A tökéletes önéletrajz felépítése

Az önéletrajz felépítése kevésbé bonyolult, mint elsőre tűnik. Mindössze néhány alapszabályt kell tudni betartani, és észrevenni a logikát, ami mögötte van.
önéletrajz felépítése

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Természetesen a felépítés attól is függ, hogy melyik önéletrajz típust választod Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb típusokat, és segítünk, hogy melyik szekcióba mit érdemes írni. Így lesz igazán ütős önéletrajzod, mindössze percek alatt!

Tartalomjegyzék

Az önéletrajz típusok

Egy korábbi cikkünkben bővebben kifejtettük, hogy milyen önéletrajz típusok vannak, és mikor, melyik, kinek ajánlott. Most azonban röviden szeretnénk bemutatni, hogy ezekben milyen szekciók vannak, és hogyan érdemes az adott önéletrajzot felépíteni, illetve formálni.

Alapvetően 4 önéletrajz típust különböztetünk meg. Az Europass önéletrajz a legritkább esetben keresett annak komplexitása miatt. 4-6 oldal terjedelmű is lehet, így a felépítése is sokkal bonyolultabb, mint más önéletrajzoké. Csak abban az esetben érdemes ezt beadni a jelentkezés során, ha az álláshirdetésben külön szerepelt, hogy Europass önéletrajz az elvárás. Minden más esetben inkább az alábbi 3 típus közül válassz.

önéletrajz felépítése

A hagyományos, amerikai önéletrajz

A leggyakoribb önéletrajz típus a hagyományos önéletrajz, vagy amerikai, esetleg klasszikusként is szoktam hivatkozni rá. Szükségszerű megkülönböztetni a kézzel írott, tradicionális változattól. A hagyományos önéletrajz során fontos, hogy tartsd a fordított időrendi sorrendet mind a tanulmányok, mind a munkahelyek felsorolása során.

Az alábbi szekciókból épül fel:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás
 • Egyéb szekciók (hobbi és érdeklődés, számítógépes ismeretek, önkénteskedés, egyéb képzések)

A hagyományos önéletrajz során ebben a sorrendben követik egymást a szekciók, és lehetőleg mindez egy oldalra ráfér. Az, hogy hogyan helyezed el ezeket, a kiválasztott sablontól is függ. Találsz olyat, amelynek fejléce van, és oda kerülnek a személyes adatok, de olyat is, ami függőlegesen van felosztva bal és jobb oldali oszlopra.

A funkcionális önéletrajz

A funkcionális, vagy másnéven teljesítmény alapú önéletrajz erőssége, hogy a készségekre, képességekre, tudásra helyezi a hangsúlyt a szakmai tapasztalat helyett. Ha ugyanis még pályakezdő vagy, vagy karriert váltanál, akkor mindenképp ezek emelnek ki a többi jelölt közül, nem a szakmai tapasztalat. Az önéletrajz könnyen átlátható, és könnyedén elrejthető benne az is, ha esetleg volt egy nagyobb kihagyásod két munka között.

A funkcionális önéletrajz szerkezete így épül fel:

 • Személyes adatok, elérhetőségek
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Készségek, képességek
 • Tanulmányok
 • Nyelvtudás

Láthatod, hogy a szakmai tapasztalat teljes mértékben hiányzik. Ennek oka, hogy a funkcionális önéletrajz esetén a készségek és képességek vannak felsorolva és bővebben kifejtve. Ez azt jelenti, hogy megkeresed az elvárásokat az álláshirdetésekben, és azokat támasztod alá az eredményekkel.

HELYES
Példa

Készségek, képességek

Ügyfélorientáltság

 • Az ügyfélelégedettségi visszajelzések alapján 98 százalékos az elégedettségi rátám.
 • Az ügyfélszolgálatra érkező panaszok számának csökkentése 76 százalékkal.
 • Az elmúlt hat hónapban a “A hónap dolgozója” elismerés elnyerése 4 alkalommal.

Analitikus szemléletmód

 • Az adózási formák gyors átlátása, az SAP rendszer és Microsoft Excel használata a beérkező számlák iktatására.
 • Havi záráshoz kapcsolódó feladatok előkészítése
 • Heti, havi riportok készítése

Vezetői készségek

 • A csoportomban az elmúlt hat hónapban a fluktuáció csökkentése 13 százalékról 2 százalékra.
 • Új riportálási rendszer bevezetése, ezáltal csökkentve a csapat leterheltségét 8 százalékkal.
 Érdemes 3-4 kulcskompetenciát felsorolni, és azokat 2-4 bulletponttal alátámasztani . Mindig használj számokat és statisztikát, ezzel tökéletesítve az önéletrajzot.

