Java fejlesztő önéletrajz – Fejleszd magad!

A Java fejlesztők olyan szoftverfejlesztők, akik Java alapú rendszerben (például JavaScript) dolgoznak. Az informatikus szakma egyik kiválósága a Java fejlesztés, ugyanis a Java, mint programnyelv minden eszközön működik, amelyre van Java telepítve. Amitől pedig igazán különleges ez az informatikai, fejlesztő ág, hogy teljes Android programokat is lehet vele írni, teht Android fejlesztővé is válhatsz!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A kreativitás és elemzőkészség olyan magas fokú egyvelege a programozás, fejlesztés, amely nem véletlenül érdemli ki a legnépszerűbb programnyelvek között az ötödik helyezést. Népszerű és nagyon keresett, így bár hiányszakma, azért egy meggyőző önéletrajz nem árt. Attól, hogy valami hiányszakma, még számtalan jobbnál-jobb jelentkező lehet a piacon, és ki kell tudnod tűnni közülük. Ideje a kreativitást a saját magad javára fordítanod, és tökéletes önéletrajzot készítened. Mutatjuk, hogyan!

Tartalomjegyzék

Java fejlesztő önéletrajz minta

Személyes adatok

Balázs Gábor
Java fejlesztő
Email cím: gabor.balazs@gmail.com
Telefonszám: 0670/999-4444
Születési hely, idő: 1990.12.08., Budapest
Lakcím: 1008, Budapest, János Pál tér 49. 5/22.
Portfólió: gaborbalazs.hu

Magamról

5 év szakmai tapasztalattal rendelkező Java fejlesztő vagyok. Alkalmazások fejlesztése szolgáltatásorientált architektúra front end és/vagy back end részén, üzemeltetéshez szükséges követelmények és rendszertervek elkészítése tartozott a főbb feladataim közé. Programozási nyelv ismereteim a HTML, CSS, Python, Java (SE, EE), Javascript, js, TypeScript, Spring Core, Spring Boot.

Szakmai tapasztalat

Fullstack Java Fejlesztő
Thyssenkrupp Kft.
2018. szeptember – 2022. január
Budapest

Feladataim:

 • Automatizációs és dokumentációs tool fejlesztése, valamint továbbfejlesztése agilis munkakörnyezetben.
 • Új szoftverfunkciók tervezése és megvalósítása.
 • Szükség esetén szakmai segítségnyújtás az alkalmazás üzemeltető, valamint a support kollégák számára.
 • Az 5 fős junior illetve experienced fejlesztő kollégák szakmai támogatása, mentorálása a Java 11, Spring boot, HTML, Vue.js, Javascript, Gitlab, Scrum nyelvekben.

Medior Java Fejlesztő
Fundamenta Kft.
2016. május – 2018. szeptember
Budapest

Feladataim:

 • Alkalmazások fejlesztése szolgáltatásorientált architektúra front end és/vagy back end részén, komplex fejlesztési problémák megoldása.
 • Átfogó banki projektekben való részvétel.
 • Alkalmazások/Rendszerek tervezése, bővítése, módosítása.
 • Fejlesztéshez, üzemeltetéshez szükséges követelmények, technológiák és rendszertervek elkészítése.
 • Fejlesztési igények menedzselése a feladat tervező, -követő, -visszamérő és -támogató eszközben.

Tanulmányok

Programtervező informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2017. szeptember – 2020. január
Budapest

Készségek, képességek

 • Szorgalom
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Rendszerszemlélet
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Szakmai angol nyelvismeret
 • HTML
 • CSS
 • Java
 • Javascript
 • Python

Nyelvtudás
Angol – felsőfokú nyelvtudás

Java fejlesztő önéletrajz

Java fejlesztő foglalkoztatottság Magyarországon

Java fejlesztőkre az informatika, programozás területén nagy szükség van. Digitális világunkban már minden online működik, és mindegyik program, weboldal mögött egy fejlesztő vagy fejlesztőcsapat áll. Mivel minden ténylegesen áttevődik az online térbe, ezért várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet a szoftverfejlesztő szakemberekre.

