Pályakezdő motivációs levél

A motivációs levél megírása nagy kihívás, főleg, ha még nem rendelkezel tapasztalattal. Érdemes ilyenkor más képességekre, tanulmányokra helyezni a hangsúlyt, de ennek is megvan a tökéletes módja.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Úmutatónkban motivációs levél példákkal, mintával, tanácsokkal és tippekkel segítünk, hogy hogyan tudod pályakezdőként is meggyőzni a munkáltatót arról, hogy te vagy az ideális jelölt.

Tartalomjegyzék

A motivációs levél

A motivációs levél nem összekeverendő a kísérőlevéllel. A kísérőlevél ugyanis az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. Az mindössze néhány sorból áll, amelyben bemutatkozol, és leírod, miért te lennél az ideális választás a pozícióra. Erről részletes leírást és példákat ide kattintva találhatsz.

A motivációs levél ezzel ellentétben egy olyan, fél-egy oldal hosszúságú levél, amely az önéletrajz kiegészítése. Az önéletrajzban ugyanis nincs arra lehetőséged, hogy bemutasd magad, kevésbé személyes. Az önéletrajz ugyanis, bár egy oldal hosszúságú, mégis felsorolás szerűen, vázlatosan mutatja be a karrieredet, tanulmányaidat.

 A motivációs levél azonban ezt a vázlatot tudja kiegészíteni : bemutathatod mondatokba foglalva a tanulmányaidat, eredményeidet, ismereteidet. Pontosan ez a mondatos szerkezet engedi meg azt, hogy jobban megismerjen a munkáltató, te pedig ki tudd fejteni, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni.

A motivációs levél céljai tehát:

 • Bemutasson téged, mint személyt, leendő alkalmazottat és kollégát.
 • Kifejtsd részletesebben az eredményeidet, ismereteidet, tanulmányokat.
 • A képességeid és készségeid bemutatásával meggyőzd a munkáltatót vagy a HR-est, hogy te vagy a jó választás.

A jó pályakezdő motivációs levél meggyőző, kihangsúlyozza az értékeidet, motiváltnak, lelkesnek és nagy teherbírásúnak mutat – de mindezt hogyan?

Gondolhatod azt, hogy szakmai tapasztalat híján, pályakezdőként esélyed sincs meggyőző motivációs levelet írni, ez azonban nem igaz. Ahogy jó kísérőlevelet, motivációs levelet is tudsz írni, csak némi segítségre van hozzá szükséged.

Pályakezdő motivációs levél minta

Címzett
Lakáj Júlia
Lakáj és Társai Ügyvédi Iroda
1122, Budapest, Répa utca 114.

Feladó
Kongó Alajos
1111, Budapest, Petrezselyem Géza utca 24. 5/35.
+3630/456-3456
kongo.alajos@gmail.com

Tisztelt Lakáj Júlia!

Kongó Alajos vagyok, frissen végzett jogász hallgató, és szeretném megpályázni a munkajogász pozíciót, amelyet a Allasokaneten.hu oldalon találtam.

Frissen végzett jogász vagyok, adó, társadalombiztosítási, társasági, munkajogi, pénzügyi jogi szakterületek ismeretével. Az ELTE jogi karán summa cum laude minősítéssel végeztem, különösen jó eredményt a munkajog és a római jog tantárgyakból szereztem. Megvédett diplomamunkámat a Munkaszerződés egyoldalú megszüntetése témában írtam, amelyben bemutattam, hogy milyen jogai vannak a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt.

Kimagasló precizitás és megbízhatóság, valamint proaktív szemlélet és jó együttműködési készség jellemez. Célom, hogy általános munkajogi tanácsadással foglalkozhassak, és segíthessem a vállalatot adózási, pénzügyi kérdésekben. Emellett a szakvizsgára való felkészülés után adó- és munkajogászként szeretnék dolgozni a cégnél, valamint pro bono ügyeket is elvállalni, ugyanis úgy gondolom, szükséges a társadalomnak visszaadni.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a kongo.alajos@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kongó Alajos

pályakezdő motivációs levél

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal, ha ennél hosszabb, biztosan nem olvassák el. Törekedj arra, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen, és lehetőleg szellős! A betűméret egyezzen meg az önéletrajz betűméretével és a betűtípusával, tehát a Times New Roman, Calibri, Arial a megfelelő, valamint 11-12-es betűméretet válaszd.

