Mi az ATS, és hogyan fordítsd a javadra?

Az ATS, vagyis applicant tracking system egy olyan rendszer, amelyet szinte minden cég használ. Legyen szó óriási, több tízezer fős foglalkoztatottságú multinacionális cégről, vagy 50 fős magyar KKV-ről, az ATS szerepe óriási.
mi az ats

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Minden munkáltató más és más stratégia alapján próbálja a legjobb szakembereket megtalálni és bevonzani. Ehhez pedig kiváló eszköz az ATS!

mi az ats

Tartalomjegyzék

Mi az az ATS?

Egy felmérés szerint a Fortune 500 cégek 99 százaléka használ ATS rendszert. Sikere sok éve töretlen, és méltán ilyen népszerű. Az ATS, vagyis más néven az applicant tracking system egy olyan program, szoftver, amely számtalan előnnyel rendelkezik.

Alapvetően az ATS az a felület, amelyen keresztül lehet jelentkezni egy állásra. Maga a megjelenés, a design, és az álláshirdetés már mind idetartozik. Az ATS ugyanis segít sokkal egyszerűbb, könnyen olvasható álláshirdetéseket készíteni a HR-sek számára. Az ATS ráadásul engedélyezi, hogy különböző social media platformokra, oda illő formában megoszthassa a toborzási szakértő az álláshirdetést, tehát rengeteg időt spórol azzal, hogy nem kell külön, minden egyes felületre létrehozni a hirdetést. Mindezt pedig eléri néhány kattintással.

Az applicant tracking system fordítása jelentkezés szűrő rendszer, de ez így nem teljesen helyes. Szó szerinti fordítás esetén ugyanis azt jelenti, hogy végig követhető a jelentkező a rendszer segítségével. Küldhető neki üzenet, vagyis be lehet hívni interjúra, emellett maga a videós interjú is lehetséges a rendszeren keresztül. A HR-es emellett különböző kategóriákba sorolhatja a jelölteket, időpontokat, határidőket, státuszokat is hozzájuk lehet rendelni. Ez azt jelenti, hogy ebben a rendszerben tudja azt is vezetni, ha az adott jelölteket értesítette a próbamunkáról, várja a kész anyagot, vagy, hogy mikor lesz az első munkanapja.

Ez így igencsak megkönnyíti a HR-es munkáját, hiszen egy platformban tud mindent vezetni. A legfontosabb, amivel a legtöbb időt és energiát megspórolja az, hogy kulcsszavakat adhat meg a rendszernek.

mi az ats

📌 Tény: A kulcsszavak azok a szavak, rendszerint készségek, képességek, programok, amelyeket keres az ATS a beérkező önéletrajzokban.

👉 Mit jelent mindez? Azt, hogy minél több kulcsszó van meg az önéletrajzodban, annál nagyobb esélyed van arra, hogy tovább juthass a kiválasztási folyamatban. Tehát, első körben nem is találkozol HR-sel, hanem kulcsszavak alapján szűr egy automatizált rendszer!

🖊️ A toborzási specialisták naponta több száz önéletrajzot is kaphatnak, emiatt szükségük van egy megbízható rendszerre, amely segíti nekik ezt a sok beérkező anyagot feldolgozni. A rendszer pedig pont ezt teszi: helyettük átszkenneli az önéletrajzokat kulcsszavak után kutatva. Ami megfelel minden szempontból, az kerül csak a HR-es szeme elé.

Hol találkozol az ATS rendszerrel először?

Az ATS rendszerrel számtalan helyen találkozhatsz, de a legvalószínűbb a cég honlapja. Amennyiben a cég honlapján keresztül szeretnél jelentkezni, máris szembe találod magad az ATS rendszerrel – ide regisztrálsz ugyanis be a jelentkezés előtt! Ebbe a rendszerbe töltöd fel az önéletrajzodat, majd ez a rendszer tudja gyorsan, automatikusan behúzni az adatokat belőle. Ez pedig neked is rengeteg időt tud spórolni!

A jelentkezők nagyrésze nem is sejti, hogy ahol megadja a jelszavát, ott, ugyanaz a rendszer fogja elsőre eldönteni, hogy tovább tud-e jutni a kiválasztási folyamatban, vagy nem.