Az önéletrajz sablonok között láthatod, hogy a legtöbbnél van szakmai tapasztalat szekció. Ha azonban nincs munkatapasztalatod, akkor szerencsére gyorsan és egyszerűen el tudod távolítani azt, bármelyik önéletrajz sablonból. Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, elég, ha a képességeid az eredményekkel együtt vannak feltüntetve. Természetesen a munkatapasztalat is kaphat helyet, ebben az esetben nyugodtan kerülhet legalulra, mint utolsó szekció az önéletrajzban.

A kombinált, vagyis hibrid önéletrajz

A kombinált önéletrajz egy egyvelege a funkcionális és a hagyományos önéletrajz legjobb tulajdonságainak. A kombinált önéletrajz nagy előnye, hogy biztosít helyet a munkatapasztalatoknak is, ami hiányzik a funkcionális önéletrajzból. Azonban nem szükséges, hogy csak az adott pozíciónak megfelelő szakmai tapasztalat kerüljön bele. Amennyiben eltérő területen dolgoztál eddig, amit viszont szívesen megmutatál, alátámasztva a képességeidet és tudásodat, akkor belekerülhet. Ezek ugyanis olyan információk, amelyek még jobban segítenek meggyőzni a leendő munkáltatót arról, hogy te vagy az ideális jelölt.

Emellett az önkénteskedés is belekerülhet, ami mindig plusz pontot jelent, hiszen rávilágít olyan nélkülözhetetlen tulajdonságokra, mint az empátia, szociális készségek, kiváló kommunikációs képességek.

A kombinált önéletrajz rugalmas, könnyen igazítható, személyre szabható az adott pozícióra. Itt is fontos, hogy  ne lépje túl az egy oldalt a terjedelme , valamint ebben az esetben is a készségek, képességek vannak hangsúlyozva az önéletrajzban.

Ezeket a szekciókat szükséges beleírni:

 • Személyes adatok, elérhetőségek
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Készségek képességek, eredmények
 • Tanulmányok
 • Nyelvtudás
 • Szakmai tapasztalat

A funkcionális önéletrajzhoz hasonlóan, itt is emeld ki a képességeket, és csak azok alá kerüljenek a bulletpontok. Ha pedig használnád a szakmai tapasztalat szekciót is, akkor ugyanúgy, mint a hagyományos önéletrajz esetén, itt is érdemes a fordított időrendi sorrendet használni.

Mi szerepeljen az önéletrajzban?

A különböző típusú önéletrajzok felépítése kissé eltér, de a legtöbb pontban megegyezik minden önéletrajzban. Akár a funkcionális, kombinált, vagy hagyományos önéletrajz formát használod, az alábbi szabályok érvényesek rájuk az információk legpontosabb átadása végett. A legfontosabb szempontok a következők:  átlátható, könnyen olvasható legyen az önéletrajz, ne zsúfolj bele túl sok mindent . Lehet, hogy szeretnéd, ha mindent megtudnának rólad, ezzel bebiztosítva az interjút, de nem fogják elolvasni, ha túlzsúfolt.

A személyes adatok

A személyes adatok esetén különösen fontos, hogy a legfrissebb információk kerüljenek bele, és minden szükséges adat benne legyen. Mindez pedig hibátlanul, másképp nem érnek el! Szerepeljen a név, pozíció, magán telefonszám és magán email cím, lakcím, és születési hely, idő. Amennyiben kreatív szakmával foglalkozol, akkor a portfóliód, LinkedIn profilod is nyugodtan kerüljön bele. Facebook oldalt viszont sose adj meg!

HELYES PELDA
Szellemes Rozália
Pénzügyi asszisztens
Telefonszám: 0620/234-4444
Email cím: rozalia.szellemes@gmail.com
Lakcím: 8019, Székesfehérvár, Béla király útja 56. 2/17.
Születési hely, idő: 1996. 10. 24.
LinkedIn: www.linkedin.com/user/szellemesrozalia

Kerüld a céges telefonszám és email cím megadását, mert nagyon illetlen és egyáltalán nem vall professzionalizmusra. Tartsd szem előtt, hogy megbízhatónak és professzionálisnak kell tűnnie az önéletrajznak.

