Motivációs levél irodai munkára

A motivációs levél célja, hogy rámutasson olyan készségekre és képességekre, amelyek nélkül nem lehetnél az a szakember, aki vagy. Rávilágít a személyiségedre, a rövid és hosszú távú céljaidra, hogy mit keresel pontosan egy munkahelyen, és hogy miért te lennél a legjobb választás az állásra.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ahhoz, hogy lenyűgözd a munkáltatót, szükséged lesz egy szuper motivációs levélre! Részletes útmutatót és egy néhány szuper példát hoztunk, hogy irodai munkára is alkalmas motivációs levél készülhessen! Ideje belevágni!

Tartalomjegyzék

Miről írj a motivációs levélben?

A motivációs levelet gyakran keverik a kísérőlevéllel, de a kettő nem ugyanaz. A kísérőlevél az email, amelybe becsatolid a motivációs levelet és az önéletrajzot. Ezzel szemben a motivációs levél feladata rávilágítani olyan készségekre, képességekre, eredményekre, amelyek hiányoznak az önéletrajzból. Az önéletrajzban ugyanis nincs elegendő tered arra, hogy mindent megmutass, és erről főképp az egy oldalas hosszúság és a vázlatos felsorolás tehet. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be, hogyan legyen az is szuper, a motivációs levélről pedig most írunk.

A motivációs levél kissé személyes, miközben a szakmai és egyéni kvalitásokat emeli ki. Tartalmazza az álláshirdetésben megfogalmazott kulcsszavakat, amelyek mindig  az elvárásokat jelölik meg az irodai pozíciót illetően. Ahány álláshirdetés, annyi kulcsszó, ezért több pozícióra is készítettünk példát.

Amiknek szerepelniük kell a motivációs levélben:

 • Eredmények, elismerések.
 • Készségek, képességek, erősségek.
 • Feladatok, amelyek szintén hasonlítanak az álláshirdetésben megadottakhoz, hogy lássák a szakmai tudást.
 • Motiváció, a cég víziója, hogy miért jelentkezel a pozícióra.
 • Célok, amelyeket szeretnél elérni.
 • Tanulmányok, képzések.

A motivációs levél terjedelme nem lépheti át az egy oldal hosszúságot, és tartalmaz címzettet és feladót is. Mindazonáltal ügyelj arra, hogy lehetőleg ugyanolyan megjelenése legyen, mint az önéletrajznak, tehát ugyanúgy Times New Roman, Calibri, Arial betűtípust és 11-12-es betűméretet használj. Ha megjelent szín az önéletrajzodban, akkor itt is nyugodtan jelenjen meg ugyanaz!

Irodai munka motivációs levél minta

Címzett

Pénzügyi Vezető
Kolosi Kft.
Kreatív utca 56.
1111, Budapest

Feladó

Jóska Virág
virag.joska@gmail.com
+3670/746-2648
József utca 58.
1029, Budapest

Tisztelt Pénzügyi Vezető!

Jóska Virág vagyok, és a Pénzügyi asszisztens állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 3 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, mint Gazdasági Ügyintéző, így remélem, hogy megfelelő leszek az állás betöltésére.

Tanulmányaimat a Széchenyi István Közgazdasági Egyetemen végeztem, pénzügyi-számvitel szakon. Ennek során elsajátítottam a közgazdasági alapokat, a hitelfelvételi rendszerek működését, valamint a könyvelési feladatokra vonatkozó szakmai anyagot. Mindez biztosította az alapokat ahhoz, hogy elhelyezkedhessek, mint Gazdasági Ügyintéző.

