Pedagógiai asszisztens önéletrajz minta

A pedagógiai asszisztens egy kevésbé ismert foglalkozás, pedig sokan dolgoznak ebben a szakmában. Egy OKJ képzés által elsajátítható szakma, amely az általános asszisztensi feladatokat ugyanúgy magába foglalja, mint a pedagógusi munkát, tehát a gyerekekkel való foglalkozást, tanítást.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A gyerekek szeretete, türelem, precizitás és elhivatottság kötelező egy pedagógiai asszisztens számára. A mindennapi ebédeltetés, gyermekek ellátása, valamint az olyan adminisztrációs feladatok elvégzése, mint a szülői értekezletek és iskolai programok szervezése, vagy a digitális napló írása és ellenőrzése is hozzájuk tartozik.

Egy jó állás megcsípéséhez viszont egy szuper önéletrajz szükséges – nézzük, hogyan készüljön el!

Tartalomjegyzék

Pedagógiai asszisztens önéletrajz minta

Személyes adatok

Kormos Alex
Pedagógiai asszisztens
Telefonszám: 0630/222-2348
Email: alex.kormos@gmail.com
Lakcím: 1052, Podmaniczky utca 23.
Születési hely, idő: 1989. 04. 13. Budapest

Magamról

Empatikus és toleráns, nagy teherbírással és 3 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógiai asszisztens vagyok. Rugalmas és precíz vagyok, a visszajelzések alapján az óvodáskorú gyermekek valódi pedagógusként tekintenek rám, valamint az irodai adminisztrációs feladatokat is kiválóan teljesítem. A szülői értekezletek, különböző óvodai szavalóversenyek, természeti napok megrendezésében is van tapasztalatom. Nyitott és támogató munkahelyet keresek, ahol még inkább aktív résztvevője lehetek a gyermekek mindennapjainak.

Szakmai tapasztalat

Pedagógiai Asszisztens
Szivárvány Óvoda
2019 – 2022
Budapest

 • Az intézmény pedagógiai programjainak szervezése, mint amilyen az éves szavalóverseny, versmondó verseny, valamint a farsang és a Madarak és Fák Napja.
 • A tantermi és a tantermen kívüli oktatási anyagok előkészítése, rednszerezése.
 • Az irodai és adminisztrációs feladatok elvégzése.
 • 2021-ben az Év dolgozója cím elnyerése.

Pedagógiai Asszisztens
Cseppecske Óvoda
2018 – 2019
Budapest

 • A sajátos nevelési igényű gyermekek segítése a csoportban.
 • Asszisztensi, adminisztrációs feladatok ellátása.
 • Napközi elvállalása heti 2 alkalommal.

Tanulmányok

Pedagógiai asszisztens
EFEB Oktatási Intézmény
2017 – 2018
Budapest

Érettségi
Király Lajos Gimnázium
2013 – 2017
Budapest

Készségek, képességek

 • Precizitás
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kiváló szervezési képesség
 • Empátia
 • Kreativitás

Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvtudás

pedagógiai asszisztens önéletrajz minta

A pedagógiai asszisztens foglalkoztatottság

A pedagógiai asszisztensek iskolában, óvodában dolgoznak, és sok esetben sajnos a tanárként, gyógypedagógusként vagy óvodapedagógusként végzettek is ebben a pozícióban kezdenek. Ilyen esetben csak papíron számítanak pedagógiai asszisztensnek, ennek oka pedig az, hogy nincs akkora pedagógus kerete az iskolának, amennyire szüksége lenne.

Ha valódi pedagógiai asszisztens vagy, akkor is a közalkalmazotti bértábla vonatkozik rád. Pályakezdőként a havi fizetés bruttó 195.000 forint, mivel középfokú végzettségről van szó, és emellé még a ruhapénz, bérlet, valamint pótlékok is további plusz bevételt jelentenek. Ahogy a tanári szakma, sajnos ez sincs még kellőképpen megbecsülve, de a jövőben ebben is változás várható!

Az állásokat a Közigazgatási állások oldalán találjuk minden esetben, ugyanis ez is közigazgatási pozíció.

Hogyan írjunk pedagógiai asszisztens önéletrajzot?

A pedagógiai asszisztens munka során is a megbízhatóság a fő szempont, akárcsak más pedagógiai pályák során. Ennek érdekében elengedhetetlen,hogy az  önéletrajz rendezett és átlátható legyen . Előfordulhat, hogy Europass önéletrajzot kérnek, de nagyon ritka, inkább a tanári pálya esetén elvárás. Így, ha nem Europass önéletrajz küldését kérik, akkor maradj inkább a klasszikus magyar önéletrajz formátumnál.

