A fényképes önéletrajz titka

A fényképes önéletrajz leginkább a digitalizáció elterjedésével jelent meg. Régen, a kézzel írott hagyományos önéletrajzban nem volt helye a fotónak, hiszen nem lehetett mivel és hogyan behelyezni az önéletrajz fényképet.
fényképes önéletrajz minta letöltés

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mára ez már megoldódott, és láthatod, hogy egyre több helyen szükség van fotóra a jelentkezéshez. De mire szolgál a fénykép, és hova kerüljön?

Tartalomjegyzék

Miért szükséges fénykép az önéletrajzba?

Több különböző önéletrajz formátummal, típussal is találkozhatsz, de a legtöbb esetében szokott lenni hely fényképnek. Legyen szó a pályakezdők számára ajánlott funkcionális önéletrajz típusról, felsővezetők vagy szakmai váltók számára ideális kombinált önéletrajz típusról vagy az általános, klasszikus önéletrajzról. A legfontosabb szempont ugyanis az, hogy mit kér a jelentkezéshez a leendő munkaadó.

Magyarországon szinte minden esetben fényképes szakmai önéletrajzot kérnek – még akkor is előnyben részesítik a HR-sek, ha az nincs külön kiemelve. A fényképnek fontos szerepe van az első benyomás kialakításában. Gondolj bárkire, bármilyen személyre, és már is tisztában vagy vele, hogy a megjelenése az első, ami eszedbe jut. Ugyanis mindig külső alapján ítélünk!

Emiatt fontos az, hogy milyen a kép minősége. Minden esetben törekedni kell arra, hogy professzionálisnak, nyitottnak és megbízhatónak tűnj, akire szívesen bízzák a céget. Munkavállalóként ugyanis a cég jövője a kezedben van, akár egy 1000 fős multinacionális cég alkalmazottja vagy, akár egy 5 fős magyar cég munkavállalója! Különösen fontos tehát, hogy a kép profi legyen, ehhez pedig ide kattintva találsz útmutatást.

A hátulütője a fotónak azonban éppen az, ami az előnye is: hogy minden ember külső alapján ítél. Emiatt akár diszkrimináció, előnyös vagy éppen hátrányos megkülönböztetés is érhet a fotód miatt. A nagyon extravagáns megjelenés sajnos diszkriminációt eredményezhet, így ebben az esetben érdemes átgondolni, hogy megéri-e a kép beillesztése. Bár 2022 már elméletileg a felvilágosultság csúcsa, hiszen mindannyian tudjuk, hogy bármilyen külső takarhat valódi szakembert, akinek a szakmai érdemei vitathatatlanok! De sajnos minden ember különböző, így nem tudhatjuk, mi jár a másik fejében.

fényképes önéletrajz minta letöltés pdf

Hova kerüljön a kép az önéletrajzban?

Az, hogy a fotó pontosan hova kerüljön, alapvetően a sablontól függ. Gyűjteményünkben láthatod, hogy van olyan sablon, amelyben a fejlécben kap helyet, és van olyan, ahol a személyes adatok, elérhetőség mellett a bal oszlopban szerepel. A fejléc egy általános típus, előnye, hogy sokkal nagyobb hely marad a szakmai tapasztalatoknak. Valószínűleg te is találkoztál már ezzel a típussal, sablonaink közül pedig ezekre a legjobb példa Modern és a Perth önéletrajz típusok. A személyes adatok közül a fénykép mellé kerül a név, pozíció, telefonszám, email cím, lakcím és a születési hely és idő.

Egy másik általános típus az, amikor már a lap tetejétől kezdve két oszlopba van felosztva az önéletrajz. Ennek előnye, hogy kissé kreatívabb önéletrajz készülhet, hiszen úgy osztod fel, ahogyan szeretnéd. Veheted kissé nagyobbra a betűméretet is, hogy ne legyen feltűnő, ha valahol hiányosságod van, például a szakmai tapasztalat terén. Kreatívabb, színesebb önéletrajz készítése esetén kifejezetten ajánlott ez a felosztás! A sablonok közül a Riga, Budapest, az, amelyik tökéletesen megfelelhet minden elvárásodnak.

Amennyiben nem szeretnél fényképet használni, ehhez is tudjuk a megfelelő sablont! Válaszd a Sydney, Prague, a Letisztult és a Határozott sablonokat. Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy amennyiben Magyarországon belül pályázol, akkor inkább a fényképes önéletrajzot válaszd!

Bár különböző sablonok más és más helyre teszik a fotót, a legfontosabb, hogy minden a fejléc vagy a személyes adatokat tartalmazó szekció része. Ezen tulajdonsága miatt minden esetben kiugró, előkelő helyet foglal az önéletrajz tetején.

🔴🔴 Nem kerülhet bele a munkatapasztalatokat vagy tanulmányokat összefoglaló részbe!

A fotó az első, amit meglát a HR-es, így ennek megfelelő helyre kell kerülnie. Felkelti a HR-es figyelmét, ehhez minden elengedhetetlen, hogy azonnal megláthassa.

A személyes adatokat tartalmazó szekció mindig ezeket az információkat tartalmazza:

  • Név<
  • Telefonszám
  • Email cím
  • Lakcím
  • Születési hely és idő
  • Fénykép

Mindezek mellett még további fontos adatokat is beletehetsz, például, hogy van-e jogosítványod, vagy légiutaskísérőként a magasság, szemszín, hajszín is szükséges lehet. A sablon csak azt határozza meg, hogy mindez a fejlécben foglal helyet, vagy inkább az oszlopok egyikében (általában a bal oldaliban).

Mikor nem szükséges kép az önéletrajzba?

Abban az esetben, ha a UK területén lévő céghez, vagyis külföldre pályázol, nem elvárás a kép beillesztése, sőt, nem is igazán ajánlott! Minden országban más a szokás arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat, információkat kell megjeleníteni, így például a Angliába történő jelentkezéshez ne csatolj fotót!

Összefoglalás – a fotós önéletrajz

A fotó megfelelő elhelyezése az önéletrajzban kulcsfontosságú – ha nem kerül tökéletes helyre, akkor nem fogja felkelteni a HR-es figyelmét. Törekedj arra, hogy profi minőségű legyen a fénykép, és minden esetben a személyes adatokat, elérhetőségeket tartalmazó szekcióba kerüljön. Ez lehet a fejléc vagy a bal oldali oszlop – a legfontosabb az, hogy professzionálissá tegye az önéletrajzot.

Ha a UK területén lévő külföldi céghez jelentkezel, akkor inkább ne tegyél be fényképet az önéletrajzba, Magyarországon viszont inkább elvárás. Ha megjelölik az álláshirdetésben, hogy csak fényképes önéletrajzot  várnak, és te nem azt küldöd, már az első kör előtt kiesel!

Hasonló cikkek