Rendszerben gondolkodom, és nem nélkülözöm az elemzői attitűdöt sem, amely képességek miatt Gazdasági Ügyintézőként helyezkedtem el a Loan Kft.-nél. Főbb feladataim közé tartozott a számlázás, könyvelés előkészítése, szerződések, posta iktatása, kezelése, másolása, lefűzése, munkaügyi dokumentumok kezelése. Fő célom, hogy a lehető legtöbb tudásra szert tehessek a pénzügy területén, ezért is jelentkezek egy ilyen nagynevű céghez. Angol középfokú nyelvtudással és szakmai Excel ismeretekkel rendelkezek, ezért pontos, precíz és megbízható vagyok.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456-os telefonszámon, vagy emailben a gabriella.tyukos@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Tyúkos Gabriella

A motivációs levél felépítése

A tartalom és a felépítés nem ugyanaz, úgyhogy most nézzük, milyen bekezdésekre illik szedni a motivációs levelet.

 • Címzett, feladó megadása
 • Megszólítás
 • Bemutatkozás: jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Zárás, elköszönés és az aláírás.

Kezdjük is a legelején!

A címzett és feladó megadása

A címzett és a feladó megadása manapság már nem kötelező, de irodai munka esetén ajánlott lehet. A címzett adatai esetén szükséged lesz annak nevére, beosztására, aki elolvassa majd a levelet, valamint a cég nevére és az iroda címére. Aki megkapja, lehet a HR-es vagy a felettes is. Ezt az információt sok esetben megtalálhatod az álláshirdetésben (amikor azt írják, hogy küldd motivációs levelet a szabados.erika@hr.com email címre), vagy a weboldalon, LinkedIn oldalon. 

Ha nem ismered a címzettet, akkor az ügyvezetőt, vagy a HR osztályt, esetleg magát a céget is megjelölheted. A te adataid megadásánál pedig a nevedre, email címedre és telefonszámodra, valamint a lakcímedre van szükség.

Ismerős lehet az alábbi példa, mert nagyon hasonlít egy hagyományos levélhez:

HELYES
Címzett

Céhes Erika
Office Manager
Minta Kft.
Minta utca 26.
1010, Budapest

Feladó

Szűcs Elizabet
szucs.elizabet@gmail.com
+3620/375-3957
Rakpart utca 345. 3/36.
1008, Budapest

Ha nem tudod, kinek íródik a levél, mert nincs megadva annak a neve, aki elolvassa, akkor ez a megoldás is elfogadott:

HELYES
Címzett

HR Manager
Minta Kft.
Minta utca 26.
1010, Budapest

Kezdd a megszólítással!

A megszólítással határozod meg a levél hangulatát, ami mindig a “Tisztelt” megszólítás. Ha azonban úgy látod, hogy a cég kommunikációja fiatalos, barátságos, közvetlen és tegeződő, akkor a tegeződés is megengedett. Ebben az esetben a “Kedves” is megengedett és használható, de csak akkor, ha tényleg tegeződő a cég kommunikációja is!

💡 Tipp: Ha nem tudod, ki kapja meg a leveledet, akkor pedig a Tisztelt Hölgyem/Uram megszólítás a jó választás.

Ezek elfogadottak:

 • Tisztelt Bodor Gábor
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Kedves Kapor Amália!
 • Kedves HR Osztály!

A motivációs levél kezdése, a bemutatkozás

A motivációs levél tartalmának megírása nem könnyű feladat, de nem kell túlbonyolítani. Mindössze 1-2 mondatra van szükséged, amelyben bemutatkozol, elmondod milyen állásra jelentkezel és hogy miért. Akár a motivációt is felvillanthatod, vagy a céljaidat, vagy azt, hogy mennyi ideje vagy a pályán.

HELYES
Tisztelt Molnár Vince!

Szűcs Elizabet vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Irodai ügyintéző állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg több, mint 4 éve dolgozom recepciósként, így kellő tapasztalattal rendelkezek az állás betöltéséhez.

Tisztelt Microsoft!

Szűcs Elizabet vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Promóciós adminisztrátor pozícióra szeretnék jelentkezni. Átnézve a cég weboldalát, szívesen dolgoznék egy olyan cégnél, amely azt a lendületes, innovatív szemléletmódot képviseli, amelyet én magam is.