A klasszikus önéletrajz formátum esetén a munkahelyeket és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben sorold fel, vagyis a legutóbbival kezdd a felsorolást, majd haladj időben visszafelé. Lehetőleg törekedj arra, hogy minden munkahelyet felsorolj, még akkor is, ha rövid ideig tartott! Örök érvényű elv, hogy ne lépd túl az egy oldal hosszúságot, ugyanis az biztosan nem segíti az olvasást. Az intézményvezető nem fogja elolvasni, ha ennél hosszabb az önéletrajz. A betűtípus és a betűnagyság esetén a Calibri, Arial és Times New Roman, valamint a 11-12-es betűméret ajánlott. A szekciókat mindig érdemes nagyobb és vastagabb betűvel elválasztani, hogy áttekinthető maradjon az önéletrajz.

📌 Tény: Ne maradjon le a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány sem! Ennek csatolását minden esetben kérik az intézmények!

Mindezek mellett elengedhetetlen még a motivációs levél megléte. Ha elolvasod az álláshirdetést, biztosan ezeket találod meg:

Pályázati anyagok:
szakmai önéletrajz, az állás betöltéséhez szükséges végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmányok, sikeres pályázat esetén 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, motivációs levél.

Ha bármelyik is lemarad a pályázati anyagok közül, kiváltképp a motivációs levél, akkor nem fogják elolvasni a jelentkezésed!

A pedagógiai asszisztens önéletrajz elrendezése

Egy jól megválasztott sablon rengeteg terhet vesz le a válladról, hiszen a megjelenést, designt és a szekciók sorrendjét is megadja. Emiatt érdemes mindig egy sablont választani, majd azt a kedved szerint formázni. Az adataid megadása után pedig az elkészült önéletrajz akár PDF, akár Word formátumban is letölthető, így minden igénynek megfelelhetsz!  A Sydney sablon és a Határozott önéletrajz sablon is tökéletes választás, ráadásul mindegyikben felcserélheted a szekciók sorrendjét.

Szekciók tekintetében pedig az alábbi látható 6 szekció szerepeljen, lehetőleg a megadott sorrendben:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek és képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatok megadásával

Az önéletrajzokat alapvetően két felosztás jellemzi: vagy a fejlécben található meg minden személyes adat, vagy amikor bal illetve jobb oldali oszlopba rendezzük az önéletrajzot. Utóbbi esetén a személyes adatok a bal oldali oszlop tetejére, a fotó alá kerülnek. Bármelyiket is választod, mindig ugyanazoknak az adatoknak kell szerepelniük.

Ezek közül a név, pozíció, magán telefonszám és email cím megadása kötelező, ezen kívül pedig a lakcím és a születési hely, idő opcionális. Mindezek ellenére azonban ajánljuk a használatukat, hiszen ezáltal teljes képet kap rólad az intézményvezető.

Az email cím esetén a legideálisabb, ha a saját vezetéknevedből és keresztnevedből állítod össze. A túl hosszú, értelmezhetetlen, sok számot tartalmazó email címet nem kedvelik a munkaadók, hiszen nem vehető általa komolyan a jelölt. Nézzük, hogyan néz ki egy jól felépített személyes adat, elérhetőség szekció:

HELYES
Személyes adatok

Kormos Alex
Pedagógiai asszisztens
Telefonszám: 0630/222-2348
Email: alex.kormos@gmail.com
Lakcím: 1052, Podmaniczky utca 23.
Születési hely, idő: 1989. 04. 13. Budapest

Az ilyen személyes adatot pedig lehetőleg kerüld:

HELYTELEN
Személyes adatok

Kormos Alex
Telefonszám: 30/222-2348
Email: alex890413xxxx@gmail.com
Lakcím: 1052, Podmaniczky utca 23.
Születési hely, idő: 1989. 04. 13. Budapest

Ajánlott a fénykép használata?

A fényképet, fotót beilleszteni az önéletrajzban különösen ajánlott, ugyanis ez segíti az intézményvezetőt, hogy teljes képet kaphasson rólad. Emellett azonban diszkrimináció is érhet, ha nem megfelelő a minősége. Mindenképp fehér háttér előtt (például a fal is megfelelő) készüljön, természetes sminkkel és hajjal, félmosollyal.

Elegendő, ha csak a mellkasig látszik a fotó, és lehetőleg egyszínű felső legyen rajtad.  Figyelj arra, hogy más ne szerepeljen a képen, éppen emiatt az olyan kép, amelyen le kellett vágni valakit a képről, nem lesz jó! Amennyiben szeretnél még többet megtudni arról, milyen a profi önéletrajz fotó, kattints ide és olvasd el róla cikkünket!

