Önéletrajz hobbi szekció

Az önéletrajzban külön szekciót érdemes szentelni a hobbi és érdeklődési kör bemutatására. A szabadidős tevékenységek több szempontból is fontosak, amelyeket most végig veszünk ebben a cikkben!
önéletrajz hobbi

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mi számít jó hobbinak, mitől válsz értékesebbé és izgalmasabbá a HR-es, vagy a leendő munkáltató szemében, vagy hogyan épül fel a jó hobbi szekció? Mindezekre választ kaphatsz útmutatónkban!

Tartalomjegyzék

Miért érdemes a hobbi szekció megjelenítése?

Egy pozíció meghirdetése esetén már az első egy órában is akár 50 önéletrajz, vagyis jelentkezés beérkezhet. Ez azt jelenti, hogy sok esetben a HR-es nem nézi meg a napok alatt begyűjtött, akár több száz önéletrajzot. Ehhez pedig remek társ az ATS, vagyis jelentkezés szűrő program. Ez a program az előre megadott kulcsszavakat keresi meg az önéletrajzban. Amennyiben többet is megtalál benne, akkor az a jelentkezés átment a szűrésen, a HR-es elé kerül.

Ezen önéletrajzok száma még mindig kimagasló lehet, ezért a HR-es csak átfutja azokat. Annyi önéletrajz olvasása után egy valami megragadhat benne: a hobbik felsorolása.

 • A megkülönböztethetőség

A hobbik által lehet, hogy könnyebben megjegyez a HR-es. Ha valamilyen igazán különleges hobbi vagy érdeklődési kör jellemez, például az ejtőernyőzés, akkor biztos, hogy emlékezni fog a HR-es. Természetesen a kiugró szakmai eredmények vagy szakmai tapasztalat is megfelelő lehet erre, de ha igazán ki akarsz tűnni a többi jelentkező közül, akkor a hobbi megadása lehet ennek a módja. Hiszen ha megjegyeznek és meg tudnak különböztetni a tömegtől, akkor már nyert ügyed van!

 • Utalhat a készségeidre, képességeidre

Az, hogy milyen hobbik tartoznak az érdeklődési körödbe, rengeteg információt jeleníthet meg rólad. Vegyük példának az előbb is említett ejtőernyőzést: ez azt is jelentheti, hogy kockázatvállaló vagy, szereted az extrém helyzeteket, nem félsz, magas a stressztűrő képességed. Ez bizonyos munkánál, pozíciónál előnyt jelenthet, mint amilyen egy sales manager, de monotonitás tűrést elváró pozícióknál inkább hátránnyal jár.

Amennyiben olyan hobbit adsz meg, amely érdekes lehet az adott munkáltatónak, akkor előnyt kovácsolhatsz belőle. Például az, ha szeretsz valamilyen csapatsportot, szintén arra utalhat, hogy szeretsz és tudsz is csapatban dolgozni, így együttműködő vagy. Ezek olyan készségek, amelyek elvártak a legtöbb munkahelyen!

 • Személyesebbé teszi a jelentkezést

A jelentkezések viszonylag sablonosak, ugyanolyanok. Ha azonban megmutatod a hobbit vagy érdeklődést, akkor kissé személyesebbé is teheted az önéletrajzot. Senki nem szereti ugyanis az egysíkú jelentkezéseket: az egy pozíciót megpályázók valószínűleg azonos háttérrel, azonos szakmai tapasztalattal, szakmai előélettel rendelkeznek, valamint sok esetben ugyanolyan tanulmányokkal és képességekkel. A hobbik feltüntetése viszont egy kis rálátást biztosít arra, hogy milyen ember vagy.

Mind ember, így kolléga vagy alkalmazott is megmutathatod, hogy milyen vagy, mi érdekel, mitől lehetsz érdekes mások számára. Ezáltal személyesebbé teheted az önéletrajzot, hiszen ebből azonnal leszűrhető, hogy beleillenél-e a csapatba vagy sem.

 • Könnyű beszédtémát adhat

Elképzelhető, hogy a megadott hobbik között vannak olyanok, amelyek a leendő főnököd kedvencei közé tartoznak. Ez azért is előnyös, mert így az interjún is le lehet venni kicsit a nyomást rólad, hiszen remek bemutatkozó beszélgetésnek adhat táptalajt. Gondolj bele, mennyivel könnyebben indul az interjú, ha már az első két perc után tudjátok, hogy van közös témátok! Ez a fajta pozitív hatás majd előnyt jelent a további kiválasztás során, hiszen mindkettőtök számára kellemesebb élmény lesz az interjú. Az első benyomás pedig nagyon fontos, sokszor el sem hisszük, mennyire. Esélyed akkor van, ha ez az első benyomás pozitív!

Mi számít jó vagy rossz hobbinak?

A hobbik között általában kettőt különböztetünk meg: aktív és passzív időtöltés. Az olvasás-kirándulás-zenehallgatás egy nagyon gyakori triumvirátus, a legtöbb jelölt ezt szokta feltüntetni, de ettől ideje elbúcsúzni.

Az aktív szabadidős tevékenység során valamilyen energiabefektetést igénylő tevékenységet végzünk. Lehet kézművesség, hangszeren való játék, bármilyen hobbi, ami során fejleszteni is tudod a készségeidet, képességeidet. A sportok, extrém sportok de még a kirándulás is mind ide tartozik.

A passzív hobbik között tartjuk számon az olyan hobbikat, amelyek valóban a pihenésről szólnak: az olvasás, filmnézés, sorozatnézés tartozik leginkább ide, hiszen különösen nagy energiabefektetéssel ezek nem járnak.