A motivációs levél törzse – tanulmányok, tapasztalat

A motivációs levélben most jön a “tárgyalás” rész, amelyet szintén több bekezdésre lehet bontani, például tanulmányokra és szakmai tapasztalatra. A tanulmányokat, amennyiben több év tapasztalattal rendelkezel, elég csak felsorolni, nem szükséges kifejteni. A szakmai tapasztalatoknál viszont érdemes néhány, a meghirdetett állásban is megtalálható feladatkört is felsorolni, hogy lássák, megfelelő tudással rendelkezel. Ahhoz, hogy megcsíphesd az állást, ennél még többre van szükség: készségek és képességek felsorolására! Ezeket azonban úgy tedd, hogy  konkrét munkahelyi példákkal is alátámasztod! 

Amire még biztosan szükséged lesz, az az eredmények felvillantása. Mi mutathatná meg jobban, hogy te vagy a megfelelő pályázó a pozíció betöltésére, ha nem némi eredmény? Ez lehet számszerűsített is, vagy akár az, ha az év dolgozója elismerést kaptad meg. Az eredményekről egyébként ide kattintva olvashatsz többet.

Tehát, ezek szerepeljenek benne:

 • Tanulmányok, amelyek kapcsolódnak a meghirdetett pozícióhoz.
 • Szakmai tapasztalat, szintén, ami releváns.
 • Eredmények, elismerések, díjak.
 • Készségek, képességek, amelyek kulcsszóként funkcionálnak a hirdetésben.
 • Motiváció, hogy miért pont az adott céghez és az adott pozícióra jelentkezel.
 • Rövid, illetve hosszú távú célok.
💡 Tipp: Ha átböngészted a cég weboldalát, akkor a vízióra és misszióra is rátalálhatsz. Ezeket beírva biztosan sikeresen tovább jutsz az interjúra!

Az alábbi motivációs levél példával megmutatjuk, mire gondoltunk pontosan:

HELYES
Több, mint 3 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, mint HR asszisztens, ezért is szerettem volna megpályázni a pozíciót. Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen végeztem emberi erőforrások szakon, így már gimnázium óta tudtam, hogy a HR területen szeretnék dolgozni. Eddigi tapasztalataimat a HR Trade Kft.-nél szereztem, előbb mint gyakornok, majd mint adminisztrátor. A cég profilja a szoftverfejlesztés, így szoftvermérnökök, tesztelők és fejlesztők toborzása, kiválasztása, telefonos és személyes interjúk szervezése volt a főbb feladatom. Átlagosan naponta több, mint 40 önéletrajzot olvastam át, és így gyakoroltam az előszűrést, emellett a céges adatbázisban is kutattam a jelölteket.

A LinkedIn hirdetések és álláshirdetések írását, szerkesztését, feltöltését és a recruiter profil kezelését is elsajátítottam, így HR adminisztrátorként már ez volt a legfőbb feladatom. A szerződések előkészítése mellett volt alkalmam arra, hogy a bértárgyalásokba is belekóstoljak. Ezen tapasztalataim miatt érzem úgy, hogy alkalmas lehetek a HR asszisztens pozícióra.

Elemzői szemléletmóddal, kiváló kommunikációs készséggel és szervezési, problémamegoldó képességgel rendelkezek. Az interjúk szervezéséhez ugyanis nagyfokú előrelátás és rugalmasság szükséges. Ahhoz, hogy képes legyek önállóan is személyes interjúkat végezni, elvégeztem egy asszertív kommunikációs tréninget, ugyanis fontosnak tartom a folyamatos képzést és fejlődést. A cég weboldalát átolvasva arra jutottam, hogy a cég számára is ugyanilyen fontos az állandó fejlődés, és emiatt is gondolom azt, hogy megfelelő lennék a cég képviseletére.

Az alábbi példa pedig irodai ügyintéző állásra készült:

HELYES
Kiváló problémamegoldó és kommunikációs készséggel rendelkező, precíz, pontos és megbízható vagyok. Az elmúlt két évben a Comms Communication ügynökségnél dolgoztam, mint recepciós. Ezen szakmai tapasztalat során főbb feladataim az étel-ital rendelés, a postázás és futár intézése, céges szerződések, iratok nyomtatása, rendszerezése és a számlák rendszerezése, előkészítése voltak.

