Önéletrajz önkéntes munkához

Az önkéntes munka magában rejti azt is, hogy valakinek mindössze szolidaritásból segítesz, és nem vársz érte semmi cserébe. Az önkéntes munka ugyanis nincs anyagilag honorálva, mindössze a jó érzés, hogy segítettél valakinek az, ami elegendő energiát biztosít a további munkavégzéshez.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ez pedig az egyik legcsodálatosabb dolog, amit tehetünk. Az önkéntes munkához is szükség lehet egy önéletrajzra, hiszen ez nemcsak a szakmai előéletet, hanem összességében a jelölt életét is összegzi.

Az önkéntes munkához ugyanis nagyfokú szolidaritás, empátia, kitartás szükséges, amelyeket be kell tudni mutatni az önéletrajzban is. Ehhez mutatunk most egy részletes leírást és példákat, hiszen az önkéntes munka jó – csak meg is kell szerezni azt.

Tartalomjegyzék

Önkéntes önéletrajz

Személyes adatok

Kolozsi Mariann
E-mail cím: kolozsi.mariann@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1102, Budapest, Morzsa utca 47. 4/14.
LinkedIn: www.linkedin.com/kolozsi_mariann

Magamról

Kiváló szervezési és kommunikációs készséggel rendelkezem. Két gyermekem miatt pontosan tudom, milyen kihívásokkal néznek szembe a gyermekek, és emiatt szeretnék segíteni a Gyermekjóléti Alapítványnak. Több, mint 24 éve dolgozom titkárnőként, és most, hogy a gyermekeim felnőttek, nagyon szeretnék valami igazán jót tenni a többi gyermekért, ezért is jelentkezem az önkéntes munkára. A munkámnak köszönhetően az ügyintézésben, hivatali ügyekben tudok legfőképp segíteni, amely talán nem feltétlenül közvetlen segítségnyújtás a gyermekeknek, de közvetlen az alapítvány számára. Emellett szívesen segítek a rendezvények megszervezésében, koordinálásában is, hiszen több, mint száz rendezvény megszervezése áll már a hátam mögött.

Készségek, képességek

Kiváló szervezési és koordinálási képesség

 • Több, mint 100 céges csapatépítő, céges jótékonysági este, program és céges családi nap megszervezése az ajánlatkéréstől a számlázás vezetésééig, költségkalkuláció készítéséig.
 • A helyszínen való segédkezés, koordinálási tevékenység végzése, felmerülő problémák kezelése.
 • Megbeszélések, céges utazások szervezése, foglalása, nyilvántartása, beérkező számlák fogadása, vezetése és szoros együttműködés a pénzügyi részleggel.

Precizitás, pontosság

 • Új pénzügyi riportálási táblázat elkészítése és bevezetése, amelynek köszönhetően sokkal pontosabb számokat kaphat a cég a kimutatásokról.
 • Éves eredmény beszámoló készítése a back office csapat költségeiről, elszámolásainak nyilvántartása, iktatása.
 • Emailek, telefonok kezelése, szerződések előkészítése és rendszerezése, vendégek fogadása, megbeszélések, tárgyalások előkészítése, szervezése.

Szakmai tapasztalat

Titkárnő, irodavezető
Logischool Kft.
2011 – 2022
Budapest

Titkárnő
Communication Ügynökség Kft.
2001 – 2011
Budapest

Irodai adminisztrátor
Magyar Rádió
1998 – 2001
Debrecen

Tanulmányok

Irodai adminisztráció és asszisztencia
Magyar Állami Felsőoktatási Intézmény
1996 – 1998
Budapest

Érettségi
Kiss Márton Gimnázium
1992 – 1996
Debrecen

Nyelvtudás
Angol – középszintű nyelvtudás

Hogyan írj önkéntes munka önéletrajzot?

Az önkéntes munkához készülő önéletrajzot legfőképp a segítségadással, empátiával lehet eladni. Alapvetően itt is két esetről beszélhetünk: amikor már szakmai tapasztalatod valamilyen egészen más területen, és amikor nincs. Ha van szakmai tapasztalatod, sőt, esetleg dolgoznál is mellette teljes állásban, és inkább hétvégén vállalnál önkéntes munkát, akkor biztosan előnyt jelent, ha minden fontos információ bekerül a szakmai tapasztalatba is – ezt láthatod az önéletrajz mintában is. Ha nincs még szakmai tapasztalatod, arra később mutatunk példákat.

