Légiforgalmi irányító önéletrajzi minta: Írj önéletrajzot könnyedén

Vedd kezedbe az irányítást! Jól kezeled a komplex helyzeteket és bírod a stresszt? Valószínűleg tökéletes jelölt vagy a légiforgalmi irányítók pozíciójára! Kövesd végig útmutatónkat és készítsd el önéletrajzodat!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Úgy érzed, otthon éreznéd magad egy irányító központ képernyői mellett? El tudod képzelni, hogy a monitorokat, szoftvereket folyton vizsgálva, kézben tartod a repülők irányítását? Csak egy dolog választ el attól, hogy megszerezd álmaid munkáját? Segítünk megírni azt az önéletrajzot, amellyel magabiztosan jelentkezhetsz majd a kiszemelt állásra!

Lépésről lépésre megmutatjuk mire figyelj oda az önéletrajz megszerkesztésekor. Először kezdjük egy mintával, majd elmerülünk a részletekben!

Tartalomjegyzék

Légiforgalmi irányító önéletrajz

Személyes adatok

Kiss Béla
Légiforgalmi irányító

E-mail cím: kiss.bela@gmail.com
Telefonszám: 0630/557-9874
Lakcím: 4025 Debrecen, József u. 25.
Születési hely, idő: Debrecen, 1978.02.25.

Magamról

10 éves légiforgalmi irányító szakmai tapasztalatom során én feleltem a légtérben közlekedő repülőgépek és az utazó emberek biztonságáért. Megadtam a repülési útvonalat, a repülési magasságot, a felszállási vagy leszállási engedélyt, illetve biztosítottam, hogy a repülőgépek mindig biztonságos távolságban közlekedjenek egymástól.

Szakmai tapasztalat

Légiforgalmi irányító
2012. június – 2022. január
Hungaroflyer Kft.
Debrecen

Feladataim:

 • A repülőteret megközelítő és elhagyó repülőgépek, valamint azok földön végzett mozgásának irányítása és felügyelete.
 • A repülési tervek ellenőrzése és jóváhagyása.
 • Rádió- és telefonos kapcsolattartás a terminál irányító egységekkel és egyéb irányító központokkal.
 • A repülőgépek, a szomszédos területekre történő átlépés ellenőrzése, megfigyelése.
 • Repülési útvonal megadása.
 • Repülési magasság, felszállási és leszállási engedély megadása.
 • A repülőgépek biztonságos távolságban történő közlekedésének megfigyelése, ellenőrzése.

Tanulmányok

Légiforgalmi irányító
Flying Air
2010. szeptember – 2012. Június
Budapest

Érettségi
Debreceni Ady Endre Gimnázium
1992. szeptember – 1996. június
Debrecen

Készségek, képességek

 • Felelősségérzet
 • Rugalmasság
 • Terhelhetőség
 • Kreativitás
 • Magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes
 • Magas stressz- és monotonitástűrő képesség
 • Csapatjátékos
 • Kiváló koncentrációs és problémamegoldó készség
 • MS Office felhasználói szintű ismeretek

Nyelvtudás

Magyar – anyanyelvi szintű nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvtudás
Német – felsőfokú nyelvtudás

Egyéb képesítések

2010. szeptember
FEAST teszt

légiforgalmi irányító önéletrajz

Légiforgalmi irányító szerepe Magyarországon

Aki ezt a szakmát választja magának, bizony nagy felelősség hárul rá, hisz ahogy korábban írtuk emberek élete múlhat a figyelmetlenségen. Éppen ezért nem csoda, hogy a jövedelem is ezzel a hatalmas felelősséggel arányos.

A légi navigációs szakemberek havi fizetése 1−2 millió forint, ami persze a juttatásokkal 2−3 millióra ugorhat. Ez a kecsegtető fizetés rengeteg komoly munkával jár, úgyhogy teljesen elfogadható ez az összeg. A folyamatos munka és továbbképzések során olyan kompetenciákra tesznek szert az irányítók, hogy akár álmukból felkeltve vagy rendkívüli stressz helyzetben is profin meg tudják oldani a fenálló, bonyodalmas légiforgalmi szituációkat.