Mindezek mellett azt gondolom, hogy hasznos tagja lehetek a cégnek, mint irodai ügyintéző. Legfőbb elismerésem a cég költözése során volt, ahol a 200 fős személyzetet kellett költöztetnünk a back office csapattal. Ennek során egy hétvége alatt költöztettük át a teljes csapatot, mindössze öten. Ennek eredményeképpen én magam is elnyertem az Év Dolgozója díjat a karácsonyi céges vacsorán.

Fő célom elvégezni a mérlegképes könyvelő kurzust is, így később szívesen vennék részt mélyebben a pénzügyi feladatokban. A kurzus 2022 októberben indul, és közel egy éven át tart majd, így folyamatosan fejlesztem magam. Nagyon megtisztelő lenne, ha egy olyan elismert pénzügyi cég munkavállalója lehetek, amely tavaly 2018-ban és 2021-ben is elnyerte az Év Irodája elismerést.

💡 Tipp: Érdemes a leendő munkáltatónak hízelegni is!

A motivációs levél zárása és az elköszönés

Mindezek után nem marad más hátra, mint az, hogy elköszönj és lezárd a motivációs levelet. A motivációs levél zárása az, hogy elmondod, milyen pályázati anyagokat csatolsz még, valamint, hogy bármikor kereshetnek kérdés esetén. Itt ugyanis érdemes még egyszer megadni a telefonos és email-es elérhetőségedet. Választhatsz ugyanis, hogy mindezt a szövegbe foglalva teszed meg, vagy pedig a neved alatt.

Az  elköszönés a “Tisztelettel” vagy az “Üdvözlettel” legyen , alá kerül a neved (ezt hívjuk aláírásnak).

Például, ahogy itt láthatod:

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456-os telefonszámon, vagy emailben a gabriella.tyukos@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Tyúkos Gabriella

Remélem, csatolt önéletrajzom felkelti az érdeklődését, és kapok lehetőséget a személyes bemutatkozásra is egy interjú keretein belül. Amennyiben bármi kérdése van, kérem, keressen alábbi elérhetőségeim egyikén.

Bízva a pozitív válaszban!

Tisztelettel,

Kovácsovics László
laszlo.kovacsovics@gmail.com
+3630/948-6457

Pályakezdő motivációs levél

Pályakezdőként se keseredj el, hiszen tudsz szuper motivációs levelet írni! Ehhez útmutatót ide kattintva olvashatsz, ahol ugyanúgy példákkal, mintákkal alátámasztva. A legfontosabb azonban, hogy a tanulmányaid során szerzett szakmai tudásra és a képességeidre helyezd a hangsúlyt!

Legfontosabb kulcspontok egy motivációs levélhez, irodai munkára

A motivációs levél egy fél-egy oldal hosszúságú, Times New Roman, Calibri, vagy Arial betűtípussal írt levél. Rendelkezik címzettel és feladóval, valamint megszólítással. A címzett esetén, ha nem tudod, ki kapja a levelet, akkor a leendő felettes pozícióját érdemes megadni. A megszólítás a cég kommunikációjától függően lehet a “Tisztelt” és a “Kedves” is, tehát magázó vagy tegeződő hangvételű. A motivációs levél törzsében ejts szót a tanulmányaidról, szakmai tapasztalatról, eredményekről, elismerésekről. Ha a cég honlapját átböngészve találtál olyan víziót vagy missziót, amellyel egyetértesz, akkor azt is nyugodtan sződd bele.

Mindazonáltal nyugodtan mesélj példákról, amelyek alátámasztják a felsorolt készségeket és a képességeket. Adj meg néhány feladatkört is, valamint az elköszönésnél nyugodtan ejts szót arról is, hogy mennyire várod már a személyes találkozást és interjút. Az elköszönés mindig legyen pozitív és lelkes hangvételű, és biztosan tiéd az állás!