Ez azért is fontos, mert ajánlott, hogy megjelenésre ugyanolyan legyen, mint az önéletrajz. Amennyiben valamilyen önéletrajz sablont használsz, amiben meghatározó színek szerepelnek, érdemes ugyanolyan színeket megjeleníteni a motivációs levélben. Ehhez a legjobb választás, hogy ha egy ingyenes, online önéletrajz szerkesztőt használsz.

A motivációs levél 4-5 bekezdésből álljon, tehát mindenképp tagold a motivációs levelet! A teljes esszé megírása, bármilyen tagolás használata nélkül nem hozza meg a várt eredményt.

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél tehát fél-egy oldal hosszúságú, és 4-5 bekezdésből épül fel, valamint a feladó és a címzett adatainak megadásából. A feladó és a címzett megadása ne maradjon le!

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért jelentkezel az állásra.
 • Az önéletrajz összefoglalása, főképp a tanulmányok, készségek, képességek megadásával. Ez a rész a törzsszöveg.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

👉 Bár úgy gondolhatod, hogy szakmai tapasztalat nélkül nincs is miről írni, ez nem igaz! A törzsszöveg pályakezdő jelölt esetén így néz ki:

 • Tanulmányok felsorolása, de csak azoké, amelyek kapcsolódnak a megpályázott álláshoz.
 • Tanulmányi eredmények, kiemelkedő teljesítmény, akár a HÖK tagságot is kiemelve, ha például fontos a kommunikációs készség vagy szervezési képesség.
 • Motiváció, hogy milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Célok, akár cégen belül, akár a cégen kívül is, ami szakmai cél (valamilyen képzés megszerzése például). Fontos, hogy ez is releváns legyen a megpályázott pozícióhoz!
✒️  Vegyük is végig egyesével a tartalmi részeket!

pályakezdő motivációs levél

A címzés megadása

Mielőtt még belebonyolódnánk a tartalmi részbe, nézzük át, hogyan kell a címzést megadni. A címzés nem egyenlő a megszólítással, ugyanis a címzés az, amiben felírjuk a címzett nevét, beosztását, a cég székhelyét, iroda címét. A címzettet írjuk első helyre!

Ezután következik a feladó, vagyis a te adataid: név, lakcím, email cím és telefonszám. Különösen ügyelj ezeknek a helyességére!

Ahogy a pályakezdő motivációs levél minta is mutatta, amely egy jogász pozícióra szól, ez így néz ki:

HELYES
Címzett
Lakáj Júlia
Lakáj és Társai Ügyvédi Iroda
1122, Budapest, Répa utca 114.

Feladó
Kongó Alajos
1111, Budapest, Petrezselyem Géza utca 24. 5/35.
+3630/456-3456
kongo.alajos@gmail.com

Mit tegyél, ha nem tudod, ki a címzett?

Általában az, hogy ki kapja meg a levelet, megtalálható a cég weboldalán vagy a LinkedIn oldalon. Ha azonban nem találod, akkor ezeket az alábbi címzéseket is használhatod:

 • HR Osztály
 • A cég neve

Ez esetben tehát a címzett így néz ki:

HELYES
Címzett
Yellow Agency Ügynökség
1132, Kolozsi utca 35.

A megszólítás

A megszólítás az, amely a hétköznapi nyelvben a szia!, itt viszont a “Tisztelt” megszólítás lesz a megfelelő. Mivel egy ez formális levél, ezért a megszólítás nem maradhat le. Az alábbiak az elfogadott verziók:

 • Tisztelt Senringer Károly!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Tisztelt Embassy Kft.!
 • Kedves Krémes Mária!
 • Kedves MAC Hungary Kft!
 • Kedves HR!

Az alábbiakat pedig lehetőleg kerüld:

 • Szia!
 • Hello!
 • Szia Karcsi!
 • Kedves Károly!

Láthatod, hogy a “kedves” köszönést is használhatod – ez csak abban az esetben ajánlott, ha a cég kommunikációja is ennyire barátságos. Például a marketing ügynökségek esetén szinte mindig belefér!

A motivációs levél kezdése – a bemutatkozás

A motivációs levél törzse ezután következik: itt érdemes bemutatkoznod, elmesélned, hol és hogyan találtad az állást, és egyáltalán milyen pozícióra jelentkezel. Bár a jelentkezés címében szerepel a pozíció neve, azért nem ajánlott, ha itt is megjelenik.