Nem beszélve arról, hogy ez a szakma éjszakai felügyeletet is igényel, ami pedig nem csak fizikailag, de mentálisan is kimerítő lehet.

Követelmények

Tegyünk egy kis kitérőt a légiforgalmi irányítók követelményeire.

 • Ahhoz, hogy valakiből végérvényesen légiforgalmi irányító váljon, a kiváló, “C” típusú közép vagy felsőfokú angol nyelvtudás elengedhetetlen.
 • A másik fontos tényező az, hogy büntetlen előéletűnek kell lenned, azaz, akit a bíróság még nem ítélt el, s aki ellen nem folyt igazságszolgáltatási eljárás.
 • A harmadik pedig egy FEAST teszt, amely pályakezdőként rendkívül fontos. Ezt a tesztet egyszer lehet elvégezni, így egyértelmű, hogy nagy a nyomás a jelentkezőkön. Két részből áll. Az első 3-4 órás teszt alatt a térbeli orientációt, a memóriát és az angol nyelvtudást mérik fel. A második rész szintén 3-4 órás, mely egy szimulátorhoz hasonló munkapróba teszt. Ezalatt az alanyoknak egyszerre 3-4 dologra kell figyelniük, azaz szinte az összes szükséges készségüket egy-egy szituációra építve szükséges megmutatniuk.

Hogyan készítsünk légiforgalmi irányító önéletrajzot?

👌 Az önéletrajz megtervezése ott kezdődik, hogy lehetőleg ne gondolkodj 1 oldalnál hosszabb terjedelemben. Betűtípusként a legideálisabb, ha a Times New Roman, a Calibri vagy az Ariel lesz használva. Betűméretként pedig bőven elég a 11-12-es méret.

A nyelvi kompetencia kiemelése rendkívül fontos, hisz anélkül át se engedik az önéletrajzodat a HR-es szakemberek.

Ami a tapasztalatokat és a tanulmányokat illeti, fordított időrendet használj. Tehát a jelenlegi munkahely lesz legfelül, majd időben visszafelé haladva követi a többi.

Ugyanezt a példát kellene követni a tanulmányok esetében is. Így már ránézésre is teljesen átlátható lesz a pályázat.

Attól függően tudunk tanácsot adni abban, hogy melyik önéletrajzi mintát használd, hogy mennyi munkahelyi tapasztalattal rendelkezel. Ha úgy érzed van mivel kitölteni ezt a szekciót, akkor nyugodtan válaszd a klasszikus magyar önéletrajz mintát. Ha viszont inkább pályakezdő vagy, akkor érdemes a funkcionális önéletrajz mintát választanod.

Ajánlott elrendezés és sablon választás

Ami az elrendezést illeti, fontos, hogy milyen sablont választasz kiindulásképp. A sablonnal tudod megadni azt a design-t és felépítést ami leginkább a személyiségedhez és a szakmához passzol.

A Prague önéletrajzi sablont akkor javasoljuk, ha kellő tapasztalattal rendelkezel. Ez az önéletrajz sablon minden teret kihasznál annak érdekében, hogy te kellőképpen át tudd adni tapasztalataidat, eredményeidet a HR szakembereknek.

A Rotterdam önéletrajz sablon esetében szabad kezet kapsz. Ez a hagyományos és a kreatív szakmák számára is tökéletes. A modern dizájnnal pedig szinte azonnal le tudod venni a toborzókat a lábukról.

Ami az önéletrajzi típusokat illeti, pályakezdőként, a készségeidet és képességeidet előtérbe helyezve a funkcionális önéletrajz típust javasoljuk. Amennyiben bő tapasztalattal rendelkezel, válaszd a klasszikus önéletrajz típust.

