Eredmények az önéletrajzban – Hol tüntessük fel?

Az eredményekből minél több van, annál jobb - gondolhatnánk, azonban ezzel is túlzásokba lehet esni. Ha ugyanis a teljes önéletrajzunk csak a feltüntetett eredményekből áll, akkor biztos, hogy nehezen olvashatóvá válik. A legfontosabb alapelvet nem sikerült ugyanis betartani: az átláthatóságot.
eredmények az önéletrajzban

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Természetes, hogy a HR-est vagy a leendő munkaadót leveheted a lábáról az eredményekkel. Az eredmények önéletrajzban való megmutatása során azonban a keresett eredményt kell tudni megmutatni, nem pedig azt, ami teljesen érdektelen a pozíció szemszögéből. Cikkünkben megmutatjuk, hol és mely szekciókat érdemes kissé felturbózni eredmény megadásával.

Tartalomjegyzék

Az önéletrajz szekciói

Az eredmények felsorolása azért is fontos, mert a munkádat nem időben mérik, hanem hogy adott idő alatt mit tettél le az asztalra. Az, hogy mivel mennyit foglalkoztál, nem számít, csak, hogy milyen eredménye lett az elvégzett feladataidnak, hiszen a cég számára ez határozza meg az értékedet.

Ezekbe a szekciókba kerülhet bele az eredmény:

 • Szakmai összegzés, karriercél meghatározás

A szakmai összegzés megírása azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek legalább 2-3 év szakmai tapasztalattal. A karriercél meghatározás pedig azoknak, akik még pályakezdők. Bár mind a két típusra jellemző, hogy 3-4 mondat hosszúságúak, más van a fókuszban. A szakmai összegzés esetén a karrieredet, munkaköröket, képességeidet és készégeidet érdemes összefoglalni, valamint itt már helyet kapnak az eredmények is. A karriercél meghatározás esetén pedig a motiváció, hogy miért jelentkezel az adott céghez, miért érdekel a munka, milyen készségeid, képességeid, céljaid vannak. Ennek pontos megírásáról ide kattintva találsz több információt.

 • Szakmai tapasztalat 

A szakmai tapasztalat során a cél, hogy minél részletesebben be tudd mutatni az előző munkáidat és feladataidat. Ennek módja, hogy először leírod a betöltött pozíció nevét, a munkáltató, cég nevét, alá, hogy mikor dolgoztál ott, valamint a város nevét, ahol a munkáltató helye van. Ezek után következik 4-6 bulletpont felsorolásában a feladatok bemutatása. Az eredmények az önéletrajzban is itt kerülnek felsorolásra.

 • Tanulmányok, képzések, tanfolyamok 

A tanulmányok szekcióban érdemes pályakezdő lévén bemutatni a szak, intézmény neve, dátum és város mellett különböző eredményeket, díjakat, projekteket, tantárgyakat is.

Amennyiben arra is kíváncsi vagy, hogyan írj tökéletes önéletrajzot szakmától függetlenül, akkor olvass róla itt. Ha pedig ideje önéletrajzot írni, akkor először válaszd ki a saját szakmádat, és olvasd el, pontosan mi szerepeljen benne! Nézzük végig, hogy hogyan is jelennek meg az eredmények az önéletrajzban!

 • További szekciók, mint eredmények, díjak felsorolása

Külön szekciót érdemes létrehozni az eredményeknek, amennyiben elismeréseket, díjakat, ösztöndíjakat is szereztél karriered során!

Eredmények felsorolásának fajtái

Az eredményeket fel lehet sorolni többféleképpen is. Általában statisztikai vagy számos eredményt mutatunk meg, de sokszor akár az olyan kifejezések is belekerülhetnek, mint hogy “a kijelölt célokat teljesítettem”, vagy hogy “az eladási célokat teljesítettem”.

Ezen fajtáit azonban biztosan megkülönböztetjük egymástól:

 • abszolút értékben (pl. forintban, százalékban, hány darab készült el stb)
 • fajlagosan (pl. termékmennyiség, egy főre jutó árbevétel)
 • célelérési arányszámmal (pl. hány százalékkal nőtt vagy sikerült túlteljesíteni a célt, vevő elégedettség)
 • megoszlással

Mindezek természetesen a szakmától is függnek, hiszen van, ahol inkább csak abszolút értékben lehet megmutatni az eredményeket, míg máshol, például bolti eladóként arányszámmal.