A legjobb megoldás viszont, ha alapvetően a funkcionális vagy kombinált önéletrajz típusú önéletrajzot választod. Ez azt jelenti, hogy a szakmai tapasztalat legalulra kerül (ekkor beszélünk kombinált, hibrid önéletrajzról), vagy ha nincs, akkor nem kerül rá. A hangsúly a készségekre,  képességekre helyeződik, vagyis azok szerepelnek címszavakban, majd 3-5 bulletpontban bekerülnek alá a feladatok , amelyek ezt a képességek alátámasztják.

Átfogó, lényegre törő és könnyen olvasható legyen az önéletrajz, lehetőleg egy oldal hosszúságú. Ahhoz, hogy ezt be tudd tartani, mindenképp szükséged lesz egy önéletrajz sablonra.

Az önkéntes munka általában a visszafogottságot követeli meg, így lehetőleg kerüld a feltűnő és harsány színeket. Ahhoz, hogy biztosan jó sablont válassz, mi a Határozott önéletrajz sablont és a Rotterdam sablont ajánljuk. Mindkettőről elmondható, hogy megbízhatóságot és professzionalizmust sugall, azonban utóbbi modernebb. A sablon pedig biztosítja az elrendezést és megjelenést, viszont a színeket, betűtípust tudod rajta módosítani, ha szeretnél.

Kattints az online önéletrajz szerkesztőért ide

Az önéletrajz elrendezése

Az önkéntesség szónak sugároznia kell az önéletrajzról, ehhez pedig a legjobb, ha hagyományos, könnyen olvasható betűtípust használsz, valamint 11-12-es betűméretet. Hagyományos betűtípusnak számít az Arial, Calibri és Times New Roman. Emellett  mind a munka, mind a tanulmány felsorolásánál a fordított időrendi sorrendet használd, így könnyen átlátható a teljes karrieredet. Ez azt jelenti, hogy előre kerül a jelenlegi vagy legutóbbi munkahely és tanulmány, majd időben visszafelé haladva a többi.

Ezek a szekciók az összes sablonban megtalálhatók, hiszen kötelező, hogy szerepeljenek az önkéntes munkát megpályázó önéletrajzban is:

 • Személyes adatok, elérhetőség: név, email cím, telefonszám, LinkedIn vagy weboldal cím, ha van, esetleg lakcím.
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás: néhány mondat arról, hogy miért jelentkezel az állásra, és természetesen használva a megfelelő kulcsszavakat is.
 • Készségek és képességek: címszavakban legalább 3-4, és mindegyik alá a megfelelő szakmai feladatkör, amely ezt alátámasztja. Emellett érdemes eredményeket is bemutatni!
 • Tanulmányok, képzések: képzés/szak neve, intézmény neve, mikor jártál az intézménybe/végzés éve, város neve.
 • Szakmai tapasztalat: pozíció megnevezése, cég neve, mikor dolgoztál ott és a város neve.
 • Nyelvtudás (opcionális)

Kezdd a személyes adatok megadásával

A személyes adatok, vagyis elérhetőségek azok, amelyek a legtöbb információt szolgáltatják a az alapítvány vezetője számára. Ha ugyanis megtalálod az álom önkéntes munkát, és nem tudnak elérni, akkor nincs mit tenni – lecsúsztál a munkáról. Az adataid helyessége, pontossága ezért különös figyelmet igényel. Minél többször olvasd át, hogy biztosan megfelelő legyen!

Ezeknek kell mindenképp szerepelniük a személyes adataid között:

 • Neved
 • Email cím
 • Telefonszám
 • LinkedIn vagy weboldal címed, ha van, de egyéb közösségi média oldalt ne adj meg, mint amilyen a Facebook vagy Instagram.
 • A fényképed

Az önkéntesség esetén elengedhetetlen egy fénykép, hiszen különösen fontos a jó szakmai benyomás.

HELYES
Személyes adatok

Gulyás Ádám
Önkéntes tűzoltó
Email: adam.gulyas@gmail.com
Telefonszám: 0670/586-2647

Szükség van-e fényképre az önkéntes önéletrajzban?