A junior fejlesztők 2021-ben általában bruttó 450.000-500.000 forint között keresnek. A mediorok, vagyis a több, mint 2 év szakmai tapasztalattal rendelkezők már havi 650.000-800.000 forint között. Senior pozícióban, vagyis több, mint 5 év tapasztalat után pedig már a bruttó 1 millió forintos fizetés is reális.

A multi cégeknél és bankoknál valamint a startupoknál a legmagasabb a várható fizetés, de érdemes még ügynökségeknél is kopogtatni. Több száz elérhető, nyitott pozíció van, az állami szférától a Kft-ig, különböző iparágakban más-más az elvárás. A kiválasztás során minden esetben számíts próbafeladatra és tesztre, ugyanis a fejlesztés, a szakmai tudás könnyen mérhető, így szűrésre is alkalmas.

Hogyan írjunk Java fejlesztő önéletrajzot?

A Java fejlesztő önéletrajz legfontosabb része talán a portfólió. Ugyanúgy, ahogy az egyéb kreatív szakmák, például a grafikus szakma esetén, itt is fontos, hogy meg tudd győzni az eddigi projektjeiddel a leendő munkáltatót. Emellett pedig átlátható, könnyen olvasható legyen.

A fejlesztés és programozás kifejezetten olyan szakma, ahol túlzásba lehet vinni a szakzsargont. Erre különösen oda kell, hogy figyelj, ugyanis első körben HR-es fogja olvasni az önéletrajzot.  A HR-es, mivel nem szakmabeli, nem fogja érteni az összes szakzsargont, így óvatosan kell bánni azokkal . Ha ugyanis nem érti, nem fog tudni behívni interjúra.

Amennyiben pályakezdő vagy, nincs még szakmai tapasztalatod, akkor mindenképp a funkcionális önéletrajz típust válaszd. Ha viszont már dolgoztál néhány évet a szakmában, akkor a klasszikus önéletrajz típus lesz a jó választás.

Betűtípus és betűnagyság esetén is törekedj a hagyományosra, mint amilyen az Arial, Times New Roman és Calibri, valamint a 11-12-es betűméret az ajánlott. Lehetőleg egy oldal hosszúságú legyen, és törekedj arra, hogy a szekciók címei elkülönüljenek.

Az önéletrajz elrendezése

Az elrendezés esetén meghatározó az, hogy milyen sablont választasz. Kreatív szakemberként nyugodtan lehet színesebb, kreatívabb is az önéletrajzod, de az egyszerű és letisztult vonal is megfelelő. Attól függően, hogy melyik felel meg jobban a te ízlésednek, mi a Prague vagy a Budapest önéletrajzot ajánljuk.

Bármelyik mellett is teszed le a voksodat, ezek a szekciók fognak benne szerepelni:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek és képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az első és legfontosabb szekció az elérhetőség megadása, enélkül ugyanis nem fognak tudni behívni interjúra. Hiába várod a HR-es hívását, ha nem ér el, mert nem jól adtad meg a telefonszámodat. Nézzük, milyen adatokra van mindenképp szükséged az önéletrajz elkészítéséhez:

 • Név
 • Pozíció
 • Email cím: minden esetben saját, magán email cím, amely a kereszt- illetve a vezetéknevedből áll össze.
 • Telefonszám: magántelefonszám
 • Lakcím
 • Születési hely és idő
 • Portfolió

A  portfólió esetén érdemes saját weboldalt létrehozni, ugyanis különösen fontos, hogy a munkáid beszéljenek helyetted .

