Önéletrajz típusok – lásd át te is!

Az önéletrajz típusok útvesztőjében könnyedén el lehet tévedni. Mégis fontos megismerni azokat, annak érdekében, hogy olyat tudj választani, ami a legjobban megmutatja a készségeidet és a képességeidet. Azért, hogy olyan önéletrajz készülhessen, amely nem mutat rá apróbb hiányosságokra vagy lyukra a karrieredben.
Önéletrajz-formátumok

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mindenki számára ajánlott egy bizonyos önéletrajz típus használata a tapasztalatai, tanulmányai, képességei alapján – most pedig megtudhatod, milyen a számodra előnyös, hogy még személyre szabottabb legyen az önéletrajz!

Tartalomjegyzék

Az önéletrajzokról általában

A régi, kézzel írott, hagyományos önéletrajz napjainkban már sajnos nem állja meg a helyét. Minden az online térben kapott helyet, így online jelentkezünk, interjúzunk. Sőt, a HR-sek már nem is maguk végzik az első szűrést, hanem egy program, az ATS.

Az ATS, vagyis jelentkezés szűrő rendszer bizonyos,  előre megadott kulcsszavak alapján keres az önéletrajzok között . A feladata egyszerű: minél több kulcsszó található meg az önéletrajzban, annál nagyobb eséllyel kerül a HR-es elé az önéletrajz. Másképp viszont sajnos biztosan nem jutsz előre.

A kulcsszavakat mindig megtalálod az álláshirdetés leírásában. Ezek lehetnek készségek, képességek, szakmai tudás, tanulmányi elvárás és feladat is. A legfontosabb, hogy minél több olyan szót írsz bele az önéletrajzba, amit látsz a hirdetésben, annál nagyobb az esélyed! Arra azonban törekedj, hogy személyes maradjon! Ha ugyanis nem változtatod az önéletrajzot a megpályázott pozícióhoz illően, akkor a kulcsszavak sem lesznek kicserélve benne.

Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy kevesen tudnak az ATS létezéséről, így viszont nehéz megugrani ezt a kihívást.

Önéletrajz

Milyen önéletrajz típusok léteznek?

Miután felváltotta a hagyományos, kézzel írott önéletrajzot a digitális világ, 4 új önéletrajz típus jött létre.

 • Klasszikus, kronologikus önéletrajz
 • Funkcionális önéletrajz
 • Kombinált, másnéven hibrid önéletrajz
 • Az Europass önéletrajz

Ezek közül az utóbbi, az Europass önéletrajz elkészítése veszi igénybe a legtöbb időt. Ez ugyanis általában 4-6 oldal hosszúságú, nagyon részletes, emiatt nem is igazán kedvelik a HR-sek. Ahogy az ATS, a HR-sek is a gyors átláthatóságot keresik, ezért fontos, hogy lehetőleg egy oldal hosszúságú legyen.

Europass önéletrajzot akkor célszerű küldeni, ha ezt külön feltüntetik. Egyéb esetben viszont nem azt szeretnék látni a jelentkezésnél, mivel túlságosan részletes. Ha az Europass önéletrajz elkészítése mellett döntesz, mert azt kérik a jelentkezésnél, akkor a hivatalos oldalukon töltsd ki.

A másik három esetben pedig ezekre a legfontosabb részletekre mindig figyelj oda: hagyományos betűtípust használj, mint a Times New Roman, Calibri vagy Arial, valamint a 11-12-es betűméretet. Mindemellett pedig fordított időrendi sorrendbe írd a tanulmányaidat is a szakmai tapasztalatot. Egy oldalnál hosszabb pedig ne legyen!

A klasszikus önéletrajz

A klasszikus önéletrajz pontos bemutatásáról már volt szó korábban. Ebben a cikkünkben lépésről-lépésre végigvezettünk azokon a lépéseken, amelyek szükségesek a tökéletes klasszikus önéletrajz elkészítéséhez.

Ez a legnépszerűbb önéletrajz típus, és a legtöbb HR-es is ezt preferálta. Ennek oka az, hogy a fordított kronologikus sorrendet betartva nagyon könnyű átlátni a teljes karrier ívet.

Ennél a típusnál a következő sorrendben következnek a szekciók:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai összefoglalás, bemutatkozó, pályakezdő esetén pedig karriercél bemutatás
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Egyéb szekciók, például a különböző plusz képzések, képesítések
 • Nyelvtudás

milyen típusú önéletrajzok léteznek

Kinek ajánlott a kronologikus, klasszikus önéletrajz?