önéletrajz felépítése

Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés

Amennyiben már rendelkezel szakmai tapasztalattal, akkor a szakmai összegzés a neked való. Ebben az esetben ugyanis néhány mondatban (lehetőleg 3-5 sorban) összefoglalod a teljes karrieredet. Képességeket, készségeket mindenképp említs meg, valamint, hogy mióta dolgozol a szakmában, milyen eredményeket tudsz felmutatni, és hogy mi a motivációd.

HELYES PELDA
Magamról

15 év építőmérnöki tapasztalattal rendelkezem, legfőképp útépítés területen. ISO 9001, ISO 14001 szabványokkal rendelkezem. Jelenleg közvetlenül 35 ember vezetése tartozik hozzám, valamint közvetetten 270 embert irányítok. Több, mint 8 éve vagyok a felső vezetés tagja, és az irányításom alatt több, mint 140 km autópálya és 230 km főút épült szerte az országban.

A karriercél meghatározás esetén is hasonló a feladat, de ott a készségekre, képességekre, és a célokra és a motivációra helyeződik a hangsúly. Mivel nincs munkatapasztalatod, ezért érdemes minél inkább azt megmutatni, hogy milyen értéket tudsz te adni a cégnek – miért járnak jól, ha téged választanak.

HELYES
Célom

Precíz és szorgalmas, proaktív grafikus gyakornokként célom, hogy egyedi, kreatív munkát adhassak ki a kezeim közül, mindezt az ügyfél igényeihez igazítva. Adobe Photoshop, Illustrator, Figma ismeretemmel, marketing szemléletemmel pedig támogatni tudom a marketing stratégia sikerességét és hatékonyságát.

A szakmai tapasztalat – az önéletrajz lelke

Amennyiben  hagyományos önéletrajzban gondolkodsz, akkor mindenképp a szakmai tapasztalat adja az önéletrajz lelkét, ezen van a hangsúly. A legfontosabb, hogy a lehető legrészletesebben legyen felsorolva az összes eddigi munkád.

Erre a megoldás az, hogy felsorolod a pozíció/beosztás nevét, majd alá a cég vagy vállalat nevét. Ezután következik, hogy mettől meddig dolgoztál ott (hónapra lebontva elég), majd a város neve, ahol dolgoztál. Mindezek után jön a kissé nehezebb rész, ugyanis a feladataidat, eredményeidet is be kell mutatnod.

Ezt így tedd:

 • 4-6 bulletpontba szedve, ahol minden bulletpont körülbelül egy sor hosszúságú.
 • Eredményeket hangsúlyozol, lehetőleg úgy, hogy számokkal is alátámasztod azokat, mert ez nagyon szembetűnő egy HR-es számára.
 • Az álláshirdetésben megtalálható kulcsszavakat is elhelyezed benne – ezeket a kulcsszavakat az elvárások között találod meg, és sokszor képességeket, készséget jelölnek.
 • 1-2 ugyanolyan feladatkört is beleírsz, ami az álláshirdetésben is szerepel, ezzel személyre szabva – persze, csak ha tényleg a feladatod volt!
HELYES PELDA
Pénzügyi gyakornok

Financial Kft.
2019.szeptember – 2021. január
Feladatok:

 • A beérkező számlák iktatása Excel fájlban.
 • Az alvállalkozói szerződések pénzügyi részének átnézése, szoros együttműködés a jogi osztállyal.
 • A pénzügyi asszisztens támogatása a cafeteria elemek könyvelésében.
 • Nexon rendszeren belül a cafeteria támogatások nyilvántartása, igénylése, frissítése.

Tanulmányok – ezzel hívhatod fel magadra a figyelmet!

A tanulmányok szekcióban szintén a fordított időrendi sorrendet használd, vagyis a legújabb végzettségeddel kezdd a felsorolást. Az érettséginél régebbi végzettséget nem érdemes felsorolni. Amennyiben a funkcionális önéletrajz típusú önéletrajzot választod, akkor érdemes kicsit ezt a részt is felturbózni.