HELYES
Személyes adatok

Balázs Gábor
Java fejlesztő
Email cím: gabor.balazs@gmail.com
Telefonszám: 0670/999-4444
Születési hely, idő: 1990.12.08., Budapest
Lakcím: 1008, Budapest, János Pál tér 49. 5/22.
Portfólió: gaborbalazs.hu

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A fénykép csatolása opcionális, azonban segíti a HR-est abban, hogy teljes képet kapjon rólad. Ügyelj a minőségre, vagyis a bulifotók és selfie-k semmilyen körülmények között nem szerepelhetnek önéletrajzban, csakis a tökéletes minőségű képek. Ide kattintva találhatsz részletes útmutatót a legjobb önéletrajz fotó elkészítéséhez. Ha pedig meglévők közül választasz egyet, akkor semmiképp ne legyen egy évnél régebbi!

Karriercél meghatározás és szakmai összegzés

A karriercél meghatározás és a szakmai összegzés két különböző összefoglalás, amely során a legfontosabb, hogy kiemeld a képességeidet, tudásodat, szakmai tapasztalatodat. Előbbit akkor használd, amennyiben még nincs szakmai tapasztalatod, a másikat pedig akkor, ha már van.

Mind a kettő esetén mindössze 3-4 mondatban kell tudnod eladni magadat, a tudásodat, képességeidet. Amint elolvassa a HR-es vagy a leendő munkáltató, rögtön azt kell éreznie, hogy te vagy a tökéletes jelölt – nem is néz meg több önéletrajzot. Éppen ezért tökéletesnek kell lennie.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

Ebben a 3-4 mondatban van helyed és tered arra, hogy eladd magad. Ehhez az alábbiakat szükséges felsorolni:

 • Különböző eredmények, amelyeket az iskolai vagy iskolán kívüli projektekben értél el.
 • A motiváció, hogy miért pont hozzájuk jelentkezel.
 • Milyen képességeid, készségeid vannak, milyen programozási nyelveket ismersz.
 • Mi a hosszútávú célod.

Azért is ennyire fontos, hogy jól írd meg ezt a részt, mert a HR-sek egy jelentkezés szűrő szoftvert, ATS-t használnak.

📌 Tipp: Az ATS a beérkező önéletrajzban kulcsszavakat keres. Minél több van belőle, annál biztosabb, hogy bejutsz a következő körbe.

Ez azt jelenti, hogy sok esetben el sem jut az önéletrajzod valódi emberhez, és máris kieshetsz a kiválasztási folyamatból.

Nézzünk is néhány példát a szoftverfejlesztő pozíció karriercél meghatározásra.

HELYES
Célom

Informatika szakon végzett Java fejlesztő, szoftverfejlesztő vagyok. A Java és JavaScript nyelvek mellett a React, Thymeleaf, Bootstrap nyelveket is elsajátítottam. Önálló, szorgalmas, precíz vagyok, aki tartja a határidőket, emellett felsőfokú angol és középszintű német nyelvtudással rendelkezem. Iskolai projekt keretében a csapatommal elismerésben részesültünk az ételmentő applikációnk tervezése miatt. Célom, hogy agilis munkahelyi környezetben szakmai tapasztalatra tehessek szert, és bővíthessen front-end ismereteimet.

HELYES
Célom

Java, Javascript, PHP, Phyton, C# programozási nyelveket ismerő szoftverfejlesztő gyakornok vagyok. Műszaki végzettséggel, felsőfokú német nyelvtudással rendelkezem, a képzésen belül a projekt vezetője lettem. A csapatmunka, szorgalom, proaktív hozzáállás jellemez, valamint a gyors tanulási képesség. Célom, hogy egy olyan cég alkalmazottja legyek, ahol a világot jobbá tesszük, mint ahogy erre a TechSolution Kft. is törekszik.

Szakmai összegzés senior szoftverfejlesztő részére

A szakmai tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztők esetén kissé könnyebb a feladat. Ebben az esetben a képességek, készségek, cél bemutatása mellett az elvégzett feladatokról, eredményekről és a pontos munkakörről érdemes írni. Ugyanúgy 3-4 mondat áll rendelkezésre, így lényegre törőnek kell lennie!