A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzés, profil, vagyis a magadról szóló szekció ad el téged és a tapasztalatodat, míg a karriercél meghatározás inkább a jövőbeli céljaid, motivációd megadását jelenti. Ez a rész a személyes adatok alá kerül, így ez az első dolog, amit átolvas az intézményvezető.

A szekciónak tökéletesnek kell lennie, hiszen erről lesz egy összképe rólad az olvasónak, ez a rész “ad el” téged és a képességeidet. Szakszerűen, röviden, mindössze 3-4 sorban bemutatni önmagadat nem egyszerű, de nem is lehetetlen! Amik szerepeljenek a szakmai összegzésben:

 • Tapasztalat, egy-két feladatkör felsorolásával.
 • Eredmények, elismerések, díjak.
 • Képességek, lehetőleg pont azok, amelyek az álláshirdetésben is megtalálhatóak.
 • Motiváció, szakmai cél.

Ezek alapján ilyen egy jól felépített, meggyőző szakmai összegzés:

HELYES
Magamról

Empatikus és toleráns, nagy teherbírással és 3 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógiai asszisztens vagyok. Rugalmas és precíz vagyok, a visszajelzések alapján az óvodáskorú gyermekek valódi pedagógusként tekintenek rám, valamint az irodai adminisztrációs feladatokat is kiválóan teljesítem. A szülői értekezletek, különböző óvodai szavalóversenyek, természeti napok megrendezésében is van tapasztalatom. Nyitott és támogató munkahelyet keresek, ahol még inkább aktív résztvevője lehetek a gyermekek mindennapjainak.

HELYTELEN
Magamról

Motivált, lendületes pedagógia asszisztens vagyok, 4 év szakmai tapasztalattal. Olyan munkahelyet keresek, ahol meghatározott az időbeosztás.

A második példa ellenpélda – soha ne támassz követelményeket az új munkahellyel szemben, hiszen az önéletrajz a saját képességeidet kell, hogy eladja! Ide kattintva pedig további tippeket és tanácsokat olvashatsz erről a szekcióról.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

A karriercél meghatározás során inkább azt érdemes kiemelni, hogy milyen értéket tudnál nyújtani az intézménynek és a gyermekeknek. A céljaidat, képességeidet emeld ki, és azt, hogy mi motivál, miért jelentkezel a pozícióra. Próbáld meg meggyőzni az intézményvezetőt, hogy bár szakmai tapasztalatod még nincs, rendelkezel olyan készségekkel és képességekkel, amelyek nélkülözhetetlenek a szakmában. Emellett, a motivációs levél is segít majd ezen képességek átadásában!

HELYES
Célom

Pályakezdő pedagógiai asszisztens vagyok, felsőfokú szakképzésemet az EFEB Oktatási Intézményben szereztem kiváló minősítéssel. Empatikus, türelmes és nyitott személyiség vagyok, mindemellett rugalmas és precíz, így az adminisztrációs, asszisztensi tevékenységek ellátása sem okoz akadályt. Célom, hogy minél inkább részt vehessek az alsó tagozatos gyermekek lelki fejlődésében, és minél több programot szervezzek nekik.

pedagógiai asszisztens önéletrajz minta

Szakmai tapasztalatok megjelenítése a pedagógiai asszisztens önéletrajz szekciójaként

A szakmai tapasztalatok kulcsfontosságúak az önéletrajz esetén. Bár pályakezdőként is könnyedén találni munkát, de ha tudsz felmutatni tapasztalatot is, az mindenképp előnyt jelent. Itt is, mint minden állás esetén, az a legfontosabb, hogy milyen feladatkörökben dolgoztál, milyen feladataid voltak, és hogy milyen eredményeid. Az eredmények lehetnek elismerések, vagy saját magad által gondolt elért eredmények is, de minél többet mutatsz fel ezekből, annál jobb. Ilyen eredmények lehetnek az alábbiak:

 • kirándulást vagy valamilyen programot, eseményt szerveztél
 • segítetted a diákokat, óvodásokat
 • napközis tanár szerepét vállaltad el

Az összes elért eredményt sorold fel, mindemellett pedig használj a felsorolásban fordított időrendi sorrendet, vagyis a legfrissebb, legújabb munkahelyeddel kezd, és innen haladj visszafelé időben. Arra is fordíts figyelmet, hogy 3-5 feladatkört is megadj. Általában, ha ezek hasonlóak vagy ugyanazok az álláshirdetésben megadottakkal, akkor nyert ügyed van!