Szakmai tapasztalat szekció és az eredmények

Mint már láthattad, a szakmai tapasztalat szekció hatalmas teret enged annak, hogy az eredményeket megmutathasd. Ennek oka, hogy itt van lehetőséged 4-6 bulletpontban felsorolni a munkaköröket, elért eredményeket. Az eredményeket érdemes mindig számszerűsítve írni vagy statisztikát alkalmazni. Hány százalékkal nőtt a csapat hatékonysága, amikor te voltál a vezető, hány százalék volt a fluktuáció, a megtartás, milyen riportálási folyamatot vagy vevőelégedettséget tudsz felmutatni? Ezek mind belekerülhetnek, hiszen biztosan megragadja a HR-es figyelmét. Minden cég ugyanis eredményes munkatársat keres!

Ebben a példában egy marketing manager feladatköréről olvashatsz, és láthatsz arra példát, hogy hogyan mutatja be az eredményeket:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Marketing asszisztens
FMCG Ügynökség
2017. október – 2022. január
Budapest

 • Online kommunikációs csatornák frissítése, felületek kezelése, grafika készítése Photoshopot használva (weboldal blog, Facebook).
 • Weboldal szövegének frissítése minden ajánlat és árcsere esetén, WordPressben, Divi és Elementor szerkesztővel.
 • Havi ügyfél eredmény riportok készítése, kimutatások készítése a Facebook, TikTok és a honlap eredményeiről.
 • Telefonos és írásos kapcsolattartás külső és belső partnerekkel.
 • A gerillamarketing akcióim miatt a marketing büdzsé csökkentése 14 százalékkal, miközben az elérést 87 százalékkal növeltem.
Egy ilyen szakmai tapasztalat felsorolás biztosan ütős lesz a HR-es szemében is, hiszen látható, hogy remek szakember a jelölt!

Nézzük, hogyan néz ki ez a rész egy bolti eladó esetén:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Bolti eladó
Zara – Inditex Kft.
2017. március – 2019. szeptember
Budapest:

 • A vásárlók szakszerű tájékoztatása és magas színvonalú kiszolgálása.
 • A munkaterület rendben és tisztán tartása.
 • 3 alkalommal a “Hónap dolgozója” elismerés elnyerése.
 • Termékek előkészítése, kihelyezése, kezelése a vállalat belső szabályzata alapján.
 • Árucserében való részvétel, kasszázás, POS terminál kezelése.
 • Vevőelégedettségi felmérésben 95 százalékos elégedettségi arány elérése.
Bolti eladó munka esetén mindig érdemes az ügyfél elégedettségi rátát megírni, valamint azt, hogy hány alkalommal voltál a Hónap dolgozója!

Ugyanez pedig egy műszaki projektmenedzser önéletrajzában már így néz ki:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Logisztikai projektmenedzser
Logistics Kft.
2017. január – 2022. március
Budapest

 • A raktár, az anyagáramlás és a gyártás folyamatainak kialakítása és felügyelete az első lépésektől kezdve. Ennek eredményeképp a költségek csökkentése 17 százalékkal.
 • Közel 70 beszállítóval való kapcsolattartás.
 • KPI rendszer üzemeltetése, valamint havi riportok és elemzések készítése.
 • Az éves leltár megszervezése és levezénylése.
 • Budget és létszámtervezés a raktárra vonatkozóan.
💡 Tipp: Mindig olyan eredményeket sorolj fel, ami igazán leveszi a HR-est a lábáról, például az elvárások között fel van sorolva, vagy a munkaköri leírásban találod meg.

Eredmények az önéletrajzban – szakmai összegzés

A szakmai összegzés során 3-4 mondatban összefoglalod a teljes karrieredet, képességeidet, ezért az eredmények sem maradhatnak ki. Érdemes lehet ugyanazokat az eredményeket megmutatni, amelyek már a munkaköri leírásban is szerepelnek. Ha az egyik helyen felsorolod, a másikon se maradjon ki! Ebben az esetben is egyetlen mondat elég az eredményekről.

Titkárnő önéletrajzban például ilyen eredményt mutathatsz meg ebben a szekcióban:

HELYES
Magamról
Megbízható, szorgalmas, önálló és gyors munkavégzésű titkárnő vagy több, mint 6 év szakmai tapasztalattal. A titkárnői feladatok ellátása, mint a beérkező és kimenő küldemények fogadása, szerződések előkészítése és rendszerezése, vendégek fogadása, megbeszélések, tárgyalások előkészítése, szervezése tartozik a főbb erősségeim közé. Az új szerződés nyilvántartó rendszeremnek köszönhetően 0 százalékra csökkent az elveszett szerződések száma.

A jelölt kihangsúlyozza, hogy olyan szerződés nyilvántartó rendszert hozott létre, amely után már 0% volt az elveszett szerződések száma. Ez kreativitást, precizitást sugall!