HELYES
Magamról

4 év szakmai tapasztalattal rendelkező Java fejlesztő vagyok. Alkalmazások fejlesztése szolgáltatásorientált architektúra front end és/vagy back end részén, üzemeltetéshez szükséges követelmények és rendszertervek elkészítése tartozott a főbb feladataim közé. Programozási nyelv ismereteim a HTML, Python, Java (SE, EE), Javascript, js, TypeScript, Spring Core, Spring Boot.

HELYES
Magamról

8 év szakmai tapasztalattal rendelkező Szoftverfejlesztő Team Leader vagyok. A junior illetve experienced fejlesztő kollégák szakmai támogatása, mentorálása. Java 11, Spring boot, CSS, Vue.js, Javascript, Gitlab, Scrum ismerete. A fluktuáció 23 százalékról 4 százalékra való csökkentése, valamint a határidők pontos tartása tartozik főbb eredményeim közé. Célom, hogy a jelenlegi középvezetői szintről felsővezetővé léphessek elő, miközben ugyanúgy részt veszek a junior kollégák mentorálásában.

Java fejlesztő önéletrajz

Munkatapasztalat elhelyezése a szoftverfejlesztő önéletrajzban

A szakmai tapasztalat, hogy milyen és hány projekt kivitelezésében vagy tervezésében vettél részt, elengedhetetlen rész az önéletrajzban, ha már rendelkezel munkatapasztalattal. Minél pontosabban, részletesebben írd le azokat, továbbra is ügyelve arra, hogy elegendő kulcsszó, de nem túl sok szakzsargon legyen megtalálható.

A szakmai tapasztalat esetén mindig legfrissebbel kezded a felsorolást, vagyis fordított időrendi sorrendet alkalmazol. Először a pozíció címét, majd a cég, Kft., vállalat nevét írd be. Ezután következhet, hogy pontosan mikor dolgoztál ott (hónap elég, nem szükséges napra pontosan tudni), valamint a város neve.

Ezután jön a neheze: a feladataid részletes, de nem terjengős bemutatása. Minden feladatot, feladatkört mutass be, így teljes rálátását kaphat a HR-es. A feladatok felsorolása esetén ezeket a szabályokat tartsd be, ahhoz, hogy az információk a helyükön legyenek:

 • 4-6 bulletpontba szedve mutasd a feladatokat. Ezek lehetőleg egyezzenek azzal, amit látsz az álláshirdetésben is.
 • Egy bulletpont mindössze 1-2 sor hosszúságú legyen, ne egy teljes bekezdés.
 • Ha lehetséges, használj számokat és statisztikát is, ugyanis a számok elsőre kiugranak a az önéletrajz olvasása közben. A programozási nyelvek felsorolása elengedhetetlen, mert biztos, hogy kulcsszóként vannak jelen!
HELYES
Szakmai tapasztalat

Fullstack Java Fejlesztő
Thyssenkrupp Kft.
2019. szeptember – 2022. január
Budapest

Feladataim:

 • Automatizációs és dokumentációs tool fejlesztése, valamint továbbfejlesztése agilis munkakörnyezetben.
 • Új szoftverfunkciók tervezése és megvalósítása.
 • Szükség esetén szakmai segítségnyújtás az alkalmazás üzemeltető, valamint a support kollégák számára.
 • Az 5 fős junior illetve experienced fejlesztő kollégák szakmai támogatása, mentorálása a Java 11, Spring boot, Vue.js, Javascript, Gitlab, Scrum nyelvekben.