A tapasztalat felsorolásnál tehát mindig ezeket add meg:

 • Beosztás neve
 • Iskola/óvoda/intézmény neve
 • Időtartam, hogy mikor dolgoztál ott
 • Város neve
 • 3-5 bulletpontba szedve a feladataidat, feladatköreidet.
HELYES
Szakmai tapasztalat

Pedagógiai Asszisztens
Szivárvány Óvoda
2019 – 2022
Budapest

 • Az intézmény pedagógiai programjainak szervezése, mint amilyen az éves szavalóverseny, versmondó verseny, valamint a farsang és a Madarak és Fák Napja.
 • A tantermi és a tantermen kívüli oktatási anyagok előkészítése, rednszerezése.
 • Az irodai és adminisztrációs feladatok elvégzése.
 • 2021-ben az Év dolgozója cím elnyerése.

Pedagógiai Asszisztens
Cseppecske Óvoda
2018 – 2019
Budapest

 • A sajátos nevelési igényű gyermekek segítése a csoportban.
 • Asszisztensi, adminisztrációs feladatok ellátása.
 • Napközi elvállalása heti 2 alkalommal.

Példa pályakezdők számára

A pályakezdő pedagógiai asszisztensek általában kissé meg vannak ijedve, hogy nincs milyen tapasztalatot beírni az önéletrajzba. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen mindent elsajátítasz a képzés alatt, amire szükséged van!

Ha nincs szakmai tapasztalatod, akkor érdemes lehet bármi más asszisztensi, adminisztrációs feladatok, munkát beírni, amit elvégeztél, ha pedig az sincs, akkor érdemes a funkcionális önéletrajz típust használni. Ez a típus a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, nem a szakmai tapasztalatra.

Ha más asszisztensi feladatot sorolsz fel, ugyanúgy kövesd a fordított időrendi sorrendet!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Asszisztens
Logic Kft.
2021 – 2022
Budapest

 • Elszámolások, teljesítési igazolások, teljesítési jelentések kiállítása.
 • Kimutatások készítése és nyomon követése.
 • Adatok, dokumentumok nyilvántartási rendszerben történő rögzítése, iktatási feladatok ellátása.

Tanulmányok felsorolása az önéletrajzban

A tanulmányok esetén a pedagógiai asszisztens OKJ-t, felsőfokú képzést szükséges elvégezni, enélkül ritkán lehet esélyed munkára. Emellett a tanári, pedagógiai, gyógypedagógiai diplomával rendelkezőket is szívesen látják, sőt, a hallgatókat is! Akármilyen végzettséggel is rendelkezel, fordított időrendi sorrendet használj a bemutatásra, ugyanúgy, mint a szakmai tapasztalatok felsorolása esetén. Az érettségi legyen az utolsó, amit bemutatsz, az általános iskolai tanulmányokat nem érdemes már felsorolni.

Ezek az információk pedig szerepeljenek benne:

 • A szak pontos megnevezése.
 • Az iskola neve, kar neve.
 • Az időtartam, amíg oda jártál.
 • A város neve, ahol végezted a tanulmányaidat.
HELYES
Tanulmányok

Pedagógiai asszisztens
EFEB Oktatási Intézmény
2017 – 2018
Budapest

Érettségi
Király Lajos Gimnázium
2013 – 2017
Budapest

A képzés vagy a munkatapasztalat az első?

Attól függően, hogy mennyi munkatapasztalattal rendelkezel, veheted előre a tapasztalatokat vagy a tanulmányokat tartalmazó szekciókat. Amennyiben már volt legalább egy munkahelyed  szakmában, akkor a szakmai tapasztalatot bemutató szekció szerepeljen elől és ezt részesítsd előnyben, ha viszont nem, akkor inkább a tanulmányokat vedd előre.

Tanulmányok felsorolása pályakezdőként

Ha pályakezdő vagy, akkor a szakmai tapasztalat helyett a tanulmányokkal és a képességekkel, készségekkel tudod lenyűgözni az intézményvezetőt. Ehhez viszont a lehető legtöbbet kell megmutatnod!

Pályakezdőként dönthetsz úgy, hogy a funkcionális önéletrajz formát választod, de mindenképp szükséged lesz a tanulmányok részletes bemutatására. A tanulmányi átlagot, akár a tantárgyakat is sorold fel! Amennyiben, úgy gondolod, hogy, bár van szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatod, de inkább a tanulmányaidat érzed erősebbnek, akkor nyugodtan vedd azokat előre. Ebben az esetben is sorolj fel minden, akár iskolán kívüli teljesítményt, projektet.