 • Azoknak, akiknek sok a szakmai tapasztalatuk, de legalább már van 2-3 év mögöttük. Az információk könnyen leolvashatók egy ilyen önéletrajzból, így mindenképp ez ajánlott egy szeniorabb álláshoz.
 • Akiknek nincs hiányosság a karrierjükben. Ha a pályázó épp nagyobb szünet után szeretne visszatérni, akkor nem érdemes ezt az önéletrajz formátumot használni.
 • Akiknek stabil, ugyanazon a területen szerzett tapasztalatuk van.

Amennyiben karrierváltáson gondolkodsz, nem ez lesz a legjobb megoldás, hiszen nem tudod az igazán fontos információkat megmutatni.

A kronologikus önéletrajz formátum ugyanis a tapasztalatokra helyezi a hangsúlyt, az kapja a figyelmet. Amennyiben neked nincs vagy hiányos, akkor nem ez lesz a megfelelő formátum. Egy korábbi cikkünk pedig segíthet eligazodni abban, hogy pontosan hogyan építsd fel.

Mit érdemes megmutatni a kronologikus önéletrajz formátumban?

 • Könnyen megmutathatod a betöltött pozíciókat. Mivel a fordított időrendi sorrendben a betöltött pozíció kerül első helyre, ezért ezt lehet a legjobban kihangsúlyozni.
 • A feladatköröket, amelyeket eddig elláttál. Minél inkább hasonlít a megpályázott álláshoz, annál jobb!
 • Az eredmények, amelyeket elértél.

A kronologikus önéletrajz formátum esetén is fontos, hogy kihangsúlyozd a lehető legtöbb eredményt. Elérted, hogy alacsonyabb legyen a fluktuáció, vagy 89 százalékos ügyfélelégedettséget szereztél? Kerüljön bele az önéletrajzba mindenképp! Arra azonban figyelj, hogy tényleg olyan eredmény legyen, ami az álláshoz kapcsolódó, és valódi értéket jelent.

Kinek nem ajánlott a kronologikus, klasszikus önéletrajz?

 • A pályakezdőknek. A pályakezdők számára sajnos nem ajánlott, ugyanis az önéletrajz formátum a tapasztalatokra helyezi a hangsúlyt. Így, ha nincs még, akkor nem ez lesz a legjobb választás.
 • Azoknak, akik karriert váltanak, vagy nagyobb kihagyás után visszatérnének. Ebben az esetben ugyanis észrevehető lesz a kihagyás, így inkább nem célszerű ezt választani.

Mi az önéletrajz típus hátránya?

A hátrányok közül talán a legszembetűnőbb az, hogy annyira a szakmai tapasztalatra helyezi a hangsúlyt, hogy se a szakmai összefoglaló/bemutatkozó, sem a valódi képességek nem kapnak elég nagy fókuszt. Amennyiben úgy gondolod, hogy neked a képességeid az erősséged, nem a tapasztalat, akkor a funkcionális önéletrajz formátumot ajánljuk.

A funkcionális önéletrajz formátum – a pályakezdők választása

A funkcionális önéletrajzot  általában a pályakezdőknek ajánljuk . Ennek oka, hogy inkább a képességekre, készségekre helyezi a hangsúlyt. Sok esetben így a szakmai tapasztalat szekció is kimarad. Most biztosan arra gondolsz, hogy ha szétnézel a sablonok között, akkor nem is találsz ilyen formátumot. Azonban szerencsére az önéletrajz szerkesztőnkben mindegyikből ki tudod venni ezt a szekciót, és cserélheted azok sorrendjét!

Ez  a formátum ugyanis a készségekre, képességekre és a karriercél meghatározásra  helyezi a hangsúlyt. Vagyis, ha nincs szakmai tapasztalatod, akkor sem kell attól félni, hogy soha nem is lesz! Csak mutasd be a képességeidet, és már is te leszel a legjobb jelölt

Kinek ajánlott a funkcionális önéletrajz?