Medior Java Fejlesztő
Fundamenta Kft.
2018. május – 2019. szeptember
Budapest

Feladataim:

 • Alkalmazások fejlesztése szolgáltatásorientált architektúra front end és/vagy back end részén, komplex fejlesztési problémák megoldása.
 • Átfogó banki projektekben való részvétel.
 • Alkalmazások/Rendszerek tervezése, bővítése, módosítása.
 • Fejlesztéshez, üzemeltetéshez szükséges követelmények, technológiák és rendszertervek elkészítése.
 • Fejlesztési igények menedzselése a feladat tervező, -követő, -visszamérő és -támogató eszközben.

Így viszont lehetőleg ne sorolj fel tapasztalatot:

HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Java-Python Fejlesztő
Bosch
2017 – 2019.
Hatvan

Feladatok:

 • Technológiák ismerete, szoftver fejlesztése, adatbázis karbantartása.
 • Meglévő rendszer kiépítése, új Scrum rendszerek fejlesztése.
 • Transzparens és proaktív üzemeltetés.
 • Magas színvonalú kód írása

Miért rossz a fenti példa?

Sajnos nem igazán átlátható és részletes a munkával járó feladatok leírása. Ködös, homályos a fogalmazás, a programozási nyelv sincs feltüntetve. A HR-esben is felmerülhet a kérdés, hogy akkor pontosan mit is dolgozott az illető.

Pályakezdők számára a munkatapasztalatok leírása

Pályakezdőként azt hiheted, hogy nincs szakmai tapasztalatod, amit meg tudnál osztani. Ez azonban biztosan nincs így! Akár van már gyakornoki vagy diákmunka tapasztalatod, mindenképp írd be az önéletrajzba. Az egyetemi képzések során ugyanis kötelező szakmai gyakorlatot elvégezni. Emellett pedig egyáltalán nem kötelező a felsőfokú tanulmány, ugyanis a fejlesztő munka kiváltképp arról szól, hogy mire vagy képes – nem pedig, hogy hol tanultál.

Ebben az esetben is használd a fordított időrendi sorrendet a munkahely felsorolásánál. Lehetőleg ne maradjon le a dátum és legalább 3-4 feladatkör felsorolása.

HELYES
Szakmai gyakorlat

Szoftverfejlesztő gyakornok
Konica Minolta Kft.
2021. december – 2022. március
Budapest

Feladataim:

 • Automatikus tesztberendezésekhez szoftverdisztribúciós és verzionáló szoftver implementálása, optimalizálása.
 • Mérőpadok adatbázis kapcsolatának megteremtése, big data technológiák bevezetése.
 • Meglévő rendszer .NET, C# alapúra portolása.
 • Egyedi Windows szolgáltatások implementálása.
📌 Tipp: Amennyiben még most jelentkeznél gyakornoki munkára, akkor mindenképp a funkcionális önéletrajz típus használatát ajánljuk.

Ebben ugyanis a készségekre, képességekre kerül a hangsúly, és a munkatapasztalat rész teljességgel kihagyható.

Tanulmányok elhelyezése az önéletrajzban

Az informatikus pálya általában megköveteli valamilyen mérnöki vagy informatikus képzés elvégzését. Nagy különbség azonban nincs az egyetemi oktatás és a különböző időtartamú oktatások között a tudás tekintetében. A mérnöki, műszaki vagy informatikus végzettség tehát nem kötelező, de ha van, természetesen fel kell tüntetni.

Tapasztalattal rendelkezők számára tehát így fog kinézni a tanulmányok feltüntetése: először a képzés neve, majd az iskola neve, a képzés dátuma, valamint a város.

HELYES
Tanulmányok

Programtervező informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2017. szeptember – 2020. január
Budapest

HELYTELEN
Tanulmányok

Informatika – Budapesti Műszaki Egyetem
2017 – 2019.

Képzés vagy tapasztalat – melyik az első?