Mint már olvashattad, kötelező eleme az önkéntes önéletrajznak egy fénykép. Azért is fontos, mert, mivel nincs anyagi díjazás, ezért a legfőbb megtartó erő a csapat, a segítségnyújtás érzésén kívül. Emiatt pedig fontos, hogy már első látásra szimpatikus legyél az önkéntes csapat vezetőjének. Ehhez válassz olyan fotót, amin mosolyogsz! A tökéletes önéletrajz fotó elkészültéről ide kattintva olvashatsz tippeket.

Írd meg a tökéletes szakmai összegzést az önkéntes önéletrajzhoz!

A szakmai összegzés, bemutatkozás rögtön a személyes adatok alá kerül. Ebben a néhány sorban mutatod be magadat, és legfőképp, hogy mi vezérel az önkéntesség felé. Ez a szakmai összegzés kissé eltér a hagyományos önéletrajzokétól, ugyanis itt nyíltabban beszélhetsz személyes okokról, előéletedről, mint ahogy azt az önéletrajz példa is mutatja. Az önkéntesség során ugyanis nagyobb hangsúly terelődik a személyiségre, mintsem arra, hogy van-e bármilyen munkatapasztalatod. Ez a rész tehát inkább szól arról, hogy milyen képességeid vannak, mintsem, hogy mit és hol dolgoztál eddig, azt milyen eredménnyel.

Ami belekerülhet ebbe a szekcióba:

 • Személyes okok, motiváció
 • Szakmai feladatok, eredmények, főleg, ha azok számokkal is alátámaszthatók
 • Tanulmányok
 • Készségek és képességek, amelyek mutatják, milyen önkéntes válna belőled.

Ha még pályakezdő vagy, akkor is fontos, hogy használd a kulcsszavakat. Ezek azok a szavak, amelyeket beleírnak az önkéntes munka álláshirdetésébe is, mint amilyen a jó kommunikációs készség vagy empátia. Sok esetben ugyanis semmilyen szakmai elvárást nem támasztanak a jelölt felé, csak a büntetlen előéletet és azt, hogy segítőkész legyen a jelölt. Minél több olyan készséget írsz az önéletrajzba, amely szerepel az álláshirdetésben is, annál jobb!

HELYES
Rólam

Frissen érettségizett diák vagyok a Tanítóképző Főiskolán, ahol magyar-történelem szakon tanulok. Jelenleg azért keresek önkéntes munkát, mert a tanulmányok során felismertem, hogy szeretnék némi munkatapasztalatra szert tenni. Empatikus, segítőkész személy vagyok, szeretek csapatban dolgozni és kiemelkedően fontosnak tartom azt, hogy olyan munkám lehessen, ahol segíthetek az embereknek. Mivel van otthon kisebb testvérem, ezért van némi tapasztalatom már a gyermekekkel való foglalkozásban, valamint éppen ezen motiváció miatt is szeretnék tanár lenni. Számomra a legfontosabb alapértékek a tudásátadás és a támogatás, segítségnyújtás, ezért szeretném mindezt a Hintalovon Alapítványnál kamatoztatni.

Készségek és képességek elhelyezése az önkéntes önéletrajzban

Érdemes funkcionális önéletrajzot készíteni, vagyis, amikor bizonyos készségek és képességek kerülnek az előtérbe. Ez azt jelenti, hogy az álláshirdetésben talált és a szakmai összegzésbe már szintén belefűzött készségeket és képességeket emeled ki, majd azokhoz írsz példát. 3-4 képesség elég, azok alá pedig 3-5 példa pontosan elegendő. Mindez viszont legyen az adott álláshoz kapcsolódó!

HELYES
Kiváló kommunikációs készség

 • A munka során számtalan konfliktus helyzetet kellett megoldanom, valamin asszertív kommunikációs tréningen vettem részt.
 • Több, mint 12 ügyféllel tartottam a kapcsolatot.
 • A tanulmányaim során kommunikációból írtam a szakdolgozatomat.