⚠️ Figyelem: Arra azonban figyelj, hogy minden jelentkezés esetén cseréld ki a cég és a pozíció nevét! Ha benne marad az előző állásé, az nagyon kellemetlen lehet!
HELYES
Tisztelt HR Osztály!

Abba Dániel vagyok és a Jooble.hu oldalon talált Social Media Manager állásra szeretnék jelentkezni.

Tisztelt Yellow Agency!

Koós Réka vagyok és a Jooble.hu oldalon talált Adminisztrátor pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg végzős hallgató vagyok a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol a tanulmányaim alatt nagyfokú precizitásra és önállóságra tettem szert, ezért úgy gondolom, értékes tagja lehetnék a csapatnak.

Az első példában social media manager pozícióra szeretne jelentkezni a jelölt, a másik példában pedig adminisztrátor pozícióra. Érdemes megjeleníteni azt, hogy miért jelentkezel az álláshirdetésre, vagy ha olvasol számodra figyelemfelkeltő dolgot a cég honlapján, azt is sződd bele. Ez lehet vízió, szemlélet – bármi, ami rezonál veled, nyugodtan kerüljön ide!

A motivációs levél törzse

A motivációs levelet az határozza meg, hogy mennyire meggyőző első látásra a tartalma. 1-2 bekezdésben tudsz tehát írni a tanulmányaidról, ismereteidről, motivációdról.

💡 Tipp: Tűnj motiváltnak és értékesnek, aki valódi, szuper tagja lehet a csapatnak!

Ehhez érdemes belecsempészni olyan szavakat, kifejezéseket, víziót vagy célt, amelyeket a cég honlapján és az álláshirdetésben olvastál. Az álláshirdetésben ugyanis  kulcsszavak  találhatók, amelyeket az ATS, vagyis jelentkezés szűrő szoftver keres az önéletrajzban. Ha ezek megtalálhatók az önéletrajzodban, akkor ideje a motivációs levélbe is becsempészni, ugyanis így fog egy koherens egészet alkotni a két dokumentum.

Az alábbi példában a pályakezdő jelölt grafikus állás megpályázására készül:

HELYES
Az Egri Főiskola tervezőgrafikus szakán végeztem kiváló eredménnyel. Precíz és szorgalmas, proaktív grafikus gyakornokként célom, hogy egyedi, kreatív munkát adhassak ki a kezeim közül, mindezt az ügyfél igényeihez igazítva. Egyetemi tanulmányaim során elsajátítottam az Adobe Photoshop, Illustrator, Figma ismeretét, valamint önszorgalomból a HTML és CSS rendszereket is ismerem. Az egyetemen marketinget, marketing stratégiát tanulva úgy érzem, támogatni tudom a marketing csapat sikerességét és hatékonyságát.

Az elmúlt két évben két alkalommal is beválasztották a műveimet az ARC Kiállítás képei közé, amelyek heteken keresztül megtekinthetőek voltak a Hősök Terén. Mindemellett pedig festészettel is foglalkozom, 3 képem egy kávézóban is megtalálható. A fotózás nagy szenvedélyem, így elvégeztem egy fotós tanfolyamot. Amennyiben igazán egyedi képeket szeretne az ügyfél a márkájának, akkor ezzel a végzettséggel ezt is tudom teljesíteni.

💡 Tipp: Érdemes lehet hobbit, szenvedélyt is megemlíteni, ha az releváns a megpályázott pozícióhoz!

Ebben a példában a  fotózás megemlítése komoly előnyt jelenthet, ugyanis nem ritka, hogy a nagy márkák szeretnének egyedi grafikát és képeket is, nem csak stock fotókat!

Személyes tulajdonságok, értékek

Az utolsó előtti bekezdésben a személyes kvalitásokat emelheted ki, amelyek még jobban alátámasztják azt, miért te vagy az ideális pályázó. Itt nagyon ajánlott a korábbi kulcsszavakat beépíteni, hiszen így további előnyre tehetsz szert! Azonban azzal vigyázz, hogy ne szerepeljen belőlük túl sok, és csak azt vedd be, ami valóban jellemző rád! Az első benyomás a legfontosabb, de törekedj arra, hogy ez tükrözze a valóságot!