Attól függően, hogy mennyi szakmai tapasztalattal, rendelkezel, a tanulmányok vagy a munkatapasztalat kerül első helyre. A legfontosabb, hogy amennyiben nincs munkatapasztalatod, inkább hagyd ki a szekciót! Természetesen ezt ne úgy tedd, hogy nem írsz be semmit, hanem magát a szekciót is ki kell törölni. Az önéletrajz szerkesztőnkben erre van lehetőség.

Ebben az esetben a tanulmányokat vedd előre, és mindenképp kerüljenek bele a legfontosabb tantárgyak, programnyelvek, valamint egyéb projekt vagy rendszer fejlesztése. Ha pedig esetleg nyílt forráskódókkal is dolgozol, például GitHub-on, akkor az is belekerülhet.

Iskolán kívüli projektek, feladatok felsorolása is nyugodtan kerüljön bele, például ha a barátaiddal fejlesztettél egy applikációt.

HELYES
Tanulmányok

Programtervező informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2017. szeptember – 2020. január
Budapest

Főbb eredmények:

 • Kurzusok: adatbázisok felépítése és menedzselése, vállalati információs rendszerek felépítése és menedzselése, internet eszközök és szolgáltatások fejlesztése, térinformatikai rendszerek fejlesztése.
 • CSS, Java, Javascript, Python, SQL, js, Spring Boot, GIT , Maven, NPM, QueryDSL, OpenAPI v3, CSS, JUnit, Selenium elsajátítása.
 • Saját fejlesztésű pénzügyi applikáció tervezése, fejlesztése, amellyel a Szoftverfejlesztés kurzuson elismerésben részesültem.

A legjobb készségek a Java fejlesztő önéletrajzban

A Java fejlesztéshez a legfontosabb, hogy minden programnyelv kerüljön felsorolásra a tapasztalatok és a készségek és képességek között. A készségek és képességek ugyanis két részre bonthatók: a soft skillekre és a hard skillekre. Az önéletrajzban pedig így néz ki a felsorolás:

Készségek, képességek

 • Proaktívattitüd
 • Önálló munkavégzés
 • Hatékonyság
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Rendszerszemlélet
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Szakmai angol nyelvismeret
 • HTML
 • Java
 • Javascript
 • Python
 • SQL
 • js,
 • Spring Boot
 • GIT
 • Maven
 • C#

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy olyan ismeretek legyenek feltüntetve, amelyek az álláshirdetés leírásában szerepelnek. Ez érvényes a készségekre és tudásra is. Összesen általában 6-8 kerül felsorolásra.

A soft skillek

A soft skillek azok a személyiségjegyek, tulajdonságok, amelyeket inkább fejleszteni lehet. Ezek feltüntetésére azért van szükség, mert ebből látja a HR-es, hogy mennyire illenél be a csapatba. A szoftver fejlesztése és különböző technológiák ismerete ugyanis nem elég.

Általában az alábbiakat találod meg az álláshirdetésben. Nézd meg, melyik illik rád, és mindig az adott pozíciónak megfelelően szabd személyre ezt a szekciót. Arra is ügyelj, hogy lehetőleg ugyanazok a készségek kerüljenek bele a szakmai összegzésbe is.

 • Proaktívattitüd
 • Önálló munkavégzés
 • Hatékonyság
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Rendszerszemlélet
 • Kiváló problémamegoldó képesség
 • Szakmai angol nyelvismeret

Hard skill – technikai ismeretek, tudás

A technikai, szakmai ismeretek, a tudás, másnéven a hard skill azokat az elsajátítható képességeket jelenti, amelyekre az oktatás vagy a munkád során teszel szert. A használt technológiák, programnyelvek, adatbázis mind ide tartozik. Ezek közül is érdemes azokat kiválasztani, amelyek szerepelnek az adott álláshirdetésben.

Néhány a legfontosabb Java fejlesztő hard skillek közül:

 • CSS
 • Java
 • Javascript
 • Python
 • SQL
 • js,
 • Spring Boot
 • GIT
 • Maven
 • C#

🔴🔴 Mindig csak olyat írj be, ami igaz rád! 🔴🔴

Ezek könnyen tesztelhetők akár az interjú közben is, vagy próbafeladat során!