 • Azoknak, akiknek a klasszikus önéletrajza alapján szembetűnő lenne, hogy volt pár év kihagyás a karrierjükben. Legyen szó szülésről vagy munkanélküliségről, esetleg alkotói válságról, a funkcionális önéletrajzban el lehet rejteni a kihagyást.
 • Azoknak, akik még híján vannak a szakmai tapasztalatnak, azonban biztosak a képességeikben.Nem feltétlenül a tapasztalatokat célszerű nézni egy pályázó jelentkezésében, inkább a benne rejlő potenciált! Éppen emiatt a pályakezdőknek tökéletes megoldás.
 • Azoknak, akiknek több, rövidebb munkahelyük volt, úgynevezett job-hopperek. A funkcionális önéletrajzban ez nem látható, hiszen csak a megszerzett tudás és jártasság szembetűnő, így nem hangsúlyozza ki azt, amit nem szeretnél.
 • Akik karriert vagy szakmát szeretnének váltani. A legtöbb munkahelyen és pozícióban ugyanazok a képességek szükségesek. A szorgalom, nagy teherbírás, kiváló kommunikációs és szervezési készség, önálló döntéshozatal és munkavégzés, precizitás a keresett képesség. Ha kreatív vagy, az pedig plusz előny. Emiatt ezeket kidomborítva te is tökéletes jelölt lehetsz!
 • Kreatív szakma esetén mindenképp ajánlott.

Hiszen lehet, hogy még nem vagy tapasztalt grafikus, de minden tudással rendelkezel!

Mit érdemes megmutatni a funkcionális önéletrajz formátumban?

A funkcionális önéletrajz formátum esetén célszerű a karriercél meghatározást vagy a szakmai bemutatkozást hosszabban, akár 6 sorban is megírni. Mivel sok esetben (pályakezdőknél inkább) nincs szakmai tapasztalat szekció, mással kell kitölteni a helyet. Ez a más pedig lehet a karriercél meghatározás, amely során így nyugodtan lehet bővebben mesélni a képességekről, motivációról, és hogy mit adhatsz, milyen értéket, szemléletet hozhatsz a munkahelyre.

Ez pedig arra is használható, hogy  több kulcsszót használj  – vagyis nagyobb eséllyel menj át az első rostán!

Amennyiben van munkatapasztalatod, de nem elég, vagy nem érzed erősségednek, mert karriert váltanál, akkor az kerüljön legalulra. Mindezek mentén így fognak egymás után következni a szekciót:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás, szakmai összegzés
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás
 • Tanulmányok
 • Szakmai tapasztalat, amennyiben van

Itt is ajánlott a fordított időrendi sorrendet használni, vagyis a legfrissebb tanulmány vagy munkakör felsorolásával kezdeni, a felsorolást. Ezután pedig időrendben hátrafelé haladva a régebbieket megmutatni. A motivációs levélben, majd pedig az interjún mesélj a kihagyásról, amennyiben van. Korábbi cikkünkben nézd meg, hogyan tudod mesterien elkészíteni!

Kinek nem ajánlott a funkcionális önéletrajz típus?

 • Azoknak, akiknek már van legalább 2-3 éves, egybefüggő szakmai tapasztalatuk az adott területen, és az kapcsolódó a megpályázott a pozícióhoz. Ennek értelmében nekik inkább a klasszikus, kronologikus önéletrajz ajánlott, ugyanis megvan a szükséges tapasztalatuk.

Ha többet szeretnél tudni, akkor kattints ide, ahol elolvashatsz egy teljes cikket a funkcionális önéletrajz elkészítéséről. Amennyiben pedig pályakezdő vagy, akkor se aggódj – ide kattintva több pályakezdő önéletrajz minta és teljes útmutató található!

Felvettek!

A kombinált, hibrid önéletrajz

A kombinált, másnéven hibrid önéletrajz egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem is véletlenül. Ötvözi ugyanis a klasszikus és a funkcionális önéletrajz legjobb elemeit!

A kombinált önéletrajz előnye, hogy biztosít helyet a munkatapasztalatoknak is, ezért nem marad a munkaadókban hiányérzet, miután átolvassák. Rugalmas, könnyen igazítható, személyre szabható az adott pozícióra. Olyan tapasztalatot is beleírhatsz, ami nem kapcsolódik szorosan a megpályázott pozícióhoz, de alátámasztja egy képességedet. Ilyen lehet, amennyiben önkéntes munkát végeztél már! Egyetlen hátránya, hogy mivel rengeteg adatot bele lehet sűríteni, ezért terjedelme átlépheti az egy oldalt.

📌 Tipp: Amennyiben kreatív, figyelemfelkeltő önéletrajz típust keresel, akkor megtaláltad!

Kinek ajánlott a kombinált önéletrajz?