Szekciók tekintetében az alábbiakat szükséges feltüntetni az önéletrajzban:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális
 • Egyéb képesítések

Ezeken egyesével végigmegyünk, így fogod látni melyik szekcióban mire figyelj oda és mi az amit mindenképpen kerülj el. Lássuk akkor!

Fejléc az önéletrajzban

A személyes adatokkal indul az egész önéletrajz. Nagyon fontos a sokszoros ellenőrzése az adatoknak, itt nem érdemes helyesírási hibát véteni, se nem küldhetsz be hiányos vagy elírt adatokat. Előbbi azért problémás, mert komolytalan jelentkező benyomását fogod kelteni, utóbbi azért, mert előfordulhat, hogy nem fognak elérni akár telefonon, akár e-mailben.

HELYES PÉLDA
Személyes adatok

Kiss Béla
Légiforgalmi irányító

E-mail cím: kiss.bela@gmail.com
Telefonszám: 0630/557-9874
Lakcím: 4025 Debrecen, József u. 25.
Születési hely, idő: Debrecen, 1978.02.25.

A helyes példával szemben megmutatjuk hogyan nem érdemes megszerkeszteni ezt a szekciót.

HELYTELEN PÉLDA
Személyes adatok

Kiss Bélus
Légiforgalmi irányító

E-mail cím: kiss.beluska@gmail.com
Telefonszám: 30557987
Lakcím: 4025 Debrecen, József u. 25.
Születési hely, idő: Debrecen, 978

Szembetűnő hibákkal igyekeztünk szemlélteni a helytelen adatokat. Eszerint látható, hogy az illető becenevet használt név feltüntetésekor és az e-mail címében is. Ez nem túl szerencsés, hiszen komolytalanságról adhatsz tanú bizonyságot.

A telefonszám esztétikailag sem megfelelő, illetve hiányzik egy szám. Ez sem túl előnyös, tekintettel arra, hogy így nem biztos, hogy elérik telefonon a jelentkezőt.

A születési idő esetében is hasonló helyzet alakult ki. A hiányos információ átadás mindenképpen figyelmetlenségre utal.

Kell-e fényképet csatolni az önéletrajzhoz?

A fénykép csatolása mindenképpen előnyös. Ahhoz, hogy a toborzónak már első ránézésre is szimpatikus legyél, van néhány szempont amit érdemes figyelembe venni.

Ilyen a kép minősége, a mérete, az, hogy hova kerüljön a fotó stb. A legfontosabb azonban az, hogy a fotó legyen természetes, te pedig magabiztos! 😎

Arról, hogy mire figyelj oda a kép elkészítésénél és csatolásánál, itt bővebb infót kaphatsz.

Szakmai összegzés, bemutatkozás

A szakmai összegzés, vagy más néven a “magamról” rész, tulajdonképpen azt jelenti, hogy van néhány sor, amelyben a szakmai tapasztalataidat, eredményeidet sorolod fel. Ezt gyakorlatilag 3-4 sorban elég megtenni.

HELYES PÉLDA
Magamról

10 éves légiforgalmi irányító szakmai tapasztalatom során én feleltem a légtérben közlekedő repülőgépek és az utazó emberek biztonságáért. Megadtam a repülési útvonalat, a repülési magasságot, a felszállási vagy leszállási engedélyt, illetve biztosítottam, hogy a repülőgépek mindig biztonságos távolságban közlekedjenek egymástól.

Ezzel ellentétben mutatjuk hogyan nem érdemes megírni ezt a rövid, de annál lényegesebb összefoglalót.

HELYTELEN PÉLDA
Magamról

10 éves szakmai tapasztalatom során sok repülőgépet irányítottam már. Szerencsésen felügyeltem, hogy a repülőgépek ne repüljenek közel egymáshoz. Közvetlen vagyok és kiváló kommunikációs készséggel rendelkezek.