Példa a hagyományos önéletrajz esetén, ha már van szakmai tapasztalatod:

HELYES
Tanulmányok

Kereskedelem és marketing
Budapesti Corvinus Egyetem
2014 – 2017
Budapest

Példa, amennyiben pályakezdő vagy:

HELYES
Tanulmányok

Kereskedelem és marketing
Budapesti Corvinus Egyetem
2018. szeptember – 2021. Július
Budapest

Főbb tantárgyaim:

 • Marketing ismeretek, Digitális marketing, Vállalkozásmenedzsment, Üzleti statisztika I-IV., Értékesítés, Médiaismeret, PR és sajtókapcsolatok, Külkereskedelem.
 • Specializáció: PR és sajtókapcsolatok
 • Tanulmányi átlag: 4.0
Ahogy a szakmai tapasztalat esetén, itt is érdemes minden fontos információt leírni, valamint olyan tárgyakat felsorolni, amely biztos, hogy segítheti a pozíció megszerzését. Először a szak nevét írd le, majd az egyetem, ahol végezted, hogy mikor jártál oda, majd a várost. A bulletpontos felsorolás itt is fontos, ugyanis segíti az olvasást. Emellett pedig érdemes tanulmányi átlagot is feltüntetni, vagy ha TDK, OTDK versenyen vettél részt, esetleg a Hallgatói Önkormányzatban teljesítettél feladatot.

Készségek, képességek

A funkcionális típusú önéletrajzokban ez a legfontosabb, leghangsúlyosabb rész, de a többi önéletrajzban is kiemelt szerepet kap. Ennek oka pedig a kulcsszavakban keresendő, amelyeket itt a legegyszerűbb elhelyezni.

A kulcsszavakat keresi az ATS rendszer is, ami a jelentkezéseket szűri. Minél több kulcsszó található az önéletrajzban, annál nagyobb eséllyel jutsz tovább ezen az első szűrőn.

Már láthattál egy önéletrajz mintát a funkcionális típusú jelentkezés esetén. A többi önéletrajzban pedig ilyen formában szükséges felsorolni a készségeidet, képességeidet. Mindig arra törekedj, hogy olyanokat adj meg, amelyek valóban jellemzők rád, és az álláshirdetésben is megtalálhatók.

Példa

Képességek, készségek

 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Analitikus szemléletmód
 • Pénzügyi ismeretek
 • Adórendszerek ismerete
 • SAP rendszer
 • Nexon
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Word
 • Billingo
📌 Tipp: Mindig az adott pozíciónak megfelelően érdemes frissíteni ezt a szekciót, hiszen itt található a legtöbb kulcsszó!

A nyelvtudás

A nyelvtudás abban az esetben lehet szekció, ha tényleg beszélsz nyelveket. Ilyenkor viszont a  nyelvtudás szintjét is mindenképp jelöld meg! 

HELYES PELDA
Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvtudás
Olasz – középfokú nyelvtudás

Egyéb szekciók

Abban az esetben, ha vannak különböző képesítéseid, céges tréningek, online kurzusok amelyeket elvégeztél, akkor nyugodtan kerüljenek egy külön szekcióba. Bármelyik típusú önéletrajzot is készíted, biztos, hogy előnyödre válik!

Ha pedig úgy gondolod, hogy szívesen megmutatnád a hobbijaidat, akkor inkább lebeszélnénk róla. Csak abban az esetben tedd, ha van valamilyen köze az adott pozícióhoz. Például, ha környezetvédelmi céghez jelentkezel, és egyébként a vegán táplálkozás híve vagy, vagy szeretsz kertészkedni, akkor van értelme beletenni. Egyéb esetben erre rá szoktak kérdezni az interjún!

📌 Tipp:  Bármi lehet külön szekció, amennyiben úgy gondolod, hogy az segítheti a jelentkezést!

Összefoglalás

Mindig tartsd szem előtt, hogy az önéletrajz azért felel, hogy téged a lehető legjobban el tudjon adni! Célja, hogy hitelesen prezentálja a képességeidet és a szakmai tudásodat. Ebben a cikkünkben el tudsz igazodni, hogy melyik típusú önéletrajzot válaszd, és biztos, hogy meg fogod találni álmaid munkáját.

Hiszen, ne feledd: álmaid munkája valahol rád vár! Csak tartsd be a legfontosabb szempontokat, és hamar rád talál!

Hasonló cikkek