Műszempilla építés
 • Kiváló sminkelési technikák (Air Brush sminkelés)

Nyelvtudás

A nyelvtudás a mai világban, főleg a nagyvárosokban mindenképpen előnyt jelent. Némely munkahelyen pedig elvárás is. Tehát, ha egy állás hirdetésben azzal találkozol, hogy elvárják a nyelvtudást, akkor mindenképp tüntesd fel. Formailag így kell kinéznie egy önéletrajzban:

HELYES PÉLDA
Nyelvtudás

Angol – középfokú nyelvtudás
Német – középfokú nyelvtudás

Láthatod, hogy az adott nyelv mellé kell írni a tudásod szintjét is.

Egyéb képesítések

Ide jöhet minden olyan adat, amelyet még kulcsfontosságúnak, vagy épp relevánsnak érzel az álláshirdetéssel vagy pozícióval kapcsolatban. A formai követelmény itt is hasonló, mint például a tanulmányok esetében. A szak megnevezése után fontos feltüntetni az iskola nevét és az időtartamot:

HELYES PÉLDA
Egyéb képesítések

Szempilla képzés
Magic Lash Kft.
2011. július – 2011. december

Lifting oktatás
Magic Lash Kft.
2012. január – 2012. május

Smink tanfolyam
Lashes Kft.
2012. május – 2012. szeptember

Műszempilla építés
Lashes Kft.
2012. szeptember – 2012. December

HELYTELEN PÉLDA
Egyéb képesítések

 • Szempilla képzés
 • Lifting oktatás
 • Smink tanfolyam
 • Műszempilla építés

Összefoglalás – kulcspontok a kozmetikus önéletrajzhoz

Ebben a kis rövid összefoglalóban összeszedünk neked mindent, hogy könnyebben átlásd az önéletrajz tartalmi és formai elemeit.

 • Fontos, hogy már az elején kiválaszd a megfelelő betűméretet és típust. Tehát ha van rá mód, használj 11-12-es méretet, és válassz egy hagyományos betűtípust: Times New Romant, Calibrit, vagy az Arialt.
 • Terjedelmét tekintve törekedj az egy oldal hosszúság
 • Kötelező szekciók: A fejlécben feltüntetett személyes adatok, szakmai összegzés, munkahelyi tapasztalatok, tanulmányok, képességek és készségek mindenképp kerüljenek bele az önéletrajzba.
 • A nyelvtudás beleírása akkor elvárt, ha azt az adott pozíció és munkahely is megkívánja.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp figyelj arra, hogy az adatok pontosak legyenek.
 • A szakmai összegzés részben törekedj arra, hogy 3-5 sorban, tömören és lényegre törően írod le a rólad szóló fontos információkat.
 • Tapasztalataidat és tanulmányaidat mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis kezdd a legfrissebbel. Pályakezdőként érdemes gyakornoki vagy diákmunkát beleírni az önéletrajzba.
 • Tanulmányaid során kerüljön bele a végzettség neve, az iskola neve, az, hogy mettől meddig jártál az adott intézménybe és a település, város neve.
 • Mivel a képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így erre külön kell figyelned. Ezt a szekciót érdemes mindig frissíteni és aktualizálni.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen hosszú legyen egy kozmetikus önéletrajz?

Mindig törekedni kell az egy oldal hosszúságra. Vannak speciális esetek, amikor átléphető ez a határ, azonban a cél inkább legyen az egy oldal.

Milyen formátumban küldjem el a jelentkezésemet?

Ha nincs külön kérés erre vonatkozóan, akkor a hagyományos PDF vagy Word formátum tökéletes választás lesz.