Pénzügyi ismeretek

 • Pénzügy szakon szereztem a diplomát, majd elvégeztem a mérlegképes könyvelő tanfolyamot is.
 • A számlázás, éves beszámolók készítése, évi eredmény mérleg készítése tartozik a főbb feladataim közé.
 • Árajánlatbekérés, költségkalkuláció és költségvetés monitorozása angol és magyar nyelven egyaránt.

Szervezési képesség

 • Több, mint 20 ügyfél meeting illetve találkozó megszervezése.
 • Irodavezetőként folyamatos eligazítás, információátadás és segítségnyújtás a kollégák és a vezetőség számára.
💡 Tipp: Ha úgy érzed, hogy nem tudod megtölteni ezt a részt, mert nincs semmilyen tapasztalatod (legyen munkahelyi vagy tanulmányi), akkor ajánljuk a diák önéletrajz elkészítését!

Munkatapasztalat elhelyezése az önkéntes önéletrajzban

Amennyiben rendelkezel munkatapasztalattal, érdemes mindössze a legfontosabbakat kiemelni benne. Ez azt jelenti, hogy:

 • Betöltött pozíció, lehetőleg vastag betűvel kiemelve.
 • Cég, vállalat neve.
 • Időtartam, hogy pontosan mikor dolgoztál ott, de elég hónapot írni, nem szükséges napot is.
 • A város neve, ahol végezted a munkát.
 • Feladatkörök, elért eredmények.

A feladatkörök megemlítése azért sem célszerű már, mert nem az a fontos, hogy mit dolgoztál eddig, ráadásul már a képességek szekció erre nagyjából rálátást nyújtott. Ez csak abban az esetben nincs így, ha valamilyen karitatív szervezetnél dolgoztál eddig is. Ebben az esetben viszont az egyszerű, fordított időrendi sorrendet szükséges betartani, akár csak a klasszikus önéletrajz típus esetén. Ez azt jelenti, hogy az első helyen a jelenlegi munkahelyed szerepel, és időben visszafelé haladva sorolod fel a többit.

Tehát, ha hibrid önéletrajz formátumot használsz, akkor mindössze ennyi elég:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Ügyfélkapcsolati referens
Malatic Kft.
2017 – 2022
Budapest

Ha viszont klasszikus időrendi sorrendet, tehát, szeretnél mesélni is a tapasztalataidról, akkor az így néz ki:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Marketing asszisztens
Hintalovon Alapítvány
2016 – 2022
Budapest

 • Marketing anyagok előkészítése, szövegezése, weboldalra történő feltöltése.
 • Közösségi média felületek kezelése, tartalomgyártás.
 • Szoros kapcsolattartás az önkéntes csoporttal, közte az Önkéntes vagyok! Csoport admin szerepének ellátása, moderálás és posztírás, tájékoztatás.
 • Kampányok szervezése, végrehajtása szorosan a grafikus csapattal és a Marketing Menedzserrel.
 • Az adó 1 százaléka kampány 2021-ben több, mint 45 százalékos bevétel növekedéshez juttatta az alapítványt, mint a korábbi években.
🖊️ Ebben az esetben láthatod, hogy a jelölt eddig is alapítványnál dolgozott, bár teljes állású, fizetett munkatársként. Viszont azt jelenti, hogy elkötelezett az alapítványok irányába, ezért is fontos, hogy részletesebben meséljen a tapasztalatokról! Ehhez a legegyszerűbb mód, ha vázlatpontokba szeded össze az eredményeidet és a pontos feladatokat.

Tanulmányok szerepe az önkéntes önéletrajzban

A tanulmányok esetén is a fordított időrendi sorrendet érdemes használni, vagyis a legfrissebb tanulmánnyal kezdeni a felsorolást. Általános iskolát abban az esetben se adj meg, ha csak érettségivel rendelkezel, mert nem szükséges információ.

Akkor érdemes felsorolni részletesen a tanulmányokat, például kurzusokat, kapcsolódó tárgyakat, ha az előnyt jelenthet. Például, ilyen az, ha szociális munkás szakon tanultál. Erről érdemes mesélni, hiszen szorosan kapcsolódik az önkéntességhez.

A tanulmányok felsorolása esetén először írd a szakot, majd alá az iskola nevét, végül, hogy mettől-meddig jártál oda és melyik városban végezted a képzést.