Utóbbi semmiképp sem jó, mert nem épp a szakmai kiválóságáról ad tanúbizonyságot.

Szakmai tapasztalat a légiforgalmi irányító önéletrajzban

Esztétikailag áttekintve ügyeljetek a sorrendre. Tehát először a pozíció neve, majd időtartam megjelölése és a cég neve. Ezután abszolút előnyre tehetsz szert, ha kifejted mit is csináltál az adott munkahelyen.

A szakmai tapasztalat szekcióját két külön részre osztanánk, hiszen attól függ hányadán állsz a tapasztalataiddal. Amennyiben pályakezdőként jelentkezel egy állásra, itt kell kiemelni a gyakornoki tapasztalatodat, vagy a diákmunkákat, amelyek relevánsak lehetnek a megpályázott pozíció szempontjából. Például, hogy melyik irányító központban végzed a gyakornoki időt, milyen feladatokat látsz el ott és milyen időtartamról van szó. Ebben az esetben majd még a készségeid és képességeid felsorolása lesz jelentős.

Bő tapasztalattal már teljesen más a helyzet. Az alapvető feladataid felsorolása itt elvárt. Lássuk ezt helyes példában:

HELYES PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Légiforgalmi irányító
2012. június – 2022. január
Hungaroflyer Kft.
Debrecen

Feladataim:

 • A repülőteret megközelítő és elhagyó repülőgépek, valamint azok földön végzett mozgásának irányítása és felügyelete.
 • A repülési tervek ellenőrzése és jóváhagyása.
 • Rádió- és telefonos kapcsolattartás a terminál irányító egységekkel és egyéb irányító központokkal.
 • A repülőgépek, a szomszédos területekre történő átlépés ellenőrzése, megfigyelése.
 • Repülési útvonal megadása.
 • Repülési magasság, felszállási és leszállási engedély megadása.
 • A repülőgépek biztonságos távolságban történő közlekedésének megfigyelése, ellenőrzése.
Esztétikailag ügyelni kell arra, hogy legyen feltüntetve a pozíció neve, az időtartam és a cég. Feladataidat célszerű bullet pointokban felsorolni, így lesz átláthatóbb az önéletrajzod. Ezt a szekciót is lehet rosszul használni. Mutatunk erre is egy példát.

HELYTELEN PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Légiforgalmi irányító
10 év
Hungaroflyer Kft.
Debrecen

Feladataim:

 • A repülőgépek irányítása.
 • A repülési tervek ellenőrzése és jóváhagyása.
 • Rádió- és telefonos kapcsolattartás.
 • A repülőgépek megfigyelése.
 • Útvonalak, repülési magasság, felszállási és leszállási engedély megadása.
Ez így nem teljesen adja vissza milyen komoly, felelősségteljes munkát végez egy irányító szakember. Te el tudod képzelni, hogy utóbbi lenne a megfelelő jelölt az adott pozícióra? Ugye, hogy kétségeid támadtak?

légiforgalmi irányító önéletrajz

Tanulmányok megjelenítése az önéletrajzban

Légiforgalmi irányítóként alapvető elvárás a középszintű érettségi. Ezen felül pedig ahhoz, hogy valaki elkezdhesse ténylegesen követni az álmát, esszenciális megcsinálni a FEAST tesztet. Erre egyszer van lehetősége az embernek, ezért rendkívül nagy a nyomás a jelentkezőkön. Erről korábban a cikkünkben már írtunk néhány gondolatot.

Ha a FEAST teszten sikeresen továbbjutsz, egyenes az út az irányító életpályára és a tanfolyamra, onnan pedig a munkahelyre. A tanfolyamot elvégzők egyik feltétele a gyakornoki munka, ahol sokan jutnak pozícióhoz a tanfolyam megszerzése után.