⚠️ Figyelem: Csak reális, releváns és pontos képet mutass magadról! Ha ugyanis nem valós képet mutatsz, az az interjú során azonnal kiderül!
HELYES
Az egyetemi tanulmányaim során kreatív, önálló döntéshozatalt igénylő projektekben vettem részt. A GitHub felületén, önkéntes alapon végeztem kódolást, amely során elsajátítottam a precizitást, magasfokú alkalmazkodó képességet és szervezési képességeket. A korábbi tanulmányaim során pedig a kiváló kommunikációs készséget és rugalmasságot, így remélem, hogy értékes tagja lehetek a csapatnak.

​​A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél vagy zárásnál mindössze 1-2 mondatban érdemes elmondani, hogy szívesen vennél egy személyes találkozást, interjút. Magabiztos, önbizalommal teli legyél, aki motiváltnak és lelkesnek tűnik, de azzal vigyázz, hogy ez nehogy átcsapjon arroganciába. Emellett ne használd túl a “remélem” szót, mert az bizonytalanságot jelent: ha tudod, hogy szuper csapattag lennél, akkor kommunikáld is azt!

👉 Gyakori tévedés, hogy ki kell nyomtatni és aláírni a motivációs levelet, de ez nincs így.

Elköszönésnél az alábbiakat érdemes használni:

 • Üdvözlettel
 • Tisztelettel

Mind a kettő megfelelő, attól függően, hogy milyen a cég kommunikációs stílusa!

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a meszaroszsolt@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Mészáros Zsolt

Ha szívesen megmutatnád a személyiségedet is…

Pályakezdőként előnyt jelenthet, ha egy kicsit a személyiségedet is láttatni engeded. Vagyis, ha vannak érdekes hobbijaid, akkor nyugodtan szentelhetsz ezeknek is 1-2 mondatot. Ez főleg abban az esetben érvényes, ha a hobbi a céghez is illik, esetleg a víziójával, küldetésével egyezik.

HELYES
Különösen hiszek abban, hogy a környezetünk védelméért kell tenni, így zero waste életet élek, valamint elkötelezett híve vagyok a jógának és a meditációnak. Ezen tapasztalataim is sarkalltak arra, hogy környezetvédelmi jogász legyek.

pályakezdő motivációs levél

További tippek a motivációs levélhez

 • A motivációs levél képességek és készségek résznél érdemes összeírni, milyen jellemzőid vannak, és mind képességeket, személyiségjegyeket, mind szakmai, technikai tudást is beleszőni.
 • Kiindulási alapként használd a funkcionális önéletrajz típust, amely a tanulmányokra és a készségekre, képességekre helyezi a hangsúlyt.
 • Pályakezdő önéletrajz mintáink és példáink segítségével könnyebb elkészíteni a motiváció levélhez passzoló önéletrajzot.
 • Lehetőleg kerüld a közhelyeket, mint hogy “csapatjátékos” vagy, mert nem vet rád túl jó fényt. Az ehhez hasonló közhelyek inkább negatív színben tüntetnek fel a leendő munkaadó előtt.
 • Többször ellenőrizd le, hogy jól adod-e meg a cég és a címzett nevét – egyetlen elírás, és elesel a munkától.
 • Minden egyes jelentkezés előtt cseréld a kulcsszavakat és a motivációt, vagy a cég vízióját.

Összefoglalás – kulcspontok a pályakezdő motivációs levél megírásához

A motivációs levél megjelenése lehetőleg egyezzen az önéletrajzéval, így ha sablont használtál az elkészítéséhez, az ott megjelent színeket alkalmazd a motivációs levélben is. A motivációs levél egy fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a képességeidet, készségeidet, tanulmányaidat, motivációdat, céljaidat. A kísérőlevélben, az önéletrajzoddal együtt küldöd jelentkezés esetén, és emiatt érdemes, ha hasonló vagy ugyanolyan a két dokumentum megjelenése. 

A motivációs levél a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással kezdődik. Ezután 2-3 mondatban össze tudod foglalni, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást. A törzsszöveg, amelyben a releváns tanulmányokat, eredményeket sorolod fel, ezután következik. Érdemes minden eredményt megjeleníteni, valamint tantárgyakat, amelyek kapcsolódnak a pozícióhoz. A következő bekezdés a készségeket, képességeket tartalmazza, amelyek alátámasztják azt, hogy miért vagy ideális pályázó.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. A telefonszám, email cím megjelenítése itt is kötelező azért, hogy ne kelljen külön megnyitnia az önéletrajzodat a HR-esnek. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt jelenik meg. Elköszönés után pedig add meg még egyszer a nevedet, és kész is vagy! Ugye, nem is volt olyan nehéz?