HELYES
Tanulmányok

Pénzügy-számvitel
Budapesti Gazdasági Egyetem
2016 – 2019
Budapest

Ha pedig fontos, vagy esetleg pályakezdő vagy, így nagyon előnyös lenne, hogy részletesen bemutasd a tanulmányokat, akkor így érdemes ezt tenni:

HELYES
Tanulmányok

Szociális munkás
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2019 – 2022
Budapest

 • Főbb tárgyak: szociológia, pszichológia, településismeret, gyermekpszichológia, fejlődéslélektan.
 • Tanulmányi eredmény: 4.5
🖊️ Azokat a tárgyakat hangsúlyozd, amelyek kapcsolódnak az önkéntes munkához és a pozícióhoz! Például, ha önkéntes állás pénzügyi ismereteket kíván meg, akkor azokat sorold fel, esetleg az ott elért tanulmányi átlagot említsd meg.

Nyelvismeret feltüntetése az önéletrajzban

Előnyt valószínűleg nem jelent az önkéntesség megpályázása esetén, de mindenképp érdemes feltüntetni. Alapvetés ugyanis, hogy semmilyen készséget, képességet ne titkolj el, inkább szerepeljen az önéletrajzban. Mindig írd a nyelvtudás mellé a szintet is, hogy teljes kép legyen látható a tudásodról.

👍 Általánosan elmondható, hogy akkor nevezzük a nyelvtudást -szintűnek, ha van belőle nyelvvizsga, és -fokú, ha nincsen.

HELYES
Nyelvismeret

Angol – középszintű nyelvtudás

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes önkéntes önéletrajz megírásához

A kifogástalan helyesírás, a megfelelő szóhasználat, kifejezések használata, de legfőképp az empátia és altruista hozzáállás az, amitől jó lesz egy önkéntes önéletrajz. Ehhez ajánlott a szakmai önéletrajz sablon használata, valamint hagyományos betűtípust használni. Azt hihetnénk, hogy önkéntes állást szerezni könnyű, pedig valójában nagyon nehéz jó önkéntest találni!

 • Válaszd a kombinált önéletrajz típust, amelyben a képességeid kapnak helyet inkább, mintsem a szakmai tapasztalat. Ez akkor is jól jön, ha még nincs szakmai tapasztalatod!
 • Válassz visszafogott sablont de mosolygós képet, hiszen az első benyomás a legfontosabb.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj az adatok helyességére nem érnek, és elveszíted az állást.
 • A szakmai összegzés esetén 3-5 mondatban összefoglalod a motivációdat, eredményeidet, és hogy miért is szeretnél önkéntes munkát szerezni. Akár a saját magánéletedből vett példákat is nyugodtan oszd meg.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabbal, mostanival kezdd a felsorolást. Pályakezdőként ezt a szekciót el is hagyhatod.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád, akkor használd azokat. Jelölt ki 3-4-et vastagabb betűvel és kerüljön alá néhány vázlatpontban, hogy milyen felelősségkör bizonyítja azt.
 • A nyelvtudás megadása opcionális, de ha felsorolod, akkor annak szintje is szerepeljen.

Gyakran Ismételt Kérdések

Minden gyakornoki munka is önkéntes munka?

A gyakornoki munka sok esetben fizetetlen diákmunka, viszont alapvetően az számít önkéntes munkának, ha egy karitatív célból, alapítványnak vagy non-profit szervezetnek dolgozol. Mindenképp ajánljuk, hogy ne dolgozz ingyen cégeknek, hiszen ők csak költséget optimalizálnak az ingyen munkával, holott van profitja is a cégnek.

Jól mutat az önkéntesség az önéletrajzban?

Mindenképp! Az önkéntesség ugyanis szakmai tapasztalatként is megadható, ha még diák vagy, ráadásul rengeteg képességről árulkodik, mint a csapatban való dolgozás, empátia, szolidaritás. Napjainkban pedig sokkal fontosabbak ezek a képességek, mint bármilyen szakmai tudás, így előnnyel indulsz egy valódi, fizetett pozíció megszerzéséért.

önkéntes önéletrajz sablon pdf

tapasztalat nélküli önkéntes önéletrajz sablon önkéntes önéletrajz sablonok
önkéntes önéletrajz írása Önkéntes önéletrajz példák