A másik mód, amikor találkozhatsz a szoftverrel, amikor álláshirdetésen keresztül szeretnél jelentkezni a pozícióra. Ilyenkor ugyanis a Jelentkezem” gombra kattintva, szinte mindig átirányít az állásportál az adott cég jelentkezés szűrő rendszerébe. Ezt onnan is tudod, hogy a cég branding jelenik meg a weboldalon.

Az ATS rendszer sose egyforma, ugyanis mindig a céges branding és arculat határozza meg a kinézetét. A cég logója, a betűtípus, színei jelennek meg, így mondhatjuk, hogy két ATS sosem egyforma. Ennek ellenére azonban a rendszer maga ugyanaz és ugyanazt tudja, mint más cégek rendszerei.

Hogyan használd ki az ATS-t?

Elsőre biztos nagyon rosszul hangzik az, hogy egy rendszer segítségével nézik át gyorsan a jelentkezésedet. Mindazonáltal azonban a  megfelelő kulcsszavak segítségével  könnyedén és gyorsan tovább juthatsz. Nézzünk meg egy egyszerű álláshirdetést titkárnő pozícióra:

Feladataid:

 • Kimenő és beérkező iratok, postai küldemények napi szintű kezelése, bejövő számlák iktatása,
 • Megbeszélések szervezése, tárgyalófoglalás koordinációja, termek előkészítése;
 • Beérkező telefonok, faxok és e-mailek kezelése,
 • Dokumentumok aláírásra történő előkészítése,
 • Irodai, konyhai és higiéniai megrendelések kezelése, ebédrendelés rögzítése,
 • Irodai dolgozók munkájának támogatása,
 • Cégvezetők által kiadott adminisztratív, operatív feladatok ellátása,
 • Külső-belső szervezeti egységekkel történő folyamatos kapcsolattartás.

Elvárások:

 • Legalább középfokú végzettség,
 • Hasonló területen szerzett 3-5 éves releváns szakmai tapasztalat,
 • Felhasználói szintű MS Office ismeretek (Excel, Word),
 • Jó kommunikációs és szervezőkészség,
 • Legyél precíz, pontos.

Elmondható, hogy ez egy informatív álláshirdetés, amelyben a feladatok és az elvárások is meg vannak jelölve. Ahhoz, hogy biztosan tiéd legyen a munka, meg kell találnunk a kulcsszavakat. A kulcsszavak mindig meg vannak adva az elvárásokat összefoglaló felsorolásban, valamint akár a feladatok között is el lehetnek rejtve.

Nézzük tehát, hogy mi lehet kulcsszó, vagyis készség, képesség az elvárások szekcióban:

Elvárások:

 • Legalább középfokú végzettség,
 • Hasonló területen szerzett 3-5 éves releváns szakmai tapasztalat,
 • Felhasználói szintű MS Office ismeretek (Excel, Word),
 • Jó kommunikációs és szervezőkészség,
 • Legyél precíz, pontos.

A kulcsszavak tehát ezek lesznek: középfokú végzettség, Microsoft Excel és Word, precíz, pontos, kommunikációs készség, szervezőkészség.

Ez azt jelenti, hogy a készségek és képességek szekció így fog kinézni az önéletrajzodban, amennyiben igazak rád a fentiek:

HELYES
Készségek, képességek

 • Precíz
 • Pontos
 • Jó kommunikációs készség
 • Kiváló szervezőkészség
A szakmai összegzésed pedig így:

HELYES
Magamról

4 év szakmai tapasztalattal rendelkező, precíz, pontos titkárnő vagyok. Főbb feladataim közé tartozik a számlák iktatása, szoros együttműködés a pénzügyi osztállyal, szervezeti osztályokkal való kapcsolattartás és az operatív feladatok ellátása. Kiváló kommunikációs készséggel és szervezőkészséggel rendelkezem, amely megmutatkozott abban is, hogy a céges karácsonyi vacsora megszervezése néhány hét alatt megtörtént, miközben 26 százalékkal visszaszorítottam a költségeit.