Mérnökként pedig így néz ki ez a szekció, itt igazán sok eredményt fel lehet mutatni:

HELYES
Magamról
15 év építőmérnöki tapasztalattal rendelkezem, legfőképp útépítés területen. ISO 9001, ISO 14001 szabványokkal rendelkezem. Jelenleg közvetlenül 35 ember vezetése tartozik hozzám, valamint közvetetten 270 embert irányítok. Több, mint 8 éve vagyok a felső vezetés tagja, és az irányításom alatt több, mint 140 km autópálya és 230 km főút épült szerte az országban.

Tanulmányok és eredmények az önéletrajzban

Ha a tanulmányaid során részt vettél valamilyen versenyen, például TDK vagy OTDK versenyen, esetleg a Hallgatói Önkormányzat Tagja voltál és ott fel tudsz mutatni eredményt, vagy díjaztak valamilyen tantárgyból, nyugodtan mutasd meg. Ezzel pályakezdőként biztosan előnyre teszel szert! Ha már rendelkezel szakmai tapasztalattal, akkor nem szükséges ennek a megmutatása, de akkor sem árt! Pályakezdőként viszont kötelező ahhoz, ki tudj tűnni a többi jelölt közül!

Építészmérnök önéletrajzban ez a rész így néz ki, ha pályakezdő vagy:

HELYES
Építészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2014-2018
Budapest

Főbb tantárgyak:

 • Épülettervezés, építészettörténet, várostörténet, településtervezés, tartószerkezetek, épületszerkezetek, építőanyagok, épületgépészet, építéskivitelezés-szervezés, épületfizika és energetika, építészeti ábrázolás, építészeti informatika
 • Tanulmányi átlag: 3.8
 • A Hallgatói Önkormányzat tagja voltam 2016 és 2018 között, és a gólyatáborok szervezői csapatának voltam tagja. Ez idő alatt sikerült a gólyatábor költségvetését lefaragni 17 százalékkal.
Amennyiben pedig Java fejlesztőnek tanultál, így tudod megmutatni az eredményt. Az eredmény nem feltétlenül csak a számokat jelenti, hanem azt is, ha valamilyen díjat nyertél vagy elismerésben részesültél.

HELYES
Tanulmányok

Programtervező informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2017. szeptember – 2020. január
Budapest

Főbb eredmények:

 • Kurzusok: adatbázisok felépítése és menedzselése, vállalati információs rendszerek felépítése és menedzselése, internet eszközök és szolgáltatások fejlesztése, térinformatikai rendszerek fejlesztése.
 • CSS, Java, Javascript, Python, SQL, js, Spring Boot, GIT , Maven, NPM, QueryDSL, OpenAPI v3, CSS, JUnit, Selenium elsajátítása.
 • Saját fejlesztésű pénzügyi applikáció tervezése, fejlesztése, amellyel a Szoftverfejlesztés kurzuson elismerésben részesültem.

További szekciók – díjak, eredmények, elismerések

Amennyiben szeretnéd külön kiemelni azt, hogy milyen eredményeket értél el, akkor ezt úgy is megteheted, hogy külön szekciót hozol létre ezeknek. Ez főleg a kutatási munkában lehet hasznos, de ugyanúgy egy orvos önéletrajzában is külön szekciót érdemelhet.

HELYES
Eredmények, elismerések

Év Orvosi Felfedezése Díj
Magyar Orvosi Kamara
2013.

Bólyai János Ösztöndíj
2011.

💡 Tipp: A díjak, elismerések mindig külön szekciót kapjanak, hiszen nem tudod beilleszteni őket máshova! Ez azért is fontos, mert így biztosan kiemelt figyelmet kapnak.

Tippek és trükkök az eredmények felmutatásához

Ahhoz, hogy tudj eredményeket megmutatni, az szükséges, hogy folyamatosan vezesd a különböző eredményeket. Erre már most hozz létre egy Excelt, amit folyamatosan töltesz! A “majd beírom” hozzáállás biztosan nem fog működni, mert el fogod felejteni, és nem fog eszedbe jutni önéletrajz írás közben.

 • Lehetőleg mérd az olyan feladataidat, amelyeknek lehet eredménye, például költségtervezés esetén, vagy vezetőként a fluktuációt.
 • Törekedj arra, hogy ne csak mérőszámokkal legyen tele az önéletrajzod!
 • A számmal nem mérhető cél teljesítése szövegesen kerüljön bele az önéletrajzba. Ilyen lehet, ha például kijelölték számodra a karrierutat, és sikerült elérned az a fejlődést, amit vártak tőled!

A legfontosabb, hogy csak igaz állításokat ossz meg magadról, hiszen ezeket könnyen ellenőrizhetik! Ne feledd: olyan nincs, hogy semmilyen eredményed nem mérhető, másképp nem tudják ellenőrizni azt, hogy hogyan dolgozol és teljesítesz.

Hasonló cikkek