HELYES
Tanulmányok

Gyógypedagógus
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2021 – jelenleg
Budapest

 • A sajátos nevelési igényűek, egyéb pszichés fejlődési, súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral küzdők segítése.
 • Főbb tantárgyak: pedagógiai, reformpedagógia, pszichológia, intervenciós technikák.
 • Tanulmányi átlag: 4.5

pedagógiai asszisztens önéletrajz minta

Készségek és képességek a pedagógiai asszisztens önéletrajzban

A készségek és képességek felsorolása mutatja meg igazán, hogy mire is képes a jelölt. Természetesen minden új munka érdekében el kell sajátítani új képességeket, de az biztos, hogy vannak adottak, amelyekkel rendelkezünk. Ezeket inkább fejleszteni lehet, mintsem teljesen elsajátítani. Pályakezdőként ezekből van több, és egy pedagógusi pályán sokkal fontosabbak is, mint a technikai tudás! Ezeket nevezzük a személyiségünknek, tulajdonságainknak.

A képességek és készségek másik fajtája a hard skillek, vagyis a szakmai, technikai tudás. A legtöbb esetben erre vonatkozó megkötésekkel nem találkozni az álláshirdetésekben, esetleg néhány programot kell ismerni. Emiatt fontos, hogy inkább csak készséget, képességet sorolj fel, hiszen az sokkal nagyobb szerepet kap, mint bármilyen más technikai tudás. A szakmai képességeket el tudod sajátítani a munkahelyen is, viszont a személyiségeden nehezebb csiszolni!

 Érdemes 6-8-at felsorolni a  képességek közül. Figyelj arra, hogy ezek leginkább azok közül kerüljenek, amelyek elvárásként szerepelnek az álláshirdetésben is!

A leggyakrabban kértek az alábbiak:

Készségek, képességek

 • Precizitás
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kiváló szervezési képesség
 • Empátia
 • Kreativitás
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Word
 • Microsoft Office
 • Google Meet
 • Terhelhetőség
 • Megbízhatóság
 • Konfliktuskezelési képesség
 • Nyitottság
💡 Tipp: Mindenképp olyanokat válassz ki, amelyek jellemzőek rád, és lehetőleg azokat, amelyek elvárásként szerepelnek az álláshirdetésben!

A nyelvtudás megjelenítése

A nyelvtudás megjelölése opcionális, de mindenképpen előnyt jelent, ha beszélsz nyelvet. Hiába ritka, hogy külföldi gyermekek járnak az óvodába vagy iskolába, mégis előny, ha a külföldi szülő meg tudja veled vitatni például az ebédet és annak költségeit egy másik nyelven. Leggyakoribb természetesen az angol vagy a német, főleg akkor, ha kéttannyelvű intézménybe jelentkezel!

Arra azonban figyelj, hogy nem elég magát a nyelvet felsorolni – meg kell jelölni azt is, hogy milyen szinten beszéled az adott nyelvet. Alapvetően három szintet különböztetünk meg, ezek pedig az alap-, közép-, illetve a felsőfok. Érdemes a nyelvet magát kiemelni vastag betűvel, hogy jól látható legyen.

Alább láthatsz példát, hogy hogyan sorold fel a nyelvtudást:

HELYES
Nyelvtudás

Olasz – felsőfokú nyelvtudás
Angol – középszintű nyelvtudás

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes pedagógiai asszisztens önéletrajz megírásához

A pedagógiai asszisztens önéletrajz megírásához is használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, és mindig szerepeljenek az alábbi szekciók:

 • Az elérhetőségek, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek, nyelvtudás, amennyiben beszélsz nyelvet.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj azok helyességére, itt nem fér bele a hibázás, elgépelés.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabb, jelenlegi munkahelyed megadásával kezdd, és úgy haladj időben hátrafelé.
 • A tanulmányok szekcióban mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és hogy mikor jártál az intézménybe.
 • Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, sőt nyugodtan az átlagot.
 • A képességek és készségek közül 5-8 darabot érdemes felsorolni.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyd az önéletrajz írás legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karrieredet bemutatni, valamint azt, hogy mit nyer veled az intézmény.
 • A nyelvtudás sok esetben előnyt biztosíthat, így mindig sorold fel a szintjét is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Szükséges valamilyen diploma megléte a pedagógiai asszisztens állás betöltéséhez?

A legtöbb esetben nem! Ugyanakkor, megjelölhetik, hogy inkább pedagógust vagy gyógypedagógust keresnek, főleg abban az esetben, ha speciális iskoláról, óvodáról van szó.

Hol találom a 2022-ben érvényes közalkalmazotti bértáblát?

Megbízható forrásként érdemes a szakszervezetek oldalát megkeresni, például ide kattintva.