🖊️ Amennyiben olyan feladatot látsz az álláshirdetésben, amely hasonlít a jelenlegi vagy valamelyik előző munkádhoz, akkor a feladatokat is e szerint írd meg!

Minden állásjelentkezés előtt javítsam az önéletrajzomat?

Bizony, minden egyes álláshirdetésben más kulcsszavak lehetnek megadva. Ennek oka, hogy más és más kvalitásokkal rendelkező jelöltet keresnek a cégek. A jelentkezők dolga az, hogy mindig az éppen megfelelő kvalitásokat mutassák meg az önéletrajzban. Az önéletrajz ugyanis az első benyomása rólad a HR-esnek, és sokszor ez az első benyomás nem pozitív.

Amennyiben ugyanis nem azt találja az ATS vagy a toborzási szakértő az önéletrajzodban, amit keres, akkor biztosan nem jutsz tovább. Itt ugyanis a sablon önéletrajz küldés veszélye áll fenn. Ha minden egyes állásra ugyanazt a sablon önéletrajzot és motivációs levelet küldöd, csak maximum a Kft nevét cseréled ki, akkor ne csodálkozz, ha nem hívnak be interjúra. Nagyon fontos ugyanis, hogy a leendő munkaadó is személyre szabott önéletrajzot kapjon.

Ehhez viszont az szükséges, hogy kicsit átalakítsd az önéletrajzodat minden jelentkezés előtt. Végtére is, így mindenki biztosan jól jár: te átjutsz az ATS-n, a munkáltató pedig fontosnak érzi magát. Mindezek alapján tehát a legfontosabb, hogy kiemelkedj a jelentkezők közül – ehhez pedig minden egyes állásjelentkezés előtt frissítened kell az önéletrajzodat.

Az alábbiakat kell frissíteni:

 • Készségek, képességek szekció – itt mindenképp a megadott kulcsszavak szerepeljenek
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás. Ha még pályakezdő vagy, készségekkel, képességekkel, személyiségjegyekkel rendelkezel, úgyhogy nyugodtan add meg azokat.
 • Szakmai tapasztalat szekció, ha úgy érzed, van olyan feladatkör, amit jobb lenne, ha megmutatnám inkább, mert fontos lehet.

mi az ats

További tippek a sikerért

Néhány további tippel biztosan megragadod a toborzási szakértő tekintetét:

 • Mindezek mellett a lehető legjobban próbáld meg az álláshirdetéshez hasonlóvá varázsolni az eddigi feladataidat.
 • Lehetőleg ne feledkezz meg az eredmények felsorolásáról sem, hiszen az is előnyt jelenthet az ATS számára!
 • Minél több  szakzsargont  használj, így felkeltve a toborzási szakértő figyelmét! A megfelelő kulcsszavakat használva, amelyek akár szakszavak is lehetnek, biztosan nyert ügyed van a cégnél és a HR-esnél!
 • Azt mindig tartsd szem előtt, hogy ne ess túlzásokba a szakszavak terén. Végtére is egy HR-es vagy toborzási specialista fogja olvasni az önéletrajzodat először, és ha nem érti, akkor nem fogsz tovább jutni a kiválasztási folyamatban.

Összefoglalás – legfontosabb kulcspontok az ATS rendszerről

Az ATS lesz a jelentkezés során az első mérföldkő. Ha ezen átjutsz, akkor már a toborzási szakértőnél landol az önéletrajz. Ahhoz viszont, hogy kitűnj a jelöltek közül, az szükséges, hogy minél testre szabottabb legyen az önéletrajzod. Meg kell ragadnod bármilyen lehetőséget, így figyeld meg, hogy milyen kulcsszavakat rejtenek el az álláshirdetésben, és annak megfelelő legyen az önéletrajz. Frissítsd minden jelentkezés során a képességek és készségek szekciót, valamint a szakmai összegzést és a szakmai tapasztalatot. Használj szakzsargont, mutass meg eredményeket, de sose téveszd szem elől a legfontosabbat: csak olyan kerüljön bele az önéletrajzodba, ami igaz!

Hasonló cikkek