Az önéletrajzban a legjobb, ha mind a kettő fajtából sorolsz fel néhány példát. Ha ugyanis csak aktív időtöltést mutatsz meg, akkor túlbuzgónak tűnhetsz, akinek folyamatosan nagyon magas stresszre vagy adrenalinra van szüksége. Ha pedig túl sok passzív időtöltést, akkor lehet, hogy életuntnak, fáradékonynak tűnhetsz, aki nem élvezi az életet.

Tippek, hogy a lehető legjobb hobbikat tüntesd fel az önéletrajzban

Ahhoz, hogy ne kövess el nagyon nagy hibákat a hobbik szekcióban, nézzünk néhány tippet:

 • Mindig a megpályázott pozíciót vedd figyelembe! Amennyiben az megköveteli az inkább monoton munkavégzést, akkor olyan hobbikat sorolj fel, amelyek nem arról árulkodnak, hogy túlbuzgó vagy.
 • Vezetői pozíció esetén nézz olyan hobbikat, amelyek a vezetői képességről árulkodnak! Ilyen lehet, ha például csapatkapitány vagy a focicsapatban.
 • Elég 4-6 hobbit és érdeklődési kört felsorolni, ennél többre nincs szükség.
 • Csak olyat adj meg, amely valójában jellemző rád, itt sem vagy érdekelt olyat leírni, ami nem igaz.
 • Mindig nézd meg, hogy milyen képet ad rólad a szekció, és ha túlságosan távol áll tőled, a személyiségedtől, inkább ne használd!

Az alábbi példában a jelentkező grafikusi pozíciót pályázott meg, így ehhez mérten alakította ki a hobbik szekciót is:

Hobbi, érdeklődési kör:

 • Üvegfestés
 • Festészet
 • Tánc, azon belül is a latin táncok
 • Szappankészítés
 • Olvasás

Ebben a szekcióban láthatjuk, hogy miről árulkodik igazán az önéletrajz: a pályázó kreatív, szeret dolgozni, akár csapatban is jól működik együtt (hiszen a táncban legalább ketten vannak). Az üvegfestés és szappankészítés arra is utal, hogy tud bánni az anyagokkal, nem retten meg attól, hogy ha túl sok energiát kell befektetnie valamibe és türelmes. Mindez szuper képesség a grafikusi szakmához!

💡 Tipp: Az ingyenes önéletrajz szerkesztőnkben ráadásul ikonokkal jelölheted a hobbikat, így még figyelemfelkeltőbb lesz!

Mikor nem érdemes hobbit megadni az önéletrajzban?

Abban az esetben, ha már sok évnyi szakmai tapasztalattal rendelkezel, vagy teljesen hétköznapi hobbijaid vannak, nem érdemes megadni azokat. Előbbi esetén a szakmai előéleted és az eredményeid magukért beszélnek, nincs szükséged egyéb dologra. Utóbbi esetén pedig biztosan nem lesz hozzáadott értéke. Az olvasás, filmezés mindenki másnak is a kedvenc időtöltése, így nem érdemes felsorolni.

💡 Tipp: Abban az esetben, ha olyan hobbid van, vagy érdeklődési körrel rendelkezel, amely kapcsolódik az álláshoz, mindenképp ott a helye az önéletrajzban!

Mikor érdemes megadni a hobbikat az önéletrajzban?

Pályakezdőként biztosan nagy előnyt jelenthet, ha olyan hobbit is megadsz, amely kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz, hiszen ebben a helyzetben minden plusz információra szükséged lehet a siker érdekében. A készségek és képességek felsorolása nagyobb kihívást jelenthet, így különösen fontos, hogy fel tudj mutatni valami mást. Ilyen lehet például, ha környezetvédő céghez jelentkezel, és különösen érdekel a vegán gasztronómia és főzés, vagy esetleg klímavédő aktivista vagy.

Mindemellett a karrierváltás esetén is kiemelt fontosságú lehet az érdeklődési kör szekció. Rávilágíthat olyan képességedre, amelyek jól jöhetnek az új pozícióhoz is, ezért ajánlott beleírni azokat.

Fontos, hogy csak felsorolás szintjén említsd meg a hobbijaidat, de ha úgy érzed, némi magyarázatra szorul, akkor ne spórolj a hellyel. Ha például olyan ember vagy, aki szereti a borkóstolót, akkor érdemes jelezni, hogy ez pontosan mit takar, nehogy azt higgyék, hogy problémáid vannak az alkohollal.

Civil munka vagy politikai szerepvállalás

Alapvetően a politikai szerepvállalás tabu téma, így nem ajánljuk a megemlítését az önéletrajzban. A civil munka, önkéntesség azonban biztosan előnyt jelent, hiszen láthatóvá válik, hogy aktív és tevékeny vagy, valamint szociálisan érzékeny. Erre azonban mindenképp ajánlunk egy külön szekciót létrehozni, mint amilyen az önkéntesség, vagy akár a szakmai tapasztalat szekcióba is bele lehet foglalni.

Összefoglalás – legfontosabb kulcspontok a hobbik megjelöléséhez

A hobbi és érdeklődési kör felsorolása elsősorban pályakezdők vagy karrierváltók számára ajánlott. Mindenképp olyat sorolj fel, amely valódi és további képességre, készségedre mutathat rá, miközben a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó. A túlságosan általános és hétköznapi hobbikat inkább hagyd ki, mert nem fog előnyt jelenteni a kiválasztás során.

Amennyiben úgy érzed, hogy némi magyarázatot is igényel az adott hobbi, akkor egy mondatban mutasd be. Az ikonok használatával azonban még érdekesebb lehet az önéletrajz. Törekedj arra, hogy csak olyan hobbi kerüljön felsorolásra, amely a munkáltató számára pozitív, és amely a pozíciónak sem mond ellent.

Hasonló cikkek