 • Azoknak, akik szakmát szeretnének váltani, de már jelentős munkatapasztalattal rendelkeznek más területről. Ilyen esetben nem feltétlenül az a fontos, hogy milyen pozíciót töltöttél be, hanem hogy milyen képességekre tettél szert!
 • Szakmát szeretnének váltani, és már többször megtették, így nem lenne egységesen, egy karrierívet képviselő a munkatapasztalat szekció. A kombinált önéletrajzban ki lehet választani azt, amely kapcsolódik a megpályázott álláshoz, így nem szükséges minden más munkahelyet felsorolni.
 • Azoknak, akik szeretnék, hogy a szerteágazó képességeiket mutassa az önéletrajz, azokra helyezze a fókuszt.
 • Ha kevés, de releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel. Amennyiben már voltál gyakornok, akkor mindenképp ezt ajánlott használni!
 • Önkéntes munkát dolgoztál eddig. Az önkéntes munka nagyszerű és csodálatos dolog egyben, hiszen mindenképp a segítőkészségre és empátiára épít. Ezek pedig olyan tulajdonságok, amely aranyat ér minden munkáltató szemében! Éppen emiatt mindig sorold fel az önkénteskedést – a legjobb pedig, ha erre a kombinált önéletrajz formátumot használod.
 • A senior szakembereknek, akik számtalan képességre és készségre tettek szert.

Kinek nem ajánlott a kombinált önéletrajz formátum?

Két kategória van, akiknek semmiképp nem ajánlanánk ezt a típust, azok a pályakezdők és a nagy tapasztalattal rendelkezők. Pályakezdőként ugyanis a funkcionális önéletrajz típus ajánlott, a nagy tapasztalattal rendelkezőknek pedig a klasszikus önéletrajz! Arra is ügyelj, hogy nem minden cég kedveli az ilyen kreatívabb megoldást.

Összefoglalás – melyiket is válaszd?

Lehet, hogy most kicsit összezavarodtál, hogy melyiket is válaszd, de nézzük át gyorsan! Amennyiben van elegendő mennyiségű szakmai tapasztalatod, és ugyanolyan pozícióban helyezkednél el, amilyenben eddig dolgoztál, akkor mindenképp a klasszikus, kronologikus önéletrajz formátum lesz az ideális választás.

Amennyiben pályakezdő vagy, nagyobb kihagyás volt a karrieredben, kreatív szakmára jelentkezel, vagy több, rövidebb munkahelyed volt, akkor a funkcionális önéletrajz lesz a legjobb. Ennél a típusnál ugyanis a készségekre, képességekre helyeződik a hangsúly, valamint a szakmai tudásra – amelynek birtokában vagy már a tanulmányaid során is!

A kombinált, hibrid formátum pedig akkor ajánlott, ha már rendelkezel tapasztalattal más területekről, önkéntes tapasztalatod van inkább, vagy már voltál gyakornok. Ebben az esetben ugyanis lehetőséged van arra, hogy szintén hosszabban mesélj a motivációdról, készségeidről és képességeidről.

📌 Az önéletrajz szerkesztőnket használva számtalan sablon közül választhatsz, és a szekciók sorrendjét cserélgetheted, így bármilyen típusú önéletrajz készülhet. PDF és Word formátumban is letöltheted, így bármelyik is kéri a leendő munkahelyed, biztosan meg tudsz felelni!

Tippek a tökéletes önéletrajzhoz

Az oldalunkon megtalálod minden szakmához a tökéletes önéletrajz mintát és az útmutatót, de néhány plusz tipp jól jöhet.

 • A HR-sek általában a szakmai összegzést és karriercél meghatározást olvassák el először, így, ha elegendő kulcsszót rejtesz el benne, és leírod számokkal is az eredményeidet, nyert ügyed van! Gondolj erre a részre úgy, mintha a sales szöveged lenne. Akár mindössze 3-4 mondat, akár 5-6, legyen tömör, rövid, lényegre törő, és adjon el téged és a képességeidet is!
 • A fordított időrendi sorrend használata kötelező, valamint az sem mindegy, milyen sablont választasz.
 • Amennyiben kreatív szakmát célzol, válassz kreatívabb sablont és használj bátran színeket, de akkor is inkább pasztell és bézs árnyalatokat. A nagyon rikító színek sosem jó választás!
 • Törekedj arra, hogy lehetőleg ne legyen több, mint 3 típusú betű az önéletrajzban – válassz egy hagyományosat, és azt variáld vastag vagy dőlt betűre – ez már így önmagában 3 stílus!

Hasonló cikkek