Java fejlesztő önéletrajz

Nyelvtudás

A nyelvtudás megjelölése kötelező a Java fejlesztő önéletrajzban. Főként azért, mert nem igazán használatosak magyar nyelvű programnyelvek, így nem is lehet boldogulni szakmai angol nélkül. Emellett sok szakirodalom is angolul van. Német székhelyű cég esetén pedig a német is elvárás. Magyarországon, főleg az autóiparban gyakori, hogy a fejlesztőket néhány hónapra Németországba küldik betanításra, így különösen hasznos a német nyelv.

A nyelvtudás meglétét úgy jelöld, hogy a nyelvtudás szintjét is feltünteted. Ez lehet alapfok, középfok vagy felsőfok, esetleg anyanyelvi szint. Ha pedig szakmai nyelvvizsgád van, azt is jelöld.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvismeret és szakmai nyelvvizsga
Német – középfok

Összefoglalás – kulcspontok a tökéletes szoftverfejlesztő önéletrajzhoz

A Java fejlesztő önéletrajz esetén is különösen fontos, hogy 11-12-es betűméretet, hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial használj. Átlátható, könnyen olvasható legyen és megbízhatóságot, szakértelmet sugározzon. A szakzsargon fontos és kulcsszóként funkcionál, de arra ügyelj, hogy a HR-es számára is olvasható és érthető legyen az önéletrajz. A túl sok szakszó használata biztosan hátrányt jelent.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek benne:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek, és a nyelvtudás.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp figyelj arra, hogy az adatok pontosak legyenek.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel kezdd, így haladva időrendben visszafelé. Pályakezdőként mindig sorold fel a gyakornoki vagy diákmunkákat is, biztosan előnyt jelent.
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártál az intézménybe.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád valamelyik, akkor használd azokat. Ezt a szekciót lehetőleg minden egyes jelentkezés esetén frissítsd.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást úgy építsd fel, hogy bemutasson téged, a szaktudásodat, és hogy mi a motivációd a pozíció megszerzésével. Mindemellett pedig ha van számszerűsíthető eredmény is, azt is mutasd meg.
 • A nyelvtudás sok esetben elengedhetetlen, így mindig sorold fel a szintjét is. Ha pedig rendelkezel szaknyelvi vizsgával is, az se maradjon ki!
 • A legfontosabb, hogy bármilyen applikációt is fejlesztettél már iskolai vagy iskolán kívüli projekt során, mesélj róla!

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszúságú legyen a szoftverfejlesztő önéletrajz?

Lehetőleg 1 oldal hosszúságú legyen. Hosszabb munkatapasztalat során ügyelj arra, hogy a 15 évnél régebbi tapasztalatot már ne sorold fel, így is megtartva az egy oldal hosszúságot.

Mit csinál pontosan egy Java fejlesztő?

A különböző álláshirdetések során erre választ kaphatsz, de általában az alábbiakat:

 • Alkalmazások fejlesztése szolgáltatásorientált architektúra front end és/vagy back end részén, komplex fejlesztési problémák megoldása.
 • Alkalmazások/Rendszerek tervezése, bővítése, módosítása.
 • Fejlesztéshez, üzemeltetéshez szükséges követelmények és rendszertervek elkészítése.
 • Fejlesztési igények menedzselése a feladat tervező, -követő, -visszamérő és -támogató eszközben.
 • Fejlesztőkkel, szervezőkkel, üzemeltetőkkel, tesztelőkkel való együttműködés.

Mindemellett pedig a folyamatos képzés elengedhetetlen, hiszen egyre több és jobb programnyelv kerül megalkotásra. Minél többet ismersz, annál magasabb a várható fizetés is!