Ebben a szekcióban is kövessétek az esztétikai megjelenést. Tehát először fel kell tüntetni a végzettség nevét, ez mehet vastagabb betűvel, mint a többi. Aztán sorban követi az iskola, vállalkozás neve, ahol megszerezted a végzettséget. Ezt követi az időtartam és a helyszín.

❗ Fontos: Ha több tanulmányt tüntetsz fel, ne felejtsd el a fordított időrendi sorrend alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy először tüntesd fel amit nemrég végeztél el, aztán jöhetnek a régebbiek sorrendben visszafele.
HELYES PÉLDA
Tanulmányok

Légiforgalmi irányító
Flying Air
2010. szeptember – 2012. Június
Budapest

Érettségi
Debreceni Ady Endre Gimnázium
1992. szeptember – 1996. június
Debrecen

HELYTELEN PÉLDA
Tanulmányok

Légiforgalmi irányító, érettségi
1992., 2010.
Budapest, Debrecen

Utóbbit formailag sehol nem alkalmazzák. Nem is átlátható, nem egyértelmű és nem a pontos adatokat tartalmazza. Ahhoz, hogy egy jelentkezőt komolyan lehessen venni, részletesebb információkra lesz szükség.

Amennyiben úgy érzed, hogy van olyan egyéb tanulmány még a tarsolyodban, ami releváns lehet a pozíciót illetően, bátran tedd bele az önéletrajzodba.

Legjobb készségek és képességek a légiforgalmi irányító önéletrajzban

Ez az a szekció, amelyben bőven fel lehet tüntetni mindazt a technikai tudást, személyiségbeli tulajdonságot, amelyek fontosak lehetnek irányítóként. Egy dolgot szeretnénk itt megjegyezni: sose tüntess fel olyat, ami nem állja meg a helyét! Ugyanis hamar kiderülhet, hogy füllentettél.

💡 A készségek feltüntetésekor 4-6 minimum legyen felsorolva, no meg persze ne felejtsd el a bullet pointok alkalmazását sem. 😎 FONTOS! Ezeket a készségeket és képességeket megtalálhatod az álláshirdetés elvárás részében. Onnan garantáltan tudsz lesni! 😉

Az önéletrajz ezen szekcióját is két részre kell bontani, ugyanis vannak a soft és a hard skillek. 

Soft skill – mit kell tudni róla?

A soft skill egy olyan gyűjtőfogalom, amely tulajdonképpen az interperszonális képességeket foglalja magába. Ezeket nem lehet csak úgy eltanulni, ezek a te személyiségbeli tulajdonságaid, amelyek hosszú évek alakultak ki. Mutatjuk mire gondolunk: 👇

 • Felelősségérzet
 • Rugalmasság
 • Terhelhetőség
 • Kreativitás
 • Magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes
 • Magas stressz- és monotonitástűrő képesség
 • Csapatjátékos
 • Kiváló koncentrációs és problémamegoldó készség
 • Önállóság

Hard skill – mit kell tudni róla?

A hard skillek azok a technikai kompetenciák, szakirányú végzettségek, amelyek vizsga útján szerezhetők meg, és, amiről papírunk van. Példákkal megmutatjuk mit értünk hard skillek alatt: 👇

 • MS Office felhasználói szintű ismeretek
 • Short-term Conflict Alert (STCA) elnevezésű, radaralapú, prediktív figyelmeztető rendszer
 • Radio Direction Finder nevű fejlesztés, amely vizuálisan segíti, hogy az irányítók könnyen beazonosítsák azt a repülőgépet
 • MATIAS (Magyar Automated and Integrated ATC System): irányító és tájékoztató rendszer

 Nyelvtudás légiforgalmi irányítóként

A nyelvtudás elengedhetetlen egy légiforgalmi irányító szakembernek. A nyelvtudás szintjének elvárása cégenként eltérő, azonban mindegyik a komplex (“C”) közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát kéri.

A nyelvtudás feltüntetése az alábbi módon történjen:

HELYES
Nyelvtudás

Magyar – anyanyelvi szintű nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvtudás
Német – felsőfokú nyelvtudás

Tehát a nyelvet a nyelvtudás szintjével kell beleírni az önéletrajzba. Erről a későbbiekben kérhetnek bizonyítványt, ezért itt sem érdemes füllenteni.

További szekciók

További szekciók közé sorolhatók a hobbi és érdeklődés, vagy az egyéb képesítések. Az irányítók esetében fontosabb felsorolni a megszerzett, egyéb képesítéseket. Mint ahogy jelen esetben:

HELYES PÉLDA
Egyéb képesítések

FEAST teszt
2010. szeptember

Hobbit és érdeklődést akkor érdemes beleírni az önéletrajzba, ha az valóban tükrözi a személyiségedet, illetve kapcsolódik az adott pozícióhoz. Légiforgalmi irányítóként ha szeretsz repülni például, és érdekel a repülőgépek világa, semmiképp se hagynánk ki a pályázatodból. A hobbikhoz szuper ikonokat találhatsz önéletrajz szerkesztőnkben.

Motivációs levél – növeld az esélyedet

Kísérő levéllel avagy motivációs levéllel növelheted az esélyeidet, bár hozzátesszük, ezt szokták kérni alapból is. Ezáltal jobban megismerhetik a személyisegedet. Ebben tüntetheted fel, hogy mi az ami motivál téged abban, hogy légiforgalmi irányító legyél, mik a céljaid, mik a hosszú távú terveid stb.

Ügyelj arra, hogy valóban a személyiségedet tükrözze a kis bemutatkozó levél, használhatsz szófordulatokat is. A cél: tűnj ki a tömegből! 😎

Összefoglaló – mik a legfontosabb kulcspontok?

Cikkünk végéhez közeledve szeretnénk egy összefoglalót írni a legfontosabb tartalmi elemekről. Lássuk őket egyesével:

 • Az önéletrajz legyen 1 oldal hosszúságú, betűtípusnak használd a Times New Romant, az Arialt vagy a Calibrit, betűméretnek pedig elég lesz a 11-12-es méret.
 • Elérhetőségek, fejléc: Fontos leellenőrizni legalább 10-szer az adataidat, azért, hogy ne legyen benne hiba. Ellenkező esetben hiába leszel megfelelő jelölt, ha elírás miatt nem tudnak majd elérni téged telefonon vagy e-mailben.
 • A szakmai összegzés információi legyenek relevánsak, tömörek és lényegre törőek.
 • A tanulmányok és a szakmai tapasztalatok esetén használj fordított időrendi sorrendet. Először a pozíciót vagy a szak nevét írd fel, majd alá jöhet a kezdés és végzés éve, illetve, a város neve.
 • A nyelvtudás kizárólag a nyelvtudás szintjének megjelölésével történjen meg.
 • A készségek, képességek szekcióban 4-6 tulajdonságot, technikai tudást sorolj fel. Azaz a hard és soft skillek is kerüljenek bele az önéletrajzba. FONTOS! Az álláshirdetés elvárás részében megtalálhatod azokat a skilleket, amelyeket mindenképp fel kell sorolni az önéletrajzodban.
 • Az egyéb képesítések, hobbi és érdeklődés kerüljön az önéletrajz legvégére.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen hosszúságú legyen az önéletrajz?

Gyakorlatilag 1 oldalban minden olyan fontos információt fel lehet tüntetni, amely alapján a HR-es szakember majd eldönti valóban te vagy-e a megfelelő jelölt.

Valóban elvárás a büntetlen előélet?

Határozottan igen. Ez az a szakma, ahol ezt alapvetően megkövetelik a jelentkezőktől.

Meg van határozva hányadik betöltött életév után lehet jelentkezni légiforgalmi irányítóként?

Akkor lehet jelentkezni általában, ha már betöltötted a 20. életévet.